2024-04-17 21 浏览
御記糖水專門店,位於長沙灣元州街471號昌華閣11號舖。 小店環境光猛,餐廳以中式糖水為主, 價錢經濟。 🔸喳咋$27 ~ 有大量不同的豆類,紅豆、眉豆、 紅腰豆和鷹嘴豆, 配上芋頭和椰漿, 美味豐富。 🔸芝麻糊+紅豆沙$27 ~ 紅豆沙的口感配上黑芝麻的香味, 兩款口味融為一體。 足料糖水,價錢親民。🏷️溫馨提示~ 整個用餐體驗均屬個人分享意見, 只作參考😊。 御記糖水專門店   地址: 長沙灣元州街471號昌華閣11號舖

喳咋$27、芝麻糊+紅豆沙$27

喳咋$27

芝麻糊+紅豆沙$27

足料糖水,價錢親民。

御記糖水專門店
喳咋$27、芝麻糊+紅豆沙$27
喳咋$27
芝麻糊+紅豆沙$27
2024-03-12 65 浏览
//📍長沙灣街坊糖水老店 — 御記糖水專門店🍵𝙒𝙝𝙖𝙩 𝙙𝙞𝙙 𝙄 𝙚𝙖𝙩 ??? (´ε` )💜紫米露豆腐花 $26🖤涼粉西米露 $26🧡鮮滑豆腐花 $22平時食完晚飯經過長沙灣都會黎食呢間傳統糖水鋪🥰雖然呢間糖水小店唔算太顯眼,但係夜晚都好多人排隊!🤤都係做街坊生意較多~呢度有好多款傳統糖水選擇🥹✨而且味道唔差,價錢相宜,鍾意舊式糖水鋪風味嘅一定要黎呢間!中式甜品yum yum👅賣相:🌟🌟🌟味道:🌟🌟🌟🌟性價比:🌟🌟🌟🌟推薦度:🌟🌟🌟🌟📍 御記糖水專門店🔖地址:長沙灣元州街471號昌華閣11號鋪🕤營業時間:星期一至日 15:00-00:00
📍長沙灣街坊糖水老店 — 御記糖水專門店🍵

𝙒𝙝𝙖𝙩 𝙙𝙞𝙙 𝙄 𝙚𝙖𝙩 ??? (´ε` )

💜紫米露豆腐花 $26

🕤營業時間:星期一至日 15:00-00:00
紫米露豆腐花
鮮滑豆腐花
涼粉西米露
$25 (宵夜)
紫米露豆腐花
鮮滑豆腐花
涼粉西米露
2024-01-31 102 浏览
走進店裡,首波襲來嘅是暖笠笠嘅杏仁香,絲毫唔輸給那啲高級dessert店。👃🏻我揀咗蛋白杏仁茶,一啖落去,滑過喉嚨嘅感覺爽到不得了,蛋白Q彈得嚟又唔會太重,跟杏仁茶絕配。😋再嚟個補腦嘅合桃糊,真係驚喜!合桃味深郁到出奇,一點都唔單調,甜度拿捏得宜,飲得出佢哋嘅用心。✨行到紫薯西米露,小小一碗,分量適中得來顏色吸引,紫薯嘅自然香甜跟西米真係好夾。覺得佢哋辛苦推出嘅甜品,每樣都值得專登來一試。轉頭一看,份外多咗人湧入,睇黎我哋都係好似嘅,為嘅就係呢一喼令人心情愉快嘅甜品。絲毫唔驚訝,下次我都會揀呢間嚟平衡下我嘅甜品需求,推介比大家!🍰

2023-12-01 174 浏览
食完晚飯,同老婆開車去長沙灣御記食糖水,之前都去過幾次食過唔同嘅糖水,今次專登番去叫兩款特別鍾意食嘅再試清楚啲味道。我叫咗碗北海道3.6牛乳燉蛋白加三色芋圓,老婆就叫咗生磨蛋白杏仁茶加小丸子。我嗰碗牛乳燉疍白香滑又好味,芋圓好煙靭。老婆嗰碗杏仁茶勁香杏仁味,真係冇叫錯,睇吓幾時得閒又嚟試吓唔同嘅甜品。

2023-06-25 426 浏览
與媽媽去完明愛覆診,路經此甜品店,老人家想吃,於是入去惠顧。店舖下午三時才開,我們四時到達,店內已有兩檯客。媽媽選了生磨合桃糊,我就選了寧波芝麻湯圓配濃薑水。店內職員只有一位女士,落單煮糖水收銀都是她,落單後要等一會。客人也開始多,全店只有七張檯,很快滿座。合桃糊先來,淡淡的棕色,看上去似乎很綿密。我嚐了一口,口感確是軟滑,合桃味是有的但不濃郁,媽媽就覺得粉較多。甜度就適中。寧波芝麻湯圓配濃薑水,因為要煮湯丸,所以要遲些才上檯。一碗有五粒,屬於小湯圓,湯圓皮很軟綿綿,又帶點黏糯,口感不錯,餡內滿滿的芝麻破皮而出滑進口內,氣味香濃。薑水也算濃郁有薑味,但辣味只是一般。

生磨合桃糊
寧波芝麻湯圓配濃薑水。
2023-06-19
今天路過長沙灣區,想找些甜品吃,附近果然有幾間糖水舖,相距也不遠, 逐間店舖看過後,想吃點中式的甜品,便選了這間 御記糖水專門店。我嚐過老薑番薯糖水、桑寄生蛋茶及芝麻湯圓。最出色的是番薯糖水, 番薯又多又香甜,薑味確實夠濃,入口又熱又暖胃,我給5分,值得推介。至於桑寄生蛋茶就遜色了, 一般煲桑寄生茶,桑寄生份量要恰當, 太少會味淡,太多又會苦,糖的分類要拿捏得好。今次這碗桑寄生蛋茶, 略嫌不夠甜,連雞蛋也不好吃,不知是否 煲得太久,蛋白有太過煙韌的感覺,我給2分。芝麻湯圓, 不過不失,我給3分,可以一試。

我嚐過老薑番薯糖水、桑寄生蛋茶及芝麻湯圓。

芝麻湯圓, 不過不失,我給3分,可以一試。

2022-11-28
  • 老薑番薯糖水
2022-08-10 499 浏览
次次都一定食椰香紫米露🟣⚪補血架,係健康甜品嚟🤣✨今次冇加水果 更平了✌🏼紫米煙煙韌韌 好好咬❣️平時食開熱,今次食凍。顏色好似紅豆沙😶楊枝甘露🟠🟡芒果幾香, 分量如圖始終麻麻地西米 自己一定唔會嗌,對方食就可以痴人地食喇😆 好耐冇食對方甚至話 少可有咁高質嘅楊枝甘露✨👍🏼 濃薑汁豆腐花⚪🟡滑😋有豆香,不過覺得薑汁唔夠濃🤔我新嘗試,可能冇叫熱 怕辣,宜家又覺得人地薑汁不夠濃XD 淡薑味,配黃糖✓~
紫米煙煙韌韌 好好咬❣️
平時食開熱,今次食凍。顏色好似紅豆沙😶

楊枝甘露🟠🟡
芒果幾香, 分量如圖
對方甚至話 少可有咁高質嘅楊枝甘露✨👍🏼

濃薑汁豆腐花⚪🟡
滑😋有豆香,不過覺得薑汁唔夠濃🤔
等候时间
5 分钟 (堂食)
2022-06-30 360 浏览
喜歡懷舊糖水店,必定要來御記糖不甩,超多花生餡料,好煙韌可口。以前婆婆成日整,好懷念呢個味道!芝麻糊,好幼滑,芝麻味好香濃。豆腐花,熱辣辣,豆腐花質感好滑落黃糖食十分好食!
喜歡懷舊糖水店,必定要來御記

糖不甩,超多花生餡料,好煙韌可口。
以前婆婆成日整,好懷念呢個味道!

芝麻糊,好幼滑,芝麻味好香濃。
豆腐花,熱辣辣,豆腐花質感好滑
落黃糖食十分好食!
2022-05-23 389 浏览
係附近食完飯未夠喉想搵甜野食,見有間中式糖水舖,有位又有得加下小丸子芋圓咁,價錢都係普普通通嘅價啦。裝修都企理又幾光猛咁就諗住試吓。兩條友諗來諗去都係諗住食紫米露,諗住呢樣野應該唔會衰得去邊,友人就揀芒果紫米露+小丸子,我就揀凍嘅椰汁紫米露。凍嘅椰汁紫米露味道上都算可以啦,但就好稀好水嘅一碗野咁,都有椰香味嘅,但紫米就粒粒分明,可能有d人會鍾意呢種感覺啦,係我唔識欣賞到友人果碗芒果紫米露+小丸子就都唔洗介紹,紫米底都係一樣,但小丸子好明顯係即叫即整,因為d小丸子係仲熱ga,有一兩粒仲煮到一pat野咁都唔知係咪應該讚佢新鮮製作好,但真係未試過一碗凍嘅糖水又加d熱辣辣嘅野落去囉。
裝修都企理又幾光猛咁就諗住試吓。

芒果紫米露+小丸子
凍椰汁紫米露
2022-01-07 362 浏览
之前食過一次都要等一陣位!坐得偏迫,可能環境問題,上次對食物印象無乜今日路過只見只得一枱客咪入去食吓!一入去見果枱客兩個都係食合桃糊而且一入去就有陣合桃糊味決定一試!真係冇令人失望夠香冬天食碗熱辣辣嘅糊下次試埋佢嘅芝麻糊而朋友嘅番薯糖水,我就覺得無合挑糊咁好食!
今日路過只見只得一枱客
咪入去食吓!一入去見果枱客兩個都係食合桃糊
而且一入去就有陣合桃糊味
決定一試!真係冇令人失望
夠香
冬天食碗熱辣辣嘅糊
下次試埋佢嘅芝麻糊

而朋友嘅番薯糖水,我就覺得無合挑糊咁好食!

2021-11-29 252 浏览
晚飯後的甜品,是必要的呢間傳統的糖水舖,我喜歡佢有好多款糖水,合桃糊都有,我都揀左好耐椰汁紫米露加芋圓芋圓唔梗,煙煙銀銀,好味。紫米露唔係好甜,非常正。雖然我平日光顧,但人流都好多。但甜品來得快
晚飯後的甜品,是必要的

呢間傳統的糖水舖,我喜歡

佢有好多款糖水,合桃糊都有,我都揀左好耐

椰汁紫米露加芋圓

芋圓唔梗,煙煙銀銀,好味。紫米露唔係好甜,非常正。

雖然我平日光顧,但人流都好多。但甜品來得快
2021-11-28 167 浏览
御記糖水專門店🔍🖇📍長沙灣元州街471號昌華閣11號舖📍首先講下店鋪位置,大家係長沙灣地鐵站步行大約6分鐘就到架啦!🚇雖然疫情堂食時間10點前完結,但係9點幾既時候出邊都仲係有好多客人等緊位。如果大家趕唔切係10點前入座都可以係12點前買外賣~店舖環境唔算大,座位之間都有啲狹窄,反而仲有一番風味。😝眼見佢地既杏仁茶好靚聞落都好香,但就可惜已經賣晒lu,有機會要再去試下先!😤最後我就叫左個熱薑汁豆腐花($22)保下暖,我略厭佢唔夠熱,同埋份量唔太多,一個女仔都唔太夠喉。👉🏻👈🏻味道方面,甜度剛好,豆味好出!😼👍🏻同埋佢既質地堅硬,唔易一攪就碎晒。
御記糖水專門店🔍🖇
📍長沙灣元州街471號昌華閣11號舖📍

熱薑汁豆腐花
熱薑汁豆腐花
2021-11-21 139 浏览
呢度既裝修都係好簡潔, 糖水既選擇都好多, 搞到我又選擇困難症出現😮‍💨北海道3.6牛乳燉蛋白🥛($38)香濃幼滑既凍燉蛋白另外加左三色煙韌芋圓, 用左3.6牛乳令到成個蛋白更加滑同埋香👍🏽濃薑汁豆腐花🍮($30)薑汁要熱既好似襯啲, 豆腐花夠滑而且唔易爛, 薑汁唔夠辣, 再加埋煙韌既清心小丸子, 幾夾🍡呢度既甜品都大大碗, 而且價錢又唔貴, 絕對係抵食之選🤓 中式糖水舖真係買少見少, 黎開長沙灣真係要試試佢😌

北海道3.6牛乳燉蛋白🥛($38)

濃薑汁豆腐花🍮($30)

2021-11-20
$30 (宵夜)
  • 薑汁豆腐花
  • 北海道3.6牛乳燉蛋白
2021-09-27 187 浏览
特別嘅中式甜品o(≧v≦)omenu有啲傳統嘅又有啲特式啲嘅中式甜品!成日食其他所以要試啲其他地方無得食嘅!椰香紫薯露 ($26)本來expect 椰汁紫薯露係類似芝麻糊咁嘅texture 但係其實係紫薯蓉加好多椰汁🤣 umm就係simply 紫薯打做薯蓉加糖加即開椰汁嘅感覺🤣 都幾香嘅紫薯味嘅 但係not a big fan of sweet potato嘅我就一般般啦 建議出芋頭露hahaha好味程度😋: 4/10再試一次程度🥳: 3/10
特別嘅中式甜品o(≧v≦)o

椰香紫薯露 ($26)

好味程度😋: 4/10
再試一次程度🥳: 3/10
2021-04-26 457 浏览
在附近吃完晚餐, 覺得需要點糖水來做結尾, 在openrice上選擇了這家來試試。中式糖水選擇很多,看著很多都想吃。心大心細之下選擇了其中三款,上桌的樣子都很誘人。合桃糊+芝麻糊,樣子很濃稠,但吃下去不若看起來的濃稠,作為一個“糊”來說有點淡有點水,而且本來就是貪心所以才要了合桃芝麻兩溝,卻基本上感覺不太出來合桃糊的存在。北海道3.6牛乳燉蛋白+三色芋圓,燉蛋白很濃郁,奶香很重,甚至回家後打出來的嗝都是牛奶的味道,芋圓一般般,沒什麼味道,Q彈度也不太夠。椰香紫薯露,紫薯埋底,椰汁蓋面,因為是“露”的原因,比較稀,可以呼嚕呼嚕就喝下去了,甜度剛剛好,不會過膩。總的來說,街坊糖水小店,價錢不貴,飯後甜一甜,味道還是不錯的。
中式糖水選擇很多,看著很多都想吃。
心大心細之下選擇了其中三款,上桌的樣子都很誘人。
合桃糊+芝麻糊
北海道3.6牛乳燉蛋白+三色芋圓