2019-06-04 2583 浏览
因公事同個parter來個quick lunch,工作餐可以開公司數,經常路過未曾幫襯,就借機會來踩吓線。地方装修得幾靚,乾淨。揾個位坐底,周圍望揾menu之際,有位阿姐板住塊面走過來。由個袋"Fing" 張咭出嚟,淡然一句: 今日食呢D!原來係一張手寫咭,是日午餐menu,碟頭飯+餐湯+餐飲,五蚊幾蚊。咭上寫湯有紅(羅宋),白(忌廉)同中湯揀。我見今日係忌廉湯係龍蝦湯,就話叫"白"湯,個阿姐重覆強調咗兩次"龍蝦湯嚟架!",我初時唔太明點解要咁講。個湯嚟到先明白,原來今日個湯唔係白色嘅! 個湯其實幾好飲,仲食到丁丁蝦肉添。飲湯之際先有機會望下玻璃檯下果張menu,有相,但D字真係好細隻,唔起眼。圖多,感覺其實冇乜野揀。午餐我點照燒石斑蟹柳意粉。來到先覺得有伏,點解照燒汁可以燴意粉? 其實佢賣相可以,仲有一片笳子,一片蕃薯(定薯仔)做配菜。不過個意粉配照燒汁感覺似食緊甜版嘅油撈面隔離檯OL 嘅魚旦粉好似仲正。仲有杯餐茶,盛惠$53。至於有冇下次? 隨緣啦!

忌廉龍蝦湯

個湯其實幾好飲,仲食到丁丁蝦肉添。

午餐我點照燒石斑蟹柳意粉。
照燒石斑蟹柳意粉

隔離檯OL 嘅魚旦粉好似仲正。

仲有杯餐茶,盛惠$53。至於有冇下次? 隨緣啦!
2019-05-29
2019-01-21 1670 浏览
朝早係觀塘做嘢,咁早起身當然想食過豐富早餐,經過宏利金融中心,冇諗過係咁靚嘅寫字樓裏面會有一間茶餐廳,所以諗都唔諗,就去幫襯。餐廳裏面裝修華麗光亮,睇下餐牌全都是傳統茶餐廳早餐,有四款,羅宋湯螺絲粉,沙嗲牛肉公仔麵,雪菜肉絲米粉,火腿通心粉配蛋三文治或腸仔雞蛋餐包奉送咖啡或茶。早餐一律$33,最後點了沙嗲牛肉公仔麵,腸仔煎蛋熱奶茶。早餐水準付合預期,沙嗲牛肉麵味道不錯,一日開始有個好早餐,真的很重要喔。

早餐一律$33,最後點了沙嗲牛肉公仔麵,腸仔煎蛋熱奶茶。

2018-11-26 1212 浏览
平時很少吃食多士﹐因為不能當正餐又不健康不過因為今次要 Hea 一小時﹐就當作"買"個位置點了個西多士茶餐﹐配凍奶茶西多士賣相不錯﹐金黃色西多盛滿鍊奶和半溶牛油 西多咬不去沒有脆邊﹐有點扣分不過很意外地吃到柚子醬!!!鍊奶+牛油+柚子+西多 嗚哇 意想不到的很配﹐柚子味令整體味道更有層次更有點像平衝了甜膩的感覺﹐帶來點點清新!而奶茶不抱期望﹐因為一般4時多會用下午茶時段煮好的茶底﹐茶味應該因為放太久而較澀但這杯的茶底卻沒有放得太久﹐沖調比較剛好﹐好平衡奶 : 茶比例約 1 : 3.5 ﹐是我最愛的比例一口西多 配一口奶茶幸福感直升上天
平時很少吃食多士﹐因為不能當正餐又不健康
不過因為今次要 Hea 一小時﹐就當作"買"個位置
西多士茶餐
點了個西多士茶餐﹐配凍奶茶
西多士賣相不錯﹐金黃色西多盛滿鍊奶和半溶牛油

西多咬不去沒有脆邊﹐有點扣分
不過很意外地吃到柚子醬!!!
鍊奶+牛油+柚子+西多
嗚哇

意想不到的很配﹐柚子味令整體味道更有層次
更有點像平衝了甜膩的感覺﹐帶來點點清新!

但這杯的茶底卻沒有放得太久﹐沖調比較剛好﹐好平衡
奶 : 茶比例約 1 : 3.5 ﹐是我最愛的比例
一口西多 配一口奶茶
幸福感直升上天
2018-11-23
西多士茶餐
  • 凍奶茶
  • 西多士
星期六下午,一時多至二時,在我到慣的九龍城或太子一帶,是找不到泊車的地方。所以,Honey駕車到觀塘偉業街宏利金融中心,容易泊車,也不必等位開餐。之前,在這裏光顧過一間意大利餐廳,原來改開了康年餐廳。算啦,反正泊車了,不再改地點,就是試康年餐廳。內裏的裝修,尚算高雅,有吊燈、白色牆壁、黑皮梳化…而食物,是一般茶餐廳所提供的食物。無論裝修和食物,都沒有問題……偏偏員工的態度,令裝高雅的裝修和味道尚算不錯的食物,大大扣分!!我叫了菜肉餃牛腩河,配凍鴛鴦。菜肉餃、牛腩都不錯。Honey就叫了瑞士雞翼撈出前一丁。瑞士雞翼被煮得太稔,沒有肉的質感,也太甜。出前一丁也太硬,未煮透,麵質硬硬的。不過,整體而言,食物尚算不錯。但是,員工服務就……無論入座、叫餐、收拾……他們都腫口腫面,一副不情不願、拖著腳步來應付。我感受到什麼是「背脊骨落」!下次再到宏利金融中心的話,我會選其他餐廳的。

之前,在這裏光顧過一間意大利餐廳,原來改開了康年餐廳。
算啦,反正泊車了,不再改地點,就是試康年餐廳。

無論裝修和食物,都沒有問題……

我叫了菜肉餃牛腩河,配凍鴛鴦。
菜肉餃、牛腩都不錯。

Honey就叫了瑞士雞翼撈出前一丁。
瑞士雞翼被煮得太稔,沒有肉的質感,也太甜。
出前一丁也太硬,未煮透,麵質硬硬的。

不過,整體而言,食物尚算不錯。

但是,員工服務就……
我感受到什麼是「背脊骨落」!

下次再到宏利金融中心的話,我會選其他餐廳的。
2018-10-06
2018-08-12 894 浏览
午飯來呢間,食秘製 XO 醬蝦球撈麵$50。蝦球欠奉,其實係中型 size 的蝦仁。唔似急凍貨,食得出有D蝦味,冇雪味。麵底幾好,軟硬適中,有彈性。秘製 XO 醬偏咸唔辣,我撈左少少算了。面層鋪滿蝦籽,冇乜味但令到成件事即時高級左,裝飾用。條菜就 hea 左DD囉,跟番餐牌張相用兩條菜芯會靚D。跟撈面的魚湯底,乳白色鮮味十足,不排除加左師傅,但真係好鮮味,忍唔住成碗飮曬,師傅有師傅的道理。奶茶香濃而且滿到不行👇,正呀!埋單 $50, 都夠飽架,唔錯啦!
午飯來呢間,食秘製 XO 醬蝦球撈麵$50。

麵底幾好,軟硬適中,有彈性。

秘製 XO 醬偏咸唔辣,我撈左少少算了。
面層鋪滿蝦籽,冇乜味但令到成件事即時高級左,裝飾用。

條菜就 hea 左DD囉,跟番餐牌張相用兩條菜芯會靚D。

奶茶香濃而且滿到不行👇,正呀!

埋單 $50, 都夠飽架,唔錯啦!

2018-06-15 555 浏览
試咗幾次早餐,第一次早餐跟火腿蛋三文治,三文治有啲怪味,我以為係我味覺問題。咁我就再試多幾朝早餐,點知次次都真係有一陣味,咁我就試吓轉做餐包,點知都係有嗰陣味。我搣開個餐包睇睇,原來係發毛,即刻唔敢食,我見到隔離枱都係放棄左唔食個包,所以我肯定啲包係擺係一個衛生環境唔好嘅地方,仲要擺過野,依家唔敢再幫襯。但係佢出名係做麵包,我唔明白點解會發生呢一樣事情,我諗佢哋要好好檢討,如果唔係我驚好多人食完要去醫院

2018-03-09 762 浏览
最近跟得同事多,真係食多左好多包呀😂😂塊面都變到發水麵包啦🤦🏽‍♀️今次呢間包店係見到有同事係到食,感覺應該唔太差,又走黎試試佢🤣👉🏿✨雞尾包 Hkd 6 💸📌價錢中等,不過拎到上手有啲失望,係凍晒架!第2日做早餐個時別番熱佢,又幾香喎😳佢個名仲叫到係流沙雞尾包😂流沙就冇啦,不過料多麵包都軟熟,ok la ~

👉🏿✨雞尾包 Hkd 6 💸

📌價錢中等,不過拎到上手有啲失望,係凍晒架!
流沙就冇啦,不過料多麵包都軟熟,ok la ~
今日落雨, 搞到好多人留哂係室內食飯, 不過我都放得晏既, 一點半後落到黎, 諗住試下康年啦~係有位既. MENU 係哂台面, 好可惜我係2個人坐單邊4人台,問題黎喇, 台面玻璃底既餐牌呢, 都係單向既, 喂...咁你做乜安排我坐單邊? 我睇唔哂D 餐牌咯. 冇一本本畀你揀家, 就算叫阿姐羅張放係收銀既餐牌都係得部分餐牌黎, 同我單向睇到既MENU 冇分別.(因為對面有人所以唔好意思影哂成張台)阿姐又突然羅一張素食MENU 黎介紹~其實我一心去茶記係想食常餐之類, 即係湯粉+炒蛋多士呢..可惜呢度冇, 最近似既只有早餐, 即係叫唔到, 搵到個有瑞士雞翼撈丁餐 $47, 但無左重點炒蛋多士..><焗飯類$58-$65 唔跟餐飲, 又係要加$7/9 先有熱飲...感覺唔係幾抵..其實有D都抵叫既, 魚蛋粉類同埋咖哩飯類, 可惜我呢幾日都食左同類既, 咁就唔想重復喇.WELL~ 然後朋友好辛苦咁揀左海南雞飯$63, 只跟湯, 熱飲+$7/$9(唔記得)咁我都諗住算啦, 照跟啦...落完單返黎話冇哂油飯..咁我要再諗諗喇..油飯係海南雞既精髓黎家喇.朋友就照要, 我呢D邪惡既人
(因為對面有人所以唔好意思影哂成張台)
阿姐又突然羅一張素食MENU 黎介紹~
其實我一心去茶記係想食常餐之類, 即係湯粉+炒蛋多士呢..

咁我都諗住算啦, 照跟啦...
落完單返黎話冇哂油飯..咁我要再諗諗喇..
油飯係海南雞既精髓黎家喇.
朋友就照要, 我呢D邪惡既人就要改單..
改單咩...即係又重新陷入天人交戰中..好多野都賣哂左..(有冇咁好賣)
諗住算啦,叫焗豬又冇哂~
然後立眼望到有炒粉類, 咁不如試下炒野啦, 叫個星洲炒米$48+$2凍飲先, 點知原來係下午茶餐黎..= =
不過阿姐都好好人, 當時係1:45, 呢個餐2點先賣, 阿姐就話一係你等下先55分幫你落單好冇?
咁..都好啦. 我又唔係好餓, 可以等下...炒粉係TEA黎, 但真正既西多呀, 雞翼薯條TEA就要2:30 先開始~
咁都算好彩炒粉2點就可叫.. ELSE 我真係唯有食出爐麵包算.XDDD
最後都要2點3 先食得~ 初時諗住REGULAR LUNCH 要$60 UP 一SET,
呢個TEA 賣$50份量係咪會少D, 丫, 又冇WOR, 可能佢地想等多張單一齊炒, 不過等唔到就先要出一個XDDD

味道就.. D 米粉比較林, 感覺似係湯整熟後先落鑊, 唔係生炒出黎咁~
冇鑊氣同軟濕身~

呀. 差D唔記得講, 朋友個海南雞飯,
無影相, 因為當時我重揀緊餐, 腦內交戰緊.XDDD
到我揀好先望佢個餐XDDD
然後呢, 望落似蒸雞咁, 而唔係平時見到既滑一滑浸熟既海南雞~~~

好在我唔餓, 志在放飯有飲野飲下吹下水, 只好講好又一餐唔好又一餐咯!
唯有同自己講, 開新未RUN 熟, 有待改善啦~
有冇下次? 畀返個炒蛋多士常餐黎先再講丫~~~
2018-01-19
2018-01-17 619 浏览
公司附近最近開了一間新茶餐廳,發現它的菜單有素菜,感覺很特別,因為很少茶餐廳會供應素菜,於是跟朋友說起 ,原來康年在旺角也有分店,因為我不太常去旺角所以我不知道,另外它也有賣舊式麵包,宏利這家康年很就腳,跟同事去試了幾次,個人比較喜歡它的魚蛋河,它的魚湯很鮮甜,魚蛋又很彈牙,另外我常點的就是瑞士汁雞翼撈公仔麵,瑞士汁正合我的口味,同事就喜歡它的喇沙牛肉麵,湯濃度適中,很足料,另外奶茶很重要,我是每天都要飲一杯奶茶的人,奶茶比食物好不好吃還重要,它們的奶茶很滑,而且在觀塘區它的價錢算是平啦。
公司附近最近開了一間新茶餐廳,發現它的菜單有素菜,
感覺很特別,因為很少茶餐廳會供應素菜,於是跟朋友說起 ,
原來康年在旺角也有分店,因為我不太常去旺角所以我不知道,
另外奶茶很重要,我是每天都要飲一杯奶茶的人,
奶茶比食物好不好吃還重要,它們的奶茶很滑,
而且在觀塘區它的價錢算是平啦。

2018-01-10