2019-06-04
因公事同個parter來個quick lunch,工作餐可以開公司數,經常路過未曾幫襯,就借機會來踩吓線。地方装修得幾靚,乾淨。揾個位坐底,周圍望揾menu之際,有位阿姐板住塊面走過來。由個袋"Fing" 張咭出嚟,淡然一句: 今日食呢D!原來係一張手寫咭,是日午餐menu,碟頭飯+餐湯+餐飲,五蚊幾蚊。咭上寫湯有紅(羅宋),白(忌廉)同中湯揀。我見今日係忌廉湯係龍蝦湯,就話叫"白"湯,個阿姐重覆強調咗兩次"龍蝦湯嚟架!",我初時唔太明點解要咁講。個湯嚟到先明白,原來今日個湯唔係白色嘅! 個湯其實幾好飲,仲食到丁丁蝦肉添。飲湯之際先有機會望下玻璃檯下果張menu,有相,但D字真係好細隻,唔起眼。圖多,感覺其實冇乜野揀。午餐我點照燒石斑蟹柳意粉。來到先覺得有伏,點解照燒汁可以燴意粉? 其實佢賣相可以,仲有一片笳子,一片蕃薯(定薯仔)做配菜。不過個意粉配照燒汁感覺似食緊甜版嘅油撈面隔離檯OL 嘅魚旦粉好似仲正。仲有杯餐茶,盛惠$53。至於有冇下次? 隨緣啦!
個湯其實幾好飲,仲食到丁丁蝦肉添。
午餐我點照燒石斑蟹柳意粉。
仲有杯餐茶,盛惠$53。至於有冇下次? 隨緣啦!