2020-11-25 35 浏览
讲起甜品,同事推介左帝苑饼店,於是放工就买左几件番屋企慢慢试讲到经典,不得不说青苹果芝士蛋糕,我见好多人都有买佢,虽然第一眼觉得个颜色夸张左d,但食落真系好有层次,出面系白朱古力,里面有苹果、Cream Cheese同酥饼碎。而拿破仑都好出色,听讲想知一间甜品店有几高quali,就一定要试拿破仑(哈哈!好似好pro)而帝苑的拿破仑就做得好好,酥皮好完美,再加埋上乘嘅吉士酱同芒果,成件事非常夹。除左呢2个招牌甜品外,今次仲试埋cream horn 同柚子慕丝,同样都非常出色。

预早打电话嚟订咗帝苑享负盛名咁多年嘅芒果拿破仑嚟庆祝生日,一入到舖头,等咗阵先有个男店员(Man Tai)几乎系喝嘅声气问”电话订定网上订呀?””电话几多号呀?”攞个蛋糕无啦啦都俾人喝,其实已经觉得好离谱,之後转咗另一个女店员(Tammy Tsang)同我地check个芒果拿破仑,个态度都系好似欠咗佢咁,绑好个蛋糕,指指个cashier,又系一句喝落嚟, “呢边攞蛋糕”,我真系反晒白眼,我轮米咩而家!仲要想想快快手送走个客,队个蛋糕俾我话多谢晒,但其实我系未俾钱佢又唔知,要我提佢先知,你公司真系多得你地班咁倒米嘅员工唔少!跟住到个芒果拿破仑,系极度失望,我同屋企人同朋友咁多年嚟都食过唔少次,未食过咁差嘅,啲酥皮好硬好实,切都切唔开,酥皮系要松脆架!啲custard得个溜字,口感好实,完全唔系以前食开咁,我地全部人都一致系呢三个字‘好难食’!同埋啲芒果好似舖到好多好满,但其实每片都切到好薄,完全食唔到芒果嘅口感同味道!帝苑嘅芒果拿破仑享负盛名咁多年,好多人都食咗好多年,但而家无论饼房嘅出品质素同员工态度都咁差,系欺骗顾客嘅金钱同感情,唔会再帮衬!
芒果拿破仑
芒果拿破仑
2020-11-15 0 浏览
第一次食帝苑蝴蝶酥系圣诞节抽奖嘅时候抽返嚟,之後就返唔到转头喇!之前去拎屋企人嘅生日蛋糕,忍唔住又买多两盒返嚟😋两者比较之下我觉得原味好食过杂锦。原味杂锦朱古力生日蛋糕
第一次食帝苑蝴蝶酥系圣诞节抽奖嘅时候抽返嚟,
之後就返唔到转头喇!

之前去拎屋企人嘅生日蛋糕,
忍唔住又买多两盒返嚟😋
两者比较之下我觉得原味好食过杂锦。

原味

杂锦

朱古力生日蛋糕
  • 芒果拿破仑
  • 原味蝴蝶酥
2020-11-07 290 浏览
在IFC逛街,偶遇四季菊X帝苑饼店的蝴蝶酥🥨的Pop up store,传闻中蝴蝶酥界的LV🤩马上和友人买了3盒试试,还享有9折(其实只要买3样东西就可以享有这个优惠,小蛋糕也可以)😜👉 原味蝴蝶酥自己吃的话店员极力推荐原味,很松脆,虽然外面有层糖衣但又不会太甜,咬落去很有层次感,一定要试❤️👉 4Mix蝴蝶酥送礼的话就推荐礼盒,可以一次过试齐4种口味😆除原味外,还有:◼️芝麻味🥨芝麻的味道很重也很香,会令人口中都系芝麻味😁◼️抹茶味🥨有一股清新茶香的感觉,喜欢抹茶的朋友应该会很喜爱🤩◼️朱古力味🥨除了有蝴蝶酥松脆外,朱古力🍫味道超浓,还有一颗颗朱古力碎🍫在上面😜超级钟意,下次会买单盒朱古力味🍫,也是最贵的一盒😂

👉 原味蝴蝶酥

👉 4Mix蝴蝶酥
◼️芝麻味🥨
芝麻的味道很重也很香,会令人口中都系芝麻味😁

◼️抹茶味🥨
有一股清新茶香的感觉,喜欢抹茶的朋友应该会很喜爱🤩

◼️朱古力味🥨

• 蝴蝶酥
2020-10-11 808 浏览
上网搵左好耐都冇见过佢之前有afternoon tea set, 亦都冇人写过食评,所以就试吓啦。首先,佢只限外卖,所以一早约咗去朋友屋企食。一打开个盒,见到所有嘢食都好精致,连个英式松饼都好细件🤣🤣,心里都会谂:"够唔够食㗎?"《咸甜》鲜青柠檬忌廉芝士烟三文鱼挞:烟三文鱼唔会过咸,挞皮松脆鸭肝酱无花果奶油面包:面包有烘过,不过唔脆火鸡青苹果酸忌廉手指三文治:三文治里面加咗少少苹果粒,成个口感唔同晒,好清爽西班牙火腿配哈密瓜:一啖一口,好夹《甜品》蜜瓜芝士饼:造型超可爱,外面系拖肥做嘅蜜瓜纹,绿色部份并唔系朱古力做,一咬落去入面嘅芝士好creamy,饼底好味热情果椰子挞:酸酸甜甜,加咗少少椰丝,增加口感日本香桃奶冻:略嫌奶冻太少,上面桃味果冻太水状草莓, 西瓜, 玫瑰饼:几特别,中间嗰层系西瓜鲜果拿破仑:帝苑signature,略嫌唔够松脆英式松饼 (原味、提子):呢个做得几好,里面湿润,唔会话好乾,亦有牛油香味,clotted cream同果酱系自家制,两样一齐搽落松饼真系好好味《茶包》本来以为冇茶包送,所以自己另外买咗咖啡。不过朋友有冲黎饮,我闻到阵味觉得好复杂同埋有啲奇怪🤭🤭不过
首先,佢只限外卖,所以一早约咗去朋友屋企食。

《咸甜》
鲜青柠檬忌廉芝士烟三文鱼挞:烟三文鱼唔会过咸,挞皮松脆
鸭肝酱无花果奶油面包:面包有烘过,不过唔脆
西班牙火腿配哈密瓜:一啖一口,好夹

甜品
热情果椰子挞:酸酸甜甜,加咗少少椰丝,增加口感
日本香桃奶冻:略嫌奶冻太少,上面桃味果冻太水状
草莓, 西瓜, 玫瑰饼:几特别,中间嗰层系西瓜
鲜果拿破仑:帝苑signature,略嫌唔够松脆

《茶包》

不过以二百几蚊位嘅下午茶来说,哩个真系好抵食!CP值都算高!
Afternoon  Tea  Set
附送的茶包
2020-10-03
5 分钟 (外卖自取)
Afternoon  Tea  Set
2020-10-07 514 浏览
20年前第一次食美式芝士饼就系喺帝苑啦一试难忘立即锺意咗芝士饼今次爸爸妈妈生日 特登提早几日打电话去订个蛋糕全家人都觉得呢个蛋糕嘅芝士味好浓厚 芝士好香好滑 就算一家6口食一磅 其实都真系食唔晒 下次我会再订传说中嘅拿破仑同埋蝴蝶酥食 期待
20年前第一次食美式芝士饼就系喺帝苑啦
一试难忘立即锺意咗芝士饼
今次爸爸妈妈生日 特登提早几日打电话去订个蛋糕
美式芝士蛋糕
美式芝士蛋糕
2020-09-29 814 浏览
造型十分可爱优美,而且味道也很不错一磅蛋糕大约$400港币当然还有他最出名的蝴蝶酥蝴蝶酥有不同的口味包括抹茶朱古力及原味等等松脆香口,空气咁十足当日去到很多人排队即使没有外来旅客,在本地也有支持者
2020-07-28 3395 浏览
久仰大名左帝苑嘅蛋糕好耐 特别系佢地的拿破仑蛋糕🎂同蝴蝶酥 🥨今次小编就衬着屋企人生日🥳拣左佢最出名的芒果拿破仑 当日到店拎蛋糕的时候 已经有劲多人买蛋糕 目测厨柜有成20-30个已经预订左的😱芒果拿破仑 所以建议提早预订比较好 ⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣ ⁣⁣1. 芒果拿破仑蛋糕🥭🎂 ($398/lb) ⁣⁣⁣唔好睇佢的的骰骰 拎上手都几重好有份量🤲🏻 卖相比起其他饼店相对无咁靓 但食落个惊喜度即刻UP 🔝蛋糕里面的酥皮好crunchy 😋切落去已经feel 到好松脆 里面的吉士充满着蛋香同云呢拿味 同埋有好多芒果🥭粒 食落唔太甜 夹埋面头芒果片一齐食完全唔会觉得腻 而且口感好有层次 屋企人非常锺意❤️值得推介💯 就算雪咗一日再食酥皮都仲系脆 完全冇得输👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 ⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣ ⁣⁣2. 原味蝴蝶酥🥨 ($168/200g) ⁣同样都系好松脆 咬落好有牛油香味😍 面头搽咗糖浆 甜甜地但一啲都唔腻 另外仲有其他口味可以提供选择 屋企人只系用两日时间已经清晒😂 ⁣⁣⁣⁣真系会食到停唔到口🤭

1. 芒果拿破仑蛋糕🥭🎂 ($398/lb) ⁣⁣⁣

2. 原味蝴蝶酥🥨 ($168/200g) ⁣
2020-07-12 2168 浏览
於网上预订超级方便🙈但需提早两日·蛋糕中间以酥皮和吉士相隔酥皮口感松脆吉士香滑当中有云呢拿籽的香而且芒果超乎意料的鲜甜🥭相当有层次的一个蛋糕🎂一次过吃了4分1个也不觉得腻😋·被它的咖啡豆外形吸引了😛第一口吃下去便有浓郁的咖啡味☕️再来慢慢带出朱古力的甜🍫而最底的朱古力脆脆比较偏甜但口感极佳少少的金箔更显高贵🤓·虽然上网预订十分方便但取蛋糕的时候问了一下店员饼店逢星期一至四凭指定信用卡都会有88折优惠
於网上预订超级方便🙈
但需提早两日

蛋糕中间以酥皮和吉士相隔
酥皮口感松脆
吉士香滑当中有云呢拿籽的香
而且芒果超乎意料的鲜甜🥭
相当有层次的一个蛋糕🎂
一次过吃了4分1个也不觉得腻😋
Coffee  &  Chocolate  Mousse  Cake

被它的咖啡豆外形吸引了😛
饼店逢星期一至四凭指定信用卡都会有88折优惠
2020-07-11
  • Mango Napoleon
2020-07-07 1640 浏览
性价比指数: 🌕🌕🌑🌑🌑好味指数:🌕🌕🌕🌑🌑.对Tiramisu情有独锺,咁岩经过见到又忍唔住买黎食😛!本身俾多10%service charge系店外果两张枱仔堂食,但地方细细,有个叔叔极大声讲野嘈到耳都鸣,仲要咳痰添😨最後店员退返钱(service charge)俾我地,去左公园坐系度食😂✨.-.✦Tiramisu $52如果堂食要+10% Service Charge.-✧ Tiramisu中规中矩,咖啡味适中唔会过苦,但渴望芝士味可以更浓,略贵❖评份:🌕🌕🌕🌑🌑
性价比指数: 🌕🌕🌑🌑🌑
好味指数:🌕🌕🌕🌑🌑
✦Tiramisu $52
如果堂食要+10% Service Charge
✧ Tiramisu
中规中矩,咖啡味适中唔会过苦,但渴望芝士味可以更浓,略贵
❖评份:🌕🌕🌕🌑🌑

2020-06-24 1858 浏览
话说前日公司食左件芒果拿破仑,觉得好好味,於是今日就屎忽痕上网搵下香港有边间啲拿破仑出名,今日先去帝苑酒店酒店饼店包装当然唔错。好有心机三件cream horn,一件什果拿破仑,整多杯芝士蛋糕拿破仑我比较少食,个标准系点我唔多识,但系咪个酥皮唔够多层呢?但酥脆同香牛油味嘅个忌廉我觉得多左啲,什果唔够多,士多啤梨酸呀,蓝莓都冇咩味Cream horn够松软,入面都系拿破仑只忌廉,都系啦,士多啤梨酸,个红莓可以其实食一件都饱哂呢个似咖啡芝士蛋糕,够浓味,好软滑

酒店饼店包装当然唔错。好有心机

三件cream horn,一件什果拿破仑,整多杯芝士蛋糕

个忌廉我觉得多左啲,什果唔够多,士多啤梨酸呀,蓝莓都冇咩味

其实食一件都饱哂

呢个似咖啡芝士蛋糕,够浓味,好软滑

2020-06-24
2020-06-19 1448 浏览
好可爱的一个蛋糕是在下喜欢的豹纹正正方方给人规规矩矩的感觉正合在下的性格今天到手了前天临急临忙订下的蛋糕由於在下有高科技障碍在网上尝试了几次都没疽点进展最後还是不能懒惰地出门去顾客服务态度真的好好洒店就是不一样希望所有的地方不管是星级洒店还是普通菜记也好都能有这种让人心感舒适的服务这样。。一切都会更好在下选上的这蛋糕除了外面用了在下喜欢的野性豹纹外味道也是在下也偏好喜欢的一种坚果味略带甜味有一层质地像纸般略甘苦的棕色外皮这些香浓的诱惑不管是配在咖啡 蛋糕 朱古力 或是其他食物 都能在相互影响之下发辉出潜在的味道榛子碎和淡淡清甜的蛋糕当然也不赖这一次真的不让在下和牛一朋友失望另外还有朋友说很喜欢这里的拿破仑一定要再光顾呢相信一定不会失望❤
好可爱的一个蛋糕

顾客服务态度真的好好
洒店就是不一样
希望所有的地方不管是星级洒店还是普通菜记也好
都能有这种让人心感舒适的服务
这样。。一切都会更好

在下选上的这蛋糕

一定要再光顾呢
相信一定不会失望❤
2020-06-19
2020-05-06 2308 浏览
猪师奶同朋友今日higj tea拣左衣间饼店食cake,中意佢叫一件都得(真系太细食完全食唔到三层tea set),而且款式好多^_^有选择困难要小心^_^我地叫左一件青苹果蛋糕,一件芒果拿破仑,衣度既芒果拿破仑好多人推介,一定要试下青苹果蛋糕卖相好靓,真系成个青苹果咁,味道唔错芒果拿破仑既酥皮做得好脆,吉士甜度刚好,芒果亦都好甜,食完系好有饱足感,仲叫左壶茶,两者好搭,唔惊系咁食甜野好济,好岩high tea

青苹果蛋糕卖相好靓,真系成个青苹果咁,味道唔错

2020-05-05 1750 浏览
帝苑酒店的饼房孕育着如Tony Wong及Louie Ma(虽然他的Meltyplace暂时休业)等能自立门户, 独当一面的糕点师傅, 她有着不少的经典糕点, 如蝴蝶酥及玫瑰蛋糕, 而当中最吸引我的就是鲜果拿破仑, 原因是它的内外兼备. 外的当然是它的千层酥皮, 层次分明而且香脆非常, 浓烈的牛油香配上上面依然Juicy的鲜果, 味道对比十足, 比起Belon的法式精致, 它的大开大合, 令任何年龄的食客也能有喜爱之情. 内就是指它里面的吉士酱, 除了充满蛋香甜味外, 它的质感有如布甸般挺身而实在, 再加上在Online Store以七五折的Gift Card购卖, 在满足口腹之余也能保全自己的荷包, 作为生日蛋糕, 实在冇得输.
2020-05-02 1411 浏览
RN 话想带我试佢觉得好好味既蝴蝶酥就系帝苑酒店既FINE FOODS铁盒设计得体大方250g / 30块卖 $188打开铁盒之後即刻闻到香浓既牛油酥味蝴蝶酥颜色均衡地金黄每一块都整齐排列好试左一块松脆香口厚度适中咬落酥皮结实唔会碎到成口都系牛油味既程度岩岩好唔油腻加上一份唔假又淡淡地既甜味色香味俱全虽然价钱比起其他舖头黎讲算系贵但系绝对一份钱一份货
RN 话想带我试佢觉得好好味既蝴蝶酥
就系帝苑酒店既FINE FOODS