2021-07-30 82 浏览
呢间酒楼推出咗个私房菜套餐虽然价钱唔平 但菜单几岩食 仲用上唔少矜贵食材  相当吸引 餐前三小碟蜜瓜手撕鸡 鸡皮烧得好香脆 配搭蜜瓜食上瘾胡麻茄子 茄子软硬度岩岩好 配搭胡麻酱非常夹脆皮豆腐粒 真正嘅外脆内嫩 配搭少少椒盐好惹味冬虫草螺头炖竹丝鸡炖汤好足料 啖啖都好清甜 第一次食冬虫草 螺头有鲜味 口感弹牙菜胆炖大排翅呢个翅份量十足 一上枱真系哗一声 第一次见鱼翅仲多过汤 食极都未食哂鱼露乾煸南非鲜鲍鱼鲍鱼有鲜味 咬落弹牙 特别欣赏佢个酒香 更加提鲜 芝士蛋白炒虾球虾球系食得出嘅新鲜 虾肉大大只而且爽口弹牙鲜蟹肉扒芦笋蟹肉鲜甜份量足 芦笋好翠绿 幼嫩爽口冇渣香草烩美国牛肋条牛肋条肉质好嫩 吐不过个人觉得个汁麻麻地酒香药膳蒸滑鸡食到呢一道菜其实已经好饱 但慢慢食都食得哂鸡肉有浓浓药材味 不嬲锺意药膳嘅我好满意小甜品七彩麦皮冻糕 呢款冻糕比较烟un 几有特色芝麻绿豆糕 芝麻配绿豆原来系咁夹架 而且唔会好甜花生脆饼 呢款Off menu超有惊喜 直头想再食多件最後特别想赞一下果晚服务嘅姐姐亲切有礼仲会按食客进食速度上菜 估唔倒中餐都可以有fine dining嘅感觉
呢间酒楼推出咗个私房菜套餐

花生脆饼 呢款Off menu超有惊喜 直头想再食多件

最後特别想赞一下果晚服务嘅姐姐亲切有礼
2021-07-26
2021-09-07 0 浏览
一到夏天就不时想食冬瓜盅,有日放工谂唔到食咩,就搵下附近除左连锁快餐店,仲有边度有得食,搵搵下就见到呢间酒楼喇,第一印象系:酒楼竟然有私房菜食,应该唔差挂?😌不过我主要目的系为左去食冬瓜盅,所以叫左几个小菜💁🏽‍♀️➿ 海皇炖冬瓜盅 ($108) 其实Menu上系写4-6人份量,所以叫之前都有犹疑过,但$108咋喎,最後部长都超级惊讶我地两个人清得哂,哈哈哈🤣 冬瓜汤清甜多料,有虾仁、菇粒、鸭肉粒、猪肉粒⋯⋯咁大个冬瓜,所以就咁刮d肉食已经会好饱肚~➿ 松茸竹笙扒豆腐 ($108) 系部长推荐既小菜啊!松茸味好浓郁啊,竹笙索哂d味,正!豆腐份量都好多啊👍🏽➿ 粉丝胜瓜蒸带子 ($108)呢度有几多海鲜既选择,我地拣左试下带子~ 胜瓜切到差唔多高度,简简单单既presentation~ 带子好新鲜啊,不错吃😆➿ 酒香药膳糯米鸡 ($188) 劲足料既糯米鸡,好重药膳味,药膳味 > 酒味,仲有荷兰香,同大量既红枣,所以整体味道好丰富😋

不过我主要目的系为左去食冬瓜盅,所以叫左几个小菜💁🏽‍♀️

➿ 海皇炖冬瓜盅 ($108)

➿ 松茸竹笙扒豆腐 ($108)

➿ 粉丝胜瓜蒸带子 ($108)

➿ 酒香药膳糯米鸡 ($188)
2021-09-06 0 浏览
耐唔耐都钟意去下唔同酒楼食中菜 今日就去左天后既御名轩👅 酒楼划分左多个区域 一家人都可以坐埋一齐👍🏻拣左4个小菜 当中包括有店员推介既酒香药膳糯米鸡 御名小炒王 蜜椒京葱牛仔骨同酱爆花姿蚌仁😋 酒香药膳糯米鸡好吸引 大大个蒸笼放住荷叶蒸糯米饭 一打开蒸笼盖 酒香扑鼻 仲有阵阵药材香味🤩 糯米饭面舖满药膳鸡 鸡肉好滑 有香浓嘅药味 几好食👍🏻 糯米饭索晒啲汁 口感烟韧😋御名小炒王镬气十足 好惹味 有大大粒虾仁 带子粒 仲有腰果韭菜等等 都几大碟😻 蜜椒京葱牛仔骨既京葱炒到好入味好好食👍🏻 牛仔骨肉质好腍 加咗黑椒好够味👅 酱爆花姿蚌仁有非常多花姿蚌 好爽口 用XO酱炒 同样好够镬气😋 果然去酒楼食小菜 系几好食架🌟

御名小炒王
蜜椒京葱牛仔骨
酱爆花姿蚌仁
御名小炒王
蜜椒京葱牛仔骨
酱爆花姿蚌仁
2021-09-03 0 浏览
早两日屋企人带路,去试一间天后既酒楼,讲开又讲好似好耐冇去过酒楼,点知装修都几新净,唔系旧式果种茶楼。叫咗椒盐鲜鱿、蒸龙趸、冰镇咕噜肉、蒜蓉蒸扇贝、鱼香茄子煲,再加个上汤浸菜,都系六百几埋单😂 四个人先岩岩食得哂好抵食冰镇咕噜肉每粒都被糖浆包住,冰镇後外脆内热,有种冰火三重天既享受!唔腻之余仲好开胃,甜酸比例适中不会过甜鱼香茄子煲上到台都仲系滚住上,啲汁用来捞饭直情一流!———————————————御名轩 (天后)天后电气道22-52号金殿大厦1楼—————————————————⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

鱼香茄子煲上到台都仲系滚住上,啲汁用来捞饭直情一流!

———————————————
御名轩 (天后)
天后电气道22-52号金殿大厦1楼
—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
2021-09-01
  • 冰镇咕噜肉
2021-08-28 0 浏览
今日同老公出去天后行买嘢,行到噤上下搵野医肚,我哋呢d成日冇住家饭,所以出亲去食通常都会想食中菜,炒碟菜,饮啖汤噤,最後拣左呢间中菜酒家,菜单望落价钱都好合理,2条友我地叫左酒香药膳糯米蒸鸡、蜜糖炸鳝球、啫啫通菜煲、原只冬瓜盅,埋单5百几,真系饱到癫……酒香药膳糯米蒸鸡- 个鸡用左红枣同d药材腌过,最吸引我既唔系鸡,而系底下既糯米饭,个糯米饭吸收哂d鸡汁同酒香,净系食饭都好好食。原只冬瓜盅-感觉到绝无添加味精,淡左少少,不过清清地都ok 炸鳝球- 香脆好味,外层好似冰糖壶芦噤包住旧鱼,肉质又厚,几惹味

原只冬瓜盅-感觉到绝无添加味精,淡左少少,不过清清地都ok

2021-08-27 87 浏览
🍜 御名轩 (天后) 🍜-去到天后,记得之前亲戚同我推介宜间酒楼!话又抵食🤑食物又唔差😍 一入座,待应就拎左D花生比我地食住先🥜不过花生系湿个只,我自已就中意炒个只😎-京式片皮鸭🦆 (半只$88)落完单个皮好快就到左🥳再等多阵个鸭都到啦💕鸭唔会太肥配埋个酱加埋个皮食就啱啱好😍不过我中意多D青瓜🥒觉得好似份量偏少🤫-蒜茸粉丝大元贝($118):宜个好抵呀真系!性价比劲高!$118有四大只重要只只都好大只🤩同埋好新鲜🥰重有蒸得啱啱好💕唔会过老-粟米鱼肚羹($108):细细已经好锺意饮呢个羹🥰佢份量都几多😍我哋两个人👩🏻‍🤝‍👨🏼每人差唔多四至五碗😍仲要每一啖都有鱼肚😍放耐都冇变汤🤩正-冰镇咕噜肉($168):呢个超级特别🤩系侍应哥哥推介俾我哋嘅🤫佢话餐牌上面仲未有🙊佢比较特别😂系热辣辣嘅咕噜肉下面有冰🤔佢个炸皮都唔会因为冻咗而唔脆😎不过我会建议佢哋起冰同咕噜肉中间放保鲜纸🤔因为我哋食到最尾😿啲冰融左🤐会浸住咕噜肉😂但系佢都系好食嘅🤣-卤水鹅掌翼($68):我哋一开始以为佢唔系好上色😟应该会唔入味😎但系估唔到!佢都系一样咁入味😍呢个配啤酒一流🤩—(非专业,完全跟据个人口味☺)食物:8/10环
🍜 御名轩 (天后) 🍜
京式片皮鸭🦆 (半只$88)

蒜茸粉丝大元贝($118):

粟米鱼肚羹($108):

冰镇咕噜肉($168):

卤水鹅掌翼($68):

(非专业,完全跟据个人口味☺)
食物:8/10
环境:7/10
服务:8/10
人均消费:$200up
———————————————
▪店舖名称: 御名轩 (天后)
▪店舖地址:
🔸 天后电气道22-52号金殿大厦1楼
2021-08-27 90 浏览
今日同朋友过咗嚟天后道搵好嘢食,知道依度有一间叫御名轩嘅酒楼好出名,朋友食过话好好食,於是今日过嚟试吓.第一次食,原来环境都好大,入到嚟上楼梯,上到去见到装修好靓,楼底好高,有晒水晶灯,平时过嚟依度做节都唔错🤩🙏🏻.我哋嚟到已经好夜,所以好多食客都走咗,听我朋友话平时会好多人✌🏻平时嘅茶楼啲职员态度好差,但系依度所有职员嘅态度都劲nice,仲要好有礼貌👍🏻特别要赞嘅喺依到嘅点心又平又大碟,我哋食晚市,但系平均每碟都只系$100左右,味道仲要好😛叫咗一个二至四人(半只)片皮鸭$88极高性价比!片皮鸭超级大碟,而且一开个蒸笼嘅饼底热辣辣,包住片皮鸭、青瓜、葱,点住酱料食,口感一流💕冰镇咕噜肉第一次食冻嘅咕噜肉,原来系咁好味,咕噜肉肉质好鲜嫩,而且冇骨,配料嘅三色椒、菠萝同埋蜜桃嘅味道都好夹另外仲有青瓜配海蜇、腐乳炒通菜、椒盐鱿鱼🦑都好高质,极高性价比嘅私房菜😛

叫咗一个二至四人(半只)片皮鸭

冰镇咕噜肉

今晚约左老妈老爸食晚饭,老人家系锺意去酒楼叫小炒,话锺意坐得舒服又有茶饮🤣去左呢间都成日黎饮茶既酒楼.位置系天后站A1出口一出就系,系方便我呢啲港岛人。茶位$13/位,餐前小食$15/碟,另计加一咁。呢排做紧晚市3宝系片皮鸭/蒸鱼/冬瓜盅。.🍴京式片皮鸭$88 半只晚市3宝择左片皮鸭,件数都有12件左右,皮够脆,润皮唔算厚身,仲够热劲有咬口。.🍴酒香药膳糯米蒸鸡$188 锺意药膳味又想补身既食呢个几岩👍🏻成只鸡咁多斩件平铺系糯米饭上,鸡味充满党参当归酒香味,唔会过浓但又好补,但糯米饭略嫌太多,多啲人Share会更好🙈.🍴金银蛋浸苋菜$68呢度小菜都几抵食,大大碟菜都系$68,好足料既皮蛋同咸蛋。.🍴椒盐腰果鲜鱿$98 椒盐鲜鱿+腰果,餸酒一流呀,够香口,鲜鱿份量都几多,加上个炸粉唔会太厚粉👍🏻 老人家都食到。
🍴京式片皮鸭$88 半只
京式片皮鸭

🍴酒香药膳糯米蒸鸡$188
酒香药膳糯米蒸鸡

🍴金银蛋浸苋菜$68
呢度小菜都几抵食,大大碟菜都系$68,好足料既皮蛋同咸蛋。
金银蛋浸苋菜

🍴椒盐腰果鲜鱿$98
椒盐腰果鲜鱿
京式片皮鸭
椒盐腰果鲜鱿
2021-08-22 92 浏览
✿╮❤╭✿✿杂感女生   好味日记✿˚*•✰。御名轩.高质小菜。✰•*˚✿✿小资女的Dolce Vita✿✿❤饿底饭聚.食匀全世界❤❤吾系POL - Peggy On Line.Proof Of Life❤  ❤朋友心血来潮约食饭刚好在天后,就去了附近的酒楼饭聚 据说这家位於天后的御名轩 有很多街坊客人多年前也曾在此饮宴今次来吃,发现菜式选择也多也有优惠推介   半只京或片皮鸭 $88好抵食!份量唔少片皮鸭皮脆肉滑,加点生葱、青瓜沾点酱料更是滋味 极品鲍鱼鸡煲 $1684只爽口大鲍鱼靓到呢热辣辣煲仔上,鸡肉仲滋滋响肉多汁入味,好下饭的口感 冰镇咕噜肉 $168好吸引,几乎台台都有人点冰爽可口,一定要试有香甜的水蜜桃、新鲜菠萝颜色、口感、味道都非常有水准 椒丝腐乳通菜 $68唔食饭都要饭菜!呢个够晒镬气滋味嫩叶好吃

杂感女生   好味日记

˚*。御名轩.高质小菜。*˚

✿✿小资女的Dolce Vita✿✿

饿底饭聚.食匀全世界

朋友心血来潮约食饭

刚好在天后,就去了附近的酒楼饭聚

据说这家位於天后的御名轩 有很多街坊客人

多年前也曾在此饮宴

今次来吃,发现菜式选择也多

也有优惠推介

半只京或片皮鸭 $88

好抵食!份量唔少

片皮鸭皮脆肉滑,
加点生葱、青瓜沾点酱料

更是滋味

极品鲍鱼鸡煲 $168

4只爽口大鲍鱼靓到呢
热辣辣煲仔上,鸡肉仲滋滋响

肉多汁入味,好下饭的口感

冰镇咕噜肉 $168

好吸引,几乎台台都有人点

冰爽可口,一定要试
有香甜的水蜜桃、新鲜菠萝

颜色、口感、味道都非常有水准

椒丝腐乳通菜 $68

唔食饭都要饭菜!

呢个够晒镬气滋味

嫩叶好吃
2021-08-19 106 浏览
今晚去食酒楼小菜😋😋地铁站天后A1出口隔离有间食高质小菜嘅酒楼!疫情下感觉真系要促进香港消费所以要去酒楼叹下⋯首先 原来酒楼小菜价 系我意想唔到咁抵食 甚至免茶价!$70-$80+有份小菜 真心仲抵过大排档😆听经理讲 哩份「冰镇咕噜肉」系最近新出😊我觉得好多时,真系要试先知几好食。果真!冇令我失望,咬落去每一啖都系卜卜脆 下面铺满冰粒同大块嘅唐生菜 帮助keep住咕噜肉嘅口感,则边用新鲜黄桃、菠萝粒、椒类去伴碟!当夹起咕噜肉摆入口嗰刻,想像到脆到炸开嘅full画面😋😋👍原来冰镇嘅口感比热食嚟得更fresh!哩碟菜 我哋几乎系争住嚟夹嚟食㗎😂👍👍我俾100分!🍆如果去酒楼嗌餸食饭的话哩道菜系必嗌㗎!我嗌咗两碗白饭去佢 哈哈!仲嗌咗个鸡煲嚟share添!啖啖肉口感👍最尾甜品时间😀我哋嗌咗碟糕点入口嗰刻结合咗芝麻同绿豆嘅味道,入口Q爽!另外想赞d经理佢哋服务超关怀,成日都注意到我哋嘅需要,见只碟太多骨 我都冇出声佢哋即刻自动嚟帮手换。又成日嚟帮手check上齐未,帮手追⋯哩d佢哋训练到自动波去做,服务态度真系好好👍
今晚去食酒楼小菜😋😋
地铁站天后A1出口隔离有间食高质小菜嘅酒楼

疫情下感觉真系要促进香港消费
所以要去酒楼叹下⋯
首先 原来酒楼小菜价 系我意想唔到咁抵食 甚至免茶价!
$70-$80+有份小菜 真心仲抵过大排档😆
招牌👍冰镇咕噜肉

听经理讲 哩份「冰镇咕噜肉」系最近新出😊
我觉得好多时,真系要试先知几好食。
果真!冇令我失望,咬落去每一啖都系卜卜脆

鱼香茄子煲

🍆如果去酒楼嗌餸食饭的话
哩道菜系必嗌㗎!我嗌咗两碗白饭去佢 哈哈!
鸡煲

仲嗌咗个鸡煲嚟share添!啖啖肉口感👍
芝麻绿豆糕

最尾甜品时间😀我哋嗌咗碟糕点
入口嗰刻结合咗芝麻同绿豆嘅味道,入口Q爽!

德国脆皮咸猪手
2021-08-10 256 浏览
前几日收工同客食饭,谂住去附近搵间餐厅,公司附近就有呢间御名轩,见到佢有个好特别嘅餐牌,系食私房菜,见到个餐牌啲嘢都几啱食,於是就同客去试一试。头盘先黎三个小食,分别系麻医矮瓜炸子鸡同埋煎豆腐,摆得都几骨子。然之後两个人就有两个汤,一个系螺头炖竹丝鸡,令一个系翅,水准非常之高,好食过婚宴嗰啲多多声。之後几味餸,鲍鱼、虾球炒蛋白、蟹肉扒芦笋,同烩美国牛肋条都非常之细腻,好好食,唔讲以为去咗高级中餐馆嗰度食饭。最特别系跟住嗰味,药膳蒸滑鸡,嗰啲药膳味非常之突出,同过鸡好夹。最後黎番三件精致嘅中式糕点作结。我觉得都算不错的私房菜,细细碟都几足料,人少少都可以食中菜。

鱼露乾扁蓝飞鲜鲍鱼
鲜蟹肉扒芦笋
2021-07-28
鱼露乾扁蓝飞鲜鲍鱼
2021-08-06 211 浏览
平时成日系天后地铁站一出都见到呢间酒楼,原来仲有私房菜套餐食,不过就要早两日订位同埋两位起,餐前三小碟有脆皮豆腐、胡麻茄子、蜜瓜手撕鸡,跟住冬虫草螺头炖竹丝鸡饮落都feel到好足料,螺头味道好出几清甜,想豪啲嘅可以拣菜胆炖大排翅,鱼露干扁南非鲍鱼几有惊喜地爽口弹牙,之後有清淡少少嘅芝士蛋白炒虾球同鲜蟹肉扒芦笋味道都唔差,最锺意系西式啲嘅香草烩美国牛肋条,够稔够入味,最尾有香药膳蒸滑鸡荷叶饭,三色甜品最钟意佢个炸春卷皮配花生椰丝碎😝
如果你行过呢度以为系间普通酒楼,咁你就可能走宝喇😆!呢度装潢以紫色为主调,感觉少许华丽堂皇。呢晚妹猪仔就同朋友食咗呢度推出嘅私房菜套餐🤤~.🟠 (HK$688/位).🔸前菜有3款小吃。共5粒,每粒外脆内嫩。系喺清甜切条蜜瓜上面,再放上几件脆皮手撕鸡,配搭特别😙。系切条茄子淋上胡麻酱,食落酸酸甜甜,十分开胃😋。.🔸同朋友各点咗一款。十分足料,冬虫草有几条,螺头亦大粒,鸡汤饮落味道清甜。亦真材实料,啖啖都系长而粗嘅翅。.🔸呢个菜式卖相一流😍!南非鲜鲍鱼切成3大粒,以鱼露乾煸之後,放回鲍鱼壳上,再以切粒嘅红椒、黄椒、翠玉瓜点缀。鲍鱼食落一啲都唔柴,而且好有镬气,非常惹味🔥!.🔸芝士蛋白上面放上虾球,旁边再配上染上咗黄色、紫色嘅椰菜花,卖相吸引❤️!虾球好大粒🦐,食落爽口弹牙。.🔸卖相看似普通,但味道亦唔错🙌🏻。芦笋份量多,味道鲜甜。而鲜蟹肉份量亦不吝啬,会食到丝丝蟹肉🦀。.🔸一碟有3件烩牛肋条🐮,每件大而厚身。食落牛味香浓,香草味亦突出,而且肉质软腍👍🏻。.🔸呢个有菜式以蒸笼呈上,原来系配蒸糯米饭,令妹猪仔有小惊喜😆!一打开蒸笼盖,就闻到满满嘅药膳味道。滑鸡件份量几多,食落充满酒香,而且肉质粉

🟠[私房菜套餐] (HK$688/位)
🔸[餐前三小碟]
前菜有3款小吃。[脆皮豆腐粒]共5粒,每粒外脆内嫩。[蜜瓜手撕鸡]系喺清甜切条蜜瓜上面,再放上几件脆皮手撕鸡,配搭特别😙。[胡麻茄子]系切条茄子淋上胡麻酱,食落酸酸甜甜,十分开胃😋。
餐前三小碟 (脆皮豆腐粒、蜜瓜手撕鸡、胡麻茄子)

🔸[冬虫草螺头炖竹丝鸡/菜胆炖大排翅]
同朋友各点咗一款。[冬虫草螺头炖竹丝鸡🍲]十分足料,冬虫草有几条,螺头亦大粒,鸡汤饮落味道清甜。
冬虫草螺头炖竹丝鸡
[菜胆炖大排翅🥣]亦真材实料,啖啖都系长而粗嘅翅。

🔸[鱼露乾煸南非鲜鲍鱼]

🔸[芝士蛋白炒虾球]

🔸[鲜蟹肉扒芦笋]

🔸[香草烩美国牛肋条]

🔸[酒香药膳蒸滑鸡]
呢个有菜式以蒸笼呈上,原来系配蒸糯米饭,令妹猪仔有小惊喜😆!一打开蒸笼盖,就闻到满满嘅药膳味道。滑鸡件份量几多,食落充满酒香,而且肉质粉嫩。糯米饭吸收咗滑鸡同红枣嘅味道,啖啖甘香美味,十分滋味🤤!

🔸[小甜品]
整个套餐以3款小甜品作结。[七彩麦皮冻糕]系椰子味冻糕,再以脆脆地嘅麦皮包住。[脆皮卷]有啲似炸春卷皮,配埋面头嘅糖霜一齐食。[芝麻绿豆糕]嘅芝麻味几浓郁😄。
七彩麦皮冻糕、脆皮卷、芝麻绿豆糕

✨妹猪仔👧🏻💬: 整体来讲,呢个私房菜套餐十分高质,菜式卖相吸引之外,味道唔错,食完亦够饱肚🤗。另外,店员服务贴心周到,值得一赞🥰!
💡妹猪仔话你知💁🏻‍♀️~如果你有兴趣食呢个套餐嘅话,记得要提前2日预订,要留意系最少两位起计~

餐前三小碟 (脆皮豆腐粒、蜜瓜手撕鸡、胡麻茄子)
七彩麦皮冻糕、脆皮卷、芝麻绿豆糕
  • 脆皮豆腐粒