2019-08-25 887 浏览
自問鐘意食豬潤麵,最好既狀態係豬潤新鮮唔臭,麵條彈牙爽口,湯底夾雜味精同真材實料之間,令人想一食再食,目前只食過一間達到咁既標準,可惜不在將軍澳。係寶盈呢間彩興,環境簡單,雖然唔會期望到有驚喜既美食,但都算係食得落肚同夠飽,份量係對得住大眾,更勝既係,佢有藍妹啤酒可供選擇。
2019-05-31 417 浏览
今日有少少唔舒服所以諗住食清少少,行過見到佢成日介紹湯飯就叫左一碗番茄牛肉湯飯食。間店冇咩人但都等左10分鐘先有,一黎到個湯比我想像中清好多,飲左一啖真係好岩病既時候食,只得好少好少番茄味(希望係因為我病病地而冇味覺啦...),牛肉雖然多但係好un,唯一好既係夠多菜同埋真係好清,如果真係唔舒服既話食呢個飯都可以係一個選擇黎既.

2019-05-04
2019-01-04 482 浏览
Have you ever hesitated to enter a shop or restaurant when there is no one inside? Well, I do it a lot. This is I’m hesitated also because it seems a bit dark and not very tidy. Fortunately I did come inside.The dumplings I ordered tasted great. The meat and vegetables inside is both fresh and seasoned. What surprise me more is the soup base is a real soup base, well, more of the time you will only get boiled water as the “ soup base” of your dumplings or noodles in Hong Kong restaurants. But th

The dumplings I ordered tasted great. The meat and vegetables inside is both fresh and seasoned. What surprise me more is the soup base is a real soup base, well, more of the time you will only get boiled water as the “ soup base” of your dumplings or noodles in Hong Kong restaurants. But this time I got a real one! And it is TASTY! I forced my companion to try a mouthful and he was surprised too.

Never imagine I can have such a good bowl of dumplings in such a well, a bit shabby small shop. Sorry for judging it based on its cover.
2018-12-22
2018-12-19 493 浏览
今日中午去左將軍澳站附近,食一間有特色既水煮餃餃麵,店舖細細裝修有點舊,牆上貼了很多明星合照,座位狹窄好彩無乜人唔洗迫,揾左個電視位一邊睇一邊食,餐牌有飯有粥有麵有小食很多選擇,點了水煮牛肉餃餃麵中辣加杯凍奶茶,蟲草花豬膶餃餃麵加杯凍檸茶,小食麻辣豬紅,等左十分鐘,有得食啦,雖然係貴左小小,但全部都份量足夠,碗麵啲牛肉都好新鮮,麵條都ok好食,豬膶都好新鮮,豬紅都整得好味,總體來說又唔講得話好好食,算ok啦。有一樣野我覺得係好正的,就係放喺枱旁邊既沙爹醬。

就係呢個醬

水煮牛肉餃餃餃

麻辣豬紅

蟲草花豬膶餃餃麵

就係呢個醬
2018-11-14 377 浏览
之前跟老公🍋說好了😘,每個星期也要上一次山⛰,為健康的生活作開始🏃🏽‍♀️,這天比平常早了點回到市內🏘,距離晚飯時間還有數小時😱,一定要食點東西了😋,在家樓下的小店吃一點點好了😁。小店街坊飯堂🏠,不要以為價錢就一定比較相宜💸,可能是真的太久沒來😅,被它的價錢嚇了一跳😨,一個套餐及小食🍱,差不多要上$70了💰。但都進來了😒,就再看一看吧📜,還好找到了價錢相對上較合理的🤩,也是人妻🐷愛的水煮系列🌶,當然就非它莫屬了😎。水煮肥牛挍挍麵🍜:來這裡一定要吃自家首創挍挍麵吧✨~ 以生滾煮製🔥,形狀較粗🧐,口感有點像上海麵🤔,入口爽滑彈牙🤤;湯底方面辣道可接受👌🏽,雖然是水煮🌶,但辣椒的數量相對上不多😥;小棠菜有點老🥬,影響了口感及味道😢;肥牛也是煮得過久了🐮,失去了幼嫩的口感💔。總給:價錢真的比以前貴了💸,可惜食物的質素不進則退👎🏽,我想我應該不會再來了😔。
2018-11-11
2018-09-12 329 浏览
放工行過將軍澳,見到呢間麵點雖然門面好似平平無怪,但招牌拌拌麵真係第一次見我地二人就嗌左兩個拌拌麵,一個魚片,一個牛肉,仲加多個雞翼尖。雞翼尖煮到好林,拌拌麵質地就好彈牙,夠特別。但食食下,就發現湯度浮住兩條菜蟲想去食嘅朋友可以考慮下叫佢走菜
放工行過將軍澳,見到呢間麵點
雖然門面好似平平無怪,但招牌拌拌麵真係第一次見

雞翼尖煮到好林,拌拌麵質地就好彈牙,夠特別。

但食食下,就發現湯度浮住兩條菜蟲

想去食嘅朋友可以考慮下叫佢走菜
初期2014開店超好食 冇味精 少油 挍挍麵粗粗地有好感 應該係即叫即煮 招牌餃餃麵$39 同一般茶餐廳5同 係一間特色小店 後來到2016 d嘢食貴咗大約$10 到依家2017 2018 可能係整定先 服務員態度差咗:食5食話知你錢照收 超多油 多味精 d麵幼到魚蛋麵咁幼 一啲好感都冇 又5彈牙 仲要成pat漿 分量質素同價錢成5正比 前嗰幾個月次次食完仲要肚屙 我已經5再幫襯😥 建議大家如非必要唔好去幫襯 除咗招牌餃餃麵之外 我真係諗唔到有乜嘢挍挍麵5差
2018-05-20
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • 招牌餃餃麵
2018-07-21 175 浏览
如果有得擇 就唔好食呢間做宵夜一碗佼佼麵 配 大腸同雞翼可以再配送~微量鯪魚肉碎😅~皮蛋半小件😅~一條米粉😅其實唔知自己食緊咩就係一大雜餸撈埋一齊好恐怖⋯可能食m記仲抵...
如果有得擇 就唔好食呢間做宵夜
一碗佼佼麵 配 大腸同雞翼
可以再配送~微量鯪魚肉碎😅
~皮蛋半小件😅
~一條米粉😅
其實唔知自己食緊咩
就係一大雜餸撈埋一齊
好恐怖⋯可能食m記仲抵...
2018-04-10 322 浏览
中曬伏,水煮牛肉好似豬潲咁,一啖都食唔落🔥 咁都夠膽死賣出街,仲要$59。 同個亞姐講返,既仲夠膽話水煮牛肉周圍都係咁㗎喇,真係調理農務啊第一次喺出邊食飯仲要買個杯麵!

第一次喺出邊食飯仲要買個杯麵!

水煮牛肉
2017-09-15 555 浏览
彩興麵點 (將軍澳)將軍澳寶盈花園地下S6B舖將軍澳港鐵站A出口步行5分鐘就到,店舖面積不大,裝修也不是華麗,但食物質素非常高,食料很新鮮,而且選擇頗多,通常客人都會選擇飯或者粉麵,而且餐牌也沒有提供火鍋,但只要主動問店員就會遞上火鍋紙,第一版有六款湯底及兩個套餐$168可供選擇,背面有多款食材選擇$8-$45,由於套餐份量頗多,已包括10款食材+時菜一碟,所以我只額外點了汽水,鯇魚片$35及挍挍麵$20,套餐雞肉超滑、白菜餃及韭菜餃整得非常好味用料新鮮、鯪魚球大大粒及彈牙、二人享用已經非常飽,麻辣湯底真係非常刺激,順帶一提只有兩張枱能提供火鍋服務,因此入座時敬請留意,有興趣嘅朋友下次經過可以試吓。
彩興麵點 (將軍澳)
將軍澳寶盈花園地下S6B舖
,食料很新鮮,而且選擇頗多
火鍋套餐A
跟餐菜+牛肉
狡狡麵
鯇魚片
2017-07-07 434 浏览
因為看了新假期之前的報道希望前來一嚐香港的街坊小店,本來一直都很支持小店的,評分也比較鬆手,但是嘛,這是實在太失望了。-▶ 挍挍麵:★★★☆☆麵條的確新鮮,咬起上口感挺好,但整體味道普通, 味道淡而無味-▶ 酥炸蕃薯餅:★★★☆☆好吃的炸蕃薯餅是用油炸把蕃薯的風味催谷出來,這個蕃薯和炸粉皮完全分離的酥炸蕃薯餅,感覺就像是分開蕃薯和炸衣來吃一起,不能不說實在有點失望。但至少蕃薯味還可以吃到,算是一般之作吧。-▶ 豆沙窩餅:★☆☆☆☆這個豆沙窩餅我會用極品去形容,又乾又硬的炸餅皮,硬起來絕對不脆,而且還很有韌性,好像翻炸了三千六百次(誇張)一樣的感覺,唉,不要再說了。-▶ 紅油抄手:★★★★☆這個紅油抄手是整頓飯我唯一覺得還好的食品,大件、餡料足、味道偏濃,可是不足之處是吃多幾口之後,滿嘴都是辣油,老實說整個抄手就是由辣油泡浸而成,好像連辣椒都看不見。注意健康的朋友要小心啊。▶ 環境:★☆☆☆☆大門長開,雖然室內是有冷氣,但室溫長期被夏天門外的熱浪攻進來,整頓飯吃得非常熱啊喲,店員都長期在門口徘徊,唉⋯⋯

▶ 挍挍麵:★★★☆☆

▶ 酥炸蕃薯餅:★★★☆☆
▶ 豆沙窩餅:★☆☆☆☆

▶ 紅油抄手:★★★★☆

▶ 環境:★☆☆☆☆
2017-06-11
2016-06-10 1071 浏览
平時我只係一個CD-rom,淨係Read Only,但今次真係食完有感而發。因為住喺附近,平時間唔中就會黎買餃餃麵/粥食,今晚唔想煮就落黎買外賣。38蚊一個2餸餃餃麵,今晚想食辣,就嗌45蚊嘅水煮餃餃麵,餸就揀東坡肉+牛腩。因為本身水煮餃餃麵只得1個餸,所以最後係收$45+$8(加1餸)+$2(外賣)=$55。滂沱大雨下我係門口等咗15分鐘,拎咗就直接返屋企食。點知一打開……冇水煮到,諗住加平時會附送嘅辣醬(好似係佢地自製,真心幾好食),點知又冇。餸就係牛腩+1塊東坡肉皮…係皮only……唔通嗌外賣真係要即場開蓋,再揭起上層嘅麵碟用筷子去撩幾下黎check?然後打去同佢講返冇水煮到(exactly落單個個,因為門面得1個人,但今日唔係平時嗰個嬸嬸。)我用正常陳述式語氣去講返件事,佢就話:冇咩?冇咩?乜冇咩?唉……其實我打去,都只係叫佢下次落單/師傅睇單/門面闔蓋小心啲姐。但真心sad嘅唔係落錯單,而係宜家啲餃餃麵真心覺得已經冇以前咁彈牙,宜家變左只係“張張地”冇乜咬口嘅粗麵條,所以呢幾個月已經少食咗。而牛腩就算啦,本身已經唔係因為牛腩出名,所以又鞋又痴牙都可以forget about
但真心sad嘅唔係落錯單,而係宜家啲餃餃麵真心覺得已經冇以前咁彈牙,宜家變左只係“張張地”冇乜咬口嘅粗麵條,所以呢幾個月已經少食咗。而牛腩就算啦,本身已經唔係因為牛腩出名,所以又鞋又痴牙都可以forget about it. 東坡肉得塊皮,唔知講咩好……都有嘅,幾香肥膏味。
之前好幾次介紹過比勁少入將軍澳嘅朋友食,個個都話好好食要再返黎食。宜家真係唔係冇得揀都唔食佢。Thanks~
2016-06-10
等候时间
15 分钟 (外卖自取)
2015-11-13 787 浏览
將軍澳站附近晚上十時後的食肆選擇不多,平常夜了也選擇回家煮個即食麵,或到富康、尚德的宵夜熱點。但今晚不想吃即食麵或宵夜的煎、炒、炸、燒、辣類食物 (有點喉嚨痛),找來這間麵店。衞生環境不算太差,那個豬潤挍挍麵也不是普通質素,還有那杯羅漢果水,忽然感到「健康」了!這個套餐連飲品連小吃,55元也合理。可以再來。
豬潤豬大腸挍挍麵+羅漢果水
豆沙鍋餅
2015-11-12
$55 (宵夜)
豬潤豬大腸挍挍麵+羅漢果水
  • 羅漢果水
  • 豬潤挍挍麵
2015-05-18 541 浏览
小弟某日夜返,又未食野,決定搵下茶記宵夜。係極少宵夜選擇的將軍澳,俾我搵到呢間麵檔。入到去,位好少。。。唔緊要啦宵夜時間。叫左佢個著名刀削麵,嘩終於食到手工味,麵粉味同無膠味,加埋個湯真係幾衝擊個味蕾👅值得一試,作為TKO人👍🏽
值得一試,作為TKO人👍🏽
$35 (宵夜)
2014-04-23 653 浏览
在將軍澳覓食,大部分人都會想到大型商場內的連鎖店,但吃得多都悶啦,這次決定遠離大商場,走到屋苑的小店去。隨便走進一家叫彩興麵點的,原因是見到它在賣一種叫挍挍麵的麵,是我從來未聽過的,好奇之下就決定一試 。店內是一般街坊小店格局,貼滿介紹的剪報,從而得知此全港首創挍挍麵的來由。麵店老闆原是點心師傅,為了創作這種麵,想到用做酥皮蛋撻的方法來製麵,就是把麵團種覆搓開、冷藏、疊起,就製成軟滑又煙韌的麵條了。由於這種麵做法繁複,因此便叫做挍挍麵。這個挍挍麵可以配不同的配料,包括平時很少在地道小店見到的蟲草花(加$3),我就被這個吸引了,另外加冬菇來配挍挍麵。另外可以配一些配菜小食做成套餐。店家推介有南瓜餅和豆沙鍋餅,但我不想吃炸物,所以點了涼拌青瓜。飲品可以選羅漢果茶解辣。因為這裏的麻辣醬也很有名呢。涼拌青瓜來了, 份量超大, 反而對面座的小男孩吃的南瓜餅只係有3件。醬汁有點鹹又有點辣,不知是不是那些麻辣醬,但跟着檯面的辣椒醬又是不同的。跟着麵便到了。很大的一碗,湯多到麵也幾乎看不見,一嚐,味道很濃也很鮮,回頭看牆上的剪報才知原來是據說是自家熬製的豬骨湯底來的了,怪不得。麵果然是很煙韌的,彎彎曲

麵果然是很煙韌的,彎彎曲曲的果然有手製風味,不過就看不到是否有一層層的了。蟲草花很爽口,配麵是很有特色的配搭,冬菇則有幾朵,另加一點生菜。吃完一碗真是超飽的。

再來杯凍凍的羅漢果茶消消暑,相當滿足。