2024-08-06
元朗出名多美食,難得嚟到,特登搵咗間好有人氣嘅火鍋店食餐好。餐廳環境企理,裝修走懷舊風,都坐得幾舒服。呢度嘅鍋底有好多選擇,有海鮮、麻辣雞、椰子雞、藥膳雞、胡椒豬肚雞,連泰式冬陰功都有。又或者單點湯底亦得。川味特製麻辣雞煲(半隻)麻辣雞煲嘅麻度同辣度都可以自己選擇,我就揀咗BB辣中麻,過癮得嚟又唔會食得好辛苦😇新鮮騸古吊龍伴(細)雖然係揀咗細,但份量比想像中多。牛肉新鮮,好重肉味,雪花好靚,肥瘦均勻。唔好淥太熟,可以保持軟嫩質感,同滿滿嘅肉汁。即炸紫菜響鈴超巨大嘅響鈴,一件要分幾啖先食得晒。超級掛汁,香濃美味。冬菇雙滑(蝦/墨魚)賣相好精緻,將蝦滑同墨魚滑樣喺冬菇裏面,可以一次過食到兩種唔同嘅口感,而且味道都幾夾。自製韭菜餃(半份)韭菜餃係自家製,雖然size唔係好大,但都有滿滿嘅餡料。蓮藕片覺得蓮藕片同麻辣好襯,口感爽爽地,非常惹味。烏冬最後嚟一個麻辣醬撈烏冬,烏冬口感煙靭,又掛汁,正!青檸梳打食麻辣梗係要飲返杯fresh嘅飲品清新一下
川味特製麻辣雞煲(半隻)
新鮮騸古吊龍伴(細)
即炸紫菜響鈴
超巨大嘅響鈴,一件要分幾啖先食得晒。超級掛汁,香濃美味。
冬菇雙滑(蝦/墨魚)
自製韭菜餃(半份)
韭菜餃係自家製,雖然size唔係好大,但都有滿滿嘅餡料。
蓮藕片
覺得蓮藕片同麻辣好襯,口感爽爽地,非常惹味。
烏冬
最後嚟一個麻辣醬撈烏冬,烏冬口感煙靭,又掛汁,正!
青檸梳打
食麻辣梗係要飲返杯fresh嘅飲品清新一下