2024-02-23 120 浏览
📍Yoho mall food court山城小麵單人套餐$72 🍜麵食+小食+紙包飲品🥤🍜麵食揀左山城牛肉麵(微辣)跟薯粉麵份量夠大,牛肉炆得唔腍好硬身下,真係𡁻到牙都軟,湯底辣辣地好夾薯粉🥢小食揀左蒜蓉白肉🐷薄切豬肉片好爽口,配上特製醬汁大量蒜泥好鬼惹味,食完有口臭😂店舖只得一名職員又要收銀又要淥面,所以態度一般,而且等候時間比較耐。
📍Yoho mall food court
山城小麵單人套餐$72
🍜麵食+小食+紙包飲品🥤

🍜麵食揀左山城牛肉麵(微辣)跟薯粉

🥢小食揀左蒜蓉白肉🐷

嚟到呢間餐廳,真係喺食到幾個驚喜!佢哋個酸辣粉,酸酸地搣開我個味蕾,薄薄嘅湯底透露出嗰種陣陣酸勁,同一啲啲辣椒咁融合得幾好,真係幾夠晒醒胃。而且佢個湯唔似啲市面上嗰啲呀,好有層次,試吓之後淨係一個詞形容:正!佢哋個牛肉刀削麵㗎,啲麵好有咬勁咁,每一啲粗粗地,嘗落去彈牙得嚟吸湯,湯底夠哂香,一啖牛肉一啖麵,個舌頭郁唔停。至於啲牛肉就真係軟滑得嚟多汁,成碗食落去嘅感覺就係過癮,心裏頭暖笠笠,塊面都會笑嘻嘻。再嚟就係隨餐嗰碟口水雞翼。老實講,我覺得佢哋嘅雞翼撻少咗啲料,唔夠嗆口,味道都算平平,就啲沒有嗰種好想一再回味嘅吸引力。總括嚟講,酸辣粉同埋牛肉刀削麵絕對係呢到嘅明星,如果雞翼再夠料啲,咁就真係正中紅心!仲有,記得同幾個朋友一齊黎食,份量大到爆,一個人黎恐怕撐爆肚嘅!😋👍🍴

2023-07-30 246 浏览
這道菜的擔擔麵🍜非常有嚼勁,粗麵口感彈牙,配合著濃郁的辣湯(中辣)🔥、肉碎和花生碎🥜,味道非常香辣可口。而蒜泥白肉則是用豬肉煮熟後薄切,佐以蒜泥、醬油和芝麻油,口感鮮嫩多汁,味道鮮美,蒜泥份量非常多,口水汁夠香辣,非常適合搭配擔擔麵一起食用。此外,渝港擔擔麵餐可選擇其他,例如拍青瓜,口水雞翼等,可以根據個人口味進行選擇。十分推薦愛吃辣的試試。🔥

十分推薦愛吃辣的試試。🔥
2023-07-18 179 浏览
星期五夜晚,諗住快食之後行下街,就去咗food court ,scan枱上唧qr code就可以落單,幾方便!天氣熱所以就揀咗呢間有涼麵食,而且價錢都好抵跟住惡夢就開始,友人食嘅另一間燒味飯已經到咗一陣,我見咁耐都未有就出去問吓姐姐,開頭阿姐用唔咸唔淡嘅廣東話問我點咗啲咩,講完俾佢聽,佢就走去整其他嘢,咁我就繼續企喺旁邊等。前面拎完餐個女仔有禮貌地同姐姐講,啲辣椒油冇哂,可唔可以fill啲出嚟俾佢畢,姐姐應完佢又繼續做其他嘢,女仔過咗陣又再問阿姐,阿姐突然爆發,用普通話勁大聲問佢到底想要乜嘢,話自己好忙好唔得閒招呼佢冇辣椒油呢啲咁小事😨個女仔都好無奈咁望咗我一眼,阿姐就呼喝叫女仔拎個碟俾佢裝😨跟住阿姐就走去收錢,帶住隻藍色手套收錢找錢,之後直接用同一對藍色手套執涼麵配料🤮麵底,雞絲,青瓜全部都用手拿🤮大佬呀,明白你好忙唔得閒換手套,咁你可以用鉗仔夾食物🤮你咁樣我同直接奶張銀紙有乜分別🤮之後我當然都係被呼喝一輪先拎到我個餐,已經冇哂胃口,諗起啲銀紙,再望下自己碗麵🤮疫情雖然已經過去,但你做得飲食,仲要係open kitchen ,呢啲咁基本嘅門面嘢,你都做好少少吖,仲要不停俾你用普通話呼
天氣熱所以就揀咗呢間有涼麵食,而且價錢都好抵
疫情雖然已經過去,但你做得飲食,仲要係open kitchen ,呢啲咁基本嘅門面嘢,你都做好少少吖,仲要不停俾你用普通話呼喝

2022-09-01 562 浏览
在点餐機落order, 等左成40分鐘。終於忍吾住去問,個店員仲態度好差甘問幾多号。我比張飛用返普通話叫佢自己睇。一D歉意都無,佢仲大條理甘話,你用點餐機Y嘛,呢度show吾到出來。好似糸我錯甘
2022-06-06 530 浏览
睇住個餐牌見到人人都嗌套餐,我就跟風嗌咗個一人套餐。個套餐係包咗你一碗麵+1個小食仲有飲品送添, CP值都幾高。咁我就揀咗手撕雞,重慶酸辣粉,同無糖可樂。冇幾耐就有嘢食啦,個手撕雞加埋青瓜仲有啲酸酸辣辣嘅汁好開胃,亦都幾好食,係呢個套餐入邊最好食嘅。重慶酸辣粉不過不失,但份量實在太多嘅關係,我食咗三份一竟然飽咗啦,跟住坐喺度戰鬥咗好耐都食唔落,最後啲紅薯粉仲林晒,一夾就散,喺度提醒下如果閣下係女仔食量又不多嘅話,不妨可以嗌少粉。
咁我就揀咗手撕雞,重慶酸辣粉,同無糖可樂。
  • 手撕雞
2021-08-25 752 浏览
呢間下午茶好抵食好好味呀😋😋😋叫左個麻辣手撕雞拌麵+紅糖冰粉=38蚊!麻辣手撕雞拌麵少辣好麻,拌麵正,麵條軟硬度適中,有青瓜絲,開住冷氣食一流!🥶🥶🥶不過手撕雞既雞就無咩雞味啦,得麻辣味,同埋量少~~但呢個係下午茶嘛,所以都OK!食食下如果覺得太辣,食淡冰粉就可以中和返~冰粉晶瑩剔透,好滑溜而且透心涼,解辣一流呀!不過冰粉個紅糖就甜左少少,比較啱鐘意甜食既朋友仔😬😬😬下次可以再try try其他嘢。
呢間下午茶好抵食好好味呀😋😋😋
叫左個麻辣手撕雞拌麵+紅糖冰粉=38蚊!
食食下如果覺得太辣,食淡冰粉就可以中和返~
冰粉晶瑩剔透,好滑溜而且透心涼,解辣一流呀!
不過冰粉個紅糖就甜左少少,比較啱鐘意甜食既朋友仔😬😬😬
下次可以再try try其他嘢。
麻辣手撕雞拌麵
麻辣手撕雞拌麵
2021-07-31 455 浏览
-渝港擔擔面+口水雞翼($69)🍜呢間就叫咗2個單人套餐💁‍♀️,套餐包咗粉麵,小食同飲品🥤。雖然話係單人套餐,但個份量一定唔止係單人🤣,碗麵同碟小食份量都好多😯。可能麵的份量太多🤥,再加上我遲咗少少攞😅,一撈勻d湯得返好少🥲。辣到可以自己揀😎,咁同屋企人share梗係叫咗bb辣啦😙,所以表妹都食到👧🏻。如果碗麵可以多返d湯就perfect啦🤪,或者大家可以直接企係到等🤓,一出就即刻攞去食🤣。而口水雞翼大家唔好俾佢個樣嚇親😙,唔知係咪因為我叫咗BB辣🤔,所以就算食唔到辣嘅各位都絕對食得到架😎,但係同樣地味道就唔係咁出😌。-正宗酸辣粉+麻辣手撕雞($69+10)🍜食辣嘢又點少得酸辣粉呢😎,叫咗中辣比屋企人食😌,因為佢好食得辣😏。點知佢竟然覺得冇乜嘢🤨,早知叫大辣比佢啦😌。試咗少少,又真係冇想像中咁辣🌶,味道係偏酸嘅🤔,有少少蓋過咗個辣味🤥。我自己個人本身就唔係好鍾意酸😅,食碗仔翅都唔落醋㗎😙,所以我就麻麻哋啦😌,但鍾意食酸嘅人應該會幾鍾意😚。麻辣手撕雞雞肉都幾嫩滑唔會話好乾👍🏻,而且同口水雞一樣😗,絕對唔好俾佢個樣嚇到😂,相信我你絕對食得到😆,不過食唔食得晒就唔知啦🤪。-解茶x2唔知點解永
-渝港擔擔面+口水雞翼($69)🍜

-正宗酸辣粉+麻辣手撕雞($69+10)🍜

-解茶x2
唔知點解永遠覺得食完啲肥膩野飲解茶好似會冇咁肥咁😂。大家會唔會咁樣自己呃自己🤪。
2021-07-31 331 浏览
今日同朋友嚟行街,諗緊食咩,朋友就叫我嚟挑戰呢間山城小麵,佢話辣得好正宗~渝港擔擔麵+蒜泥白肉+飲品$69見佢咁多辣椒都知佢唔野少!不過最辣嘅原因係因為加左生蒜泥,令個辣味層次分明~份量都幾多!擔擔麵揀左小辣,辣椒湯底好香,麵條係幼麵,夠彈牙正宗酸辣粉+麻辣手撕雞+飲品$79我自己就推介呢個酸辣粉,因為辣得嚟酸,好開胃!薯粉吸晒d湯,好刺激!有肉碎、炸菜、花生。鐘意食更辣嘅可以揀大辣,包你食得滿足!最多辣椒就係呢碟手撕雞,啖啖肉之餘又啖啖辣椒醬

渝港擔擔麵+蒜泥白肉+飲品$69

擔擔麵揀左小辣,辣椒湯底好香,麵條係幼麵,夠彈牙

正宗酸辣粉+麻辣手撕雞+飲品$79

最多辣椒就係呢碟手撕雞,啖啖肉之餘又啖啖辣椒醬

2021-07-29 200 浏览
<Hong Kong🇭🇰•Yuenlong>“咬我唷!招牌擔擔麵”自從早年去過四川,日日品嚐正宗川味美食,對川菜要求又提高!招牌擔擔麵呢間嘅擔擔麵除咗要有花生醬香,仲要帶點四川香辣,咁就夠惹味!麵質爽口幼滑,沾滿擔擔面湯汁,很難不愛唷!初嘗小辣已經好惹味唷😍招牌手撕雞親眼見住老闆娘一絲絲咁mi mi no 🤩Ta da!!!!海量嘅手撕雞肉呈現在得面前!撈埋秘製醬汁一齊食,正正!分量多,差啲忍唔住買一份手撕雞返去整撈麵🤪📍 山城小麵Yoho Mall ......#chantaljj元朗#chantaljj四川菜#元朗美食 #四川菜 #擔擔麵#手撕雞
<Hong Kong🇭🇰•Yuenlong>
“咬我唷!招牌擔擔麵”

自從早年去過四川,日日品嚐正宗川味美食,對川菜要求又提高!

招牌擔擔麵

#chantaljj四川菜
#元朗美食 #四川菜
#擔擔麵#手撕雞
2021-07-26 161 浏览
Yoho一期二樓Foodeli其中一間店鋪,主要食上海擔擔麵和酸辣麵。喜歡吃撈麵,單點了它的下午茶其中一個套餐:[燃情刀削麵],其實不知什麼是燃情,就試試看。上桌好大碗,好像有好多刀削麵,麵上面是肉碎和辣椒,顏色好靚。刀削麵下原來有半碗生菜,仲好,不用擔心太多麵吃不完。我叫的是小辣,所以雖然紅卜卜但其實不算辣,花椒好香,整體味道不錯,如果有多點芫茜蔥更好。肉碎肥膏不多,幾好食。提議大家加$叫多個餸,只係肉碎有點單調。最不喜歡的是刀削麵的麵質,完全不彈牙,無口感,得個「腍」字。下午茶附送紙包飲品或糖水「紅糖冰粉」。冰粉涼冰冰滑嘟嘟,幾得意。
紅糖冰粉
2021-07-25
等候时间
5 分钟 (堂食)
2021-07-04 149 浏览
#元朗 😱完全唔知 Yoho 有 Foodcourt! 只怪我平時很少在元朗區出沒🤣😂! 走勻一圈, 發覺想食酸辣🌶, 天氣太熱🥵, 要開胃點! 有套餐亦可散叫! 🍜渝港擔擔麵 + 🐥麻辣手撕雞 ~ 先講手撕雞, 雞肉好嫩滑, 份量超級多🤤! 擔擔麵唔係一般食到的撈麵, 這是有湯的, 用上🌶辣酒花椒沒有🥜花生醬, 麵質爽身, 食落唔會好膩! 🍜正宗酸辣粉 + 🥟紅油抄手 ~ 雖然香港突然興起食酸辣粉, 但我真係第一次食! 所以選小辣, 酸同辣味道平衡得剛剛好! 抄手雖說是小食, 但份量好大, 粒粒飽滿, 外皮滑身, 肉質細嫩, 不是平價碎肉, 讚! 🐷再來一客涼拌滷豬耳 ~ 店員誠意推介💁‍♀️, 話超超超好味! 果然名不虛傳, 滷得入味, 豬耳爽身, 跟醬汁很配合, 必點 (送🍻啤酒可以食2碟)! 🧐註: 辣椒油好新鮮!

🧐註: 辣椒油好新鮮!

用餐时段
2021-04-30 187 浏览
呢個餐算多嘢啲食嘅雖然都唔太平要成60,70蚊視覺上都叫做幾吸引嘅前菜,主菜有埋甜品或者湯有埋湯或甜品🥣酸辣薯粉酸味重過酸好多都幾酸下我自己ok嘅但鐘意食辣嘅朋友唔好expect too much🌶🌶🌶陣辣味係吞咗先慢慢滲出嚟拍青瓜好清新🥒青瓜味好重,超爽脆但就唔太入味,好似就咁將個醬淋上面咁🌶反而碗白涼粉好有驚喜😍🥰第一次見涼粉入面會加山渣餅碎味道即刻好平衡嘅香甜又有微酸成碗食曬😋😋😋
呢個餐算多嘢啲食嘅
雖然都唔太平
要成60,70蚊
視覺上都叫做幾吸引嘅
前菜,主菜有埋甜品或者湯
有埋湯或甜品🥣

酸辣薯粉酸味重過酸好多
都幾酸下
我自己ok嘅
但鐘意食辣嘅朋友唔好expect too much🌶🌶🌶
陣辣味係吞咗先慢慢滲出嚟

拍青瓜好清新🥒
青瓜味好重,超爽脆
但就唔太入味,好似就咁將個醬淋上面咁🌶

反而碗白涼粉好有驚喜😍🥰
第一次見涼粉入面會加山渣餅碎
味道即刻好平衡
嘅香甜又有微酸
成碗食曬😋😋😋
2020-08-12 731 浏览
香港大型商場都會設有一層food court, 去年終於輪到元朗, Yoho mall Foodeli的食肆不再是主流連鎖店, 而是名氣小但水準高的餐廳, 價格定位稍高但名副其實。 不過food court位置太隱蔽, 請由西鐵站H出口入商場, 一直走到Zara上電梯, 如果由Yata上去就要穿過時光隧道, 無些少耐性都同美食無緣。一眼就看上了山城麵館, 中式美食選擇多, 價錢實惠, 出餐快靚正。兩個人點了套餐: 一碗麵加自選side dish加甜品。 怕辣的我擔擔麵的花椒請店員另上(基本上和蒜擔擔麵辣油花椒一模一樣, 除了蒜泥白肉多了嗆辣的生蒜蓉末), 拉麵軟糯吸汁, 兩棵細生菜芯浮面, 肉碎就沉底, 擔擔麵湯的花生醬香濃而不膩, 撈飯都好味。蒜泥白肉浸在的紅油香而不辣, 薄切肉片脂肪和肉層次分明。甜品是台式飲料常見的愛玉, 一大碗完全無切割, 加少許糖水, 青提子乾和山楂碎, 提子乾極之香甜, 想起小時候了。。。

山城小麵套餐
2020-08-09
山城小麵套餐
🔥渝港擔擔麵🍜 ($55) 麵質彈牙,份量很足,但湯底偏咸。🔥紅油抄手 (+$10) 沒有澆上辣油的抄手偏乾,可能當天客人不多。而紅油的香料偏多,我都撥開才吃。😅 YOHO的Foodeli平常沒有怎麼去,但Foodcourt裝修明亮,之前dse期間平日去都多人溫書,不過疫情減退一點後吃飯時間還是比較多人。Foodcourt有點走廊型,因此如果不熟悉不能一眼盡看餐廳決定吃什麼。最後我們是拿了一張外賣紙看餐牌。😂(近既係炑八Taste 遠既餐先係)

😅

(近既係炑八Taste 遠既餐先係)