德國餐廳 (博文街)

德國餐廳 (博文街) (已結業)

Das Bier (Pok Man Street)
德國餐廳 (博文街) (已結業)
LawWingLam1017
必點芝士拉絲薯條
LawWingLam1017
2020-12-22
关注
大角咀近期多左唔少新開嘅特色餐廳小店,想飲杯啤酒happy hour下嘅話,呢間喺博文街嘅德國餐廳就岩哂啦! 食德國野緊係要嗌返個德國鹹豬手,同喺德國嘅時候食一樣都會配埋燉菜跟薯仔沙律。幾正宗面皮脆卜卜,焗左既豬手少左份油膩感,入口幾滑,感覺有滿滿嘅骨膠原,配埋佢個酸菜啖啖肉,用嚟送啤酒一流。芝士薯條薯條即叫即炸,面頭d芝士焗到好金黃,超級熱辣辣,薯條 偏幼身,香脆但唔油膩,搞到完全停唔到口。超正! 超邪惡! 絕對不能錯過!查看更多
9walker.foodie
香港豬手關注組
9walker.foodie
2020-12-16
关注
自問食遍天下豬手,無論連鎖定小店,只要見到豬手就必定會嗌。 不過好多時其實都只係為咗大杯酒大塊肉嘅快感,未必真係有驚為天人嘅感覺,今晚都係出於呢個前提嚟到呢間德國餐廳,估唔到會遇上喺香港食過最好食嘅豬手。德國鹹豬手配酸菜及薯仔沙律 ($218)賣相對板,芝麻皮同想像中一樣咁香脆,最意想唔到嘅係豬手肉質異常嫩滑,幼嫩有肉汁,軟腍程度甚至比韓國食到嘅滷水豬手更甚,但同時都有咁上下實淨,唔會一咬就散開晒。更加值得一讚嘅係豬皮位置嘅肥膏非常之薄,而且完全唔油膩,平時我食豬手必定會花好多時間去肥膏,但呢度嘅豬手係不自覺地覺得食埋都冇所謂咁乾爽。 雖然脆皮對比上冇咁驚豔,但整體來講都係好完美滿分嘅豬手。德國香腸拼盤 ($162)香腸拼盤一般來講都係食個感覺,純粹白烚冇咩特別,但呢度嘅香腸感覺到用料下左苦工,每一款切開都好有肉汁。 尤其鍾意芝士腸同埋咖喱香腸,咬開要小心爆汁,點埋芥茉醬一流。香草醬煙肉三文魚意粉 ($128)想加點燒雞點知已經賣晒,飲恨之下叫多個意粉,不過有少少嫌佢太足料,兩個人夾極都好似冇夾過咁多。 香草醬好香口,煙三文魚亦都放得好慷慨,每個人都分到幾塊,性價比好高。食完之後下定決心封呢度為我既豬手愛店,可惜位置真係比較隔涉,客人唔算多,熱烈推介比各位香港豬手關注組嘅會友。查看更多
jaychoy423
小街巷中的德國餐廳
jaychoy423
2020-12-16
关注
香港食正宗德國菜嘅餐廳真係唔多,今晚就約左個friend嚟飲野,個名都叫德國餐廳應該夠傳統啦掛。對於每餐無肉不歡嘅食肉獸嚟講,我就決定食返個烤豬肋骨排做main course,肉質Q彈~軟嫩唔韌,多汁唔乾~記得要配埋黃芥末醬同酸菜一齊食食左咁多肉都要點返個沙律菜balance下嘅,佢個風乾火腿沙律大大份可以share 食。本身都怕咁多菜會好齋但佢加左幾塊風乾火腿又變得好惹味。而且個sauce味道酸酸地,開胃之餘又解膩。佢個酒menu好多選擇仲做緊買一送一,開心!查看更多
tat320
值得推介
tat320
2020-12-14
关注
一心想食德國菜,搵到Das Bier有幾間分店,嚟到先發現係小店嘅格局,感覺幾溫馨。雖然鹹蛋黃味都好吸引,但係怕醬汁會令到豬皮變淋,所以揀咗最傳統嘅口味。 首先豬皮夠酥脆,上枱已經去咗骨切埋,啖啖肉好正。 豬手真係好軟滑超Juicy,配菜都好有誠意。 酸菜味道唔會好搶,就咁食都唔會太酸,薯仔沙律嘅芥末蜜糖醬超惹味,樣樣野都好啱口味。德國香腸拼盤一碟有齊四款口味,切嗰時要小心好多汁,從未試過簡單如香草豬肉腸都會有肉汁,薯條亦都熱辣辣好有薯味,配齊茄汁同芥茉醬一流。三文魚意粉味道唔算好突出,勝在份量夠多。 呢度普遍都大大份,其實兩個人叫兩份已經好夠。平時少飲酒,但嚟到德國餐廳都襯返個氣氛叫咗杯,估唔到Stella入口好順滑,完全唔會有苦澀味,係好啱女仔飲嘅啤酒。查看更多
Christopherfood
超級德國豬手
Christopherfood
2020-12-10
关注
位於大角咀博文街15號地鋪,聽落去地方名比較陌生。 但如果話奧運站c出口就熟悉得多由網上得知有多間分店,所以感覺應該不錯店舖佈置充滿德國感覺,主要以木質感為主體餐牌上以簡單明瞭,有二人餐同散叫為主今次同友人約6時半去到,店員都好有心安排座位同防疫都做得恰當今次同友人叫左豬手,意粉同啤酒🍻德國鹹豬手配酸菜及薯仔沙律($218)名不虛傳首先賣相實在相當吸引,我非常喜歡會幫客人把肉同骨分離同擺得精美份量超級大,絕對要至少2人才可以解決它。皮燒得脆口之餘帶有少少微咸,肉亦保持濕潤,不會感到很柴。配以酸菜及芥末醬一流。 薯仔以蛋黃醬制成,風味十足香草醬煙肉三文魚意粉($128)店員送餐時已有點驚訝,煙三文魚量幾多上面再灑上芝士粉,增添顏色香草醬幾清新,而且欣賞意粉有加上翠肉瓜,提升整體口感整個用餐體驗相當滿足份量足夠外,態度亦好好。再配以啤酒作收尾真係適合消遣既地方查看更多
22eateateat
超級高質嘅德國餐廳
22eateateat
2020-12-03
关注
🔻 德國餐廳 Das Bier大角咀博文街15號地舖/冬天一到,雖然小妹唔飲酒,但唔知點解好想食鹹豬手😂😂朋友推介呢間餐廳,話無論香腸定係鹹豬手質素都超高!/🧃德國鹹豬手配酸菜及薯仔沙律$218首先擺盤勁靚,第二餐廳已經將鹹豬手切咗先上碟,方便小妹呢啲笨手笨腳嘅人,唔使自己切呢咁Hea!豬皮望落都好脆,已經冇晒口水,入口嘅時候果然係皮脆肉嫩,食到停唔到口,鹹香濃郁,配埋酸菜食就啱啱好!不愧係餐廳嘅招牌菜。/🧃德國香腸拼盤$162分別有五種唔同嘅腸,全部嘅皮都卜卜脆😍一包咬落去咇晒啲肉汁出嚟。味道分別有鹹、辣、蒜味等等,層次好豐富,各有特色,全部都好好食。/🧃西班牙風乾火腿配凱撒沙律$128大大一盤,等小妹食咁多肉嘅同時可以食下菜,減少罪惡感!值得一讚嘅係沙律菜非常新鮮,爽口得來仲食到有水份!/////查看更多
+ 2
shadowyyc
Fusion 德國菜🇩🇪
shadowyyc
2020-11-19
关注
喺大角咀博文街有林林種種嘅多國菜餐廳可以選擇,而今日同朋友食嘅Das Bier,一睇個名都知道係一間食德國菜既餐廳👻行入餐廳,基本上一眼已經可以望晒成間鋪嘅間隔,但我覺得顧客坐得密集反而幾有氣氛,加上四周圍擺放嘅啤酒杯同掛住bavaria旗,都算有德國氣氛🇩🇪雖然間餐廳叫做德國餐廳,但食嘅其實並唔係咁傳統嘅德國菜,似係fusion菜🙈餐廳將德國腸融合左唔同國家嘅風味,有印度咖喱腸、泰國嘅冬陰功腸、德國香腸拼盤等等😋而我哋就揀咗傳統嘅超級德國腸拼盆 ($188)🤤裏面有幾種唔同嘅煎香腸同埋雞肉腸,都好香口💕仲配有焗薯角同酸酸地嘅Sauerkraut,即係酸嘅椰菜絲,喺德國幾乎每一味餸都會配有呢一個配菜🇩🇪個人來講就覺得比起傳統嘅Sauerkraut更加爽口,酸味冇咁強勁👍🏻而主菜方面,我哋就食咗燒澳洲羊架 ($268)。其實份量真係十足,上菜一共有三塊羊架🤩羊架嘅表皮係脆卜卜嘅,食落感覺似炭燒過,唔會太膩。而配菜方面就有薯條同埋燒雜菜,呢隻薯條就冇之前嘅薯角咁脆口😕不過雜菜吸收左羊架嘅香味同埋油份,份外惹味🤤🤤查看更多
radarater
越飲越想食🍺
radarater
2020-11-19
关注
而家冇得去旅行,就會好想好想試唔同地方嘅嘢食。最近突然之間諗返起去德國聖誕市集嘅回憶,就即刻約埋好朋友一齊去回味🥺.餐廳位於大角咀,地鐵站都要行一陣先到,門面望落去唔係咁似一般嘅德國餐廳,相對上較平民😂餐廳位置唔算多,我哋就坐咗喺望出窗外嘅位置,望住街外嘅人品嚐着德國嘅風味,有少少回想起以前去旅行坐咖啡室chill下嘅日子,係幾特別嘅體驗😌Hoegaarden Rosée ($62 half pint)Half Pint好似係一款杯,所以呢個啤酒杯嘅size同我哋一般用嘅唔同🍺本身係貪得意見餐牌杯酒嘅顏色係粉紅色先叫嚟試吓👻一開始飲嘅時候覺得麻麻地好難入口,感覺同平時啲啤酒唔同。不過之後一路配主菜一路飲就覺得好好飲,強烈建議大家唔好因為一開始嘅感覺而忽略咗呢杯酒嘅特別👻👻德國超級香腸拼盆 ($188)聽店員講呢set嘅腸仔種類較多,食落感覺越細條味道越濃😋份量比想像中多,食食下都有啲飽👻法式燒春雞 ($158 全隻)其實啱啱炸好熱辣辣上菜嘅時候都還不錯,但係擺耐咗啲雞就越嚟越乾身,淡而無味。不過好鍾意佢嘅薯條同埋酸菜,彌補唔到食雞嘅遺憾🙈查看更多
暮紫筱蝶
🇩🇪豬手超好味
暮紫筱蝶
2020-11-13
关注
呢間餐廳的鹹豬手真係外皮脆香,內裡juicy,芥末醬點埋味道岩岩好,仲好味過以前係歐洲Budapest 食㗎豬手,加埋粉紅色甜絲絲Rosee啤酒,味道一級棒,份量都頗大,兩個人一份都可以。另外侍應姐姐真係好nice有禮貌,我同朋友都酒量不佳,叫左一pint啤酒,佢特意帮我啲分兩杯,好sweet,仲會同我啲講笑,雖然唔大餐廳,但好在氛圍好好,隨意自然。隔離檯德國香腸都好吸引,可惜胃口細食唔到咁多,留待下次喇。查看更多
fatfatboybb
德國餐廳 啤酒配炸豬手 幾過癮
fatfatboybb
2020-10-30
关注
黎到大角咀,估唔到位於內街呢度都有間呢正既德國餐廳,位置就比較近奧運站多d,雖然店舖細細,但裝修一d都唔馬虎,都唔少德國特色既裝飾,所以氣氛都唔錯,係門口仲有唔少椅可以比大家叉叉電。佢就主打友呢隻手工啤,但今次黎到就已經賣曬,所以轉左飲隻德國啤,都幾有甘甜味,唔錯。薯片都係大路果隻美國粟米片,但佢就配左個秘制醬汁,有少少辣同埋酸酸地,幾過癮,食落都幾開胃,做前菜就幾唔錯。豬手方面,炸得岩到好處,d皮夠曬脆同新鮮,連埋層豬油食,配埋啤酒,真係好難抵抗呀豬肋骨佢就煮到係彈牙爽口,咬落去有陣肉既回彈,好有口感,唔會似d煲過湯果d豬肉咁,仲配埋個芝士薯蓉,真係岩到好處。薯條方面,都夠曬新鮮香口,夠曬脆。查看更多
隊隊
優惠與事實不符
隊隊
2020-10-29
关注
十月德國啤酒節 疫情之下已經没有任何活動舉行 見到呢間餐廳有活動 post就即刻唸住一試 打去book位 一直冇人接 唸住walk in雖然等位 最後都可以入坐 安頓咗便落單啦 我按照個post咁 show比個 waiter點知 佢話要早一天預訂 理由係要雪定d啤酒 我再睇咗好多次 post 真係冇寫要早一日預訂 最後唯有叫套餐 食物方面 墨西哥脆片似現成超市果d肉腸併盤正正常常 德國豬手 我第一次見到上枱已經碎上 唔係原隻總結食物質素正常 不過做生意唔老實囉查看更多
+ 1
foodieloveeating
德國風情!
foodieloveeating
2020-10-21
关注
今晚將會係一個德國之旅…………………..! 呢日黎到DAS BIER! 食我期待左好耐好耐既脆脆咸豬手!!! 餐廳冇實體餐牌, 你SCAN 完QR CODE 就係電話月睇餐牌, 再叫店員落單! 其實咁樣幾好! 疫情關係我都唔係咁多掂D 餐牌,係自己電話睇就好好多!~ 我地叫左脆皮豬手, 墨西哥片同埋豬肋骨! 當然唔少得德國啤!!!! 脆皮豬手真係好正…. 就係呢隻味! 好中意呢度自動已經俾左一兜MUSTARD! 點埋豬手黎食將個味提升哂! 仲有佢有個酸酸地既薯仔沙律伴碟, 夠哂開胃! 墨西哥片就跟左一兜自家製既原粒蕃茄醬! 點黎食好refresh! 又唔膩! 好快就成碟食哂hahaha! 豬肋骨超大份…. 勁香既燒烤醬味!!! D 骨未去到一咬就離骨, 我最中意呢隻! 可以LUN下骨!!!!!!!! 好好食…. .仲有配埋薯條, 再飲埋啤酒!! 充滿德國風情!查看更多
覓食大師朱莉亞
德國炸豬手😍
覓食大師朱莉亞
2020-10-19
关注
好耐冇食德國炸豬手,有啲掛住,咁啱朋友介紹,所以黎咗呢間德國餐廳食德國菜。餐廳唔叫大,但大窗戶令到視覺感寬落,感覺好似係德國食緊晚餐。🤣🤣🤣成日都叫炸豬手,今次係menu見到有鹹蛋黃豬手,mix咗德國同香港地道風味,緊係要試下。😎豬手好大份,外層炸得非常香脆,重要啖啖肉,食得好滋味。炸豬手配埋鹹蛋黃醬,食落香濃,唔乾身,好好食。😍朋友話想食香腸,所以我地叫咗德國香腸拼盤,拼盤有4款口味,有流心芝士,都有辣味,實有一款啱你。😆😆😆重有薯角,所以實飽肚。👍🏻食咗太多肉,想食返啲菜,所以叫咗西班牙風乾火腿配凱撒沙律。估唔到份量幾大,一個大木碟裝滿凱撒沙律,重有唔少嘅風乾火腿。👍🏻果然,食完肉都係要食返啲菜先冇咁有罪疚感。🤣🤣特別之處係,竟然有酸瓜,好fresh,解油膩感。餐廳好多人都有嗌德國啤酒,但因為我同朋友唔太飲得,聽日又返工,所以要留返下次gathering先飲。查看更多
schingching
好脆皮嘅豬手
schingching
2020-10-19
关注
呢間德國餐廳的豬手唔錯😋😋😋皮脆,肉都算嫩!👍👍係大角咀嘅小店,生意唔錯,當晚全場full左😷...防疫期間,用電子餐牌,值得讚下!兩個人食左個豬手,加一份超級腸,份量已經夠飽😄豬手的皮烤得好好,食到最後再食豬皮,都尚可以keep到脆脆的,肥肉唔多,唔會好漏嘅感覺!超級腸有好多唔同嘅腸擺埋一齊,有d好食d,有d無咁好食,source配合得幾好👍薯條係我鍾意嗰種粗薯條,有好多薯蓉係裡面!😍😍遺憾嘅係個晚menu有嘅酒好多都無...查看更多
德國鹹豬手配酸菜及薯仔沙律
小祖兒
德國餐🤣
小祖兒
2020-10-18
关注
今晚我地係大角咀匯豐中心附近嘅德國餐廳食德國菜,餐廳名真係叫做德國餐廳😂🤣已經係第4次黎食德國餐廳,因為呢間餐廳抵食,又好食,而且可以飲到德國啤酒同德國豬手,味道同我係德國食過嘅好似!👍🏼👍🏼我地叫咗西班牙風乾火腿配凱撒沙律、德國香腸拼盤同埋鹹蛋黃豬手。西班牙風乾火腿配凱撒沙律。大碗完全裝滿嘅西班牙乾火腿同沙律,份量十分多!餐廳用咗靚嘅乾火腿,令我食整唔停口🤤🤤德國香腸拼盤。德國除咗啤酒外,最出名就係香腸。德國香腸比香港香腸好食好多!所以黎呢間餐廳一定要叫德國香腸!呢個拼盤有4種香腸,每種味道、口感都完全唔同,值得一試😍😍鹹蛋黃豬手。呢間餐廳整得重好食過德國,可能乎合香港人口味。餐廳將豬手皮炸得好脆,好似乳豬咁👍🏼👍🏼 肉質嫩滑多汁,推薦大家要黎試下!查看更多