餐厅: 帝乐 - 德国餐厅 (美利楼)
资讯:

5天前 86 浏览
疫情持续, 好耐冇一家人出外了。趁生日, 相约家人一齐去赤柱逛逛。去到赤柱已经系午饭时间, 个肚打晒鼓, 即刻去搵食。行到美利楼, 阿妹话不如去返5 年前影完婚纱相後去食果间餐厅回味下。去到, 餐厅仲健在喎, 咁就GOGOGO 啦! 餐厅有室外同室内座位, 因为去果时系9 月, 仲系好热, 於是我哋二话不说拣咗坐室内。餐厅周末可以拣BUFFET 同散叫, 当时限聚令, 仲系2 人一枱, 我哋分开咗3 枱嚟坐。我哋安排咗父母食自助餐, 而我哋後生O既就散叫。脆皮烧猪肘配朘酸椰菜及菠菜酿薯皮 - 呢个咸猪手, 份量十足。餐厅职员帮我哋切开咗先上。首先要讲下D 肉, 好淋好入味, 皮脆而不肥, 一咬落去就发出"咯咯" 声. 好正! 由於只系2 个人食, 所以都算好大份下, 好饱肚。虽然夹埋D 酸菜食可以中和返D, 但系都有D漏。建议呢个3-4 人分享会好D。德式芝士面团配青露笋 - 呢个一食落口, 一个字: 好咸呀! 系好浓芝士味, 但系同时间好咸! 感觉食完系会面肿, 可能配啤酒食会好D!!! 不得不提呢个冻柠茶, 本来想叫一杯, 但职员问我哋要唔要加大, 价钱差十几蚊, 但份量差一倍。於

脆皮烧猪肘配朘酸椰菜及菠菜酿薯皮

德式芝士面团配青露笋

冻柠茶 (大)

不得不提呢个冻柠茶, 本来想叫一杯, 但职员问我哋要唔要加大, 价钱差十几蚊, 但份量差一倍。於是我哋叫左一杯大, 两个人SHARE! 抵!
2020-09-06
脆皮烧猪肘配朘酸椰菜及菠菜酿薯皮
冻柠茶 (大)
2020-09-09 1081 浏览
配住无敌大海景,海风吹埋嚟,就算三十几度坐室外,都真系劲Chill超级舒服😍完全渡假feel😆Weekend嚟到十二点几,未有好多人所以仲可以坐出面。建议都系坐室外,早啲嚟或者电话book位————————————Set Lunch (主菜价钱已包沙律吧,餐汤,甜品,饮品)本来有自助沙律吧,疫情关系变咗沙律盘汤同面包出面自己攞-沙律盘沙律菜冇咩特别,青口好鲜甜👍🏻火腿好好味唔会好咸👍🏻酸沙律薯仔好开胃,仲有啲苹果都几爽口-扁豆烟肉汤望落劲似中汤嘅赤小豆眉豆汤😂原来系德国嘅传统菜 饮落咸咸地都有少少似中汤 可以试吓嘅-厚切美国西冷牛肉配时菜及薯仔 $175开头以为系西冷扒,冇为以系牛肉肉质都嫩唔韧,味道唔太够,而且嚟到嘅时候唔够热,麻麻地-海鲜蕃茄酱长通粉 $160青口鱿鱼虾都几新鲜几够味,长通粉偏硬少少,蕃茄酱唔够浓,又系上菜唔够热,都系麻麻地-是日甜品 - 面包布甸唔会太甜,份量刚刚好,上面有啲乳酪同生果酸酸地,好味👍🏻——————————整体嚟讲,食物质素就一般般,但对住呢个景同埋地段,以呢个价钱嚟讲我觉得几抵👍🏻👍🏻都会想再去
————————————
本来有自助沙律吧,疫情关系变咗沙律盘
汤同面包出面自己攞
沙律盘
扁豆烟肉汤
厚切美国西冷牛肉配时菜及薯仔 $175
开头以为系西冷扒,冇为以系牛肉
肉质都嫩唔韧,味道唔太够,而且嚟到嘅时候唔够热,麻麻地
海鲜蕃茄酱长通粉 $160
是日甜品 - 面包布甸
唔会太甜,份量刚刚好,上面有啲乳酪同生果酸酸地,好味👍🏻
——————————
刚巧碰上老公的闲日假期不想於周末「逼餐蒙」倒不如趁这天来一日半日赤柱之旅3时多才到达於赤柱广场泊好车後发现有做泊车优惠星期一至星期五消费$200免2小时$400免4小时 餐厅再多两小时不单赤柱广场内的餐厅受惠连带美利楼两间靓景餐厅也包括在内於是一家4口决定去吃个靓view下午茶入座前职员提及餐厅优惠多多不单食物有8折优惠Happy hour时段更有$99 三杯饮品德国生啤也包括在内!超抵!!!共叫了一款黑啤 一款麦啤及一个蕃石榴桃梳打啤酒类正常但系那个梳打 可以选个更好饮的食物方面我们点了一个安格斯牛扒汉堡连同薯条 分开上的汉堡排有肉汁 不会过熟面包也不太硬 配搭得很好还有点了一个海鲜意粉配蕃茄汁海鲜份量足 意粉也很入味女儿不停在吃要吹海风 睇靓景必定选择坐户外位置但系要留意如果害怕雀仔 昆虫的食客强烈建议坐室内因为会随时有雀仔在你脚底偷食物还会有蜜蜂偷偷亲吻你的饮管呀~
刚巧碰上老公的闲日假期
不想於周末「逼餐蒙」
倒不如趁这天来一日半日赤柱之旅

於是一家4口决定去吃个靓view下午茶

入座前职员提及餐厅优惠多多
不单食物有8折优惠
Happy hour时段更有$99 三杯饮品
德国生啤也包括在内!
超抵!!!

但系要留意
如果害怕雀仔 昆虫的食客
强烈建议坐室内
因为会随时有雀仔在你脚底偷食物

还会有蜜蜂偷偷亲吻你的饮管呀~
2020-07-08
  • pasta
2020-07-04 1362 浏览
好耐没有去赤柱,朋友想食buffet,见到原来King Ludwig有buffet食,时间分两轮,我们食14:30这轮。餐厅有室内同室外位置,食物选择不算很多,就是甚麽也有d,室内有沙律,虾,青口,螺,水果,甜品,咖喱,热荤等等。。有疏菜咖哩角好味,够脆口,仲有螺丝粉蛋饼好特别,水果有三款热荤同海鲜,虾又爽也新鲜排骨够淋好味烧肠同猪手也好正加30元可以任饮果汁或汽水,果汁有西瓜,苹果橙,菠萝,西瓜汁真系新鲜打的,十分好味。仲有十胜红豆雪糕,唔系好甜,Good。室外也是好舒服的

有疏菜咖哩角好味,够脆口,仲有螺丝粉蛋饼好特别,水果有三款

热荤同海鲜,虾又爽也新鲜

排骨够淋好味

烧肠同猪手也好正

仲有十胜红豆雪糕,唔系好甜,Good。

室外也是好舒服的

2020-06-20
2020-06-11 1013 浏览
Schweinshaxe!!! Oh I miss the damn German Pork Knuckle I tried in Munich! With a pint of beer!!This pork kunckle is medium sized tender and meaty yet not juicy The tender meat is wrapped in a salty and crispy skin, almost like pork rindtaste better when you eat it with the sauerkraut found on the bottom Nomnom: 4/5

Nomnom: 4/5
2020-05-28 1272 浏览
已经黎过几次,多数都系庆祝日先黎。呢间既猪手好出名,每次黎都会叫。订枱既时候有得比你拣坐室内定室外,我每次都会坐室外,仲会坐边边位,一路食一路睇海景好治癒。今次既猪手都好好味,外脆内软。但始终两个人食,第一旧系好好食好juicy,第二旧都好食但开始注意到佢既脂肪,第三旧已经要慢慢食,可能佢帮我地切得大旧挂。猪手夹d酸菜同芥茉酱都好味。另外,佢既牛肉蕃茄汤都推荐。汤有好浓既牛肉味,肉既份量多,趁热饮更好饮。另外叫左个炒杂菇沙律,呢个冇咩特别,只有蘑菇会比较香d。因为有沙律,所以有d菇会同醋一齐食,但个味唔系好夹。个人比较喜欢炒菇要用牛油炒。虽然望海好正,不过环境只系值4分。因为靠边既枱好细,同埋地方有d窄,会同隔离枱好近。

德国咸猪手
今次既猪手都好好味

德国咸猪手
2020-04-15 1423 浏览
📍Stanley📍..有个朋友生日, 夜晚黎左呢间几出名同多人推荐既德国餐厅, 其实赤柱好多餐厅简, d餐厅好多时下午都做semi buffet, 又可以食完放狗, 不过呢几年人流多左好多lu..📍脆皮烧猪手💰HKD240.00📌味道:8.5/10 分旧猪手好大旧😫佢d皮炸得岩岩好而且超香, 无浓咖 @@ 味道岩岩好, 好多肉汁唔会乾, 好建议加黑胡椒粉落面, 同埋德国酸菜好开胃爽口, 落order时同d staff讲多酸菜佢会比多好多你🤩🤩🤩..📍肠仔拼盘💰HKD 295.00(大), HKD 180.00 (细)📌味道:8/10分好似我呢d肉食兽朋友岩哂😂😂😂佢有黎自德国唔同款同味道既肠仔, 每种都各有特式, 我就每一类都好中意, 肉味好浓, 差唔多好似ikea d 丸咁重肉味😂😂😂😂🥰👍🏻..📍环境:8/10分 ( 好有德国风味)📌要加1
📍Stanley📍
📍脆皮烧猪手
💰HKD240.00
📌味道:8.5/10 分
📍肠仔拼盘
📌味道:8/10分
📍环境:8/10分 ( 好有德国风味)
📌要加1
2020-04-13 1040 浏览
I came here two years ago. The service and atmosphere were really nice. I came back again this year and the decor was still the same, yet the quality of food and service changed drastically. The staff were really loud and unprofessional, which made me feel like I was in a Cha Chaan Teng (茶餐厅). The way they cut the pork knuckle made me lose my appetite. It was a total waste of the sea view. Also, the restaurant violated the social distancing rules as there were a man sitting behind me back to back. Other tables were still being used too.
2020-03-27 1409 浏览
平日来到赤柱,就系钟意佢够宁静,冇乜游客,可以系良辰美景下,呼吸一下新鲜空气。每次来到美利楼,都会令我谂起二楼既德国猪手。平日都有半自助午餐,仲要可以坐到下午3点,可以慢慢食完个头盘,再来自助salad bar,甜品同饮品。今次我地选择左2人德国猪手套餐,都系$300 + 10%,可以系到hea一个下午,真系乜都抵反晒。德国猪手: 水准依然,皮炸得香脆而不油腻,肉质实在啖啖肉,味道带咸香,份量够大,足够二人享用。餐汤只有一款,是豆蓉汤,但我比较喜欢洋葱汤多d。自助沙律bar大约有8款沙律同菜可以选择,全部都有用盖盖住,感觉卫生,而且味道不错。甜品则比较普通,没有惊喜。室外餐枱环境开扬,带点微风,非常写意。

餐汤只有一款,是豆蓉汤,但我比较喜欢洋葱汤多d。

甜品则比较普通,没有惊喜。

室外餐枱环境开扬,带点微风,非常写意。

2020-02-23 1180 浏览
我以前成日去呢间餐厅食 贪佢个景靓 同埋有个小型自助餐 今次带埋自己BB来 因为有BB车 所以要一赞经理虽然好忙 但都帮我安排个位放BB车。2月22日中午1-2点,负责我既session系一个年纪比较大既女侍应,带眼镜短头发。首先,当我消毒紧BB坐位时,我都未执好野,佢就骂爆我唔扔掉消毒酒精片既包装,大佬我都未坐好,可唔可比少少时间我,但呢个时势可能大家比较敏感又有点误会;另外,到我哋食到差唔多,一家倾紧计,呢个女侍应又不停叫其他枱埋单,同想收我枱上既食物,我好不容易先喂好小朋友,开始自己食野,唔明点解佢要咁心急,态度仲要十分差,都算。最後到我要离开,BB车都已经出到去门口,佢都仲系好无礼貌叫我行开让佢行先,条路其实好窄,我就忍唔住问佢,你有咩急事你可唔可以等阵先?原来呢个女人要系返工时间出去,经理都问佢做乜要出去,相信根本未到落场时间。我终於明白点解个女侍应一直要收走我枱上嘅食物,原来佢想返工时间偷懒!至於环境,外面个景系好靓,但我哋坐喺室内,地下就立痴痴。至於食物,我哋系食叫a la carte,(1)农夫包,个牛肝酱都几特别,但包对我来讲真系太硬,外国人应该ok(2)猪手,几好味

至於环境,外面个景系好靓,但我哋坐喺室内,地下就立痴痴。

至於食物,我哋系食叫a la carte,
(2)猪手,几好味,但唔系我食过既最好味既德国猪手,外表几脆口,入面既肉都唔太乾身,可以一叫。
(3)carbonara , 有温泉旦系上面,都几好味,但略为乾身左少少
(4) Steak 呢个扒系最好味 五成熟 边位比较林 老人家都食到,入面都唔会太鞋,对得住$400呢个价钱,唔错。

不过我都未必会再去,因为真系一肚气。
猪手,牛扒
2020-02-22
猪手,牛扒
  • 牛扒
  • 德国咸猪手
情人节想同女朋友去赤柱拍拖影相,听闻依间德国餐厅唔错,而且气氛好,就事先打去book 定枱,以防到时无位唔知关唔关特别日子事,book 位时需要预先比每位一百先,埋单再计返数当日拍完拖後去到美利楼已经见餐厅写住「食猪手,上二楼」证明佢地对自己既猪手应该几有信心入到餐厅,环境暗暗地几有情调,座位宽敞好坐,好适合情侣拍拖去,而且当日仲有枝心心发光棒比我地影相,气氛环境都好好我地当然系叫左德国猪手试下系唔系真系咁好食啦另外仲叫左个卡邦尼意粉、迷利肠拼盘同两杯无酒精饮品。野食份量好多猪手如果我一个人食一定食唔哂服务方面,所有侍应态度都好好,好nice,而且人手好充足,一举手示意就会有人黎唔洗举好耐,值得一赞猪手黎时仲会帮我地切开左先上,十分细心野食方面,猪手真系非常好食,皮脆肉嫩,食落好有口感又唔难咬,而且味道岩岩好,唔会太咸,配埋咸酸菜一齐食十分好食另外我地仲叫左芥辣点住黎食,味道更加好更有层次,大家可以试试意粉都好特别,同出面平时食既卡邦尼意粉唔同依到既好creamy,有一阵奶油味,食落几特别几有口感。反而系肠仔无咩特别,每款两条,食落同普通肠仔差唔多,不过不失啦最後埋单两人加埋912蚊,

我地当然系叫左德国猪手试下系唔系真系咁好食啦
猪手如果我一个人食一定食唔哂

猪手黎时仲会帮我地切开左先上,十分细心

意粉都好特别,同出面平时食既卡邦尼意粉唔同

最後埋单两人加埋912蚊,扣返book位既200,现金比左712。价钱系贵左小小,但情人节食餐好既都可以接受
而且猪手真系好好食,值得一试
卡邦尼意粉
迷利肠拼盘
猪手
2020-02-14
情人节
卡邦尼意粉
猪手
2020-02-12 734 浏览
都市繁嚣嘅生活好需要黎到偏远嘅地方放松一下赤柱当然系一个好好嘅地方搵间靓靓餐厅食个下午茶chill下就一日 叉返个电再战同朋友搵到一间靓靓餐厅 我哋拣咗室外位置 可以望住个海等日落叫咗2个tea set前菜有鹅肝同生蚝 两样都好新鲜好好食 鹅肝份量偏小 所以生蚝抵食啲 哈哈主菜我哋就叫咗鸭髀 同海鲜西班牙饭鸭髀就不过不失 肉质都算滑 但海鲜西班牙饭就好足料 净系睇只虾都觉得好满足 不过饭就偏向粒粒分明 比较乾身 不过味道搭救反而呢度嘅甜品出色一d我地叫咗心太软同布甸心太软好好食 真系做到流馅既状态但布甸就变甜 要用雪糕一齐食总括嚟讲 呢度嘅甜菜同甜品比主菜更出色不过都唔够个景色出色㗎啦
都市繁嚣嘅生活

但布甸就变甜 要用雪糕一齐食

总括嚟讲 呢度嘅甜菜同甜品比主菜更出色
不过都唔够个景色出色㗎啦
2020-02-03 4344 浏览
一直都好想来这间餐厅食饭,今次终於可以了,而且也可带同小狗一同到餐厅内用餐,非常兴奋!由於我们带了小狗的关系,餐厅安排我们坐於露台的位置,座位能够望到海,十分浪漫!来到德国菜餐厅当然要饮下啤酒,食下猪手!巴伐利亚烟肉及芝士条,这个拼盘都好大份,有5款不同的烟肉,每款口感都不同而且味道几特别,再配上芝士条一齐食,味道更惹味!脆皮烧猪肘配酸椰菜烧薯,猪手好大只,店员会先上给我们影相,然後再为我们切开猪手。猪皮非常脆口,肉不会太咸,配上酸椰菜一起食更加美味!迷你德国肠拼盘,由於是迷你版,只有3款肠可以试到,而且只有2条,两个人食就会足够,但如果3个人的话建议吃不是迷你版,当中我最喜爱吃白色那款,因为没有太油腻的感觉。肠仔下也有酸椰菜和薯仔。芝士面团配猪牛肉太伴蕃茄酱,面团口感烟韧,芝士味都几浓。肉丸都几大粒,配上蕃茄酱令味道更惹味!黑森林蛋糕,这里的黑森林蛋糕超级大份,我们4个人食都好足够,蛋糕唔算好甜,不过食到有冰块,稍稍减分!
来到德国菜餐厅当然要饮下啤酒,食下猪手!
2019-12-14
  • 脆皮烧猪肘配酸椰菜烧薯
2019-12-24 1327 浏览
今日女朋友生日🎉🎉同佢去完海洋公园玩之後,过咗嚟赤柱,去到呢间我预先book咗嘅餐厅🤭因为女朋友话锺意食德国嘢🍖呢间德国餐厅位置於美利楼🏫系一个风景几靓嘅地方🏞我哋入到去之後坐咗一阵,睇咗个餐牌📔发现其实选择唔算太多,但系绝对可以满足食德国食品嘅愿望🤤我哋我哋叫咗一只脆皮猪手🐷同一碟卡邦尼意粉🍝过咗冇几耐,侍应送只猪手嚟嘅时候 仲帮我哋好细心咁切埋🤩,而且服务态度都好好,猪手食落去热辣辣😋啲皮脆卜卜💥啲肉软淋淋🥓非常好食另外个意粉,个汁好浓郁,我哋都识到非常之饱,而且好满足
另外个意粉,个汁好浓郁,我哋都识到非常之饱,而且好满足
2019-10-09 2728 浏览
赤柱一向比人都系休闲啲好地方,环境清幽,晚上黎到美利楼嘅德国餐厅,更系一流的享受!先有服务态度好好嘅待应主动建议,我地可以坐室外,当日吹住海风,望海睇日落,确系好写意!食物质素非常好,猪手的皮烤得好香脆,十分推荐热情果饮品,好好饮
纪念日