2023-04-09 2054 浏览
由澳門著名嘅YouTube Channel 微辣喺香港開嘅餐廳,一如微辣的創意精神,餐廳無論由裝修,枱櫈,餐牌,食物的presentation等都玩味十足,入到來餐廳處處都係打卡位,funny又盞鬼,周圍都有好多好搞笑嘅句子,就連啲碗碗碟碟上面都有啲好搞笑嘅說話,平時cool爆嘅老竇見到都笑咗出嚟呀!話晒微辣都係come from澳門,所以這家港式大排檔中亦會加入地道的澳門文化元素,好似麻雀枱餐枱,精緻的麻雀牆,賭場娛樂城區,賽馬大電視等,真係好搞鬼呀!🔸️前菜🔮拍蒜涼拌青瓜   水準表現蒜香辣味剛剛好,青瓜亦爽脆! 🔮麻辣牛肚    🔮麻辣雞腎    上菜時已嗅到濃郁的椒麻香味,入口先麻後辣,略帶微甜,味道十足,牛肚絲和雞腎醃得非常入味,很有嚼勁,要讚一吓那個辣汁,香料和辣度非常足,有種愈辣愈想食的滋味呀! 🔮泡椒無骨鳳爪     無骨鳳爪啖啖肉爽口彈牙,以泡椒酸菜落醃製,酸香醒胃 🔮少年江流 (老火湯)  其實即係冬瓜豬骨金華火腿,煲成的老火湯,湯料十足,豬骨煲得非常入味,又可以lun骨,份量也足夠四至六人用,只是湯味偏咸了一點 🔮霍哥蔥爆牛仔骨煲      霍哥搞笑好多fans都知

🔸️前菜
🔮拍蒜涼拌青瓜
水準表現蒜香辣味剛剛好,青瓜亦爽脆!

🔮麻辣牛肚
🔮麻辣雞腎

🔮泡椒無骨鳳爪
無骨鳳爪啖啖肉爽口彈牙,以泡椒酸菜落醃製,酸香醒胃

🔮少年江流 (老火湯)

🔮霍哥蔥爆牛仔骨煲
霍哥搞笑好多fans都知,所以Menu上面都有一個霍哥JJ 煲系列,搞鬼一番!蔥爆牛仔骨都算是大排檔的其中一個經典菜式,連gas爐一齊上,一路暖住個沙窩,唔怕個餸會變凍;牛仔骨和濃郁的黑椒汁香味撲鼻,食落肉質軟腍,連骨頭位也非常入味,黑椒醬汁裡還大量的洋葱,薑蒜,紅椒段等,十分惹味,送飯真係一流呀!

🔮米酒雞
簡單嘅餸如何出奇制勝真的要靠presentation,這款咪走雞真係用一個雞煲嚟裝住,真係好搞笑個紅色🐔雞煲蓋真係好鬼得意囉!笑死人喇🤣!侍應哥哥很貼心首先會讓我們同個巨型雞頭煲蓋影相先!然後就會用米酒淋係個煲邊焗幾秒再打開蓋,跟住就會點火令到酒香可以滲入雞入面,輕輕打開個荷葉濃烈的聞荷葉香乾蔥蒜香雞肉香等,差聞到都覺得好惹味;呢道菜嘅精髓係在於用手食,所以是侍應先會奉上手套濕紙巾等等大家可以用手撕開來品嚐原始風味,原隻雞烤完再焗,表皮甘香,雞肉撕開非常嫩滑又Juicy,就算連雞骨也非常之入味,這道菜真的好睇又好食呀!

🔮金沙椒鹽魷魚
去大排檔食嘢叫椒鹽系列都可以話係必點餸菜的其中之一啦吧!
金沙椒鹽炸至表面金黃酥脆,火喉剛剛好,魷魚彈牙,咬落還有微微的鮮魷汁,鹹蛋黃+椒鹽+再加魷魚香,真的很有大排檔風味呀!

🔮紅燒沙田友乳鴿
這個presentation都已經贏咗,完全冇諗過乳鴿係可以用一個磅來做器皿的,真係搞鬼又好笑,非常之打卡囉,個個都拎個手機出嚟影影影,未食之前都已經令大家開心一番,乳鴿炸得非常酥香,皮脆肉嫩很juicy,好味

🔮古法避風塘豉椒炒蜆
這個菜可能就有一點兒失望,因為份量比我們想像中的少,而且那一個豉椒汁真的頗咸,可讚的是那些蜆都很新鮮吐沙吐得好乾淨

🔮豉汁果皮蒸鯧魚
蒸魚火喉剛剛好,魚肉新鮮嫩滑,豉汁配上陣陣的果皮香,將魚肉蘸一蘸豉汁,更能提高鯧魚的鮮味

🔮懷舊蟹膏蝦多士
這個烤多士絕對係必食推介,新鮮的蝦膠釀多士,入口香脆,最正嘅地方就係個甲羅蟹膏,非常鮮甜而且蟹膏的份量絕對足夠塗滿四片多士,我同肥妹食到Lam Lam 脷呀,不愧為微辣十大美食的Top one呀

🔮Yelo咖哩牛脷煲    $139
原煲咖喱上,聞落有香濃咖喱香味,但係食落沒有想像中那麼濃的咖喱味,且咸了一點,不過牛脷厚切得來份量亦相當之多,肉質亦很軟腍,不過不失啦
泡椒無骨鳳爪
霍哥蔥爆牛仔骨煲
古法避風塘豉椒炒蜆
金沙椒鹽魷魚
米酒雞
题外话/补充资料: 個人覺得微辣大排檔其實真係好適合一家人一齊嚟食㗎,食得開心坐得舒服,雖然唔係每一個餸都thumb up,但係其實食佢嘅創意,每一道餸都嘗試帶俾人歡樂,開心指數都提高咗啦!一家人食飯都係想食得開開心心啫
泡椒無骨鳳爪
拍蒜涼拌青瓜
麻辣雞腎
麻辣牛肚
豉汁果皮蒸鯧魚
霍哥蔥爆牛仔骨煲
金沙椒鹽魷魚
2023-04-05 293 浏览
這是沙田市中心在晚餐時段相對容易找到座位位的食肆, 從名字可以知道它的賣點就是”微辣”這網紅團體, 對我而言, 其成員的花邊新聞比影片更有趣. 既然來自澳門, 這大排檔也提供來自大利來記的豬扒包, 及皇冠小館的蝦子雲吞麵及水蟹粥等澳門出名美食, 只是這些美食除了名氣, 水準就是一般般, 連同店內提供的大排檔美食也是.首先說座位安排的問題, 四個人點五道菜, 但枱的面積只能容納兩至三道菜, 基本上就是Messy. 中等餐廳收費, 大排檔的空間, 菜式份量看似不少, 但如接近$200的蠔煲只有五件不大不小的蠔, 雞粥的雞件偏碎而多骨, 肉偏少, 就算有爐保持溫暖, 吃起來也不太好受. 最特別的是吊起來的炸大腸, 腸裏面浸着酸辣醬, 一剪開大腸連醬汁跌下來, 看似很有玩味但很容易弄污糟, 有時好看不中用.Manner is a famous YouTube group in Macau and they operated a traditional HK restaurant in Sha Tin. Very costly but the portion and quality are no

Manner is a famous YouTube group in Macau and they operated a traditional HK restaurant in Sha Tin. Very costly but the portion and quality are not reaching my expectation. Not really recommended and I believe they should spend more time on the content of their YouTube instead of gaining money by not too good quality cuisine.
咁岩去開沙田就試下微辣開既微辣大排檔,下晝去到係食下午茶,叫左一個奶油豬($16),一個豬扒蔥油撈一丁餐+紅豆冰($101)🍜。奶油豬好難會難食😛,邊位好脆亦都有焦香味,不過面包中間一啲都唔脆,口感麻麻。豬扒出前一丁餐係包左一杯飲品同沙律,飲品叫左杯紅豆冰🫘,入面係打好左既椰汁沙冰,而唔係純粹椰汁再加冰😝,幾好飲❣️豬扒係用左澳門好出名既大利來記豬扒,好大塊,食落肉質好嫩,但係味道整得太咸。佢地既撈出前一丁應該係用左豬扒既汁,所以搞到成碗面都超級咸,真係食多兩啖要去洗腎😀。另外依個茶餐要$100,價錢黎講真係偏貴,咁既價錢咁既質素,真係食過一次唔會再有第二次~🤍微辣大排檔沙田沙田正街2-8號新城市廣場第三期2樓A216號舖

🤍微辣大排檔
沙田沙田正街2-8號新城市廣場第三期2樓A216號舖
2023-04-02
2023-04-02 148 浏览
服務態度好差,食具非常污糟,碗有飯粒癡實晒,杯生銹,食品質素就非常一般,唔夠熱啦,隻雞又乾身咁囉。叫佢地換碗杯又西口西面,拎到過嚟都係污糟,拎嚟之前都唔望下,一句講晒:失望至極、唔會再幫襯!
2023-04-01
2023-04-02 221 浏览
開左咁耐諗住星期日去試。已經12點幾去到,焗飯,豬扒芝士撈丁想食既已經無。啲職員好似唔優做咁,感度勁差,餐牌又無比,叫佢過黎問野又話自己落單唔理人。西口西面咁體驗極差。雖然食物都不過不差不過叫左個叉雞飯都要等成差唔多十幾廿分鐘,出到黎既竟然唔熱既,燒味凍既,啲飯只可以說是微暖,用百幾蚊同我出去買個叉雞飯盒差唔多。我就叫左杯咩野荔枝爆爆小冰。佢就比左多冰,啲爆爆珠得幾粒,杯野既味道同用荔枝精出黎既差唔多。
2023-03-25 288 浏览
今日星期六Lunch真係周圍都等位!好, 一於試佢(預左奶嘢)好, 埋單2位$280好, 1碗車仔麵, 1碟雞件西蘭花+左鮑魚燒賣(2粒)😰車仔麵太立雜, 一堆倒埋一碗, 豬皮牛肚太爛, 星期六中午已話無菜賣, 求其質碟羅白比我頂上!💩另帶一讃微辣採購部, 咁細隻嘅鮑魚都搵到, 勁!雞件西蘭花正正常常凍齋啡味道0K, 已叫佢少冰, 出到嚟三分二係冰, 咖啡只剩1/3!👍服務係0K嘅! 但個音樂就嘈到pk!我只影左1張相! 其他都無影🤭但呢個價食呢D就免啦! 擺到明劏你一次! 無下次呢個老細太貪心啦, 乜都要擺曬落個餐牌度, 又無人! 係澳門就work, 死梗!🙄
今日星期六Lunch真係周圍都等位!
好, 一於試佢(預左奶嘢)
好, 埋單2位$280
好, 1碗車仔麵, 1碟雞件西蘭花
+左鮑魚燒賣(2粒)

💩另帶一讃微辣採購部, 咁細隻嘅鮑魚都搵到, 勁!

雞件西蘭花正正常常
👍服務係0K嘅! 但個音樂就嘈到pk!
我只影左1張相! 其他都無影
🤭但呢個價食呢D就免啦! 擺到明劏你一次! 無下次
2023-03-23 112 浏览
睇開微辣都知佢地係香港開左呢間大排檔位於沙田市中心商場餐廳入面裝橫好特別 可以打下卡打開餐牌連菜單既名都係玩食字 有微辣藝人既名一定用左好多心機呀 菜單有好多唔同種類咩都有得食 餐具都好可愛 連雞蛋仔都有得叫叫左個白鱔滑雞煲仔飯$119(好滑好多飯焦)阿姜至愛(咕嚕肉)$109 (正常發揮)懷舊蟹膏蝦多士$129(蟹膏份量多)價錢唔算好抵 份量都係比較小兩個人食就岩岩好餐廳既空間感好大 分左幾個唔同區域 可以比人打下卡 電影🎬感好重 喜歡💕
睇開微辣都知佢地係香港開左呢間大排檔

位於沙田市中心商場
餐廳入面裝橫好特別 可以打下卡
打開餐牌連菜單既名都係玩食字 有微辣藝人既名
一定用左好多心機呀 菜單有好多唔同種類
咩都有得食 餐具都好可愛
連雞蛋仔都有得叫
叫左個白鱔滑雞煲仔飯$119(好滑好多飯焦)
阿姜至愛(咕嚕肉)$109 (正常發揮)
懷舊蟹膏蝦多士$129(蟹膏份量多)
價錢唔算好抵 份量都係比較小
兩個人食就岩岩好

餐廳既空間感好大 分左幾個唔同區域
可以比人打下卡 電影🎬感好重 喜歡💕

• 懷舊蟹膏蝦多士
2023-03-15 164 浏览
今晚約咗另一半去沙田食晚飯,見到一間好靚裝修,同埋由知名YouTube Channel微辣做主題嘅微辣大排檔,就決定入去試吓。入邊嘅裝修真係好靚,我哋被安排咗喺麻雀枱食飯,側邊個裝修都好似真係喺大排檔咁。第一味嚟到嘅係冰鎮素咕嚕肉,我哋放咗一陣先食,出邊冰凍入邊係熱嘅,因為冇肥肉,所以我哋都食咗好多。第二味嚟到嘅係米酒雞,上到枱好大隻,職員喺我哋面前倒入米酒,跟住點火。我哋打開咗荷葉之後就幫佢拆肉。啲雞肉好嫩口同埋入味,兩個人真係食到好飽飽。第三樣,我哋叫咗yelp 咖喱大雜燴,入邊有豬皮蘿蔔魷魚魚蛋。咖喱係街邊嗰種,又足料,辣得好過癮。本身都已經好飽,但因為Menu寫住食甜品係用另一個胃,所以我哋再叫咗雪糕格仔餅。一放入口,就知道格仔餅係啱啱整好,賣相同味道都一流。今餐真係食得好滿足,服務都好好,下一次會再叫多啲朋友一齊嚟試埋其他嘢食。

• 米酒雞
  • 冰鎮素咕嚕肉
由澳門殺到嚟香港嘅微辣大排檔如果有睇開佢哋嘅YouTube實會搵到共鳴餐廳裝潢模仿咗好多香港特色可以話係喺商場入面有冷氣嘅大排檔身為睇晒所有微辣大排檔嘅我其實對嘢食嘅質素冇乜特別期望只係膽粗粗想去試食支持吓同打個咭除咗煲仔飯之外其他嘢食味道都一般因為嘢食溫度夠熱就會寧舍好食佢哋湯同煲類嘢食都會用燭台或火熱住上註:本人好鍾意食煲仔飯嘅飯焦😛不過我覺得份量只適合2-4個人食太多人真係唔夠分但如果嗌啤酒當小食餸酒又有啲貴總括嚟講都係俾微辣觀眾打咭嘅地方個餸名同上碟方法都感受到落過心思炸大腸會幫你剪或者想自己玩吓剪又得如果冇抱住期望咁食應該會有驚喜😎何伯爆屎渠 $109避風塘雞wing $99杏汁花膠豬肺湯 $69黑松露蝦仁炒蛋 $129霍哥JJ田雞煲 $129臘味煲仔飯 $99北角雞蛋仔 $39飲品 $29-39
由澳門殺到嚟香港嘅微辣大排檔

霍哥JJ田雞煲 $129
臘味煲仔飯 $99
北角雞蛋仔 $39
飲品 $29-39
今日同男朋友下午經過諗住試吓 我地睇左個餐牌 價錢都偏貴 撈丁 車仔麵 雲吞麵同焗飯都要幾乎100蚊 熱飲都要+$4…. 我唔係好明點解熱飲都要加錢 但佢跟餐係冇得選擇唔要嘢飲 係咪要強迫顧客消費?但貴都算 我地最後叫左雲吞麵 難食到雲吞得2粒 啲麵好似滑潺潺咁唔知咩黎 個湯勁咸 啲麵勁淡 最後埋單2個人差不多$200 2碗雲吞麵差唔多$200 仲要加一 真係冇下次…仲有 啲碗碟超油 好似求其洗咁 啲匙羹都有油漬見到隔離嗰台同個侍應講佢哋個餐嘅鐵盤有曱甴….

仲有 啲碗碟超油 好似求其洗咁 啲匙羹都有油漬
見到隔離嗰台同個侍應講佢哋個餐嘅鐵盤有曱甴….

2023-03-12 215 浏览
我真係未試過去一間餐廳會嬲到要上泥打食評!裝修係幾靚幾有特色,野食亦都唔平但相信應該唔差,本身都好期待。點左兩個餐一個沙嗲牛肉麵 茶走一份火腿蛋治 可樂茶走好快就到左 幾好飲同好滑身但係野食就等左好耐等足4個字先泥左個沙嗲牛肉麵,支可樂都仲未出現。然後碗麵都食完 先有人走過泥講冇哂火腿介唔介意轉餐肉?咁我本身唔食餐肉 就叫佢就咁蛋就算(當時支可樂依然未到)然後佢即刻嗌入廚房話加多d蛋落去。最後足足等左9個字 仲要親自行出去問 佢先叫廚房而家即刻整個蛋治然後我問佢可樂係咪都需要等9個字?佢先即刻拎泥如果你係時間多到唔知點洗 想搵個地方虛耗光陰的話,真心推薦你泥呢到食野,因為你分分鐘等到入老人院都未等到你個餐到🙂
我真係未試過去一間餐廳會嬲到要上泥打食評!
點左兩個餐一個沙嗲牛肉麵 茶走
一份火腿蛋治 可樂
茶走好快就到左 幾好飲同好滑身
但係野食就等左好耐
等足4個字先泥左個沙嗲牛肉麵,支可樂都仲未出現。
然後碗麵都食完 先有人走過泥講冇哂火腿介唔介意轉餐肉?
咁我本身唔食餐肉 就叫佢就咁蛋就算
(當時支可樂依然未到)然後佢即刻嗌入廚房話加多d蛋落去。
然後我問佢可樂係咪都需要等9個字?
佢先即刻拎泥
2023-03-12
下午茶
2023-03-08 107 浏览
一家人有小朋友一齊去食星期日都唔使點等位不過無bb 椅但都係坐得算最舒服既大排檔叫左乳鴿,菜,足料蝦煲仔飯最好食係蝦多士 🤤仲有叫左米酒雞 同忟豬肉🐔兩樣都等左好耐🥱見每枱都有叫但味道真係一般 唔係咁好食 雞有小小梅梅地個忟豬肉 好似東波肉咁,色水好橙但食落完全無味, 得煲底啲薑味 🫣樓面唔夠人 白飯都叫左三次 先黎得到所以結論係 無人等位都可以一試價錢又唔算貴既,但除咗個多士同青檸冰叫做性價比高d其他野就偏貴🙈
一家人有小朋友一齊去食

仲有叫左米酒雞 同忟豬肉
🐔兩樣都等左好耐🥱

見每枱都有叫
但味道真係一般 唔係咁好食 雞有小小梅梅地
個忟豬肉 好似東波肉咁,色水好橙
但食落完全無味, 得煲底啲薑味 🫣
樓面唔夠人

乳鴿
蝦多士
  • 懷舊蟹膏蝦多士
2023-03-08 199 浏览
昨日閒逛新城市廣場,來到微辣大排檔門口,被它獨特的裝潢吸引住了,充滿懷舊元素的裝飾,很適合大家來打卡米酒雞,這味菜對於我來說講,不僅僅是食,更是一道表演,店員送上來開蓋之後,淋上米酒,用火點燃,瞬間荷葉雞被烈火包圍了🔥 雞肉腍啤啤,不用剪刀也可以撕開,雞肚裡面的雲耳,金針好好食懷舊蟹膏多士,香脆可口,配上蟹膏蟹籽食,絕了發記大香腸,上菜的時候想不到是原條吊著上的,這樣的上碟方式太特別了,香腸本身有少少胡椒味,再配著它的醬食,好惹味~椒絲腐乳通菜,這是今晚最好食的一道菜,炒得好有鍋氣,腐乳汁掛滿每根通菜,好入味有時間的朋友可以值得一試

懷舊蟹膏多士,香脆可口,配上蟹膏蟹籽食,絕了

有時間的朋友可以值得一試

發記大香腸
椒絲腐乳通菜
發記大香腸
椒絲腐乳通菜
2023-03-08 58 浏览
去到新城市廣場 搵嘢食 見到一間叫微辣大排檔 就入去試下。裏面裝修得古色古香 設計都幾特別。我叫咗最鍾意食的炸蝦多士, 炸到非常之鬆化好味 外脆內軟。 咬落口感豐富。其次最鍾意的就係腐乳通菜 腐乳和湯菜混合得恰當好處 絕對係美的和諧。 通菜清新爽甜 配合反腐乳味的腐乳香 非常之醒喎。發嘅大香腸 用上原條德國腸 燒到焦香。 食落口感豐富, 不過若然要自己剪比較麻煩。同埋由於吊高 大香腸 條條fing之下 香腸的溫度好快下降 因此 食得太慢就會偏凍.咪走雞就不過不失 好大煲 但係食落唔算太入味.
去到新城市廣場 搵嘢食 見到一間叫微辣大排檔 就入去試下。

裏面裝修得古色古香 設計都幾特別。

咪走雞就不過不失 好大煲 但係食落唔算太入味.
2023-03-07 95 浏览
成日係YouTube 睇微辣,今日真係親身去食啦🤩。餐廳入面都幾大,分咗三個區域:麻雀館,大排壋,同郵輪。冰鎮素咕嚕肉 🍖$109雖然係素肉,但係訪真度好高,食落同普通肉好似🍖。炸過嘅咕嚕肉裹上汁後仍然保留脆嘅口感👍🏻。汁亦都唔會過酸。Yelo咖喱大雜燴 🥘$109咖哩入面有陳皮魚蛋,豬皮,白蘿蔔,魷魚🦑。好豐富。食落有啲辣🌶️,而蘿蔔嘅甜味又可以中和返辣味。豬皮吸哂啲咖哩汁,好Q彈,魷魚亦好脆口。咪走雞 🐓$249黎嘅時候真係有啲驚喜,雞用一個大碗同用一個雞圖案嘅蓋載住,好特別!最後上菜時淋上酒同火🔥,係打卡之選📸。雞用荷葉包裹,外面圍著薑蔥。而雞肚入面放咗金針雲耳,再淋上豉熟油,好有豉油香🤤。雞嘅肉質好滑,煮得啱啱好。雞仲附有辣椒粉,可以點埋一齊食🌶️。要食‼️北角雪糕格仔餅 士多啤梨🍨$59完個格仔餅,切開四份,上面加咗士多啤梨醬同埋士多啤梨果肉🍓。仲有牛奶雪糕。格仔餅食落煙韌,有啲麻糬feel。🤩

冰鎮素咕嚕肉 🍖$109

Yelo咖喱大雜燴 🥘$109