2018-11-29 1721 浏览
臨時街市熟食11月30日政府收番大裝修14個月 點都要去回味吓特色地方 免日後後悔晏咗出發 12點幾至去到 撞啱食宴時間呢間特別人山人海 何其壯觀排咗1條隊買外賣 企咗一堆人等位阿姐話: 揾倒位坐定定至可以落單眼快動作快 見有客起身即攝入2位剩牛丸~ $32 有8粒份量多(冇牛筋丸嘅)口感唔錯 有牛味 唔係死彈 又唔係傳言中咁勁 不過不失啦多人等位 有得食已經滿足晒牛什湯米粉~ 牛什一般 見油菜送幾條米粉 叫咗件咖央 $15 烘麵包一塊擦咗醬 唔識欣賞14個月好快過 如果政府唔變掛 ……日後一定會再幫襯 新舊地方比照一吓
臨時街市熟食11月30日政府收番

牛什湯米粉~ 牛什一般
見油菜送幾條米粉

叫咗件咖央 $15 烘麵包一塊擦咗醬
唔識欣賞

14個月好快過 如果政府唔變掛 ……
日後一定會再幫襯 新舊地方比照一吓
咖央
2018-11-27
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • 淨牛丸
2018-11-21 986 浏览
細個去食既大牌檔真係好多都拆哂海防道街市我都去過幾次見佢月尾就要清拆重建😢真係點都要食多次連我呢d怕污糟港女都吸引到去食入到去感覺就好似去左泰國食街邊野既feel環境真係0🤔有潔癖我諗你入到去都會調頭走😂尤其夏天黎真係會崩潰不過而家既天氣都涼爽11月29就拆啦 最後幾日去試下啦 -🥪咖央多($13)🍜牛丸米($32)雖然呢度出名係牛丸但我係為左個咖央多而黎☺️黎左三次都有叫呢個好厚既多士 加上滿瀉既咖央醬真係正🤤牛丸係呢度招牌食落都算彈牙 但牛味唔重其實都一般🤔米粉份量都少冇d人吹到咁天上有地下無
細個去食既大牌檔真係好多都拆哂
環境真係0🤔有潔癖我諗你入到去都會調頭走😂
尤其夏天黎真係會崩潰
不過而家既天氣都涼爽
11月29就拆啦 最後幾日去試下啦
🥪咖央多($13)
🍜牛丸米($32)
雖然呢度出名係牛丸
食落都算彈牙 但牛味唔重
其實都一般🤔米粉份量都少
冇d人吹到咁天上有地下無
2018-11-18 1691 浏览
牛丸當中,筆者最愛是在潮州吃的牛丸,那牛丸就如電影 “食神” 中,火雞姐用雙手打造牛肉的感覺,肉質鮮味夠彈牙。最近得知西環翁記老闆娘突然離世,香港僅餘的好味牛丸買少見少了😭😭😭今日天氣漸涼,決定走進海防道熟食檔的德發食其牛丸米。曾幾何時,這個熟食檔話拆又唔拆⋯⋯所以曾經有段日子,很擔心尖沙咀這檔好味牛丸隨時冇得食。之後過了一段日子又冇事,不知不覺間,好像廿多年前的事了⋯⋯所以每逢秋涼後便會久不久過來回味一下。中午12:00pm 唔算多人,還可以找到心儀位置坐下每次到來,筆者都十分專一,只會點牛丸米這𥚃好處在於劃一收費,每碗$32,雙拼同價,想一次過滿足兩個願望,都唔會增加收費,值得一讚。他們是逢星期三休息的,曾好幾次自己冇記性摸門釘。他們的辣椒油是佔其一個重要的角色。牛丸米$32,生菜一條,加一匙葱花,完美配搭湯底有淡淡的腩汁味道。牛丸夠彈牙,米粉軟硬度適中,美味非常。可是最近他們要暫別了,因為由11月30號開始進行十四個月的裝修,大家記得勿摸門釘,但他們會在每個星期五的10:00am-16:00pm 在店前的士多旁,售賣牛丸,滿足各位食客,一解牛丸癮之苦。老實說,外賣牛丸$140/一

今日天氣漸涼,決定走進海防道熟食檔的德發食其牛丸米。
曾幾何時,這個熟食檔話拆又唔拆⋯⋯
所以曾經有段日子,很擔心尖沙咀這檔好味牛丸隨時冇得食。
之後過了一段日子又冇事,不知不覺間,好像廿多年前的事了⋯⋯
所以每逢秋涼後便會久不久過來回味一下。

中午12:00pm 唔算多人,還可以找到心儀位置坐下

每次到來,筆者都十分專一,只會點牛丸米

他們是逢星期三休息的,曾好幾次自己冇記性摸門釘。

他們的辣椒油是佔其一個重要的角色。

牛丸米$32,生菜一條,加一匙葱花,完美配搭

湯底有淡淡的腩汁味道。

牛丸夠彈牙,米粉軟硬度適中,美味非常。

老實說,外賣牛丸$140/一斤,雖然有點貴,但每每買回家作火鍋之用,三兩吓手勢,家人就一掃而空。

希望他們裝修工程後,為了回饋各大食客的話,唔好咁快加價吧

• 牛丸米
2018-11-17 640 浏览
德發牛丸可謂是最好食既牛丸非常彈牙,好有牛味,仲有少許陳皮既香氣!第二度真係食咖到呢個味!佢在尖沙咀既暫時熟食市場開業咁耐,鍾意要面臨重建。要同大家暫別。好唔捨得下一定要黎食!仲要只叫牛丸!每一粒仍然好彈 好重牛味!未食既真係要黎食!!
德發牛丸可謂是最好食既牛丸
非常彈牙,好有牛味,仲有少許陳皮既香氣!
第二度真係食咖到呢個味!

好唔捨得下一定要黎食!仲要只叫牛丸!
每一粒仍然好彈 好重牛味!
未食既真係要黎食!!
-【再見•海防道街市2️⃣】等#🍋👧🏻 繼續介紹埋先🍽熟食中心入面其實冇分邊張枱屬於邊個檔口🥢 只要大概坐返係嗰個檔口附近 都可以落單 嗰日👧🏻同朋友 向同一個侍應🤵🏻叫晒兩個茶檔嘅嘢食🥪🍜大概這種就是街市裏的風味☺️平時呢啲知識唔會係學校學到呢😉-🔹牛腩牛丸麵($32)湯底🍲看上去很濃🐂 牛丸陳皮味濃 食第一啖唔太覺 慢慢會有陳皮甘香滲出來☄️牛腩夠腍 有幾條通菜🌱很夠 整體比較重味⭐️評分:6.5/10---------🏝環境:1/10🛋服務:3/10💲價錢:7/10💥翻兜指數:想再食就要等14個月之後😢/10-🍴餐廳名稱:德發牛肉丸 (尖沙咀)📍地址:尖沙咀海防道390號熟食檔-
【再見•海防道街市2️⃣】
等#🍋👧🏻 繼續介紹埋先🍽
熟食中心入面其實冇分邊張枱屬於邊個檔口🥢

只要大概坐返係嗰個檔口附近 都可以落單
平時呢啲知識唔會係學校學到呢😉
🔹牛腩牛丸麵($32)

湯底🍲看上去很濃🐂
⭐️評分:6.5/10
---------
🏝環境:1/10
🛋服務:3/10
💲價錢:7/10
💥翻兜指數:想再食就要等14個月之後😢/10
🍴餐廳名稱:德發牛肉丸 (尖沙咀)
📍地址:尖沙咀海防道390號熟食檔
2018-11-13 207 浏览
呢排成日要做物理治療 lunch想平平地解決 就黎到海防道臨時街市既熟食中心 其實就唔係好明點解叫臨時街市 明明個街市已經係到好耐 上次已經黎食過牛雜麵 味道都唔錯 但份量唔係好夠 我唔太鐘意牛肝同腎 所以今次想叫牛雜河走肝腎 但阿姐話佢聽唔明 講左幾次佢都係唔明 仲好忟 咁唯有轉牛肚河 牛肚都俾得幾多 味道正常喇 飽就唔夠飽嫁喇 貪佢夠平 唯有叫隔離檔既咖央多黎幫補
2018-10-11 739 浏览
其實如果唔係知道呢度就嚟拆我都唔會嚟得咁密。好彩最近天氣開始轉涼所以唔使食到身水身汗。因為下午先有會開, 所以今日索性晏啲先出門, 嚟食碗牛丸米先開工。坐底點左牛丸牛筋米,不過上枱就有啲后悔,因為單雙拼同價, 所以雙拼的話餸就少左, 牛丸得兩粒,早知就應該要牛筋米然後叫個淨牛丸啦!牛丸依然爽口彈牙👍👍,而牛根都好好味,保持到水準。值得讚賞嘅係佢個辣椒油夠哂辣,令到成碗粉更加惹味。聽講個臨時街市做到十一月底,十二月開始拆,工程要做一年, 但之後唔知仲會唔會開返呢啲檔仔呢!

2018-10-09
  • 牛丸牛筋米
之前在網上看到這麼多正評, 便特別跑去一試。第一次進海防道的臨時街市食lunch, 真的完全摸不到路,幸好有熱心店員告訢我往哪裡走。整個街市人很多, 中午時尤其多大叔在食碟頭飯,這個店在邊邊, 反而舒服一點。我點了最出名的牛丸面,我覺得牛丸味道是可以的, 不是特別出色,有點名過其實,反而面就幾好味,有兒時回憶的味道。另外我喜歡佢有兩條菜俾我,感覺平衡一點。$32算係咁啦。食完口裡一直有點咸味,應該是有落味精呢。

食完口裡一直有點咸味,應該是有落味精呢。
牛丸面
2018-09-11 481 浏览
Lunch time 自己一個快食,入到街市其求一間,點知瀨野。叫左一碗牛腩牛筋河,開頭食嗰時好餓唔覺,食到後尾,突然細味間發覺啲湯同牛腩好似少少酸,應該係變變地。返到公司四點左右開始黎料,以後不會再幫襯
2018-08-03 787 浏览
午餐點了牛丸牛腩米,配杯合香園凍奶茶。牛丸水準保持,雙拼都是32元,可謂抵食,但牛腩只是碎肉,兼且個湯味精依然重手,建議下次食剰牛丸。另外合香園凍奶茶收15元,茶味香滑都好過好多老牌茶餐室,除了無冷氣,價格超值。

牛丸牛腩米
2018-07-20 1001 浏览
得知海防道街市可能要清拆, 去開尖沙咀食飯,都留返少少肚嚟食佢嘅牛丸,行到身水身汗一入到去 ,就有一個老伯叫我哋坐低,後來先發現原來其實係連住德發牛丸隔離嘅檔口 (合香園),不過唔緊要啦一樣食到牛丸 ,不過埋單計數兩杯奶茶加一個咖央多士$5X,其實係貴過一碗淨牛丸!一睇杯奶茶已經知唔掂,冇乜冰, 而且飲落係鞋口㗎!咖央多(忘了影相)中規中矩 ,比較偏甜 ,入面嘅咖央普普通通都有啲椰漿味,但一定唔係我細個食過好好味嘅基隆街源源牛奶公司嘅咖央!主菜牛丸7/10,一碗八粒都幾大粒 ,但係食咗第一粒就已經覺得比較鹹, 我係鹹蟲都覺得咸大家自己諗下,但都有少少牛肉味,但係如果俾我揀我都係覺得 元朗嘅勝利牛丸係比佢好味,起碼冇咁鹹!總括來說 ,試過就算,唔會專登去食, 喺尖沙咀返工都未必會去食,因為環境實在太熱, 又不是特別好吃!

凍奶茶

一睇杯奶茶已經知唔掂,冇乜冰, 而且飲落係鞋口㗎!

淨牛丸

2018-07-12
2018-07-10 737 浏览
天氣熱, 我無乜胃口, 就照去熟食街市買碗牛丸米, 去我已經食過好幾次既德發牛丸到買, 但今次唔堂食, 叫外賣一位粗聲粗氣既阿姐準備緊我碗外賣時, 我發現有個外賣蓋吹左落地, 有另一個阿姐將佢執返, 然後想將個跌過落地既外賣蓋, 蓋落我碗麵到, 我已及時阻止, 話: 跌過落地喎!阿姐: 無呀, 個入面無掂到呀我就無信阿姐, 我理得係個底或個面跌落地, 總之都係污糟左我: 唔該換個另一個原本阿姐都照換另一個蓋既點知那個粗聲粗氣既阿姐即係話: 等我黎一手用返跌過落地既外賣蓋, 蓋落我碗麵到!我已阻止唔到, 亦我無同阿姐爭辯落去, 因為果個阿姐應該可以一拳打死我直至我離開左街市後, 我直接成碗野掉左, 因為我唔想為左呢$32而肚痾沒有最污糟, 只有更污糟街市地下唔係你屋企地下, 唔係3秒內執返就無問題外賣蓋跌落街市地下, 就算0.01秒都嫌多啦一個外賣蓋要你幾多錢?係你面前已經可以咁污糟, 可想而知, 係你望唔到既地方可以有幾污糟

阿姐: 無呀, 個入面無掂到呀
我就無信阿姐, 我理得係個底或個面跌落地, 總之都係污糟左
我: 唔該換個另一個
原本阿姐都照換另一個蓋既

點知那個粗聲粗氣既阿姐即係話: 等我黎
一手用返跌過落地既外賣蓋, 蓋落我碗麵到!

沒有最污糟, 只有更污糟
街市地下唔係你屋企地下, 唔係3秒內執返就無問題
外賣蓋跌落街市地下, 就算0.01秒都嫌多啦
一個外賣蓋要你幾多錢?
外卖自取
2018-02-20 1952 浏览
返工返到職業倦怠,有時候真係好需要休息下射波好似好衰,咁唯有攞年假去放鬆下啦😩出尖沙咀地鐵站好快就行到海防道街市,第一次入去都有啲唔知訂🙉因為一入去首先並唔係菜檔嗰類,而兩三間係賣羊肉嘅檔啲羊頭呀,無頭嘅羊身就擺喺路邊都會有少少嚇親👀再行入啲經過條窄巷仔就係食堂地方,好似大部分街市咁食堂係幾間茶餐廳各自門口有檯,食邊間就行邊間門口咁嘅形式行到篤底就係德發牛丸喇咁菜式都好簡單嘅,主打牛肉嘅食品呢度嘅牛丸我同朋友只知道好出名,但未參考過其他食評,所以直到食到第一啖之前我地都唔知牛丸嘅賣點/缺點係咩😨原來呢度嘅牛丸係特別在佢有芫茜之類嘅菜碎喺入面做調味而我同朋友都係麻麻地芹呀芫茜之類偏重口味嘅蔬菜調味呢樣當然唔係德發嘅問題只係唔合我地口味🙏🏻牛腩唔錯,三十蚊算不過不失牛筋幾腍,但唔係好入味湯底唔係好覺話好味精嗰啲咁,所以唔叫野飲都無問題但都唔係特別出色,整體都係不過不失啦30蚊當食個快飯都okay嘅專程造訪就不必了
返工返到職業倦怠,有時候真係好需要休息下
射波好似好衰,咁唯有攞年假去放鬆下啦😩

出尖沙咀地鐵站好快就行到海防道街市,
第一次入去都有啲唔知訂🙉
因為一入去首先並唔係菜檔嗰類,而兩三間係賣羊肉嘅檔
啲羊頭呀,無頭嘅羊身就擺喺路邊
都會有少少嚇親👀

再行入啲經過條窄巷仔就係食堂地方,
好似大部分街市咁食堂係幾間茶餐廳各自門口有檯,
食邊間就行邊間門口咁嘅形式

行到篤底就係德發牛丸喇
咁菜式都好簡單嘅,主打牛肉嘅食品
呢度嘅牛丸我同朋友只知道好出名,
但未參考過其他食評,
所以直到食到第一啖之前我地都唔知牛丸嘅賣
點/缺點係咩😨

原來呢度嘅牛丸係特別在佢有芫茜之類嘅菜碎喺入面做調味
而我同朋友都係麻麻地芹呀芫茜之類偏重口味嘅蔬菜調味
呢樣當然唔係德發嘅問題
只係唔合我地口味🙏🏻
牛丸牛腩河

牛腩唔錯,三十蚊算不過不失
牛丸牛筋米
牛筋幾腍,但唔係好入味

湯底唔係好覺話好味精嗰啲咁,所以唔叫野飲都無問題
但都唔係特別出色,整體都係不過不失啦
30蚊當食個快飯都okay嘅
專程造訪就不必了
2018-02-09
  • 牛腩
2017-12-22 1789 浏览
其實先前,從來沒有入過來這個熟食市場,原來正式名稱叫做海防道臨時熟食市場。裏面有幾間茶餐廳,而這一間就是德發牛丸,旁邊有間茶鐺,吃牛丸就幫襯德發;要點飲料奶茶咖啡☕️咖央多,就幫襯旁邊的茶檔。德發牛丸,好像已經聽說過不少次,這次一試,點了淨牛丸,友人則點了一碗麵,因為不太肚餓,唯有吃碗淨牛丸。牛丸都算彈牙,比起元朗的「勝利牛丸」更加爽彈,吃牛丸就不是為了吃其滑溜。牛丸的質地比較粗糙,但是內裏香濃,還有點香菜在中間。但是這個湯底比較普通,雖然比較清,但是好像還有點味精的感覺。以遊客的角度,來這裏試一下牛丸,感受一下這種熟悉市場的氣氛,也是不錯。但作為本地人,這種牛丸,試過一次就夠了,下次我寧願喝奶茶、吃咖央多。

裏面有幾間茶餐廳,而這一間就是

牛丸的質地比較粗糙,但是內裏香濃,還有點香菜在中間

下午茶
2017-09-24 1970 浏览
海防道熟食市場,尖沙咀區打工仔嘅隱世食堂,入面有幾間食肆,不過,堂食環境出左名一般,反正天氣依然咁熱,今日就黎德發外賣一碗牛丸拎走!凈牛丸(外賣自取價$31)雖然我外賣,但即使隔左15分鐘後至食,上湯依然夠滾。主角牛丸感覺冇以前咁彈牙,都算有牛味,索價$31一碗都唔算平。仲有,以前我好鍾意食呢度嘅辣椒油,不過今日我拎左一小包,發覺辣椒醬換左了,而家類似豆瓣醬,冇咁好食。個人感覺,德發牛丸水準下降了,而且冇以前咁好食呢。

凈牛丸(外賣自取價$31)

個人感覺,德發牛丸水準下降了,而且冇以前咁好食呢。
外卖自取