2023-09-04 474 浏览
今日lunch同同事叫咗川霸王外賣返公司食。佢哋湯底有好多選擇,有蕃茄濃湯、重慶酸菜金湯、青花椒酸菜湯、檸檬酸菜湯。我揀咗雞肉青花椒酸菜湯紅薯粉,配菜就揀咗娃娃菜同蒿筍。湯底有滿滿嘅酸菜同唔少嘅辣椒、花椒,蔥等,飲落又酸又辣又麻,層次豐富,絕對刺激上嘅味蕾,好過癮。紅薯粉有咬口,不過個人覺得有少少硬,最好可以軟淋返啲。雞肉都幾嫩滑,不過份量唔多,配菜好新鮮,特別鍾意蒿筍,十分爽脆!個人好欣賞個湯底,辣得有層次,又唔會蓋過酸菜嘅酸,正!下次再試吓其他湯底。
今日lunch同同事叫咗川霸王外賣返公司食。
2023-08-29
外卖送餐
2023-06-19 362 浏览
好耐冇嚟官塘啦 咁啱要嚟呢頭做嘢 順便懷緬下過去 之前工作嘅地方 而家已經改建咗好靚嘅商業大廈 去返後面街嘅鴻圖中心 仍然有個food court 喺度 兩個女仔想食小小嘢 就揀咗呢間川霸王 我哋叫咗兩個薯粉加兩個飲品 埋單都唔洗$150 真係好抵食肥牛蕃茄濃湯配蒿荀同金菇菜 濃濃嘅蕃茄湯好入味 肥牛一啲都唔鞋 啲蔬菜仲好新鮮另一個麻辣濃湯配腩肉娃娃菜同薯仔又係另一種風味 濃湯夠麻 不過下次我會加辣 值得一讚嘅係個腩肉 夠多之餘仲醃得好入味 我幾乎都食唔晒 呢度雖然都係一般嘅food court 嘅環境 但都係良心小店 價錢又夠大衆化 去開官塘嘅朋友可以嚟試吓

肥牛蕃茄濃湯配蒿荀同金菇菜
濃濃嘅蕃茄湯好入味 肥牛一啲都唔鞋 啲蔬菜仲好新鮮
另一個麻辣濃湯配腩肉娃娃菜同薯仔
2023-06-18 261 浏览
原來鴻圖中心有好多小店,感覺有點似美食廣場,選擇都幾多,價錢又唔貴,今次就試咗我好鍾意嘅川菜~川霸王🌶️ 檸檬酸菜湯底都有幾多檸檬,酸酸辣辣咁樣幾開胃,腩肉份量一啲都唔吝嗇👍🏻 生魚片好滑,無骨,食落好方便🐟新鮮蕃茄湯底夠清甜,清清地,絕對係健康之選🍅天氣熱辣辣飲番支玫瑰茉莉同四季春可以好好消暑,感覺清新舒服,最值得讚嘅就係支裝好方便,飲唔晒又可以拎走,唔使浪費▪️一人份系列 $80▫️蒿荀▫️娃娃菜▫️蕃茄濃湯▫️生魚片 ▫️彈牙米線▫️玫瑰茉莉 $8▪️一人份系列 $70▫️娃娃菜▫️豆ト▫️檸檬酸菜湯▫️腩肉▫️彈牙米線▫️四季春 $8
▪️一人份系列 $80

▫️腩肉
▫️彈牙米線
▫️四季春 $8
2023-06-16 158 浏览
呢間位於觀塘工業區,近港鐵站既food court, 有唔同風格既美食小店,尤其鐘意四川風味,店舖雖少,但裝飾好有中國風,週圍都掛上 京劇面譜燈籠。餐牌選擇頗多,自己點餐,然後拎食物到 food court 梳化位食。晚餐時段都唔會好多人,可以好舒服坐喺度邊食邊傾。我哋叫佐 兩個1人份系列麵餐。主食, 配菜,湯底,粉麵飯,飲品 都係可以依自己喜愛自由配搭,食材新鮮, 冇味精,食得健康,正👍~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~💫 1人份系列 (檸檬酸菜湯+娃娃菜 / 蓮藕 / 雞肉 +紅薯粉+凍檸樂)酸菜菜加新鮮檸檬 調味,味道幾清新。💫 1人份系列 (蕃茄濃湯+龍利柳/ 豆卜/ 金針菇+紅薯粉+王老吉)好濃蕃茄味,好味到連湯都飲埋😋

💫 1人份系列
酸菜菜加新鮮檸檬 調味,味道幾清新。

💫 1人份系列
(蕃茄濃湯+龍利柳/ 豆卜/ 金針菇+紅薯粉+王老吉)

好濃蕃茄味,好味到連湯都飲埋😋

2023-06-11 154 浏览
《CP值高川菜🔥》———————————————-#川霸王 🌶️ -早排等朋友收工就同佢喺附近嘅觀塘工廈平民Food Court食晚飯,估唔到有間川式小店質素都唔錯,經濟實惠,CP值高💰-🤷🏻‍♂️ ー人粉系列湯底選擇都幾多,例如麻辣蕃茄湯、重慶酸菜金湯、檸檬酸菜湯、蕃茄濃湯同麻辣濃湯等等🤭 我哋揀咗生魚片青花椒酸菜湯配紅薯粉,魚肉厚薄適中,肉質都算嫩滑,足料飽肚😌-🧨 麻辣香鍋香鍋份量都幾大,相當抵食😋基本配料已經有蓮藕、椰菜花、娃娃菜同萵筍,我哋再追加升級咗配料,可以選擇龍脷柳/ 美國肥牛/ 鴨血/ 振興牛丸等等,我哋就揀咗腩肉,炒得好香,略帶微辣,撈飯一流🌶️ -⭐價錢參考:ー人粉系列:$83凍樽仔奶茶:$11麻辣香鍋:$86凍檸雪碧:$10 🍌抵deal 指數:7/10
《CP值高川菜🔥》
凍檸雪碧:$10
🍌抵deal 指數:7/10
2023-06-06
用餐时段
👩🏻‍🍳 川霸王🧑🏻‍🍳👣值得科勞指數:🏃🏻‍♂️🏃🏻🏃🏻‍♂️🏃🏻‍♀️連續幾日去觀塘覓食,呢度都係一個美食集中地之一。位於觀塘鴻圖中心food court 嘅位置,同朋友約左係觀塘工業區見面,一人揀一個一人餐,舒舒服服坐低傾左好耐偈😌 🍽️ 一人餐:麻辣濃湯配 生魚片 、 豆卜 、 椰菜花 、 白飯。三粒辣椒辣度,偷飲朋友嘅湯一啖,正嘅,食得辣嘅朋友唔好錯過👍🏻🍽️ 一人餐:青花椒酸菜湯配 生魚片 、 金針菇 、 萵荀 、 米線。高度推介,價錢唔高,但食物質素絕對達標👍🏻🍽️口水雞🥤凍檸茶🥤樽裝奶茶📍地點:觀塘巧明街94-96號鴻圖中心地下5B號舖#hkfoodies #yummy #觀塘 #觀塘探食#川味 #川霸王 #麻辣 #酸辣 @Spicymaster.hk
👩🏻‍🍳 川霸王🧑🏻‍🍳

👣值得科勞指數:🏃🏻‍♂️🏃🏻🏃🏻‍♂️🏃🏻‍♀️

連續幾日去觀塘覓食,呢度都係一個美食集中地之一。

🍽️ 一人餐:麻辣濃湯
配 生魚片 、 豆卜 、 椰菜花 、 白飯

🍽️ 一人餐:青花椒酸菜湯
配 生魚片 、 金針菇 、 萵荀 、 米線
。高度推介,價錢唔高,但食物質素絕對達標👍🏻

🍽️口水雞

🥤凍檸茶

🥤樽裝奶茶

📍地點:觀塘巧明街94-96號鴻圖中心地下5B號舖

#hkfoodies #yummy #觀塘 #觀塘探食
#川味 #川霸王 #麻辣 #酸辣

@Spicymaster.hk
2023-06-02 81 浏览
位於觀塘巧明街的川霸王,是一家以川菜風味為主打的餐廳。這次我來到這裡品嚐了他們的麻辣香鍋,讓我對這家餐廳的口味印象深刻。首先,他們的麻辣香鍋湯底非常濃郁,充滿了川菜的辣味和香氣。在湯底中,我加入了多種蔬菜,包括娃娃菜、莴笋、椰菜花和蓮藕,這些蔬菜新鮮爽脆,讓鍋底更加豐富。而且,餐廳還提供了BB辣,這個調料非常鮮辣,可以讓麻辣香鍋更加美味。最後,餐廳的凍檸蜜也非常值得一試。這個甜品非常清涼,可以緩解口中的辣感,非常適合在吃辣的時候享用。

2023-05-30 63 浏览
今日係觀塘區發現到新寶藏店川菜菜式例如冒菜, 乾鍋, 酸菜魚, 水煮..等等都有今晚我地就叫左兩個一人份系列, 類似車仔麵咁揀湯底揀配料同主食. 一人一碗青花椒酸菜湯雖然有兩隻辣椒公仔, 但辣度同5小辣差不多湯底好惹味, 酸味唔會過濃搶晒鏡生魚片份量CP值很高配料揀左蒿荀, 蓮藕, 因為切得薄容易煮得熟仲好好保留左爽脆度紅薯粉係幼身但不減吸湯力一邊食一邊少少麻咁, 非常過癮呀配飯食就有D似泡飯咁小食叫左青椒皮蛋皮蛋口感Q彈, 無咩特殊氣味反而佢既青椒加蒜既醬味濃飲品方面, 天氣咁熱跟餐價錢叫一杯冰底十足既凍檸樂消暑又解辣
今日係觀塘區發現到新寶藏店
川菜菜式例如冒菜, 乾鍋, 酸菜魚, 水煮..等等都有

青花椒酸菜湯雖然有兩隻辣椒公仔, 但辣度同5小辣差不多
湯底好惹味, 酸味唔會過濃搶晒鏡
生魚片份量CP值很高

紅薯粉係幼身但不減吸湯力
一邊食一邊少少麻咁, 非常過癮呀

配飯食就有D似泡飯咁
小食叫左青椒皮蛋
皮蛋口感Q彈, 無咩特殊氣味
反而佢既青椒加蒜既醬味濃
飲品方面, 天氣咁熱跟餐價錢叫一杯冰底十足既凍檸樂
消暑又解辣
2023-05-29
2023-05-27 50 浏览
最近工作地點搬左去觀塘,於是試左好多附近既餐廳🍴今次黎到呢個工廠區既「美食廣場」,居然意外發掘到呢間一人快餐川式湯粉麵,CP值高,快靚正!——————————🔸麻辣番茄湯生魚片+白飯 $72爸爸喜歡食魚,亦愛食辣,今次特登點了麻辣番茄湯底,配生魚片+生菜+豆卜,湯底酸甜帶點辣勁,生菜及豆卜完全吸收湯汁,超級入味!主角生魚片非常嫩滑、無骨,如果再多幾片就更滿足了~🔹重慶酸菜金湯肥牛+紅薯粉 $66同樣係愛辣之人,我就點了傳統的重慶酸菜金湯底,味道酸酸辣辣,入口濃香但不會過鹹,值得一讚的是酸菜量多,而且酸中帶甜,還有些鑊氣油香,非常開胃🤤肥牛正常發揮,吃起來不柴,配上金菇及娃娃菜,同樣不錯~紅薯粉幼身,但依舊彈牙,比食開既薯粉口感更好,更方便食用。🔸凍樽仔奶茶 配餐$11吃辣的當然要飲凍飲,我們最後都點了樽仔奶茶~茶味奶味達至平衡,甜度剛好👍🏻
——————————

🔸麻辣番茄湯生魚片+白飯 $72
主角生魚片非常嫩滑、無骨,如果再多幾片就更滿足了~

🔹重慶酸菜金湯肥牛+紅薯粉 $66

🔸凍樽仔奶茶 配餐$11
呢排好多野做所以成日OT,今日OT完就同屋企人去左附近食晚餐慰藉下自己。好攰嘅時候就係要食啲辣野刺激下自己🤣所以就同佢揀左呢間川霸王食啦~佢係food court入面可以大家食唔同嘅嘢都得,好方便~😋*****🍜🌶️一人份系列*肉類生魚片🐟、雞肉🐥*湯底麻辣蕃茄湯🍅、重慶酸菜金湯🌶️*配菜娃娃菜🥦、生菜🥬、金針菇🍄*主食紅薯粉🍠*****我地每人叫左一碗一人份嘅川粉,我辣左麻辣蕃茄湯🍅,入面有好多塊蕃茄,湯底都好甜蕃茄味,辣度係小辣~😋屋企人個酸菜金湯就係酸辣,都好過癮!雞肉同魚都好新鮮,我地都食得好滿意👍🏻

*****

🍜🌶️一人份系列
*肉類
生魚片🐟、雞肉🐥
*湯底
麻辣蕃茄湯🍅、重慶酸菜金湯🌶️
*配菜
娃娃菜🥦、生菜🥬、金針菇🍄
*主食
紅薯粉🍠

*****

2023-05-16
2023-04-30 76 浏览
📍 川霸王 (觀塘)觀塘巧明街94-96號鴻圖中心地下5B號舖今日收工搭巴士返屋企,同老公兩個發緊夢落錯車,於是行左去鴻圖道嗰邊!橫掂都係,就去左附近搵食😆去到嗰邊見呢間好似特別多人點餐,於是就睇吓有咩岩食🤤老公揀左個麵餐,而我就叫左個水煮魚☺️跟餐叫埋飲品及小食,埋單先$150,都幾抵食👍水煮魚估唔到水煮魚份量幾多,而且魚肉厚薄適中,加上非常嫩滑,果然係餐廳推介🤣入面仲有芽菜及寛粉,加埋一碗白飯,超級夠飽👍三餸麵老公最近學人減肥,所以揀左三樣比較素嘅餸,包括係豆卜、生菜及魚皮餃😂望到非常清淡,不過個湯底非常清甜,一樣好味道🤤餐仲可以加錢飲野,我哋一人叫咗一支茶,分別係玫瑰茉莉及四季春,熱辣辣嘅天氣,加埋清新嘅凍飲🥤好正👍至於兩個小食就不過不失,唔係太岩我嘅口味🤣粉皮偏甜口味#平價之選 #川菜 #川霸王 #觀塘川菜 #foodie #hkfoodie #CP值高
📍 川霸王 (觀塘)
觀塘巧明街94-96號鴻圖中心地下5B號舖

跟餐叫埋飲品及小食,埋單先$150,都幾抵食👍

水煮魚

三餸麵

至於兩個小食就不過不失,唔係太岩我嘅口味🤣
粉皮偏甜口味

2023-04-26
  • 水煮魚
  • 玫瑰茉莉茶
  • 四季春
2023-04-25 69 浏览
牛頭角站鴻圖中心有一好食地,兩人叫下叫下一台菜!和好友兩人食飯,行了一圍選擇食辣野,口水雞有驚喜!!價錢挺化算。-即炒常餐$78有霸王口水雞跟餐小食-孜然雞翼兩隻玫瑰茉莉花茶口水雞最後一份都被我叫到,正!麻辣香口,雞嫩彈牙,幾好食!加埋小食好豐富,花茶好飲!-惹味酸菜$75有霸王酸菜魚跟餐小食-草積木耳四季春酸菜魚叫了bb辣,好易入口,偏酸,食食下湯撈飯,好開胃!魚肉新鮮,不錯。-@spicymasterhk
即炒常餐$78
跟餐小食-草積木耳
四季春
@spicymasterhk
2023-04-24 52 浏览
今日落雨唔想煮,呢間都幾多好評,我今日又想食辣嘢,就俾次機會佢叫左個水煮魚小辣再加$15轉套餐,有小食+飲品,埋單$80幾番到屋企打開嚟睇,淨係睇呢碗嘢已經知唔對路,個湯完全係垃圾,雞湯+辣粉再加醋,咁樣就係水煮魚?魚就得5舊左右,得啲配菜係多,但啲角係散哂既!用左$80幾蚊食個咁垃圾既水煮魚,我一定唔會再幫襯!哂咁多錢請打手不如做好間質素啦!重有,廚房煮嘢果個男仔係著住moo moo burger制服!姐係點?搵隔離廚房過嚟幫手?

魚就得5舊左右,得啲配菜係多,但啲角係散哂既!
用左$80幾蚊食個咁垃圾既水煮魚,我一定唔會再幫襯!
哂咁多錢請打手不如做好間質素啦!

2023-04-24
等候时间
15 分钟 (外卖自取)
2023-04-23 39 浏览
呢間小店之前同朋友食完,一直都記住佢嘅魚香茄子飯(真係好食,其他餐廳食唔到呢個味道),但今次再嚟發現轉咗餐牌,於是試下新菜式水煮系列。霸王粉麵 $58可以自由配搭粉麵同配料,唔食得辣嘅我唯有食清湯,配料揀咗金菇、油麥菜、墨魚丸配米線,除咗粉麵外,記得要加$15轉套餐,包飲品同一個小食,好抵食!我揀咗玫瑰茉莉茶,唔甜但會帶有花香味,好清香,小食就揀咗雞絲粉皮,呢個雞絲粉皮配花生醬,味道偏重,配米線都幾夾!馳名水煮鮮牛肉(小辣) $61雖然揀咗小辣,但其實唔辣,建議平時食開辣嘅話可以揀中辣或者大辣,牛肉份量多,餸飯剛剛好!另外轉套餐配孜然雞翼同鐵觀音。味道唔係一試難忘果種,但勝在性價比高,糧尾首選餐廳,有主食、小食同飲品,人均都唔洗$80!

霸王粉麵 $58

馳名水煮鮮牛肉(小辣) $61

2023-04-22 746 浏览
這個鴻圖中心也是來過挺多次了,今天來找朋友一起吃飯,也是選了這裡!這裡是有點像美食廣場的感覺,但我覺得食物質素比美食廣場高很多,而且價錢不算貴!川霸王牛魔王麻辣米線(65元)這個挺有驚喜的,肉的份量非常多!分別有鮮牛肉,肥牛,牛𦟌和牛丸,其中鮮牛肉更是非常大的一塊,吃起來很過癮!牛𦟌還有點爽的口感。牛丸入口爆汁,牛味香濃!肥牛半肥瘦,肉質嫩。湯底是麻辣口味的,選了微辣,不是太辣,想吃辣的可能要加錢了!米線吃起來非常滑嫩彈牙!霸王水煮鮮牛肉(58元)這個除了有鮮牛肉外,還加了薯粉,另外還配上了白飯,也是挺豐富的!牛肉大塊,肉質嫩!薯粉滑嫩吸湯!這個也是選了微辣的,辣得挺香,但也不是太辣。霸王孜然雞翼2隻(跟餐+18元)雞翼的孜然香味很入味,而且肉質很滑嫩,跟餐挺有性價比雞絲粉皮(小)(跟餐+15元)這個是小號,但也加上了大量的麻醬,跟雞絲和粉皮混合在一起後,吃起來味道很香很滑,麻醬味香濃,粉皮滑嫩!炸餛飩(27元)餛飩是鮮蝦的,炸得很香,內裡蝦肉彈牙!

川霸王牛魔王麻辣米線(65元)

川霸王牛魔王麻辣米線

霸王水煮鮮牛肉(58元)

霸王水煮鮮牛肉

霸王孜然雞翼2隻(跟餐+18元)
霸王孜然雞翼2隻

雞翼的孜然香味很入味,而且肉質很滑嫩,跟餐挺有性價比

雞絲粉皮(小)(跟餐+15元)
雞絲粉皮(小)

炸餛飩(27元)
炸餛飩

餛飩是鮮蝦的,炸得很香,內裡蝦肉彈牙!
2023-04-21
霸王孜然雞翼2隻