2005-12-25 120 浏览
好耐冇去過和民食,想睇下有咩新野。呢間和民好細,等了一會先有位。呢間有好多waiter ,但係又個個都好忙好唔得閒咁,等左好耐先有人理下我地。間野咁細waiter 又多,都唔知點解可以咁忙咯,定係佢地手腳慢!二人叫了四樣野。炸豪炸得好脆好香口,但略嫌有少少熱氣。一口牛柳0的牛柳有少少韌,冇乜牛肉味!另外海鮮飯同叉燒拉麵都係舊有既菜色,一貫既水準-冇咩特別。和民既菜色實在太少,食兩三次都食哂咁濟,唯一既好處係勝在好坐咯,睇黎食完呢次之後又係有排都唔會再去的了。

2005-12-21 18 浏览
今日同fd2個人去食,等左好耐~環境唔錯,友人唔食得牛,蛋同辣,叫左炒鳥冬,和民沙律同一個日式pizza,個烏冬真係好好食,沙律亦都唔差,係個pizza雞左d~叫左2杯drinks,呢間和民算係幾得手la!
2005-12-13 12 浏览
8 December 2005 - 晚飯朋友係第一次食和民,我自己則食過幾次,冇乜期待,不過朋友幾鍾意!兩人叫咗:1. 燒羊架配紅酒洋蔥汁:好細件,好的骰,味道一般,如果唔加埋汁一齊食就會好淡...2. 六色刺身:我一向麻麻地呢度既刺身,覺得味道好淡3. 芝士牛油粟米:雖然好普通,郤係我既喜好,芝士味都好濃,唔錯,不過好難夾,又冇叉,要用筷子,有啲辛苦!4. 雜菌鮭魚燒:幾好味,可惜稍為細碟!5. 辛味脆蝦配他他汁:我覺得好好味,因為真係好多隻蝦,開心,他他汁即係好似沙律醬咁好味!6. 和風比薩:呢個又係好味,雖然跟本係冇乜料,但係啲汁同超薄pizza加埋郤好好食...總括都仲可以再黎,但係會好容易唔覺唔覺食多咗,因為實在太細碟!所以雖然價錢唔貴,但比錢時會覺得好似唔平咁...
8 December 2005 - 晚飯

兩人叫咗:

2. 六色刺身:我一向麻麻地呢度既刺身,覺得味道好淡

4. 雜菌鮭魚燒:幾好味,可惜稍為細碟!

(非会员)
2005-12-05 3 浏览
剛剛同完男友去食,真係覺得它越來越唔掂!order四樣野:1. 焗芝士年糕2. 一個新推出既鮮蠔野菜3. 和民沙律半客4. saki一支除左支酒,每樣都係得一個字"咸"!D芝士年糕已經走哂樣,以前係一餅野,好煙"NGAN".但現在變到好似上海年糕咁,一塊塊.差好遠!而個就係麵豉湯底,好咸好濃.而個沙律我都唔明點解可以調到咁難食.唔會再去尖咀個間食
剛剛同完男友去食,真係覺得它越來越唔掂!order四樣野:

1. 焗芝士年糕
2. 一個新推出既鮮蠔野菜
3. 和民沙律半客
4. saki一支

(非会员)
2005-11-11 4 浏览
非常差呀!! 完全唔惦, 等唔係問題, 而家好多地方都要等, 但等得來, 服務態度差, 食物水準差, 咁等來做咩呢, 我想同呢間餐廳既負責人講, 香港唔係得你一間日本餐廳架....... 叫你堆服務員態度唔好衰成咁呀......
繼續係老老o既生日飯--"中小學老死"篇禽晚十個人去食,食到勁飽,都係一千一百蚊倒,好抵!而家有冬天菜式推介,重有推出西印度櫻桃飲品,話好高Vitamin C架。叫兩杯送一杯,重每杯送一片雪肌精mask,超飲得過!!不過我覺得和民d飯類始終麻麻地好味!我地最後仲收倒一本記事簿做禮物,因為幫襯滿四百大元。服務好貼心,值得一讚。好滿足亦都好滿意o既一餐,食足三個鐘
繼續係老老o既生日飯--"中小學老死"篇

禽晚十個人去食,食到勁飽,都係一千一百蚊倒,好抵!

不過我覺得和民d飯類始終麻麻地好味!

我地最後仲收倒一本記事簿做禮物,因為幫襯滿四百大元。

服務好貼心,值得一讚。

好滿足亦都好滿意o既一餐,食足三個鐘
2005-10-30 9 浏览
和朋友聚舊,試一試到和民,想不到六個人,七點鐘到,居然唔洗等位﹗食物都是一灌的水準,最後我們試了秋日限定的南瓜雪榚,沒想過可這樣的有南瓜味,和朋友一齊說了聲:「好南瓜喎﹗」真的好好味﹗
2005-10-30 2 浏览
差不多10點,知道無乜人先去食,無謂等。兩人要了- 芝士菠菜豆腐- 泡菜火鍋- 蒜香帶子炒飯- 2 X 紅豆拼綠茶雪糕芝士菠菜豆腐,麻麻地,有沙律味,酸酸地。仲要來到才醒起,不是說菠菜和豆腐一起吃是不好的嘛?火鍋和炒飯都ok。
差不多10點,知道無乜人先去食,無謂等。
兩人要了
- 芝士菠菜豆腐
- 泡菜火鍋
- 蒜香帶子炒飯
- 2 X 紅豆拼綠茶雪糕

火鍋和炒飯都ok。

2005-10-26 7 浏览
7點鐘到達都唔係太多人,2個人仲有卡位大梳化坐tim!好舒服,不過現場環境好嘈,燈光比較黑暗~2個人叫左4樣野:--海鰻天婦羅壽司$38呢個時候仲有鰻魚出售都好出奇下,鰻魚分量少,wasabi要問侍應拎佢先會比你..--蒜香海鮮炒飯$38分量少,多油同好咸--牛肉火鍋$48呢個唔錯,試得過,湯底係日本豉油,甜甜地,,不過d牛肉好肥下,烚下烚下好過癮!隨鍋仲送一隻生雞蛋比你中和返d咸味--番茄和風海鮮Pizza $38口感似食番茄包,唔似即焗pizza,少芝士同海鮮,全晚最難食既一味...侍應服務滿意,灼水收碟快,但上菜較慢,落完order等左成20 mins先有得食!走0個時大約8點幾,門口已經好多人等位~
7點鐘到達都唔係太多人,2個人仲有卡位大梳化坐tim!
好舒服,不過現場環境好嘈,燈光比較黑暗~

2個人叫左4樣野:

--海鰻天婦羅壽司$38

--蒜香海鮮炒飯$38
分量少,多油同好咸

--牛肉火鍋$48

--番茄和風海鮮Pizza $38

2005-10-26 2 浏览
月頭同女友黎食晚飯~女友話佢地服務幾好, 幾友善~ 可惜我遲左到, 體會唔到~今次好味o既食物:燒魷魚(唔記得個名), 牛油焗帶子, 炒烏冬, 帶子海鮮飯(唔記得個名)令人好失望o既係鰹魚壽司! d 鰹魚得好少, 我只可以講係鰹魚碎, 好勉強蓋過左d飯, 一睇都知材料同飯o既比例有幾唔夠, 食落口更覺得似食緊舊飯, 完全試唔到鰹魚o既味道~ 好唔抵食!唔知點解, 次次食和民(唔淨係呢間)o既壽司都會失望~ 雖然今次除左個鰹魚壽司唔好, 其他都好滿意, 但我都係手緊d唔卑"笑"~
月頭同女友黎食晚飯~
女友話佢地服務幾好, 幾友善~ 可惜我遲左到, 體會唔到~
今次好味o既食物:

2005-10-19 0 浏览
去過和民都不少次,總結一下(我記得的)菜色吧! 以必叫度排名:1. 炸雞軟骨(脆!平!必點!)2. 和風海鮮飯(平,食相不錯,也可填肚)3. 廣島薄餅4. 枝豆(夠平,放在last,和朋友一邊聊天一邊吃,感覺不錯)其他食物評價麻醬冷麵(不錯)鮭魚腩串(太肥)鯖魚燒(ok)季節限定(春) 唔記得左叫咩野用三文魚包著的卷(好正!)(夏) 清酒煮蜆(正)(秋) 炸蠔(有點油膩)(秋) 鮮蠔野菜鍋(味道ok,風味搭夠)(秋) 辛味金槍魚腩卷(有點辣,好味)(秋) 和民海鮮薄餅(普通到唔記得有咩感想)飲品caramel milk tea (good)去食lunch平均一人7xdinner一人10x

1. 炸雞軟骨(脆!平!必點!)
2. 和風海鮮飯(平,食相不錯,也可填肚)
3. 廣島薄餅

其他食物評價

麻醬冷麵(不錯)
鮭魚腩串(太肥)
鯖魚燒(ok)

季節限定
(春) 唔記得左叫咩野用三文魚包著的卷(好正!)
(夏) 清酒煮蜆(正)
(秋) 炸蠔(有點油膩)
(秋) 鮮蠔野菜鍋(味道ok,風味搭夠)
(秋) 辛味金槍魚腩卷(有點辣,好味)
(秋) 和民海鮮薄餅(普通到唔記得有咩感想)

飲品
caramel milk tea (good)

去食lunch平均一人7x
dinner一人10x
2005-10-15 1 浏览
周五放工約左朋友聚聚, 黎左尖咀和民. 遲左收工, 黎到時佢地已經嗌定野食, 兩個靚女唔知係咪等到肚扁, 得三個人, 佢地嗌左成檯野食, 當中:好味-- 炸蠔-- 無計, 個人至愛, 蠔夠大隻, 無腥味.軟殼蟹沙律-- 鍾意中間一堆撈左沙律醬o既蟹籽沙律甜蝦刺身-- 有8大隻, 抵食okay --番茄海鮮pizza -- 係厚批, 調味唔夠, 批唔夠熱帶子炒飯-- 好濕, 唔係好鍾意個口感.海鮮沙律-- 好多生洋蔥, 食完個口一陣味仲叫左個千層菠菜, 好漏好難頂.食到飽上心口, 埋單都係$350, 算抵食.

好味--
炸蠔-- 無計, 個人至愛, 蠔夠大隻, 無腥味.
軟殼蟹沙律-- 鍾意中間一堆撈左沙律醬o既蟹籽沙律
甜蝦刺身-- 有8大隻, 抵食

okay --
番茄海鮮pizza -- 係厚批, 調味唔夠, 批唔夠熱
帶子炒飯-- 好濕, 唔係好鍾意個口感.
海鮮沙律-- 好多生洋蔥, 食完個口一陣味

仲叫左個千層菠菜, 好漏好難頂.

食到飽上心口, 埋單都係$350, 算抵食.

2005-10-13 0 浏览
呢到d野整體都算係好食,呢個收費水平都算有功課交.食物冇咩太特別,可以試一隻好似pizza仔咁餅都幾好食.不過等位就要等好耐,要有心理準備.
呢到d野整體都算係好食,呢個收費水平都算有功課交.

食物冇咩太特別,可以試一隻好似pizza仔咁餅都幾好食.

不過等位就要等好耐,要有心理準備.
2005-09-24 2 浏览
又唔係特別好食~~唔知點解要咁貴~~d服務只係ok~~開頭d人全無笑容~~目無表情~~中途有個waitress倒瀉碗湯~~好彩都識得講對唔住同唔好意思~~不過之後冇主動俾番我地~~要我地問先俾~~好唔醒目~~總括黎講~~我會寧願去對面"茶軒"囉.......應該唔會再去lu~~
又唔係特別好食~~唔知點解要咁貴~~

2005-08-18 2 浏览
四個人等左半粒鐘即刻叫野食:1)和風pizza---每次去都一定叫,好脆而沙律醬酸酸地,幾好食2)牛油焗帶子---d帶子都幾大粒,又好香牛油味,最緊要係一d都無燶,大家都爭住食多粒,哈哈3)六式刺身---唔覺特別鮮甜,但食得過4)一口牛肉---肉質幾林同有肉汁,係幾好既選擇5)炸雞軟骨---咸咸地再點d沙律醬,ok既,但我下次唔會再叫6)芝士菠菜闊面(好似係咁既名)---唔係好多芝士o係面,加上d菠菜爛爛地,係全晚最唔好食既7)串燒雞腎---好硬...小販賣的仲好吃侍應叫左好耐都唔會主動抖茶,打翻左野又抺得唔乾淨,攪到我個fd 滑低左,但我地無追究到,真係有d後悔,如果同個經理講下,可能佢地既service會好d
四個人等左半粒鐘即刻叫野食:

3)六式刺身---唔覺特別鮮甜,但食得過