2022-08-02 1588 浏览
今日同同事去蘇杭街揾食, 見到有間家庭式韓國菜餐廳, 店內好有舊式店感覺。 前菜賣相麻麻地, 主菜熱辣辣豆腐湯, 非常好味, 豆腐超滑, 湯就混合海鮮味, 辣道剛剛好, 攞到黎重係濃緊。
一间非常朴素的小店,装修看起来就是水泥墙比较简陋,不过食物都很不错‼️实惠好吃,适合附近的打工人~-📌前菜:泡菜、芽菜、小银鱼(赠)📌自制蜂蜜柚子水(赠):特别好喝!🥰🥰当时没其他客人,阿姨看我们喜欢喝,直接把一壶给我们自助了😆📌鱿鱼韩式寿司💰60今日最佳!!!🤩配菜胡萝卜、鱿鱼、鸡蛋、菠菜等,最绝的是里面的酸萝卜,脆脆的增加了口感,连着软糯的米饭吃起来甜甜的📌辛拉面💰60面有点软了,无功无过,普通的面,但是这个价格当工作餐吃一顿很实惠了📌海鲜辣面💰80给足了鱿鱼很满足👍🏻,但是那只🦐一看就是冷冻很久的,不太新鲜!一点也不辣!配菜基本上都是胡萝卜洋葱翠玉瓜,分量很足📌炒年糕💰90年糕也是煮的比较久的那种,不过也好吃,但我更喜欢韧一点有嚼劲的
📌前菜:泡菜、芽菜、小银鱼(赠)

📌鱿鱼韩式寿司💰60

海鲜辣面

📌炒年糕💰90
鱿鱼韩式寿司
2021-11-10 1786 浏览
[微笑Box (上環)]地址:上環蘇杭街5號地下推薦度(10👍🏻滿):7.5👍🏻衞生(10⭐️滿):7⭐️環境(10⭐️滿):7⭐️賣相(10⭐️滿):7⭐️味道(10⭐️滿):8⭐️價錢(10⭐️滿):8⭐️服務(10⭐️滿):7⭐️地點(10⭐️滿):6⭐️大醬湯 ($70)材料都唔算話好多,但係味道唔錯,有大醬嘅味道,有少少豆腐同蜆肉早少少牛肉,翠玉瓜同洋蔥都有啲。送飯一流,最重要嘅係,我試過喺其他餐廳飲完韓式湯,味精上腦,成身會痺晒,而呢一間微笑暫時冇呢個問題。👍🏻不過佢嘅地點,就唔係好近地鐵站,但同我公司都唔算遠。不過之前諗住打電話預早叫定,一放lunch就可以去攞,點知老細聽唔到電話,變咗去到先要叫,都等咗四五個字,先至有得攞。
[微笑Box (上環)]

味道(10⭐️滿):8⭐️
價錢(10⭐️滿):8⭐️
服務(10⭐️滿):7⭐️
地點(10⭐️滿):6⭐️

大醬湯 ($70)

不過佢嘅地點,就唔係好近地鐵站,但同我公司都唔算遠。

大醬湯飯
大醬湯飯
2021-10-07 1250 浏览
友人推薦,滿心歡喜,諗住嚟試下。可以食下無味精韓國菜,幾好咁。等左10分鐘左右先入到去。下午1時點左牛舌,係1小時後,兩點先話開始整。大佬,要返工架。我問左,催左,侍應重覆左order,其實你整唔切咪早講,set lunch好d咪轉囉。完全冇溝通,係最後問先幫手入廚房問,原來白等,侍應問咁仲要唔要,我問整左未,原來宜家先整。耐心等候換來冇野落肚。友人的炸醬面都等了45分鐘。最後一句毫無誠意的道歉。sorry,你搞到我好嬲,令我一定要寫俾人知。to be fair,我友人話炸醬面味道ok。

等左10分鐘左右先入到去。

下午1時點左牛舌,係1小時後,兩點先話開始整。

大佬,要返工架。

耐心等候換來冇野落肚。

友人的炸醬面都等了45分鐘。最後一句毫無誠意的道歉。

sorry,你搞到我好嬲,令我一定要寫俾人知。

to be fair,我友人話炸醬面味道ok。
2021-06-06 1931 浏览
📍 微笑Box上環蘇杭街5號地下.1️⃣.🤓大醬湯💰$60 (w/ 小菜x3 & 白飯x1).🤓白飯💰$10.成日路過呢間嘢 見幾平有啲牙痛 就去幫襯佢個湯飯佢係標榜無味精 我估係真嘅 因為食完唔覺特別渴.話說上年年頭 買咗2次飛韓國嘅機票一次班機無啦啦cancel咗 另一次因為covid結果2次都飛唔成要refund講起就想喊 我唔係淨係plan咗 我係直頭買咗機票呀咁都飛唔到 果然盡完人事 最後都係要聽天命所以我係唔知正宗韓國菜應該要咩味.憑呢兩年睇咗80幾套韓劇嘅經驗判斷小菜正常 泡菜唔太辣 唔食得辣嘅都食到大醬湯好多料 夠味 飯係用珍珠米性價比算係相當唔錯嘅或者應該話幾啱婊子口味因為我食晒跟餐個碗飯之後見仲有好大兜湯剩 忍唔住叫多碗飯最後全部嘢食都清晒😂除咗芽菜 牙痛真係搞唔掂.牙痛時期 粥以外嘅好選擇 可以再戰但下次唔會再叫多個飯 太多了 要變肥了.2️⃣.🤤豆腐湯💰$60 (w/ 小菜x3 & 白飯x1).結果唔夠兩個禮拜 因為牙痛 已經再戰佢今次醒目 一碗飯就夠造.成鍋都係豆腐 好滿足仲有隻蛋靜靜雞喺兜湯到大家都白色 一開始我係睇唔到 不過食到然後撈撈下先撈到隻蛋隻蛋仲係半熟流心
📍 微笑Box
上環蘇杭街5號地下
1️⃣
🤓大醬湯
💰$60 (w/ 小菜x3 & 白飯x1)
🤓白飯
牙痛時期 粥以外嘅好選擇 可以再戰
但下次唔會再叫多個飯 太多了 要變肥了
2️⃣
🤤豆腐湯
💰$60 (w/ 小菜x3 & 白飯x1)
結果唔夠兩個禮拜 因為牙痛 已經再戰佢
今次醒目 一碗飯就夠造
成鍋都係豆腐 好滿足
仲有隻蛋靜靜雞喺兜湯到
大家都白色 一開始我係睇唔到 不過食到
然後撈撈下先撈到隻蛋
隻蛋仲係半熟流心狀態 即刻𢳂出黎撈飯🤤
#我諗咗好耐個撈字有冇用錯#係咪兩個都用得啱?
紅成咁 我以為佢會好辣 但又唔係
係辣 但係辣得剛好
唔算好辣 但又帶到個香味
唔識點形容 無理由叫香辣吖
覺得食唔到辣嘅人都可以試
利申 垃圾 唔食得辣 三哥4/5小辣已經到頂
小菜大致一樣
之前芽菜個part嘅魚片類嘢 變咗青瓜
青瓜腌得勁好食!
個小菜應該係睇佢當時有咩材料/睇佢心情
因為我見對面食客 遲我半個鐘黎 小菜已經唔係青瓜了
大醬湯
2021-06-01
2021-04-17 1345 浏览
原本想食街口果間韓國菜,點知見到呢間小店無咩人,就入去試下。呢度係一間簡單的小店,有小小似韓國的小店。望下餐牌,又想食豬肉又想食魷魚之後大膽問下,可以將2樣食物為一個餐呢?老闆話加$10(成交) 呢種係小店先可以做到既野落單後,等了10分鐘就有野食啦~ 味道都唔錯!前菜:餃子🥟、芽菜、泡菜 、薯仔湯: 海帶湯主菜: 泡菜炒辣豬肉魷魚蓋飯樣樣都熱辣辣希望前菜的泡菜入味多少少就好啦~ 下次黎,會試下其他食物先!

望下餐牌,又想食豬肉又想食魷魚

落單後,等了10分鐘就有野食啦~ 味道都唔錯!
前菜:餃子🥟、芽菜、泡菜 、薯仔
湯: 海帶湯
主菜: 泡菜炒辣豬肉魷魚蓋飯

樣樣都熱辣辣
希望前菜的泡菜入味多少少就好啦~

下次黎,會試下其他食物先!
2021-04-16
2021-03-10 1295 浏览
同事生日食飯,他是個韓國人因為疫情關係暫時不能回韓國,要求要食此間餐廳原因是由韓籍老闆開設的韓式小食店,餐廳在上環蘇杭街的窄巷橫街,環境細狹窄,裝修簡單水泥牆簡陋的木排桌椅,但勝在夠光猛。餐廳主要供應韓式便當、飯類、炸物、麵、炒年糕和湯類等。每個便當都有數款配菜,一到午餐時間門外好多人排隊,我們排了10分鐘左右入內,老闆服務殷勤識聽識講廣東話,落單好快就上葉,繁忙關係吧我們叫了小食漏了。泡菜湯飯舀一匙泡菜湯拌在飯上一口一口食很下飯又開胃,材料不算多,湯汁口感溫和不太酸不太辣,酸酸辣辣,特別爽口。

午餐
泡菜湯飯
位於中上環嘅蘇杭街一直都係美食集中地,無論係港式冰室、車仔麵、日式拉麵都一應俱全。但今次經過附近午餐,反而睇中咗呢間外表唔太起眼嘅「微笑韓國美食-微笑Box」。微笑Box嘅座位唔多,一眼都可以睇晒成間鋪面,亦見到唔少人叫咗豆腐湯嚟食。午餐價錢都只係$60至$70,其實作為韓國料理價錢亦都中規中矩。特別嘅係午餐餐牌主打「無味精」,如果愛好健康同住家味道嘅朋友都應該會適合。前菜 - 青瓜芽菜、泡菜、餃子首先每一個午市套餐都會附送一碟前菜,驟眼睇落份量都唔少。個人比較欣賞佢嘅青瓜,醃得唔會太酸,算係幾開胃。芽菜嘅麻油味都足夠,無太大特別。泡菜亦都幾適合港人口味,唔會太辣。而餃子反而感覺有點味淡,但作為前菜都算係不過不失。泡菜辣炒豬肉蓋飯而呢一個午餐蓋飯反而有啲意外收穫,如果經過幫襯午市嘅朋友亦不妨一試。首先泡菜同豬肉嘅份量係超多,基本上仲多過啲飯!另一邊廂泡菜同豬肉嘅份量都非常均勻,唔會互相搶咗大家嘅風頭。炒豬肉亦都十分稔身,甜辣醬嘅唔會太辣,食落啖啖香口。配合煎蛋令到成個飯層次再提升,唯一挑剔係蛋黃有點過熟,但整體嚟講算係性價比不錯。味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️服務 ⭐️⭐️⭐️環境 ⭐️⭐️⭐️性價比 ⭐️⭐️⭐️

前菜 - 青瓜芽菜、泡菜、餃子

味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️
服務 ⭐️⭐️⭐️
環境 ⭐️⭐️⭐️
性價比 ⭐️⭐️⭐️
2095 浏览
2020-04-02 1814 浏览
呢間微笑box,如果唔係寫食評,真係唔知佢個名咁可愛,係我嘀舊同事帶我黎食㗎!佢冇得book,鋪位唔大,要排隊㗎!但勝在流動率高,所以都唔算等得耐~坐得有嘀迫,不過同事介紹得,通常都好食我對泡菜係有嘀迷之執着,雖然食完個人好大浸味,但我真係戒唔到呀!一見佢有泡菜豆腐湯,諗都冇諗就嗌,完全唔理一個湯送飯係幾咁齋,只係想滿足一稞泡菜嘅心!好快,十分鐘就到,好彩佢都有兩隻餃子,但我完全俾個湯吸引咗!飲一啖!就係我要嘅野呀!又夠濃夠辣,豆腐又滑,簡直天堂!第二次去,就因為第一次太驚為天人!對佢有所鬆懈,我見人哋叫咗一個炒年糕,個樣好似好好食咁,好奇害死貓.....我唔想再提,好甜,甜到....如果愛情有咁甜就好嘞!溫馨提示:唔好嗌。

泡菜豆腐湯
泡菜豆腐湯
2019-08-08 2682 浏览
中上環就算蘇杭街有最多唔同既餐廳除左有冰室 餅店等等之外 仲有呢間微笑box今次四個人一人叫左一樣食物一齊share但係四款食物入面只係得個辣豆腐湯味道不錯炒粉絲炒到好濕 又味道偏甜同平時係韓國食到既完全係兩樣截然相反既口味。而炒年糕要90蚊 但係年糕既分量少而成個基本上只係得啲炒菜。每一個人都會有一個前菜包括泡菜 芽菜 同個餃子餃子絕對可以用難食黎形容 又乾身 又凍而另外兩款前菜相對而言就比較不過不失。環境都唔算坐得舒服
中上環就算蘇杭街有最多唔同既餐廳

而另外兩款前菜相對而言就比較不過不失

環境都唔算坐得舒服
炒粉絲
2019-07-14 1347 浏览
Sunday lunch at around 2pm, most restaurants in the area are closed. We passed by and see Miso Box open, so we came in for a quick lunch. We ordered Fried chicken wings and Seafood & spring onion pancake. This is our family's first trial of Korean style fried chicken wings, crispy outside with juicy meat inside, really delicious. The pancake was also great. My kids loved both dishes a lot!
Sea food pancake and Fried chicken wings
拜六與老伴看完戲正好在中環應乎晚餐,知悉小的喜歡地道特色小店,於是倆小口再一次走到上環的窄巷橫街,尋找一些街坊式的隱世美食。這次咱們選擇了由不同的小路穿越上環,尚未到達老伴每次也帶小的到訪之食肆小街,就在蘇杭街的位置,一家燈火通明的餐廳驟然入目。當週末黃昏整條街道均烏燈黑火,於是Miso Box微笑韓式料理便變得鶴立雞群。其實除了無可抗拒的辛辣麵,老伴與小的都不甚鐘情韓風,然而咱們卻在美國之韓食街裡吃過非常精彩味美之韓式料理,自此以後小的偶爾也會想試一試香港的韓食府。白底黑字的招牌非常搶眼,見到舖頭細細,好明顯似是自家經營之小店,還可能屬一個家族的韓國人。走到店面瞧瞧菜式照片,彷彿也不錯,遂與老伴闖進去。在這條假日偏僻的街道,特別是退卻了午飯的人潮,餐廳就只得小的與另一對食客。而另一對年輕男女坐於對角的檯椅,雙方均自得其樂地查看著手機,那種略帶文青的樣子似乎可以在餐廳待上一輩子。一位中年男仕向咱們送上餐牌,這回見真章才發現菜式比想像的要貴。在這偏處一隅的小舖,水泥牆的裝修與簡陋的木排桌椅,小的以為她們之價位當只會在五、六十元左右。豈之普通的客飯也要起標七十,連剩湯也要上同一個價錢,吸引

一位中年男仕向咱們送上餐牌,這回見真章才發現菜式比想像的要貴。在這偏處一隅的小舖,水泥牆的裝修與簡陋的木排桌椅,小的以為她們之價位當只會在五、六十元左右。豈之普通的客飯也要起標七十,連剩湯也要上同一個價錢,吸引一點的則近百之數,而炸雞更要百六、七。小的心裡率先覺得不值,但既然已入虎口,便隨緣一試罷!

小的揀了客韓式炒粉絲,老伴則要了個燒牛肉。在此期間咱們不斷聽到中年男子與廚房裡的大媽喋喋不休地交談,可是他們說的似乎不屬韓語,更有點像是國內方言,難道韓國也有自己的鄉話嗎?見男子能操流利的廣東話,小的更懷疑此為一家伏店。

等了好一陣子,燒牛肉終於出場。由於咱倆在戲院的時候早大快朵頤,故老伴選擇了不要飯。除了一碟燒牛肉,餐品還附送海苔湯與三款韓式小吃。吃韓餐最驚典便為她們林林總總的前菜小食。小的試一口韓色泡菜覺得不錯,而薯子芽菜之調味亦相當之佳。最不感興趣的則為那雪白條狀,外頭鋪滿砂糖粒的甜年糕。這樣的粉頭一向為小的摒棄,而且更要又乾又硬,小的只輕輕地咬了一口便立即放棄。

海苔湯是淡淡鹹鹹地純粹為無水供應的餐廳提供止渴。至於一碟熱騰騰的燒牛肉則甚有驚喜,牛肉配上了椰菜、紅蘿蔔與洋䓤絲,味道是傳統韓風的甜甜辣辣。好明顯那是豪氣大媽從廚房裡製作的新鮮出品,只兩步的距離令菜式保持鑊氣火熱的狀態。咱們中國人甚麼東西會認為好食?當然是熱辣辣、香噴噴!雖然碟子小小,不過薄片牛肉之份量也算足,索價百元屬還勉強可以罷!

至於小的之炒粉絲就顯得更加不值,珊珊來遲的作品證明大媽只得一雙手,而且更是慢手慢腳的那種。菜式同樣甚夠鑊氣,以小量的雲茸、蘿蔔絲、洋葱與青椒絲炒,裡頭只有一、兩片超薄的豬肉勾勾味,即使味道也為不錯,卻絕對是價性比極低。

有趣的是吃飽以後居然有幾顆吉附送以作飯後果,對小的而言,咱家寧願餐廳提供清水,或調低價目好過。而結賬的時候男子還問老伴糖年糕好吃否,然後在盛讚自己以之取代餃子減熱氣,是多麼的高明。哈!不好意思,咱們其實更喜歡餃子。
2019-05-02 1129 浏览
最近有朋友轉左黎上環返工,搞到成日都陪佢出去試唔同餐廳既lunch,今次揀左呢間韓國菜既微笑box。lunch time都好多人,好彩一去到就走左2個人有位坐。價錢都幾貴下,我同朋友都孔心食牛肉飯,就點左一樣既。等左好耐先上菜,差啲趕唔切返公司。啲菜上到黎,炒牛肉係熱但飯係凍的,食得有啲唔舒服呢。不過炒牛肉係OK既,味道唔錯,份量都還可以,前菜都幾開胃。但個湯,好難得我會覺得呢啲即沖既餐湯難飲,真係唔知佢落左啲咩。
,食得有啲唔舒服呢。

不過炒牛肉係OK既,味道唔錯,份量都還可以,前菜都幾開胃。
2018-12-02 1678 浏览
I came to this place on Sunday lunch to have a great Korean food. The menu looked good and I decided to go for a ox bone soup. I tried in LA from another Korean restaurant, and I loved it so much. But this time when the meal has been served, I have been surprised to see two miserable piece of meat, no bone used for the soup, I guess they use a tasteless powder. This came with noodle and rice ... I did get the meaning of both ... I paid 90HKD for literarily a bowl of white rice, very few noodle, two slices of meat and a tasteless soup... I argue with the staff to hear their story, they refuse to do anything. I decided to review this place because of that very poor experience. This restaurant would never see me coming back ever! Awful experience.
Ox  bone  soup
2018-11-02 1084 浏览
今天午飯時間走到蘇杭街,看到有間韓式飯店,裝修簡單但整潔,點了蔬菜拌飯是我一直愛吃的,味道不錯,但是提供的醬就可免了;看到只有一位侍應,忙個不停仍笑容常掛地招呼,讀!
2018-10-31