2007-06-23 26 浏览
星期五放去6:30去到都要等位, 不過都係等0左15分鐘左右其實旺角都多左好多壽司舖睇完食評後最後都係黎左呢間~都有小小期望食落又OK WOW峰蝦,天婦羅,同海膽都OK不過三文魚就好似唔夠肥人地話蛋壽司好正~ 不過我地又唁鐘意食所以冇叫7點幾走0個陣已經要等位,仲幾多人tim~
星期五放去6:30去到
都要等位, 不過都係等0左15分鐘左右
其實旺角都多左好多壽司
睇完食評後
最後都係黎左呢間~
都有小小期望
食落又OK WOW
峰蝦,天婦羅,同海膽都OK
不過三文魚就好似唔夠肥
人地話蛋壽司好正~ 不過我地又唁鐘意食所以冇叫
7點幾走0個陣已經要等位,仲幾多人tim~
2007-06-17
因為亞仔想食壽司, 間間都要等位, 呢間就最利害, 可以叫緊30號, 但係飛就派到100, 不過想行陣街先,都照攞飛, 一個小時後, 行完街都仲未叫到, 等多30分鐘先有位, 食左峰玉子,就已經覺得呢到好食過板前好多,微暖的蛋,上面印左個峰字,包住小小飯,間直正!!!!仲有,峰蝦夠爽,帶子鮮甜夠厚,就連三文魚都好好食.....以呢到既價錢同食物,簡直物超所值!!!
以呢到既價錢同食物,簡直物超所值!!!

2007-06-15 19 浏览
因為我和女友都是九龍人, 旺角是我們拍拖的經常選擇, 昨晚我們都想吃壽司, 在openrice搵料搵到呢間峰壽司, 就去試下. 我們之前有食過家樂的板前, 先知道香港都可以食咁好味的壽司. 所以今次食峰壽司難免有了比較.7點半去到, 等既人唔似板前咁多, 等幾個位(約15min)便可以入座. 入到去最impressive係個茶杯, 我本身係一個好鐘意飲野既人, 尤其係食壽司, 你對住個杯一定多過d壽司, 或者你會好似我咁一路食野會拎住個杯. 佢\個杯好靚, 好有日本feel, 係讓你進入狀況, 不過我無影相...另外, 好似其他食評話齋, d伙記加茶加得好密.講番正題- 壽司-- 特大帆立貝壽司: 因為係板前食過同一款, 好鮮味, 所以見到就拎黎試下. 但頗失望, 因為貝唔夠新鮮, 麻麻-- 峰蝦壽司: 睇openrice知道呢道峰蝦出名, 當然要食, 果然十分精彩, 蝦夠鮮甜又爽口, 係必食之選, 我地食壽司好少重覆, 但是晚食左3碟-- 峰玉子壽司: 迴轉軌上有普通的玉子壽司, 但峰玉子壽司係唔同的, 貴$3, 要即叫即煮, 除左賣相外, 個蛋仲係熱辣辣香噴噴咁出黎, 有d似新鮮麵

講番正題- 壽司
-- 峰玉子壽司: 迴轉軌上有普通的玉子壽司, 但峰玉子壽司係唔同的, 貴$3, 要即叫即煮, 除左賣相外, 個蛋仲係熱辣辣香噴噴咁出黎, 有d似新鮮麵包的香味....
-- 其他: 係menu度叫左好多款不同的壽司..都頗有水準, 即使最便宜的$9碟也比其他壽司店好味.

overall我會推介峰壽司多於板前, 因為價錢平少少, 而且唔駛等成粒鐘(係旺角黎講), 品質亦差不多.

最後, 佢\舖面係\"乾淨\"既, 但女友借了洗手間, 發覺女廁十分恐怖...所以要扣分....
2007-06-04
星期五唔到9點既鐘數只係需要等10張枱我諗只係因為太多人留o係屋企/去d有得睇溏心既餐廳,平時應該唔少咁少客卦?!!!!第一次幫襯旺角店,同朋友A大吃特吃,可惜質素不及cwb,有點失望。魚生不夠新鮮,劍魚腩為表表姐,一d味都冇,又淋pat pat咁.. 好失望!!!不過好彩一向鐘情的蟹柳壽司依然好味,朋友話仲好過佢o個舊松葉蟹腳壽司。而另一鐵膽-- 海膽壽司都交到貨。而三文魚子亦比前2日o係金水食的感覺真實得多,唔會覺得係假既. 再值得一讚係紫菜夠脆!!! 希望可以改善一下魚生既質素啦,otherwise都係過cwb店食穩陣d...
近期多來了峰, 原因就是不用過海, 較以前方便了, 加上天氣炎熱, 吃清淡的日本菜最對胃口!那天約六時抵達, 剛巧又坐在上次的位置!其實餐牌不用多看, 一開始女朋友肯定是先來一個明太子軍艦, 我當然是峰蝦了!其後我們叫了油甘魚, 池魚等, 質素一貫水準!今次沒叫什麼火焰壽司, 下次會試試!重要的是今次我只吃了兩只峰蝦, 較平常少了!!!哈哈!!!一向都很喜歡吃這裡的峰蝦, 原因並非特別鮮味, 而是一口咬下去的爽脆口感及滿足感, 的確是很難抗拒的!!而女朋友也吃少了明太子軍艦, 其實我一向對這個並不太感冒, 主要是因為吃後覺得好鹹, 很渴!不知是否我們光顧時並非最旺的時份, 感覺服務非常不錯, 加茶, 壽司的等候時間都令人滿意, 不多不少也與客人較少有點關係吧!當我們結帳離開時, 外面已開始人潮聚集, 建議各位不妨早點來光顧!

2007-05-27 14 浏览
又吃sushi了明明無錢-_-快d出糧吧...叫了三文魚($9)蟹柳($12)峰玉子($12)軟殼蟹($20)阿拉斯加($25)栗米($9)都不錯不過我唔會常吃冇錢嘛
又吃sushi了
明明無錢-_-
快d出糧吧...

叫了
三文魚($9)

蟹柳($12)

峰玉子($12)

軟殼蟹($20)

阿拉斯加($25)

栗米($9)

都不錯
不過我唔會常吃
冇錢嘛
2007-05-16 14 浏览
今日約左友人6點係峰見~點知老細又加班,5點9先俾份文化我搞到我6點半先去到-_-吃不多,只有1. 蟹柳sushi x2 ($12@)2. 三文魚sushi ($9@)3. 軟殼蟹手卷($20)4. 玉米sushi ($9@): 1件5. 芝士薯蓉波($20@5件): 2件1. my favourite! 唔知點解就係好鐘意蟹柳混合沙津醬既味道!好正~~峰既蟹柳sushi好過板前的.2. good~ 本人挺接受洋蔥+三文魚既,可以去除腥味+加強口感~3. 不錯~~很喜歡峰既沙津醬!混合咩食都好正~ 但因為太久冇吃元氣既軟殼蟹手卷,不能作出比較4. 不過不失,栗米都叫大粒5. 表面夠哂熱,外貌討好,味道不錯~配搭得幾好services十分好,我地聊天講起d sushi 既野,人地解答咩當中既問題-_-不斷加水叫野食好快到個時未係好多人,所以坐得幾舒服,走時7點幾~人地排緊隊囉建議各位於6點30前入座,7點後有可能冇位
今日約左友人6點係峰見~
點知老細又加班,5點9先俾份文化我
搞到我6點半先去到-_-

吃不多,只有
1. 蟹柳sushi x2 ($12@)
2. 三文魚sushi ($9@)
3. 軟殼蟹手卷($20)
4. 玉米sushi ($9@): 1件
5. 芝士薯蓉波($20@5件): 2件

4. 不過不失,栗米都叫大粒
5. 表面夠哂熱,外貌討好,味道不錯~配搭得幾好

不斷加水
叫野食好快到

個時未係好多人,所以坐得幾舒服,走時7點幾~人地排緊隊囉
建議各位於6點30前入座,7點後有可能冇位
我都已有一排冇食壽司~ 睇我食評s 都知道!估唔到好日唔嚟留俾我的印象係咁...兩個人由1900 攞籌~ 當時嗌到"18"。而手持"27"都等了半個鐘呢!中途都有三四張枱嘅人忍唔住要等就閃…而觀察到十個埋去攞枱時都係喜孜孜雀躍的。Mark six 咁~ XD 可能當時我係咁都唔奇耶!今日冇lunch 很肚餓!^v^ 正所謂:要排隊懶矜貴咁…天下間定律係咁:愈多人爭崩頭就愈趨之若鶯咁!搞到愈排愈肚餓。記得當中的壽司包括:海膽、特大帆立貝、醋鯖魚、目砵魚、燒吞拿魚腩、劍魚、特大池魚、葱吞拿魚軍艦、鱈場蟹、螃蟹蝦羔…另叫炸蠔、蔬菜沙律、軟殼蟹手卷x1、咩咩沙律手卷x1(款式似加洲卷)講深刻的…不論因為美味而深刻又或者奇貌不揚而深刻海膽:差得很!出水不特止,而且海膽size 比巿面連鎖式迴轉的海膽份量仲要斬一半特大帆立貝:因為肚餓得制懶掀menu 咁就出事!原來我誤解咗呢度的帆立貝同出面嗰 d 大大件、啖啖肉、白雪雪嘅帆立貝一樣。到嚟咗咪睇到原來不單止唔一樣,仲要鮑魚款!o.m.g .~ >.<""" 口感就是因為鮑魚邊的帶子群而有啅口!又似食熟帶子咁。無奈我不懂欣賞…醋鯖魚:

講深刻的…不論因為美味而深刻又或者奇貌不揚而深刻

醋鯖魚:唯一同鯖魚味道相乎的壽司

池魚/劍魚/目砵魚:三者味道勁似!到食咗都分辨唔到有咩唔同=.=

葱吞拿魚:唔掂!葱本來同吞拿魚係絕配。吞拿魚係就係入口溶,但魚一來本身冇咩鮮味,而葱亦幫助唔到帶d 咩鮮味出嚟!

燒吞拿魚腩:肉質彈性ok!但火炙物~ 竟然唔覺有火炙痕跡,亦食唔出燒炙味。

鱈場蟹:鹹得很!鹹已蓋過任何味道。

螃蟹蝦羔:蟹味強過蝦羔,可能蝦羔唔係人人鍾意~ 所以份量落得少!可以話食唔出。

炸蠔(一碟三隻):雖然呢度蠔細,但講鮮味入口好食過我早排去食cwb 的tonkichi!(嗰日食嗰隻吉列炸蠔大就大,但又硬又腥)…咁講吉列炸漿咁梗係tonkichi 靚啦!

軟殼蟹手卷:仍係元氣勝。

xx沙律手卷:因為近年突然愛上加洲卷,所以去親食壽司必做的指定動作。食咁多間最令我垂涎的只有和花亭~ 個汁掂呀!但今日呢間!?help ~ 點解會有ammonia 味架!?因為中三時上chem 用ammonia 那種尿味太令我深刻了。T^T 諗起人都癲!萬一touchwood 真係…咁點算!?一啖都足以致命啦!help….>.<""""

食後感:

要叫我專登慕名而試峰真係啋你都傻!因為食到中途味道已唔對版~ 試問我點叫下一碟!?

基本上我耐唔耐都係幫趁平民迴轉飯堂像板前、和花亭、元氣、元祿。但對我嚟講係合格架喎!

至於夾散壽司平日我都會有。一兩件散我接受嘅 ~ 但至於琴日就有4-6 件!呢樣算…

冇諗過上面任何提及過的魚生壽司當中食的過程食食下會突然滲出鹽粒的鹹~ 但我係冇叫任何塩類壽司囉!結果整個飯局中飲了三杯茶(平日甚少咁做因為怕飲水飲飽食唔到嘢),但返到屋企又係渴到臨訓前灌了兩杯水…壽司咀嚼到一半突然變鹹呢個情況我平日食壽司係從來未試過,所以食壽司食到返屋企灌水更未試過啦!

而最令我估唔到嘅係今日當中所有紫菜係稔嘅!講開紫菜稔的情況,曾經元氣最跌watt 時真係咁樣~ 慶幸當時有板前進駐幫我止咳。但我都同意早兩日有位食家所言:元氣水準係飄忽的。好起上嚟真係好過好多巿面水的迴轉~ 當然包括人人成日追捧嗰 d 啦!但差起上嚟你個腦就自然會諗:點解我入咗間黑店、點解呢間嘢咁耐都唔摺…總之想鬧爆佢咁。但半個月前食過沙田那間元氣的水準不但紫菜脆得很,而且撇開魚生款其餘係保持到的。因為想食魚類壽司我係唔會去元氣,我寧願去板前同和花亭~ 但今日峰所有的魚類壽司俾我感覺係前面嗰兩間都不如!但又比元氣好。orz…

環境坐得舒服,而職員okay 的。勤斟茶!但…現場環境充滿mk 特色:嘈得很。所以職員將壽司拎到嚟時又唔講係乜,到問返轉佢又nur 到我聽唔到耶!款款魚都咁似樣…對menu 有時都有出入呀!

食材係就係大又拖尾!但又係唔啱我~ 因為味道都要同份量取得平衡。過份偏倚一邊唔係我喜歡的…咁事實抵還抵,我哽唔落!

共$333

2007-04-25 8 浏览
已有很長的一段時間沒來峰壽司了, 對上一次光顧時褱是在老店那邊的!現時已有三家店了, 旺角這間也開業一段時間, 但就是沒來過, 那天又想回味一下峰蝦的味美, 因此早於六時就到達了!六點去到, 當然不用等位, 我們坐迴轉, 迴轉帶上有著各式各樣的壽司, 好不豐富, 其實不用看餐牌也大約知道要吃什麼, 女朋友己先叫了兩客明太子軍艦及兩件峰蝦。明太子是女朋友的, 峰蝦則是我的致愛!明太子軍艦算足料, 滿滿的, 食味不錯, 唯吃得多會覺鹹及有點口渴!峰蝦則較以前吃開的小一點, 但還算大, 新鮮, 爽口, 絕對是滿足了我的口福之慾!再來當然是這裡為人所稱道的大帶子壽司, 新鮮是新鮮了, 不過這次吃的帶子沒什麼鮮味!魷魚也是女朋友喜愛的, 亦相當新鮮, 很爽口!劍魚是我另一致愛, 新鮮及有魚香, 但因峰蝦太突出, 因此所吃不多!但說來說去, 我們都是吃明太子及峰蝦居多, 不經不覺, 女朋友叫了4碟蜂蝦給我呢!她也吃了為數不少的明太子!不過值得一提的是我們在最尾吃過油甘魚及池魚, (一向在迴轉壽司很少吃這類魚, 因為對於章紅, 油甘魚等淡色肉質的魚, 一向不太對我們的胃口, 等別可能以前吃過不太新鮮

但說來說去, 我們都是吃明太子及峰蝦居多, 不經不覺, 女朋友叫了4碟蜂蝦給我呢!她也吃了為數不少的明太子!不過值得一提的是我們在最尾吃過油甘魚及池魚, (一向在迴轉壽司很少吃這類魚, 因為對於章紅, 油甘魚等淡色肉質的魚, 一向不太對我們的胃口, 等別可能以前吃過不太新鮮的, 更是怕怕!)油甘魚吃起來帶有魚油香, 但感覺較三文魚為新, 別有一番風味, 下次會再吃。

池魚方面, 沒油甘魚的濃味, 入口清淡, 感覺清新, 非常不錯!

整體來說, 刺身新鮮, 價錢合理, 服務員態度殷勤, 加茶等也不用費心, 食肆裝修感覺舒適。其實吃過不少迴轉壽司, 真的是各有各特色, 各有各的所長, 唯這裡有我和女朋友的致愛的明太子及峰蝦, 相信往後會多來一點!
前晚試了旺角峰壽司, 由於時間尚早(6:45pm), 只係等兩張飛就等到二人位坐迴轉了. 我地兩個人食左9 碟壽司, 埋單$219, 都叫做ok! 至於味道方面, 我地稍為覺得板前好少少, 不過峰壽司都有水準, 而且亦新鮮!相片可參考:http://www.fotop.net/thxdtsdd/eat

相片可參考:
Ok
2007-04-19 10 浏览
Went here for 2 times, this time, it was raining heavily outside, so I just went in...Ordered Ikura (salmon roe), Maguru (Tuna), Salmon....The meat part of the sushi was long, and it's fresh, but the rice was kind of loose... the place was clean too, a lot of selections for sushi; however, I wouldn't call the food as outstanding.

2007-04-19 2 浏览
今日係同老公既1週年=]所以揀左O係我最想去既峰壽司食晚飯啦^^因為之前食過一次,所以對佢印象大好!!我地差唔多5點幾去到...見到好小人@@坐左O係BRA 台,但係有D唔係咁慣LOR...前面成渣師傅望住=.=..我地叫左好多野食@V@有...*鵝肝壽司x2--第一次試到入口即溶既感覺!!真係好正..*北海盛壽司x2--最好味係3文魚子*吞拿魚碎都好好味@@海膽就甘甘地..OK LA!*左口魚,立魚,鯖魚壽司--普通-0-*三文魚壽司-- D 洋蔥好好味!*特大平貝壽司--個樣睇落去好乾..但真係好大隻呀!!!一隻已經滿足哂我XDD我要食兩啖個帶子刺身..先可以再夾住舊帶子壽司食lor= =*帶子卷--喜歡帶子既我..本來諗住叫多個帶子壽司,但老公話帶子卷抵d..so叫左@v@*花旗夢卷--普通啦~無咩驚喜*鹽魚背壽司--好香魚油味*蟹棒壽司--甜!正*軟殼蟹手卷x2--好大隻蟹..哈哈**蜆湯--個湯真係好鮮..好好味!!好鍾意佢d蔥花呀..成碗湯都係@@食到好飽好飽...兩個人食左成370蚊@@"比我地計既平左=.=....下次唔叫鵝肝應該會平d!ps..好多烏英飛飛下= =..

我地叫左好多野食@V@有...

*鵝肝壽司x2--第一次試到入口即溶既感覺!!真係好正..

*左口魚,立魚,鯖魚壽司--普通-0-

*三文魚壽司-- D 洋蔥好好味!

*花旗夢卷--普通啦~無咩驚喜

*鹽魚背壽司--好香魚油味

*蟹棒壽司--甜!正

*軟殼蟹手卷x2--好大隻蟹..哈哈*

ps..好多烏英飛飛下= =...d 侍應幾好~成日針水~同埋推凳@@
2007-04-15 6 浏览
今日卒之都試左啦三文魚:唔夠肥,冇果種肥美既感覺,咬落去仲以為自己食 緊香口膠咁海膽:唔夠新鮮,有點兒惺味唔知咩螺湯:冇螺味魷魚鬚:冇味(大)子:好涷呀,同食冰差唔多,但d飯係熱既芝士薯蓉菠:表面夠哂熱,味道幾好,可惜入面仲係冰涷既鰻魚:燒到變魚乾甜蝦:真係好掂,好新鮮,係食過最好食既一間
今日卒之都試左啦

三文魚:唔夠肥,冇果種肥美既感覺,咬落去仲以為自己食
緊香口膠咁

海膽:唔夠新鮮,有點兒惺味

唔知咩螺湯:冇螺味

魷魚鬚:冇味

(大)子:好涷呀,同食冰差唔多,但d飯係熱既

芝士薯蓉菠:表面夠哂熱,味道幾好,可惜入面仲係冰涷既

鰻魚:燒到變魚乾

甜蝦:真係好掂,好新鮮,係食過最好食既一間

2007-04-15 6 浏览
之前食過銅鑼灣果間,咁岩旺角開左分店就黎試下,壽司不嬲啲款式都唔同啲,所以我地都會點啲新奇既壽司。呢度既好處係除左壽司之外仲有其他小食,尤其是個芝士薯波就好好味喇,雖然係有少少漏。今次印象最深係個炸蝦卷同蛋壽司,個炸蝦卷有啲一粒粒彩色既東東係面,幾得意。而蛋壽司因為係平野,平時覺得唔抵都唔會叫,但今次佢既賣相真係幾得,好有心思咁係蛋面印左個"峰"字,而且件蛋唔係就咁放係飯面,而係好似個盒咁夾住啲飯,上枱時蛋仲係熱騰騰哩!整體都可以既,只係呢間既飯特別散,扣左分囉!所以下次都係去返銅鑼灣果間好!
2007-04-08 2 浏览
一早就去左攞位, 之後半個鐘左右之後先至有得食!但係相反佢第二面個間.. 就唔洗等好似叫左8碟野食.. 唔係咁記得啦..大致上都幾好食但係冇我想像中咁好特大炸豪都幾好食.. 2隻個蛋壽司, 有個峰字係上面, 好得意而已幾好食三文魚都算ok, 但係我反而唔鐘意佢上面咁多蔥~吞拿魚腩真係好好食...正!其他野都算ok服務就真係好好啦.. 至少叫佢地都有反應又唔洗吹佢地比水我地啦
一早就去左攞位, 之後半個鐘左右之後先至有得食!
但係相反佢第二面個間.. 就唔洗等

好似叫左8碟野食.. 唔係咁記得啦..

大致上都幾好食
但係冇我想像中咁好
特大炸豪都幾好食.. 2隻
個蛋壽司, 有個峰字係上面, 好得意而已幾好食
三文魚都算ok, 但係我反而唔鐘意佢上面咁多蔥~
吞拿魚腩真係好好食...正!

其他野都算ok

服務就真係好好啦.. 至少叫佢地都有反應