2020-06-22 405 浏览
今天是父亲节,特意和爸爸来这里订了半围庆祝。难得香港终于可以完全解封,所以全场满座,很久已经没有看到这情景。父亲节套餐非常划算。连酒水红酒加一只需2000元,七个人吃人均不需要300。套餐包括红烧乳猪,龙虾伊面,清蒸老虎斑,红烧鸡丝翅,鲜花炸虾球,翡翠炒双蚌,青菜炒香菇丝,莲香海鲜荷叶饭和寿包一笼。红烧乳猪皮脆肉厚,点上乳猪酱实在是我的最爱。清蒸老虎斑鱼肉嫩滑肉厚,而且蒸得很滑溜。实在是必点首选。另外龙虾伊面亦不错,龙虾肉非常多,配上伊面小孩子最喜欢这道菜。另外红烧鸡丝翅加上红醋汁实在非常美味。其它菜式亦做得不错。莲香海鲜荷叶饭内里配料充足,大大只虾肉和带子口感非常丰富。最后寿包还送多两个给我们。简直是大满足,和家人开开心心又过了一天。

2020-06-21
  • 红烧鸡丝翅
  • 红烧乳猪
  • 清蒸老虎斑
2020-06-04 514 浏览
人物:女女食量:是夜挂住讲嘢所以食慢咗又食少咗 x 2食物:半只片皮鸭/ 柚池鱼淋/ 瓜之金球坐低开茶,唔要碟小食-嗰d淋花生。目标好明确,我哋好锺意食《片皮鸭 promo$78》,所以嗌咗半只(两个人只可以嗌半只),再嗌埋佢两个新推出小菜s。隔咗10分钟,摆低笼包皮,再隔咗10分钟,先见到厨师👨🏼‍🍳叔叔捧住碟鸭皮出嚟。hmm 造型同open rice鳝稿嘅相片有好大出入,青瓜丝乾到发白😂。包皮属於大片同较厚身,系细个时食开嗰款,个人觉得唔错,可以摆多两块鸭皮,鸭皮都几脆,有几块带肉(要鸭壳+$50)。宜家好多卖片皮鸭懒精致,d包皮细同薄都算,唔够包先最黑人憎。跟住《柚池鱼淋 $108》就到。自从几年前第一次食过有餐厅用韩国嗰d柚子蜜嚟煎猪扒,今次系第二次食用柚子蜜调味嘅嘢。8旧炸鱼,热辣辣,好脆,唔知系咩鱼,几嫩滑,淋上柚子蜜好好味 - 我系咕噜肉d fans. 不过系冇鳝稿相片上嘅柚子肉同其他色彩缤纷嘅材料嘅。最唔受我欢迎嘅《瓜之金球 $?》都系热辣辣上台。炸过嘅琵琶豆腐放喺d南瓜汁上面,冇乜味。一碟8球.. 宜家再望吓个鳝稿,点解Open Rice张相有10球㗎?系咪见我哋得2
人物:女女
食量:是夜挂住讲嘢所以食慢咗又食少咗 x 2
食物:半只片皮鸭/ 柚池鱼淋/ 瓜之金球

最唔受我欢迎嘅《瓜之金球 $?》都系热辣辣上台。炸过嘅琵琶豆腐放喺d南瓜汁上面,冇乜味。一碟8球.. 宜家再望吓个鳝稿,点解Open Rice张相有10球㗎?系咪见我哋得2个人特登俾少d呀?

厨余:几块鸭皮,2片包皮,瓜之金球 x 2球,1件炸鱼(唔讲咁多嘢嘅话应该会食得晒的)

注意:
2020-06-03
柚池鱼淋
片皮鸭(半只)Promotion
2020-06-02 345 浏览
A hearty local place. Seems like a normal typical local Cantonese restaurant. Bright, glam, chandeliers... ambience might be a little dated but let’s put the focus on the food. High quality, innovative, great value, and tasty. The typhoon shelter style Har Gow is a surprise, lightly crispy spicy outside, fresh juicy inside. The spring roll wrapped in rice roll has a creative red look, guessing beetroot juice. Shumai is tasty, using fresh pork. Food standard beyond expectation. Great value, $339 total for all these... Great staff too. Just hope the toilet could do better. Will come back and try the dinner special.
2020-06-02
  • 避风塘虾饺
2020-05-10 493 浏览
今天是母亲节, 难得一家人选了御名轩吃晚饭庆祝。这家店是老字号,物业是自置的,所以价格非常划算。有烧味拼盘,清蒸石斑鱼,炸子鸡,上汤鸡丝翅,香菇扣鲍片,荷叶饭,香炸鲜虾卷,翠肉瓜炒象拔蚌,滑蛋虾仁,甜品是莲蓉包,包酒水红酒和茶介才1500元。当中石斑鱼非常新鲜,鸡丝翅味道香浓,香菇扣包片的香菇非常肥厚,炸鲜虾卷虾肉丰富,基本上所有菜式均在水准之上。而且服务非常好,难怪全场爆满。在疫症时间实在非常难得。

2020-05-10
2020-03-21 1174 浏览
很久很久没有饮茶了,是日放假一天,专登去饮茶,开头担心会很多人,幸好大家坐得很远的。一尝最爱的虾饺,开心到不得了!虽然吃得挺有滋味,但也有危机担心人多的地方。不过原来这间酒楼有特设外卖,还没有加一,并且打折。真好!
2020-01-21 906 浏览
订坐时已讲明有多名轮椅人士,但职员没有提及升降机以停用,及提醒客人其店舖没有升降机或辅助工具, 到达後职员竟然叫客人抬轮椅及其轮椅人士上楼梯前往食店。职员态度差亦不细心,客人十分生气因此不会光顾。
订坐时已讲明有多名轮椅人士,
但职员没有提及升降机以停用,
及提醒客人其店舖没有升降机或辅助工具,
到达後职员竟然叫客人抬轮椅及其轮椅人士上楼梯前往食店。
职员态度差亦不细心,客人十分生气因此不会光顾。
2019-12-18 1194 浏览
要说港岛区的中菜聚餐好选择, 御名轩是我们的心水, 环境新净, 食物价钱相宜, 菜式都稳打稳扎, 无出事。乌鸡鸡脚桃胶炖汤出面饮细细盅的炖汤, 都要五六十元, 这里一大锅, 都只是百多元, 实在难以置信,  大约可以分七、八细碗, 汤头很浓郁, 鲜甜, 无味精的感觉, 材料十分之多, 怪不得能炖出好汤, 桃胶十分滋润, 最适合这秋冬时节和我们这些爱美的女生。茄汁海虎虾非常惹味的酱汁, 是要食到啜手指的那种, 虾亦很新鲜, 一点也不霉, 大只, 肉质爽弹, 有质素。沙巴龙趸很大条的龙趸, 想像得到要蒸到刚刚熟又不会太老很考功夫, 但这里就做到了, 很喜欢吃龙趸肉很滑又不腥, 不喜欢鱼都爱吃。古法羊腩煲开始有凉意, 大家都想吃个羊腩煲暖暖身子, 羊腩煲连着炉火, 边吃边不怕会冷, 保持热热的温度, 除羊肉外, 还有冬菇, 马蹄, 枝竹, 十分丰富。最後送了碗煲到起沙的红豆沙, 甜度刚好, 满足。

乌鸡鸡脚桃胶炖汤

茄汁海虎虾

沙巴龙趸

古法羊腩煲

最後送了碗煲到起沙的红豆沙, 甜度刚好, 满足。
同公司同事聚餐, 来到天后区有名的御名轩,原因系食物质素有保证,仲有新推出时令晚市三宝,更抵食,一举几得!酒楼装修光猛整洁,有个特大萤幕,地方够大,够哂空间感。点左餐牌上晚市三宝,价钱抵食都只系百多元就食到龙趸, 烧鹅, 绝对性价比高。皇者烧鹅半只 :烧鹅来到,没想到咁大只, 份量十足, 鹅烧至皮脆光滑,肉质肉嫩多汁,不会过韧,烧法有其独到之处,最点晴就是烧出来的烧鹅汁,极为提升, 不过盖过肉本身味道!游水沙巴龙趸:有一斤12咁重份量,够5人食用,鱼肉蒸的火喉拿捏得很好,鱼鲜味, 鱼刚熟及保持嫩滑,入口即溶,爱吃鱼的我,一口一口吃不停!相当精彩! 丰料炖靓汤: 炖红枣乌鸡桃胶汤,单看材料够哂睇头,滋补活血又养颜,炖汤最紧要火喉,此汤炖到清润鲜甜, 无添加味精,亦是卖点,最令人惊喜系加左桃胶,满满骨胶原,双重滋润!古法羊腩煲例: 冬天的时令菜羊腩煲系必点,幸好同事都吃羊,但我认为呢度羊腩煲没有膻味,古法秘制,令汁更加入味,羊肉件超级软。材料丰富不少得马蹄,支竹,冬菇等,附上生菜以减腻感。生菜索左羊腩煲汁更滋味!茄汁海虎虾:海虎虾好大只,用茄汁爆香香煎,好入味出色,酸酸甜甜好醒胃,虎虾肉爽

酒楼装修光猛整洁,有个特大萤幕,地方够大,够哂空间感。

茄汁海虎虾:海虎虾好大只,用茄汁爆香香煎,好入味出色,酸酸甜甜好醒胃,虎虾肉爽甜鲜味,令人食指大动!

腊味煲仔饭: 最特别酒楼有经典时令煲仔饭,腊味包括腊肉,腊肠润肠,最值得一赞系个饭焦,饭香加埋腊味渗入饭中,越食越滋味!

蟹粉扒豆苗: 豆苗时令当造 翠绿清甜,单食已经好味,再加上蟹粉芡汁作点缀,加添鲜香调味,无得输。

仲有中式糖水送,正宗红豆沙起沙又唔甜。

整体食物有超级水准,吃出师傅心机心思,广东菜式在酒楼发挥得淋漓尽致,令食客饱尝美味,满足捧腹,性价比高,我会推介俾朋友来!
  • 茄汁海虎虾
  • 游水沙巴龙趸
  • 皇者烧鹅(半只)
2019-11-30 961 浏览
好耐冇去御名轩食饭呀!今晚 喺维园打完波近近哋所以就一班波友去咗御明轩食饭, 最近出咗晚市三宝,有烧鹅,有炖靓汤,有沙巴龙趸, 价钱都非常优惠!半只烧鹅都非常之大只, 烧得好入味,好嫩滑!个炖汤系桃胶乌鸡炖汤,个汤质感几胶胶的,感觉好正,好足料既汤,无得输呀!游水沙巴龙趸时间真的非常之好非常之嫩滑! 配埋啲生油熟油豉油一齐食条鱼真系冇得顶!大爱呀" 真系好考功夫,又要熟得嚟又嫩滑真系好巧大厨嘅手势👍🏽蟹粉扒豆苗, 啲豆苗吸收晒蟹粉嘅味道" 食出份外温暖感觉。 同埋啲豆苗全部都唔起渣!非常 ok最後仲叫咗个腊味煲仔饭, 煲仔饭嘅焦香好正, 仲有阵阵嘅瓦煲香味, 腊肠润肠都系好当做, 食出秋冬嘅感觉非常幸福温暖!食埋送既蕃薯糖水,满足到爆!这家酒楼值得帮衬

半只烧鹅都非常之大只, 烧得好入味,好嫩滑!

食埋送既蕃薯糖水,满足到爆!这家酒楼值得帮衬

2019-11-29 584 浏览
朋友因为住喺天后嗰一边, 佢知道有间酒楼系专做街坊生意, 近期欧联打得好激烈, 所以就大大家一齐去食个晚饭之後, 再去一齐睇波 酒楼依家推出咗新嘅三宝, 有烧鹅, 有靓汤, 同埋龙趸, 三样都叫先168有半只烧鹅, 非常之大呀, 光鲜嘅皮, 再点一点酱汁食, 皮非常之脆, 油脂, 肉同埋皮个份量啱啱好, 咬落去, 感觉丰盈, 好满足 之後就食过饮个靓汤,  侍应推介之下, 汤用竹丝鸡去淆制, 再加埋鸡脚, 鸡脚系成煲汤嘅精华, 咬落去骨胶原非常之丰盛, 口感非常之滑, 汤底浸咗桃胶, 咬落去, 滑捋捋, 几特别, 汤又非常之香, 真系真材实料 之後再食过沙巴龙趸, 因为一升嘅关系, 感觉非常之足料, 加埋啲葱一齐食, 葱嘅香带出咗肉鱼嘅鲜味, 再加埋蒸鱼豉油, 冇味精, 食完又唔会口渴, 不错不错
朋友因为住喺天后嗰一边, 佢知道有间酒楼系专做街坊生意,

2019-07-07 1326 浏览
即使攞咗点心咭、你之前冇人等紧位、有枱亦唔等於你会有位,因为,经常会有其他茶客唔攞咭,自己上去揾位,之後知客见到有空枱叫佢哋坐。同知客讲,我哋等紧,知客会话人哋到先,但佢哋冇咭喎,知客会话比人收咗... 同经理投诉,经理会叫你同知客讲!但知客唔理喎,佢会走咗去...因此,无谓浪费时间!!Basically it’s a complaint about the service of this restaurant which is very bad, they only pretend to have a queuing system, but in fact, they don’t, the waiter allows people to just walk in and find their own table, ignoring the queue. So you wouldn’t know how much time u need to get a seat.
因此,无谓浪费时间!!

2019-06-28 1205 浏览
简单一聚,每次都在铜锣湾食些新式菜,也很久没有好好吃过中菜,友人相约在中菜酒楼一聚,闲谈一下。他们点了最时令的菜色,冬瓜盅,吊烧鸡,炒菜等。海皇炖冬瓜盅: 冬瓜、带子、瑶柱丝、虾仁、金华火腿、猪肉、胜瓜、夜香花,冬瓜肉切粒 消暑,味道鲜甜又健康招牌吊烧鸡 (半只) 皮脆肉嫰碧绿虾球桂花蚌 广府菜酒楼菜式用到嘅其中一种海鲜,口感爽脆,而且肉质鲜甜。蒜片牛柳粒 牛柳粒惹味,口感刚好。蒜片对於预防癌症、心血管疾病,有一定功效。

他们点了最时令的菜色,冬瓜盅,吊烧鸡,炒菜等。

招牌吊烧鸡 (半只) 皮脆肉嫰
蒜片牛柳粒
2019-06-04 1153 浏览
夏日带来雨水,湿气重感觉身体怠倦,又是吃冬瓜消肿去水,清热解毒的时候。从晚市三宝中选了「海皇冬瓜盅」冬瓜盅每个售$88, 难怪差多在每张餐枱上都放上一个。餐牌说是4-6位, 份量的足够是我们4人都可以每人喝上两碗。最初看见那冬瓜盅,心在暗駡为甚麽会与餐牌上的照片有一段距离……那麽的Green!? 可是当侍应生把汤分一分後,这才发现好吃的食材原来沉在冬瓜盅的底:胜瓜粒、夜香花、虾球、蟹柳、瘦肉、草菇等等,汤头有冬瓜的清甜,汤味不过咸,很好喝。蒜片牛柳粒牛柳粒的味道带点蜜,与大片而有些些厚的蒜片同炒来吃,蒜片焦焦的有脆外层而蒜肉软腍,两者拼在一起吃,有脆有软是好吃到不行。碧緑虾球桂花蚌虾球与桂花蚌都是油泡後放在西芹面上,西芹脆、虾球爽、桂花蚌滑,絶妙的配搭。海鲜杂菜煲$98 海鲜有虾球、墨鱼片、蟹柳、鱼肉等等,配搭大量软甜蔬菜及有低热量的粉丝来填饱肚子,吸收了浓甜的高汤,清爽好营养!
从晚市三宝中选了「海皇冬瓜盅」
蒜片牛柳粒
碧緑虾球桂花蚌
海鲜杂菜煲$98
2019-05-29 2347 浏览
朋友聚聚头 , 食餐晚饭 , 地点就在 天后-金殿大厦 御名轩 ~坐定定 , 先开壶铁观音 , 饮啖茶 ~Menu ~燻蹄 & 海蜇 : 海蜇爽口弹牙又Q靭 , 有麻油香 , 咬口感和味道都不俗 ; 燻蹄香口入味 , 沾上白醋来吃 , 更感味美 ~海皇炖冬瓜盅 : 夏天将至 , 当然要饮个冬瓜盅 , 这个冬瓜盅十分足料 , 有冬瓜、带子、瑶柱丝、虾仁、金华火腿、猪肉、胜瓜、夜香花 等 , 味道清香雅丽 ~招牌吊烧鸡 (半只) : 能称之为招牌货 , 当然有料到 , 皮脆肉嫩又够入味 , 不用沾酱汁已很美味 , 沾上特调的酱汁来吃 , 又是另一境界 ~蒜片牛柳粒 : 爆炒得极有镬气 , 牛柳炒得香口惹味 , 肉质软绵 , 配上蒜片 , 惹味又不会太咸 ~碧绿虾球桂花蚌 : 来到酒楼 , 当然要点返一些酒家菜来吃 , 这道菜卖相靓靓之余 , 亦炒得十分出色 , 虾球、桂花蚌都炒得爽口又不油腻 , 配上爽脆的西芹 , yummy ~脆香金丝两面皇 : 面条煎炸得得十分脆口 , 餸料有银芽、韭黄、红萝卜丝、肉丝、冬菇丝 , 还有一个调得不稀不杰的芡汁 , 就是好吃 ~吃完晚餐後 , 还有糖水
朋友聚聚头 , 食餐晚饭 ,
地点就在 天后-金殿大厦 御名轩 ~
坐定定 , 先开壶铁观音 , 饮啖茶 ~
Menu ~

吃完晚餐後 , 还有糖水 "喳咋" 送 , 真的开心 ~

本篇完 ~
今晚同屋企人试试呢间小菜出晒名好食既酒楼先!位置都几方便架,系正维园隔离,近天后 ; 坐地铁既话,天后地铁一出黎就系添唔讲禁多,即介绍比大家!今晚第一个惊喜,就系卖相已经好鬼吸引既 - 皇者烧鹅(半只) $238 ! 呢只烧鹅真系无得顶,难怪系呢间酒楼既招牌菜之一 !皮光肉滑黎形容佢都真系无错架了 ! 完整半只既烧鹅,每一块皮都烧至脆口,只系夹近自己闻一闻,非常香既烧鹅味真系好强烈,系烧鹅汁既配合之下,成个口感真系爆JUICY !近镜就可以睇到真系好正,绝对唔肥既佢,脂肪分布岩岩好,因为你一食落唔系成口都系脂肪,唔系成口都系油咁就知了 ! 虽然肉所占既比较较多,但重点系佢唔 "鞋"唔韧,口感好好,上枱时重热热地既佢,呢只烧鹅都算系我近年食过既当中,其中一只最高质的了 !!第二道有 - 茄汁焗海虎虾  $168,海虎虾用上茄汁焗呢个煮法比较少见,但味道就非常好,特别系一上枱果阵,就已经闻到呢道菜食落一定好香口 ! 香浓既茄汁味,除左焗左D海虎虾之外, 重食得出D虾系经过爆炒既,所以特别香口 ! 虽然D海虎虾唔可以连壳食,不过D壳就好易咬走,肉唔痴壳,所以味道口感更好汤水都真系几紧要,如果

汤水都真系几紧要,如果唔系成日有靓汤水饮既你,就真系可以试下呢个 - 足料煲老火汤 $128,都几抵饮架,因为真系足料,大量汤渣,食埋佢又可以当多一道菜 !

完全无落味精,真系真材实料既佢,饮落好舒服,味道系清甜淡身,同成围枱既亲朋好友分享,坚唔错

瑶柱蛋白炒饭 $98,呢个真系唔洗多介绍啦,佢呢度都做得好唔错架,全因系佢炒得够获气,每种配料既分量又适中,特别系蛋白,蛋白其实系呢个饭黎讲都几紧要,因为如果蛋白够多,个饭会更香,清清地既一个饭,唔错呀

再黎一款爆炒既小菜,彩椒牛柳粒 $98,牛肉粒占既比例较多,一众彩椒为佢作衬托,牛肉粒炒得够香够JUICY,火喉岩岩好,唔会韧,大人小朋友都会喜欢呢个小菜

呢一款我会觉得佢似小食多D,虽然佢既价钱相对比较贵少少,佢系 - 烧汁煎酿带子 $128,但确实又值呢个价钱既,茄子劲JUICY既鲜甜,完全吸收埋碟上既酱汁,而茄子既上面就有一大粒同样鲜甜既带子,做咁食 或 用黎送饭咁食,都咁适合

最後黎个甜品,咁先完满架嘛 ! 我就叫左呢个 - 杨枝甘露 $28,价钱OK,可见佢劲足料,唔会只系得个甜字,都真系无叫错呢个甜品了 !