德興火鍋專門店

德興火鍋專門店 (已結業)

Tack Hsin Restaurant
德興火鍋專門店 (已結業)
CatGirlhk
本土邊爐
CatGirlhk
2017-05-17
关注
早一兩年開始,香港文化漫漫由喜歡打邊爐, 變成雞煲熱潮,然後最近再衍生成為雞煲邊爐。德興火鍋曾經在港人是必食的打邊爐,到慢慢現在開始有退役的感覺。曾經,在旺角的分店,每天晚上也多人到要排隊等候入座。到現在,分店一間一間的摺埋,淨下佐敦這間分店,感覺好像在孤身作戰。 他的肉類不是很新鮮、很好味,丸類的選擇普普通通,但是他的湯底卻很夠味! 而 沙嗲湯底 ,是我一直以來最推薦的口味! 近年真的多了很多競爭,例如很多日式牛肉主打的邊爐,又平,肉又新鮮得多,令本港道地的邊爐開始慢慢一間又一間被取代! 若果想吃本土道地的邊爐,趁他們還未執笠,就好好去嘗試了吧!查看更多
沙嗲湯底
飯煲
傳統火鍋店
飯煲
2017-04-20
关注
都OK架!好耐冇食過呢一種唔係放題嘅火鍋,平時多數都係食日式放題,shabu shabu多,但實情係來來去去都係嗰幾款野,有啲悶,所以今日就轉左嚟食呢一度,試下散叫嘅火鍋。不過其實呢度都有套餐。咁我哋叫咗個海鮮餐。一行四人叫咗個套餐再,加咗啲嘢食。我哋叫咗個海鮮餐。每人大約$300。重有個另一個貴價版。基本的海鮮都有,魚,蝦,蟹,蠔,餃子,菜籃。海鮮好新鮮,不過要彈嘅係菜類唔夠多,冇乜蔬菜食。記得要讚的係三文魚,大大件,好好味!查看更多
RanQiu
香港本土人的大本营
RanQiu
2017-03-17
关注
不知道为什么Google地图显示在尖沙咀,open rice 和 大众点评显示佐敦。跟着谷歌地图去的,离尖沙咀地铁站很近。环境有些奇怪,是结婚的地方,大厅摆满了桌子,我问香港同事,他却说不知道是不是结婚的地。。不是很明显吗。。晚餐选了自助,每人大概210选择很多,我们选的沙爹和麻辣锅,一开始上错了,让服务员换的。这个地方都是香港本土人,遇到我们一桌有外国人,服务员很新鲜。基本上有三四个服务员围着我们转。我们很惶恐。有个服务员一直盯着我,还吐槽我不会用筷子。。特意跟我说普通话让我明白是吐槽我。哈哈哈,这顿饭吃的十分有意思。因为有了外国小伙伴,他备受关注。服务员为了服务他愣是把他的啤酒倒进了herbal里。我们都看呆了。他说他今天受宠若惊。厅里几十桌,我们成了客人。不过,我还是挺喜欢热情的服务员的。出门去了趟洗手间,还有人旁边等着递餐巾纸!海底捞式服务有没有。忘了说重点,鱼皮太赞了!赠送的日式sushi感觉不太新鲜,wasabi也不辣。很奇怪的样子。但是总体还是满意的每桌限时2小时,我们吃了一个小时多一点,服务员还说再多吃点吧,亏了。实在是太逗了查看更多
Giulietta
遇上黑面神服務員
Giulietta
2016-10-25
关注
第一次喺OpenRice 寫食評其實間唔中都會幫襯德興,不過平時同老公就會食9:30後任食。(平啲)今日諗住帶老友去打邊爐談下心,放工時間7:30就食,貴啲,食物quality 又唔係好,最重要係個女員工,個look成個大家姐咁,不停同我地計時,一坐低menu都未睇就計時,仲話食剩就會同我地計數,點知個Staff勁無禮貌,其實我初初聽佢講一兩句都無放係心,要多對公筷,又差啲叉落我個朋友對眼度,提人地得返半粒鐘,手指指啲食物話我地仲有幾碟未食完,一陣過時就會計錢,仲要大大聲講,我感覺好被責罵嘅感覺囉,好無面囉!我即刻回返句(嘩,咩態度呀!)佢仲可以喺度眼超超!真係唔好受囉!真係好差。我諗我會有一段時間唔會再去喇,甚至唔會再去。亦會叫身邊朋友唔好去食。直到貴公司有任何改善的行動為止。可讚賞的地方只有環境乾淨!完查看更多
检举
不能同意更多,d員工很差態度,又冇客,位都唔俾坐,成日都計時。又唔係便宜,做咩要受氣。以後也不去,也難怪冇人去!!!
2016-11-16
AmyLai5656
態度超級差,簡直趕客走
AmyLai5656
2016-10-12
关注
坐下已不停說已計時,不給客人選擇,服務生人手缺,食客點了升級飲料餐火鍋任食,服務生就說升級你們飲得哂咩?食物質數一般都算,還要不停提醒客人還有30分鐘食野,不停向食客提時,在這環境下怎會有下次。查看更多
JoyceChong7424
味道好正,服務好差
JoyceChong7424
2016-10-08
关注
這裡是翻單的地方,一定是味道好正才翻單的,但服務一次比一次差,7點任食火鍋,一坐低就問,睇都未睇餐牌就吹要開始計時,唔緊要,到叫野食,我地叫任飲,又問您地飲得晒咩,8時半交檯,8點就話last order. 又不是大堆人等,又何必呢? 再翻單,真的要諗清楚。查看更多
检举
人地係咪想冇人幫襯呀,擺明係趕客走啦!😠😠
2016-10-11
好好好食
唔想客人食"任食火鍋"的任食火鍋店
好好好食
2016-02-15
关注
非常攪笑, 一定要講先.... 當晚, 可能是剛過新年長假, 星期六晚的入座率, 都只是得五成, 本來打算食任食火鍋, 而店門口的宣傳大牌, 都是重點宣傳任食火鍋, 但入內坐低, 那位女部長過來, 放低火鍋餐紙時, 不斷提示我們, 任食火鍋並非"物有所值", 留意, 係"並非", 她不斷提示我們, 任食火鍋的價錢, 其實不是最終價, 而還有很多雜項收費, 咁.... 你地又咁大張宣傳牌放係出面..?!??!  我們是香港人, 梗係知本港既舊式食肆最興就係呢種做生意方式啦, 當我們低能既咩!?!?! 不過...既然妳咁唔想我地叫"任食火鍋", 我地都唔好免強, 就叫妳提議既套餐吧...哈哈...套餐價$438, 應該是2至3人的餐, 包括了不少食材, 魚生刺身(三文魚和章紅魚, 味道和新鮮度中等以上), 手切本地肥牛(不會比高級火鍋店差, 唯牛味略輕), 手打雙丸(魚丸偏淋, 肉丸滿意), 韭菜餃(合格), 扇貝(未淥之前的體積是滿意的...哈哈) , 豚肉片(現今, 豬肉有豬肉味, 是驚喜了...), 鮮魚片(新鮮), 象拔蚌(切出來位置, 與預期有落差...哈哈), 紅花蟹(估唔到包埋, 質素也算滿意, 無霉, 肉質滿意) 還有鮮蝦三隻, 食到一半才來, 上檯時還很生猛, 不忍看其受苦, 快快放落湯中讓牠們安息....善哉...善哉...查看更多
oasiswong
香港人其實好易服侍
oasiswong
2015-03-05
4K 浏览
关注
幾年間, 市場上多了很多”任食火銅店”, 本來想去莊士敦廣場的”大鍋口”, 但上到去, 等位的人多過行年宵. 唯有揀過另一間, 友人就提議去德興街的德興火鍋.入內, 打了個突, 只有幾檯客, 心諗: $138/位的任食火鍋, 唔算貴吧, 唔通德興的水準好差, 否則..為什麼這麼小客?? 埋單時才知道, 原來又是沒有提供”總價”的食肆, 雖然門口牌寫上每位$138, 但埋單的價格是$200/位 (已減去啤酒價錢). 可能門口的餐牌也有寫上非常非常非常細的關於其他額外收費的字, 但我的眼只能看到是正常大小的, 而一些超細的字, 我就無能為力了…..啤酒, 藍妹, $22, 超平, 大排檔也要廿八元一枝. 雖然我不太喜歡這些舊式思維做生意方式, 但也不影響我對這食肆的食物評價, 德興火鍋仍是有水準的. 當晚食了很多火鍋配料, 沒有把所有都拍照, 只拍了最初到檯的幾款.火鍋湯底, 由最平的$68起, 至百多元都有, 我們選擇了清湯沙嗲鸳鸯鍋, 沙嗲湯底絕對有水準, 落足料, 夠濃而不杰.調味料, 要收錢, 每位計, $12/位, 但也不錯, 竟然有”陳皮”, 切得幼細, 好特別.墨魚丸, 新鮮手打品種, 墨魚味道雖不太足, 但口感非常彈牙.手打麻辣牛丸, 味道少麻微辣, 牛肉味尚可, 口感彈牙.美國肥牛, 顏色鮮紅, 感覺新鮮, 瘦多肥少, 合我心水, 入口不韌, 滿意.鯇魚腩, 切得厚身, 顏色新鮮, 入口也算滑.鮮滑腐皮, 十分滑溜, 當晚唯一叫了三次之多. 布包豆腐, 中間十分軟滑, 外皮真的有些少韌度. 百靈菇, 即是鮑魚菇品種, 彈口, 菇味香. 還有食過其他配料, 例如: 油麥菜, 鮮尤魚, 南瓜片, 鮮淮山, 鮮蝦丸, 魚頭雲, 米粉, 黑柏葉, 生魚片, 水餃等等, 所有都滿意.入店前, 其實都在網上看過關於近年德興的評價, 大多不滿意, 都是關於服務水準方面, 今次幫襯完, 都覺得評價合理, 其中幾位店員的服務態度確實不太友善, 尤其是高級的店員, 但也未致於很差的地步, 而只是沒有感到被歡迎到來消費的感覺, 例如店員在提醒客人”需知”時(例如 每次落單數目, 食用時間, 埋單等等), 店員的說話口氣, 每每使客人覺得好像是被命令一樣. 不過, 話雖如此, 但如果以香港人受慣氣的程度來說, 這店的服務水平仍算中上, 只要提供食物的質素有保證, 再差的服務, 香港人都會照單全收, 君不見, 服務水準最差的"牛腩"店和"茶餐"店, 都排長龍咩....哈哈查看更多
+ 7
检举
鬧人店當食物質素好時是有客路的, 不過當食物的質素下降時, 食客便不會留情, 用脚投票.
2015-03-07
講得啱👍🏼 「牛腩」店嘅服務質素可以話係"零",甚至係負!
2017-05-08
derick1986
態度奇差,唔會再食
derick1986
2015-02-02
关注
呢間火鍋自己有人帶過我黎食之都陸續幫襯左4,5年,又帶過好多人黎食,但係今次之後我唔會再去。事緣當晚我朋友生日,我女友最早到拎住個蛋糕到左先,當時個場未有客,我女友當然想坐低先雪住個蛋糕等其他人,點知有個身型豐滿既女經理話任食既話一坐低就要開始計時兩個鐘,一係就係出面等,真係按章工作,咁我女友無理由拎住個蛋糕周圍走唯有坐低開始計時,大約15分鐘後大家都到齊就開始食。成晚本身無咩野,但臨到最後45分鐘,因為個肥經理知我地要切蛋糕,每隔5分鐘就黎催我地快啲食完佢,催左4次。好,我地食快啲,到最後20分鐘叫佢收野,咁我想講我地本身唔係啲浪費食物既人,係因為佢地催得太厲害所以有少量既野食唔哂(3粒丸,有啲粟米,有啲覺得唔好食所以無食既野),咁大家打咁耐邊爐,無野食剩真係好難,始終出到黎既份量唔係我地預到,點知個肥經理過黎話咁樣要收費,如果清哂個鍋入面呢野,就計我地一碟錢,當中既態度係極度囂張,我想講個鍋入面有好多都係湯料,係咪要我地食埋啲鱷魚骨??擾攘一輪後,我地最後決定由得佢收,無謂同呢啲人嘈,想賺多幾十蚊就比佢賺,咁叫佢上蛋糕啦,真係好野,上完個蛋糕唔比碟同叉,再問個侍應拎竟然一番唔願意之下應左我地,但係最後都係唔比,係個肥經理過黎話就黎夠鐘,我地一切就會過時,要收錢,真係太離譜,其實仲有成10分鐘先夠鐘,咁我地呵嘈落去,佢當我地有仇就無謂比錢買爛壽,拎番個蛋糕走。今次之後,我唔會再去,亦都會叫人唔好去,佢地好生意到坐多一分鐘都蝕左,咁我唔阻佢做生意,我想講,一間好既餐廳最重要唔係啲野食,係個服務,一個差既餐廳經理係可以趕走好多客,食客咁多選擇,你又唔係特別平,我覺得好悔辱,我先忍唔住問acc寫評語。查看更多
检举
我認同Derick的意見, 德興元祖店的服務強差人意。肥經理有分弄污`*是美食天堂
2016-03-10
續: 弄污`*是美食天堂´的金漆招牌。
`*是美食天堂´這金漆招牌
hoihoi0611
火鍋第一!
hoihoi0611
2014-08-04
关注
之所以識德興係因為我教練, 呢度係佢飯堂, 不時同佢食飯都係黎呢度! 仲要記住係火鍋專門店, 而唔係德興酒家一坐低就會有醬油盤比你自己混醬, 普通既蔥, 花生碎, 辣椒, 蒜頭都有, 今次仲有個新野--陳皮絲! 雖然唔知係幾多年既陳皮, 不過都好香喎!今次都係食豬骨湯底, 最中意食呢度既丸!!! 芝士牛丸同墨魚丸係我既至愛, 香噴噴既芝士係粒牛丸度流出黎, 真係人間美食! 墨魚丸又夠晒彈牙! 潮州魚蛋都唔錯, 仲有炸魚皮好香脆好好食! 其他野都非常唔錯架又夠新鮮! 好似肥牛, 魚肚, 午餐肉, 豬皮, 墨魚咀, 魷魚片...etc  全部都幾唔錯!!!不過記住任食火鍋限時2.5小時, 其實都夠晒時間架喇, 唔知下次幾時可以再黎查看更多
艾利奧
''任食''小聚餐
艾利奧
2014-02-07
关注
今日約左好耐冇見的舊同事一齊做下邊青~聽朋友講呢間唔錯,所以就決定黎呢到~結果感覺不如預期我地比較中意食早飯,所以訂左枱7點,我地6點九就到門口,咁服務員就好快有枱比我地,入到去客人唔算多,地方好淺窄,枱同枱之間等同零距離..噢..好迫,有點失落茶未開,.服務員就一直問係任食定係單點,我地因人未齊所以未落決定服務員就話如我地決定任食的話,就要入坐開始計鐘喎…我地當時真係未齊人,見佢落單心切,唯有打電話問LA,最後決定選任食之後服務員好快拎張任食的點菜紙比我地,仲有一盤我勁中意的調味架!!情況好分秒必爭~好有壓迫感~ @_@ 食餐飯姐…朋友好快黎齊,混好晒醬開始點湯底同點菜當晚有少少涼意,我地點左個胡椒豬肚湯 – 諗住可以暖下胃,火辣一下~點知一D都唔辣,冇左應有的刺激感覺,有點失望至於火煱料方面,可能係因為我地選擇任食關係,感覺上除左蔬菜木耳豆製品係新鮮靚仔之外,好多材料都唔係太靚,手打魚丸就好細粒,可能預佢烚起後會發大,炸魚皮唔要求係即炸好脆,但實在好硬,感覺放左好耐,有點發黑.,.粟米就最搞笑,黎親都係頭頭尾尾,中間位就一節都唔見,任食部份肉類同種類的選擇較少,服務員話如要多D款式,就要另加錢(單點),海鮮品種更不在話下~只係有魚片同蝦可點,其他都要加錢..我地唔算係食肉獸,所以要求唔高,牛肉出品尚算可以,全枱最正係芝士牛肉丸相信因為佢單點同任食都係同一出品,所以唔會差太遠~!!一咬開粒丸入面D芝士真係會爆出黎,超開心~!!點多几次都抵~!重點係...他日有朋友話要去呢間的話,我強加建議佢地唔好任食,單點的話會更滿足~!查看更多
+ 1
芝士牛肉丸
Ian Tsang
Another enjoyable evening!
Ian Tsang
2010-11-16
关注
I am a regular customer to this restaurant for like 20 years, it was a very old fashion hotpot place with zero decoration back then but the importance are they have been able to maintain the quality of the food for such long period of time.Certainly I won't recommend the all you can eat, since the quality foods are only available in early hours so I always visit early.I guess no need to say too much, just look at the photos and you would know how tasty they are!Just notice there are not many posts so figure I should share some photos.查看更多
+ 1
手切肥牛
hahaseal
被遺忘的火鍋老舖
hahaseal
2010-11-02
关注
在openrice看到關於這家火鍋老舖的食評並不甚多,有點替它不值。事實上,如果你想逃離一下「任食火鍋」,轉到「食好少少」的火鍋型態,這裡不失為一個好選擇。這晚一行六人,選了鴛鴦湯底。有個混醬盤俾你「混醬」(他們是會收$12醬油費的,所以盡情「混」吧。叫了不下廿碟火鍋料,詳情不盡錄,只推介印象深刻的給大家 (注意: 以下火鍋料不是任食餐牌的選料):德興手切牛肉三色牛肉豬潤魚皮餃鮮製丸類鱔片...現在他們還有任食餐牌(以前這老舖是沒有的,可能競爭大了,不做任食不行),但和「點餐」的餐牌有少許不同,也不包括「特選牛肉」及「貴價野」類別。我還是會建議點餐吧~!因為我看到,來這裡的到是識食之人,全都是「點餐」不是「任食」。另外,「藍兵」$15 三支,好抵飲~!查看更多
德興手切牛肉,豬
danielyyc
we think it is a great shop
danielyyc
2009-08-22
关注
I wonder why so little review has been made to this restaurant, despite the fact that it is the best gem in the district. May be it is tucked in the backstreet,;may be they dont advertse on fresh seafood extravaganza; may be the atmosphere is not as free and casual as other hotpot shops; may be other Tack Hsin has disreputed this particular one; may be they dont change their menu seasonally...All above is true. but the food and quality of service still brings this shop to a very high postiion in our choice of hotpot. The location of this shop gives it a special aura. The decor is tasteful and comfort to the eyes (may be starting to look a bit aged).In case readers you have a preconception about chain store style food, this shop is DIFFERENT from other Tack Hsin, if you have experienced low quality "all you can eat style" in other shops.This shop also has it, so my recommendation is take the early round (before 9:30).Yet even with this deficiency, this is a shop with a good sense of pride / attitude, and is a demonstration of how 'small' can be beautifully managed (it is a very small shop, max seating 50 ppl). But because of its size, dont come in large numbers for old boys gathering or party - i dare to say it is only suitable for 2-6 ppl combination maximum enjoying a light hearted conversation, washed down your food with beer or a good botle of wine..ps Please call to book, dont try to walk in.查看更多
ChrisX
補祝生日飯with幾位老死
ChrisX
2009-07-21
关注
哩晚7:30pm,幾個識咗好耐嘅老死朋友L, K, S, C & M同我補祝生日,我哋去咗佐敦哩間德興度打邊爐~我哋叫咗個醉雞湯底.......哩個湯底雖然好大藥材味,不過意想不到咁好味,而且可中和一下,無咁熱氣。另外,最正就係碟肥牛,好鮮嫩,烚一烚就食得~另外墨丸同蝦丸好彈牙,正!最估唔到就係午餐肉打邊爐原來咁好味嘅!~除咗食物有水準之外,服務亦殷勤!!!多謝幾位老死!!!!!!!!!!!!:)查看更多
+ 2
混醬