太鐘意食酸菜魚🥰依間川滿居想食好耐㗎喇😊見咁多好評今日專登過來食😆金湯酸菜魚🌶🐟配料份量都好多🤩有鮮菇🍄乾菇片 薯粉 酸菜 萵筍片 🫑🌶青红椒 仲有好多薯粉😋魚片選用鱸魚🐟魚肉鮮滑厚肉個湯底飲落好鮮甜🥣辣度適中又不會乸喉🤭食酸菜魚當然餸飯一流啦🍚秘制拍青瓜 🥒酸酸辣辣好夠味🧄🌶作前菜冷盤好醒胃🤩籐香雞🐔平時多數食口水雞🐔籐香雞都係第一次食😋雞肉好嫩滑 加上籐椒麻味得來少少辣都幾清新開胃🤤食辣野當然飲番凍酸梅湯冇咁熱氣同消吓滯嘛😆整體今次我覺得真係冇嚟錯🥰值得來食👍回頭指數好高

金湯酸菜魚🌶🐟

午餐
籐香雞
  • 藤香雞
2022-06-20 43 浏览
食酸菜魚通常都係一大班人,但由於女朋友太想食嘅關係,喺CWB京都廣場搵咗間川菜餐廳食晚飯。餐廳主要做細枱客,卡位較為多,環境還算舒適。餐牌嘅食物種類豐富,除咗有主打嘅酸菜魚、水煮牛肉,川味小炒之外,仲有雞煲揀。我哋2人就揀咗個金湯酸菜魚、藤香雞,孜然牛肉,份量適中。•藤香雞🐔•-份量大約係平時嘅例牌,而且有雞脾位置!!!充滿花椒味嘅雞肉,刺激味蕾~肉質亦都唔錯,好適合當開胃菜。•孜然牛肉🐮•-平時就食得多京蔥牛肉,孜然牛肉配上薄餅都係第一次試!廚師將牛肉醃得相當入味,隱約嘅孜然味但又唔會搶咗牛肉嘅鮮味,幾特別!•酸菜魚🐟•-重頭戲~酸菜魚!鍋裡有唔少配菜伴碟,芽菜、萵筍、薯粉同埋多種菇,份量好多!酸辣均勻,唔會話太酸嗆喉,叫咗小辣令到嘴唇有少少麻痺感,好過癮!我覺得最值得一讚嘅係啲魚,食得出係新鮮魚片,肉質嫩滑,搞到食唔停口呀~~~
餐廳主要做細枱客,卡位較為多,環境還算舒適。

•藤香雞🐔•

•孜然牛肉🐮•

•酸菜魚🐟•
2022-06-17 100 浏览
講到四川菜我每一次都會即刻諗到酸菜魚水煮魚每每都想叫曬兩款做比較 無奈經常性都得兩個人食飯所以都無可能食到咁多野 今日鍾意多幾個人一齊食飯就可以叫曬兩款嚟對比一下啦🙆🏻‍♀️首先上菜嘅係水煮魚🌶️顏色紅卜卜見到超多辣椒 好欣賞佢食落唔會有油膩膩嘅感覺 就算係好香辣都唔會話停留係喉嚨好耐 令你好辛苦好辛苦要不斷飲野個種🧊然後就係金湯酸菜魚💛啦撲鼻而嚟聞到酸酸地嘅味道 除咗辣味之餘食到更多層次 有酸有甜 而且因為辣度較低所以接受度都比較高
講到四川菜我每一次都會即刻諗到酸菜魚水煮魚

首先上菜嘅係水煮魚🌶️

然後就係金湯酸菜魚💛啦

2022-06-17 52 浏览
辣子雞|188啲雞細細粒好似平時食開嘅辣子雞丁嘅大小🔥啡紅色油油亮亮嘅外表加埋大量嘅新鮮紅辣椒同紅辣椒乾賣相非常十分吸引😍新鮮紅辣椒同紅辣椒乾lum到一座小山丘咁 睇到都覺得好惹味👅調味麻辣咸鮮樣樣齊雞丁首先經過油炸先再加入辣椒炒爆香 所以口感好酥脆可口🐔越食越辣越上癮😋回鍋肉|78回鍋肉一上桌時我見到佢碟嘅底部都有一層頗明顯嘅橙色嘅辣油🌶️都有啲怕食落會唔會好油膩 令你食唔到落去嘅感覺但一食第一啖發現果然係我多慮啦😊呢位菜就係多多嘅雜菜同多多嘅豬肉片一齊炒味道非常有鍋氣又唔會太鹹太辣太重口味👍
辣子雞|188

但一食第一啖發現果然係我多慮啦😊
呢位菜就係多多嘅雜菜同多多嘅豬肉片一齊炒
味道非常有鍋氣又唔會太鹹太辣太重口味👍
2022-06-17 34 浏览
最近天氣都有啲反復無常,有時候好熱 熱到著短袖都要開冷氣,有時候又好凍 突然降溫好幾度搞到要著長袖衫或者係外套🧥呢啲凍天氣當然要食下最適合嘅四川辣菜驅下寒保保暖啦🔥叫咗個霸王蝦球 辣椒雞軟骨 金湯酸菜魚,三味菜除左都係傳統四川菜之外,最大嘅共同點就係佢地都係以麻 辣 鮮 香味道為主!主要想講講個霸王蝦球🦐濃稠嘅醬料緊緊包裹著每一粒大大舊嘅炸蝦,估計醬料應該係加入咗紅油 令呢味菜嘅顏色更加紅亮。蝦球經過油炸口感滑嫩 酥脆,爽口又麻辣好好味!

這晚和媽來到銅鑼灣逛逛,順便在銅鑼灣吃晚飯,媽媽說她想吃酸菜魚,我都好久沒吃,就上網找一找,發現了有間叫川滿居的京川滬餐廳差不多全好評,我就帶著媽媽一起上去試一試。原來這間餐廳拿了2021飲食天王頒獎典禮GoodShow天王推介的獎項,好像也挺厲害!👍🏻打著正宗京川滬口味的餐廳,真的有點期待喔!😚我們點了三道菜,包括:招牌金湯酸菜魚、藤香雞、京蔥炒羊肉配麼麼皮。金湯酸菜魚,因為我和媽咪都不吃辣,所以我們嗌了不辣,不辣的湯底酸鮮甜美,我很喜歡吃魚和菇的,魚肉白雪雪,很滑溜;菇菇和冬菇很入味,一咬下去,吸收了金湯精華,滿溢在口腔中,酸菜好吃,如果份量可以再多一點就好了,哈哈!🤣這些材料配上紅薯粉一起吃,已經是一道很美味的主食了,媽媽說這個酸菜魚比起她之前在太子跟朋友一起吃的更好吃呢!我們最後吃光光了呢!這個藤香雞是冷盤,我覺得味道好像譚仔的小食尖椒皮蛋,口感爽滑,嫩嫩的,京蔥炒羊肉配麼麼皮,其實我不太吃羊,但我媽媽喜歡吃,媽媽說這個炒得挺香,餸飯一流!它這裡還有間貴賓房,私隱度較高,在疫情下的確是個很不錯的選擇,有需要的朋友可以先訂房喔~吃到好吃的食物真的是一件感到幸福滿滿的事啊Info店

原來這間餐廳拿了2021飲食天王頒獎典禮
GoodShow天王推介的獎項,好像也挺厲害!👍🏻

打著正宗京川滬口味的餐廳,真的有點期待喔!😚

我們點了三道菜,包括:
招牌金湯酸菜魚、
藤香雞、
京蔥炒羊肉配麼麼皮。金湯酸菜魚,

我很喜歡吃魚和菇的,魚肉白雪雪,很滑溜;

菇菇和冬菇很入味,一咬下去,吸收了金湯精華,滿溢在口腔中,
酸菜好吃,如果份量可以再多一點就好了,哈哈!🤣
這些材料配上紅薯粉一起吃,已經是一道很美味的主食了,
媽媽說這個酸菜魚比起她之前在太子跟朋友一起吃的更好吃呢!
我們最後吃光光了呢!

這個藤香雞是冷盤,
我覺得味道好像譚仔的小食尖椒皮蛋,
口感爽滑,嫩嫩的,

京蔥炒羊肉配麼麼皮,
其實我不太吃羊,但我媽媽喜歡吃,
媽媽說這個炒得挺香,餸飯一流!

它這裡還有間貴賓房,私隱度較高,
在疫情下的確是個很不錯的選擇,
有需要的朋友可以先訂房喔~

吃到好吃的食物真的是一件感到幸福滿滿的事啊

Info
店名:川滿居
地址:銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場6樓
營業時間:星期一至星期日11:30-22:00
  • 金湯酸菜魚
我不嬲都好鍾意食辣嘢 尤其是係比較凍嘅天氣 因為覺得食完辣個身體好似會比較暖就會更舒服 唯一係因為辣嘢比較刺激 食得多對腸胃好似唔係太好 而且都會生多啲暗瘡令皮膚變差所以我都好有自制力地控制著辣椒嘅吸收為免浪費quota我當然係做過資料做過篩選先選擇嚟呢間餐廳試試啦😝上網見到超級多人推介佢哋嘅霸王蝦球 我哋叫咗然後見到有我最鍾意叫嚟配白飯嘅麻婆豆腐 叫!仲有一個看似簡單但絕不平凡嘅藤香雞首先霸王蝦球都有成十幾粒脆脆爽口嘅蝦球 都得起呢個價錢($128)然後個麻婆豆腐都無令我失望 有海量滑滑嘅豆腐加埋啲綿密嘅豬肉碎同濃稠惹味嘅醬汁($66)藤香雞嘅痲味比辣味凸出 基本上可以話係微不足道嘅辣味 調味都幾特別 係好少有嘅感覺($66)已經諗定下次要同朋友嚟食佢哋嘅烤魚 因為見到隔離檯嗰盤好吸睛好似好好味咁😍🐟

上網見到超級多人推介佢哋嘅霸王蝦球 我哋叫咗
然後見到有我最鍾意叫嚟配白飯嘅麻婆豆腐 叫!
仲有一個看似簡單但絕不平凡嘅藤香雞

2022-06-16 29 浏览
其實之前都試過同朋友行完街之後誤打誤撞上左嚟呢間餐廳度食四川菜,印象中覺得味道都唔錯,所以今日就約朋友再黎食過,食埋佢其他嘅特色菜式🤤睇餐牌見到個川香鮑魚雞煲好似好架勢咁就一於試一試佢啦!川香鮑魚雞煲半隻雞價錢168蚊如果一隻原隻雞就298蚊雞煲醬汁調味辣中帶甜,食到指天椒嘅香辣感同埋熟洋蔥嘅香甜味,雞件份量好多,然後鮑魚都有好幾隻,口感都係彈牙嘅,超級滿足。回想上一次嚟食咗個招牌嘅金湯酸菜魚同大盤花菜都好出色,但我個人私心都係比較愛今次叫嘅川香鮑魚雞煲🤤

睇餐牌見到個川香鮑魚雞煲好似好架勢咁就一於試一試佢啦!

川香鮑魚雞煲半隻雞價錢168蚊如果一隻原隻雞就298蚊

2022-06-16 28 浏览
話說上次係晚市時間嚟嘅,覺得就算單點都好抵食,叫咗個烤魚。佢哋有四款魚種類:烤魽魚/烤加州鱸魚/烤大桂花魚/烤沙巴龍躉 四選一口味選擇:香辣/醬辣/麻辣/酸辣辣度同樣有四款或者係唔辣微辣/小辣/中辣/大啦🌶️店員見到我地好惆悵唔知揀邊款魚好就主動推薦我地魽魚 話魽魚嘅魚肉會比較滑嫩 我地就聽佢講試咗呢款 果然都無令我地失望今次專登午市嚟試試佢地嘅午市套餐 水煮魚片同炒嘅花椰菜都好好味好惹味🥦水煮魚片係用咗鱸魚片 雖然湯底好紅亮都幾麻麻辣辣但都會隱約食到魚肉嘅鮮味 證明實屬靚材料🐟
話說上次係晚市時間嚟嘅,覺得就算單點都好抵食,叫咗個烤魚。
口味選擇:香辣/醬辣/麻辣/酸辣
辣度同樣有四款或者係唔辣
微辣/小辣/中辣/大啦🌶️

2022-06-15 39 浏览
今次已經係我到呢間餐廳嘅第三訪如果你問我點解會黎完再黎我諗係因為1. 佢有地理位置嘅優勢2. 味道惹味正宗3. 價錢合理份量又好多好足料1. 佢係喺銅鑼灣地鐵站距離一分鐘嘅路程,所以就算天氣唔好甚至落雨都好方便可以去到2. 叫左大盤花菜、水煮魚、藤椒雞、金湯酸菜魚全部都好惹味但係又唔會話過鹹過辣食唔到食材原先自帶嘅味道👍3. 基本上都係平時其他餐廳賣嘅價錢,但係份量真係超多超慷慨,唔會唔飽只需要睇住個份量唔好叫得太多搞到浪費食物浪費資源就唔好啦係咪😉大盤花菜🥦爽口之餘 亦都加咗辣椒豬肉 令到更加惹味 本身已經好鍾意食花菜😍撈埋飯食真係一流 好想encore👍🏻🐟水煮魚嚟到呢間餐廳點可以唔食水煮魚 水煮魚啖啖肉 去咗骨 滑溜溜 魚肉索滿晒湯汁 相當入味😆🐣藤椒雞呢度嘅雞肉非常嫩滑 大推!雞皮滑溜之餘一啲都唔肥 味道辣得泥有種麻麻地嘅口感 真係一流🥰
今次已經係我到呢間餐廳嘅第三訪
如果你問我點解會黎完再黎我諗係因為
1. 佢有地理位置嘅優勢
2. 味道惹味正宗
3. 價錢合理份量又好多好足料

2022-06-15 31 浏览
𓅘藤香雞一開始見到係度諗藤香係咩呢?老實講一直以黎“藤”我淨係諗到細個最怕見到嘅藤條😟😂其實呢度嘅“藤”意思係藤椒:藤椒屬於青花椒嘅品種,味道濃郁芬芳,因為佢含油份量高所以味道比其他同類高。另外都會伴隨著啲麻香味道,頗有層次🫑雞隻好肥美屬於雞髀嘅部分,連骨但係切咗件。每件都好肥美又有好多肉,唔係嗰啲淨係識到骨肉骨摻摻嘅口感👌另外兩碟就同屬於紅卜卜嘅外貌。\( ̄▽ ̄)/麻婆豆腐食得出豆腐好滑嫩而且醬汁味道好香濃,有好突出嘅痲味,辣味相對比較少。撈埋啲肉碎配飯食一流(´・ω・`)霸王蝦球蝦球份量都有成十幾廿粒都幾多下 重要每粒都好肥美飽滿,配上大量香料炒香,味道香辣惹味🦐

𓅘藤香雞
一開始見到係度諗藤香係咩呢?
老實講一直以黎“藤”我淨係諗到細個最怕見到嘅藤條😟😂
其實呢度嘅“藤”意思係藤椒:
另外都會伴隨著啲麻香味道,頗有層次🫑
雞隻好肥美屬於雞髀嘅部分,連骨但係切咗件。
每件都好肥美又有好多肉,唔係嗰啲淨係識到骨肉骨摻摻嘅口感👌

另外兩碟就同屬於紅卜卜嘅外貌。
\( ̄▽ ̄)/麻婆豆腐
撈埋啲肉碎配飯食一流

(´・ω・`)霸王蝦球
2022-06-15 27 浏览
餐廳裝修運用嘅顏色搭配唔會係大紅大紫或者好螢光嘅顏色係好舒服令你覺得舒適嘅🎨顏色搭配🥦大盤花菜真係好大盤 唔係你常見細細碟好輕盈嘅蔬菜類花菜莖部切得比較幼身所以唔會好硬好難咬調味鹹鹹地雖然見到辣椒乾但都唔太辣🐟金湯酸菜魚超澎拜好大一盤有好多魚片同埋其他嘅配料🐷回鍋肉聽就聽得多但都好少食豬腩肉片帶啲肥膏唔會太油膩叫既每一樣菜式價錢都屬於正常常見價位然後又大大碟而且味道相當唔錯😋😋我絕對一定必然會再回訪 嚟試試佢食埋其他唔一樣嘅菜式

餐廳裝修運用嘅顏色搭配唔會係大紅大紫或者好螢光嘅顏色

🐷回鍋肉聽就聽得多但都好少食
豬腩肉片帶啲肥膏唔會太油膩

😋😋我絕對一定必然會再回訪 嚟試試佢食埋其他唔一樣嘅菜式
2022-06-14 30 浏览
記得上次叫嘅牛肉香鍋同埋口水雞都超級惹味好味。牛肉香鍋用超級多紅辣椒乾超過,有好突出嘅紅辣椒辛香味,又有麻椒嗰種令你雙唇麻痹嘅爽感。佢辣嘅程度唔算超級重但麻感就更為突出,如果平時食開小辣嘅朋友都建議可以試試!今次叫左大盤花菜同埋辣子雞。辣子雞同上次嘅牛肉香鍋一樣咁惹味,只係牛肉轉左做細細粒嘅炸雞粒,變相會更加辣更加爽。大盤花菜就溫和滑順好多,味道鹹鹹地又有啲蒜蓉嘅香味🧄配搭豬肉片同埋少量韭菜一起炒,味道超級香又可以中和辣子雞嘅刺激感,呢個配搭都好唔錯🥦

今次叫左大盤花菜同埋辣子雞。
2022-06-14 19 浏览
金湯酸菜魚魚片揀選用嘅係鯛魚,魚肉體比較扁身就未算係係超級肥美好厚嗰種🐟鯛魚片大部分都係連皮去咗骨嘅,非常貼心,魚肉質地結實又有彈性,唔會話霉霉爛爛嘅口感👍配料有:薯粉 - 口感煙韌少彈牙,重點份量都幾多蒿筍片 - 一片一片圓碌碌嘅圓柱體,薄薄一片都好爽脆鮮菇 - 有唔同嘅菇菇品種,帶有鮮味乾菇片 - 口感比較紮實,但都係到湯汁酸菜 - 鹹酸鹹酸青辣椒紅辣椒蔥花唐芹芫荽等等辣椒炒蝦球每個蝦球都好大粒,已經去左個蝦尾所以食到啖啖肉而且可以簡單用筷子食,加入左海量辣椒乾一起炒 味道鹹辣又有鮮香味

配料有:
薯粉 - 口感煙韌少彈牙,重點份量都幾多
蒿筍片 - 一片一片圓碌碌嘅圓柱體,薄薄一片都好爽脆
鮮菇 - 有唔同嘅菇菇品種,帶有鮮味
乾菇片 - 口感比較紮實,但都係到湯汁
酸菜 - 鹹酸鹹酸
青辣椒紅辣椒
蔥花唐芹芫荽
等等

2022-06-14 9 浏览
上網見到好多部落客食家都係推薦佢哋嘅酸菜魚水煮魚烤魚嗰啲鍋物,但咁啱今日我同男朋友都唔太想食魚,就點咗一下呢幾款配白飯。我哋叫咗~藤香雞$66🐔比嘅雞髀部位好肥美嫩滑,雞皮色澤黃黃肥美又唔過份油膩味道就麻麻辣辣仲有藤椒獨特香味霸王蝦球$128🦐蝦球每粒都係大大粒,大過男朋友隻眼大過男朋友個嘴啊🤣個蝦球真係大大加分位,每粒都已經去左啲“排泄物”,乾淨乾淨。然後經過油泡口感係爽脆彈彈嘅🔥呢位菜色澤紅亮,味道芳香帶刺激感🌶️泡椒辣椒乾配搭爽口嘅大蝦球果然好夾👍
藤香雞$66🐔

比嘅雞髀部位好肥美嫩滑,雞皮色澤黃黃肥美又唔過份油膩
味道就麻麻辣辣仲有藤椒獨特香味

霸王蝦球$128🦐

蝦球每粒都係大大粒,大過男朋友隻眼大過男朋友個嘴啊🤣
然後經過油泡口感係爽脆彈彈嘅🔥
呢位菜色澤紅亮,味道芳香帶刺激感🌶️
泡椒辣椒乾配搭爽口嘅大蝦球果然好夾👍