2013-11-20 3759 浏览
沒有華麗裝橫,沒有大規模廣告策劃,有的是美味和真心。觀塘其實有很多有心食市,這次光顧的是彪哥海鮮菜館。這裡地方不大,如果你想「食環境」的請另覓他選。伙計都很健談,你問一句答你十句。點了好幾個小菜,推介是蟶子,真的很肥美。然後最意想不到的是甜點:炸鮮奶,一開始我還怕會太膩,誰知一入口我已想夾第二件,真的很讚。另外推介的是椒鹽鮮魷,十分惹味,你會忘記了它有多熱氣,然後不停往咀裹送。相反,挺有名的蛇羹卻有點名不副實。
相反,挺有名的蛇羹卻有點名不副實。
2013-11-03
等候时间
10 分钟 (堂食)
用餐时段
  • 椒鹽鮮魷
  • 炸鮮奶
2013-10-06 3232 浏览
好彩早到(六點到),七點半左右門外已有人在外排隊。一早睇左食評,一心帶位外地朋友去一嘗鹿筋薑醋,但佢反而麻麻,不過啲海鮮真係好好味,火喉足,又唔覺有味精。不過唔好期望有好好既服務,連老闆娘自己都係咁講。
2013-10-06
鹿筋薑醋
椒鹽瀨尿蝦
樽裝可樂
砵酒焗蠔
鼓椒炒聖子
豬肺湯
2013-09-06 2781 浏览
「鹿根薑醋」 此個曾奪得「中華廚藝學院」2005年度美食大賞的銀獎,來頭不小。凍的鹿根裡面混有薑粒,薑是用醋浸了六十天,讓它酸辣得來脆口,整體味道集酸、甜、香、辣於一身。鹿根則是來自英國、澳洲及紐西蘭,對於骨質疏鬆很有幫助,多吃有益。吃一啖鹿根薑醋再喝一啖生磨香滑杏汁,就是最佳的吃法。 「彩蛋白花卷」 此乃2004年香港旅遊發展局「美食之最」(蛋組) 的銀獎菜。卷內是一片酸薑,一件皮蛋再加蝦膠 ,此乃酸鹼中和,囗感豐腴,產生的中和味道就是它精彩的地方。我覺得它雖然是用油炸,卻完全吃不出又油份,這可說是煮藝最高的境界。「曠野鹿骨」 一次過能滿足三個願望菜,有筋有骨有肉,用了紅燒的做法,似炆牛腩的味道,而且味道完全不騷,瘦的鹿肉亦完全不痴牙。品嚐時要一啖鹿肉,一啖紅蘿蔔,才能吃出肉味的特出。 「鐵板燒鹿舌」 一條鹿脷只有兩件可用,只用中間最嫩滑的部份,很珍貴稀有。而且鹿比較溫馴,不躁底,低卡路里又低膽固醇,屬健康食材。煎時完全不用落油,配上雞脾菇同煎,出面燒得焦香,只下少許鹽調味就足夠。吃時先吃脷,很有肉味,比牛脷、豬脷更柔滑;再梅花間竹地吃一吃雞脾菇清清味蕾,再嚐鹿舌,就能品嚐出它最佳的
「鹿根薑醋」

「彩蛋白花卷」

「曠野鹿骨」

「鐵板燒鹿舌」
一條鹿脷只有兩件可用,只用中間最嫩滑的部份,很珍貴稀有。而且鹿比較溫馴,不躁底,低卡路里又低膽固醇,屬健康食材。煎時完全不用落油,配上雞脾菇同煎,出面燒得焦香,只下少許鹽調味就足夠。吃時先吃脷,很有肉味,比牛脷、豬脷更柔滑;再梅花間竹地吃一吃雞脾菇清清味蕾,再嚐鹿舌,就能品嚐出它最佳的味道。
2013-05-23
  • 鐵板燒鹿舌
  • 曠野鹿骨
  • 鹿根薑醋
2013-09-06 2224 浏览
跟朋友在觀塘出席活動,而事後就拉隊去彪哥菜館,聊聊天、說說笑。簡單的點了好幾味。蒜蓉粉絲蒸蟶子夠大隻,一人一隻夠豪氣了吧!蒸得又剛剛熟,吃起來有陣鮮味,肉質嫩滑吸引。炸豬大腸就失準,其實香港想找好一點的,很難;有時候太腍身,又沒有甘香,的確是差了一些。椒鹽鮮魷比起香港漁市場是差得多了;脆醬外層炸得深邃色彩,一點都不健康,而且肉質沒多少味道,只得嚼勁。豉汁炒蜆一睇就知殼多肉少,就算味道好到「曉飛」,都沒多少肉可以吃到。之前食過水準不至於此,可能今次失準吧!
簡單的點了好幾味。
蒜蓉粉絲蒸蟶子
炸豬大腸
豉汁炒蜆
之前食過水準不至於此,可能今次失準吧!
蒜蓉粉絲蒸蟶子
2013-07-08 1855 浏览
可能因很少聽到小菜館有炸鮮奶這一道菜的原故,早前一聽到朋友推介位於官塘的這間小菜館有這一道菜就立即去試試看,果然外香脆,內滑溜。可能這道菜令我太回味,其餘餸菜我都忘記了,大概都是一般吧了!故今次3人行再去回味一番,再來一個炸鮮奶,仍然是那種令人回味的味道。其餘餸菜也真是不過不失,除椒鹽鮮魷外,我覺得太多粉醬又不香口,不叫也罷!
炸鮮奶
2013-06-29
炸鮮奶
2012-11-26 1638 浏览
上年曾經受過某雜誌之專訪,地點在觀塘宜安街的彪哥海鮮菜館。主要,是品評其糯米飯。說起上來真巧合,早前有幸成為美食大賞的評審,在不知情之下試彪哥的糯米飯,同桌的評審一致讚好,最後,拿下銀獎榮譽。這晚在附近出席活動,完場後,一行數人便拉隊過來晚飯。彪哥的身世不用多談,看看菜館上的剪報,已經認識了這位主理人的一切,以前出口成文的彪哥,隨著年紀漸長,如今收火了。其實在早年來過兩次,留下不錯的印象,菜膽豬肺湯是該店名物之一,湯身清甜鮮潤,豬肺滑得彈破,沾些醬汁更具鮮味。男人的浪漫,是不是一定要豆腐火腩飯?豬大腸一樣浪漫到底,可惜的是,此豬大腸非常之硬。彪哥的蛇羹出色,椒鹽菜式也不賴,椒鹽鮮魷外層脆而酥化,鹹香惹味,魷魚彈牙,絕對是水準以上。至於豉椒炒蜆,只是普通不過的貨色,與外邊的水準相若,蜆肉欠缺爆滿,略嫌瘦小。麻甩佬眾多,不如叫隻雞,霸王雞肉質還可以,嫩滑而不老,雞味不大突出。聽說過彪哥是香港首批引入蘇格蘭聖子的菜館,以蒜蓉蒸最簡單,更勝豉椒炒,完全突顯其鮮味。每次到佐敦金山,總會來個砵酒焗蠔,彪哥的焗蠔,相比金山,蠔肉明顯略遜一籌。最期待的糯米飯,結果令人大失所望,沒見只是數月,竟然判若兩

這晚在附近出席活動,完場後,一行數人便拉隊過來晚飯。

最期待的糯米飯,結果令人大失所望,沒見只是數月,竟然判若兩人!你看,像炒出來,抑或用電飯煲煮出來?眾人未吃,已經搖頭,評價如何?不用畫公仔畫出腸啦。
恰巧彪嬸正在把關,她認得我,問我菜式如何,我照直說糯米飯完全走樣,發生甚麼事?她解釋這晚的廚師是頂更,可能水準有所參差,連忙說聲不好意思,最後,打了折扣給我們。
在有對比之下,我更深信是一時之失,彪哥,我會再來的,到時希望還你一個好評。
2012-11-08 1169 浏览
豬肺湯有兩個好拍檔,一是杏汁,另一是菜乾!這裡已經不只悲出名了,出色的小菜亦不勝枚舉.叫了這個白肺湯,份量大而湯渣豬肺亦非常的多,真材實料.菜乾乾淨無沙,而豬肺亦沒有豬燥味,湯底鮮甜,而火侯亦足,喝下去非常順侯!
2012-09-25
2012-10-31 963 浏览
見佢哋近排有少少劣評!不過都試一下,book咗餐生日飯送俾媽媽!我唔寫嗰d咕嚕肉呀!嗰d炒菜呀!淨係寫下d特別d嘅菜!頭盤先黎個凍嘅拼盤,唔記得叫乜,不過有八爪魚,海蜇呀咁,ok正!跟住黎一隻童年白切雞!無錯,有兩隻脾嘅!點解我咁講?因為我見到其他食客話無雞脾,我覺得奇怪啫!唔通我阿媽生日所以留番兩隻脾俾我哋?叫半隻雞有一隻脾,一隻雞有兩隻脾,咁你哋叫例牌,可能係上半部,無脾架喎!Anyway, 個薑蓉無得彈!味道剛剛好!到湯,當然係豬肺湯啦! 超清超甜!正!砵酒蠔,明明以前好似係$35隻,而家$198一桶,我問店小二“做乜好似貴咗?"佢話供應商d蠔一桶裏面有大有細,有時一桶入面有一兩隻超大,有六隻細!既然俾人投訴,不如改做一桶一桶咁賣!哦…原來如此!佢重好禮貌咁話其實無貴到,好啦!兩桶!蒸蟶子, 同出面差唔多啫!如果可以少d油就perfect喇!Wasabi 牛柳,係好食,不過真係細碟咗少少!我心諗---可惡的通漲! 唉…可能係閒日又十點半,無乜人,我見個阿姐坐喺度搣杏仁!個阿姐重話養顏,唔駛講嘢啦!一人一杯!熱嘅唔該!戲肉黎啦! 個搣杏仁阿姐攞住個生日蛋糕出黎重唱埋生日歌!攞命!我

我唔寫嗰d咕嚕肉呀!嗰d炒菜呀!淨係寫下d特別d嘅菜!

到湯,當然係豬肺湯啦! 超清超甜!正!

戲肉黎啦! 個搣杏仁阿姐攞住個生日蛋糕出黎重唱埋生日歌!攞命!我掛住笑都唔記得影相!

最後老板娘送咗兩個壽飽仔俾我哋!因為我哋book枱嗰時無講話係生日!老板娘話好彩重有兩個咋!都好啦!大家如果生日,記得book枱嗰陣話係生日飯呀!
超級大肥蠔,可遇不可求!
题外话/补充资料: 其中有隻超大肥蠔,攪到一桶得返一超超超大三隻細!當然係俾咗我阿媽啦!
2012-10-24
等候时间
10 分钟 (堂食)
庆祝纪念
生日
超級大肥蠔,可遇不可求!
  • 童年白切雞
尋晚同老婆, 阿仔黎食晚飯。因為之前聽過這間D招牌菜, 叫咗 1. 砵酒焗生蠔 $198 2. 豬肺湯 $68 3. 童年雞 $80 4. 介辣牛肉 $88. 個女侍應拿了一瓶桶蠔出來, 見到大隻有一两隻, 小的都有六七隻, 便點了砵酒焗生蠔。 伙紀擺上茶及熟花生, 發覺碟花生好怪, 有D只有一半, 有D明顯已經變壞, 心想: 不妙 ...童年雞先到, 很細碟, 連雞脾都冇, 大都是胸骨, 味道一般。好了, 主角焗生蠔出場, 打開鍚紙一看, 呆了... 除咗一件大少少的蠔在中央, 只有三隻很少的蠔, 其餘全是洋葱, 真正偷工減料 介辣牛肉也是超小的一碟。這時令一枱也正在考慮叫生蠔, 那個女侍應sell話大的有三四隻, 又假意問我們係唔係有三四隻好大的, 我即時面黑, 叫埋單。其實我地坐低見咁少人, 應該即走, 但見老婆話試下呢間先唔走。建議大家想開心食一餐, 唔好幫趁這間謀人寺三四人枱全set得很怪, 那些甚麼甚麼威水相全都很殘, 相信巳被遺忘。今晚老婆買了同樣的桶蠔 $85, 煮出來足足七隻中型, 二隻大型, 非常好味

建議大家想開心食一餐, 唔好幫趁這間謀人寺

2012-10-22
2012-08-20 595 浏览
2個人在觀塘食飯, 經openrice search到這餐廳叫了碟茱, 正常, 無咩特別每人一隻扉背, 唔錯, 但細隻左d年x腩肉....erer.....係食唔好食, 完全唔香, 唔夠味豆腐... 賣相好得, ok滑啦, 但又係汁唔夠味焗豪2隻, 幾好食, 但豪都係好細隻, 唔抵食, 個汁好食x古米線, 出晒poster, 以為有咩特別, 點知無味, 仲衰過普通湯米線 , 最後我地加反d焗豪的汁去食lor加了一枝啤酒...埋單成400蚊, 唔好食又貴下次唔會再來
叫了碟茱, 正常, 無咩特別
每人一隻扉背, 唔錯, 但細隻左d
豆腐... 賣相好得, ok滑啦, 但又係
汁唔夠味
焗豪2隻, 幾好食, 但豪都係好細隻, 唔抵食, 個汁好食
加了一枝啤酒...
埋單成400蚊, 唔好食又貴
下次唔會再來
無味無味... ><
2012-08-17
無味無味... ><
2012-07-23 165 浏览
一年前朋友帶過去彪哥食飯, 之後一直都好超懷念佢既砵酒焗生蠔, 成日心思思想再去食。 今次終於有機會同媽媽爸爸一行四人諗住去食餐好, 點知超級失望。首先講個杏汁,佢就話生磨, 其實一飲就飲得出係開粉既。再黎,第一道餸: 鹿筋拼海蜇,鹿筋係有「縮味」既(媽媽話有可能天氣熱存放得唔好,攪到縮左)...真係超難頂, 食到大家都忍唔住要叫待應搵老闆問下係咩事, 追左幾次終於有個男待應走唻, 剩係講左句「咁同您減番」就收走, 冇解釋亦冇唔好意思。其後D餸陸續上枱, 包括: 豬肺湯﹑ 椒鹽鮮魷...到個砵酒焗生蠔, 一開石紙, 見到隻蠔都幾大隻喎, 拿拿臨食隻先啦, 食完自己果隻諗住幫屋企人撩開d蔥啦, 點知撩開D蔥一睇, 一隻就正常size, 另外兩隻細得離譜!! (睇相好難感受到我撩開d蔥果下既震撼) 作為家庭主婦既媽媽反應最大。咁我地又即刻搵待應投訴啦, 首先幫我地落單果個阿姐既答覆係:「哦,係咁嫁,因為唔定嫁,有大有細嫁」, 我話「下? 隻大既30蚊/隻, 細到咁又30蚊/隻?」 最後又係個男待應走唻「咁果兩隻細既每隻減10蚊啦」(如果佢收一條例牌既價錢, 我真係冇聲出~ )經過以上情況,
首先講個杏汁,佢就話生磨, 其實一飲就飲得出係開粉既。

其後D餸陸續上枱, 包括: 豬肺湯﹑ 椒鹽鮮魷...
經過以上情況, 我地一家都已經食到好冇癮......... = =
至於其他餸:
「例牌泥孟」 - 唔係新鮮魚..
「辣酒煮花螺」 - 得個辣字, 完全冇酒味...
成餐飯最正常都係個: 「至尊千葉豆腐」同「豬肺湯」

好唔明點解咁多好評...可能我地撞啱唔好彩啦~ 但我就唔會再幫襯嗱
差 (砵酒焗生蠔,$30/隻 SIZE冇保證...)
差 (食唔入口的縮味鹿筋)
2012-07-12
2012-06-04 470 浏览
剛好好友生日,大家一班人到這間好有霸氣的彪哥為好友慶生。一行12人點了九菜兩湯。先來兩湯,分別是大白菜燉豬肺湯和竹笙響螺燉雞腳湯。呢個燉湯算幾甜,另一個竹笙響螺燉雞腳湯都可以,不過飲唔到有響螺味,成個湯就有少少藥材味!蜆的size有份咁大隻,炒得幾辣,不喜歡太重豉椒呢個唔錯。童年白切雞,肉質滑,不過雞味就不足。椒鹽鮮魷,香口,鮮魷不會太韌,好食!香港炒飯,不知道是否今天對炒飯沒有好感,個人感覺味道不太夠,雖然有薑味,不過我覺得味道有點淡,和不夠火喉。蠔大大隻,配埋汁味道不俗。賣相幾好,豆腐入口都滑,中間的菜料少少辣,淡加辣的口感不錯。家鄉煎藕餅,可以一試。另外,還叫了生炒骨,ok。魚香茄子煲,魚香唔算好多,茄子就夠淋,ok。整體來說都算不錯,海鮮類好味,不過有些食物火喉不太足夠,味道較淡。另外份量不會太多,食完份量剛剛好,每人135價錢適中,一定要多人分享才抵食。
先來兩湯,分別是大白菜燉豬肺湯和竹笙響螺燉雞腳湯。
大白菜燉豬肺湯
豉椒炒蜆
蜆的size有份咁大隻,炒得幾辣,不喜歡太重豉椒呢個唔錯。
童年白切雞
童年白切雞,肉質滑,不過雞味就不足。
椒鹽鮮魷
椒鹽鮮魷,香口,鮮魷不會太韌,好食!
香港炒飯
筒蠔
蠔大大隻,配埋汁味道不俗。
千葉豆腐
家鄉煎藕餅
家鄉煎藕餅,可以一試。

另外,還叫了
生炒骨,ok。
魚香茄子煲,魚香唔算好多,茄子就夠淋,ok。

2012-06-03
筒蠔
千葉豆腐
家鄉煎藕餅
2012-05-14 117 浏览
book 左星期六8點, 叫左都67碟野食, 講真都唔係好突出,唔知點解d食評可以咁好攞.WASABI牛肉60蚊碟得個幾舊, 個碟野賣60蚊, 會唔會過份左霸王雞, 叫左半隻,但係竟然係冇雞比的,我地話佢地用左45%刀工斬半,另外d雞都唔係好有雞味砵酒蠔, 叫左4隻, 10蚊,1隻, 唔多新鮮之餘, 仲要當中有2隻已經縮哂水, 仲要唔係BOWL上, 包左張鍚紙就算, 廘骨bowl,唔好提,30蚊得舊骨,2粒冬菇點菜個d圖片都係唔真實, 問題都同老闆娘講左, 佢話會反映Wo總結係野食唔大碟,又唔係特別好食,去舊區食野都係想大件又抵食姐,4個人食左900蚊,$銀都算,但係真係好冇誠意個隻, 失望

廘骨bowl,唔好提,30蚊得舊骨,2粒冬菇

2012-05-12
2012-03-14 113 浏览
天氣冷, 繼續去吃蛇. 聽朋友說這裡的蛇羹不錯, 某晚到這邊找朋友便叫她過來先吃這個蛇羹料很足, 蛇肉有很多, 不過整碗味道都偏向淡味, 陳皮味也很淡不過真的很足料, 但可能我比較愛吃濃味的蛇羹吧生炒糯米飯沒有臘味, 反而有蠻多的蝦米炒得蠻香的, 花生好吃, 一向不吃花生的我也覺得很配這個糯米飯
不過真的很足料, 但可能我比較愛吃濃味的蛇羹吧
生炒糯米飯沒有臘味, 反而有蠻多的蝦米
$44 (其他)
2012-03-01 121 浏览
與"蛇王彪" 結下的緣, 始於七, 八年前雜誌的一個感動的專訪, 細說沙士後生意如何慘淡再逐漸轉型(詳細故事有興趣可以到訪彪哥的網頁)其實也有兩年多沒有再來, 原因是感覺食物水準有所下降, 價值就不斷飆升, 慢慢就跟彪哥疏遠了這夜運動過後想飽嚐羊腩煲, 經加人多次極力推介下, 終於重臨舊地門面依舊是掛滿種種招牌得獎菜式令人期待的羊腩煲果然沒有令人失望雖然只得十數塊份量少了點, 但貴精不貴多, 每一塊都是真真正正的連著皮羊腩而不是普通羊肉, 入口充滿油香, 肉質嫩而不羶, 味道頂級, 絕對是近幾年試過最好的羊腩汁亦有濃厚的羊味, 光是這汁已經足夠用來伴飯作一餐, 滿足多年沒試的日式芥辣牛柳, 水準又回升了, 刺鼻的芥辣配上可口的洋蔥味道已是一絕, 牛柳反而淪為配角再以蛇羹孖寶作結蛇羹用料頗足, 味道不錯, 但未見太突出糯米飯雖非我所好, 但也炒得很爽口食物是絕對滿意, 但三人行不是吃了很多份量, 埋單也要三百八十大洋, 以平民菜館來說其實一點也不便宜, 不過羊腩煲確是極品, 冬天再臨時一定再來
(詳細故事有興趣可以到訪彪哥的網頁)

門面依舊是掛滿種種招牌得獎菜式
令人期待的羊腩煲果然沒有令人失望
再以蛇羹孖寶作結
蛇羹用料頗足, 味道不錯, 但未見太突出
糯米飯雖非我所好, 但也炒得很爽口

2012-02-22
  • 羊腩煲