2022-08-28 56 浏览
前排又去咗宋皇台站果邊行下, 上次去咗優雅日本嘢食tea, 今次去咗呢間意大利餐廳浪漫下,個牆壁畫我覺得好可愛。餐廳背景音樂係浪漫英文歌(我都幾留意餐廳有咩嘢播緊,播岩心水有氣氛好多)。餐廳職員好有心講解食物,feel到好有heart。講返嘢食,兩款包都好香,香脆鬆軟,個牛油都好靚,一揸落去滑嘟嘟。曾經食過朗豪坊一間唔知咩嘢嘅意大利雲吞,以為呢味好唔岩我自己口味,點知今日再叫,原來係可以好好味入面仲有好滑嘅彈牙帶子。脆卜卜嘅魷魚意想不到用好新鮮嘅魷魚,食得出絕對唔係雪藏貨,配埋佢跟嘅汁真係好夾。燒黑毛豬扒真係超正,嗰陣鮮味不得了,對上食到呢種味都好多年前,睇嚟下次想食真係要呢度食返最尾飲埋個靚咖啡,成餐都對得住個價格嘅。

入面仲有好滑嘅彈牙帶子。

最尾飲埋個靚咖啡,成餐都對得住個價格嘅。
2022-08-28 33 浏览
見到網上好平位於九龍城嘅意大利菜喺地舖嘅位置非常方便又當眼附近仲有咪錶位可以泊車就一於入去試吓先我哋二人就點了幾款小食、主菜開心share隨即店員給我們兩杯水以及熱辣辣嘅餐包及蒜蓉包呢度朋友鍾意食青口就order咗廚師推介嘅白酒煮新鮮紐西蘭青口估唔到嚟到嘅賣相咁大碟一共有八隻有我手板咁大隻嘅青口本身我一向都唔好嘅青口竟然覺得同坊間一般嘅青口有好大分別食落去有好香嘅蒜蓉味而且好鮮甜好爽口好新鮮食完一隻又一隻了今晚嘅重頭戲就係呢一道主菜法國鴨髀鴨髀好有份量好巨型而且遠處已經聞到好香一切開鴨髀皮香脆可口裏面嘅鴨髀肉肉質很鮮嫩食落去一啲都唔蘇反而係好香好滋味除咗能夠鎖住肉汁仲可以保留鴨香實在令人一試愛上了另外仲有前菜 -牛油果大蝦沙律小食 - 法式焗田螺朋友都大贊味道一流食得飽肚之餘開開心心又渡過一個晚上了
見到網上好平位於九龍城嘅意大利菜
喺地舖嘅位置非常方便又當眼
附近仲有咪錶位可以泊車
就一於入去試吓先

我哋二人就點了幾款小食、主菜開心share
隨即店員給我們兩杯水

朋友都大贊味道一流
食得飽肚之餘
開開心心又渡過一個晚上了
2022-08-26 42 浏览
一如以往鍾意周圍搵嘢食,尤其搜尋特式小店,今次去到九龍城搵食;唔好以為九龍城只得泰國嘢,今次去左一間非常親民的意大利餐廰,除了食物質素值得推介,老闆更非常親切有禮,會每枱向客人講解,非常友善。前菜,點了六隻法國生蠔,生蠔雖然唔係時令,但係相當可口鮮甜,好重礦物味,味道豐富,口感十足。之後上了一盤小麵包,蒜香多士及芝麻麵包,麵包暖笠笠外脆內軟,早知新點個餐湯配一配。點了大蝦炒墨魚汁意粉,兩隻特大虎蝦超級彈牙,意粉爽口被香香既蝦油炒過,仲有小小辣及蒜香味道,非常惹味。主菜羊架焗薯仔南瓜,南瓜味道清甜非常好味,羊架點了五成熟,仲一啲都唔臊味,仲要外皮覺得很香口。呢間餐廳稱得上係一間充滿人情味餐廳,老闆會每枱介紹,向客戶推介每一碟菜。如果大家去九龍城,唔一定要食泰國菜,可以試吓呢間意大利餐廳

2022-08-25 50 浏览
上星期龟蜜🐢🍯話帶我去好西,話宋皇臺站等, 以為去九龍城一定係去食泰國嘢,估佢唔到今次竟然係食意大利菜🇮🇹,呢間餐廳令我有親切感覺,無奢華裝修,一邊橙色油畫牆配上不少別緻的掛飾好似外國小家庭經營的小店感覺,老闆仲要好親切, 走遍每張枱同客人介紹每道菜的特別。身為食蠔精當然要點法國生蠔🦪作前菜,雖然未到食法國蠔9月到4月時令季節,但估佢味道好有層次,入口不獨有海水🌊味,更帶有厚厚的礦物味,更有點點餘韻。唔洗落檸檬及醬汁都好好味。相信如果時令仲會更美味。第一道菜,點了香蒜老虎蝦🦐🦐炒墨魚汁意大利粉🍝,老闆推介大廚👨🏻‍🍳意粉是他店能手菜,在手烹調過程處理意粉時間好講究,好多客人都會因為碟意粉而回頭幫襯,可以話意粉傻佢地招牌。老闆果然無介紹錯, 意粉質地就算放涼了仍然彈牙,冇黐埋一齊。另外兩隻虎蝦都非常之大,的確可以為咗個意粉再幫襯多幾次。主菜就叫煎🐑羊架,羊架叫五成熟處理到恰到好處,有啲粉粉嫩嫩,side dish要配焗南瓜🎃及薯仔🥔,南瓜有淋夠甜,非常好味。總括來講,呢間餐廳值得推介,會吃指數相當高👍👍👍👍,如果大家要去九龍城探店的話真係值得一試。📌帕維亞意大利餐廳 (九龍城)九龍城打鼓
French’  Qysters

📌帕維亞意大利餐廳 (九龍城)
九龍城打鼓嶺道85號地下
French’  Qysters
2022-08-25 68 浏览
今次和同事食午餐,set lunch揀咗周打魚湯,跟餐蒜蓉包,不過不失燒羊鞍(或者可以揀牛扒or西班牙豬),我揀羊鞍五成熟,嫩口唔羶啲薯蓉都好好味另外試咗同事揀嘅西班牙豬,超正同埋主菜係有暖碟嘅,加分另外加錢叫咗三個甜品share,apple crumble同埋crème brûlée就普通,係個tiramisu值得一試
今次和同事食午餐,set lunch揀咗
周打魚湯,跟餐蒜蓉包,不過不失
啲薯蓉都好好味
另外試咗同事揀嘅西班牙豬,超正
同埋主菜係有暖碟嘅,加分

庆祝纪念
生日
2022-08-20 22 浏览
經常在這裏路過,都看見這間意大利餐廳,今晚便來到一試。新鮮蕃茄配水牛芝士配新鮮紫蘇$128,蕃茄清甜,水牛城芝士口感層次多元化,個人十分喜歡,作為前菜最適合不過。黑毛豬火腿炒新鮮蘆筍炒扁意粉,黑毛豬火腿經過炒熟之後,口感很像中國的火腿,鹹香味道十足,混合蘆筍和意粉,口感清爽,層次感豐富。意粉是扁意粉,廚師將扁意粉的口感控制得很好,有咬口而不太硬。Tiramisu,朱古力粉份量十足,內裏的蛋糕層次豐富,口感鬆軟,甜度適中,是一道正宗的意大利甜品。免費餐包,麵包經過加熱,非常鬆軟可口。值得一題的是:侍應好懂得餐桌禮儀,當加水的時候不會在我們面前出現,反而在旁邊添加,這個細節做得很好。
經常在這裏路過,都看見這間意大利餐廳,今晚便來到一試。

免費餐包,麵包經過加熱,非常鬆軟可口。

本來居住在九龍城的日子,可以享受各式美食,不過最近傳來噩耗,九龍城區將大規模重建,未來號稱小曼谷的九龍城,是否會淹沒,實在未知之數,不過九龍城的美食實在太多,趁著未搬遷之前,記下每日吃在九龍城吃的美食。歡迎關注,以便獲得最新九龍城飲食資訊。燒美國頂級肉眼牛扒12安士$418,採用了美國頂級USDA prime的肉眼扒,肉質鮮嫩,牛肉味道十足。侍應還會提供芥辣和海鹽,來增加味道層次,亦可選用照燒汁來增加味道,不過個人覺得海鹽和芥辣已經很足夠了,因為牛扒的質素這麼好,如果用醬汁,就可能遮掩了原汁原味。廚師烹調這個眼扒的火候控制得非常之好,外表帶點焦香,內裏的肉汁保持得很好,有點血水,又不會過多。熱檸檬茶,茶味香濃,檸檬份量充足,作為餐飲最合適不過。

熱檸檬茶,茶味香濃,檸檬份量充足,作為餐飲最合適不過。
2022-07-30 204 浏览
嚟開九龍城同朋友來試吓呢間睇落唔錯嘅西班牙餐廳。餐廳光猛,勝在我哋早,,可以包咗成間餐廳咁。店員仲專登幫我哋開返個冷氣,大熱天時都幾貼心嘅。一入嚟就會有個餐包,啱晒啲要飽肚嘅朋友。夏威夷pizza喺連鎖店就食得多pizza。佢呢個經典嘅pizza。用料有菠蘿,火腿,馬蘇里芝士,仲有拉芝效果😍😍燒西班牙紅毛豬骨我比較少食呢類型嘅紅毛豬。燒落都幾香,配埋佢哋餐廳秘制嘅汁,都真係唔錯㗎。見到依間餐廳都有甜品食,叫左個Tiramisu,有驚喜,唔會太甜,咖啡味同忌廉味都好出。真係必食。❣️❣️❣️仲有酒飲,不過我呢啲粗人又唔識得飲酒,都係留返比啲識嘆酒嘅人士來。黎開九龍城嘅朋友,可以試吓。

夏威夷pizza

燒西班牙紅毛豬骨

黎開九龍城嘅朋友,可以試吓。
2022-07-26 184 浏览
話說九龍城一直都有一間西餐店,默默地一間餐廳喺角落,明明九龍城出名係泰國菜,佢竟然做西餐,我就試一試佢先!附送了餐包,有蒜蓉包同埋普通餐包,熱辣辣,都OK,我就鍾意蒜蓉包多啲,因為我比較重口味。牛油果大蝦沙律而家實行減肥,所以就叫咗個健康,牛油果大蝦沙律食下,牛油果份量都OK,我鍾意佢沙律唔會配好多沙律醬,冇乜罪惡咁🙈🙈🙈🙈個大蝦就有一隻,freshhhhh 🥗好快就食完了。😀😀😀燒西班牙紅毛豬骨店員推介豬骨,我就好少食嘅,但係咬落去都幾香口,呢個豬骨就有$328 ,有南瓜同埋薯蓉,大家也可以來試一試。由於減肥,真的不適宜食得太多,最後開開心心地離開去。

牛油果大蝦沙律
個大蝦就有一隻,freshhhhh 🥗好快就食完了。😀😀😀

燒西班牙紅毛豬骨

由於減肥,真的不適宜食得太多,最後開開心心地離開去。
2022-07-25 192 浏览
黎九龍城唔好唔好再淨係去清真牛肉館同埋泰國野,係時候轉下口味食好評意大利菜點完菜,先上一籃餐包唔係平平庸庸咁簡單,芝麻軟包同埋蒜茸包都係熱辣辣,前者外脆內軟,芝麻香濃;後者焗到好鬆脆又有蒜茸香,很不錯風乾四十八個月西班牙黑毛豬火腿沙律我好鍾意好掛住係西班牙滿街頭都係既西班牙黑毛豬火腿,呢間餐廳主打風乾左四十八個月,即刻要一試上菜後我既著眼點都係西班牙火腿塊,但其實配角既新鮮蔬菜、椒絲 同埋醋汁都好配搭到,唔可以忽略燒西班牙紅毛豬骨 食完西班牙火腿塊,又想食埋西班牙紅毛豬骨,賣相好粗既豬肋骨排,廚師已貼心地將肋骨肉切出,令我地食時啖啖肉。估計豬肋骨係用燒焗方式烹煮,所以肋骨肉外層多了燒烤味,而肉質有彈性,加埋秘製醬汁,好好味如果去開九龍城,值得去試下!

點完菜,先上一籃餐包

風乾四十八個月西班牙黑毛豬火腿沙律

燒西班牙紅毛豬骨

如果去開九龍城,值得去試下!
2022-07-18
2022-07-25 148 浏览
自從有屯馬線,真係多咗去九龍城食飯,今次唔係食泰菜😆係食西餐🍽原來打鼓嶺道都幾多嘢食,朋友話有間意大利餐廳幾好食,所以預早book定🤗入到餐廳昏昏暗暗好有情調。餐包有蒜蓉包同芝麻包, 見食評好多人讚🥖食落真係冇令人失望,非常軟脆。前菜香煎北海道帶子配牛油檸檬汁帶子幾大粒,煎到啱啱好唔會過火, 沙律菜同哈蜜瓜都幾新鮮爽脆。店員推介呢個黑松露菌忌廉汁意大利帶子牛肝菌雲吞,送上枱已經聞到好香黑松露味🤤個皮幾薄,食落好煙煙韌韌,內裡帶子都幾彈牙😋真係冇介紹錯。香煎智利海鱸魚柳 肉質厚實好嫩,唔會一切就散😋鱸魚外皮煎得好薄脆好香口 配菜有薯容同紫椰菜,我第一次食加咗醋紫椰菜,味道酸酸地又幾醒胃🤩蒜片辣椒炒意粉 雖然好簡單一碟意粉,材料只係加了辣椒同蒜片,但味道冇令人失望,有驚喜啊🤩最後都飽飽地所以冇叫到甜品。聽店員講原來餐廳已經喺九龍城十年有多,真係屬於隱世高質餐廳👍👍
入到餐廳昏昏暗暗好有情調。

前菜香煎北海道帶子配牛油檸檬汁

香煎智利海鱸魚柳
肉質厚實好嫩,唔會一切就散😋鱸魚外皮煎得好薄脆好香口

蒜片辣椒炒意粉

最後都飽飽地所以冇叫到甜品

2022-07-22
  • 餐包
  • 黑松露菌忌廉汁意大利帶子牛肝菌雲吞
2022-07-23 94 浏览
.去九龍城通常都係食泰國菜,住係土瓜環既朋友話其實西餐都好掂!.今晚去搵佢食飯聚舊,就去左呢間西餐廳.兩個人都唔太餓,先叫左一款沙律。風乾四十八個月西班牙黑毛豬火腿沙律 $188唔好以為沙律價錢好似唔平,但其實用上矜貴食材,係風乾左48個月既西班牙黑毛豬火腿片,火腿片淨係睇顏色咁深色就知正!放入口慢慢細味,咸香湧出。.黑松露菌忌廉汁雜菌意大利飯 $218我地仲嗌左意大利飯,蒲上菜已經聞到黑松露既香氣,仲加埋忌廉汁同埋新鮮既雜菌,而燴煮既意大利飯軟硬程度適中,好出色既一碟菜式。.
今晚去搵佢食飯聚舊,就去左呢間西餐廳

兩個人都唔太餓,先叫左一款沙律。
風乾四十八個月西班牙黑毛豬火腿沙律 $188

黑松露菌忌廉汁雜菌意大利飯 $218

2022-07-18
2022-07-22 1419 浏览
早幾日同老公拍拖仔去咗間幾懷舊feel意大利餐廳晚餐🍽位於九龍城Pavia 餐廳唔算好大 但裝潢幾有特色🖼牆上有好多别緻小掛畫🎨另一邊成幅牆都係壁畫🎑首先來個熱辣辣餐包,想讚讚個包超級鬆軟😆真係想再ncore香煎北海道帶子配牛油檸檬汁 $158擺盤好精緻🤩個檸檬汁調較得好好 提升個帶子更加鮮味 口感彈牙 另外配搭個哈蜜瓜多汁清甜 黑松露菌忌廉汁意大利帶子牛肝菌雲吞 $198同出面食果啲好唔同 皮薄 內裡帶子同牛肝菌都算多🤩個黑松露汁非常香濃👍老公超鐘意哩道菜😋清炒蒜片辣椒意粉 $128意粉係幼身🤩係我最鐘意意粉軟硬度調較得好好👍蒜片炒得好香🧄成碟意粉炒得好乾身 夠哂色香味俱全🤩越簡單菜式越難整🥘所以依個炒意粉好有水準👏香煎智利海鱸魚柳 $328鱸魚焗完再煎🐟所以外皮煎得非常香脆 肉質都好鮮好滑🤤配菜有紫椰菜同薯蓉紫椰菜加了醋 所以加埋一起吃唔會覺得油膩最後嘆番杯香濃意大利即磨咖啡☕️餐廳雖然不是好高級裝潢 但食物質素好高質 每道菜睇得出廚師用心烹調👍侍應姐姐好親切友善🤗每次送上食物都會介紹🎆成餐飯我地食得好開心🥰
早幾日同老公拍拖仔去咗間幾懷舊feel意大利餐廳晚餐🍽

首先來個熱辣辣餐包,想讚讚個包超級鬆軟😆真係想再ncore

香煎北海道帶子配牛油檸檬汁 $158

香煎北海道帶子配牛油檸檬汁
黑松露菌忌廉汁意大利帶子牛肝菌雲吞
清炒蒜片辣椒意粉
2022-07-19 131 浏览
今日趁朋友生日,和她到九龍城逛逛,見網上的評語不錯,於是我便預約了這家餐廳,早早去到,可以舒適地享受晚餐😌😌😌南瓜蟹肉湯超香南瓜味😃都好足料,還有啖啖蟹肉,滿足。煙三文魚牛油果沙律牛油果新鮮又香,再配上煙三文魚和沙律菜等等,整件事非常清新。精選薄餅蘑菇黑松露醬火箭菜馬蘇里芝士最喜歡是新口味的薄餅了,這個餅是店家推介的,有黑松露醬、蘑菇、火箭菜和芝士,也是百搭的組合😄朋友最喜歡黑松露,也大讚!最正係薄餅烤得又薄又脆😋燒西班牙黑毛豬最喜歡就是黑毛豬,黑毛豬豬肉Juicy 😙 燒得香噴噴,油脂比例最合我心水🧡偶爾邪惡一下還是必需的,就當獎勵自己吧!意大利芝士餅最後張餅令人回味無窮,有濃香的芝士味,又夠幼滑😋超喜歡der~~~~~~

南瓜蟹肉湯

超香南瓜味😃都好足料,還有啖啖蟹肉,滿足。

煙三文魚牛油果沙律

精選薄餅蘑菇黑松露醬火箭菜馬蘇里芝士

也是百搭的組合😄
朋友最喜歡黑松露,也大讚!最正係薄餅烤得又薄又脆😋

燒西班牙黑毛豬

意大利芝士餅

2022-07-17 116 浏览
心思思想食意大利菜,朋友極力推薦九龍城間意大利菜館,所以就訂枱試試佢!首先嚟個蕃茄水牛芝士沙律,水牛芝士煙煙韌韌,加埋番茄酸酸地好開胃👍🏻龍蝦濃湯,龍蝦鮮味濃郁,加埋忌廉好香滑😋裏面仲有啖啖龍蝦肉,爽口又彈牙,咁完直頭有意猶未盡嘅感覺🥲食完前菜、湯,就到主菜燒西班牙紅毛豬骨,燒嘅程度啱啱好,保持到肉質嫩滑唔會好韌🤩加埋黑醋汁酸酸甜甜同肉味好夾😎配菜中最鍾意食薯蓉,好滑!最後叫咗個北海道帶子藏紅花忌廉汁意大利飯,米飯粒粒分明,好有咬口!忌廉味好香滑!估唔到九龍城都有咁高質嘅意大利菜,推薦比大家!
食完前菜、湯,就到主菜
估唔到九龍城都有咁高質嘅意大利菜,推薦比大家!