2020-08-13 625 浏览
受疫情影响下,少了跟亲友聚会,亦少了外出吃饭。今日难得出尖沙咀买日用品,决定到附近餐厅吃一餐丰富午餐!由於中菜跟西菜在家都能自己煮,所以今次决定到日式餐厅吃丼饭。餐厅虽然不大,但反而拉近了店员跟食客间的距离,令我感觉置身於日本的居酒屋,份外亲切。而我跟朋友到达餐厅的时间正值午饭,所以叫了两份午市定食,分别是岚桥丼同山芋呑拿鱼蓉丼。店员首先端上了沙律及味噌汤,然後才送上丼饭。丼饭上的刺身份量比想像中多呢!我的岚桥丼饭上放满了新鲜的刺身,分别有三文鱼,深海池鱼,白身鱼,牡丹虾,三文鱼籽等,还有我最爱的中拖罗!每款刺身的厚度适中,味道十分鲜甜,一个丼饭就能吃到多款新鲜刺身,性价比高,难怪它的名字叫岚桥丼,相信这是餐厅的招牌菜之一!而朋友的山芋呑拿鱼蓉丼的卖相亦不错,放满了葱花呑拿鱼蓉及三文鱼籽,他说呑拿鱼蓉跟饭的比例配合得刚刚好,加上少许豉油作调味,吃落更加开胃呢!

店员首先端上了沙律及味噌汤,然後才送上丼饭。

2020-07-11
  • 岚桥丼
2020-07-16 480 浏览
已经大半年冇得去旅行,唯有系香港食下日本菜当自己飞左。早排同朋友去左呢间位於尖沙咀既丼饭专门店,装修有啲似居酒屋,价钱就中规中举,一个SET$200左右(丼+汤),算系合理。同朋友分别叫左个极上海老二重丼同极上海之幸丼,因为真系太难拣,所以就叫左两个都系MIX既,等大家都可以试多啲。就份量而言真系对得住个价钱,全部刺身都好肥美大份,成个碗都放满哂,就算我地SHARE食都每人分到唔少,卖相就已经好吸引。味道方面其实都冇咩好挑剔,基本上都够新鲜,呢到既海老系我食过既日式餐厅入面算系最好既头几间,完全冇腥味仲好juicy,另外每份都有啲三文鱼籽可以捞饭食,简直系一流。饭底佢有啲醋啫哩粒粒,几惊喜,我自己中意食酸野既觉得唔错,但友人就话太酸。最後叫多份牛舌同埋蕃薯仔,牛舌烧得几好,仲好多汁;蕃薯仔就不过不失,一口SIZE好方便食。

味增汤
极上海之幸丼
极上海老二重丼
烧牛舌&蕃薯仔
2020-07-14 268 浏览
今日去左尖沙咀行街, 熟悉尖沙咀的朋友一定知道棉登径有非常多出色的日式小店餐厅!今天我和女朋友就去了<<岚桥丼饭专门店>>今次我地分别点了一个山芋吞鱼蓉丼-$118 及岚桥丼$168先讲前者, 吞鱼蓉永远是性价比的王者, 美味又饱肚, 而饭粒都是日本米, 软硬刚刚好!!配上餐厅特配的日本芥末, 真是无懈可解!後者岚桥丼, 因为餐厅是岚桥! 所以能够配得这个名字的, 必定是餐厅的拿手菜!果然, 这个岚桥丼不简单!它有中拖罗, 三文鱼,深海池鱼,白身角,日本牡丹虾,三文鱼籽, 松叶蟹钳!!全部都新鲜!! 而且这个价钱, 绝对是物有所值!总括而言, 餐厅这个价钱有这个食物质素, 绝对是超值!而且, 餐厅职员都非常友善! 看见你的茶杯没有水, 会主动添水。虽然这些看是微不足道又简单的动作, 其实很多餐厅也做不到。
今天我和女朋友就去了<<岚桥丼饭专门店>>
今次我地分别点了一个
山芋吞鱼蓉丼-$118 及岚桥丼$168
配上餐厅特配的日本芥末, 真是无懈可解!

果然, 这个岚桥丼不简单!
全部都新鲜!! 而且这个价钱, 绝对是物有所值!

总括而言, 餐厅这个价钱有这个食物质素, 绝对是超值!
2020-07-11
尖沙咀一向好多值得发掘既餐厅得闲去开附近逛下街又记低一间积积埋埋好多想试😝然後今次决定食呢间岚桥💜🌻哈哈 呢间其实系食刺身饭为主既日式餐厅但我最後睇下睇下就谂不如试下个鳗鱼饭🤣🤣本来谂住随心想叫就叫 无乜特别期待品质点知碗鳗鱼饭黎到个卖相又觉得几掂喎完全比想像中吸引💜🌻·💜鳗鱼二重丼$169:的确比预期来的好~💜先讲整体份量其实唔算好多 但食完成碗都够饱既👍💜鳗鱼就如图中所见 肥美可口 肉质厚实但咬入口感觉松软 鳗鱼外层未见焦边但也烤得香香 外观很吸引 每一件都被日式酱汁完全覆盖沾满 再加上少量葱花芝麻 太正 但有啲可惜系我觉得个汁真系太多 系多到味道偏咸有小小over咗盖过咗鳗鱼本来应有既鲜味 但除咗咁之外都真系无乜位挑剔到 饭用珍珠米 粒粒饭都香软饱满 正 系真系差个汁 其他野我都超满意了🌻💜💜下次都可以encore☺💜!
尖沙咀一向好多值得发掘既餐厅
本来谂住随心想叫就叫 无乜特别期待品质
点知碗鳗鱼饭黎到个卖相又觉得几掂喎
完全比想像中吸引💜🌻
💜鳗鱼二重丼$169:
下次都可以encore☺💜!
鳗鱼二重丼
鳗鱼二重丼
2020-07-05 241 浏览
出开尖沙咀 知道呢条街不嬲都食肆林立 见到呢餐小店既Lunchset几抵食 环境都OK便入去一试叫左个火灸三文鱼帆立贝饭Set $108主食火灸鱼生饭令我好深刻 因为真系好好食火灸三文鱼帆立贝 2者都烧得岩岩好 唔会Overcook无鱼生既腥味之余 火灸味好香分量好足 有4只刺身带子够厚肉 好多片油脂平均既三文鱼 再加埋D三文鱼籽2种鱼生都好新鲜 三文鱼够肥美 所以烧完都仲食到鱼生既鲜甜饭底沟左日本醋 酸酸地加上日本珍珠米 非常开胃呢个价钱食到呢种Quality其实都几Surprise 推荐大家一试!

叫左个火灸三文鱼帆立贝饭Set $108

主食火灸鱼生饭令我好深刻 因为真系好好食

火灸三文鱼帆立贝 2者都烧得岩岩好 唔会Overcook

无鱼生既腥味之余 火灸味好香

2种鱼生都好新鲜 三文鱼够肥美 所以烧完都仲食到鱼生既鲜甜

饭底沟左日本醋 酸酸地加上日本珍珠米 非常开胃

2020-07-05 117 浏览
同朋友系TST聚旧 行经呢间店舖 见Openrice Rating都OK 所以就Try try我叫左他他酱吉列鸡扒定食跟餐仲有Salad 面豉汤 关东煮 同 餐饮Salad好Refreshing 有沙律菜粟米蕃茄仔等 个Sauce酸酸甜甜好开胃面豉汤唔会死咸 仲有D昆布同豆腐tim关东煮有2块都几弹牙既鱼蛋 几好味他他酱吉列鸡扒超级松脆Crispy 又Juicy 个外皮唔会太厚/太Oily 我个人好中意饭系跟珍珠米 所以好好咬口好好味餐饮可拣Soft drink/ 热柚子蜜埋单$102再加加一 性价比都算OK!其实当日系星期6差不多2点先黎到 但里面都几有人气几多人 证明都几受人欢迎

我叫左他他酱吉列鸡扒定食
跟餐仲有Salad 面豉汤 关东煮 同 餐饮

面豉汤唔会死咸 仲有D昆布同豆腐tim
关东煮有2块都几弹牙既鱼蛋 几好味

饭系跟珍珠米 所以好好咬口好好味

餐饮可拣Soft drink/ 热柚子蜜

埋单$102再加加一 性价比都算OK!

2020-07-04 96 浏览
今晚蜜桃小丸子和大学同学聚餐,友人选了这间日本餐厅,位处於棉登径。说来惭愧,虽然在尖沙咀上过学,但居然甚少甚至没有走来这边觅食,现在却发现原来棉登径有很多日本餐厅,看来还不错。地点旺中带静,却非常近地铁站,走出大街还可以搭巴士,很方便的一角。餐厅面积小,但装潢却有日本风味。枱和枱之间距离较近,坐得还算舒适。餐牌既有冷食也有热食,但看到大多数人都选择丼饭。图片看起来也颇吸引,令人心大心细不知选那样才好。先来面豉汤,用料都几足,有海苔葱花和豆腐,汤味颇浓,质素不俗。蜜桃小丸子最终选了季节海鲜丼,因为我想应时而吃应该就可以吃到最新鲜的食材吧!丼饭卖相一流,但稍嫌鱼片的摆位可以更整齐漂亮。鱼生的份量适中,不会太少。三文鱼不是腩,所以油香不足;油甘鱼新鲜正常;牡丹虾颇鲜甜;赤贝得一片,脆脆的;海胆都浓厚鲜甜;三文鱼籽不算最饱满。最有趣是有一些类似啫哩的东西,吃下去也有鱼味。最欣赏是饭底有芝麻和紫菜,但份量略嫌少,女孩子吃也是刚刚好,男孩子可能要另多点一些小吃才够饱。整体而言,食材用料可以,但这个价钱性价比老实说不太高,试过一次便够。

今日A姐有大会开,无得放假,得返我一支公,好可怜呀!(唔好同A姐讲,其实不知几开心,可以休息下,甩难!)既然系咁,当然要善用呢个「真•放假」,瞓到自然醒,再打下机,不过都要医肚嘅!嚟到尖沙咀岚桥丼饭专门店,午餐有一个足料丼饭之外,仲有沙律、关东煮同味噌汤,唔错喎!沙律 + 关东煮 + 味噌汤沙律新鲜冰冻,沙律菜爽脆,粟米车厘茄鲜甜多汁,非常清新,开胃一流!味噌汤好香昆布味,仲有好多豆腐,入口香滑。关东煮一啲都唔马虎,大根煮到入晒味,饮埋关东煮啲汤,正!岚桥丼主角终於到啦!岚桥丼有中拖罗、三文鱼、深海池鱼、白身鱼、日本牡丹虾、三文鱼籽同松叶蟹钳,份量十足,非常丰富!深海池鱼肉质细致爽口,味道甜美;牡丹虾鲜甜黏口;三文鱼肥美厚肉;中拖罗油脂分布平均,鱼油味重;三文鱼籽晶莹剔透 、粒粒饱满!大家可以拣赤酢寿司饭或者令和口味寿司饭,我就拣咗赤酢寿司饭,有淡淡的寿司醋味!(记住Like同Share畀朋友)

岚桥丼

(记住Like同Share畀朋友)
2020-07-03
2020-07-01 134 浏览
挂住日本又无得去 就去日风店感受下 lunch set价钱抵食好多 先上味噌汤同沙律 都系一般餐厅的味道 海胆款唔错呀 蟹款相对较失色 蟹膏是好味的 但蟹肉同虾就唔够鲜味 一般 食到丼饭一半 黎左关东煮 好味😋 增添日本感 餐包饮品 不错的体验
2020-07-01 80 浏览
呢晚同旧同学泥食饭,隔左疫情大半年先见,拣左我最中意嘅海胆丼泥开心下:一泥到见到有两款海胆,下面嗰款原来唔系海胆丼都有,但上面嗰个香啲,下面嗰个食落去大大啖就开心啲,其他配料都好好味 有吞拿鱼蓉,三文鱼子,虾,三文鱼同油甘鱼。最紧要系个饭量唔太多,岩岩好食哂就饱,唔会浪费。我个fd就拣左後面嗰个杂锦蟹丼。两个丼个价钱一样。佢都会好味ps: 我地两个禁岩早放,起openrice book jor 6pm, 但6点泥到嗰阵,佢地仲系开紧舖,喺门口等左十分钟先入得。

2020-06-19
  • 日本海胆牡丹虾丼
虽然返乡下遥遥无期,但仍无阻我品尝生鲜日本刺身的决心。此行我同友人T去到岚桥丼饭专门店, 甫进店内立刻有置身日本居酒屋的感觉,尤其是我们二人座位面对铺满海鲜的冻柜,实在是未进食先加分。我点了极上海之幸丼,盛惠$258大元,算是中价。会点此款丼饭,只因咩想试多几款刺身:大拖罗明符其实入口即溶、鲍矶煮弹牙、日本牡丹虾生鲜多羔、白身鱼油脂甘香、深海池鱼我本身唔食但都觉ok、海胆鲜甜可惜份量偏少,除此之外有还有呑那拿蓉和三文鱼子,用黎捞饭是一流。值得提既系店家使用既寿司米质感不错,但注意佢下醋是下比较重手,而且丼饭亦加上以一粒粒以寿司醋制成的啫喱,不嗜酸的人可能会唔惯,但自己感得感觉不错。唔但只丼饭,串烧也是推介,牛舌烧的不愠不火,厚厚的牛舌极之爽口,而且调味适中,是推介的!总括是可以一试的小店,但当日平日都见全场爆满,建议要book位去。menu:

menu:
2K
2020-06-29 150 浏览
今年夏天天气特别炎热,下午饭要食啲清爽,清淡为主。日本料理是最佳选择。下午就去了棉登径一间细细地嘅日式丼饭专门店,曾经也帮衬过,觉得嚟度啲食物水准不错,特意推介给同事一齐来。角切鱼生丼鱼生切成一粒粒好似骰仔好得意。有三文鱼,池鱼,吞拿,三文鱼籽,虾,还有青瓜粒,紫菜丝和蛋丝,非常丰富。饭粒己调味了,不用加添豉油也可以。由於有青瓜粒,每啖食起来特别爽口。午市套餐还包括关东煮,沙律,面豉汤和饮品,抵食!
今年夏天天气特别炎热,下午饭要食啲清爽,清淡为主。
日本料理是最佳选择。

角切鱼生丼
饭粒己调味了,不用加添豉油也可以。
由於有青瓜粒,每啖食起来特别爽口。

午市套餐还包括关东煮,沙律,面豉汤和饮品,抵食!
2020-06-29
2020-06-28 112 浏览
会再encore的丼饭!!!庆祝母亲节 因为妈妈喜欢吃鱼的关系特地邀请她一试日本鱼生饭妈妈非常喜欢海葡萄,口感像蟹子不是每间日本料理都会供应海葡萄,而且海葡萄含有丰富的PUFA、DHA、EPA、ARA,可预防痛风、高血压和糖尿病,非常有营养价值,值得一试海胆跟拖罗都非常甘甜鲜美,是我喜欢的海胆味道,口感像芒果一样软糯 💯还有我心心念念的甲罗烧。甲罗,即是蟹盖;蟹膏酿蟹盖,蟹膏上面再加上少许鲜甜蟹肉,味道浓郁,滋味非常!
会再encore的丼饭!!!
庆祝母亲节
因为妈妈喜欢吃鱼的关系
特地邀请她一试日本鱼生饭
妈妈非常喜欢海葡萄,口感像蟹子
可预防痛风、高血压和糖尿病,非常有营养价值,值得一试

还有我心心念念的甲罗烧。
2020-06-06
庆祝纪念
母亲节
  • 松叶蟹甲罗烧
  • 海葡萄
  • 极上大拖罗丼
  • 日本海胆牡丹虾丼
2020-06-25 155 浏览
🦀北海蟹肉丼(甲罗烧1只,松叶蟹肉,松叶蟹钳4只葱花吞拿鱼蓉,海胆,三文鱼籽)好多料呀!啖啖都有海鲜,系真‘鲜’,啲蟹肉又多,正呀。同友人分享,咁就可以试其他小食同串烧。🐟烧鳕鱼乾唔错,脆卜卜。如果配埋啤酒仲正。蕃薯仔。日本鸡二节翼。牛舌。日本黑豚腩。蕃薯仔唔会好甜,细细粒,一啖一粒。牛舌厚度唔错,一啲都唔韧唔会有‘骚’味,而且保持肉汁。黑豚肉腩,好怕太肥但呢个佢半肥瘦,啱啱好。日本枝豆正常水准但好大份!鸡胸软骨串。日本鸡肝。日本黑豚肉肠。芝士年糕。拣鸡胸软骨因为好有‘咬口’。其他两款都唔错,冇失手。至於年糕,几好味,佢芝士唔浓反而啱我口胃,唔会似食咗成旧芝士咁,呢个推介,细细件,啱啱好,唔会腻。值得一提,员工有礼貌,态度好好㗎😊

🦀北海蟹肉丼

🐟烧鳕鱼乾
唔错,脆卜卜。如果配埋啤酒仲正。

蕃薯仔。日本鸡二节翼。牛舌。日本黑豚腩。

日本枝豆
正常水准但好大份!

鸡胸软骨串。日本鸡肝。日本黑豚肉肠。芝士年糕。

值得一提,员工有礼貌,态度好好㗎😊
2020-06-22 253 浏览
得知尖沙咀棉登径有好多唔错嘅餐厅,於是今晚就去嗰头搵食。朋友较喜欢日本菜,所以我们搵左呢一间小店,点解叫小店?因为餐厅真的唔大,座位亦唔多,不过好有日本风。坐低冇耐先来一碗面豉汤,系送嘅,好好味,面豉好浓,唔系嗰啲不断开水沟淡嘅面豉汤。我朋友锺意食虾,所以叫咗个海老二重丼,当然佢都分咗两只甜虾俾我试。甜虾好新鲜,我最锺意就系食虾头;另外仲有帆立贝,我个人就冇特别喜好,不过呢个帆立贝都算鲜甜。我自己叫咗个季节限定丼,有三文鱼丶油甘鱼丶牡丹虾丶海胆同三文鱼子,牡丹虾啖啖肉,海胆鲜甜,三文鱼子新鲜,配埋个饭一齐食,好正!🤤🤤另外我哋加咗串牛舌,牛舌烧得好香口,值得一试。

面豉汤

海老二重丼

季节限定丼

另外我哋加咗串牛舌,牛舌烧得好香口,值得一试。
牛舌
面豉汤