2019-07-30 279 浏览
又到放飯時間🍚🥢見到有間新開張嘅張師傅上海菜,就同同事去試下先😀我記得原址係食泰國菜叫泰國婆婆,原來已經轉左手🤔✍🏻✍🏻上海粗炒 $58賣相一般,椰菜份量都幾多下,但肉絲只得個幾條,味道偏鹹左一點✍🏻✍🏻回鍋肉菜飯 $55一上枱就已經夾嚟食,回鍋肉一放入口是凍的,再試埋椰菜也是一樣,之後同店員講左,佢都好有禮貌同我地整番熱,雖然我地都知道有好多食物都是一早整定的...有order再炒番熱,但都冇理由是全凍一點熱度也沒有???🙄

✍🏻✍🏻上海粗炒 $58

✍🏻✍🏻回鍋肉菜飯 $55

2019-07-17 125 浏览
前天下午路經,見到門面幾新,入去嘗試一下,店員還可以,但食物質素尤其小籠包肉餡,不太鮮及雪藏味很重,跟超市買來家裡蒸的口味差不多。薰魚汁味道還好,但面本身也缺小彈牙感,很快便冧及漲。整體來說食物質素要改善。 按照面的價錢來說, 也算稍貴一點。 一點小建議, 小籠包等點心最好是即叫即做即蒸, 冰鮮過的味道完全是變味,其實一入口已經有冰鮮味道, 魚炸得比較香, 這是賣點, 但其他就像我早前所說的, 肉的味道及新鮮度, 價錢等有均須作出改善及合理的調整。
2019-07-14 130 浏览
大家好,我是港飲港食主持邱小柔今日來到張師傅試食上海菜有幾款菜式特別介紹首先是糖醋排骨———味道十分入味,皮脆肉嫩,好爽口,水準一流,正宗👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻2. 肉碎四季豆———肉碎是秘制的,外面吃不到這個味道,火候夠,味道突出,好好吃👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻3. 上海勳魚———老一輩的傳統,正宗做法,難得吃到老上海的味道,在外面已經很難吃得到👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻4. 雪菜肉絲炒年糕———味道適中,不會太肉膩,只要是炒得剛剛好,有咬勁,彈牙👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻5. 花雕醉雞———小柔十分喜歡,酒味十分濃郁,雞肉超級滑身,好好吃,直情連花雕酒都飲曬👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
大家好,我是港飲港食主持邱小柔
今日來到張師傅試食上海菜
有幾款菜式特別介紹
2019-07-10
用餐优惠
試食活動
2019-07-02 362 浏览
本身想來食船麵,點知無來一排就轉左做上海菜,見門口有好多花牌,先知來嗰日係正式第一日新開張,第一日開張喎,咁Lucky 俾我撞到,唔試下點得呀。😉👍🏻 (最後,我一星期竟然來左食2次)😂😂😂😂第一次來,得我同同事2個人,我地就叫左,陳醋木耳,擔擔麵同上海炒年糕,陳醋木耳好爽口,好好食,不過食到最底有啲辣,所以我再浸一浸擔擔麵的醬汁,我覺得咁樣好好喎。😂😂😂 擔擔麵係勁好食,所以我係第二次去都有翻點,同事仲讚不絕口!主要係個醬汁好食,唔係勁辣,係我接受到的辣 (再加忍少少的辣)😂😂,麵可以掛到汁,我覺得係必點Item.😉😉 最後係上海炒年糕,唔油唔膩,本身好怕食上海年糕咬落一團粉咁,但呢個我覺得係唔立口,又有咬口,食下食下唔覺唔覺就俾我清哂。😂😂😂因為上次過來覺得幾好食,所以隔左2日又約同事過來翻食,今次都有叫我最愛的擔擔麵,Keep到好食,同事讚我有食神。✌🏻✌🏻😊😊 之後叫左個拷麩,我之前未食過,我覺得幾好食,又吸到汁,本身想再浸擔擔麵汁,但俾同事制止左我。因為我差唔多飲哂啲汁,再來就係小籠包,小籠包我覺得普通,無擔擔麵咁出色 (-> 開始偏心 🤪🤪),仲有上海粗炒,不錯,不

因為上次過來覺得幾好食,所以隔左2日又約同事過來翻食,今次都有叫我最愛的擔擔麵,Keep到好食,同事讚我有食神。✌🏻✌🏻😊😊 之後叫左個拷麩,我之前未食過,我覺得幾好食,又吸到汁,本身想再浸擔擔麵汁,但俾同事制止左我。因為我差唔多飲哂啲汁,再來就係小籠包,小籠包我覺得普通,無擔擔麵咁出色 (-> 開始偏心 🤪🤪),仲有上海粗炒,不錯,不過我鍾意食上海炒年糕多啲,最後就係酸辣湯,我覺得辣,不過係好飲嘅,我覺得酸味可以多少少,不過我同事讚話個味好食,酸辣度剛好,仲話我唔識食。😅😅😅

總括來講,我覺得呢呢間係幾好食,街坊價,而且我覺得餐廳嘅人都好貼心,成日都會問我地味道覺得點,會改良味道,抵讃!👍🏻👍🏻👍🏻 BTW, 食完2餐先知佢地既魚係出名,不過第二次去時己經賣晒,下次一定要過來試下。Yeah~👍🏻✌🏻

• 擔擔麵
  • 酸辣湯
2019-07-01 62 浏览
新開張去試試,餐廳環境整潔,食物好好吃。叫症上海粗炒,回鍋肉菜飯,糖醋排骨,小籠包。兩個人食已經好飽。仲想試醉雞,紅燒肉但係太飽了,下次一定要再去食,推介。。。

2019-06-29