今日中午去食lunch, 食物係ok, 不過放眼所見,全體員工冇一個人有帶口罩!!完全令人驚訝!有個員工拎碗湯比人仲一邊講野!完全不顧衛生!完全不顧衛生!!完全不顧衛生
2019-05-12 2186 浏览
好像轉了手,又貴又難食。去咗食晚飯,食物質素認真麻麻。叫餸要用普通話,樣樣菜都唔識聽。叫咗個雜菜煲,啲菜又苦又唔生鮮。比以前啲晚飯貴左好多,以前八個人食,晚飯八舊水。 但係而家,要成千二蛟。🤮
好像轉了手,又貴又難食。

去咗食晚飯,食物質素認真麻麻。

叫餸要用普通話,樣樣菜都唔識聽。

叫咗個雜菜煲,啲菜又苦又唔生鮮。

🤮
2019-02-18 1888 浏览
今日同班同事來食午餐。我地叫左幾個菜。味道都幾好。價錢都係$55至$68。都係正常小菜價幾,份量都正常。環境都幾好,但唔算太多位,坐得都好舒服。同事話下次要來試打牌,因為佢唔算太貴,可以一試。
2019-02-18
$61.5 (午餐)
老媽回億
沙薑雞
2018-12-07 1751 浏览
今日跟幾個同事去食飯 佢哋話:人多啊 唔使諗 食中菜啦🤫 然後就帶咗我嚟呢間樓上嘅小菜餐廳 我孤陋寡聞 真係唔知咁就腳嘅地方 竟然有一個唔係幾使搵位嘅選擇😂午市小菜套餐有成24款選擇 大約$50-60幾 幾經濟 每人叫一款餸同人頭飯就可以齊齊share😋每人送一碗老火湯 今日係菜亁 正🤣餸我無影晒 為咗影呢張我已經比同事笑咗 話啦呢啲都影😂 小小驚喜嘅係連水煮魚都有 其他樣樣都幾好 但係有樣搞笑嘅就係我哋叫左個老媽回憶(唔係圖入面) 夥計話係用老干媽醬炒菜同肉 但係我哋冇人食到老干媽味🙊🙊🙊😂總括而言 食物質素唔差 就係正常小菜 價錢又平又容易搵位 啱哂一堆同事開飯😂

每人送一碗老火湯 今日係菜亁 正🤣

• 水煮魚
2018-06-03 2120 浏览
持續的酷熱天氣令人除了非必要之外都不敢走近爐頭,更何況要煮要洗,弄得一身大汗!本著懶得就懶的精神,晚飯一於叫外賣。家的附近一些住宅樓宇都有些聯誼會或甚麼的,瀏覽Openrice之後選擇了這間,我們叫了幾味小菜都頗合胃口。涼瓜魚腩原來是龍躉腩,魚腩啖啖肉,涼瓜片片爽口,甘而不苦,更是豉味十足。咕嚕肉的肉質緊致得來又不會靭,咕嚕汁酸甜的平衡取得好,菠蘿也有不少。菜芯灼得剛剛好,軟硬得宜,菜芯的鮮甜完全走了出來。省下大費周章的功夫,輕鬆自在地完成了一頓美味的晚餐。

涼瓜炊龍躉腩
菠蘿咕嚕肉
菜芯灼得剛剛好,軟硬得宜,菜芯的鮮甜完全走了出來。
上湯浸時蔬
省下大費周章的功夫,輕鬆自在地完成了一頓美味的晚餐。
用餐时段
涼瓜炊龍躉腩
菠蘿咕嚕肉
上湯浸時蔬
2018-03-15 1656 浏览
去完好多好多間逼人的餐廳,我同事帶了我來這裡吃飯。神神秘秘的一幢大厦內有這間食肆,12:30pm 到達只有兩三枱人,我們點了蒸䱽魚、松露炒鳳片、肥牛炒金菇。先來了湯,喝下來没有味精,超讚!沒想到肥牛金菇有加菠蘿,但味道也可以。松露炒鳳片其實就係脆肉瓜炒鷄肉,個人覺得比較鹹,沒有什麼松露味。最好食就係蒸䱽魚,簡簡單單的麵豉加上滑滑的魚肉,好好吃呢!條魚又有-隻半手大少!!!!今時今日$62有好味夠份量的鮮魚吃,實在太幸福了。1:15pm 走的時候,也不太滿人。我覺得這兒是附近不擁擠而食物ok 的少有飯店呢!
去完好多好多間逼人的餐廳,我同事帶了我來這裡吃飯。
沒想到肥牛金菇有加菠蘿,但味道也可以。
2018-03-14
2018-02-20 1223 浏览
戊戌年的大年初五,是不少打工仔開工之時。然而,由於不少食肆仍未開門,略為增加了搵食的難度。在朋友的帶路下,去到這間位於莊士敦道舊樓的得寶軒,內裡是私房菜格局,聽說平日也有提供雀局。中午餐牌提供近20款菜式,每款都配上老火湯和白飯,每款取價約60-70元,以小菜來說,取價算是合理。此店提供的小菜甚為精緻,這次點了橙花雞甫和刴椒肉鬆蒸四季豆,前者有點像西檸雞的做法,只不過主角變成了雞和橙,但味道依然不錯。後者則微辣,用來送飯一流。由於不用加一的關係,所以平均每人60元左右,便足以支付這餐打工仔「開年飯」。在此僅祝各位今年豐衣足食,身體健康﹗

在此僅祝各位今年豐衣足食,身體健康﹗

橙花雞甫
题外话/补充资料: 幸運的是,雖然我們沒有book枱,但由於時間較早,所以仍可很快被安排入座。但如果到了12:30後的繁忙時間,則提議大家先訂位,可能會較穩陣。
2018-02-20
橙花雞甫