2021-06-28 2321 浏览
肥髀生日,订咗尖沙咀酒店staycation,所以蛋糕拣左呢间出名饼店,早十多日订饼,店面虽然不大,装修华丽,雪柜西饼卖相精致,店员帮我开单,因想早点去酒店,要求早啲攞饼,店员都好好尽量安排!本来订士多啤梨🍓蛋糕,点知订左後囡囡讲想食栗子🌰,我打电话去饼店问改款手续,原来店家可以接受电话改款(实在太令我窝心)攞饼当日是父亲节前星期六,饼店内多客,店员有耐心招呼,很快就取好饼,店员会包好前向我展示才包,因转款我有差额22元,拣多一件西饼,两个饼盒店员主动加多一个环保袋比我方便拎,袋内又放左冰袋(窝心)服务令我满意🥰👍🏼70%朱古力西饼($52)多出呢件饼做我哋嘅下午茶,卖相精致贵气,朱古力皮极美,入面慕丝滑,中央包松软蛋糕,朱古力味极浓,浓中又分到层次,垫底嘅牛油饼正常,连唔喜欢朱古力味嘅肥髀都喜欢栗子蛋糕($398)留在晚饭後当甜品食,卖相其实较平实,值得赞是雪到晚上栗子茸依然极滑,而栗子味极浓,忌廉蛋糕忌廉极软滑,蛋糕松软,与栗子茸相间,难得是栗子茸、蛋糕、忌廉都不会过甜,士多啤梨又大粒又爽甜,整体好味!朱古力牌+金蜡烛都贵气!无令人失望嘅蛋糕

70%朱古力西饼
朱古力西饼

无令人失望嘅蛋糕

2021-06-21
70%朱古力西饼
朱古力西饼
2021-10-11 0 浏览
锺意crunchy 口感的甜品mania杂果拿破仑就好岩口味了特别系Royal Garden的拿破仑系我觉得数一数二好食的😋每一块千层都做得很酥脆松化一啲粉粉地嘅口感都唔会有配合埋中间的幼滑的custard cream真系好好好食私心最爱芒果拿破仑 因为每一片芒果都好香甜但如果怕太甜的 又可以食下杂果拿破仑有啲本身自带果酸的莓配合番系fine foods shop隔离 同朋友坐番一一阵黎个夏日的下午茶最写意不过了🌈
锺意crunchy 口感的甜品mania

系fine foods shop隔离
同朋友坐番一一阵黎个夏日的下午茶
最写意不过了🌈
2021-09-29 226 浏览
今天是老公的生日,他最喜欢便是吃拿破仑蛋糕,而帝苑饼店出品的拿破仑蛋糕是网上公认为最美味的,所以我便订了一个来庆祝他的生日了由於这间饼店是行实力派的路线,所以蛋糕的卖相非常普通,朴实无华的,给人一种平平无奇的感觉,但是没想到它实际的的味道竟然和它的卖相一样这麽普通,简直让人失望顶透拿破仑蛋糕的酥皮相当结实,缺乏了酥脆香口的质感,老公用尽九牛二虎之力才勉强把它切开四份,但是之後便切不开了,我们根本不能一整件地吃,需要分开一层层来品嚐,个人认为这样已经失去了拿破仑蛋糕的口感和风味...另外,蛋糕内层的吉士味道亦相当甜腻,即使有芒果中和一下口感,但是我们吃了一小口便已经开始感到饱饱滞滞,不想再继续吃了价钱方面,我订了一磅的拿破仑蛋糕 ,盛惠 $420总结来说,今次的拿破仑味道相当普通,完全没有任何惊喜的感觉,而且取饼的时候职员服务态度亦比较一般,个人还是更喜欢上年半岛精品店出品的拿破仑

价钱方面,我订了一磅的拿破仑蛋糕 ,盛惠 $420

2021-09-17
外卖自取
$420 (其他)
2021-09-24 166 浏览
好多人话Mimosa啲拿破仑好食,唔该食咗帝苑嗰啲先讲,无论味道,包装,间舖头嘅装修,整洁度,卖相真系赢Mimosa同amigo一个银河系买一百几十蚊蛋糕就已经有个靓袋靓盒,我真系唔知Mimosa有啲乜嘢可以同佢比较。食咗一啖拿破仑蛋糕本应就觉得平平无奇,但系越食越觉得好味道,嗰啲吉士甜味适中,同嗰层酥皮简直系绝配。士多啤梨都系新鲜,成个蛋糕都只系卖$58,绝对抵过Mimosa同Amigo嗰啲「拉极」「拿破轮」以及充满鄙视恶形恶相嘅服务咖啡豆朱古力蛋糕亦都系非常之美味,底下嗰个曲奇饼先至系精粹松脆可口。蛋糕入面嘅朱古力酱亦都唔系太甜,最好捞埋底下的朱古力曲奇饼食买咁小野人哋仲要送埋三只叉俾你,系边度搵啊。加上闲日去买都有咁多人排队证明唔系浪得虚名。虽然帝苑做咗咁多年啲装修同卫生都好似新开舗一样认真唔话得啦。你去Mimosa睇吓啲人点样招呼你班衣食父母?当你「克依」咁歧视就会

2021-09-19 119 浏览
帝苑出名的蝴蝶酥~果然没有令我失望😋对我来说是吃过最好吃的蝴蝶酥!盒内有很多块!采用优质新西兰面粉和牛油制成🎀,不腻的牛油,口感松脆,让人一口接一口🤤有机会会再试其他口味!!
预早好多order定 因为都知walk in好难买到好松脆 真系食过咁多个拿破仑最好味既一个D芒果又唔酸 好甜 同埋份量都好多 虽然佢好脆 不过切既时候都唔会话一切就好散切开之後 见到每层D吉士酱都吱得好有美感咁既价钱落讲 我觉得系超哂班!
预早好多order定 因为都知walk in好难买到
好松脆 真系食过咁多个拿破仑最好味既一个
D芒果又唔酸 好甜 同埋份量都好多
虽然佢好脆 不过切既时候都唔会话一切就好散
切开之後 见到每层D吉士酱都吱得好有美感

咁既价钱落讲 我觉得系超哂班!
2021-06-18
2021-09-05 149 浏览
月饼价格贵$338 一盒双黄白莲蓉但水准极普通 咸蛋黄居然是硬身的!像咬胶一样只有包装美,那我不如买个盒算了环境:一如既往,饼店装潢很美,颇有格调服务:一如既往,侍者服务水平颇高,有五星酒店水准再详述一下月饼内容白莲蓉的确是甜而甘润,但基本上大部分连锁月饼店都做得到蛋黄才是最大的问题,部份蛋黄油香重,解冻5秒漏油满溢但是!一咬下去便知问题所在,太硬太乾了,别以为是微波炉的问题但如果不叮那蛋黄还更乾!似橡胶
月饼价格贵$338 一盒双黄白莲蓉

但水准极普通

咸蛋黄居然是硬身的!像咬胶一样

只有包装美,那我不如买个盒算了

环境:
一如既往,饼店装潢很美,颇有格调

服务:
一如既往,侍者服务水平颇高,有五星酒店水准

再详述一下月饼内容

白莲蓉的确是甜而甘润,但基本上大部分连锁月饼店都做得到

蛋黄才是最大的问题,部份蛋黄油香重,解冻5秒漏油满溢

但如果不叮那蛋黄还更乾!似橡胶
2021-08-30 222 浏览
我所指的是tiramisu杯装款,由当年30几蚊,好似$38,食到现在$54元。某年生日时都买过磅装,但还是喜欢吃这种,一人独享的杯装款。一经过尖东都心思思想买嚟食。转眼间已经咁贵,要$54一件,真喺要嗒真每一口。我喜欢这种湿润的口感。另外买了一盒蛋卷试.
2021-08-13 496 浏览
芒果拿破仑,我净系谂起呢间出色👍🏻咁多年一直keep 到水准⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️呢间饼店的芒果拿破仑既酥皮与吉士及芒果🥭层层质感丰富,几种口感😋酥皮松化,香脆可口。拿破仑中间有好多层酥皮夹住吉士与芒果,由於吉士和芒果容易出水,会令到酥皮咬落冇脆口,部份餐厅做得唔好,更会令中层酥皮不脆又淋又硬,好似食普通饼底咁。果然冇令我失望,仍然系我心目中占好高嘅位置🧡🍰🥰满足💗幸福✨

果然冇令我失望,仍然系我心目中占好高嘅位置🧡🍰🥰

满足💗幸福✨

2021-08-12
20 分钟 (外卖自取)
  • 芒果拿破仑
2021年8月2日 (星期一) 1:45pm  32°C 帝苑饼店设於酒店大堂,感觉高格调。其设计以重塑法式蛋糕店的独有特色,店内典雅的法式装修及温和的木制天花营造写意自在的气氛。 提供多元化曲奇饼、西饼食品及多款酒类选择。 灯光明亮,环境整洁乾净,各款蛋糕卖相精致,摆放齐整,一目了然。 店员利用胶纸固定盒子内的蛋糕,免得东倒西歪,可算贴心。 为庆祝本人生日及酒店渡假,特地选择此饼店。 人数:2人 HK$195.4 ( 原价:HK$222,恒生信用卡享有 88 折 ) 不用排队 杂果拿破仑 - 香脆的千层酥皮夹着新鲜士多啤梨、红桑子、蓝莓及幼滑吉士忌廉,滋味无穷。 卖相梅花间竹,层层叠叠,每层均松脆无比,使人极度喜爱。当中水果新鲜,清甜美味,吃到停不了呢。果然荣登『全香港最好味的拿破仑』,确实当之无愧!【推介之选】❤❤❤ 柑橘柚子朱古力蛋糕 - 味道非常独特,柚子味浓郁突出,酸中带苦,苦尽甘来,而朱古力不算浓厚,不会甜腻。 意大利芝士蛋糕 - 属於意大利名点提拉米苏 Tiramisu,轻柔的蛋糕质感及浓醇的咖啡,撒上苦香可可粉,口感柔软顺滑。咖啡香气扑鼻而来,且每啖都充满奶油和慕斯,

2021年8月2日 (星期一) 1:45pm  32°C

提供多元化曲奇饼、西饼食品及多款酒类选择。

店员利用胶纸固定盒子内的蛋糕,免得东倒西歪,可算贴心。

为庆祝本人生日及酒店渡假,特地选择此饼店。

不用排队

柑橘柚子朱古力蛋糕

意大利芝士蛋糕

意大利芝士蛋糕 - 属於意大利名点提拉米苏 Tiramisu,轻柔的蛋糕质感及浓醇的咖啡,撒上苦香可可粉,口感柔软顺滑。咖啡香气扑鼻而来,且每啖都充满奶油和慕斯,滑溜无比。整体来说,质素绝对属高水准。【推介之选】❤❤❤

《 影 片 》:

💖 https://www.youtube.com/watch?v=agnW-JWuZm0 📽

《 环 境 》:

《 门 面 》:

【 温 馨 提 示 】:

提供胶叉
2021-08-02
外卖自取
$98 (宵夜)
意大利芝士蛋糕
杂果拿破仑 + 意大利芝士蛋糕 + 柑橘柚子朱古力蛋糕
囡囡话想食蝴蝶酥 ...儍爸放工就带多了盒『帝苑酒店』饼店出品的杂锦蝴蝶酥返来,真是超惊喜 !!!除了原味的蝴蝶酥,还有朱古力、芝麻和抹茶味一次过嚐到四种口味的蝴蝶酥,完全满足到我们几只为食怪 !!!铁盒包装,一盒有 24 块蝴蝶酥原味和芝麻各有 8 块,朱古力和抹茶味各有 4 块一打开盒盖就闻到牛油香原味蝴蝶酥烘至金黄色,上面撒上糖粒,入口松脆带点焦糖甜香,不油不腻芝麻蝴蝶酥上面有很多的整粒的黑白芝麻吃起来更有口感,满口芝麻清香,也冇咁甜腻青绿色的蝴蝶酥一看就知是抹茶味加入了宇治抹茶食起来有抹茶香,啱哂抹茶控囝囝啡色的朱古力蝴蝶酥,加入了厄瓜多尔的谷古粉和黑朱古力粒入口有醇厚浓郁的朱古力味,啱哂朱古力控** 以上分享是以我的口味、体质和情况作出分享及感受,一试 / 合用与否请自行决定
囡囡话想食蝴蝶酥 ...

除了原味的蝴蝶酥,还有朱古力、芝麻和抹茶味
铁盒包装,一盒有 24 块蝴蝶酥
原味和芝麻各有 8 块,朱古力和抹茶味各有 4 块

一打开盒盖就闻到牛油香
芝麻蝴蝶酥上面有很多的整粒的黑白芝麻
吃起来更有口感,满口芝麻清香,也冇咁甜腻
青绿色的蝴蝶酥一看就知是抹茶味
加入了宇治抹茶食起来有抹茶香,啱哂抹茶控囝囝
啡色的朱古力蝴蝶酥,加入了厄瓜多尔的谷古粉和黑朱古力粒
入口有醇厚浓郁的朱古力味,啱哂朱古力控
2021-06-02
2021-07-29 502 浏览
帝苑酒店啲西饼同蛋糕,真系冇得输,必试芒果拿破仑,一年四季都咁多人订,它每一层酥皮,都做得非常松脆,吉士酱香浓云呢拿味,甜而不腻,再夹埋香甜新鲜芒果,一试难忘。
2021-07-19 541 浏览
细佬生日,今年特登买拿破仑同佢庆祝一直都觉得帝苑既拿破仑系最好食~今年既生日订左个芒果拿破仑比佢 🥭 ~拿破仑有三层酥皮,最上面开始系芒果>酥皮>custard>酥皮>custard>芒果>custard>酥皮一切落去已经听到松化酥脆既声音~一啖食落口,有多重口感:首先系芒果既滑同清甜,之系就到酥皮既牛油香同松脆空气感,再下一层就系浓厚既custard,好似puff入面既custard 一样咁rich咁creamy,之後又食到松脆酥皮...呢个一层层layer by layer既口感,同埋丰富既味道,真系好好食~🥰🥰🥰帝苑既拿破仑永远系我心目中既no.1!!🥳佢酥皮做得好出色,所以我都系佢蝴蝶酥既忠粉!另外tiramisu都好出色的~几时都话女人有另一个胃放甜品~🤰🏻
细佬生日,今年特登买拿破仑同佢庆祝

帝苑既拿破仑永远系我心目中既no.1!!🥳

佢酥皮做得好出色,所以我都系佢蝴蝶酥既忠粉!
另外tiramisu都好出色的~

几时都话女人有另一个胃放甜品~🤰🏻
2021-07-12 506 浏览
今日母亲大人生日。佢好锺意食拿破仑。听讲帝苑酒店嘅拿破仑蛋糕好好食。所以上星期五就已经上网订。喺订嘅过程中我先喺open rice睇过有咩口味同价钱,然後再上网订。然後发现上网订$420, open rice 写$390。而且网上系无士多啤梨味订。觉得有啲奇怪就直接打去帝苑饼店问。(因为原先系打算订士多啤梨,不过最後觉得鲜杂果个样靓啲订咗鲜杂果)帝苑饼店嘅电话系长期占线中。打咗十几廿次先至接通。佢哋真系好忙接电话嘅女服务员服务我觉得可以加强。因为我问点解上网无士多啤梨拿破仑订。佢答我,唔系架,有架!我覆佢,我刚刚就系上网订发现无所以先打唻问。佢再答我,唔系架,上网都有士多啤梨架。我话,真系无佢再答,咁可以电话订都得。其实佢可以回答得好啲。。。最後我上网订咗。而价钱方面佢回答open rice嗰个系旧价。到今日去拎,啲服务员同环境卫生各方面都好好,蛋糕好真系好好食好脆下次有屋企人、朋友生日都会再订佢哋不过有样不得不提,帝苑嘅师傅竟然写错字。。。身体健康个体字。。。我自己都无留意刚刚post相先睇到
佢再答,咁可以电话订都得。
真系好好食好脆
下次有屋企人、朋友生日都会再订佢哋
不过有样不得不提,帝苑嘅师傅竟然写错字。。。
身体健康个体字。。。我自己都无留意
刚刚post相先睇到
鲜杂果拿破仑
2021-07-12
其他
鲜杂果拿破仑
  • 拿破仑
2021-07-02 449 浏览
Came to Fine Foods especially to get some palmiers cos I’ve been craving for them for sooooo long!!! They come in different combos - original, assorted, chocolate and matcha.Picked the 𝘼𝙨𝙨𝙤𝙧𝙩𝙚𝙙 one just to try all their flavours 😛😋 And all of them were SUPER GOOD!! Loved the chocolate ones especially cos it’s really rich!

Assorted  Palmiers
Assorted  Palmiers
  • 4 Assorted Butterfly Cookies