其實已到過莊士倫敦彩福幾次,所以綜合說出問題吧~本人100%都是與家人一起,中午時份在莊士倫敦彩福用膳,大多都是叫點心,不過個人喜歡嘗試較新的食物,所以每次都點些看似特別的名字的點心菜式便會點。而本人對炒四季豆情有獨中,所以在第2次至莊士倫敦彩福時點了,可惜不知道是甚麼原因,四季豆好像用油炸似的,大多四季豆的頭及尾都焦黑了,當然油感萬分,當然這些少問題要是有改膳的話沒大問題了;直至最近的一次就是2010年的12月27日星期一,本人第4次跟家人一起在中午時份用膳,因為那次的四季豆平平,所以這次沒有再點,不過就點了「炭燒黑豚肉」,可能因為廚師想不到會有人點這個食物吧~豬的酥味沒有除去,再加上不知道是不是蜜汁的汁(因為豬的酥味太強,已吃不出那些汁是甚麼味,只知道是甜的);未知甚麼原因,「炭燒黑豚肉」本身已有像蜜汁的東西,也要跟上一碟M記點雞翼的酸辣醬,可惜...即使把一整塊「炭燒黑豚肉」沾滿酸辣醬也未能完全遮蓋豬的酥味...要是這個大問題不修正的話...其實...「炭燒黑豚肉」可以從今消失在莊士倫敦彩福的點心紙上的。當然 其他有點過的點心也算滿意,而那個點心紙上的小菜-蒜片牛仔粒家母的友人也
其實已到過莊士倫敦彩福幾次,所以綜合說出問題吧~
本人100%都是與家人一起,中午時份在莊士倫敦彩福用膳,
大多都是叫點心,不過個人喜歡嘗試較新的食物,
所以每次都點些看似特別的名字的點心菜式便會點。

可惜不知道是甚麼原因,四季豆好像用油炸似的,
大多四季豆的頭及尾都焦黑了,當然油感萬分,
當然這些少問題要是有改膳的話沒大問題了;

直至最近的一次就是2010年的12月27日星期一,

當然 其他有點過的點心也算滿意,
而那個點心紙上的小菜-蒜片牛仔粒家母的友人也說不錯吃。
2010-12-27
2010-11-02 344 浏览
平時日子飲早茶, 好耐無試過, 今天與友人約在佐敦, 彌敦道與柯士甸道交界二樓, 9時半到, 只座了有三枱人, 叫了四款特價點心和一款正價, 特價: 一: 迷你;鳳爪排骨飯, 二: 迷你臘腸肉片飯, 兩個迷你飯, 略為乾了些, 但飯身一粒粒, 好過濕淋淋, 材料排骨, 臘腸和肉片都合格有餘, 肥一成瘦九成, 三: 子疆綿花雞, 雞沒有骨, 明顯是雪雞柳, 綿花有暗黑, 不太靘, 子疆算合口味但略甜, 四: 山竹牛肉, 一般, 比較細粒, 肉實實, 應該肥肉較少, 合健康, 最後的正價蝦餃, 四粒, 皮比較厚, 頗大粒, 蝦肉尚算彈口, 但沒有蝦味, 總括而言, 不算出眾.

2010-10-26
$80 (早餐)
2010-09-24 168 浏览
九月五日 (星期日)是晚老公仔的朋友(其實一起行過很多次山,也算是我的朋友了)結婚大日子我和老公仔七時許到達和老公仔的中學同學一起坐醉翁之意不在酒,食品質素在是晚已顯不太重要值得一讚的是酒樓的服務質素,與酒店的沒什分別彩褔集團果然是攪婚禮的專門店是晚的食物着實不錯其中較突出的有乳豬,炸蝦球和蒸石班!祝一對新人新婚快樂,永結同心
九月五日 (星期日)

是晚老公仔的朋友(其實一起行過很多次山,也算是我的朋友了
)結婚大日子
我和老公仔七時許到達
和老公仔的中學同學一起坐

醉翁之意不在酒,食品質素在是晚已顯不太重要
值得一讚的是酒樓的服務質素,與酒店的沒什分別
彩褔集團果然是攪婚禮的專門店

是晚的食物着實不錯
其中較突出的有乳豬,炸蝦球和蒸石班!

祝一對新人新婚快樂,永結同心
2010-09-05
2010-08-15 87 浏览
Had lunch there with my wife and a friend from uni. Food is ok and the service is good 'cos my son broke the plate and the staff promptly replaced it and checked the table for any broken shards.
2010-08-15
2010-08-13 68 浏览
新meun有新野可以試試看!上次食過果個杏汁雪山包,依家就變左酥皮叉燒包。以為同上次杏汁雪山包一樣係墨西哥包既皮,原來唔係果喎。 酥皮叉燒包係麵包上包一層酥皮焗。酥皮好簿,唔係油立立的,主要係做出甜甜的味道,所以食落有D似叉燒酥,甜甜鹹鹹的很美味。叉燒餡新鮮好味,麵包都好鬆軟;雖然焗得麻麻地,但食落去係好食既。
新meun有新野可以試試看!

一啖之後
2010-08-08
一啖之後
2010-06-28 20 浏览
因為剛過去的父親節因太忙, 所以尋日先招集返我家的各位大忙人同老豆補祝返, 早前同事介紹話尖沙咀間彩福酒樓d 點心幾好食, 咁咪去試吓………我地一行六人叫了14碟點心已經食得好飽, 而且有好多都好有特色…….連一碟普普通通既排骨都啖啖肉好少骨……唔信既話可以睇下幅圖咖!!阿BOB 大人最愛就係呢個 “鴨舌”, 醃得好有水準, d味濃得嚟又唔會過0左”火位”, 好味到可以比美前年去台灣食過個d, 好爽呀!!另外, 燒鱔勁有水準呀!! Good!! Good!! Good!! 塊皮超脆超正, 但鱔肉就真係好似綿花糖咁, 超鬆軟, 好似baby既”海綿蛋糕”咁……唔……碟炸軟穀蟹都唔錯, 但我個人就覺得油膩0左d……有進步空間!而我爸爸就最鍾意食佢地既鮑魚燒賣, 好食得嚟最緊要價錢大眾化嘛…^0^最後, 就係我同事既強烈推介, 亦係我最鍾意食既甜品la~~棷皇燉官燕……由細到大一直都覺得酒樓既甜品都係唔好食, 唔知大家有無li個感覺lei?當我試過li個棷皇燉官燕之後, 真係完全改觀哂, 真係好清甜, 好潤, 官燕既分量仲好多, 質數直逼酒店既水準, (小貼士: 個棷皇燉官燕真係有份量咖,
最後, 就係我同事既強烈推介, 亦係我最鍾意食既甜品la~~棷皇燉官燕……由細到大一直都覺得酒樓甜品都係唔好食, 唔知大家有無li個感覺lei?當我試過li個棷皇燉官燕之後, 真係完全改觀哂, 真係好清甜, 好潤, 官燕既分量仲好多, 質數直逼酒店既水準, (小貼士: 個棷皇燉官燕真係有份量咖, 建議可以兩個人share1個食, 而且2點半後仲有特價, 18元only, 真係好低食, 滿記都做唔到呀!!)

總結:
1) 環境: 聽人講li間彩福係專做婚宴,所以呢環境好寬敞, 唔怕撞到後面個位, 裝飾好靚, 睇得出好肯落本.
2) 服務質數: 由交點心紙到上菜, 都唔洗十分鐘就有得食, 而且D姐姐都好勤力, 定時定後就會Refill 個茶壺. 另外直得一穳係入座就已經安排好每位一對公筷, 衛生十足, 唔洗主動問侍應攞.
3) PRICE: 以食物質數來講(d點心上枱時係熱辣辣咖, 唔知係唔係即叫即整lei?), 價錢都幾低幾大眾化, 大家可以留意下午茶時段, 真係平好多咖!!
啖啖肉排骨
鴨舌&燒鱔,有水準!
炸軟穀蟹
鮑魚燒賣
強烈推介 ~ 棷皇燉官燕
2010-06-27
庆祝纪念
纪念日
啖啖肉排骨
鴨舌&燒鱔,有水準!
炸軟穀蟹
鮑魚燒賣
強烈推介 ~ 棷皇燉官燕
  • 排骨
  • 鴨舌
  • 燒鱔
  • 棷皇燉官燕
2009-12-03 10 浏览
此酒樓是我公司的食堂, 因就腳, 價錢相宜,裝煌尤勝其他酒樓.今天各人也誤會有人book 位,去到才知攪錯, 幸好很快便安排了一張枱給我們,男侍應很有禮貌.我們再次攪錯人數,開了一張大枱, 他也沒有給我們看臉色,這也是為何以此為食堂.午市叫炒飯麵每碟奉送生菜一碟.我們叫了一碟炒飯,一碟乾炒牛河,送了二碟生菜, 生菜非常爽翠,絕不欺場. 又叫了蝦腸, 旋風芋頭包, 流沙包及一些大路點心.原個椰皇燉燕窩只賣$19, 超值, 非常香滑, 燕窩份量也多. 流沙包很香不"漏". 蝦腸很爽滑.旋風芋頭包沒有想像中好味, 沒有香濃的芋頭味, ,失敗 乾炒牛河切得太碎, 但有很多蝦及菜.上次叫了一個芋頭點心(忙記名字),非常香濃的芋頭味.整體在水平之上,會繼續幫襯.

午市叫炒飯麵每碟奉送生菜一碟.

又叫了蝦腸, 旋風芋頭包, 流沙包及一些大路點心.

流沙包很香不"漏". 蝦腸很爽滑.

旋風芋頭包沒有想像中好味, 沒有香濃的芋頭味, ,失敗

乾炒牛河切得太碎, 但有很多蝦及菜.

上次叫了一個芋頭點心(忙記名字),非常香濃的芋頭味.

整體在水平之上,會繼續幫襯.
2009-12-03
  • 椰皇燉燕窩;流沙包;炒飯
2009-07-07 15 浏览
由去年十月左右開始,來過彩福皇宴至少都上廿次了,每次都是一至六來吃下午茶,因為它價錢適中而味道是中上的(大點:$14、中:12、小:8)。一直都想在這裡寫下食評,但每次都因為起筷得太快或沒帶相機,所以留到今天才有機會拍下食物的照片。今天到後發現場面墟坎,坐下後發現價錢比兩星期前更便宜-大點:$12、中:10、小:6!當然,一向都認為這裡的食物有不錯的水準的我們當下就叫了好幾碟,如燒賣、鮮蝦腸粉、腐皮圈等(另見圖)。蝦腸和叉燒包還是有水準,但其他點心如燒賣、鮮竹圈、山竹牛肉球、鯪魚球等肉質不新鮮,好像是雪藏肉來的,比上一次吃完全不同。而流沙包和穌炸魷魚鬚就更不行了,流沙包內的不再是以前的鹹蛋黃,而換了大量的吉士和少量的鹹蛋黃;魷魚鬚就太鹹了。事因一眾朋友都覺得這間茶樓一向都是下午茶落腳點,突然來個大轉變大家都議論紛紛,有朋友說可能是換了點心師傅,或者是之前的日子真的做不下去,要換一換策略-攻打廉價市場但放鬆食物質素。現在真的是很多人去吃,但我們這些寧願出多些金錢換來可口的食物的人就要移一移「肉」步了,十分可惜。註:當初讓我們找到這間茶樓是因為在朋友信箱內收到了半價的優惠券才發現這地方的,

註:當初讓我們找到這間茶樓是因為在朋友信箱內收到了半價的優惠券才發現這地方的,這種推銷方法值得一贊。
叉燒包、流沙包、炸魷魚鬚
鮮竹圈、燒賣、山竹牛肉球、鯪魚球
2009-07-07
2009-04-04 15 浏览
特價$28龙虾, 每隻約8両重, 每位可order半隻, 除推介的香檳汁煮, 還可選上湯or清蒸. 叫了2隻, 沒有欺場, 龙虾是花龙, 肉鮮, 彈牙, 斤両亦足, 上湯亦夠入味, 十分抵食.小菜有平有貴, 還是叫特價餐牌吧! 八味豆腐, 鎮江骨, 冰鎮龙鬚, 煎魚香肉餅生才包, 面豉唐生才. 共$477.每样都有水準, 唯獨份量頗細, 比較適合2人吃, 4人便不大夠.
  • 鎮江骨
  • $28龙虾
  • 八味豆腐
  • 冰鎮龙鬚
(非会员)
2009-02-10 33 浏览
由於身在外地, 冇時間黎睇個場見啲食評寫得唔錯, 吩咐友人幫我訂左呢間食飯當日要補請親戚食返我結婚果餐所以婚宴菜單巳一早預訂了, 雖然圍數唔多當晚一踏入門口, 完全係一間唔靚既酒樓, 除左個天花板同牆壁靚d之外, 椅子完全冇椅套 (而家好多酒樓都會有椅套) 仲用啲又舊又醜樣既板間開個廳, 咁岩我坐果個位望到正, 以為尊做婚宴既會有信心保證, 結果去到完全唔係網上相片睇既一樣, 侍應服務又唔好! 以後都唔會再黎呢個集團!!食物方面, 睇菜單時覺得個價錢合理, 到食完之後發覺, 食物質素和價錢唔成比例, 我用呢個價錢係出面食的話相信質素都唔會咁差啲鮑魚仔係橙色既, 真係從未食過咁既鮑魚, 合時鮮果拼盤係切開晒既橙一堆咁放係隻碟度, 好似垃圾咁蟹鉗都唔係以前擺酒食開果種, 裡面都唔知撈左啲咩蝦球係冇蝦味既, 自己好似食緊爽口既塑膠咁鴛鴦炒飯既味道都唔同晒以前
由於身在外地, 冇時間黎睇個場
見啲食評寫得唔錯, 吩咐友人幫我訂左呢間食飯
當日要補請親戚食返我結婚果餐
所以婚宴菜單巳一早預訂了, 雖然圍數唔多

啲鮑魚仔係橙色既, 真係從未食過咁既鮑魚,
合時鮮果拼盤係切開晒既橙一堆咁放係隻碟度, 好似垃圾咁
蟹鉗都唔係以前擺酒食開果種, 裡面都唔知撈左啲咩
蝦球係冇蝦味既, 自己好似食緊爽口既塑膠咁
鴛鴦炒飯既味道都唔同晒以前

2008-05-02 10 浏览
第一次嚟係飲朋友嘅結婚酒,平日較少去酒樓飲,嗰次都算有啲驚喜。首先,食物質素比一般酒店好,最欣賞佢哋碟雞,而條魚都唔會好似一啲酒店咁蒸到韌晒。地方雖然唔係話好大,擺酒只可以放廿多圍枱,但特別之處在於有一個電動韆鞦,新人可以坐住佢入場,而且燈光音響都唔錯。今次就係嚟飲茶,我到達時班朋友已經叫咗十幾個點心,五個人嚟講都算幾誇張。大路嘅點心質素都唔錯,其中尤以炸兩最出色,當中嘅油炸鬼出奇地脆。佢哋嘅煎炸食品普遍都整得好好,例如春卷、咸水角、芝麻酥都好香口,唯一比較失敗嘅係小籠包,莫講話一滴湯都冇,個餡都好難食。隔離唔少枱都鍾意叫煲仔焗飯,啲香味連我哋都聞到,下次或者應該考慮下試。至於服務同價錢,以旺區嚟講都算合理,何況今日食咗咁多嘢都唔過百,如果唔使坐升降機上落樓就更好。

• 炸兩
2008-05-01 9 浏览
來的時候,至少有八十人在門口等位,不知道的話,以為是什麼名店,原來是排隊飲茶而已,都幾誇張。周日在附近工作,一行人等拉隊來飲茶。據來等位的先頭部隊說,十人大檯是等了90分鐘有多!點心款式不少,加上各式小菜,合共幾十款之多。要了不少的點心,水準也不甚樣高,俱是大路水準。如腸粉無論煎或蒸的都過腍;千屠糕非常立口,做得一點不鬆;錦鹵雲吞的甜酸汁做得好,炸的雲吞皮又不夠脆;沙薑雞腳及鮑汁雞腳俱不錯,幾好食。侍應服務如「打風」,通常都幾難搵到人來斟水的。吃了不少點心,埋單六百幾,一人七十蚊有找,又真係幾便宜。不過免得過,都不會再來,實在太多人了。

侍應服務如「打風」,通常都幾難搵到人來斟水的。

吃了不少點心,埋單六百幾,一人七十蚊有找,又真係幾便宜。

不過免得過,都不會再來,實在太多人了。
  • 鮑汁雞腳
2008-03-19 11 浏览
同幾個朋友係依度食晚飯, 氣氛很好, 沒有平時d中菜酒樓般嘈, 亦唔知係咪平日呢, 唔係好多人, waiter 服務亦很好.4個人叫左3碟餸1個"跟", 個栗米"跟"很好味, 不過個咕嚕肉都很鹼, 個汁都很杰..
2008-02-25 8 浏览
1.大海斑兩味: 陳皮蒸頭腩+西芹炒斑球$238 ~ 條魚沒鮮味,好似只用味精蓋過食物2.鮮百合雲耳翠玉瓜$58 ~ 雲耳尚算多3.薑汁炒芥蘭$55 ~ 一點薑汁味也沒有4.竹笙上素燒豆腐煲$68 ~ 成圍枱都話好咸5.遼蔘金錢扣鵝掌煲$108 ~ 所有野都好mini6.杞子福果炒蝦仁$88 ~ 個名好靚,蝦仁無味7.蟹肉干燒伊麵$68 ~ 好似找不到蟹肉,連菇都得好少,只得個咸味8.壽包$9 ~ order了兩打,食得最飽都係靠這個包,蛋黃好靚,仲係漏油添9.合桃露湯丸~ 細細碗,湯丸有三粒.超級難食,合桃露用粉開不特止,甜味及合桃味都欠奉.湯丸饀都唔知是什麼?10.芒果布甸~ 要求較低的朋友都係話好難食
2.鮮百合雲耳翠玉瓜$58 ~ 雲耳尚算多
3.薑汁炒芥蘭$55 ~ 一點薑汁味也沒有
4.竹笙上素燒豆腐煲$68 ~ 成圍枱都話好咸
5.遼蔘金錢扣鵝掌煲$108 ~ 所有野都好mini
6.杞子福果炒蝦仁$88 ~ 個名好靚,蝦仁無味
10.芒果布甸~ 要求較低的朋友都係話好難食
(非会员)
2008-02-12 13 浏览
第一次去呢間酒樓食飯,價錢真係貴左啲,不過就幾好食。1) 蒸小籠包: 最少要六隻,熱、不過冇汁、乾淨淨。2) 炒牛柳粒伴蜜糖豆:好味,牛柳粒好嫩。3) 蕃茄鮮菇炒瓜:有好重嘅牛奶味,都okay4) 鮮菇炒蝦球:好味,啲蝦夠爽。5) 蟹肉乾燒伊介麵: 咸左啲,搵左一陣先搵到啲蟹肉。另外叫左兩個椰皇燉燕窩:真係見到有燕窩,用蛋燉。食完好滯。我就要左一個熱嘅豆腐花: 不過失望,曖都唔曖,何況熱??
第一次去呢間酒樓食飯,價錢真係貴左啲,不過就幾好食。

1) 蒸小籠包: 最少要六隻,熱、不過冇汁、乾淨淨。
2) 炒牛柳粒伴蜜糖豆:好味,牛柳粒好嫩。
3) 蕃茄鮮菇炒瓜:有好重嘅牛奶味,都okay
4) 鮮菇炒蝦球:好味,啲蝦夠爽。
5) 蟹肉乾燒伊介麵: 咸左啲,搵左一陣先搵到啲蟹肉。
另外叫左兩個椰皇燉燕窩:真係見到有燕窩,用蛋燉。食完好滯。
我就要左一個熱嘅豆腐花: 不過失望,曖都唔曖,何況熱??