2021-08-31 168 浏览
🦀康記菜館今日胡迪警長...終於去咗長洲度假🥳嚟到長洲..其實我呢個大鄉里就只係諗到大魚旦、芒果糯米糍,但今次唔同..朋友帶咗我去試海鮮🤤🏆🏆🏆🏆蒜茸蒸扇貝佢隻隻都好大隻好足料🤩佢蒜茸勁足料、爆多蒜茸🤤🤤對於我呢個重口味嘅人嚟講..撈飯食不得了🤫🤫🤫粉絲再撈埋扇貝一野筆落後、再加埋一啖飯😮‍💨係享受🤤🤤🏆🏆🏆🏆辣酒煮花螺一放上枱,個陣辣酒已經撲鼻☺️我就知..呢兜野堅🤫佢個汁撈埋飯食又係好正🥰佢每一隻花螺都索到佢個辣汁,同埋花螺大大隻,數量又多😎幾個人分、閒閒地都4-5隻🥳🥳🏆🏆🏆🏆椒鹽鮮魷佢呢個炸粉唔係話好多,唔會食到個口好似「張」住咁🤫薄薄一層...再點埋汁食..呢個又係出色之作🥳🥳🥳加上佢份量真係好足夠、真心岩哂一大班人一齊食🤫🏆🏆🏆🏆豉椒炒蜆/豉椒蟶子首先要讚一讚,佢哋大部分都無食到有沙,睇嚟事前功夫做得好足😎加上大大碟入面,差唔多全部都開哂口🥰唔會好似出面咁..大部分都未開口,但呢間就足砰啦🤩🤩其次係,佢地鑊氣好夠,豉椒爆得香d蜆同蟶子😚😚每一隻都入哂味🤪🤪🏆🏆🏆🏆蒜茸開邊蝦蝦王嘅我表示...正呀🥳🥳佢將一隻一分為二,方便我呢d又想食、又唔想剝蝦嘅人🤫加上佢正正因為分開咗蒸,所
🦀康記菜館

🏆🏆🏆🏆蒜茸蒸扇貝

🏆🏆🏆🏆辣酒煮花螺

🏆🏆🏆🏆椒鹽鮮魷

🏆🏆🏆🏆豉椒炒蜆/豉椒蟶子

🏆🏆🏆🏆蒜茸開邊蝦
蝦王嘅我表示...正呀🥳🥳佢將一隻一分為二,方便我呢d又想食、又唔想剝蝦嘅人🤫加上佢正正因為分開咗蒸,所以蝦身好入味🤪蝦肉彈牙,唔會話梅🤫🤫食落去就知佢唔係好似出面咁比哂d死蝦你🤩🤩

總括依然.....佢每碟份量都好大碟......係飽到癲🥳🥳同埋一定要食飯🥳🥳因為撈飯真係好好食🤤🤤🤤🤤🤤加上佢座位闊落,個日去食又落雨又成,但完全唔會覺得濕濕笠笠,加上職員好好禮貌,比你揀位坐😎你知啦...有d餐廳唔比你揀..厭你煩🥲但呢間d呀姨好好人🥰🥰

🏠康記菜館 (長洲)
長洲北社海傍道11A地下

• 椒鹽鮮魷
  • 豉椒炒蟶子
  • 豉椒炒蜆
2021-08-26 101 浏览
而家冇得去旅行,其實去吓長洲都真係幾放鬆。之前疫情嚴重嘅時候,個個都話長洲多人過旺角🙈☀️長洲除咗魚蛋同埋芒果糯米糍,我諗海鮮就一定係必食之選。所以今次就介紹大家一間好抵食既海鮮餐廳,大家可以按人數揀選唔同套餐😋價錢由$168開始,真係超抵食👍🏻☀️今次我地兩個人食就揀左個$308套餐,可以自選三款海鮮、一款小菜另加油菜😋開頭諗住餐廳都係比番2人份量細細碟,點知份量係大大碟🙊🎈椒鹽瀨尿蝦雖然瀨尿蝦唔係大大隻,不過勝在椒鹽好香口惹味,咁多隻我地兩個人食晒仲吮埋手指😋😋🎈蒜蓉蒸扇貝蒸扇貝又係賣飛佛,粉絲索晒蒜蓉嘅香味,不過就略嫌熟咗少少😛🎈豉椒炒蟶子炒得夠香又夠味,最緊要係冇沙👍🏻🎈生炒排骨咕嚕肉同生炒骨,我都偏向鍾意食生炒骨,因為通常排骨d肉香d🤣🤣🎈腐乳炒通菜本來諗住油菜都係餐廳求其炒碟,點知有幾款菜可以揀,仲可以揀點煮👍🏻👍🏻黃昏時間望住日落食海鮮真係好嘆😌😌(不過千祈唔好諗星期一又要返工🙈)
☀️
☀️

🎈椒鹽瀨尿蝦
椒鹽瀨尿蝦

🎈蒜蓉蒸扇貝
蒸扇貝又係賣飛佛,粉絲索晒蒜蓉嘅香味,不過就略嫌熟咗少少😛
蒜蓉蒸扇貝

🎈豉椒炒蟶子
炒得夠香又夠味,最緊要係冇沙👍🏻

🎈生炒排骨

🎈腐乳炒通菜
腐乳炒通菜

黃昏時間望住日落食海鮮真係好嘆😌😌
(不過千祈唔好諗星期一又要返工🙈)
2021-08-22
椒鹽瀨尿蝦
蒜蓉蒸扇貝
腐乳炒通菜
2021-08-11 61 浏览
四年前同女朋友拍拖,同過佢去一次長洲,記得當晚我哋亦都係去食海鮮嘅,之後大家重回呢個地方,今次就揀咗星期日食中午嘅海鮮餐。🐙今次帶埋屋企人嚟,我哋四個人叫咗六款海鮮加一款精美小菜,個套餐仲有油菜送添🥬。開頭聽到六款海鮮都諗究竟食唔食得晒,其實個份量唔算太多,勝在每樣嘢都可以食下。我自己係椒鹽fans,叫咗椒鹽豆腐、椒鹽賴尿蝦🦞、椒鹽鮮魷🦑,三款嘅椒鹽都煮得好好食,廚師手勢同調味都好好,個豆腐外脆內軟,都幾好餸飯。而鮮魷啖啖肉,大家都食得好開心,好快就食清光。賴尿蝦雖然唔係話好多肉,但係勝在個味道好鮮味,鍾意食海鮮嘅朋友應該都會鍾意呢一款嘅煮法。😂蟹方便我哋就嗌左咖喱蟹同埋薑蔥蟹,爸爸鍾意咖喱蟹既嗰個汁,因為廚師煮得好入味,又係一個送飯一流嘅菜式,成家都飯筒嚟。雖然呢啲蟹唔係我哋平時食開嗰種肉蟹,勁多肉可以食,不過味道係唔錯嘅。👍🏻白灼蝦🦐嘅份量唔算多,有大有細,以我最鍾意就係佢嘅蒸扇貝,因為佢一碟只有三隻,我哋另外加$30叫多一隻,覺得都幾抵食,早知就再嗌多一碟啦。清炒油菜就普通啦,覺得都好抵下,因為最後埋單我哋食咗五碗白飯,加埋都係$650左右,以海鮮餐來講個性價比都幾高,都推薦朋友

白灼蝦🦐嘅份量唔算多,有大有細,以我最鍾意就係佢嘅蒸扇貝,因為佢一碟只有三隻,我哋另外加$30叫多一隻,覺得都幾抵食,早知就再嗌多一碟啦。清炒油菜就普通啦,覺得都好抵下,因為最後埋單我哋食咗五碗白飯,加埋都係$650左右,以海鮮餐來講個性價比都幾高,都推薦朋友去食嘅,可能中午冇咁多人,可以清靜啲食。👍🏻
2021-08-07
  • 椒鹽鮮魷
  • 椒鹽瀨尿蝦
2021-08-11 40 浏览
我媽媽同我都係海鮮迷🦐🐠🦀,最鍾意就係全家去食海鮮,因為疫情嘅關係都已經好耐冇去過長洲,今次嘅長洲之旅令我媽媽非常之期待。其實長洲有條街有好多嘅海鮮餐廳,我哋以前都有食過好多間,今次見到呢一間新開張,感覺都幾乾淨,所以今次就揀咗呢間嚟食下。🐙🐡🐠🐟我哋今次一家四口嚟到揀咗一款有八個菜式,其中入邊有六款都係海鮮,我媽媽叫咗佢最鍾意食嘅白灼蝦🦐、咖喱蟹🦀、同埋椒鹽賴尿蝦🦞,而我就揀咗薑蔥蟹🦀、蒸扇貝🐚、椒鹽鮮魷🦑,爸爸就揀咗清炒白菜同埋椒鹽豆腐。一開始上咗個白灼蝦🦐🦐🦐先,可能我哋太鍾意食啦,覺得個份量未夠多,不過以套餐來講都合理嘅,始終五百零蚊有咁多嘢食,性價比來講已經好高。咖喱蟹🦀嘅咖喱汁非常鮮味,啲蟹嘅肉汁鮮甜嘅,不過尺寸就細咗少少,隻數來講就多啲,所以要睇返你鍾意食一隻好大隻呀,定係鍾意食幾隻細隻啲嘅。薑蔥蟹🦀嘅味道都好惹味,我覺得廚師嘅手勢係算高質素嘅,因為炒出嚟係非常之香口。而獲得全家人比最高分嘅,係蒜蓉蒸扇貝,佢一碟得三隻,我哋額外加咗$30要多隻,覺得好抵食,早知六款海鮮入面揀兩碟都係蒜蓉蒸扇貝啦!🙈🙈🙈椒鹽豆腐外脆香口,椒鹽鮮魷🦑勁有驚喜,都係必食之選😍👍🏻下次嚟長洲識嗌

椒鹽豆腐外脆香口,椒鹽鮮魷🦑勁有驚喜,都係必食之選😍👍🏻

下次嚟長洲識嗌㗎喇😎
2021-08-08
  • 蒜蓉蒸扇貝
2021-08-10 52 浏览
星期六放假 入左長洲放鬆吓食下野🥰 每次入長洲 晚餐都一定會揀間餐廳食海鮮🤭 因為價錢真係好抵食 今次我哋就揀咗呢間新康記菜館啦👅$258已經可以揀三款海鮮菜式 仲包一碟靚油菜添🤩 我哋揀咗最鍾意食嘅椒鹽賴尿蝦 椒鹽鮮魷同埋豉椒炒蟶子🤤 椒鹽賴尿蝦雖然唔係好大隻 但係就好新鮮 其中有啲入邊仲有膏添😍 椒鹽炒真係超惹味 椒鹽鮮魷兩個人食都算幾大碟 唔會好油 好香脆👍🏻 豉椒炒蟶子係用細嗰款蟶子 好大碟好夠味😆 炒菜我哋就揀咗蒜蓉白菜仔 火候十足都好好食㗎 加埋支大可樂就最爽啦🌟

$258已經可以揀三款海鮮菜式 仲包一碟靚油菜添🤩
我哋揀咗最鍾意食嘅椒鹽賴尿蝦 椒鹽鮮魷同埋豉椒炒蟶子🤤
豉椒炒蟶子係用細嗰款蟶子 好大碟好夠味😆
炒菜我哋就揀咗蒜蓉白菜仔
火候十足都好好食㗎 加埋支大可樂就最爽啦🌟
2021-08-09 14 浏览
康記菜館今個週末難得得閒當然就係同亞女朋友仔去下長洲度下假開心吓行開見到有間新開嘅餐館當然就要試吓啦到你主打都係嗰啲海鮮嘅菜式,幾個餸都係幾百蚊落樓絕對係超值又抵清蒸紅油條魚超級有份量,兩個食都夠,肉質鮮嫩又好味,唔會煮過火避風塘炒蜆超有樂器,配上炸蒜味道一流蒜蓉粉絲蒸扇貝鍾意食海鮮嘅朋友點會錯過正扇貝呢,佢哋嘅蒸扇貝配蒜蓉粉絲絕對係正最後叫咗個蒜蓉炒通菜有鑊氣好好味女朋友都好滿意覺得而是呢個價錢絕對係性價比高嘅選擇
康記菜館

今個週末難得得閒當然就係同亞女朋友仔去下長洲度下假開心吓

清蒸紅油
條魚超級有份量,兩個食都夠,肉質鮮嫩又好味,唔會煮過火

避風塘炒蜆
超有樂器,配上炸蒜味道一流

蒜蓉粉絲蒸扇貝

最後叫咗個蒜蓉炒通菜
有鑊氣好好味

女朋友都好滿意覺得而是呢個價錢絕對係性價比高嘅選擇
冇諗過去長洲🏝食海鮮🐟🦐🦞🦑🦀最平可以$168就食到2️⃣款海鮮,仲加多碟炒菜🥬價錢係離島🌊黎講,真心抵食呀🤑~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪ 精選套餐 ($168up) ▪最輕食 : 2️⃣款海鮮 & 1️⃣碟炒菜💃🏻最豪華套餐 : 4️⃣款海鮮 & 3️⃣款小菜 & 1️⃣碟炒菜🕺🏻.因為得👫2個人,所以我地嗌左個🍽▪️3️⃣款海鮮🌊 & 1️⃣碟炒菜🥬  ($258)我地揀左既海鮮包括💁🏻‍♀️▫️蒜蓉蒸扇貝 🧄有成4️⃣隻,同大王🤴🏻可以平分☝🏻人✌🏻隻。面頭粉絲吸晒海鮮香味🌊上面鋪滿左蒜蓉🧄同蔥花🌱,蒜蓉🧄勁香,撈埋粉絲🥣食一流呀😙.▫️豉椒炒蟶子🫑♥️雖然唔係好大隻,但份量勁多🤭我諗至少有5️⃣0️⃣隻,冇沙既👏🏻加左青🫑/紅椒♥️ • 洋蔥🧅 • 豆豉🟤去炒,好惹味😝.▫️椒鹽鮮魷 🦑✨椒鹽鮮魷味道唔錯,脆卜卜💥炸到金金黃黃⚜️,外層炸漿唔會好厚🤏🏻點埋喼汁,兒時最愛,正呀🤪.▫️炒菜 🥬生菜🥬 • 通菜🌱 • 西蘭花🥦 • 菜心💚我揀左蒜蓉炒西蘭花🧄🥦冇煮到過淋,但又唔會生到咬唔到😆.▪ 野飲 ▪汽水 ($15 / 罐)🥤有(紅❤️ / 黑🖤)可樂 • 忌廉💚 • 芬達🧡 • 檸檬茶💛

冇諗過去長洲🏝食海鮮🐟🦐🦞🦑🦀
最平可以$168就食到2️⃣款海鮮,仲加多碟炒菜🥬
價錢係離島🌊黎講,真心抵食呀🤑

▪ 精選套餐 ($168up) ▪
最輕食 : 2️⃣款海鮮 & 1️⃣碟炒菜💃🏻

因為得👫2個人,所以我地嗌左個🍽
▪️3️⃣款海鮮🌊 & 1️⃣碟炒菜🥬  ($258)
我地揀左既海鮮包括💁🏻‍♀️
▫️蒜蓉蒸扇貝 🧄
有成4️⃣隻,同大王🤴🏻可以平分☝🏻人✌🏻隻。
面頭粉絲吸晒海鮮香味🌊
上面鋪滿左蒜蓉🧄同蔥花🌱,
蒜蓉🧄勁香,撈埋粉絲🥣食一流呀😙

▫️豉椒炒蟶子🫑♥️
雖然唔係好大隻,但份量勁多🤭
我諗至少有5️⃣0️⃣隻,冇沙既👏🏻
加左青🫑/紅椒♥️ • 洋蔥🧅 • 豆豉🟤去炒,好惹味😝
豉椒炒蟶子🫑♥️
豉椒炒蟶子🫑♥️

▫️椒鹽鮮魷 🦑✨
椒鹽鮮魷味道唔錯,脆卜卜💥
炸到金金黃黃⚜️,外層炸漿唔會好厚🤏🏻
點埋喼汁,兒時最愛,正呀🤪

▫️炒菜 🥬
生菜🥬 • 通菜🌱 • 西蘭花🥦 • 菜心💚
我揀左蒜蓉炒西蘭花🧄🥦
冇煮到過淋,但又唔會生到咬唔到😆
蒜蓉炒西蘭花🧄🥦

▪ 野飲 ▪
汽水 ($15 / 罐)🥤
有(紅❤️ / 黑🖤)可樂 • 忌廉💚 • 芬達🧡 • 檸檬茶💛....
🔺套餐選擇都幾多💁🏻‍♀️
👉🏻 海鮮🌊都有成1️⃣6️⃣款揀 🐟🦐🦑🦞🦀
(蟶子 扇貝 花螺 魷魚 大蜆 魚 蝦 蟹) 樣樣齊
👉🏻 小菜🧆 有2️⃣0️⃣款選擇
煮法都唔單一👨🏻‍🍳 煎 炒 煮 炸 蒸 都有🍳🥘
🔺依個價錢,份量都算幾大份🤗
🔺2個人食,平均都唔洗$200 / 位🤑
🔺大啤🍺都係$25up/樽, 配小炒勁爽🍻
想讚一讚店員姐姐❣️
1️⃣ 本身食完諗住走,點知落勁大雨⛈
主動叫我地唔好走住啦,
行出去成身濕晒,坐下先啦🪑🪑
2️⃣ 落雨期間,人流當然會少d,
但店員姐姐🙅🏻‍♀️冇係到ᎻᎬᎪ,
佢拎左條布去抹餐牌📖,真係咁耐以黎出去食野🍽
我都未見過依一幕,好好呀💯

2021-07-31 27 浏览
放假約朋友去離島玩一日,朋友提意到長洲,諗吓已經有成年冇嚟過,入到去又熱又攰,就打算食左野先。入長洲除左食大魚蛋外,都試下海鮮檔先。我地揀左呢間新康記菜館,地點好方便,離碼頭行5分鐘就到,吹住海風,望住長洲景食飯的確幾chill👍,睇見餐牌,樣樣都好似好好食咁!正當眼花撩亂之際,侍應姐姐推薦我哋食套餐,最後我地2個女仔叫左 $308set(自選3個海鮮,一份小炒,一份小菜),價錢恰當,岩哂我地呢d 選擇困難症女仔。白灼海生蝦蝦好新鮮,有手指咁大隻,仲好鮮甜,唔使點豉油都好足夠。椒鹽鮮魷好香脆,鮮魷大大件,啖啖魷魚香味,炸得酥香,而且薄薄一層粉唔會好厚,椒鹽味道很足夠🤩豉椒炒蟶子隻隻聖子都好厚肉,索晒好多汁,真係差啲忍唔住order個白飯蒜蓉炒西蘭花🥦清脆碧綠嘅西蘭花,脆得黎又唔會太老,而且食落好爽口嘅感覺,西蘭花滿滿的蒜蓉汁😋生炒排骨份量都幾多,醬汁酸酸甜甜,好開胃令人食到停唔到口,成碟都好夠熱好夠鑊氣。另外一提,餐廳食物選擇好多,菜式普遍都好大碟,最好叫多幾個親戚朋友一齊去,就可以試多幾款啦

白灼海生蝦
蝦好新鮮,有手指咁大隻,仲好鮮甜,唔使點豉油都好足夠。

椒鹽鮮魷

蒜蓉炒西蘭花🥦

2021-07-31
2021-07-27 40 浏览
🏖最近放假去長洲食大魚蛋同Cafe 之外,夜晚唔少得食海鮮作結。一貫作風係會去長洲碼頭左邊直行嘅海鮮舖,有好多選擇,當中試過幾間。今次第一次食呢一間食物質素不過不失👌🏻,店主服務同態度都友善,同埋多人幫襯,亦係少有嘅海鮮菜館會播緊Viutv 。 我們選擇咗3 款海鮮加油菜嘅套餐$268,加上天氣超級熱,飲返枝裝可樂同罐裝忌廉即刻舒服唔少。 🦐白灼海蝦份量唔算好多,但色澤係鮮橙色,食落彈牙,都幾新鮮。 🦀薑蔥炒蟹 望落幾大碟,味道唔會太鹹,食得出鮮甜嘅味道。雖然呢款蟹唔算多肉,但係價錢相對便宜,性價比還好吧。如果蟹鉗有剪開就更好。 🥢豉椒炒蟶子超多蟶子,唔會完全分開哂啲殻同肉炒,會俾足料。醬汁唔會太濃味,唔使送飯都可以。 大多蟶子都係爽口,但係有部分有少少沙,質素尚可接受。 🥬附送通菜,其實仲有生菜、菜心好多蔬菜選擇。💓整體價錢比市區抵食唔少,因此要求亦唔會咁多。整體係不過不失,比上次食嗰間已經好唔少,係食得飽嘅一餐。康記菜館🇭🇰長洲北社海傍道11A地下

🦐白灼海蝦
份量唔算好多,但色澤係鮮橙色,食落彈牙,都幾新鮮。

🦀薑蔥炒蟹

🥢豉椒炒蟶子

🥬附送通菜,其實仲有生菜、菜心好多蔬菜選擇。

康記菜館
🇭🇰長洲北社海傍道11A地下
2021-07-09 61 浏览
依間係常常去食既飯店。。不停會話比朋友知好好食夠鑊氣平靚正。。今晚一行五人去食。。平係平。。不過炒蜆係烚過再橯個沖落去重要有沙,一D鑊氣都無。。 椒鹽鮮魷上枱係凍既。。炸大腸係微暖既。。蒸魚就不過不失。。腐乳炒通菜無乜味又係無鑊氣都係暖既。。 幹燒伊麵無乜色無乜味。。 揚州炒飯叉燒係酸既已壞左(同店員講店員幫我取消)。。豆腐海鮮湯,蝦係梅既,蜆有沙既,魚就勁夠魚鱗。。叫多個白飯都係硬到食唔到。。埋單走既時候先見到佢係7月1先新開張。。唔怪得招牌會變咗新康記。。真係一定無下次。。又小一間飯店可以食了。。
2021-07-09
2021-04-08 225 浏览
this restaurant offered an 8-dish seafood package for 700 HKD, and told that our party of eight would be suitable for it. it was alright, however not filling at all. service was average and on par with similar restaurants, and the quality of food was not anything to write home about. there are definitely restaurants and cafes around with better service, food, and environment for the price paid.

2021-04-02
等候时间
20 分钟 (堂食)
2021-04-07 191 浏览
黎到長洲晚餐選擇都好多,碼頭一行都係大排檔,勁豐富嘅海鮮餐。上網睇咗人地啲推介之後,揀咗依間都幾多人講嘅餐廳。叫咗三海鮮一碟菜都唔洗三百蚊,超級抵食。椒鹽鮮魷味道唔錯,有醃過,都好脆🤩🤩🤩。扇貝得三舊就少咗啲,兩個人都分唔到每人兩件😭😭😭不過唔算太削都幾ok,對得住個價錢既🤪😜😜有黃倉魚同紅油,揀咗黃倉魚,一啲都唔柴,魚嘅size尚算可以,係上菜慢少少😢😢西蘭花好fail,淥咗好耐咁,淋哂,同埋完全無味。

上網睇咗人地啲推介之後,揀咗依間都幾多人講嘅餐廳。

叫咗三海鮮一碟菜都唔洗三百蚊,超級抵食。

椒鹽鮮魷味道唔錯,有醃過,都好脆🤩🤩🤩。

西蘭花好fail,淥咗好耐咁,淋哂,同埋完全無味。
2021-03-02 274 浏览
第二次入嚟長洲,唔知夜晚嗰餐食咩好 正當同男朋友煩惱緊點解決嘅時候 行到去 依間嘢出面,就有個中年侍候姐姐拉我哋入去食, 見到個餐牌我哋覺得價錢都ok咁,所以就一試啦~我哋點咗四樣餸,分別係白灼蝦,豉椒花螺,椒鹽九肚魚,粉絲蒸扇貝男朋友就飲啤酒,我就飲忌廉,爽yy椒鹽九肚魚啱啱炸出嚟,新鮮滾熱辣食落口仲係熱騰騰,好香口好脆只係略嫌味道有少少偏淡,唔夠鹹~點啲配料嚟食就啱啱好ok白灼蝦就好新鮮,蝦肉好爽口鮮甜 而且啲蝦都幾大隻,點啲豉油嚟送飯食簡直一流至於啲豉椒炒花螺就夠曬惹味每粒花螺都幾大粒, 都算新鮮嘅只係其中有兩三粒,食落去霉霉地咁囉因為用豉椒炒所以好香,邊食邊用啲汁嚟撈飯啲配料青椒,洋蔥吸晒醬汁嘅香,都好好味只係碟 扇貝令我哋有少少失望因為有少少實物與圖片不相符嘅感覺一上台我哋o咗嘴...冇諗過啲扇貝咁細粒咁的骰,真係太細粒囉!所以 粒肉,一樣好細粒, 佢得四粒 真係食完好似冇食過咁嘅感覺 不過用啲粉絲嚟撈飯食,都還不錯嘅整體嚟講性價比已經算好高埋單都係400零蚊,所以 隻抵食吓餐廳奉送咗一碟炒菜畀我哋添雖然d菜味道麻麻 ,不過心意搭夠
第二次入嚟長洲,唔知夜晚嗰餐食咩好
正當同男朋友煩惱緊點解決嘅時候
行到去 依間嘢出面,就有個中年侍候
姐姐拉我哋入去食
, 見到個餐牌
我哋覺得價錢都ok咁,所以就一試啦~

我哋點咗四樣餸,分別係白灼蝦,豉椒花螺,
椒鹽九肚魚,粉絲蒸扇貝

男朋友就飲啤酒,我就飲忌廉,爽yy

椒鹽九肚魚啱啱炸出嚟,新鮮滾熱辣
食落口仲係熱騰騰,好香口好脆
只係略嫌味道有少少偏淡,唔夠鹹~
點啲配料嚟食就啱啱好ok

白灼蝦就好新鮮,蝦肉好爽口鮮甜
而且啲蝦都幾大隻,點啲豉油嚟送飯食簡直一流

至於啲豉椒炒花螺就夠曬惹味

每粒花螺都幾大粒, 都算新鮮嘅
只係其中有兩三粒,食落去霉霉地咁囉

因為用豉椒炒所以好香,邊食邊用啲汁嚟撈飯
啲配料青椒,洋蔥吸晒醬汁嘅香,都好好味

只係碟 扇貝令我哋有少少失望

因為有少少實物與圖片不相符嘅感覺
一上台我哋o咗嘴...冇諗過啲扇貝咁細粒

咁的骰,真係太細粒囉!
所以 粒肉,一樣好細粒, 佢得四粒

真係食完好似冇食過咁嘅感覺
不過用啲粉絲嚟撈飯食,都還不錯嘅
整體嚟講性價比已經算好高
埋單都係400零蚊,所以 隻抵食吓

餐廳奉送咗一碟炒菜畀我哋添
雖然d菜味道麻麻 ,不過心意搭夠

2021-02-27
我地就叫咗三個餸,分別係蒜蓉蒸蟶子,薑蔥炒蟹,仲有個係豉汁蒸倉魚,🙃🙃咁你等嘅時候我哋就見到廚房拎住支大啤喺度飲緊咁康記就送咗個菜俾我哋嘅。最先嚟到嘅就係個菜同埋薑蔥炒蟹 首先唔講佢嘅賣相係點樣第一啖食落去得個鹹字,之後我哋隔離有台客到佐 就應該係熟客泥佢哋仲要係自己拎海鮮去比餐廳整「嗰陣菜同埋嗰蟹已經到咗」。。然後等咗半個鐘左右我哋啲餸都係未到但人哋隔離熟客新鮮整嘅海鮮都上咗菜我哋都仲喺度等緊🙃🙃 我哋問個職員問仲要等幾耐到,個職員先慢慢呢我哋嘅餸出嚟仲要蒸錯魚🥲 之後職員講話如果要重新整過嘅話要等咁我哋就開始食聖子 第一啖落去又係喊到阿媽都唔認得仲要入面好多沙喺度完全唔係人食 之後我哋同店員講唔要條魚話啲嘢太鹹根本完全食唔到 個店員仲要黑面之後我哋問點解要等咁耐?個店員話 蒸係要時間㗎啦 咁我哋問返佢點解隔泥台個熟客 遲過我哋嚟但係早過我哋上?個店員都係一路喺度解釋話蒸係要時間由頭到尾一句唔好意思都冇,一路喺度狡辯🌚 最咩我同我先生收到直接買單走咗張單好似212元 (冇要條魚)講個面唔係錢嘅問題而係個服務態度同埋個廚房嘅問題 點解可以返工時間拎住支大啤喺度飲?飲酒唔係問題 但係唔好
我地就叫咗三個餸,分別係蒜蓉蒸蟶子,
首先唔講佢嘅賣相係點樣
第一啖食落去得個鹹字,
之後我哋隔離有台客到佐 就應該係熟客泥
佢哋仲要係自己拎海鮮去比餐廳整
「嗰陣菜同埋嗰蟹已經到咗」。。
然後等咗半個鐘左右我哋啲餸都係未到
第一啖落去又係喊到阿媽都唔認得
仲要入面好多沙喺度
完全唔係人食 之後我哋同店員講唔要條魚
話啲嘢太鹹根本完全食唔到 個店員仲要黑面
之後我哋問點解要等咁耐?
個店員話 蒸係要時間㗎啦
咁我哋問返佢點解隔泥台個熟客
遲過我哋嚟但係早過我哋上?
個店員都係一路喺度解釋話蒸係要時間
張單好似212元 (冇要條魚)
講個面唔係錢嘅問題而係個服務態度同埋個廚房嘅問題 點解可以返工時間拎住支大啤喺度飲?飲酒唔係問題 但係唔好出錯
總括嚟講呢餐飯食到好嬲🤬🤬🤬🤯
首先唔講佢嘅賣相係點樣
第一啖食落去得個鹹字,
之後我哋隔離有台客到佐 就應該係熟客泥
佢哋仲要係自己拎海鮮去比餐廳整
「嗰陣菜同埋嗰蟹已經到咗」。。
然後等咗半個鐘左右我哋啲餸都係未到
第一啖落去又係喊到阿媽都唔認得
仲要入面好多沙喺度
完全唔係人食 之後我哋同店員講唔要條魚
話啲嘢太鹹根本完全食唔到 個店員仲要黑面
之後我哋問點解要等咁耐?
個店員話 蒸係要時間㗎啦
咁我哋問返佢點解隔泥台個熟客
遲過我哋嚟但係早過我哋上?
個店員都係一路喺度解釋話蒸係要時間
張單好似212元 (冇要條魚)
總括嚟講呢餐飯食到好嬲🤬🤬🤬🤯
希望大家去長洲唔好食費事中伏