2020-09-24
今晚無飯食,所以自己走左黎尖沙咀呢間唔算貴既日本野食埋飯先翻屋企~呢日落左成日雨,好彩我收工個下停一停,同埋食完飯個下雨勢收細左少少。上到去見到餐廳裝修都唔錯,簡單既木質餐桌椅,唔太迫既環境,令人感覺幾舒服。由於我一個人食,就只叫左一碗魚生飯,同一份沙律食。德美海膽魚生飯有帶子,三文魚子,熟蝦,蟹柳,蟹籽,三文魚,油甘魚,同甜蛋。最好食既係帶子同三文魚子~帶子新鮮美甜美,三文魚子大大粒,咬落去d液體爆出黎同飯融合既口感實在太美好~熟蝦有清理得好乾淨,幾細心。柚子醋煙三文魚西柚沙律純粹比煙三文魚同西柚呢兩樣野吸引左,佢份量都好多,好幾舊煙三文魚包住西柚,要一個人食哂有啲多~西柚中和左煙三文魚既油膩感,令到成件事變得清新左。但我覺得調味有啲過重,個汁太咸,如果調較翻淡啲應該唔錯。我見餐廳仲有好多唔同既鍋,串燒同壽司之類,一個人比較難試到唔同既野,下次可以約朋友再一齊黎食飯~
德美海膽魚生飯
柚子醋煙三文魚西柚沙律