行經見到巧手聯乘Sanrio推出布甸狗包點同甜品,造型可愛。聽講布甸狗喺Sanrio嘅長期No.1受歡迎角色,加上每日限量發售,相信今次又會引嚟斷貨熱潮😂。.📍Pompompurin奶皇包 ($20)呢個以布甸狗造型嘅奶皇包賣相做得好傳神!一次過買晒2款唔同表情,睇落完全冇走樣,喺幾可愛嘅😌!奶黃餡料唔會過甜,不過如過喺流心會更加正🤟。不過始終喺造型包,一定用多咗麵粉去整個樣,皮比平日厚咗啲,但都鬆軟! ..📍Pompompurin焦糖布丁燒 ($18)估唔到今次出埋焦糖布丁燒🍮 ,老實講我哋對嗰甜品更加有興趣😙!上層喺印有布甸狗頭🐶嘅芝士蛋糕,口感鬆軟。配合中層滑溜又香蛋味嘅雞蛋布甸🥚同底層嘅焦糖,食落真喺幾香唔會覺得太甜,味道同口感都幾豐富😚🤟🏻。

📍Pompompurin奶皇包 ($20)

📍Pompompurin焦糖布丁燒 ($18)

2021-01-08 577 浏览
繼上次My Melody超萌包包之後,今次路過又見到有新款推出,雖然冇主題公仔咁吸引,不過來一個聖誕雪人都幾應節呀~睇見海報出左四個公仔款,係我唔知買邊款嘅時候,店姨姨就話咁靚就緊係買哂四個款,就咁就入手了。兩個今日做下午茶,兩個留返明天早餐,咁都唔錯~聖誕款式都有點點聖誕包裝~每一個聖誕包包就會附送小裝飾,等我地可以幫雪人扮靚靚先,聖誕雪人又真係幾可愛哦~買返嚟既時候就係凍包,所以食之前就需要返蒸熱,只需要隔水蒸八分鐘先可以食呀(未食嘅時候記得要放入雪櫃下格)~整體上紫薯包都唔錯,夠味得嚟又唔太甜,係好食嘅。不過....如果可以再多少少紫薯餡,咁就應該更加好味。最重要係食完真係勁飽呀...哈哈哈~雖然造型包包比普通嘅包包係貴左啲啲,不過間唔中推出買嚟食下,食起上嚟都會開心啲,唔知下次有咩公仔包包推出呢?

聖誕款式都有點點聖誕包裝~

2020-12-25
2021-01-03 410 浏览
巧手係唐記包點嘅姊妹店,咁我今日就嗌咗鹹蛋肉餅飯外賣,的確係幾方便嘅。鹹蛋肉餅飯 $24叫鹹蛋肉餅飯時,姐姐都會俾啲菜你,同埋會問你要唔要豉油嘅。咁巧手就係將豉油一包包Pack好,會擺喺外賣袋入邊,咁你可以自己返屋企先再揀落唔落豉油,就唔使怕啲飯冧晒。咁鹹蛋肉餅飯嘅鹹蛋係半隻,今日嗰隻都幾靚。肉餅加上馬蹄mix埋,肉餅質感就比較冧身,始終係機整。我覺得佢都算OK,正常發揮,但就幾方便又快捷。

鹹蛋肉餅飯 $24
鹹蛋肉餅飯
2020-10-27
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
鹹蛋肉餅飯
2020-09-29 394 浏览
話説見到好多朋友洗版分享,不過屋企附近冇得買,所以只得個恨字。 剛剛係屋企附近嗰間姊妺店見到,緊係即刻豪不猶豫買返屋企開心下(我仲買到last set...so lucky)~ 一行到入去店舖,已經見到有MELODAY嘅小佈置,好可愛呀~ 唔止包包做得靚,連包裝都係勁靚嘅Melody,好有主題點心店feel呢...哈哈~ My Melody 雙色餃點心盒,一盒4件嘅雙色餃點心盒,分別兩件蝦餃同兩件菜肉餃。蝦餃嘅蝦肉都好爽口彈牙,不過我個人就比較鐘意食粉紅色餃皮嘅菜肉餃,好足餡呀~ 由於兩個飽飽都係以凍包購買,所以買左返屋企就要隔水蒸八分鐘先可以食呀~ My Melody紅豆包以立體造型,可愛度爆燈,超萌真係唔捨得食呀~ 唔止得個樣,佢個紅豆蓉都唔錯,有紅豆香之餘仲一啲都唔甜,讚呀~ My Melody菜肉包雖然都冇咁特別,不過將Melody印係菜肉包上面,望到都增加食慾呀~ 飽飽入面都好足料呀~ 一系列嘅My Melody點心每日都係限量發售,真心覺得靚得嚟又好食,所以各位粉絲要快手入貨啦!

飽飽入面都好足料呀~

外卖送餐
2020-04-22 742 浏览
Lipton同蒸包crossover🤩流心奶茶包今次係第一次見奶茶味嘅中式蒸包,撕開真係超級流心,啲奶茶餡即刻係液體狀咁流哂出來🤩雖然係會周圍滴到,但味道都算唔錯❗️exactly 係茶餐廳洗式奶茶嘅味道,用花奶沖成茶味偏濃的口味,鐘意台式奶茶嘅人可能失望了🤣因為真係茶甘味幾出,整體都唔算甜
Lipton同蒸包crossover🤩流心奶茶包

2020-04-18 381 浏览
流心奶茶包($6)唐記/巧手又推出新款包價錢仲要係$6都幾抵包身一貫水準係鬆軟嘅今次個流心餡做得唔錯超級流心🧡一撕開就把把聲流出嚟個餡有少少奶茶味☕️唔會太甜亦唔會過杰口感都幾順滑👍🏻不過唔知點解好似比平日細個d咁嘅🤔

流心奶茶包($6)
唐記/巧手又推出新款包
唔會太甜亦唔會過杰
口感都幾順滑👍🏻
不過唔知點解好似比平日細個d咁嘅🤔
2020-03-02 577 浏览
雞雜講到明要等10分鐘左右,OK冇問題但係點知佢一早整定啲腸粉擺咗喺度成20分鐘 叫我攞返屋企食,咪凍哂囉 ,可唔可以換過碟,跟住仲話冇㗎喇,我收爐㗎啦,我退返錢俾你囉,我當然話好啦,但係腸粉師傅咁嘅服務態度令我好唔滿意 記住藍田啟田店 要等千祈唔好叫腸粉 係會凍哂先攞到返屋企食。

2019-10-02 635 浏览
近來屋企做咗無飯家庭,常常都要外出吃飯。今天就試咗呢一間鋪頭,留意返呢度主力做外賣生意,得一張企台可以食嘢,所以就叫咗外賣回家。呢度嘅蒸飯好抵食,會有每日精選,$17就有一大盒,絕對係飽肚之選。不過,飯就略嫌有點濕,如果可以乾身啲就更好。另外,值得一讚嘅就係佢嘅手工腸粉。即叫即蒸,十分新鮮,米香濃郁,試咗翡翠鮮蝦腸和香蔥蝦米腸。翡翠鮮蝦腸,有點失望,明顯是冰凍蝦,有啲雪味。反而,香蔥蝦米腸有驚喜,好香口,不用落豉油已經鮮味十足,值得推介。
近來屋企做咗無飯家庭,常常都要外出吃飯。

另外,值得一讚嘅就係佢嘅手工腸粉。
即叫即蒸,十分新鮮,米香濃郁,試咗翡翠鮮蝦腸和香蔥蝦米腸。
  • 香蔥蝦米腸
2019-08-20 536 浏览
今日在藍田附近買完野後見到巧手製作,有即叫即蒸的腸粉外,還有多款蒸包和蒸飯,便每樣買了些來食。秘製叉燒腸,見到職員在現場即叫即蒸,效率頗高,腸粉滑溜香甜,皮夠薄而滑,熱騰騰,叉燒香甜嫩滑,份量適中,點甜䜴油食好夾。燒賣,肉質嫩滑多汁,豬肉份量多而鮮甜,不帶油膩感。雞扎,腐皮薄而滑溜,包住芋頭,雞肉同冬菇等,味道豐富。香芋包,包子鬆軟香甜,入面有熱騰騰的香芋蓉,香甜滑溜,有很濃郁的芋頭味。黑豆漿,冰凍可口,甜度適中,豆漿味道香甜。

燒賣,肉質嫩滑多汁,豬肉份量多而鮮甜,不帶油膩感。

雞扎,腐皮薄而滑溜,包住芋頭,雞肉同冬菇等,味道豐富。

黑豆漿,冰凍可口,甜度適中,豆漿味道香甜。
2019-08-19 305 浏览
之前喺啟田成日都見到呢間巧手製作,門口有好多人買,不過一直都未試過,今日行過嚟呢度探朋友,所以就順道去買外賣,上朋友屋企食,夏天熱辣辣,其實買外賣返屋企食,都係一個好好嘅選擇。今次買咗兩個梅菜肉餅飯,梅菜好香,肉餅蒸得幾好,再加埋質地都算唔錯嘅辦法,其實食完一個飯合都已經好飽。另外又買咗幾個菜肉包,菜肉包又大個又好吃,啲麵粉好靚,所以荷包嘅質感做得很好,彈牙,買咗三個可以當下午茶或者早餐。另外買咗一個番薯包,中式嘅番薯花真係未食過,原來都幾特別,而且番薯好甜好香,係中式甜包嘅另一個好選擇。最後嘅蝦米蔥花腸粉,做功好玩,蔥花腸粉好香,真係唔錯。總結來講,唔使$100可以買到咁多嘢食,夠我哋三個人食一個午餐,而且有剩的做下午茶,真係平過出街食太多太多了。

最後嘅蝦米蔥花腸粉,做功好玩,蔥花腸粉好香,真係唔錯。

梅菜肉餅飯
糯米雞
蝦米蔥花腸粉
番薯包
2019-08-12 326 浏览
呢日中午大帝話想食糯米雞!!之後女皇又話要食蝦腸....所以做細既小妹收到order之後就去做外賣妹~~呢日係菜肉包做梗價惠,十蚊有三個,但今日又唔太想食包,所以就無要嚕!!本身想要個今日做特價既“鳯爪排骨飯”,但太好賣,咁岩賣曬,要等成廿分鐘先再有~~肚仔餓既我就無等啦,決定同女皇一樣都係食蝦腸xpp諗住要14蚊3隻既鍋貼又未出,咁就唯有下次啦...... total 要左兩份“蝦腸”HKd$19×2,一個“糯米雞”HKd$24,兩老就要“芝麻豆漿”HKd$9×2,我就加左HKd$4.5要左罐可樂=]]]趁住d野食未凍,就梗係要先開動啦啦啦啦!即製既腸粉夠滑,入面既蝦仁爽口,質素不俗!!!而大帝既糯米雞依舊大大隻兼足料~~~簡簡單單咁又一餐嚕!!!
呢日中午大帝話想食糯米雞!!

之後女皇又話要食蝦腸....

所以做細既小妹收到order之後就去做外賣妹~~

肚仔餓既我就無等啦,決定同女皇一樣都係食蝦腸xpp

諗住要14蚊3隻既鍋貼又未出,咁就唯有下次啦......

趁住d野食未凍,就梗係要先開動啦啦啦啦!

即製既腸粉夠滑,入面既蝦仁爽口,質素不俗!!!

而大帝既糯米雞依舊大大隻兼足料~~~

簡簡單單咁又一餐嚕!!!
2019-08-02 243 浏览
行過呢間巧手製作,發現又有粥又有腸粉賣,當然要試吓。好鍾意佢有素食粥,係番薯粟米粥嚟㗎,營養豐富,又有好高纖維,又可以補充到維他命,正呀。食落去粟米同番薯都好香甜,粥底有落到小小鹽去調味,唔會太淡,好味呀。鮮蝦腸真係多料到預計唔到,有成十幾隻蝦,仲係好大隻,酒樓都食唔到咁足料。腸粉夠滑,啲蝦都好鮮甜,超級抵。番薯包同埋糯米卷都好足料,朝頭早食夠晒飽肚。最緊要兩樣野都好健康!可惜呢間分店冇新出嘅阿華田包,又要去其他分店搵喇。順帶一提呢間鋪頭嘅店員姐姐態度超級好👍🏻👍🏻👍🏻!
行過呢間巧手製作,發現又有粥又有腸粉賣,當然要試吓。

可惜呢間分店冇新出嘅阿華田包,又要去其他分店搵喇。

順帶一提呢間鋪頭嘅店員姐姐態度超級好👍🏻👍🏻👍🏻!
2019-07-12 176 浏览
自從俾我發現藍田除左有唐記之外,仲有哩間巧手製作有媽咪鐘意食既蒸飯同點心,健康即叫即正,仲要係瓦煲蒸出黎架啵,價錢相當親民,今日帶左媽咪黎買外賣🤗🤗🤗12點半去到,多人到不得了,大排長龍呀,不過職員好快手呀,唔洗等好耐😋😋😋我地嗌左三盒「鳳爪排骨飯」「雞扎」「蝦米腸」,係打包既期間,媽咪係咁讚啲「鳳爪排骨飯」好大碗,熱辣辣,番到屋企即刻打開,仲係熱辣辣架,oh my god「鳳爪排骨飯」好大盒,勁足料,排骨大大件🤪🤪「雞扎」又係好大份腐皮包到實一實,材料豐富🤩🤩「蝦米腸」即叫即拉,熱辣辣,好新鮮😋😋😋😋哩度真係大件夾抵食喔🤝🤝🤝🤝
自從俾我發現藍田除左有唐記之外,仲有哩間巧手製作

番到屋企即刻打開,仲係熱辣辣架,oh my god
「鳳爪排骨飯」好大盒,勁足料,排骨大大件🤪🤪
「雞扎」又係好大份
腐皮包到實一實,材料豐富🤩🤩
2019-07-12
等候时间
10 分钟 (堂食)
  • 排骨飯
2019-07-01 156 浏览
連續幾日紅假,應承左去小表妹小表弟屋企陪佢地玩~~玩到餓餓地,就同佢地一家人落左去買茶點xppp舅母話佢地平時最中意食呢度既叉燒腸同叉燒包,前兩日先買左腸粉俾佢地做早餐~~~呢日問佢地想食乜,佢地就即刻話要食叉燒包xpp咁就帶埋佢地落黎買包啦:)舅母除左買叉燒包之外,仲買左當日既特惠凍包~~10蚊就有三個香菇雞包,咁又真係好抵食既!!!!小表妹要飲白豆漿,小表弟就飲黑豆漿~~呢兩個傻豬都幾食得,每人食左兩大個叉燒包之後仲飲曬成枝豆漿添啵!!而我就無食到包,反而食左個煙煙韌韌既紅豆砵仔糕值得一讚既係,呢間分店既店員姐姐超好笑容又有禮貌
連續幾日紅假,應承左去小表妹小表弟屋企陪佢地玩~~

玩到餓餓地,就同佢地一家人落左去買茶點xppp

呢日問佢地想食乜,佢地就即刻話要食叉燒包xpp

咁就帶埋佢地落黎買包啦:)

舅母除左買叉燒包之外,仲買左當日既特惠凍包~~

10蚊就有三個香菇雞包,咁又真係好抵食既!!!!

小表妹要飲白豆漿,小表弟就飲黑豆漿~~

而我就無食到包,反而食左個煙煙韌韌既紅豆砵仔糕

值得一讚既係,呢間分店既店員姐姐超好笑容又有禮貌
下午茶
2019-06-28 143 浏览
在藍田工作多達兩個月,啟田商場的餐廳大致已經試過,今次同同事試試新意思,巧手製作外賣店。選擇多,價值仲好抵,仲有每星期每日都有出位價,蒸飯17元,去哪裏找,眼見好多街坊買回去,值得一讚有街坊自備食物盒。凰爪排骨飯($24):蒸飯新鮮,剛剛蒸起,而且夠大大碗,豉油汁甜甜的,仲會有椰菜章魚肉餅飯 ($24):也是即蒸的,肉餅厚厚,少少章魚味鵪鶉蛋燒賣($16):懷舊的點心,有三粒,有大酒樓的風範。翡翠鮮蝦腸 ($19)腸粉見個姐姐即製的,在收銀台後面即刻倒米槳,好滑,而且仲有大大條韮黃。蒸飯加五蚊及九蚊就可以有罐裝咖啡及豆漿了

凰爪排骨飯($24):
蒸飯新鮮,剛剛蒸起,而且夠大大碗,豉油汁甜甜的,仲會有椰菜

章魚肉餅飯 ($24):
也是即蒸的,肉餅厚厚,少少章魚味

鵪鶉蛋燒賣($16):
懷舊的點心,有三粒,有大酒樓的風範。

翡翠鮮蝦腸 ($19)

蒸飯加五蚊及九蚊就可以有罐裝咖啡及豆漿了
2019-06-25
等候时间
5 分钟 (堂食)