2024-06-03 0 浏览
📍中環 - 【嶺南會所】中環德輔道中25-27A號安樂園大廈12-13樓(中環站B出口,步行約1分中鐘)⁡呢日一行廿幾人嚟到嶺南會所食晚飯,一上到去嘅感覺係裝修平實,環境整潔。店員服務安排我哋入咗一間超大房,setting 都睇得出餐廳嘅細心,就算咁多人,都幫我哋圍到一個大圈,方便我地傾偈,亦都好主動serve我哋,呢點值得讚賞👍🏻⁡清酒冰鎮鮮鮑普通😅冇咩味⁡金沙魚皮黃金粒金沙魚皮夠香脆!⁡爵士湯飲落幾清甜,上湯渣嘅時候店員話原來係用哈密瓜煲,我哋即刻試吓個哈密瓜,第一下係無味,但嗒落嗰陣蜜瓜味就慢慢滲出嚟🤣幾過癮⁡迷你蝦多士呢個唔得,個多士吸晒啲油,食落成口油😖最後成個多士都冇食😰⁡琥珀嶺南一口牛牛肉粒唔老幾夠腍,合桃帶少甜,幾香口~⁡紅酒東坡肉炆得好腍又入味!⁡順德銅盆銀紙雞蒸得啱啱好,肉質嫩滑⁡最後仲有唔同甜品揀:雪糕涼粉/芝麻湖等~⁡自己覺得性價比唔算太高,但適合一大班人聚會傾計,服務幾好,食物整體質素不錯!
📍中環 - 【嶺南會所】
中環德輔道中25-27A號安樂園大廈12-13樓
(中環站B出口,步行約1分中鐘)

清酒冰鎮鮮鮑
普通😅冇咩味

金沙魚皮黃金粒
金沙魚皮夠香脆!

爵士湯

迷你蝦多士
呢個唔得,個多士吸晒啲油,食落成口油😖最後成個多士都冇食😰

琥珀嶺南一口牛
牛肉粒唔老幾夠腍,合桃帶少甜,幾香口~

紅酒東坡肉
炆得好腍又入味!

順德銅盆銀紙雞
蒸得啱啱好,肉質嫩滑

最後仲有唔同甜品揀:雪糕涼粉/芝麻湖等~

2024-06-03 0 浏览
🥢今晚和朋友們相聚在嶺南會所,首次光顧,除了食物不錯外,服務也到位女服務員推介子薑皮蛋🫚🥚,愛吃的我當然說好,果然,沒有令我失望🔰子薑皮蛋,爽脆的子薑配搭溏心皮蛋,完美之作🔰上湯花蝦煎米粉,花蝦肉質新鮮彈牙,脫殼後點番原汁吃,啖啖肉好好味,只是煎米粉不夠脆🔰炸子雞(半隻)$160,皮薄香脆肉嫩滑,食到舔舔脷🔰順德煎釀鯪魚$138,有特色的懷舊菜,雖然顏色不太討好,但外層半煎炸得很脆,魚肉餡弄得均勻,蘸上自家製的醬汁,增添味美🔰琥珀一口牛$160,芝麻合桃香脆可口,薯粒口感蜜香酥脆,實在令人吃不停,可惜今次的一口牛較遜色,大部份都不太嫩🔰雪糕涼粉$20,很有驚喜,皆因可一次吃齊四款,或按自己的喜好選擇款式,雪糕夾涼粉一起吃,好味又涼快

🔰子薑皮蛋,爽脆的子薑配搭溏心皮蛋,完美之作
子薑皮蛋

炸子雞(半隻)
順德煎釀鯪魚
琥珀一口牛
2024-04-13 468 浏览
已經唔係第一次嚟,欣賞佢哋嘅食材新鮮,今次試咗「爵士湯」,好清甜,啲湯渣差唔多食晒,估唔到個蜜瓜煲完湯之後,仲會咁甜☺️「話梅豬手」,酸酸甜甜好好食,啲豬手好林,又好大舊,好足份量。「清酒鹽焗馬友」,第一次食鹽焗煮法,出嚟嘅效果又好好,第一次食魚,會清晒所有魚肉😂「炸子雞」,香口,雞肉滑嫩。炒個菜芯,唔使特別驚喜,靚材料就已經好好味。最後揀咗「雪糕涼粉」,「紅豆沙」做甜品。服務方面真係唔使講, 10分周到,主動換碗碟,主動加熱水,有態度,有服務。

「炸子雞」,香口,雞肉滑嫩。

炒個菜芯,唔使特別驚喜,靚材料就已經好好味。

最後揀咗「雪糕涼粉」,「紅豆沙」做甜品

2024-04-12
庆祝纪念
生日
  • 雪糕涼粉
今次去咗間出名嘅餐廳大快朵頤,嚟到就一定要試佢嘅招牌菜。第一時間點咗爵士螺頭湯,飲一口湯,哩個鮮甜,真係正宗過癮!🍲 然後個豉油皇煎海中蝦,冇呀怪!嗰個蝦真係又大又鮮,每次咬落去都聽到啲豉油皇嘅汁吧吧聲剪,賞心悅目!桂花蚌同花帶子炒得過癮,入口即溶,味道清新得嚟又唔係好沉。講到脆皮炸子雞呢,外皮脆脆哋,啖啖雞肉,咸香得嚟又唔會過份乾。簡直就係炸雞控嘅天堂!🐔定食當然唔少得琥珀嶺南一口牛同清蒸雙喜斑,兩者都做到又香又滑,尤其係個牛肉,實在係口感嘅絕配,嘴巴一啖咁滿足!最後,蛋白杏仁茶湯丸嘅功夫亦唔平凡,細嫩嘅湯丸搭配上口感綿密嘅杏仁茶,絕對係完美嘅飯後甜品!聽名可能似好高級,但其實氣氛親民,唔洗講咁多專業術語都食得舒服,值得再嚟!👍

早前出席校友聚會,有幸畢業後也可以回來熟悉的地方共晉晚膳,吃了好幾款𝐬𝐢𝐠𝐧𝐚𝐭𝐮𝐫𝐞的特色菜式。擺盤雖然沒有天花龍鳳、環境更是稱不上美輪美奐,但食物質素實在是心思分打滿,可惜這裡是會員制,非會員無法訂桌呢🥹 ——— ✤ 順德煎釀土鯪魚 煎釀鯪魚是一道著名順德菜。鯪魚味道鮮美、肉質嫩滑,但巨多骨。 煎釀鯪魚超考功夫,先是把魚肉和魚骨起出,留下魚頭、魚尾和皮囊,將魚肉連細魚骨剁爛釀入魚身,回復魚的形狀。菜式既保留了鯪魚的鮮味,又不怕大家食用時骾骨,鮮味無比🐟 ✤ 蛋白寧波湯圓杏仁茶 杏仁茶絲滑濃郁,味道飄香,絕對是吃過最好吃的杏仁茶。嫩滑的蛋白為整晚甜品增加了不少口感,芝麻口味的湯圓十分𝐦𝐚𝐭𝐜𝐡!
———
✤ 順德煎釀土鯪魚

✤ 蛋白寧波湯圓杏仁茶
2022-12-15 3685 浏览
約咗班姊妹聚舊食飯,因為知道一定會傾好耐,所以揀咗上樓嘅嶺南會所,貪佢地方就腳(近中環站)又唔會太多人太噪。我哋由7點坐到差不多11點先走。店員好主動serve我地,我哋帶咗酒(要收corkage),未開飯都會幫我哋斟酒😅 另外,我哋都有早3日order菜單。呢次我哋叫咗聖子、炒鮮奶、上湯花蝦煎米粉、蝦子柚皮扣鵝掌、半隻炸子雞、生炒糯米飯,全部都好足料、好味、唔覺有好多味精,而且for 4位女士份量都好夠!最後都有打包走半個糯米飯。

2022-09-22 2994 浏览
冰鎮鹵水鮑魚椒鹽魷魚煎鹹魚肉餅爵士湯清酒鹽燒馬友白雪藏龍 炸子雞欖角骨配腐皮卷杞子鮮竹浸菜心啫啫生菜煲雪糕涼粉海鮮新鮮,湯非常入味足料,雞和魷魚炸的剛好,最後的甜品一定要試,大滿足!
冰鎮鹵水鮑魚
杞子鮮竹浸菜心
啫啫生菜煲

• 雪糕涼粉
2022-08-14 3394 浏览
想吃懷舊菜,要價錢合理又好味,真係越來越難搵,嶺南會所乎合晒以上要求,不過由於係會所,必須要會員才能訂枱。今晚一行七人 ,一早預訂了菜單,所以可以輕輕鬆鬆坐低就有得食。清酒冰鎮鮮鮑魚,鮑魚煮得啱啱好,林滑得嚟又有口,清酒鹵水味道適中,值得一試!高湯蟹肉冬瓜盅,呢個時候食冬瓜盅最合適,而且呢度選用嘅冬瓜係大冬瓜,配料又豐富,清甜可口。上湯龍蝦煎米粉,呢個一定要試,外邊酒樓一般都係配伊麵,呢度用米粉,相對冇咁肥膩,而且煎過嘅米粉,索曬啲汁,真係好好味。加上龍蝦啖啖肉,上碟時擺番隻龍蝦造型,色香味俱全。黑松露酥炸桶蠔,我每次同家人來食呢味餸,可能有十二三人,都係預左每人一隻。唔知點解,今次我哋七個人,寫菜單嘅時候,無特別註明,但竟然上枱時係咁大碟,每人有三隻,隻蠔又肥美,鮮嫩多汁,加埋黑松露一齊炸,好惹味!仁稔蒸魚雲,掛住食,唔記得影相😅。一般蒸魚雲,通常用蒜頭豆豉蒸,但係今次用仁稔蒸,第一次食,帶有少少酸酸甜甜,好開胃。因為今次飯局主題係想食懷舊菜,呢味餸真係值得推介比鍾意食魚雲嘅朋友仔要試吓。蝦子柚皮扣鵝掌,既然要食懷舊菜,呢道菜就真係不二之選,雖然材料唔喺好矜貴,但係做嘅功夫一啲都唔

蝦子柚皮扣鵝掌,既然要食懷舊菜,呢道菜就真係不二之選,雖然材料唔喺好矜貴,但係做嘅功夫一啲都唔少,而且柚皮吸收晒汁料嘅精華,加埋炆得好林滑嘅鵝掌, 真係一味值得叫嘅餸菜,冇得輸!

啫啫棠生菜,一餐飯都要食得均衡,所以菜蔬方便,簡簡單單叫個啫啫棠生菜。味道中規中矩。

蓮子百寶鴨,相比對上一次喺另一地方食過嘅八寶鴨,呢隻鴨嘅賣相都幾靚,裡面嘅材料都好豐富,不過隻鴨實在太大隻,最後為免浪費食物,當然要帶番屋企。。。

自選甜品 可以揀紅豆沙,芝麻糊,涼粉配雪糕,雪糕三種味道都好好味,包括香芋,椰子,芒果。香芋味道好濃郁,要推介!如果喜歡食椰子味雪糕,呢個都唔會令你失望,芒果味好有兒時嘅回憶,真係好想問佢地係用邊隻牌子嘅雪糕😅
  • 清酒冰鎮鮮鮑魚
  • 上湯龍蝦煎米粉
  • 蝦子柚皮扣鵝掌
由於之前疫情反反覆覆,特別是第五波極度嚴峻,根本不太敢約朋友食飯。除非朋友要移民,才會冒險出街食飯。(家中長者為長期病患,實在不敢任性).隔了差不多兩年半,終於可以跟舊同學食飯,十分興奮,當然要盡情吹水啦!!.因為想開懷傾計,最好可以有獨立房,不怕笑得太大聲而影響別人!!.今次來到嶺南會所食飯,食物好味,但不是驚天地 泣鬼神那類,而是似在家食飯咁,舒舒服服,應該沒有或很少味精,因為食完不會想狂飲水。.雖然我們坐房,但侍應也會在適當時候入來幫忙,幫手分湯。還會提點一下:小心碟邊好熱、d湯趁熱飲,又會問下今晚d餸好無食等等。感覺服務都幾好、幾貼心。.2022。7。6
由於之前疫情反反覆覆,
特別是第五波極度嚴峻,
根本不太敢約朋友食飯。
除非朋友要移民,才會冒險出街食飯。
(家中長者為長期病患,實在不敢任性)
隔了差不多兩年半,終於可以跟舊同學食飯,
十分興奮,當然要盡情吹水啦!!
因為想開懷傾計,最好可以有獨立房,
不怕笑得太大聲而影響別人!!
今次來到嶺南會所食飯,
食物好味,但不是驚天地 泣鬼神那類,
而是似在家食飯咁,舒舒服服,
應該沒有或很少味精,因為食完不會想狂飲水。
雖然我們坐房,但侍應也會在適當時候入來幫忙,幫手分湯。
2022。7。6
2022-07-06
2019-09-01 4653 浏览
太陽病完,受唔到刺激,禁食煎炸辣,咁就試吓這裏,最喜歡中環乜會物會,個個都要入會交會費,會員制,感覺有水準,難得可以撻佢老細名訂位,即日有位!在一幢陳年寫字樓內,升降機慢慢地, 停2樓,都會擺擺,我們坐大廳,間二邊房,環境像舊式飯店,友人說樓上那層裝修高级些,餐牌又是傳統,無相,米黃色底紅字,整體回到花樣年華。我們選最簡單菜式,不求辣炸,但等半小時都未來,隣枱8人,早過我們落單,只有一煱湯,追,可能要照顧2間大房。豉汁帶子蒸豆腐$98,賣相色澤鮮明,蒜香豆鼓濃香,豆腐一般滑,豆味略欠,帶子鮮味中等。薑葱魚腩㷛$98,熱辣辣,夠薑葱,魚腩夠滑,味不會太咸或甜,保持鮮味。西炒雞片$88,估吾到有黃红椒,珍珠菇加入,爽口,有鑊氣香。整體不覺味棈,味道不會澧,保持材料真味,份量足。

整體不覺味棈,味道不會澧,保持材料真味,份量足。

豉汁帶子蒸豆腐
薑葱魚腩㷛,西炒雞片
2019-08-09
2019-08-20 5485 浏览
要係會員先有得入去食主打中菜叫餸食飯未落單先黎一窩湯,唔知係咪擺左好耐,d湯已經凍曬半隻炸子雞,炸得外皮香脆,不過d肉就好似未熟咁,好多紅色部分而且好少肉粟米魚柳值得一讚炸到金黃香脆要加上粟米汁,好好味個叉燒炒蛋確實令人失望,首先個炒蛋出曬水d叉燒又唔新鮮,結果我地留返曬d叉燒係度無食。。白飯又係凍既,又係偏硬,唔係太鍾意喇好得意成張menu 唔會寫齊d餸既收費係點唯有埋單先知。。。奇怪也
要係會員先有得入去食
主打中菜叫餸食飯
未落單先黎一窩湯,唔知係咪擺左好耐,d湯已經凍曬
而且好少肉
粟米魚柳值得一讚
炸到金黃香脆要加上粟米汁,好好味
個叉燒炒蛋確實令人失望,首先個炒蛋出曬水
d叉燒又唔新鮮,結果我地留返曬d叉燒係度無食。。
白飯又係凍既,又係偏硬,唔係太鍾意喇

好得意成張menu 唔會寫齊d餸既收費係點
唯有埋單先知。。。奇怪也
2019-01-22 5552 浏览
吃了一頓豐盛團年飯姬松茸燉雞湯最愛: 少油難得那份心意我最怕油光滿面的湯味甘 姬松茸多好吃有益蝦球也有兩個做法甜酸味十足而金莎用咸蛋黃炸都別致中式牛柳條非常家庭口味大量洋蔥精緻龍蠆兩味炸子雞炸得火紅雖說有點咸不吃內部- 即鹽醃的內殼就可以蟹肉桂花炒粉絲炒得干身入味廚藝大師級蛋白糖水寧波湯圓湯圓我意見就多了因為小時候我婆婆在家自己做的所有細節都更深層次芝麻自家炒豬肉自己買豬肥膏來炸放大量豬油芝麻湯圓餡之香油滑外帶品Sorry 實在沒有辦法比雖然這餐飯我覺得滿意的已經非常好了🤗
吃了一頓豐盛團年飯

• 龍蠆兩味
  • 琥珀嶺南一口牛
  • 姬松茸燉湯
2018-12-02 4859 浏览
朋友極力推薦下,今晚一行三人來晩飯,地方不大,裝潢很樸實,似在家吃飯feel !咕嚕肉,夠大件,似豬柳,有口感,汁液不太酸,琥珀一口嶺南牛,牛肉頗嫩,合桃香脆蝦乾唐生菜,蝦乾多,唐生菜入味蚧肉茄子,味道不錯,茄子不油,portion大西芹炒生魚片,魚片炒得,有鑊氣雪糕涼粉,涼粉彈牙,爽口,配上雪糕,超好味!頗為滿意的晚餐

咕嚕肉,夠大件,似豬柳,有口感,汁液不太酸,
琥珀一口嶺南牛,牛肉頗嫩,合桃香脆
蝦乾唐生菜,蝦乾多,唐生菜入味
蚧肉茄子,味道不錯,茄子不油,portion大
西芹炒生魚片,魚片炒得,有鑊氣
雪糕涼粉,涼粉彈牙,爽口,配上雪糕,超好味!

頗為滿意的晚餐

2018-10-06 4702 浏览
朋友結婚宴請兄弟姊妹食飯因為識得一個朋友係呢到會員亦都貪佢唔會太嘈所以就揀左呢間餐廳食飯幾日前就收到餐廳既菜單喇咁樣既菜單15個人食只係$3850係幾抵食!而且我地自己霸左成間房又唔驚嘈到人一大班人慶祝生日最啱!!琥珀嶺南一口牛伴碟既合桃都好正!鎮江肉排腐皮卷個肉排好味到我地另外追加左一碟雲腿生魚卷涼瓜環金沙蝦丸用咸蛋黃整既蝦丸超級惹味者者介蘭煲脆皮炸子雞花蝦煎米粉呢個就略嫌米粉唔夠脆喇~甜品:雪糕涼粉呢間野仲有樣野好就係超近地鐵站一出地鐵站B出口行幾步路就到唔洗擔心唔識搵路我地帶左幾支酒飲食滿$3,500仲免開瓶費添~~
朋友結婚宴請兄弟姊妹食飯

咁樣既菜單15個人食只係$3850
係幾抵食!
而且我地自己霸左成間房
又唔驚嘈到人
一大班人慶祝生日最啱!!

琥珀嶺南一口牛
伴碟既合桃都好正!

鎮江肉排腐皮卷

超級惹味

者者介蘭煲

脆皮炸子雞

花蝦煎米粉
呢個就略嫌米粉唔夠脆喇~

甜品:雪糕涼粉

呢間野仲有樣野好就係超近地鐵站
一出地鐵站B出口行幾步路就到
唔洗擔心唔識搵路

我地帶左幾支酒飲
食滿$3,500仲免開瓶費添~~
2018-10-05
2018-08-30 3707 浏览
Came here for lunch with a party of 3, the place is very old school but the price reflects the understated decoration.What a bargain for a proper lunch in the Central area.Sweet and sour pork was cooked to perfection, with it being crispy yet not overwhelming.Steamed to just the right amount of tenderness, but maybe the air con was too strong, it was a bit cooled off when we started enjoying it.Steamed choi sum with Chinese pickle. Awesome flavouring with it not tasting too salty. Pair up very w
1910 浏览

Steamed choi sum with Chinese pickle. Awesome flavouring with it not tasting too salty. Pair up very well with a bowl of steaming hot rice.
Deep fried chicken. Tender meat, crispy skin. Like I have said simple but not easy to cook to perfection.

Overall, a very pleasant, fulfilling lunch with a very local restaurant vibe. Came here at noon, by 12:30pm, the restaurant was full. Mostly office workers enjoying their lunch hour, so people are polite and pleasant in general. Highly recommend the restaurant.
2018-08-28