2019-12-28 460 浏览
笔者我本身唔系一个十分之喜欢食甜品嘅人,但系今日有缘经过呢间帝苑饼店,见到佢嘅拿破仑蛋糕造型精致,於是都忍唔住买返一件黎试吓啦。呢件蛋糕层次丰富、口感特别,完全颠覆左我对甜品嘅认知!
2019-12-16 884 浏览
帝苑饼店既拿破仑蛋糕一直都享负盛名永无失望今次就拣咗芒果拿破仑无好浮夸嘅装饰,都无好呃like既外表就系简简单单咁四四方方,实而不华面头铺满晒芒果,再加左少少蓝莓同朱古力做点啜望见都好想食功力唔太够,切到有少少打风咁🥺😂不过好彩都叫勉勉强强企到系身有返个蛋糕形讲返个蛋糕先,一层吉士酱,一层酥皮,再加埋芒果馅,一层一层咁叠上去吉士酱好香好滑虽然芒果有少少酸,但都尚可接受,比起浸过糖水既芒果,依啲真芒果味仲好食酸甜两边平衡返,再加埋松脆既酥皮,依个拿破仑无论味道定口感都一流
帝苑饼店既拿破仑蛋糕一直都享负盛名
永无失望
今次就拣咗芒果拿破仑
无好浮夸嘅装饰,都无好呃like既外表
就系简简单单咁四四方方,实而不华
面头铺满晒芒果,再加左少少蓝莓同朱古力做点啜
望见都好想食

吉士酱好香好滑
  • 芒果拿破仑
2019-12-14 733 浏览
行过尖沙咀,好想食甜品, 谂起帝苑酒店嘅蛋糕 ,就决定买几件返去。今日恒生信用卡有优惠 , 买满特定银码有折 ,所以就拣咗四件蛋糕。呢度嘅拿破仑蛋糕系我觉得全香港最好食之一, 所以一买买咗两件芒果拿破仑,另外仲买咗个杂莓挞同埋美式芝士蛋糕。拎到返屋企, 个拿破仑仲喺脆㗎, 屋企人个个都大赞拿破仑好食 美式芝士蛋糕芝士香浓又好滑, 锺意芝士嘅人一定会好欣赏。杂莓挞都好好食, 佢个饼皮系脆嘅! 呢样对我嚟讲系好食嘅挞嘅必要条件 。三款蛋糕都好高质, 一件五十几蚊, 价钱合理, 仲要系酒店出品,下次经过又会再买啦 题外话 :佢嘅蝴蝶酥都好正㗎 ,差啲心思思想买埋

美式芝士蛋糕芝士香浓又好滑, 锺意芝士嘅人一定会好欣赏。

题外话 :佢嘅蝴蝶酥都好正㗎 ,差啲心思思想买埋
2019-11-06
  • 芒果拿破仑
  • 美式芝士蛋糕
香港人气美食伴手礼,大家耳熟能详的就是曲奇、蝴蝶酥⋯等等~ 让森森慢慢的一一介绍吧今天先介绍我个人觉得最好吃的蝴蝶酥🔺 森森是买礼盒装的,现场还有纸袋装及椭圆罐装的,综合蝴蝶酥只有礼盒装的哟!🔺 || 杂锦蝴蝶酥 || HKD $198有四种口味:原味、芝麻、抹茶、巧克力,其中原味及芝麻味的会多一格,不是四种口味数量一样哟~🔺 原味采用纽西兰小麦粉及特级牛油制作。入口香松酥脆,有着浓郁的焦糖甜香味布满口中,这甜味刚好而不腻口,让人会莫名一口接一口🔺 芝麻味采用上等的黑白芝麻加上纽西兰小麦粉及特级牛油制作。表面还加了微细的糖粉,口感松脆更多了一层芝麻香,甜而不腻,烘烤过後的芝麻颗粒在口中越嚼越香!🔺 抹茶味采用纽西兰小麦粉及特级牛油制作,并加入日本宇治抹茶粉。吃起来有很浓郁的抹茶味道却不苦涩,反而渗出淡淡的焦糖甜,这个不吃太甜的抹茶控应该会非常喜欢💕 森森觉得这个很可以🔺 朱古力味采用纽西兰小麦粉及特级牛油制作,加入55%法国香浓黑朱古力颗粒及厄瓜多尔的优质可可粉。入口整个巧克力味超香浓松脆,而且可以吃到黑巧克力的颗粒口感,完全不甜腻也不会苦,这个我喜欢💕总结:之前森森吃过很多家的蝴蝶

今天先介绍我个人觉得最好吃的蝴蝶酥

🔺 || 杂锦蝴蝶酥 || HKD $198

🔺 原味
采用纽西兰小麦粉及特级牛油制作。

🔺 芝麻味
采用上等的黑白芝麻加上纽西兰小麦粉及特级牛油制作。

🔺 抹茶味
采用纽西兰小麦粉及特级牛油制作,并加入日本宇治抹茶粉。

🔺 朱古力味

总结:
之前森森吃过很多家的蝴蝶酥,吃完不是太甜就是太油腻(毕竟是用牛油制作的⋯),直到我吃到帝苑酒店的蝴蝶酥🦋 整个就爱上它了❤️虽然价钱来的比其他家的贵一些,但品质真是没话说🤩 不愧被誉为全香港最好吃的蝴蝶酥🌟实至名归。

• 蝴蝶酥
2019-12-06 901 浏览
蝴蝶酥周围都有得卖,但代唔代表间间都咁好食🤪🤪❓❓❓答案系苑酒店既帝苑饼店 Fine Foods 先系最好食🤩🤩🤩。就嚟圣诞节🎄买定蝴蝶酥送礼就perfect 喇🎁,顺便买多盒俾自己慢慢品尝😋。一打开个铁盒,香浓嘅牛油味即刻涌出嚟,一盒30块嘅蝴蝶酥整齐而又紧密排列好。帝苑嘅蝴蝶酥松脆可口,唔会好薄,有啲厚度,好有口感,又甜而不腻,甜度啱啱好,每一块都系好完整好靓既心形❤️如果有时间嘅话,仲可以冲埋杯茶慢慢叹,解一解蝴蝶酥 饱肚感。
蝴蝶酥周围都有得卖,但代唔代表间间都咁好食🤪🤪❓❓❓
原味蝴蝶酥

原味蝴蝶酥
2019-09-27 2100 浏览
今日行经帝苑饼店,心血来潮就想试一试呢度嘅蛋糕,因为呢度嘅蛋糕同蝴蝶酥都好似几出名。Take away咗件拿破仑蛋糕,但系我冇谂过佢会是但用个装面包嘅纸袋帮我装住件蛋糕。就算去普通连锁蛋糕店都唔会咁样装件西饼俾你啦,搞到我件拿破仑蛋糕拎到返屋企已经分开咗两层,散开晒。见到个卖相都唔开胃。但系个蛋糕系好食嘅,酥皮够脆,甜度适中,配埋酸酸甜甜嘅士多啤梨仲有creamy 嘅吉士酱真系好match。

2019-09-26
  • 拿破仑
2019-09-09 1612 浏览
The cakes are the best here so far i tried, especially to the chocolate one. I have to take one piece in every year of my Birthday. Surprising this year, they arranged we have tea time at 1/F and the restaurant environment is excellent, so we spent the whole afternoon there.
2019-08-25 2428 浏览
今日男朋友屋企人生日,又可以借啲意去买蛋糕啦,每次买蛋糕我都会一定去lee间因为真系好正fine food其实系帝苑酒店嘅一间饼铺,最出名系拿破仑,每次俾我拣一定唔会拣佢个拿破仑,真系冇得输👍😋但今次因为男朋友想有啲新意,所以拣咗第二款嚟食里面装修好华丽,好大,因为系酒店服务都好好望到啲蛋糕仔🧁就有啲忍唔住,全部都好想买一旧黎食啊我哋订咗个两磅嘅芒果🥭芝士蛋糕🎂,真系好好食,仲有一层朱古力🍫,所有嘢都好夹,上高旧芒果都好甜,留意番最好啲蛋糕🍰预先订定先,d职员都好细心,因为个蛋糕🍰我系拎返屋企切嘅,所以佢都俾啲乾冰我keep好个蛋糕🎂

里面装修好华丽,好大,因为系酒店服务都好好

望到啲蛋糕仔🧁就有啲忍唔住,全部都好想买一旧黎食啊

2019-08-24
2019-08-19 1710 浏览
今日下午有同事升职请食饼,佢拣咗呢间帝苑饼店嘅饼请大家食,而我就拣咗帝苑饼店最出名嘅青苹果芝士蛋糕来做我嘅下午茶!喺出边好少见到有青苹果味嘅饼!佢嘅外型已经十分吸睛,就系一个青苹果嘅样,咬咗一啖见到里面系芝士蛋糕加苹果蓉,食落有阵阵嘅青苹果酸味,再加甜甜地嘅苹果蓉,个芝士蛋糕食落又唔会好腻,成个饼都好特别!

2019-06-15 3382 浏览
一向好食嘅fine food!! 凡有朋友生日我都系喺嗰度买蛋糕! 见到有新款嘅云石蛋糕!除咗觉得好靓之外,仲见到好多场内人士拣一个新款嘅蛋糕! 我谂大家都贪个样靓同埋新款! 但系佢个味道不系人人讨好,呢个蛋糕系芝麻味! 但系真系好靓影相打卡一流! 再加埋自家买嘅生日牌! 靓到沊一声! 朋友收到超级开心😃😊全部人挂住影相,影咗好耐! 可惜个馅了麻麻哋,芝麻味唔系个个都啱食! 上边果层icing 好甜好’流’!食落口痴粒! 好後悔买咗一个如果可以嘅话我都系买返最锺意嘅芒果拿破仑! 算啦胜在影相够靓

但系真系好靓影相打卡一流!
再加埋自家买嘅生日牌! 靓到沊一声!
好後悔买咗一个
如果可以嘅话我都系买返最锺意嘅芒果拿破仑!

算啦胜在影相够靓
2019-06-11 2334 浏览
早前晏就同女友出尖东行下,晚上要出席朋友既婚宴。 行过帝苑饼店,女友突然好温柔咁问我,知唔知帝苑既甜品都几出名架😶其实依条唔系一个问题, 我一定要答「见到就想食!我地而家立即去买番件试下」-就系咁,女友选择左两样,分吃系士多啤梨🍓及青苹果🍏造型蛋糕。 咁岩出面仲有枱,可以坐底慢慢食。 男人既角度,两款既造型都几cute既,但价钱当然略贵啦。 但公主👸🏻开心最难得,千金难买好心情。 士多啤梨慕丝质感配海绵蛋糕,质感几轻盈,酸酸甜甜咁,又唔觉腻。 至於青苹果🍏,内里其实系芝士蛋糕,但胜在唔系好实既质感,同样唔会太溜, creamy 质感带芝士香及青苹果的酸甜口味, 两样都唔错

2019-06-05 1930 浏览
pre ordered an assorted butterfly cookies online. $199 200g. has 4 favours ,original ,sesame chocolate and mocha. it is crispy and heavy butter smell. not too sweet. I love chocolate favour most and string in chocolate amour. mocha also good. cannot stop eating it

cannot stop eating it
2019-06-02 2158 浏览
屋企人生日指明要食芒果拿破仑蛋糕,我哋平时买开系天后诞去出名嘅蛋糕,今次想试试新野,发现原来呢度既蛋糕都几出名,所以打电话订咗个。职员好有礼貌,好细心咁问我要唔要系蛋糕上面写字,而且好有耐性解答我嘅问题。当日去到铺头嘅时候发个都几多人喎,好多人都系攞蛋糕,但系亦都有好多人喺度排队买手信。不过好快就攞到蛋糕啦,唔驶等好耐。讲外貌嘅话呢个蛋糕其实普普通通冇咩特别,不过食落就好惊喜啦,吉士酱好滑,而且有云呢拿香味,加埋中间嘅芒果馅,感觉唔肥腻。拿破仑蛋糕最重要嘅酥皮好香脆,而且有牛油香味。片头嘅芒果好甜,唔酸。三样加埋好完美,我会比呢个拿破仑蛋糕9.5分!最後扣0.5分系有啲难切得靓,哈哈!

三样加埋好完美,我会比呢个拿破仑蛋糕9.5分!
最後扣0.5分系有啲难切得靓,哈哈!
2019-05-04 2434 浏览
朋友送左一盒帝苑综合口味蝴蝶酥比我地食 帝苑既蝴蝶酥出左名每一块都好松脆 甜度刚刚好 食极唔厌😋 今次难得可以一次过试哂佢4只味😍 原味食得多 朱古力味真系好好食 用左55%法国黑朱古力日日新鲜制作 好香浓🍫🤤 另外绿茶味同芝麻味都好出色 食唔停口👍🏻

2019-04-30 1832 浏览
青苹果芝士蛋糕 - 人气极高外表极漂亮, 好似一个青苹果咁,但其实系白朱古力, 打卡之选。拿破仑 - 外表10分脆, 但系唔算好甜。士多啤梨yogurt cake- 外表十分漂亮,真系好似一个士多啤梨。唔会太甜,有一点点yogurt 的酸味,令到士多啤梨蛋糕的味道更出。Raspberry Rose macaron - 2层粉红色的macaron 夹住raspberry, macaron 因为唔系即时食的关系,淋左少少。

拿破仑 - 外表10分脆, 但系唔算好甜。