2021-02-11 61 浏览
第一次同男朋友入长洲 系佢介绍我依间师妹甜品,必食心太软嘅因为佢之前食过话好好食,所以就见我从未食过心太软,俾吓惊喜我舖头真系好靓,望落环境好好咁 出面仲有两张枱添不过因为当日天气太热,所以我哋唔坐出边,选择坐入面凉冷气我同男朋友一人嗌咗一个 甜品一个系火焰心太软 一个系呢个 红桑莓蛋糕个蛋糕虽然细细件,但系两个人食反而啱啱好 一人食一半,因为会有啲滞个蛋糕 酸酸甜甜咁,真系好开胃食完之後食指大动,只系中间紫色嗰层夹心 有少少漏咁,所以饮咗好多水中和返蛋糕好松软,食落好新鲜,唔错至於呢个火焰心太软,系重点!男朋友见我未食过心太软所以专登order畀我嘅个心太软比我想像之中要大件 隔离有个云呢拿雪糕 放喺个心太软隔离,个雪糕好似显得特别细粒咁哈哈哈食之前个店员会熄晒 铺头嘅灯 见到啲食客呆咗一呆,以为咩事咁好搞笑 之後店员就点火 个心太软就好似着咗火咁,燃烧紧有好靓嘅蓝色火焰,视觉效果一流 不过如果要影相拍片就要衬快喇!因为啲火好快就熄咗,熄咗火之後我哋一人一半,开心share心太软嘅朱古力浆流晒出嚟,好正!食落去有好香浓嘅酒味, 个心太软当时嘅状态基本上唔使点咬,可以话系入口即溶真系好
第一次同男朋友入长洲
系佢介绍我依间师妹甜品,必食心太软嘅
因为佢之前食过话好好食,
所以就见我从未食过心太软,俾吓惊喜我

舖头真系好靓,望落环境好好咁
出面仲有两张枱添

不过因为当日天气太热,
所以我哋唔坐出边,选择坐入面凉冷气

我同男朋友一人嗌咗一个 甜品
一个系火焰心太软
一个系呢个 红桑莓蛋糕

个蛋糕虽然细细件,但系两个人食反而啱啱好
一人食一半,因为会有啲滞
个蛋糕 酸酸甜甜咁,真系好开胃

食完之後食指大动,只系中间紫色嗰层夹心
有少少漏咁,所以饮咗好多水中和返

蛋糕好松软,食落好新鲜,唔错

至於呢个火焰心太软,系重点!
男朋友见我未食过心太软
所以专登order畀我嘅

个心太软比我想像之中要大件
隔离有个云呢拿雪糕

放喺个心太软隔离,个雪糕好似
显得特别细粒咁哈哈哈

食之前个店员会熄晒 铺头嘅灯
见到啲食客呆咗一呆,以为咩事咁
好搞笑
之後店员就点火
个心太软就好似着咗火咁,燃烧紧
有好靓嘅蓝色火焰,视觉效果一流
不过如果要影相拍片就要衬快喇!
因为啲火好快就熄咗,熄咗火之後
我哋一人一半,开心share

心太软嘅朱古力浆流晒出嚟,好正!
食落去有好香浓嘅酒味, 个心太软当时嘅状态
基本上唔使点咬,可以话系入口即溶
真系好正呀, 食落去暖暖地,而且又唔
会话甜到好漏,之後再食返啖云呢拿雪糕
嗰种一冻一热,一时冰一时火嘅口感超难忘
而且个云呢拿雪糕又好好食,溶得好慢

下次有机会再入嚟长洲一定要再食过

2021-01-31
  • 心太软
2020-11-11 240 浏览
饱得走不动下,却未到搭船时,以珍惜在长洲的时间为由,又走到师妹甜品吃蛋糕,真佩服我们的肚容量! 店子门面较内部吸引,内部装修好像较随意,然而喜欢应是「师妹」的店主友善的态度。此甜品店下午三时分开门,正是下午茶吃件蛋糕的好时光,下次再来想尝试一下即制甜品! -#蜂蜜豆腐千层蛋糕 $35 千层蛋糕盛行,然而少见蜂蜜豆腐口味,上桌还伴有爽口蜂蜜果冻,为蛋糕的奶油解腻,甚是良配! 饼皮煎得不算薄,胜在厚薄平均。就蛋糕而言,蜂蜜味较豆腐味突出,整体甜度不高,只是个人偏好豆味更重的豆腐蛋糕!-

#蜂蜜豆腐千层蛋糕 $35

2020-10-23
2020-03-26 647 浏览
师妹甜品+ 港式甜品+每一天也有不同的蛋糕口味特浓朱古力榛子蛋糕 $25好食指数:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指数:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指数:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指数:⭐️⭐️⭐️⭐️👍🏻 有五层 朱古力 同海绵蛋糕交替组成👍🏻 不太甜 朱古力特浓 沟埋榛子味蛋糕层 好好的体验心太软 $38好食指数:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指数:⭐️⭐️ ⭐️大份指数:⭐️⭐️⭐️抵食指数:⭐️⭐️⭐️👍🏻 朱古力蛋糕外殻 少许脆身 但食落去仍然软绵绵👍🏻心太软合格的标准: 内里的朱古力像岩浆一样留出来师妹甜品 (长洲)长洲建新里12号地下 星期一至日:15:00-22:00星期二三休息电话号码64628919喜欢我的文章,可以关注我及赞好以作鼓励
师妹甜品

大份指数:⭐️⭐️⭐️
抵食指数:⭐️⭐️⭐️

👍🏻 朱古力蛋糕外殻 少许脆身 但食落去仍然软绵绵
👍🏻心太软合格的标准: 内里的朱古力像岩浆一样留出来

师妹甜品 (长洲)
长洲建新里12号地下

星期一至日:15:00-22:00
星期二三休息

电话号码

喜欢我的文章,可以关注我及赞好以作鼓励
甜品制作需时,如果同朋友仔话题已经相当乾涸,建议可以叫住饼柜啲饼款食住等。我去果阵饼款唔算多,大部份系芝士饼,最後拣左纽约芝士饼🧀,另外再叫多份玉桂苹果酥配雪糕🍎纽约芝士饼唔会太甜、芝士味啱啱好唔会太漏😋觉得唔够甜嘅话,其实碟底淋左几圈焦糖酱,可以试吓醮住食。食物份量适中,同朋友share黎食,唔会太饱之余,食完过一阵就差唔多上第二道甜品喇😎玉桂苹果酥啱啱整起热辣辣😙酥皮用酥皮纸整,较薄同脆身。玉桂苹果唔会太甜,粒粒果肉再加上脆身酥皮,口感几丰富。碟底同样淋左几圈焦糖酱,唔知装饰定真系俾你加甜用,anyway,两款甜品嘅甜度对我黎讲啱啱好😋

纽约芝士饼

玉桂苹果酥配雪糕
纽约芝士饼
玉桂苹果酥配雪糕
2019-06-21 849 浏览
本局长是日续於长洲公干,晚饭後与副局长於海傍散步,见一西式甜品店外冻柜内放置精美糕点,不禁食指大动,遂与副局长入内帮衬。店内面积不大,可容纳数桌客人。本局长与副局长同吃火焰雪山,落单後与副局长诉说局中事务及工作辛劳之际,突然眼前一黑,原来店内灯光全部熄灭,杀掉我影子,只见店员从漆黑中拿来两杯甜品,再於甜品上点出一束火光,只见甜品被火光笼罩,流露出一种颓废的美。待火光全数熄灭後,店内灯光亦随之燃亮。本局长遂品嚐此一火焰雪山,味道不俗,吃时尚有余温,份量不多,是为中规中矩之作。总括而言,熄灯点火环节有心思,食物正常。

总括而言,熄灯点火环节有心思,食物正常。
2019-06-01 591 浏览
黎到长洲除左扫街食大鱼蛋,都好想试下呢度嘅甜品。见到呢间师妹甜品刚刚开门,就入去试下。点左一个蜂蜜豆腐千层蛋糕同埋一个纽约芝士饼。蜂蜜豆腐千层蛋糕味道好清新,加埋啫喱一齐食,十分之好味

2019-02-12
老公生日再一次入长洲行下,路过师妹甜品发现有开门做生意,终於可以一试呢间多人赞好的甜品店了。Menu 1👇🏻👇🏻Menu 2👇🏻👇🏻老公选了蜂蜜豆腐千层蛋糕🍰第一次食豆腐味的千层蛋糕,发现颇适合不喜欢吃甜食的我们。淡淡的豆腐味,配上可自行决定份量的蜂蜜啫喱,是下午茶的美食。蜂蜜啫喱晶凝通透,静静地伴在豆腐千层蛋糕旁。我则点了原味疏乎厘🤗等了约20分钟(好东西就是需要等待!)入口即溶🤤蛋白的香味及糖的甜品产生的化学反应就是使人幸福感提升⬆️⬆️⬆️另外亦点了热的宇治抹茶🍵这个的评价真的不太好👎🏻👎🏻太多茶粉了,过浓,虽然我们额外加了一杯热水沟淡杯茶,但最後饮完我同老公的胃都唔舒服🤢🤢🤢。不过打卡影相就几好睇。下次都系帮衬甜品算了😅
Menu 1👇🏻👇🏻
Menu 2👇🏻👇🏻
蜂蜜豆腐千层蛋糕

蜂蜜啫喱晶凝通透,静静地伴在豆腐千层蛋糕旁。

原味疏乎里

宇治抹茶🍵
宇治抹茶🍵

下次都系帮衬甜品算了😅
原味疏乎里
  • 疏乎里
  • 蜂蜜豆腐蛋糕
2019-02-09 430 浏览
朱古力榛子蛋糕,食落非常之软绵绵,可以讲话入口即化。蛋糕面的朱古力是软身的,非常有朱古力味。心太软一眼睇落好似矮了些少,因为外面市区的心太软是高身。虽然心太软蛋糕的高度是矮了些少,但是流心的程度并不会输蚀,嗰边市区的蛋糕。味道是非常好,但流心的朱古力有小许稀。黑牛是朱古力雪糕加可乐,没有特别的惊喜,因为只想品嚐儿时的味道。长州的食店劲争非常激烈,希望师妹继续改进,力争上游。
长州的食店劲争非常激烈,希望师妹继续改进,力争上游。
2019-02-09
  • 心太软
  • 特浓朱古力榛子蛋糕
2018-12-11 539 浏览
朋友邀请去长洲吃海鲜。吃完後意犹未尽,作为地胆的长洲朋友便带我们去师妹甜品!选了一会,我们决定点几款甜品分享来吃~大火焰雪山蛋糕(4位份 每位$35)第一次吃火焰雪山蛋糕!店员会先拿未点火的雪山蛋糕出来,放在桌上,然後会走过去关灯,再过来点火!火焰会持续差不多一分钟才会熄灭~它的外层是熔了的棉花糖,内里是蛋糕和雪糕!有外层的棉花糖保护下,雪糕也没有熔掉!加在一起吃,口感很特别~心太软 配云尼拿味雪糕心太软很好吃,朱古力不是死甜的那一款!很香很好吃!芒果千层蛋糕 ($38)千层蛋糕比起来就有点平凡,但这个价钱是接受到的!

选了一会,我们决定点几款甜品分享来吃~

大火焰雪山蛋糕(4位份 每位$35)

火焰雪山

心太软 配云尼拿味雪糕
心太软很好吃,朱古力不是死甜的那一款!很香很好吃!
心太软

芒果千层蛋糕 ($38)
千层蛋糕比起来就有点平凡,但这个价钱是接受到的!
芒果千层蛋糕
2018-11-04
火焰雪山
心太软
2018-11-02 250 浏览
师妹甜品系长洲好出名 尤其是心太软同埋火焰雪山 心太软好大个 尼到温度岩岩好岩食 配埋雪糕一流👌🏻❤️ 火焰雪山serve geh 时候会熄灯 好有画面同埋好 贴心 一冷一热既配搭令到成个口感好独特
2018-09-28 306 浏览
Weekend黎到长洲轻松一日游,个个都介绍我黎食师妹甜品,话个火焰雪山必食😋个雪山一黎到,佢地会熄哂餐厅既灯系雪山点火,好似睇表演咁,食落味道又几出式喎,抵佢呢个甜品咁出名😋
2018-08-08 271 浏览
影相一流~影片更是~同女仔去呢到,一定要叫LA~焗火焰雪山,细细地几好啊好怕平日o个得超大旧我同女友都食过气氛系几好不过食就麻麻地火焰雪山即场烧俾你睇唔错喎环境好放假 feel, 10多年冇去过长洲, 有机会去试试
影相一流~影片更是~
同女仔去呢到,一定要叫LA~焗火焰雪山,细细地几好啊
好怕平日o个得超大旧

环境好放假 feel, 10多年冇去过长洲, 有机会去试试
2018-08-02 276 浏览
一大班朋友入长洲渡假,离不开烧烤同玩通宵,烧烤前搵左哩间甜品铺好似几ok,就去试试,先点左火焰雪山,有大细分别,视乎人数,我地人多所以点大,甜品到左,我觉得外表平平无期,只系一个忌廉加上酱汁,之後店员会熄晒铺头d熄,隔离枱d人唔知以为发生咩事,跟住店员就会在雪山点火,视觉效果唔错,系几有气氛但好快就会熄灭,跟住当然可以食得,味道有d甜,里面系雪糕,真系好凉爽,其次仲有点下心太软,但冇乜特别,不提也摆。
2018-06-26 308 浏览
好多年前黎过,今次再黎,我地三人行,叫左三样甜品,火焰雪山依然出场时会熄灯同落帘人,值得一赞;心太软个卖相差少少,但味道都唔错;最欣赏系个豆腐千层蛋糕配蜜糖啫喱,蛋糕味道唔怕太甜,而且有阵清香豆腐味,食落口感唔油腻,蜜糖啫喱几特别,值得一试!
2018-06-25 250 浏览
星期六,和家人去长洲玩,吃完晚餐後,甜品时间到,找了网上红店,‘师妹甜品’。叫了出名的火熖雪山蛋糕,哗,不得了,关灯点火,小孩子们,开心到哗哗大叫。跟着是即焗疏乎厘,又是真心推介,美味。还有小孩至爱,香蕉船雪糕,为长洲之旅,画上完美句号。长洲普遍店舖细小,座位不多,师妹甜品店设有每位最低消费,但真系值得一试。
2018-06-23
  • 疏乎里