2018-03-20 1674 浏览
隨機找到這家店,外觀看上去不錯,但是提供的食物卻讓人大失所望⋯⋯一進店只看到三位店員不斷聊天,也不怎麼搭理,所點的薑紅茶拿鐵,除了薑味,沒有茶味亦沒有奶香味,口感平淡無奇:( 甜點選的是司康,第一次看到切都很難切開的司康,硬的跟石頭一樣,口感又乾,不知道是否烤過頭了⋯⋯搭配一小湯匙的奶油跟一小湯匙的果醬,在同個小碗裡。這樣的價格搭配這樣的產品,實在不值得推薦,味道差其實不如一般的茶餐廳,還比較實在!

2018-03-20
等候时间
10 分钟 (堂食)
2018-03-04 1043 浏览
曾幾何時,這裡賣的是精緻,休閒!今天,食物已似隔幾間舖茶記,但價$仍是人家的1.5-1.8倍,十分失望!是租魔蠶食了當初的心志?為何不可以堅持?出品很令人失望!店內不足十個客但個wifi連text都load 唔到,所為茶室⋯⋯

2018-03-04
2018-02-03 1073 浏览
This morning I was here for breakfast with expectation, as it was recommended by other moms.Ordered mushroom omelette set $78.Omelette was too dry and not sure why tasted strange on the oil used. Too much dressing on salad. Croissant was ok. Coffee Americano was quite good though. Restaurant ambient was ok not super. Chairs not too comfortable so wouldn’t be able to relax and chill out. In any case $78 not worthwhile in my opinion. A bit disappointed...

Mushroom  omelette  breakfast
2018-02-03
$78 (早餐)
  • Americano  coffee
2018-01-18 1064 浏览
今日中午想搵一間cafe食嘢,所以就找了北角附近一間 cafe 店鋪都比較難找到, 門面唔係太起眼店側係車房,👌入到店裏內, 就像進入另一個世界一樣 ,店內有一些輕快音樂 ,座位舒適 店內有兩個店員,這個店舖是自助形式 ,先去櫃檯購買, 買完之後佢哋會將餐送到你個位度 ,之後大概等咗15分鐘先嚟一個 吞拿魚青瓜比利時窩夫🤗, 急不及待即刻試食窩夫微微溫暖外脆內温帶少許硬, 甜甜既窩夫夾雜吞拿魚一起吃會比較好食, 😥側跟嘅沙律比較遜色,比我想像中個沙律汁係好酸不過都接受, 大概等咗 15分鐘再嚟埋我喜歡的 rose latte , 當店員放低杯咖啡時我有D驚訝!!!進入一間咁優雅嘅咖啡店,好好地享受我的午餐嘅時候竟然放下一杯😲佈滿咖啡漬係杯邊~ 其實我唔係一個挑剔嘅人,只不過冇諗到去cafe通常都會比較著重餐具乾淨以及賣相的🤔後來我向店員反應後, 她立即為我更換 ,最後飲埋我叫的咖啡溫度不是太熱,玫瑰味都適中😊總結.........................雖然我唔知嗰啲係人客飲剩餘嘅漬,定係咖啡機滴落去嘅漬, 總括嚟講都好滿意佢能夠立即更換😊🤔雖然沒有某些cafe的親切感覺,例如
總結.........................
🤔雖然沒有某些cafe的親切感覺,例如: 一入店會有店員好熱情同你講hello 嗰種, 😜不過純粹個人感覺, 當然每間店舖都有獨特嘅風格,但是這個地方都是傾偈聚腳的好地點

其他款式曲奇

試食曲奇

吞拿魚窩夫拼沙律

2018-01-17
2018-01-14 911 浏览
北角好少有尼種蛋糕店🍰咁經會發現有即刻下午來嘆個咖啡☕️食個蛋糕🍰下午3點幾好少人地位夠大好寧靜而個時黎有優惠指定某幾款飲品加指定蛋糕🍰優惠70$set而我揀既焦糖咖啡☕️要另外10$蛋糕不是指定款又要加$5 實際上都比較貴尼款紫薯蛋糕🍰真係好靚味道也不錯 只是略甜另外尼杯焦糖咖啡真心好甜入吾到口另外尼款熊熊🐻朱古力oreo蛋糕🍰也是略甜味道可以整體這間店既蛋糕同咖啡都偏甜 所以食吾到太甜既話就吾好叫焦糖咖啡☕️不然配埋蛋糕🍰真係甜足成日除左影相一流之外應該吾會再想來價錢也偏貴
北角好少有尼種蛋糕店🍰

另外尼款熊熊🐻朱古力oreo蛋糕🍰也是略甜
味道可以

除左影相一流之外應該吾會再想來價錢也偏貴
2017-11-07 1042 浏览
佢哋D蛋糕每一件都好靚好精美,小編都考慮左一陣先決定到。檸檬撻上面有一條白朱古力面頭再鋪左少少金箔,成件事真係好有美感丫!你以為好睇就唔好食?首先檸檬撻隻檸檬味一D都唔假而且仲幾清新下添,不過就係甜左少少。另外個撻底都超級正,香口又帶有D牛油味,而且個撻底仲要完全冇淋到添。小編真係覺得超好味丫😋再者店舖既環境都幾舒服下,又靜又闊落👍
Angel  Lemon  Meringue
佢哋D蛋糕每一件都好靚好精美,小編都考慮左一陣先決定到。
再者店舖既環境都幾舒服下,又靜又闊落👍
Angel  Lemon  Meringue
2017-09-04 1377 浏览
朋友仔過海黎港島區找我下午茶,印象中有間 餅店 唔錯,所以帶佢黎---幸福餅店 試下。入去有個梳化靚位   我地即刻坐低左,店內採用自助式點餐,朋友選定了他的甜點和咖啡,再換我去挑選同俾錢。我們點了兩個TEA SET,合共和$150,(兩杯咖啡 + 兩件蛋糕)Opera cake: 橫切面層次分明,亦都做到入口即溶的效果,蛋糕的表面鋪上一層令人垂涎的朱古力漿,整個蛋糕味道是可以的。薄荷朱古力慕絲: 外表晶瑩剔透,鏡面做得不錯,淡淡的薄荷味 入口味道適中,喜歡嚐試新口味甜品的,不妨一試。但唯一美中不足的是餅底太硬了。再來是兩杯咖啡,老實說,是失望了,所以也沒拍照了。裝修很有小店的風格,令人舒服。 但服務 是平庸一點 不是差 也算不上好。總括來說 是可以的,未算難忘,可以更好。

opera cake

薄荷朱古力慕絲

再來是兩杯咖啡,老實說,是失望了,所以也沒拍照了。

總括來說 是可以的,未算難忘,可以更好。
2017-09-02
2017-07-17 1396 浏览
星期日我自己一個人到那兒,打算打發時間,一入到舖入面,諗住睇下有咩岩食,店員係咁問我你食咩呀?其實我睇緊 你比d時間我好唔好!店員又唔問你係邊度食 我話係度食 佢又唔主動guide 我坐低!叫左scone食個scone 邊燶左,略硬,完全冇味,同光酥餅一樣!而跟scone既牛油只不過普通係超級市場既牛油,果jam如是!加上牛油同jam既份量唔夠!另外環境好嘈 座位好窄 完全唔可以令我放鬆 cafe係可以輕輕鬆鬆咁打發時間食下野咁,我覺得係呢度食野 係唔得既!

叫左scone食

Scone
2017-07-13 1080 浏览
早排有同事派散水餅,食到好好味的士多啤梨蛋糕,今日專程去尋覓間蛋糕舖。北角離公司近近地,但個舖頭唔係外面街,係橋底的巷入面,跟住google map 終於搵到。要左下午茶餐70蚊,但想飲的想食的蛋糕都要加錢,埋單85蚊。蛋糕上面有焦糖脆脆,脆脆好特別好味,但唔夠多,忌廉同士多啤梨蛋糕同款,清新不膩。不過中間餡料食唔出係焦糖味。都係士多啤梨蛋糕最出色,臨走打包一件。另外飲品荔枝紅桑子梳打非常普通!梳打水加糖漿咁。早知飲玫瑰拿鐵喇~蛋糕外型同碟都好可愛,好有少女心,同女仔朋友黎下午茶傾計仔都係一個不錯選擇。

2017-03-02 2145 浏览
一定會再次光臨Rose latte: 初嘗 味道不俗 很特別 但個人還是會比較喜歡正宗的latte 下次光臨會再嘗另一種味道的cafeMont Blanc: 很棒!店員跟我介紹3款最熱賣的蛋糕 最後我選了只剩最後一件的真的意想不到的好吃!本來不太喜歡粟子 怕濟 但都give it a try. 蛋糕有5層口感 粟子味度5會over 入面的cream不太油利 個底也不會太重牛油味 感覺整件甜品清甜又健康環境闊大 得閒去嘆杯咖啡 真係好適合入面有個area有cookie試食和自行添水整個感覺氣氛輕鬆

一定會再次光臨

Rose  latte
Mont  Blanc
  • 栗子cake
2017-02-25 1209 浏览
came back again as i do crave for good coffee. All day breakfast is $96, with additional $13 topup can get a reg sized cappuccino. food quality is good and portion is enough. price maybe a bit on high size considering the location but is about the same as what you pay in Central/Wanchai. This time i also ordered a takeaway large capp... cost $38 which is about same price as other decent coffee place. Good to have a decent coffee place near north point when i am tired of Starbucks/ Pacific Coffee at times
coffee  and  all  day  breakfast
all  day  breakfast  with  capp
2017-02-19 915 浏览
added $15 to get cappuccino with my all day breakfast. Food is quite good and portion is enough for one. salad is quite fresh too! Coffee is good but i prefer stronger and it isn't strong but still nicely done. Would come back to try the cake as they do look good!
al  day  breakfast
$100 (早餐)
al  day  breakfast
2016-03-14 5500 浏览
今日甜品癮起,經過北角幸福餅店,即刻入去揀Cake一入去已經揀好Mont Blanc,由於趕時間,所以外賣拎走,返屋企再慢慢歎Mont Blanc $42幸福餅店的Mont Blanc唔會太濃味,栗子蓉有淡淡的栗子香味,吉士忌廉餡唔太甜而且好軟滑,配埋脆脆的撻餅底,成個Mont Blanc真係超級好味!真係食多幾個都唔會滯下次會試下其他Cake
今日甜品癮起,經過北角幸福餅店,即刻入去揀Cake
Mont Blanc
Mont Blanc $42

真係食多幾個都唔會滯

下次會試下其他Cake
外卖自取
Mont Blanc
2016-01-17 4784 浏览
我和太太到北角與朋友們聚會,並且參觀一名中國陶瓷藝術大師的作品展。中國陶瓷,從古到今,不論是日常家居用品或高價藝術作品,也是舉世聞名的。而在參觀過程中,也不忘品嚐主辨單位所提供的紅酒。此酒香醇質厚,撲鼻花香,令我在交談歡聚中,漸漸步到我的量點。不過我有一個有效方法解除酒意。就是喝一杯特濃咖啡。於是立刻聯絡住在北角的朋友,希望他提供一家有別於連鎖銷售的咖啡店,還要有寧靜的環境,讓我返回文雅的狀態。朋友把我們帶到小街中央的幸福餅店,此刻為周末下午三時,最佳的下午茶時間。店外行人及車輛不多,有著清閑自在的感覺,但朋友立刻在店內選擇較爲 寬敞的位置坐下,之後我才明白,客人漸漸坐滿全店。店內擺放著多個木製娃娃,穿和服的小女孩面向大門站立着,帶着微笑、迎接首次到訪的我;而女孩旁邊放置了大丶小不一的貓頭鷹,牠與招來幸福氣的日語發音相似,所以不少日本家庭中也擺放牠。此刻十分幸福的我,十分須要特濃咖啡啊!Espresso Con Panna已久久沒品嚐了!從前在某家連鎖咖啡店是可買到的,不知港人口味轉了,還是連鎖店為求方便,令特濃咖啡,此種精細及無裝飾的飲品單式了!我愛觀看鮮忌廉在咖啡上的變化來調節飲的
Espresso Con Panna已久久沒品嚐了!從前在某家連鎖咖啡店是可買到的,不知港人口味轉了,還是連鎖店為求方便,令特濃咖啡,此種精細及無裝飾的飲品單式了!我愛觀看鮮忌廉在咖啡上的變化來調節飲的份量,這是有別於由別人調好鮮奶就喝的咖啡呢。只可笑說為主觀感,但不防細心丶細味一吓。
再加上Bagel set 及公司三明治,把肚中紅酒吸收是選對的,因它有美味新鲜的蔬菜相伴,而無肉的下午茶,相信也會走在潮流的前方。我這中年老爸也要追一追潮丶學學Keep Fit。
在品嚐及恩賞的同時,不可忘記身旁的靚太需要一杯温和的白開水,把咖啡味道由咀裏清除,帶着清新的口氣再戰聚會。

店内清水屬自斟自取,有涼有熱,大杯小酌,隨心隨意,但小樽小壺,客多生意好的時候,就為難了我往來數次。店員忙丶我也忙!哈哈!最終是滿足的離開。
2016-01-09
$72.3 (下午茶)
2015-12-19 4003 浏览
放工後同朋友飲杯咖啡,呢間cafe位置旺中帶靜,一入到去已經好有聖誕氣氛,喺冰櫃度放滿唔同款式嘅蛋糕,款款都有節日氣氛,而且睇落到好好味!喺眾多選擇下,我哋揀咗以下兩款...好有聖誕feel嘅Oreo cookie,不過一食落去就😰......唔知同個名有咩關係,大家試一試,就明我想講咩...但建議試下其他款式 呢款chocolate orange就好啲,外層係dark chocolate,裏面係chocolate mousse,不過食唔到orange味,個人黎講比較鍾意外層嘅朱古力,甜中帶微苦。 我叫咗杯rose latta,唔差,好玫瑰味,甜甜地,都飲得杯落😆

喺眾多選擇下,我哋揀咗以下兩款...