來自🇯🇵大阪老字號「弁慶 御好燒」,瞬間一轉✈️,而家登陸香港啦❗️🇭🇰由有12年烹調經驗的小松伸太朗先生主理,裝潢很有日本風情,設有鐵板吧枱位,可以即席欣賞日本🗾廚師的製作過程,感受正宗的關西風味 🇯🇵 而且店員大多都是地道日本人,好似去左日本甘❤️🔸牡蠣鐵板燒以大鐵板製作,以蛋漿和麵糊做底,加入高麗菜🥬芝士🧀️、蔥粒、牡蠣🦪等食材,大阪燒煎得外酥內軟,再在表面淋上原創秘製醬汁、沙律醬及柴魚片,製作出懷舊風味的御好燒。每一口都吃到滿滿的椰菜同牡蠣🦪,大滿足!🤭🔸鹿兒島黑毛和牛牛排 🐮榮獲盛名的黑毛和牛,煎得剛剛好,切開入邊仲見到粉嫩嘅肉 😍非常嫩滑~充滿牛油香的茄子🍆蘆筍、竹筍🥕、粟米 🌽,唔膩之餘仲好Fresh~🔸芝士免治雞肉燒 🐣免治雞肉,夾雜著粒粒軟骨,質感彈性又有咬口,沾上蛋液,更加好吃。 🔸鰻魚玉子燒 🥚即叫即燒,玉子燒蛋香濃郁,再放上粒粒鰻魚肉,口感一流BENKEI Okonomiyaki Teppanyaki弁慶御好燒鐵板燒📍中環士丹利街11號Stanley 11 6樓#弁慶御好燒鐵板燒#弁慶#御好燒#鐵板燒#大阪燒#中環美食#士丹利街美食#柚子梳打#柚子#梳打#和牛肉#和牛

而且店員大多都是地道日本人,好似去左日本甘❤️

🔸牡蠣鐵板燒

每一口都吃到滿滿的椰菜同牡蠣🦪,大滿足!🤭

🔸鹿兒島黑毛和牛牛排 🐮

🔸芝士免治雞肉燒 🐣

🔸鰻魚玉子燒 🥚

即叫即燒,玉子燒蛋香濃郁,再放上粒粒鰻魚肉,口感一流

BENKEI Okonomiyaki Teppanyaki
弁慶御好燒鐵板燒
📍中環士丹利街11號Stanley 11 6樓

• 蠔大阪燒
  • 鰻魚玉子卷
  • 免治雞肉燒
2023-09-09 67 浏览
來自大阪的居酒屋 弁慶✨位於中環夠晒方便,主打大阪燒和鐵板燒是日本人廚師主理,原來是來自日本嘅過江龍!也有居酒屋風下酒小菜。有滿滿去咗日本旅行的感覺!🇯🇵平日啱哂同朋友飲番杯!🍻 🥤沖繩檸檬特飲🍢關東煮(大根、蒟蒻、炸豆腐、竹輪)🦪牡蠣大阪燒🐃鹿兒島黑毛和牛鐵板燒關東煮逐件逐件計,上枱時加埋黃芥末🤍每件入味非常,厚豆腐是我至愛,加埋喺吧枱食有點屋台的感覺!來得弁慶,點可以唔食大阪燒?目測蠔大阪燒好多人都會叫🥰有六隻飽滿的廣島蠔,然後大阪燒的椰菜好新鮮爽脆!加上大阪燒的醬汁酸酸地好開胃喎🥢最後的黑毛和牛鐵板燒,配有時令蔬菜!和牛咬落不會太多油脂,讚不絕口。下次要試下海鮮先!鐵板燒可以按你喜歡的點,不受套餐所限。另外,更欣賞小店的認真,見到我地差不多食完先上另一道!✨咁食完就唔會凍哂!呢一點心思真係唔係太多人做到!

🥤沖繩檸檬特飲
🍢關東煮(大根、蒟蒻、炸豆腐、竹輪)
🦪牡蠣大阪燒
🐃鹿兒島黑毛和牛鐵板燒

2023-09-07 32 浏览
我跟朋友都喜歡日本菜,今次便約了嘗一嘗大阪燒聞名的弁慶。踏進餐廳的門口時,一大片鐵板的景象立刻吸引了我們的目光。我們被服務人員安排坐在吧枱旁,可以近距離欣賞師父們的烹飪過程。這種近距離觀察的體驗讓我們感到非常治癒和興奮。長芋明太子 $68鮮嫩的長芋和濃郁的明太子,咸咸的,口感滑滑脆脆,味道濃郁而不膩 豪華大阪燒 $142以鮮嫩的豬肉和海鮮為主要材料,加上豐富的蔬菜和特製的醬汁。師父們巧妙地將這些食材拌炒在鐵板上,散發出誘人的香氣。咬下一口時,口感絕妙,蔬菜多,麵糊少,脆脆的豬肉加上海鮮的鮮味,配上醬汁的調和,甜甜咸咸不會太膩,鰻魚玉子卷 $92鰻魚和蛋卷巧妙結合在一起,軟嫩的鰻魚與綿密的蛋卷完美融合,口感豐富而濃郁。每一口都帶來了滿滿的驚喜和滿足感。梅干sour $58帶有淡淡的梅子酸味,清新宜人沖繩香檸sour $78口感爽快而清涼,為整餐增添了一絲清新的口感。雪見大福 $58由柔軟的糯米外皮和甜美的雪糕餡料組成。每一口都充滿了甜蜜和濃厚的口感,讓我們彷彿置身於雪地中,享受這片雪景的美好。
我跟朋友都喜歡日本菜,今次便約了嘗一嘗大阪燒聞名的弁慶。

長芋明太子 $68

豪華大阪燒 $142

鰻魚玉子卷 $92

梅干sour $58
帶有淡淡的梅子酸味,清新宜人
沖繩香檸sour $78
口感爽快而清涼,為整餐增添了一絲清新的口感。

雪見大福 $58
2023-09-07 31 浏览
中環一向都好多串燒店同酒吧!今次同朋友去食一間串燒都比較出名既餐廳!感覺下充滿心機製作既串燒!店舖亦好近中環地鐵站!大概步行10分鐘左右就到!位置都好容易搵到,再係大堂再搭升降機上去就到!入到餐廳店員都好熱情好好笑容服務都好好!今次我地叫左幾款店舖拿手小食!都係餐廳既皇牌,除此之外!佢地上菜速度亦都好快!呢點真係要讚!每道菜都精心講比我同朋友知係要幾點配搭食同食法步驟!好細心!今次我哋叫咗個鐵板炒野菜,炒野菜入面用咗豆芽香蔥京蔥洋蔥椰菜做主菜,炒落香濃又營養!之後再上我最愛既燒廣島蠔既鐵板燒!呢個真係超足料!除左係有六隻蠔之外我再加左蝦仁落去!好香之餘又滑溜!啖啖再配上燒汁更加惹味!之後再叫咗薄身生牛肉,呢個配上甜酸汁好開胃!再加上有炸蒜京蔥更加香濃!真係好惹味!再叫咗個海雲白飯魚沙拉:呢個味道非常之多層次平時都比較少食!不愧為店中之寶!飲品方面我叫咗佢哋當地嘅柚子梳打!呢個柚子梳打,味道充足比較天然!最後再叫埋個甜品,用麻薯包住嘅雪糕質感非常特別,食落去口感飽滿唔會好甜!食完好想繼續食!弁慶御日本鐵板燒專門店中環士利丹街stanley中間6樓全層

弁慶御日本鐵板燒專門店
中環士利丹街stanley中間6樓全層
最近心思思好掛住日本嘅大阪燒,所以weekend就搵咗一間主打大阪燒嘅日本料理食返餐好😋 佢哋嘅菜式都係師傅即場整嘅,可以一路睇住師傅整一路品嚐美食,真係視覺同味覺嘅享受呀~ 總括嚟講,呢家餐廳可以話係出乎我嘅意料之外,唔單止食物質素高,服務亦都好友善。我地叫咗佢哋嘅鹿兒島黑毛和牛排、豪華炒麵同蠔大阪燒,全部菜式都非常美味出色😋-鹿兒島黑毛和牛排和牛排肉質嫩滑入口即溶,煎得非常香同惹味,熟度剛剛好,好出色👍🏻 配埋燒得好香口嘅蘆筍、茄子、薯仔等配菜,非常滿足🤤-豪華炒麵麵條有咬口又唔會太硬,炒麵食落非常香口惹味,醬汁濃度剛剛好唔會太鹹好平衡。炒麵裡面有大蝦、豬肉片同椰菜,令炒麵食落口感更豐富,真係令人食到停唔到口😋 一啲都唔覺得油膩-蠔大阪燒蠔非常足料隻隻都夠晒份量,燒到金黃色外焦內軟,食落好惹味。大阪燒係即場用高麗菜同麵漿整成嘅,唔係預先整落嘅粉漿,即時煎夠晒新鮮,估唔到同蠔嘅味道咁夾🦪
鹿兒島黑毛和牛排
豪華炒麵
蠔大阪燒
🔥係香港好難得揾到一間咁有氣氛嘅「お好み焼専門店」!就算平日晚去都座無虛席(建議大家book位)打開門一出𨋢已經被鐵板燒聲「滋滋咋咋 」吸引住~🇯🇵日本人主理,坐吧枱嘅話仲可以全程直擊3位chef🧑🏼‍🍳鐵板上嘅英姿~而且講明佢專食大阪燒,所以佢哋大阪燒有好多款式選擇,配料仲可以隨意追加🌟🌟「🦪蠔大阪燒+年糕」啲蠔肥美又多又大隻🤤大阪燒煎到表面焦脆,入面就夾住豐富嘅椰菜同年糕~材料爆滿!一啖食曬落口醬汁濃郁得來又唔會遮蓋到食物本身嘅味道~蠔鮮菜甜加埋年糕軟糯⋯好食到以為自己返左鄉下🇯🇵😋❤️日籍主廚仲好貼心咁叫我地記得加入鰹魚粉同海苔粉,話會更加好食添👍🏻👍🏻「🐮鹿兒島黑毛和牛排🥩」和牛排🥩表面煎得剛好,切開入邊仲見到粉嫩嘅肉肉~充滿肉汁,極度juicy之餘肉香味濃❤️不過千祈唔好忘記隔離嘅配菜!🌽🍆稍微煎過嘅新鮮野菜,香脆多汁又甜,有效解肥膩👍🏻「🐷豚肉片炒烏冬」&「🥚日本玉子卷」點可以少得炒麵/炒烏冬🥢重口味嘅人多數揀炒麵,鐘意淡口啲嘅就會揀烏冬~烏冬煙靭又唔會太濃味,配埋豚肉~好鍾意呢種簡單嘅日式感覺🥰至於玉子卷,味道唔係重點,重點係睇住主廚表現✨一見到佢開始熟,就用兩個煎鏟卷卷卷⋯

🔥係香港好難得揾到一間咁有氣氛嘅「お好み焼専門店」!
就算平日晚去都座無虛席(建議大家book位)
打開門一出𨋢已經被鐵板燒聲「滋滋咋咋 」吸引住~

「🦪蠔大阪燒+年糕」
啲蠔肥美又多又大隻🤤
大阪燒煎到表面焦脆,入面就夾住豐富嘅椰菜同年糕~
蠔鮮菜甜加埋年糕軟糯⋯好食到以為自己返左鄉下🇯🇵😋

「🐮鹿兒島黑毛和牛排🥩」
和牛排🥩表面煎得剛好,切開入邊仲見到粉嫩嘅肉肉~
充滿肉汁,極度juicy之餘肉香味濃❤️
不過千祈唔好忘記隔離嘅配菜!🌽🍆
稍微煎過嘅新鮮野菜,香脆多汁又甜,有效解肥膩👍🏻

「🐷豚肉片炒烏冬」&「🥚日本玉子卷」
烏冬煙靭又唔會太濃味,配埋豚肉~
好鍾意呢種簡單嘅日式感覺🥰
至於玉子卷,味道唔係重點,重點係睇住主廚表現✨
一見到佢開始熟,就用兩個煎鏟卷卷卷⋯😲
😎下次要試埋個鰻魚玉子卷先得!

• 蠔大阪燒
  • 日本玉子卷
  • 鹿兒島黑毛和牛排
2023-09-03 546 浏览
第二次嚟食啦!呢晚好熱鬧呀!嚟呢度食到 正宗大板風味主廚兼老闆都係日本人,喺日本開設「 御好燒弁慶」餐廳都已經差唔多40年,可話係老字號!呢晚有三位港、日廚師喺面前整野食邊等、邊期待~呢度主打大阪燒,有6款選擇仲可以自選配料嚟個diy大阪燒添~🦪我就想回味《 蠔大阪燒 💲158 》🍳大阪燒煎至外層帶脆口放有成6大隻又肥美嘅蠔入口有鮮甜嘅椰菜極多蔥花再配上秘製醬汁同蛋黃醬入口鮮味極濃!隨個人口味仲可以加海苔粉&鰹魚粉架~除咗大阪燒,仲有其他鉄板燒嘢食~🥩《 Wagyu Steak 💲348 》和牛兩邊煎香鎖住肉汁肉質粉嫩軟稔仲有脂香伴碟仲鮮甜蔬果~粟米都好爽甜~ 🍠《 長芋明太子 💲68 》長芋即係我哋平時講嘅淮山,除咗含豐富營養外,仲可以提升皮膚保濕能力~配上咸香嘅明太子好提味~另嗌咗兩杯果汁~《 Apple juice $30 》《 Yuzu soda $30 》
第二次嚟食啦!呢晚好熱鬧呀!
嚟呢度食到 正宗大板風味

呢晚有三位港、日廚師喺面前整野食
邊等、邊期待~

呢度主打大阪燒,有6款選擇
仲可以自選配料嚟個diy大阪燒添~

🦪我就想回味《 蠔大阪燒 💲158 》🍳
大阪燒煎至外層帶脆口
放有成6大隻又肥美嘅蠔
入口有鮮甜嘅椰菜
極多蔥花再配上秘製醬汁同蛋黃醬
入口鮮味極濃!
隨個人口味仲可以加海苔粉&鰹魚粉架~

除咗大阪燒,仲有其他鉄板燒嘢食~

🥩《 Wagyu Steak 💲348 》
和牛兩邊煎香鎖住肉汁
肉質粉嫩軟稔仲有脂香
伴碟仲鮮甜蔬果~粟米都好爽甜~

🍠《 長芋明太子 💲68 》

另嗌咗兩杯果汁~
《 Apple juice $30 》
《 Yuzu soda $30 》
2023-08-31
今次lunchtime同朋友嚟咗中環呢間主打御好燒嘅日本餐廳😆我哋坐吧枱位,可以一路望住師傅整😚睇Menu發現原來食物價錢都唔貴,整體嚟講唔錯👍🏻.我同朋友都好滿意我哋叫嘅兩款御好燒🥰蠔大阪燒好有驚喜!蠔有六大隻,煎到外面脆脆哋咁🤩大阪燒好足料,師傅話加鰹魚粉或者海苔粉食會更加好味🤤大阪御好燒加麵其實係咪即係廣島燒(?)加炒麵食真係好滿足!.lunch menu平均一位都係百零蚊,有得睇有得食,中環嚟講真係算幾抵!推薦俾鍾意食大阪燒嘅人😉

我哋坐吧枱位,可以一路望住師傅整😚

睇Menu發現原來食物價錢都唔貴,整體嚟講唔錯👍🏻
我同朋友都好滿意我哋叫嘅兩款御好燒🥰
蠔大阪燒好有驚喜!蠔有六大隻,煎到外面脆脆哋咁🤩

大阪燒好足料,師傅話加鰹魚粉或者海苔粉食會更加好味🤤

大阪御好燒加麵其實係咪即係廣島燒(?)加炒麵食真係好滿足!

2023-08-28 32 浏览
嘩!今日相簿彈出咗之前喺大阪通天閣食大阪燒嘅旅行相😍😍即刻挑起條癮!馬上有效率地上網search吓邊度有得食就訂位去食🙌🏻揀咗呢間正正嚟自日本大阪老字號嘅過江龍店🇯🇵主打拿手好戲係大阪燒&御好燒 等!嚟到坐低吧枱位置對正正欣賞日本師傅製作食物👨🏻‍🍳風味十足之餘!全晚師傅都好細心照顧我哋用餐狀況🤭簡單日文交流吓令用餐時光更惬意🤭直頭有錯覺自己身處緊日本✈️. ✨鹿兒島和牛排 $348😍見到黑板上推薦😍梗係要叫日本和牛啦!整塊厚切且煎成半生熟狀態!呈粉紅心極誘人!肉質軟嫩又肉味濃!夾埋炸蒜片食無得輸‼️伴碟仲有露筍, 茄子, 筍, 甜粟米🌽勁滿足👏🏻👏🏻. ✨豪華大阪御好燒 $142呢個即係喺基本版嘅大阪燒上添加大蝦🦐八爪魚🐙帶子以變身為豪華版😘😘海鮮都煎得剛剛好!底下放有兩豚肉片&大量麵糊加高麗菜!口感非常豐富!整體嚟講油而不膩!味道正宗👍🏻👍🏻.✨免治雞肉燒 $88賣相甚佳🤩🤩以鬆軟且有口感嘅免治雞肉制成漢堡扒狀!放上一隻生玉子並灑上番紅花, 醬料及滿滿海量葱花!睇得又食得✌🏻. ✨炒烏冬 $80非常彈牙煙韌質感嘅手打烏冬👍🏻加入咗椰菜, 豚肉片等食材熱辣炒起送到面前!蒸氣令灑喺表面嘅木
✨鹿兒島和牛排 $348
✨豪華大阪御好燒 $142
✨免治雞肉燒 $88
✨炒烏冬 $80
非常彈牙煙韌質感嘅手打烏冬👍🏻加入咗椰菜, 豚肉片等食材熱辣炒起送到面前!蒸氣令灑喺表面嘅木魚絲郁郁動增加食慾!師傅建議灑埋青海苔添加風味😉😉
✨柚子梳打 $30
夠冰凍又微微酸!清爽解膩!!
✨可樂 $25
特別一讚係可樂原罐連冰底上!爽🤩
-有時都會掛住日本旅行嘅時候中環呢間由日本人主理嘅餐廳日本風味十足🇯🇵主打鐵板燒,夠晒鑊氣🔥/▫️熱熔芝士大阪燒▫️芝士控必試‼️超邪惡芝士鋪滿整個大阪燒一切開即刻充滿芝士拉絲🧀同配料椰菜、麵糊好夾趁熱食一啲都唔會油膩😋/▫️日本玉子卷▫️有得睇師傅即席表演梗係要叫玉子燒🥚望住師傅將玉子一層一層疊起內裏做到流心效果👍🏻/▫️鹿兒島黑毛和牛扒▫️黑毛和牛扒肉質超軟腍油脂分布平均,入口即溶肉質夠晒Juicy粉嫩,足滿肉汁同牛味🐮配菜有茄子、粟米等牛魔王必試❗️/▫️炒麵▫️每次去日本都會食嘅地道風味炒麵配合醬汁酸酸甜甜好惹味😋加入椰菜豬肉等配料豐富口感👍🏻/▫️關東煮(蘿蔔+獅子狗)▫️關東煮係港人去日本必食推介🍢今次叫咗蘿蔔同獅子狗獅子狗有別於平時食嘅,更大同軟腍兩款配料都吸收晒湯汁食落啖啖濃湯風味💧可以配合特製wasabi醬一齊食/▫️柚子梳打▫️唔飲酒嘅朋友必試❗️現場都有唔少客人叫呢杯飲品又fresh又清新🌱減低食物嘅油膩感👍🏻/餐廳有提供bar枱位置可以望住師傅喺鐵板製作食物真係好似現場表演咁🥳
有時都會掛住日本旅行嘅時候
中環呢間由日本人主理嘅餐廳
日本風味十足🇯🇵
主打鐵板燒,夠晒鑊氣🔥
▫️熱熔芝士大阪燒▫️
芝士控必試‼️
超邪惡芝士鋪滿整個大阪燒
一切開即刻充滿芝士拉絲🧀
同配料椰菜、麵糊好夾
趁熱食一啲都唔會油膩😋
▫️日本玉子卷▫️
有得睇師傅即席表演
梗係要叫玉子燒🥚
望住師傅將玉子一層一層疊起
內裏做到流心效果👍🏻
▫️鹿兒島黑毛和牛扒▫️
黑毛和牛扒肉質超軟腍
油脂分布平均,入口即溶
肉質夠晒Juicy粉嫩,足滿肉汁同牛味🐮
配菜有茄子、粟米等
豐富口感👍🏻
▫️關東煮(蘿蔔+獅子狗)▫️
關東煮係港人去日本必食推介🍢
今次叫咗蘿蔔同獅子狗
獅子狗有別於平時食嘅,更大同軟腍
兩款配料都吸收晒湯汁
日本玉子卷
鹿兒島黑毛和牛扒
鹿兒島黑毛和牛扒
炒麵
關東煮(蘿蔔+獅子狗)
柚子梳打
喜歡日本過江龍的朋友仔🙋🏻‍♀️! 喜歡大板燒的朋友仔🙋🏻‍♀️! 相信你都記得我介紹過 🇯🇵 弁慶御好燒鐵板燒BENKEI Okonomiyaki Teppanyaki(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)啦!! 之前來吃過一次,真心太好吃了😚,所以再次到訪啦~ 幾個月沒來,餐廳人氣依然高企😳,感謝比上次的生意更好呢~全院滿座,熱熱鬧鬧,日藉主廚,大量日文,仿如置身外地用餐一樣呀~ 讓我再說一次,餐廳來自大阪,主理人小松伸太朗擁有12年烹調御好燒經驗😏,食物質素當然有保證啦! ☆ 日本玉子卷🍳 $63 滑嫩嫩的玉子卷🥹,真心好吃耶~外層微焦,內𥚃濕潤,蛋汁豐富,美味しい!! ☆ 免治雞肉燒🍗 $88 如果你愛吃免治雞肉棒,一定不能錯過免治雞肉燒。口感彈牙又有咬口,配非蛋黄和蔥,高質! ☆ 豬肉年糕大阪御好燒🥬 $95 御好燒可自選口味😏,這份我加了年糕和豬肉😚,年糕燒靭,豬肉焦脆哦~ ☆ 豪華大阪御好燒🦐 $142 不愧為豪華版呢😏,有大蝦、有帶子、有魷魚🦑,賣相吸引。 ☆ 炒烏冬🥢 $80 上次吃過炸拉麵,這次試炒烏冬。口感彈牙,也不錯。 二訪的質素同樣令人滿意,其實我已經推介過7/8個朋友來,每個人都讚不絕
喜歡日本過江龍的朋友仔🙋🏻‍♀️! 喜歡大板燒
的朋友仔🙋🏻‍♀️!

☆ 日本玉子卷🍳 $63

☆ 免治雞肉燒🍗 $88

☆ 豬肉年糕大阪御好燒🥬 $95

☆ 豪華大阪御好燒🦐 $142

不愧為豪華版呢😏,有大蝦、有帶子、有魷魚🦑,賣相吸引。

☆ 炒烏冬🥢 $80

上次吃過炸拉麵,這次試炒烏冬。口感彈牙,也不錯。

二訪的質素同樣令人滿意,其實我已經推介過7/8個朋友來,每個人都讚不絕口🩷🫶🏻!! 你也試試吧,記得要求坐吧枱呀~
2023-08-24
今次同大家share位於中環嘅日本餐廳——弁慶 🔥日本餐廳出名好食🤤仲為我帶嚟滿滿嘅視覺效果✨一邊睇住日本廚師喺我面前煮,我一邊流晒口水🥹📍熱溶芝士大阪燒由炒麵同菜做餡既大阪燒口感層次豐富✨加上照燒醬同沙律醬~味道會係口腔糾纏,最後淋上面既超大量芝士🫕真係好香好好食😋芝士控必試🧀️📍 免治雞肉燒入口雞肉味香濃‼️估唔到口感幾柔軟😳加上大量蔥花做點綴,會令香味再提升一個層次😆而無菌蛋會令免治雞肉入口既感覺更嫩滑,真心要試試佢💖📍鹿兒島黑毛和牛排🥩哇🥹又香又軟林林!真係好好食🤤熟度啱啱好☺️黑毛和牛係切開後慢慢滲出牛油,充滿住香味既牛油加上茄子、蘆筍、竹筍、粟米🌽等蔬菜吸收晒🧽和牛既油香味~令到普通既蔬菜🥬都唔單調😍📍和牛蒜香炒飯咬落去第一啖覺得啲炒飯好煙韌,口感幾好~啲飯係每一粒每一粒都分開😆說明廚師🧑‍🍳真係炒得幾好👍🏽炒飯醬汁同和牛好夾,食完一啖會食到唔停口🤣蒜香增加咗成個炒飯嘅層次感🧄幾正😋上面都有提到其實成個過程都見到廚師喺我前邊煮嘢食,因為我係坐吧枱🤣所以令到我更加有食慾!眼睛享受完到嘴巴食嗰種感覺真係好疏乎🥰對餐廳評價❤️10分滿分💯整體評分:9分食物味道:10分服務態度:10分環

📍熱溶芝士大阪燒

餐廳: 弁慶御好燒鐵板燒
地址: 中環士丹利街11號Stanley 11 6樓
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
2023-08-21 32 浏览
已經第二次黎呢間鐵板燒,質素仍然咁高,可能係日本人職人精神既關係👍我地叫左關東煮,鰻魚玉子燒,炒烏冬,免治雞肉燒,廣島蠔御好燒。今次最驚喜既係牛肉,入口即溶,每一舊都保留到新鮮肉汁,忍唔住又要encore多份😋

弁慶來自大阪道頓堀的御好燒鐵板燒,正宗日本師傅主理,好似去咗日本咁,好有氣氛。🦪蠔大阪燒 💰158蠔外面焦香,一咬落去嫩滑,配大阪燒,再加埋醬料同蔥花,好惹味。仲有成六隻蠔,鋪滿成個大阪燒!大阪燒係椰菜加粉漿加豚肉煎成,多菜少漿,唔會有好飽滯既感覺。我仲加咗泡菜💰15同埋芝士💰15,呢個邪惡拉絲大阪燒真係好滿足。🥩 壽喜燒定食 💰208用左高級和牛,米飯x牛肉x 蛋汁混合,好好味。🪿鵝肝白蘿蔔 💰148第一次試鵝肝配白蘿蔔,點知味道又幾夾,唔油膩。🍺 Sapporo draft beer 💰48💰600/2 人可以坐喺鐵板燒吧枱上全程欣賞師傅手藝,都可以選擇舒適卡座。🎑弁慶 御好燒 鐵板燒 (中環)中環士丹利街11號Stanley 11 6樓

🦪蠔大阪燒 💰158

🥩 壽喜燒定食 💰208
用左高級和牛,米飯x牛肉x 蛋汁混合,好好味。

🪿鵝肝白蘿蔔 💰148
第一次試鵝肝配白蘿蔔,點知味道又幾夾,唔油膩。

🍺 Sapporo draft beer 💰48

💰600/2 人
可以坐喺鐵板燒吧枱上全程欣賞師傅手藝,都可以選擇舒適卡座。

🎑弁慶 御好燒 鐵板燒 (中環)
中環士丹利街11號Stanley 11 6樓
2023-08-20
大阪燒都有食過😋不過專門整嘅都係第一次食🙆🏽‍♀️弁慶係來自大阪嘅正宗鐵版燒老店👍🏻現場睇住日本師傅即塲煮食💜設有鐵板吧枱位置🤭睇住師傅即整大阪燒 可以欣賞師傅嘅手藝 好有日本氣氛丫🥰感覺像置身日本🇯🇵款式都好多選擇🙆🏽‍♀️蠔大阪燒$158🦪蠔大大粒好飽滿 鐵板煎至外面焦香 口感嫩滑多汁好重蠔味配合埋新鮮椰菜嘅大阪燒 口感豐富😀非常惹味🙆🏽‍♀️豪華大阪御好燒$148🦐睇外型已經贏晒🦑非常豐富 有蝦帶子同八爪魚 食得出好新鮮🤭煎得非常香口 醬汁唔會過濃 好好味🙆🏽‍♀️奄列炒麵$103🥓🍝(+泡菜$15)炒麵好講功夫最怕炒到油冧冧 呢個炒麵質素好高 一啲都唔油炒到好乾身彈牙😋難得炒蛋仲保持嫩滑重旦香加埋泡菜少少酸辣好正🍳🙆🏽‍♀️長芋明太子$68🥢小食叫咗日本人好養生嘅長芋 煎得好香口加上明太子提升口感 增加層次👍🏻🙆🏽‍♀️雪見大福 $58🍦🍦🍦最後當然唔少得我最愛嘅甜品啦🙈煙煙韌韌嘅糯米糍加雲呢拿雪糕🍦上面仲加咗黑糖糖漿 呢個配搭真係冇得輸 🫶🏻兩個人share一碟真係唔夠喉🫠冇時間飛過大阪又想食大阪燒😋一定要嚟弁慶 👫人均消費$270
大阪燒都有食過😋不過專門整嘅都係第一次食🙆🏽‍♀️
弁慶係來自大阪嘅正宗鐵版燒老店👍🏻
🙆🏽‍♀️蠔大阪燒$158🦪
🙆🏽‍♀️豪華大阪御好燒$148🦐
睇外型已經贏晒🦑非常豐富 有蝦帶子同八爪魚
食得出好新鮮🤭煎得非常香口 醬汁唔會過濃 好好味
🙆🏽‍♀️奄列炒麵$103🥓🍝(+泡菜$15)
加埋泡菜少少酸辣好正🍳
🙆🏽‍♀️長芋明太子$68🥢