2018-05-10 908 浏览
其實我份人每個禮拜都要食兩次燒味先安樂,今次終於嚟到強記一試叉燒及燒鵝,叉鵝雙拼雖然堂食五十幾唔算平,但係燒鵝皮脆肉嫰,叉燒全部都係三吋釘,分量正常,一定要黎再試其他燒味。
2018-03-22 692 浏览
準備夠鐘食lunch,又係同同事針針食咩既時候,都一排無食燒味,就揀你喇!強記飯店係我成日會幫襯既餐廳,黎親都會食燒鵝,真係好香,唔會柴,好多肉汁。不過次次都見到有人叫另一個飯,好多人食咁!所以今次我都揀揀佢喇!就係叉燒煎蛋飯!我會叫太陽蛋,篤穿佢撈埋飯食,一流啊!我食燒味都一定會叫碟蔥油撈混飯食,再野味d叉燒真係整得好香口,份量剛剛好!掂啊最後加多杯熱檸茶,咁就perfect laaaa強記唔止燒味飯,其他飯餐都有,同事食親都係古撈肉飯😂都好夠味!經過都可以一試架

就係叉燒煎蛋飯!我會叫太陽蛋,篤穿佢撈埋飯食,一流啊!
我食燒味都一定會叫碟蔥油撈混飯食,再野味d
叉燒真係整得好香口,份量剛剛好!掂啊

最後加多杯熱檸茶,咁就perfect laaaa

經過都可以一試架
  • 叉燒燒鵝飯
2017-12-29 783 浏览
係荔枝角放lunch,其中一間最常幫襯既飯店會係呢間強記食燒味飯呢間都係同事幫我去先知佢既燒味飯出名好食最常叫既係四寶飯,今次係配雞腿,平時又會配燒腩肉叉燒係最好吃的,都比較多人叫叉燒煎蛋飯紅腸都好好食跟餐既例湯都好飲,足料 但味精味都算濃今次試埋佢個油雞飯都好好食是油味夠濃入味最鐘意點埋佢個酸梅醬汁送飯食價錢算偏貴不過叉燒真係燒得幾靚,平均兩星期都會去食一次lunch時間都好多人去,多人一齊食就比較難搵位了

呢間都係同事幫我去先知佢既燒味飯出名好食

最常叫既係四寶飯,今次係配雞腿,平時又會配燒腩肉
叉燒係最好吃的,都比較多人叫叉燒煎蛋飯
紅腸都好好食
跟餐既例湯都好飲,足料 但味精味都算濃

今次試埋佢個油雞飯都好好食

是油味夠濃
入味

最鐘意點埋佢個酸梅醬汁送飯食

價錢算偏貴

不過叉燒真係燒得幾靚,平均兩星期都會去食一次
lunch時間都好多人去,多人一齊食就比較難搵位了

四寶飯
例湯
油雞紅腸飯
四寶飯
2017-11-18 568 浏览
中學嗰陣時放lunch成日同啲飯友仔去街市買燒味飯食。16蚊燒味雙拼飯仲有康師傅嘅冰紅茶送😳而家搖身一變進化成為超級領展街市😢去返中學附近嘅街市已經桃花依舊😭上兩個星期好想懷緬下燒味飯嘅味道走左食呢間強記。等位等左一陣。呢個燒肉飯價值46蚊, 總共係街市燒味飯嘅3倍😰不過佢啲燒肉皮都尚算脆, 肥瘦到尚算適中~係一間唔錯嘅燒味飯。至於佢嘅例湯都還好唔會係太咸嗰種, 如無意外第日都應該係會再幫襯嘅。

2017-11-06 458 浏览
我第一次見到呢個飯就諗起食神。。。。呢間係出左名既米芝連推介,價錢自然貴啦。蛋就煎得好靚啦,蛋黃一拮就流入飯入面,加埋飯底既甜豉油,撈埋一齊就不得了。叉燒又整得岩岩好,不肥不瘦,好味丫!其實食呢個飯更加係因為情意結。細細個我至憎食飯,媽咪就會拎甜豉油整隻煎蛋比我撈飯食。呢一個就十分接近媽咪整比我嗰個。話就話佢係貴,但我自己真係覺的份量比起出面嗰d得體得多。而家出去食個飯又貴又唔夠食,呢度就差唔多!

我第一次見到呢個飯就諗起食神。。。。
呢間係出左名既米芝連推介,價錢自然貴啦。
叉燒又整得岩岩好,不肥不瘦,好味丫!

其實食呢個飯更加係因為情意結。
細細個我至憎食飯,媽咪就會拎甜豉油整隻煎蛋比我撈飯食。
呢一個就十分接近媽咪整比我嗰個。
話就話佢係貴,但我自己真係覺的份量比起出面嗰d得體得多。
而家出去食個飯又貴又唔夠食,呢度就差唔多!
2017-07-01 820 浏览
公司在附近,間唔中幫襯呢間。據說有米芝蓮推介的(分店)侍應手腳幾快,環境算乾淨。每次都點招牌叉燒飯,覺得呢度的叉燒半肥瘦,有光澤,賣相已經好吸引。淋上少甜的豉油,配搭叉燒剛剛好!$42包餐湯or餐飲,食到米芝蓮級的燒味飯,不錯不錯!
公司在附近,間唔中幫襯呢間。據說有米芝蓮推介的(分店)

侍應手腳幾快,環境算乾淨。

淋上少甜的豉油,配搭叉燒剛剛好!

$42包餐湯or餐飲,食到米芝蓮級的燒味飯,不錯不錯!
招牌叉燒飯
2017-03-14
招牌叉燒飯
2017-06-28 591 浏览
呢間位長沙灣既燒味鋪....原來之前拎過米芝連。 因為附近係工廠區,平日lunch 都幾多人。入面裝潢似普通茶餐廳,好多卡位唔算好迫。傳統既燒味檔口,係香港已經好少機會搵到。叉燒燒肉雙拼套餐半肥瘦既叉燒...唔會油又冇燒濃。燒肉皮非常脆身。唔係普通酒樓可以食到。小弟平時少住家飯食,呢個套餐有菜真係好好😁如果有外國友黎香港,真係要帶佢黎試下。

叉燒燒肉雙拼套餐
小弟平時少住家飯食,呢個套餐有菜真係好好😁
如果有外國友黎香港,真係要帶佢黎試下。

2017-05-26 481 浏览
系長沙灣住,成日都落樓下買燒味飯呢個食過一次佢D叉燒就番唔到轉頭會上癮GAAAAAAAA!!!!!我有好多朋友食過一次之後,下次佢地過泥長沙灣都一定要食佢既叉燒飯食過幾次之後,我就唔食叉飯啦TRYYYY TRYYY 其他!就比我發現到!!!!!!!!!!佢既湯都好好味GAAAAAAAA!!!極力推介喜歡飲鮮甜湯水既人客佢個木瓜雪耳乜乜湯!!!!SORRY唔系太記得因為我每次都就咁叫木瓜雪耳湯真系勁足料,又勁好飲!!!!!!!!!之後男朋友話佢之前同朋友落去食,叫左陳皮鴨腿湯飯$42好食到,因為我系荔枝角番工,放LUNCH都會買外賣番屋企同男朋友食,男朋友癲到要叫3個陳皮鴨腿湯飯先夠食.真系好好味
系長沙灣住,成日都落樓下買燒味飯

呢個食過一次佢D叉燒就番唔到轉頭
會上癮GAAAAAAAA!!!!!

我有好多朋友食過一次之後,下次佢地過泥長沙灣都一定要食佢既
叉燒飯

食過幾次之後,我就唔食叉飯啦
TRYYYY TRYYY 其他!

就比我發現到!!!!!!!!!!
佢既湯都好好味GAAAAAAAA!!!

極力推介喜歡飲鮮甜湯水既人客
佢個
木瓜雪耳乜乜湯
!!!!

SORRY唔系太記得
因為我每次都就咁叫木瓜雪耳湯
真系勁足料,又勁好飲!!!!!!!!!

之後男朋友話佢之前同朋友落去食,叫左
陳皮鴨腿湯飯

飯先夠食.真系好好味
2017-05-21
3 分钟 (外卖自取)
2017-05-22 420 浏览
日日都係荔枝角依邊食lunch,食到悶悶地決定試下新野, 就openrice 下有咩好食,咁又比我地揾到依間好野woo~~~間餐廳ge外表就無咩特別架啦,點知行入去ge時候見到每張枱都有叫佢地既招牌叉燒飯,當然諗都唔洗諗就跟住叫"招牌煎蛋叉燒飯"la。一黎到見到個樣就有驚喜,而且叉燒一D都唔會乾,仲入口鬆軟又多汁再加埋有蛋汁既太陽雙蛋同豉油,真係好正!!!好滿足!!!果然有surprise~~~雖然份量唔算太多,但一個lunch 46蚊包埋飲品都尚可接受la!
2017-05-18
2017-05-19 297 浏览
係長沙灣返工,一到放lunch成日都唔知食咩好係附近可以選擇既餐廳實在太多啦,都試過好多伏野不過呢間強記係同事強烈推介既餐廳因為佢地既燒味係好出名的今日其實係食第二次啦 都一樣叫返叉燒煎蛋飯叉燒好有肉汁,同埋有梅子既味道,真係同一般既燒味係有一段距離,係好味既特別在佢個煎蛋,生熟既程度係洽到好處,蛋白煎好滑全熟的 蛋黃係煎到半生熟個蛋黃既蛋汁流出黎用來拌飯真係好鬼正叉燒係好好味,不過呢個份量真係好少啦,得6片仔咁大把對於一個普通人黎講份量都勉強岩岩好既,不過對我黎講就唔夠飽啦係好食既,不過實在太少啦,都差唔多食完既時間愈來愈多人排隊
不過呢間強記係同事強烈推介既餐廳
因為佢地既燒味係好出名的
今日其實係食第二次啦 都一樣叫返叉燒煎蛋飯
個蛋黃既蛋汁流出黎用來拌飯真係好鬼正
叉燒係好好味,不過呢個份量真係好少啦,得6片仔咁大把
係好食既,不過實在太少啦,都差唔多食完既時間愈來愈多人排隊
叉燒煎蛋飯
2017-05-18
午餐
叉燒煎蛋飯
  • 叉燒
2017-05-05 241 浏览
係荔枝角返左工咁耐,都唔知原來附近有一間「米芝蓮」既中菜!!瞵時覺得自己真係一個井底之蛙啊,一向LUNCH TIME都只懂買譚仔個時大型連鎖店啊!有一日同事生日了,我地紛紛討論去邊到食飯,佢竟然話想食「強記既叉燒飯」。個刻真係好驚喜,心諗究竟一個叉燒飯可以有幾好味先可以令人生日都會想食佢於是我地就去左傳說中既強記到食飯入到去,地方比我想像中大,依家9成FULL當然我就叫左呢到最出名既飯 - 叉燒飯上到黎 睇似平凡 但係其實叉燒既香味陣陣地飄上來叉燒上面仲加上一層油光既蜜糖 超級吸引飯上面 除左叉燒之外 佢仲有一個雞蛋 係半熟既煎蛋一結穿佢 蛋汁俏俏地流落D飯到 好正 好滿足啊我先食一口叉燒,果然同平時係街市買到既有明顯既分別叉燒好嫩滑 而且叉香味濃 加埋蜜汁調味 味道昇華啊

於是我地就去左傳說中既強記到食飯
入到去,地方比我想像中大,依家9成FULL

當然我就叫左呢到最出名既飯 - 叉燒飯
上到黎 睇似平凡 但係其實叉燒既香味陣陣地飄上來
叉燒上面仲加上一層油光既蜜糖 超級吸引

飯上面 除左叉燒之外 佢仲有一個雞蛋 係半熟既煎蛋
一結穿佢 蛋汁俏俏地流落D飯到 好正 好滿足啊

我先食一口叉燒,果然同平時係街市買到既有明顯既分別
叉燒好嫩滑 而且叉香味濃 加埋蜜汁調味 味道昇華啊
2017-04-28
2017-04-02 449 浏览
今日係本大嬸生日,公司請食生日飯。今次選址係一間茶餐廳,因為佢嘅叉燒太美味了。午餐46蚊包嘢飲,一碟叉燒飯加熱奶茶。我另外搭咗幾舊燒肉,額外加燒肉要加錢,但我就唔知加幾多錢了,因為公司請唷!飯上有數件义燒,兩隻太陽蛋同幾條菜。我先用筷子篤穿太陽雙蛋,蛋汁流入飯內,再用筷子將蛋汁連埋啲豉油汁搞兩搞再食,好好味。太陽蛋暖暖的,滑滑的,再加埋豉油,正!叉燒入口鬆軟又有肉嘅彈性,义燒係半肥瘦既,呢個叉燒部位同出面好唔同,叉燒面嘅蜜汁,加埋燒叉燒既火力,燒得有功架。燒肉既皮好脆,但燒肉肉身就一般。但杯奶茶嘅茶膽好濃好苦,飲唔夠一半要收口。最後,要唔好介意裡面員工既態度,佢哋真係有啲串。
今日係本大嬸生日,公司請食生日飯。

今次選址係一間茶餐廳,因為佢嘅叉燒太美味了。

但杯奶茶嘅茶膽好濃好苦,飲唔夠一半要收口。

最後,要唔好介意裡面員工既態度,佢哋真係有啲串。
招牌煎蛋叉燒飯
2017-03-31
午餐
招牌煎蛋叉燒飯
2017-03-31 215 浏览
I have heard of this shop for long but I had never tried it before. It always has a long queue during lunch period.It was already two when I finished the meeting, that's why I could have my lunch in this popular restaurant.I ordered the signature dish 'Roasted pork and double eggs with rice'. It was very  delicious!The roasted pork absorbed much of the sauce, it was sweet and soft. The eggs were nice too. I broke the york and mixed it to the rice. OMG this is the best Siu  Mei I have ever had in

The roasted pork absorbed much of the sauce, it was sweet and soft. The eggs were nice too. I broke the york and mixed it to the rice. OMG this is the best Siu  Mei I have ever had in Hong Kong.
2017-01-01 572 浏览
又到我張神嚟介紹嘢食。今日同幾個老友嚟開呢頭,當然有得揀一定會食強記啦。我去強記一定會叫佢地個叉燒同凳湯,佢地個湯堅一流又足料,最重要係少油。叉燒我就唔鐘意食全瘦,所以每次都會叫半肥瘦,但強記叉燒啲肥叉位,肥得嚟唔會好漏。老闆娘介紹琵琶豆腐,好爽翠一流。
又到我張神嚟介紹嘢食。
今日同幾個老友嚟開呢頭,當然有得揀一定會食強記啦。
老闆娘介紹琵琶豆腐,好爽翠一流。
2016-09-23 878 浏览
強記,帶給我的,就是回憶的感覺。以往在荔枝角工廠區上班,有一班感情很好的同事,時而相約外出午飯,強記,是我們最期待的一家。沒別的原因,就只因好吃,最愛叉燒煎蛋飯,這次晚間到訪,也不忘叫一碟來懷緬一下。叉燒香甜有咬口,少少肥,恰到好處;煎蛋不會過熟,戳破蛋黃流出蛋汁,滿足了味覺,懷念的感覺滿滿。男友選了燒味燉湯套餐,選了燒肉油雞,陳腎密棗南北杏白菜膽燉湯。這裡一年四季都有燉湯供應,如果愛喝燉湯不妨一試,我們選的這個白菜膽燉湯好清甜,熱辣辣,無得彈~燒肉皮脆,肉帶點脂肪,又香又脆,好吃;油雞也不錯,強記是燒味飯店,其實不用說都知道好吃~還有親切的店員和老闆夫婦,強記於我來說,就是吃回憶的。。。
強記,帶給我的,就是回憶的感覺。

還有親切的店員和老闆夫婦,強記於我來說,就是吃回憶的。。。
2016-09-22