2021-02-04 56 浏览
今日去开铜锣湾维多利亚公园附近做嘢,我大约两点钟到呢度御名轩食下午茶。个下午茶非常之抵,我自己一个人食,食咗四样嘢都系一百蚊唔使。山竹牛肉美味而且无过度啤水。有啲食肆会将啲牛肉啤到无味无度,然後自己调味,搞到成件山竹牛肉冇牛肉味。这件就不同,有肉味,好食。烧卖表现理想,猪肉和虾肉分明。猪肉内有筋,咬落弹牙。烧卖嘅size合宜,一笼四粒抵食。春卷内馅多,有虾有木耳等等爽口材料,配上喼汁,十分吸引,而且不油不腻,咬落香脆。第四笼是排骨凤爪,可惜食得太兴奋,忘记影相。整体食肆食物质素良好,环境舒适,清洁卫生合格,是下午茶的好地方。
,我自己一个人食,食咗四样嘢都系一百蚊唔使

山竹牛肉美味而且无过度啤水

烧卖表现理想,猪肉和虾肉分明
。猪肉内有筋,咬落弹牙。烧卖嘅size合宜,一笼四粒抵食

春卷内馅多

第四笼是排骨凤爪,可惜食得太兴奋,忘记影相

2021-01-25 103 浏览
今天和家人去饮早茶,可能因为疫情关系周末的早上 也不是很多。这家店已经是我们家人的饭堂,几乎每一次饮早茶或吃晚饭都在这里。而且这家店在天后也开了二三十年了。算是天后的老字号。今天点了虾饺,叉烧包,菜苗饺,糯米鸡,鲜虾肠,滑鸡扎等。基本上每一道菜到水准不错,虾饺皮薄馅靓,叉烧包味道不错,糯米鸡份量很大,鲜虾肠是最好吃的,滑鸡扎也配了丰富。整体水准属於中上,没有特别难吃但也没有非常好吃。实在是周末一家人来饮茶的好地方。而且这里的服务员 都已经相熟服务也不错。

2021-01-24
$80 (早餐)
放假冇野做, 成日系屋企睇youtube, 睇到有介意御名轩过老细好有heart, 而且为左d老人家发声希望能够使用电梯。所以想支持1下去帮衬。食物系失望到晕,唔可以话唔好食, 但真系好普通, 虽然我地2个人叫左5个点心, 有早市优惠都系160蚊埋单, 但我唔会有下次。排骨: 排骨系半肥瘦,豉椒入味,下面既芋头粒都松化入味。春卷: 剪开d春卷好大个窿, 唔算多料。咸鱼鸡粒饭: d饭系太多水, 太软,咸鱼系死咸, 1定唔系梅香。d 豉油冇另上,好难控制份量。菜虾饺:虾仁大粒,味道ok。牛肉肠: 得2条6件,外面多数系3条9件, 份量少。同样豉油冇另上, 姐姐落太多。只牛肉肠既碟可以系黄晒4边都唔换,完全知道只碟既年纪。总结系普通, 冇咩需要再黎。最唔开心系, 咁既疫情都要搭枱,连胶板都冇, 冇下次。

排骨: 排骨系半肥瘦,豉椒入味,下面既芋头粒都松化入味。
春卷: 剪开d春卷好大个窿, 唔算多料。
菜虾饺:虾仁大粒,味道ok。

2020-10-04
$80 (早餐)
2020-10-03 569 浏览
中秋节庆祝跟家人来这里吃饭。父母点了套餐性价比和味道非常高。红烧乳猪皮脆肉厚,点上乳猪醤十分惹味。芝士龙虾伊面份量很多,龙虾肉十分多,配上芝士汁味道绝对不错。翡翠珊瑚蚌整体还可以,鱿鱼和珊瑚蚌也算香脆。最喜欢的是沙律虾球,里面全部都是虾肉,炸得也很香脆。清蒸石斑稍嫌体积有点小。但是鱼肉香味浓厚。淋上姜葱汁实在是我的至爱。清蒸荷叶饭质量略嫌普通。里面没有什麽配料。反而最後的脆皮红烧鸡才是整晚最後的高潮,鸡肉鲜嫩皮脆。这顿饭实在太满足。

2020-10-02
2020-09-26 619 浏览
生日想搵间有片皮鸭餐厅搵到呢间 无得卜位 片皮鸭$78 抵到烂 唔好期待好好食 不过抵食蒸鱼 $88 一黎到大到吓衬我 平时酒楼都唔只呢个价本身想试埋冬瓜盅但得两丁友 食唔落同围几台都系多数点晚市三宝下次去试下
生日想搵间有片皮鸭餐厅

但得两丁友 食唔落

同围几台都系多数点晚市三宝

下次去试下

2020-06-22 972 浏览
今天是父亲节,特意和爸爸来这里订了半围庆祝。难得香港终于可以完全解封,所以全场满座,很久已经没有看到这情景。父亲节套餐非常划算。连酒水红酒加一只需2000元,七个人吃人均不需要300。套餐包括红烧乳猪,龙虾伊面,清蒸老虎斑,红烧鸡丝翅,鲜花炸虾球,翡翠炒双蚌,青菜炒香菇丝,莲香海鲜荷叶饭和寿包一笼。红烧乳猪皮脆肉厚,点上乳猪酱实在是我的最爱。清蒸老虎斑鱼肉嫩滑肉厚,而且蒸得很滑溜。实在是必点首选。另外龙虾伊面亦不错,龙虾肉非常多,配上伊面小孩子最喜欢这道菜。另外红烧鸡丝翅加上红醋汁实在非常美味。其它菜式亦做得不错。莲香海鲜荷叶饭内里配料充足,大大只虾肉和带子口感非常丰富。最后寿包还送多两个给我们。简直是大满足,和家人开开心心又过了一天。

2020-06-21
  • 红烧鸡丝翅
  • 红烧乳猪
  • 清蒸老虎斑
2020-06-04 1118 浏览
人物:女女食量:是夜挂住讲嘢所以食慢咗又食少咗 x 2食物:半只片皮鸭/ 柚池鱼淋/ 瓜之金球坐低开茶,唔要碟小食-嗰d淋花生。目标好明确,我哋好锺意食《片皮鸭 promo$78》,所以嗌咗半只(两个人只可以嗌半只),再嗌埋佢两个新推出小菜s。隔咗10分钟,摆低笼包皮,再隔咗10分钟,先见到厨师👨🏼‍🍳叔叔捧住碟鸭皮出嚟。hmm 造型同open rice鳝稿嘅相片有好大出入,青瓜丝乾到发白😂。包皮属於大片同较厚身,系细个时食开嗰款,个人觉得唔错,可以摆多两块鸭皮,鸭皮都几脆,有几块带肉(要鸭壳+$50)。宜家好多卖片皮鸭懒精致,d包皮细同薄都算,唔够包先最黑人憎。跟住《柚池鱼淋 $108》就到。自从几年前第一次食过有餐厅用韩国嗰d柚子蜜嚟煎猪扒,今次系第二次食用柚子蜜调味嘅嘢。8旧炸鱼,热辣辣,好脆,唔知系咩鱼,几嫩滑,淋上柚子蜜好好味 - 我系咕噜肉d fans. 不过系冇鳝稿相片上嘅柚子肉同其他色彩缤纷嘅材料嘅。最唔受我欢迎嘅《瓜之金球 $?》都系热辣辣上台。炸过嘅琵琶豆腐放喺d南瓜汁上面,冇乜味。一碟8球.. 宜家再望吓个鳝稿,点解Open Rice张相有10球㗎?系咪见我哋得2
人物:女女
食量:是夜挂住讲嘢所以食慢咗又食少咗 x 2
食物:半只片皮鸭/ 柚池鱼淋/ 瓜之金球

最唔受我欢迎嘅《瓜之金球 $?》都系热辣辣上台。炸过嘅琵琶豆腐放喺d南瓜汁上面,冇乜味。一碟8球.. 宜家再望吓个鳝稿,点解Open Rice张相有10球㗎?系咪见我哋得2个人特登俾少d呀?

厨余:几块鸭皮,2片包皮,瓜之金球 x 2球,1件炸鱼(唔讲咁多嘢嘅话应该会食得晒的)

注意:
2020-06-03
柚池鱼淋
片皮鸭(半只)Promotion
2020-06-02 800 浏览
A hearty local place. Seems like a normal typical local Cantonese restaurant. Bright, glam, chandeliers... ambience might be a little dated but let’s put the focus on the food. High quality, innovative, great value, and tasty. The typhoon shelter style Har Gow is a surprise, lightly crispy spicy outside, fresh juicy inside. The spring roll wrapped in rice roll has a creative red look, guessing beetroot juice. Shumai is tasty, using fresh pork. Food standard beyond expectation. Great value, $339 total for all these... Great staff too. Just hope the toilet could do better. Will come back and try the dinner special.
2020-06-02
  • 避风塘虾饺
2020-05-10 630 浏览
今天是母亲节, 难得一家人选了御名轩吃晚饭庆祝。这家店是老字号,物业是自置的,所以价格非常划算。有烧味拼盘,清蒸石斑鱼,炸子鸡,上汤鸡丝翅,香菇扣鲍片,荷叶饭,香炸鲜虾卷,翠肉瓜炒象拔蚌,滑蛋虾仁,甜品是莲蓉包,包酒水红酒和茶介才1500元。当中石斑鱼非常新鲜,鸡丝翅味道香浓,香菇扣包片的香菇非常肥厚,炸鲜虾卷虾肉丰富,基本上所有菜式均在水准之上。而且服务非常好,难怪全场爆满。在疫症时间实在非常难得。

2020-05-10
2020-03-21 1569 浏览
很久很久没有饮茶了,是日放假一天,专登去饮茶,开头担心会很多人,幸好大家坐得很远的。一尝最爱的虾饺,开心到不得了!虽然吃得挺有滋味,但也有危机担心人多的地方。不过原来这间酒楼有特设外卖,还没有加一,并且打折。真好!
2020-01-21 1125 浏览
订坐时已讲明有多名轮椅人士,但职员没有提及升降机以停用,及提醒客人其店舖没有升降机或辅助工具, 到达後职员竟然叫客人抬轮椅及其轮椅人士上楼梯前往食店。职员态度差亦不细心,客人十分生气因此不会光顾。
订坐时已讲明有多名轮椅人士,
但职员没有提及升降机以停用,
及提醒客人其店舖没有升降机或辅助工具,
到达後职员竟然叫客人抬轮椅及其轮椅人士上楼梯前往食店。
职员态度差亦不细心,客人十分生气因此不会光顾。
2019-12-18 1347 浏览
要说港岛区的中菜聚餐好选择, 御名轩是我们的心水, 环境新净, 食物价钱相宜, 菜式都稳打稳扎, 无出事。乌鸡鸡脚桃胶炖汤出面饮细细盅的炖汤, 都要五六十元, 这里一大锅, 都只是百多元, 实在难以置信,  大约可以分七、八细碗, 汤头很浓郁, 鲜甜, 无味精的感觉, 材料十分之多, 怪不得能炖出好汤, 桃胶十分滋润, 最适合这秋冬时节和我们这些爱美的女生。茄汁海虎虾非常惹味的酱汁, 是要食到啜手指的那种, 虾亦很新鲜, 一点也不霉, 大只, 肉质爽弹, 有质素。沙巴龙趸很大条的龙趸, 想像得到要蒸到刚刚熟又不会太老很考功夫, 但这里就做到了, 很喜欢吃龙趸肉很滑又不腥, 不喜欢鱼都爱吃。古法羊腩煲开始有凉意, 大家都想吃个羊腩煲暖暖身子, 羊腩煲连着炉火, 边吃边不怕会冷, 保持热热的温度, 除羊肉外, 还有冬菇, 马蹄, 枝竹, 十分丰富。最後送了碗煲到起沙的红豆沙, 甜度刚好, 满足。

乌鸡鸡脚桃胶炖汤

茄汁海虎虾

沙巴龙趸

古法羊腩煲

最後送了碗煲到起沙的红豆沙, 甜度刚好, 满足。
同公司同事聚餐, 来到天后区有名的御名轩,原因系食物质素有保证,仲有新推出时令晚市三宝,更抵食,一举几得!酒楼装修光猛整洁,有个特大萤幕,地方够大,够哂空间感。点左餐牌上晚市三宝,价钱抵食都只系百多元就食到龙趸, 烧鹅, 绝对性价比高。皇者烧鹅半只 :烧鹅来到,没想到咁大只, 份量十足, 鹅烧至皮脆光滑,肉质肉嫩多汁,不会过韧,烧法有其独到之处,最点晴就是烧出来的烧鹅汁,极为提升, 不过盖过肉本身味道!游水沙巴龙趸:有一斤12咁重份量,够5人食用,鱼肉蒸的火喉拿捏得很好,鱼鲜味, 鱼刚熟及保持嫩滑,入口即溶,爱吃鱼的我,一口一口吃不停!相当精彩! 丰料炖靓汤: 炖红枣乌鸡桃胶汤,单看材料够哂睇头,滋补活血又养颜,炖汤最紧要火喉,此汤炖到清润鲜甜, 无添加味精,亦是卖点,最令人惊喜系加左桃胶,满满骨胶原,双重滋润!古法羊腩煲例: 冬天的时令菜羊腩煲系必点,幸好同事都吃羊,但我认为呢度羊腩煲没有膻味,古法秘制,令汁更加入味,羊肉件超级软。材料丰富不少得马蹄,支竹,冬菇等,附上生菜以减腻感。生菜索左羊腩煲汁更滋味!茄汁海虎虾:海虎虾好大只,用茄汁爆香香煎,好入味出色,酸酸甜甜好醒胃,虎虾肉爽

酒楼装修光猛整洁,有个特大萤幕,地方够大,够哂空间感。

茄汁海虎虾:海虎虾好大只,用茄汁爆香香煎,好入味出色,酸酸甜甜好醒胃,虎虾肉爽甜鲜味,令人食指大动!

腊味煲仔饭: 最特别酒楼有经典时令煲仔饭,腊味包括腊肉,腊肠润肠,最值得一赞系个饭焦,饭香加埋腊味渗入饭中,越食越滋味!

蟹粉扒豆苗: 豆苗时令当造 翠绿清甜,单食已经好味,再加上蟹粉芡汁作点缀,加添鲜香调味,无得输。

仲有中式糖水送,正宗红豆沙起沙又唔甜。

整体食物有超级水准,吃出师傅心机心思,广东菜式在酒楼发挥得淋漓尽致,令食客饱尝美味,满足捧腹,性价比高,我会推介俾朋友来!
  • 茄汁海虎虾
  • 游水沙巴龙趸
  • 皇者烧鹅(半只)
2019-11-30 1041 浏览
好耐冇去御名轩食饭呀!今晚 喺维园打完波近近哋所以就一班波友去咗御明轩食饭, 最近出咗晚市三宝,有烧鹅,有炖靓汤,有沙巴龙趸, 价钱都非常优惠!半只烧鹅都非常之大只, 烧得好入味,好嫩滑!个炖汤系桃胶乌鸡炖汤,个汤质感几胶胶的,感觉好正,好足料既汤,无得输呀!游水沙巴龙趸时间真的非常之好非常之嫩滑! 配埋啲生油熟油豉油一齐食条鱼真系冇得顶!大爱呀" 真系好考功夫,又要熟得嚟又嫩滑真系好巧大厨嘅手势👍🏽蟹粉扒豆苗, 啲豆苗吸收晒蟹粉嘅味道" 食出份外温暖感觉。 同埋啲豆苗全部都唔起渣!非常 ok最後仲叫咗个腊味煲仔饭, 煲仔饭嘅焦香好正, 仲有阵阵嘅瓦煲香味, 腊肠润肠都系好当做, 食出秋冬嘅感觉非常幸福温暖!食埋送既蕃薯糖水,满足到爆!这家酒楼值得帮衬

半只烧鹅都非常之大只, 烧得好入味,好嫩滑!

食埋送既蕃薯糖水,满足到爆!这家酒楼值得帮衬

2019-11-29 658 浏览
朋友因为住喺天后嗰一边, 佢知道有间酒楼系专做街坊生意, 近期欧联打得好激烈, 所以就大大家一齐去食个晚饭之後, 再去一齐睇波 酒楼依家推出咗新嘅三宝, 有烧鹅, 有靓汤, 同埋龙趸, 三样都叫先168有半只烧鹅, 非常之大呀, 光鲜嘅皮, 再点一点酱汁食, 皮非常之脆, 油脂, 肉同埋皮个份量啱啱好, 咬落去, 感觉丰盈, 好满足 之後就食过饮个靓汤,  侍应推介之下, 汤用竹丝鸡去淆制, 再加埋鸡脚, 鸡脚系成煲汤嘅精华, 咬落去骨胶原非常之丰盛, 口感非常之滑, 汤底浸咗桃胶, 咬落去, 滑捋捋, 几特别, 汤又非常之香, 真系真材实料 之後再食过沙巴龙趸, 因为一升嘅关系, 感觉非常之足料, 加埋啲葱一齐食, 葱嘅香带出咗肉鱼嘅鲜味, 再加埋蒸鱼豉油, 冇味精, 食完又唔会口渴, 不错不错
朋友因为住喺天后嗰一边, 佢知道有间酒楼系专做街坊生意,