2021-06-06 6 浏览
前几星期嘅平日同朋友去天后想饮茶,见呢间最近地铁站就去咗试试,到达时间大约中午12:00,算系几多人,酒楼望落几大,但未洗等位。✨御名虾饺皇 -特点 ($30)✨豉蒜蒸凤爪 -中点 ($20)✨鲜虾菜苗饺 ($26)✨蜜汁叉烧肠粉 -大点 ($26)✨原只大虾烧卖-特点($30)👉🏻御名虾饺皇: 虾饺皮唔厚,入面虾肉大旧,亦都几爽口。👉🏻豉蒜蒸凤爪: 凤爪酱汁唔会太咸,配料只得花生垫底,凤爪约有5-6只。👉🏻鲜虾菜苗饺: 饺皮薄,馅料味道刚好,入面大概有一只虾。👉🏻蜜汁叉烧肠粉: 肠粉皮唔会太厚,每旧肠粉入面叉烧份量算多,味道刚好,唔会太咸。👉🏻原只大虾烧卖: 虾都几大只同爽口弹牙,烧卖味道刚好。✨八味豆腐 ($38)👉🏻唔知系冇人叫定漏单定规定即炸关系,豆腐热辣辣,外脆内软嫩滑,类似椒盐豆腐,味道唔太咸。✨桂花红豆糕 ($28)👉🏻几重桂花味,可能出面天气热,第一啖咬落去觉得透心凉,唔会好甜,中间果层系红豆粒加红豆蓉。整体:7.5/10食物:8/10服务:7/10环境:7/10加一服务费:✔️茶芥:$10/每位 (平日午市)

✨御名虾饺皇 -特点 ($30)
✨豉蒜蒸凤爪 -中点 ($20)
✨鲜虾菜苗饺 ($26)
✨蜜汁叉烧肠粉 -大点 ($26)
✨原只大虾烧卖-特点($30)

👉🏻御名虾饺皇: 虾饺皮唔厚,入面虾肉大旧,亦都几爽口。

👉🏻鲜虾菜苗饺: 饺皮薄,馅料味道刚好,入面大概有一只虾。

👉🏻原只大虾烧卖: 虾都几大只同爽口弹牙,烧卖味道刚好。

✨八味豆腐 ($38)

✨桂花红豆糕 ($28)

整体:7.5/10
食物:8/10
服务:7/10
环境:7/10
加一服务费:✔️
茶芥:$10/每位 (平日午市)
2021-05-27
2021-04-29 293 浏览
我常常去御名轩。But lady staff attitude was awful yesterday (28th Apr before 14:00)When we were paying the bills, we needed time to sort out. However, she started complaining a lot in mandarin thinking we wouldn’t understand. But my Taiwanese friend understood all and got angry.Atmosphere and our feelings was getting bad.It was the worst experience ever and I was truly disappointed.
我常常去御名轩。
2021-04-15 378 浏览
听闻御名轩加盟升级行政总厨,所以约埋朋友去试过新菜式,试过之後真系有惊喜!值得推介!当晚试过以下菜式:1. 避风塘斑马赖尿虾2. 南乳咸猪手3. 古月龙山蒸花蟹4. 陈年花雕笼仔鸡蒸糯米饭5. 松茸响螺瑶柱煲竹丝鸡6. 蛋白炒虾球7. 红炆牛肋条8. 陈醋脆香骨下次一定会再试吓其他新菜式!期待!
1. 避风塘斑马赖尿虾
2. 南乳咸猪手
3. 古月龙山蒸花蟹
4. 陈年花雕笼仔鸡蒸糯米饭
5. 松茸响螺瑶柱煲竹丝鸡
6. 蛋白炒虾球
7. 红炆牛肋条
8. 陈醋脆香骨
下次一定会再试吓其他新菜式!期待!
以前附近返工都会去下御名轩饮茶,今次去开天后又试下个晚市,估唔到咁有惊喜😎所有食物整体水准都唔错👍🏻侍应态度友善,环境都算舒适。当晚我同朋友最欣赏系药膳糯米鸡,入口米饭有啖啖酒香够哂暖胃😋香草烩牛肋条同蜜糖骨都好好食,钟意食肉既朋友一定唔可以错过👍🏻竹丝鸡螺头汤亦都系必点之选!够足料!

所有食物整体水准都唔错👍🏻侍应态度友善,环境都算舒适。

• 蜜糖骨
  • 药膳糯米鸡
  • 香草烩牛肋条
  • 芝士虾球炒蛋白
2021-03-25 372 浏览
晚上朋友和我吃晚餐告别我离开香港,来了这家店吃家常中菜。由於已经是晚上八时半店外基本没什麽人。但服务员绝大部份差不多在发梦中。点了菜 有两道菜等了很久还没来,跟他们反映催单又说已经在做,但最後原来根本就是漏单没有做,服务不知所谓。点了清蒸斑一条,粟米鱼肚羹,乳鸽一只和豉汁煎海虾。基本上每道菜都水准不错。粟米鱼肚羹的鱼肚非常多,而且味道比较鲜甜。清蒸班味道还可以,鱼肉也比较嫩滑。乳鸽体积很大,但味道好像不够入味。豉汁煎海虾是整晚最好吃的一道菜,味道好的连手指沾着的酱汁也要吃掉。食物质素反而是满意的。

2021-03-25
2021-03-14 155 浏览
周末早上过来饮早茶,6点多还没什麽人,那么早来的都是公公婆婆,早茶确是划算。但这里的服务员服务甚差,跟服务员说要开茶问他有什麽茶,他居然反问我要喝什麽茶,我就问他那有什麽茶,但他还是继续为我要喝什麽茶,真的让我感到无语。不过点心水准还是可以的。点了日式茄子和白灼生菜。日式茄子份量非常多,鱼肉厚厚酿在茄子上,煎的十分香口,不过油放得太多感觉油腻了一点。白灼生菜也是油放得太多,太多油最终还是吃不下。希望能改善。

2021-03-14
$45 (早餐)
2021-02-04 670 浏览
今日去开铜锣湾维多利亚公园附近做嘢,我大约两点钟到呢度御名轩食下午茶。个下午茶非常之抵,我自己一个人食,食咗四样嘢都系一百蚊唔使。山竹牛肉美味而且无过度啤水。有啲食肆会将啲牛肉啤到无味无度,然後自己调味,搞到成件山竹牛肉冇牛肉味。这件就不同,有肉味,好食。烧卖表现理想,猪肉和虾肉分明。猪肉内有筋,咬落弹牙。烧卖嘅size合宜,一笼四粒抵食。春卷内馅多,有虾有木耳等等爽口材料,配上喼汁,十分吸引,而且不油不腻,咬落香脆。第四笼是排骨凤爪,可惜食得太兴奋,忘记影相。整体食肆食物质素良好,环境舒适,清洁卫生合格,是下午茶的好地方。
,我自己一个人食,食咗四样嘢都系一百蚊唔使

山竹牛肉美味而且无过度啤水

烧卖表现理想,猪肉和虾肉分明
。猪肉内有筋,咬落弹牙。烧卖嘅size合宜,一笼四粒抵食

春卷内馅多

第四笼是排骨凤爪,可惜食得太兴奋,忘记影相

2021-01-25 322 浏览
今天和家人去饮早茶,可能因为疫情关系周末的早上 也不是很多。这家店已经是我们家人的饭堂,几乎每一次饮早茶或吃晚饭都在这里。而且这家店在天后也开了二三十年了。算是天后的老字号。今天点了虾饺,叉烧包,菜苗饺,糯米鸡,鲜虾肠,滑鸡扎等。基本上每一道菜到水准不错,虾饺皮薄馅靓,叉烧包味道不错,糯米鸡份量很大,鲜虾肠是最好吃的,滑鸡扎也配了丰富。整体水准属於中上,没有特别难吃但也没有非常好吃。实在是周末一家人来饮茶的好地方。而且这里的服务员 都已经相熟服务也不错。

2021-01-24
$80 (早餐)
放假冇野做, 成日系屋企睇youtube, 睇到有介意御名轩过老细好有heart, 而且为左d老人家发声希望能够使用电梯。所以想支持1下去帮衬。食物系失望到晕,唔可以话唔好食, 但真系好普通, 虽然我地2个人叫左5个点心, 有早市优惠都系160蚊埋单, 但我唔会有下次。排骨: 排骨系半肥瘦,豉椒入味,下面既芋头粒都松化入味。春卷: 剪开d春卷好大个窿, 唔算多料。咸鱼鸡粒饭: d饭系太多水, 太软,咸鱼系死咸, 1定唔系梅香。d 豉油冇另上,好难控制份量。菜虾饺:虾仁大粒,味道ok。牛肉肠: 得2条6件,外面多数系3条9件, 份量少。同样豉油冇另上, 姐姐落太多。只牛肉肠既碟可以系黄晒4边都唔换,完全知道只碟既年纪。总结系普通, 冇咩需要再黎。最唔开心系, 咁既疫情都要搭枱,连胶板都冇, 冇下次。

排骨: 排骨系半肥瘦,豉椒入味,下面既芋头粒都松化入味。
春卷: 剪开d春卷好大个窿, 唔算多料。
菜虾饺:虾仁大粒,味道ok。

2020-10-04
$80 (早餐)
2020-10-03 637 浏览
中秋节庆祝跟家人来这里吃饭。父母点了套餐性价比和味道非常高。红烧乳猪皮脆肉厚,点上乳猪醤十分惹味。芝士龙虾伊面份量很多,龙虾肉十分多,配上芝士汁味道绝对不错。翡翠珊瑚蚌整体还可以,鱿鱼和珊瑚蚌也算香脆。最喜欢的是沙律虾球,里面全部都是虾肉,炸得也很香脆。清蒸石斑稍嫌体积有点小。但是鱼肉香味浓厚。淋上姜葱汁实在是我的至爱。清蒸荷叶饭质量略嫌普通。里面没有什麽配料。反而最後的脆皮红烧鸡才是整晚最後的高潮,鸡肉鲜嫩皮脆。这顿饭实在太满足。

2020-10-02
2020-09-26 791 浏览
生日想搵间有片皮鸭餐厅搵到呢间 无得卜位 片皮鸭$78 抵到烂 唔好期待好好食 不过抵食蒸鱼 $88 一黎到大到吓衬我 平时酒楼都唔只呢个价本身想试埋冬瓜盅但得两丁友 食唔落同围几台都系多数点晚市三宝下次去试下
生日想搵间有片皮鸭餐厅

但得两丁友 食唔落

同围几台都系多数点晚市三宝

下次去试下

2020-06-22 1037 浏览
今天是父亲节,特意和爸爸来这里订了半围庆祝。难得香港终于可以完全解封,所以全场满座,很久已经没有看到这情景。父亲节套餐非常划算。连酒水红酒加一只需2000元,七个人吃人均不需要300。套餐包括红烧乳猪,龙虾伊面,清蒸老虎斑,红烧鸡丝翅,鲜花炸虾球,翡翠炒双蚌,青菜炒香菇丝,莲香海鲜荷叶饭和寿包一笼。红烧乳猪皮脆肉厚,点上乳猪酱实在是我的最爱。清蒸老虎斑鱼肉嫩滑肉厚,而且蒸得很滑溜。实在是必点首选。另外龙虾伊面亦不错,龙虾肉非常多,配上伊面小孩子最喜欢这道菜。另外红烧鸡丝翅加上红醋汁实在非常美味。其它菜式亦做得不错。莲香海鲜荷叶饭内里配料充足,大大只虾肉和带子口感非常丰富。最后寿包还送多两个给我们。简直是大满足,和家人开开心心又过了一天。

2020-06-21
  • 红烧鸡丝翅
  • 红烧乳猪
  • 清蒸老虎斑
2020-06-04 1231 浏览
人物:女女食量:是夜挂住讲嘢所以食慢咗又食少咗 x 2食物:半只片皮鸭/ 柚池鱼淋/ 瓜之金球坐低开茶,唔要碟小食-嗰d淋花生。目标好明确,我哋好锺意食《片皮鸭 promo$78》,所以嗌咗半只(两个人只可以嗌半只),再嗌埋佢两个新推出小菜s。隔咗10分钟,摆低笼包皮,再隔咗10分钟,先见到厨师👨🏼‍🍳叔叔捧住碟鸭皮出嚟。hmm 造型同open rice鳝稿嘅相片有好大出入,青瓜丝乾到发白😂。包皮属於大片同较厚身,系细个时食开嗰款,个人觉得唔错,可以摆多两块鸭皮,鸭皮都几脆,有几块带肉(要鸭壳+$50)。宜家好多卖片皮鸭懒精致,d包皮细同薄都算,唔够包先最黑人憎。跟住《柚池鱼淋 $108》就到。自从几年前第一次食过有餐厅用韩国嗰d柚子蜜嚟煎猪扒,今次系第二次食用柚子蜜调味嘅嘢。8旧炸鱼,热辣辣,好脆,唔知系咩鱼,几嫩滑,淋上柚子蜜好好味 - 我系咕噜肉d fans. 不过系冇鳝稿相片上嘅柚子肉同其他色彩缤纷嘅材料嘅。最唔受我欢迎嘅《瓜之金球 $?》都系热辣辣上台。炸过嘅琵琶豆腐放喺d南瓜汁上面,冇乜味。一碟8球.. 宜家再望吓个鳝稿,点解Open Rice张相有10球㗎?系咪见我哋得2
人物:女女
食量:是夜挂住讲嘢所以食慢咗又食少咗 x 2
食物:半只片皮鸭/ 柚池鱼淋/ 瓜之金球

最唔受我欢迎嘅《瓜之金球 $?》都系热辣辣上台。炸过嘅琵琶豆腐放喺d南瓜汁上面,冇乜味。一碟8球.. 宜家再望吓个鳝稿,点解Open Rice张相有10球㗎?系咪见我哋得2个人特登俾少d呀?

厨余:几块鸭皮,2片包皮,瓜之金球 x 2球,1件炸鱼(唔讲咁多嘢嘅话应该会食得晒的)

注意:
2020-06-03
柚池鱼淋
片皮鸭(半只)Promotion
2020-06-02 839 浏览
A hearty local place. Seems like a normal typical local Cantonese restaurant. Bright, glam, chandeliers... ambience might be a little dated but let’s put the focus on the food. High quality, innovative, great value, and tasty. The typhoon shelter style Har Gow is a surprise, lightly crispy spicy outside, fresh juicy inside. The spring roll wrapped in rice roll has a creative red look, guessing beetroot juice. Shumai is tasty, using fresh pork. Food standard beyond expectation. Great value, $339 total for all these... Great staff too. Just hope the toilet could do better. Will come back and try the dinner special.
2020-06-02
  • 避风塘虾饺
2020-05-10 663 浏览
今天是母亲节, 难得一家人选了御名轩吃晚饭庆祝。这家店是老字号,物业是自置的,所以价格非常划算。有烧味拼盘,清蒸石斑鱼,炸子鸡,上汤鸡丝翅,香菇扣鲍片,荷叶饭,香炸鲜虾卷,翠肉瓜炒象拔蚌,滑蛋虾仁,甜品是莲蓉包,包酒水红酒和茶介才1500元。当中石斑鱼非常新鲜,鸡丝翅味道香浓,香菇扣包片的香菇非常肥厚,炸鲜虾卷虾肉丰富,基本上所有菜式均在水准之上。而且服务非常好,难怪全场爆满。在疫症时间实在非常难得。

2020-05-10