2025-07-30
位於灣仔❣︎彩羽壽司❣︎最出名就係彩羽太卷同雪花❄️刨冰🍧,佢地最平嘅Omakase$580就食到啦😍真係超高性價比🤑等我同大家分享一下我食左啲咩啦😋❣︎前菜❣︎✰蒓菜蒸蛋蒸蛋非常嫩滑😍加入日本🇯🇵蒓菜同三文魚籽增加口感,相當特別👍🏻✰北海道粟米,高糖蕃茄粟米🌽非常爽甜😋👍🏻入口爆汁架,蕃茄都好新鮮。❣︎大分縣珍蠔❣︎擺盤精緻😍生蠔鮮嫩滑溜,配上黑松露酸汁,口感更加好👍🏻❣︎真鯛刺身❣︎肉質細緻,味道清甜。❣︎煙燻鰹魚❣︎師父👨🏻🍳即場用煙燻槍煙燻鰹魚,超靚😍煙燻過嘅鰹魚味道更豐富。❣︎串燒❣︎內有雞心,大蔥,冬菇,蝦,雞肉棒,燒物燒得相當唔錯😋👍🏻全部都唔會燒到乾柴皮,每串都食到食材本身嘅肉汁。❣︎鮟鱇魚肝泡芙❣︎泡芙外脆,鮟鱇魚肝濃郁香滑😍爆晒餡,鹹鹹甜甜超好食。❣︎生帶子壽司❣︎帶子肉質細嫩,口感鮮甜。❣︎沙甸鰯魚磯邊卷❣︎沙甸魚搭配海苔,小黃瓜等製成卷物,醇厚鮮味😋❣︎和牛壽喜燒❣︎壽喜燒鹹甜濃郁,和牛🐮鮮嫩,配菜仲有豆腐,金菇等等⋯⋯❣︎麵豉湯❣︎麵豉湯熱辣辣😋鹹鮮美味。❣︎鰤魚壽司❣︎鰤魚肉質肥美😋👍🏻有淡淡甜味。❣︎拖羅壽司❣︎拖羅味道濃郁,油脂甘香豐富😋👍🏻❣︎鰈魚裙邊壽司❣︎鰈魚肉質爽口,魚油味相當濃郁。❣︎彩羽太卷❣︎太卷內
❣︎前菜❣︎
✰蒓菜蒸蛋
✰北海道粟米,高糖蕃茄
粟米🌽非常爽甜😋👍🏻入口爆汁架,蕃茄都好新鮮。
❣︎大分縣珍蠔❣︎
擺盤精緻😍生蠔鮮嫩滑溜,配上黑松露酸汁,口感更加好👍🏻
❣︎真鯛刺身❣︎
肉質細緻,味道清甜。
❣︎煙燻鰹魚❣︎
❣︎串燒❣︎
❣︎鮟鱇魚肝泡芙❣︎
泡芙外脆,鮟鱇魚肝濃郁香滑😍爆晒餡,鹹鹹甜甜超好食。
❣︎生帶子壽司❣︎
帶子肉質細嫩,口感鮮甜。
❣︎沙甸鰯魚磯邊卷❣︎
沙甸魚搭配海苔,小黃瓜等製成卷物,醇厚鮮味😋
❣︎和牛壽喜燒❣︎
壽喜燒鹹甜濃郁,和牛🐮鮮嫩,配菜仲有豆腐,金菇等等⋯⋯
❣︎麵豉湯❣︎
麵豉湯熱辣辣😋鹹鮮美味。
❣︎鰤魚壽司❣︎
鰤魚肉質肥美😋👍🏻有淡淡甜味。
❣︎拖羅壽司❣︎
拖羅味道濃郁,油脂甘香豐富😋👍🏻
❣︎鰈魚裙邊壽司❣︎
鰈魚肉質爽口,魚油味相當濃郁。
❣︎彩羽太卷❣︎
太卷內餡有海膽,拖羅,青瓜同醃漬蛋黃,五顏六色睇見都開心😍大家記得一啖擺入口,滋味倍增😋👍🏻👍🏻
❣︎玉子燒❣︎
用子燒相當特別,用蝦同帶子打碎焗製而成架,口感較彈牙。
❣︎雪花刨冰❣︎
師傅👨🏻🍳即場攞刨冰🍧機出嚟製比我地😍場面震撼,唔打多幾張卡📸對唔住自己,有黑糖,提子🍇同桃選擇,炎熱🥵夏天食埋呢個甜品做結尾,超透心涼。