2010-08-02 22 浏览
用左openrice送ge $50 coupontruffle cake-->$43, 但好重好大件, 成件cake都有好濃既朱古力味, 入面d mousse同蛋糕真係好滑, 入口即溶.., 不過食一舊就好飽了, 同埋朱古力係好高%, 唔甜, 有dd甘甘地~strawberry nepoleon-->$32, d酥皮好脆, 入面吉士唔太甜又好creamy好滑, 不過用knief一吉就散,好難分黎食...同埋d strawberry酸ge.....有開心野發生先會再買~因為都幾貴lei~
用左openrice送ge $50 coupon

有開心野發生先會再買~因為都幾貴lei~
外卖自取
下午茶
2010-07-19 213 浏览
早前帝苑突然主動寄上新的VIP咭,心中即時浮起過去在Fine Food品嚐到的各種甜美、驚艷、幸福等等記憶;那份親切感,是Tony Wong自成門戶後,新店還未能提供的。 上週六,就趁上甜魔友人新居打搞前,就來Fine Food買些甜餅,既是重探老朋友,也是順帶一試新日本師傅的手藝如何! 來到店中,卻驚見週末中午時段的餅櫃,竟也相當冷清,舊時Tony Wong的拿手好戲如Green tea opera, hazelnut crunch一概久奉...在非常有限的選擇中,就隨心挑了4款餅當拌手禮,介紹如下: White tiramisu($34)-雪白可愛的粒粒外層,原來是輕忌廉來的,雖然口味淡口不膩,不喜忌廉的人應要避開了;去到中間,一點沒有意式芝士餅的咖啡味或酒香,根本不是Tiramisu,更似淡味的芝士餅;再加上帶麥味的硬實餅底,講真整個組合幾無厘頭也不好吃,三人都吃到直搖頭... Bailey's cheesecake($32)-口感細滑,但沒有對比感,而且百利甜酒以及芝士餅味均不突出,就如友人說「不是妳講它是Bailey cheesecake,根本沒有人知它suppose是Bai

Bailey's cheesecake($32)-口感細滑,但沒有對比感,而且百利甜酒以及芝士餅味均不突出,就如友人說「不是妳講它是Bailey cheesecake,根本沒有人知它suppose是Bailey cheesecake!」就是這樣...

Caramel Mango Gateau($32)-見是新推的本月精選,就支持一下日廚的新創作吧。圓形飽滿的外層頗為可愛,可惜外層的焦糖非常甜膩,完全的搶過了鮮芒果的清甜味,再加上沒有變化的口感,以及頂層的漏滯白朱古力,對它我也感到無能為力... 放過我吧!

Chocolate truffle cake($43)-已經加至40多元一件,幸而份量夠大令人滿足,而且朱古力味仍然非常濃厚甘醇,是當日所試、唯一繼承了舊Tony Wong帝苑時代水準的出品,也絕對是四款餅中最吸引的一款。不過如果要同舊日比較,現在的海綿蛋糕成分多了,而且又沒有Patisserie Tony Wong的誘人脆底, 相比下就會見拙了。

吃完這次的甜品,心中實在有點惋惜,沒有了Tony Wong的Fine Food,是否就注定不再Fine? 就如一開始講到,在Fine Food的回憶始終是多的,也喜歡這裡細心的服務,真希望日藉師傅要好好加油,努力改善出品,以滿足港人挑剔又多變的味蕾!

p.s. 是次消費以85折後計;如沒折扣我覺得幾唔抵的...!!
週末冷清的餅櫃
外賣
甜品大合照
White tiramisu
那門子的tiramisu?
Bailey's cheesecake
Caramel Mango Gateau
Chocolate truffle cake
2010-07-17
外卖自取
$120 (其他)
週末冷清的餅櫃
Chocolate truffle cake
2010-07-13 17 浏览
可能好食既..不過好食個d比人買曬掛..因為去到買既時候已經無乜可以簡..而櫃內既cake係無牌既..所以簡左樣知道係乜黎既--truffle cake同埋比macaron吸引既caketruffle cake 好濃既朱古力味..由最外層既glaze再食落去truffle同chocolate cake都好正既朱古力味truffle埋得夠滑,而且應該無加gelatine,全個 ckae係靠朱古力去支撐!!朱古力迷要試呀而另一cake..佢多層口感係好既..不過味唔突出..只食到咖啡味我都係上到黎先知係bailays既口味希望下次多d選擇啦
可能好食既..不過好食個d比人買曬掛..
因為去到買既時候已經無乜可以簡..
而櫃內既cake係無牌既..
所以簡左樣知道係乜黎既--truffle cake
同埋比macaron吸引既cake

truffle cake 好濃既朱古力味..

朱古力迷要試呀

而另一cake..
佢多層口感係好既..
不過味唔突出..只食到咖啡味
我都係上到黎先知係bailays既口味

希望下次多d選擇啦
10 分钟 (外卖自取)
2010-06-30 25 浏览
老婆近排勁OT,連星期六都無埋要開工,所以趁星期六晏晝過哩帝苑買兩件餅,當請佢食下午茶,慰勞一下佢:Sapporo Berries Cheese Cake $34半球形賣相幾討好,其實依層係藍梅啫喱,做得好平滑,最上面放兩粒開心果仁,略嫌色較沉唔夠搶眼,同個藍梅啫喱唔襯。至於批開入面,分為三層,上層係芝士餡,中層係藍梅慕絲餡,底層係海綿清蛋糕。藍梅啫喱清甜得自然,而無葯水味嘅感覺;芝士餡較軟身,配合藍梅慕絲嘅柔滑,味道唔算好濃,但嗒出芝士香味;藍梅慕絲除咗柔滑,豐富嘅藍梅果酸味,帶出件餅嘅主題,甜度又適中,食多幾件都無問題!再者,一件餅用上唔同食材已經要分層哩做,加上獨立球形餅模相對花時間,真係唔止食味道,仲食出餅廚嘅心機! Baileys Cheese Cake $32外型又係做得一絕,唔怪得咁多人讚!橫睇掂睇都叫做四層,但細心慢食,我就覺得應該係五層,點解?當然唔係計埋個迷你法式甜餅(Macaroon)當一層啦!最上一層係一朕好薄好薄嘅百利甜酒漿,好似透明啫喱咁,凝在最上一層,要細心撩起至食到,好有趣,酒味不濃有陣陣糖漿嘅甜蜜;跟住下一層係忌廉芝士,夠實而不死,質感一流,好味;第三

Baileys Cheese Cake $32

外型又係做得一絕,唔怪得咁多人讚!橫睇掂睇都叫做四層,但細心慢食,我就覺得應該係五層,點解?當然唔係計埋個迷你法式甜餅(Macaroon)當一層啦!最上一層係一朕好薄好薄嘅百利甜酒漿,好似透明啫喱咁,凝在最上一層,要細心撩起至食到,好有趣,酒味不濃有陣陣糖漿嘅甜蜜;跟住下一層係忌廉芝士,夠實而不死,質感一流,好味;第三層係咖啡芝士,咖啡味醇香不俗套;第四層食極都覺得係朱古力蛋糕,不過就唔係海綿蛋糕喇,係屬於Brownie個類實凈型甜到死嘅蛋糕,由於佢忠於原註一樣甜到爆,所以唔太鍾意,太「漏」喇
;最底一層係消化餅底,夾雜咗碎碎咖啡粒,頗有心思,又有牛油香,餅底都肯花心機哩做。講埋個Macaroon,唔止係裝飾,一樣好睇又好食,外層一咬甚脆口鬆化,裡面嘅咖啡餡又幼滑如絲,雖然都明知係好甜好甜,但細細個易接受D,所以做得細細都有佢道理
!依款層次多變嘅蛋糕,深得我心,如果朱古力蛋糕層大減甜度,我就更加欣賞!

食朱古力會令人有種開心快樂嘅感覺,食甜品同樣會令人感到係一種重新得力嘅元素

Sapporo Berries Cheese Cake, Baileys Cheese Cake
Sapporo Berries Cheese Cake
Baileys Cheese Cake
2010-06-26
Sapporo Berries Cheese Cake
Baileys Cheese Cake
收到openrice 送既$50 現金劵 (Thanks!), 所以黎買左一件cake 再加兩個包.見到之前好多人都話Napoleon 好食, 原本係諗住買呢個, 點知去到已經賣晒, 所以就叫佢地recommend. 佢地雖然見到我拎住張coupon, 但係服務態度仍然非常之好, 好細心話我知張coupon 可以買d 咩同果日有咩cake同麵包係推薦既. 根據佢地既推介, 我就買左個雜莓cake. 不過個cake 個底係做沙糖整, 我覺得太甜喇! 唔係太岩我.反而買個兩個包我覺得好好味, 一個係吞拿魚包, 裡面有d 洋蔥同芥末, 個餡勁多!!!yummy另一個係薯蓉煙肉包, 個包唔會好油, d 薯蓉做得好smooth

好大個餡!
2010-06-26
好大個餡!
  • 薯蓉煙肉包
2010-06-27 24 浏览
薑餅人在帝苑餅店買來三件餅, 外表精緻味道也好, 只是懶惰的我扔下寫食評多時, 下筆時已忘記仔細的味道了.發覺自己原來幾沒記性, 善忘, 是好? 是壞?

發覺自己原來幾沒記性, 善忘, 是好? 是壞?

甩底
2010-05-30
甩底
2010-06-25 36 浏览
是日是大家姐birthday**特別訂了fine foods既Chocolate truffle,等一家人增磅一下Chocolate truffle-拎到番屋企已溶溶地,,天氣太熱了....仍減不了朱古力的濃郁,,一層一層的mousse,非常滑,,停不了口姐姐說放進雪櫃一晚更美味PS**家姐 I LOVE U & HAPPY BIRTHDAY!!
是日是大家姐birthday**

姐姐說放進雪櫃一晚更美味

2010-06-12 20 浏览
和朋友喝喝茶 談談天 食件賞心悅目的CAKE, 是一件多麼休閒的事! 這才是生活嘛!這天, 用了OPENRICE給我的50元CASH COUPON 買了2件cake吃享受我的GOOD afternoon Earl Grey Tea & Chocolate cake伯爵茶味好香濃同朱古力味好夾呀!最面頭既朱古力槳好甜好rich!!跟著個餅底係好特別. 就好似最上面個塊長方形既東西一樣的!有d一粒粒既野類似nuts既野係入面 好特別的.另外 上面有金簿! 哈哈 我不懂欣賞這麼高貴的裝飾呀...Sapporo Hasakappu Fromage或者可以說是長壽果cheese cake. 長壽果是北海道特產的酸莓弄的. 味道就好似山查一樣, 酸酸甜甜的 喜歡吃山查的人不可錯過喔! 它面頭是酸莓JELLY. 甜甜的.內裡是輕身細膩的SOFT CHEESE,,再內層的是 酸莓mousse ..最下層是普通軟綿綿的蛋糕,,整件cake感覺很light很清新! 一點也不膩! 服務很好. 那裡的姐姐見到我們一行3人 便主動給我們3皮叉,,還用膠紙為蛋糕們定位. 防止它們移位 hi到周邊 很貼心的呀
這才是生活嘛!

享受我的GOOD afternoon

伯爵茶味好香濃同朱古力味好夾呀!
最面頭既朱古力槳好甜好rich!!
跟著個餅底係好特別. 就好似最上面個塊長方形既東西一樣的!
有d一粒粒既野類似nuts既野係入面
好特別的.
另外 上面有金簿! 哈哈 我不懂欣賞這麼高貴的裝飾呀...

Sapporo Hasakappu Fromage
或者可以說是長壽果cheese cake.
喜歡吃山查的人不可錯過喔!
最下層是普通軟綿綿的蛋糕,,
整件cake感覺很light很清新! 一點也不膩!

還用膠紙為蛋糕們定位. 防止它們移位 hi到周邊
很貼心的呀
2010-06-08 18 浏览
中午時份打電話去留餅, 一心想試的rose forest 但久久未有, 只好訂了另外的,幸好不到半個鐘, 店員回電話給我記rose forest 剛從餅房推出真是貼心的服務, 謝呵 Rose Forest Slice:睇之前的食評見有原粒marc room 係餅面, 今日買只係得番半粒 為左慳個半粒 , 真係有失堂堂一間大酒店既朵 其實齋睇外形,也可說是清雅脫俗, 旁邊還有兩片餅圍著, 質地如同marcroom 而第一啖是清幽的玖瑰花香味, 是頗強烈的味道, 而且有點像香水味, 真有點造作 餅內配合了黑加侖子果蓉, 令到層次更鮮味, 但可是小女子心目中的 best buy item Chocolate truffle: 是一件非常濃郁的朱古力, 質地比mousse強 , 面層的朱古力醬完全是最好味的一環, 一件餅集中了朱古力迷的渴求,有朱古力的口甘味, 很滿足的味道但一人一件相信會比較溜
真是貼心的服務, 謝呵

為左慳個半粒 , 真係有失堂堂一間大酒店既朵

有朱古力的口甘味, 很滿足的味道但一人一件相信會比較溜

Box
cho truffle
2010-05-29
$70 (宵夜)
cho truffle
2010-06-03 38 浏览
阿爸生日, 訂咗帝苑的鐵板燒, 諗住去cake shop買生日蛋糕, 去到得返2磅的Chocolate Truffle, 7個人怕食唔晒... 打電話問餐廳, 外來蛋糕要收$30位切餅費, 計過條數... 食唔晒就帶返屋企啦! 好在係咁... 呢個Chocolate Truffle ($440), 真係好好味, 朱古力夠濃, mousse夠滑, 餅底又脆... P.S. 寫個生日牌, 半個鐘搞掂!

P.S. 寫個生日牌, 半個鐘搞掂!
2lb Chocolate Truffle
2010-05-30
庆祝纪念
生日
2lb Chocolate Truffle
2010-05-31 18 浏览
早排係facebook參加左母親節推介餐廳比賽, 好好彩win左帝苑餅店$50coupon,當然無理由去到買一兩件cake咁少既 咁我都係宜度做左少少research, 之後先再去餅店揀cake...之前見網友推介拿破崙千層酥, 我就點左一件拿破崙千層酥, 之後再揀一件Bailey Cheese Cake, Rose Forest Slice, Sakura ShortCake, 個人覺得最好味係拿破崙, 不太甜, 好鬆化, 實在係一分錢一分貨, 第2推介係bailey chees cake, 香甜幼滑, 我老豆非常鍾意吃, 本來我將件cake 切了3份, 想大家share味道, 最係佢都食左2份, 另外rose frest slice就甜左少少, 最尾個件我連吃的機會都無, 可能件cake太好味, 我未食完bailey cheese成張枱都清晒....想試埋sakura都唔得添..... 嚟梗父親節都會買幾件返去孝敬吓老豆先
想試埋sakura都唔得添.....

嚟梗父親節都會買幾件返去孝敬吓老豆先
我未影已經被人清晒咁濟~~~~
2010-05-23
我未影已經被人清晒咁濟~~~~
  • 拿破崙千層酥
2010-05-29 20 浏览
為了出名的蝴蝶酥...走到帝苑買cake及蝴蝶酥返屋企食入到店,服務員很有禮貌,歡迎光臨見到其他客人訂cake...我見到餅櫃都有幾款cake就要了檸檬慕絲cake、Rose Forest Slice及Chocolate cake記得服務員同我介紹個朱古力cake同黑朱古力有咩不同臨最後才買一包最出名蝴蝶酥,之前食過太好味而且見到包裝好靚回到家品嚐,發現Chocolate cake好食...又唔會太甜Rose Forest Slice,好味...又有生果...蝴蝶酥,甜甜地...而且很脆,,下次繼續買蝴蝶酥食。
為了出名的蝴蝶酥...走到帝苑買cake及蝴蝶酥返屋企食
入到店,服務員很有禮貌,歡迎光臨
見到其他客人訂cake...
我見到餅櫃都有幾款cake
記得服務員同我介紹個朱古力cake同黑朱古力有咩不同
臨最後才買一包最出名蝴蝶酥,之前食過太好味
而且見到包裝好靚
蝴蝶酥,甜甜地...而且很脆,,
下次繼續買蝴蝶酥食。

2010-05-04
  • 蝴蝶酥
2010-05-28 14 浏览
五月廿三日(星期日)之前參加了餐廳推介比賽,幸運地取得帝苑餅店的$50現金劵今曰在尖沙咀唱完K,就過來和老公仔吃蛋糕當下午茶我點了我最喜愛的Mango Napoleon (芒果拿破崙千層酥)而老公仔則選了Vanilla Lemon Mousse Cake (檸檬慕絲)Mango Napoleon 十分鬆脆,配上又滑又香的吉士底層鋪滿鮮甜的芒果肉,味蕾享受到了極點!!!Vanilla Lemon Mousse Cake 有檸檬清香,慕思做得很滑檸檬味夾雜在豐富的雲呢拿中,感覺非常特別多謝各位食家,果然無介紹錯!是次有人請,不用付款,給了最高的五級低食!!!
五月廿三日(星期日)

之前參加了餐廳推介比賽,幸運地取得帝苑餅店的$50現金劵

今曰在尖沙咀唱完K,就過來和老公仔吃蛋糕當下午茶

Mango Napoleon
十分鬆脆,配上又滑又香的吉士
底層鋪滿鮮甜的芒果肉,味蕾享受到了極點!!!

Vanilla Lemon Mousse Cake
有檸檬清香,慕思做得很滑
檸檬味夾雜在豐富的雲呢拿中,感覺非常特別

多謝各位食家,果然無介紹錯!

是次有人請,不用付款,給了最高的五級低食!!!
2010-05-23
下午茶
2010-05-21 41 浏览
呢日唔駛番學...同女友出去行下街7點既時候又未見肚餓...就行左去帝苑睇蛋糕去到都係順手買黎食啦...橫豎我地計劃下一站都係帝苑又係買走去第2度食...因為果到係餅店!!ShuShu意見:- Environment: 好似博物館=] 有酒有油..古怪+有趣..幾多野睇..麵包仲好平添..但係冇食到- Service: 我地又係人地閂鋪之前半個鐘殺入去..阻人收工..又揀得慢..入到去又好似參觀博物館咁..所以佢係咁問有咩可以幫到我地XD ..Service係幾好..但係趕收工XDD- Strawberry Tart: 味道一般..個Tart皮易裂..總括黎講Tart都係文華好味D- Earl Grey Tea & Chocolate Cake: 依個好味道..餅底好好味..Mousse入面有好香既伯爵茶味..朱古力同伯爵茶好夾!~~- Vanilla Lemon Mousse Cake: 入面有檸檬皮=] 味道好清新..面層雲尼拿個質感好好(濃厚幼滑) =]- Bailey Cheese Cake: 好重咖啡味..個餅底好有心..入面有D黑色一粒粒既野..初頭以為係芝麻..嗒真D原來
呢日唔駛番學...同女友出去行下街
7點既時候又未見肚餓...就行左去帝苑睇蛋糕
去到都係順手買黎食啦...橫豎我地計劃下一站都係帝苑
又係買走去第2度食...因為果到係餅店!!

ShuShu意見:
- Bailey Cheese Cake: 好重咖啡味..個餅底好有心..入面有D黑色一粒粒既野..初頭以為係芝麻..嗒真D原來係咖啡豆..好特別=] 但係我本身唔好咖啡XDDD
PS. 蛋糕個樣唔係太靚同吸引..但係味道XXDDD
- Recommendation: 食Tong Wong先..之後帝苑再食文華=]

KC意見:
店舖位置比文華更容易搵到...但空間唔算大...貌似一間普通餅店...入面有少量麵包出售...亦有紅白酒...汽水曲奇...仲有推廣中既粽@@" 店員都幾有禮貌..但講話有D唔係太清晰...餅盒冇驚喜..只係普通絲帶包裝既餅盒...而且D Cake冇用膠紙固定...但環境整潔舒適...當日落大雨店內都唔會有水跡...值得一讚=]
- Strawberry Tart: 三粒大大粒既Strawberry...賣相都幾好...不過光亮劑略嫌多左D...吉士下面有少量朱古力醬...個Tart底有待改善=]
- Earl Grey Tea & Chocolate Cake: 見到個名就想試...因為我本身都有飲開Earl Grey...食到咁上下我地分開一層層黎食...最後知道個Earl Grey味係來自Mousse果Part~
- Vanilla Lemon Mousse Cake: 一咬落去就食到有Lemon Zest...有檸檬清香...讚好!! Mousse都做得幾好...夠滑!!
- Bailey Cheese Cake: 食到咖啡味...都唔錯...又係我鍾意既味道之一...餅底我都以為係朱古力...但睇落個色怪怪地...咬落去有咖啡味滲出黎我先知係磨碎左既咖啡豆...整個Cheese Cake可以話係做得好好...好食XDD

Overall係食物質素唔差...只係外觀上既野可以再做得好D...今次冇食到Tiramisu...下次應該會試喇...因為學校阿Sir話帝苑既Tiramisu係做得唔錯=]
店舖名字
餅盒
買左4件=]
正 Earl Grey Tea & Chocolate cake
正 Vanilla Lemon Mousse Cake
正 Vanilla Lemon Mousse Cake
正 Bailey Cheese Cake
正 Strawberry Tart
2010-05-12 122 浏览
I called Royal Garden Fine Foods shop only during noon time on the day before mother's day, and was happy to know that they still accept orders. I ordered a mixed berries napoleon cake.It looks really great, and I noticed that most others ordered napoleon cake too (mainly strawberry or mango though). The cake tastes very delicious. The only difficulty is to cut it into pieces without breaking it. :-)It is a bit expensive ($5xx for 2 pounds), but I think I will try again next time (during nor

It is a bit expensive ($5xx for 2 pounds), but I think I will try again next time (during normal days when the usual discounts by purchase with certain credit cards applies)
2010-05-09
$55 (其他)
庆祝纪念
母亲节