2010-11-26 27 浏览
So 4 of my friends ordered a 4 person set, and the set comes with 4 drinks with 2 choices. Those drinks cost 29$ on the menu, but I want to change it to a 12$ lemon tea, which I couldn't... well, won't be going to that restaurant ever again lol!
2010-11-26
2010-10-10 29 浏览
我跟朋友兩個人去食一個男一個女,叫左五餸兩杯一個甜品,叫左個一口炸芝士,叫左個炸生蠔,叫左個炸軟殼蟹,叫左個炸雞肉蟹子卷,叫左個海鮮鍋,兩杯唔記得叫咩名甜品係雲石海綿蛋糕. 一口炸芝士非常好食正呀.......................不過要熱食 炸生蠔D太瘦炸到好象炸雞奕仲無味連蠔金屬味都無 炸軟殼蟹,炸到核能異變,但食到落口都可以,唔知食咩好叫都無妨 炸雞肉蟹子卷都可以食,連蟹子唔可以食唔到D雞炸老左 海鮮鍋好食個湯係番茄湯,但份量太小一人食唔到三件 杯野話有酒精,酒精太小好像無酒精,飲落好像綠茶鮮奶 杯野係有酒味,但有半杯冰6份3西柚汁10份1煎酒 雲石海綿蛋糕...................正呀,蛋糕係熱雪糕凍如果一齊食時唔點講好

炸生蠔D太瘦炸到好象炸雞奕仲無味連蠔金屬味都無

炸雞肉蟹子卷都可以食,連蟹子唔可以食唔到D雞炸老左

海鮮鍋好食個湯係番茄湯,但份量太小一人食唔到三件

杯野話有酒精,酒精太小好像無酒精,飲落好像綠茶鮮奶

杯野係有酒味,但有半杯冰6份3西柚汁10份1煎酒

2010-10-08
$176.2 (晚餐)
  • 雲石海綿蛋糕
2010-08-30 39 浏览
朋友跟我預祝生日,於是就來了和民食日本野啦都等了大約20分鐘,行了商場一陣就有位了~入到去,點了以下食物:清酒煮蜆: 味道都幾好,無乜野酒味,細細煲已經夠兩個人份量(70分)鹽燒串燒燒物: 每款只有一串咁多....有雞翼, 雞軟骨, 帶子, 雞肉, 豬肉~燒得不太燶,但每款只有一串就真係少左d啦.....(65分)剌身拚盆: 好新鮮,有三文魚, 吞拿魚,北寄貝, 鮮帶子, 甜蝦, 八爪魚, 魷魚~每件大約有三件左右(75分)海鮮炒烏冬: 有蜆肉, 豬肉, 椰菜等~炒得我覺得麻麻地....(60分)兩杯無酒清飲品: 我那杯是菠蘿益力多飲品,朋友那杯是蜜桃梳打~我那杯酸酸地,幾醒神,朋友就她那杯就好梳打味......(70分)甜品: 食落感覺好似椰果.....芝麻好香,但我就麻麻地芝麻呢(70分)
朋友跟我預祝生日,於是就來了和民食日本野啦

都等了大約20分鐘,行了商場一陣就有位了~

入到去,點了以下食物:

清酒煮蜆個煲
兩杯無酒清飲品
剌身拚盆
海鮮炒烏冬
2010-07-30 5 浏览
雖然和民開咗好耐,不過我一間都未試過。終於與和民有緣喇﹗參與朋友攪既活動,活動前在這裡開餐。食咗太多嘢,唔記得咁多,講幾件重點啦魷魚燒$39menu入面既相已經勁吸引,結果哥哥拎埋黎果陣我地已經比佢吸引咗.... 開始搶﹗牛脷陶板燒完全知道自己食緊牛脷,如果你想叫,必須先確定有朋友會做燒果個﹗我地掛住傾計,完全無人記得,攪到個陶板標曬白煙特上壽司盛合$59壽司飯好好味,不過真係卷得好差,放落枱已經感覺到佢隨時下塌﹗需要多加留意噢﹗芥末辣鱆魚$19我最愛既開胃小吃﹗$19實在抵食呀﹗睇餐牌時最令我有深刻既印象,因為佢每個項目後面都有寫含有幾多卡路里,好鬼攪笑﹗
雖然和民開咗好耐,不過我一間都未試過。
終於與和民有緣喇﹗參與朋友攪既活動,活動前在這裡開餐。
食咗太多嘢,唔記得咁多,講幾件重點啦

魷魚燒$39

牛脷陶板燒

特上壽司盛合$59
芥末辣鱆魚$19
我最愛既開胃小吃﹗$19實在抵食呀﹗
影得好靚既刺身﹗
都話photoshop勁架啦!
好吸引呀﹗
真既都係咁正﹗所以食咗幾舊先記得影相~
唔該唔好咁過份啦..... 茶餐廳果啲炸既仲靚過佢呀﹗
牛脷
好得意,勁大杯﹗
2010-07-25
影得好靚既刺身﹗
好吸引呀﹗
真既都係咁正﹗所以食咗幾舊先記得影相~
牛脷
好得意,勁大杯﹗
  • 芥末辣鱆
  • 魷魚燒
2010-06-26 29 浏览
煩惱了一整天午飯要吃什麼特別的在這裡爬有關日本菜的文時 媽突然提起和民正合我心意頭一次到和民 什麼都想試試 餐牌上每種食品都有寫上它們的熱量令很多減肥中的人不至於十分頭痛要點些什麼 要了特上壽司盛合 有三文魚 鰻魚 金槍魚三種魚都還可以 但飯方面 一夾便散這種情況不應在這種價錢的食品中出現 至於 和民拉麵 焗芝士年糕 以及 朱古力熔岩蛋糕都給我一個印象 便是 份量少了點 跟相中的份量很大落差和民拉麵表現中等 麵不會太淋 湯亦不錯 但媽跟我則認為味千和橫綱的更好 焗芝士年糕煙煙韌韌的 可惜吃不出芝士味甜品方面在熔岩蛋糕和芭菲之間作選擇 因怕胃裝不了一整杯雪糕最後要了朱古力熔岩蛋糕 等了蠻長時間 但端來的朱古力醬只是暖暖的 而朱古力蛋糕沒有香濃的朱古力味朱古力醬偏甜 幸好冷的朱古力磚用上較高濃度的朱古力 正好打個和首次到和民 可惜第一個印象只屬普普通通 不過多給這一個機會下一次要嚐那個芭菲
煩惱了一整天午飯要吃什麼特別的

朱古力熔岩蛋糕
2010-05-29
朱古力熔岩蛋糕
2010-06-07 69 浏览
由於朋友生日,. 佢話想食 "和民居食屋". 所以禾地去了始創中心果間食,. 廣島燒餅 (豚肉 / 蝦) - 美味牛油焗帶子 - 太多油和民沙津 - 正呀蒜香海鮮炒飯 - 唔錯笑來美餅 (黑芝麻) - 一般我覺得一般. 下次可以試下其他 "居食屋"

廣島燒餅 (豚肉 / 蝦) - 美味

牛油焗帶子 - 太多油

和民沙津 - 正呀

蒜香海鮮炒飯 - 唔錯

笑來美餅 (黑芝麻) - 一般

我覺得一般. 下次可以試下其他 "居食屋"
廣島燒餅
牛油焗帶子
和民沙津
蒜香海鮮炒飯
笑來美餅 (黑芝麻)
2010-06-04
庆祝纪念
生日
廣島燒餅
和民沙津
蒜香海鮮炒飯
2010-05-08 32 浏览
出太子買野^^收獲唔太多sosad行到咁上下買完車厘哥夫就食飯6點幾鐘d臺幾free兩個女人唔使食太多叫左四樣野鮭魚芝士卷同相爭好遠有個sause點下幾酸甜開胃不過好易散同埋張米紙太黏好難夾味道ok菜是新鮮的不過d芝士冇味似食左舊番皂特上壽司盛合計番條數都10蚊舊有3款:tuna,饅魚同三文tuna筋位有d散 都算新鮮既飯帶點芝麻香不過實左d饅魚質感實淨同嫩滑如果冇左塊皮會好d三文一般貨仔都係飯既問題做唔到鬆軟得黎夾唔散既標準雜菌野菜炒(豚肉)熱係幾夠熱同有鑊氣不過油左dd菇類幾juicy豬肉炒到好柴口黎左三樣好似唔多夠叫多個明太子芝士玉子燒我食個兩舊都係邊邊位食唔到明太子同芝士不過眼見朋友個兩舊餡都幾多應該唔錯配左羅白蓉食感覺冇咁膩蛋感覺上同炒蛋差不多只係多一點juicy之感本身想食甜品但食完個蛋都飽lu埋單169.4平均四十幾一樣算係咁啦
出太子買野^^收獲唔太多sosad

如果冇左塊皮會好d
三文一般貨仔
都係飯既問題
做唔到鬆軟得黎夾唔散既標準
雜菌野菜炒(豚肉)
熱係幾夠熱同有鑊氣

豬肉太鞋了
如果餡分佈平均就好
2010-05-08
2010-04-24 21 浏览
6點幾到, 唔洗等位, gd~3個人叫左6樣野食1)和風pizza(x燒+照燒雞), 薄薄地, 食兩塊都唔覺膩, 好味!2)帶子蟹肉ball, 咬落只係好似白汁咁, 只係無白汁咁杰身, 完全食唔出有帶子同蟹肉‧3)雞軟骨, 普通。4)海老天婦羅, 炸得好靚, 咬落唔多粉, d蝦肉好爽, $49有6隻, ok啦。5)和風石鍋蘸湯麵, d湯同d麵係分開上,到食個陣先蘸一蘸d湯先食既, 試過就咁當冷麵食, 係ok既, 不過乾左d囉! 同埋好易一餅野咁痴住晒。6)豪華壽司盛合, 呢個我最愛, 有6舊, 好似d卷物咁, 入面有青瓜. 上面再放上剌身, 有帶子,鰻魚同鮭魚, 我最愛鰻魚‧好似叫左好多, 但因為樣樣都唔係大碟, 所以6樣野都俾我地3個女仔掃清。朋友有和民card, 可以95折, 平均一人$85, 可以坐足2個幾鍾, 唔會俾人趕。係gathering 一個好地方。
6點幾到, 唔洗等位, gd~
3個人叫左6樣野食
3)雞軟骨, 普通。
係gathering 一個好地方。
2010-04-23
2010-04-23 7 浏览
是日有朋友約出黎食飯, 近近地就去和民. 等左一個多小時, 9點幾終於有位(感動)每人叫左一個飯/麵, 再叫幾個小食.先來一個和風pizza. 味道有d似 teriyaki. 個餅底夠薄夠脆, 似墨西哥薯片一口牛肉, 肉質嫩又軟熟, 入面冇筋, 個醬汁反而麻麻地, 冇乜味.串燒, 5串4x蚊, 的確有點貴, 料唔係話好, 都係豬雞雞翼帶子, 而且味道冇乜特別. 出去mk 街邊督野食可能好味過佢. 但個芥辣真係幾夠激野飲買一送一, 要左個柚子可樂. 嘩, 超大飲. 睇到都覺得成肚氣. 味道係酸酸地既可樂, 唔錯. 但飲飲下諗起... 唔知d 柚子會唔會重用...洋蔥圈$28, 除左多油d 都冇乜不足之處. 炸得鬆脆, 洋蔥夠粗, 食到啖啖洋蔥肉, 問過waiter 個醬係蕃茄再加cream. 但食薄都係覺得有d 似淡既千島醬我自己叫左個和民拉麵, 我咁大個人都係第一次黎和民咋, 所以叫個貌似出名既東西黎試下幾大碗, d 叉燒切得好頹廢. 係一舊舊, 唔係一片片, 中間仲有好多肥膏, 唔算靚, 食落都冇叉燒既甜味. 蛋係全熟, 不過佢個menu 都冇話係溏心蛋. 算數啦拉麵唔算彈牙. 湯底
(感動)
每人叫左一個飯/麵, 再叫幾個小食.

蛋係全熟, 不過佢個menu 都冇話係溏心蛋. 算數啦
拉麵唔算彈牙. 湯底係味精湯.
哩個拉麵價值$47. 當諗起三河屋既叉燒拉麵都係$38, 自己諗下和民拉麵... 值嗎?

我第一次食和民. 比我既印象就麻麻地啦. 我都唔係好明點解咁多人鍾意去食. 質素認真麻麻喎.
2010-04-17
2010-03-13 18 浏览
續2年前在大埔超級城吃過和民之後就一直就沒興趣繼續!因為那次實在太差了這晚決定再試試可不可以改變對它的評分,想不到要等半小時有多才能入座。環境都不錯!待應們都很有禮貌,2人點了5個菜,分別是:石窩醬汁漢堡忌廉意粉 - 這個是在推介的POST看到的,因為賣相吸引然後就點了!石窩上檯時醬汁仍滾著,氣味已紛紛擁進,先嘗一口醬汁味,想不到漢堡忌廉配搭得不錯!可惜意粉份量就是頗為少,這裡就是什麼都是份量少少的。紙包雞飯 - 令我想起麥兜的紙包雞包紙這個故事名字特別就作一個新嘗試吧!份量就同一個大大的糯米雞差不多!打開它看看發現蛋白還在溜動著,把飯撈一撈起,味道不錯哦,包得飯很香!滑滑的,唯一美中不足的就是雞肉太多飯太少了!串燒盛合 - 這個組合真的了不起,左起室蘭燒烏、帶子串、雞軟骨、雞腿肉&雞翼串,點的時間看到圖片蠻吸引的,沒看清楚原來3/5都是雞肉來當食到第4串的時候發現雞腿肉大半部份還有鮮血在!!!!!!!!!!心想: 怎麼搞的???(生成咁)馬上就找待應員來看看,最後他都不好意思地拿去說幫我換回!過了十多分鐘後就連本帶利送上,就是送多一串咁大把!所以我說連本帶利,對於這個組合不太合心意。

環境都不錯!待應們都很有禮貌,2人點了5個菜,分別是:

可惜意粉份量就是頗為少,這裡就是什麼都是份量少少的。

紙包雞飯 - 令我想起麥兜的紙包雞包紙這個故事
名字特別就作一個新嘗試吧!

點的時間看到圖片蠻吸引的,沒看清楚原來3/5都是雞肉來

馬上就找待應員來看看,最後他都不好意思地拿去說幫我換回!
對於這個組合不太合心意。

炸雞軟骨 - 炸得顏色金黃,香脆!大大粒的,這個反而不錯!
一口豆腐 - 我最近喜歡了吃滑滑豆腐,要的是日本的!不要煲湯那種有怪味的,這個一口豆腐沒有醬汁,淡而無味,做得比較差!放了檯上的鼓油又咸得要命....

再一次失望了!不知道下一次再去的時候又要等多久才能平服一下心情
石窩醬汁漢堡忌廉意粉
2010-03-05
石窩醬汁漢堡忌廉意粉
紙包雞飯
2010-02-10 14 浏览
聖誕與好友相聚,友人想Shabu-Shabu,選擇了和民,適逢有新甜品推出,同時也滿足小妹這嗜甜之徒。餐牌內容非常豐富,花多眼亂,至少要十分鐘才能拍板。主菜方面:牛肉火鍋($59):首先湯底幾惹味,不過就頗油和咸左少少,主角肥牛脂肪足但肉質不嫩;配菜有蘿蔔、金菇、椰菜、豆腐、冬菇等,一般般,主要是新鮮度不足。豬扒鍋($39):同樣用GAS爐盛上,熱辣辣的,有六小件,浸在醬汁的炸豬扒不再脆身,而且脆皮和肉是分離的,肉質也偏UN,口感和味道都非常麻麻,唯一讚的是燒汁,甜甜地幾好味~(這道菜與牛肉火鍋也附上生蛋一隻,喜歡的可以加在鍋上煮)炸鱆魚餅($32):幾爽口,內有鱆魚粒,很有嚼頭,唔太油,加上薑蓉拌吃不錯,是夜吃得較多的一道。和風Pizza:不推介。薄薄的餅底不脆口,偏乾,鋪上日式叉燒、蔥粒、沙拉醬等,不好吃,重點芝士是不溶的,毫不滋味,十分求其。鮭魚野菜卷:米紙內包著三文魚、椰菜和忌廉芝士,口感幾豐富,可惜米紙有點un,三文魚又不新鮮,沒甚色澤,不太好吃,水準偏差。刺身盛岡冷麵($49):是夜最好味的主菜。冰凍冷麵煙un彈牙,加上甜蝦、帶子、北寄貝,又有泡菜、甘荀絲、蔥等,夾埋一齊吃

刺身盛岡冷麵($49):是夜最好味的主菜。冰凍冷麵煙un彈牙,加上甜蝦、帶子、北寄貝,又有泡菜、甘荀絲、蔥等,夾埋一齊吃好fresh,簡簡單單很對胃口~好味。

甜品方便,一口氣叫了五個。
自家製焦糖蛋糕($29):上層的mascarpone都幾芝味,都OK滑,面頭下了不少可可粉,十分可口;底層是海綿蛋糕,夠軟綿,但沒什麼味道,必須醮上隨附的焦糖醬同吃,再拌上朱古力雪糕,即時好味得多。
朱古力溶岩蛋糕($29):偏硬身,感覺似食Brownie,朱古力蛋糕底部是朱古力塊來的,再淋上朱古力醬和加雪糕,朱古力不屬香濃的那種,但都唔差。份量很少,只有四小件而已。
芝士蛋糕($29):不推介。芝士蛋糕很企身,不夠濕潤,而且餅底又薄,不好吃。
草莓芭菲($29):雪糕加草莓忌廉芝士球,後者QQ幾得意,底層加了脆脆片,增加口感,略嫌士多啤梨醬太少,但也不失甜美,喜歡士多啤梨口味的可以一試,最後幾乎被我獨清。

笑來美餅($9):價錢十分抵食。透明的笑來美餅煙煙un un,但就淋左d,幾黏口,本身沒味道的,配上綠茶粉,都幾夾。雖然個人都喜愛這些QQ的糕類食品,但這個做得不太好,試一次便算。

這天晚上,大家邊食邊傾好開心,又有交換禮物環節,多謝你們

牛肉火鍋+豬扒鍋都不推介~
冷麵好吃~
和風Pizza不好吃~
自家製焦糖蛋糕
朱古力溶岩蛋糕OK
草莓芭菲
芝士蛋糕
笑來美餅~
自家製焦糖蛋糕
  • 刺身盛岡冷麵、自家製焦糖蛋糕
2010-01-21 6 浏览
咁多年都冇改善…係…我承認「服務」對於一間餐廳的評價是有1定份量的重要性但是別忘了, 你們是經營食肆的,不應本末倒置地把「服務」排在最重要的位置。我知道watami係要train到每1位staff都好nice, 成日面掛笑容, 有良好的manner, 但係我只係想講, 和民d食物始終都係冇變過, 始終都係唔好食….Even服務態度好好, menu好user friendly….當日叫左:日式海鮮salad(唔記得exactly係咩名): 魚生好少…好多海藻…不過好鹹韓式青瓜鱆魚:微辣, 青瓜爽口, 鱆魚好”un”…冇味…魷魚軟骨燒: 呢個超唔得…凍的!!!(唔知係佢整好左好耐都未拎出黎, 所以凍左; 定係過機過得唔夠) 魷魚冇味, 就算係冰鮮都搞搞d味佢丫…連調味都懶…3樣都夠了…冇興趣再試同時我亦相信我唔會再到「和民」集團旗下任何一間餐廳食野…
咁多年都冇改善…
係…我承認「服務」對於一間餐廳的評價是有1定份量的重要性

當日叫左:
韓式青瓜鱆魚:微辣, 青瓜爽口, 鱆魚好”un”…冇味…
3樣都夠了…冇興趣再試
同時我亦相信我唔會再到「和民」集團旗下任何一間餐廳食野…
2010-01-06 7 浏览
約左個FRIEND出黎LUNCH傾野想搵個靜少少的地方~入去太子的和民有好多SET LUNCH~其實好多SET都試過~不過講最飽的一定係呢個SET跟餐的沙律: 非常好食, 又有栗米, 我暇鐘意佢個和風沙律汁, 好白芝麻味迷你炸豬排飯: 其實都唔係迷你~ 食完都飽左一半~ 炸豬排好脆~和風刺生冷面: 刺生好鮮甜, 有帶子, 北寄貝,甜蝦等等, 仲有個少辣的醃三文魚粒, 好好食~拉面好彈牙~ 一流 食完飽到上心口飲埋杯凍烏龍茶
約左個FRIEND出黎LUNCH傾野
想搵個靜少少的地方~

入去太子的和民
有好多SET LUNCH~
其實好多SET都試過~
不過講最飽的一定係呢個SET

跟餐的沙律
迷你炸豬排飯
和風刺生冷面
2009-12-02 21 浏览
琴日同左女友去左呢間店食晏,叫左個海鮮石窩飯,一個牛肉烏冬,等左半個鐘,先有牛肉烏冬,再崔下d小二問佢地個石窩飯幾時有,佢地就話去追,如是者崔左幾次,最後個小二話唔夠石窩用,豈有此理,離曬譜....最後等左50分鐘終於等到d野食o既質素只係一般,但上菜速竟然慢成咁,d小二仲要唔太有禮貌,冇下次!!!!
琴日同左女友去左呢間店食晏,叫左個
海鮮石窩飯,一個牛肉烏冬,等左半個鐘,
先有牛肉烏冬,再崔下d小二問佢地個石
窩飯幾時有,佢地就話去追,如是者崔左
幾次,最後個小二話唔夠石窩用,豈有此
理,離曬譜....
最後等左50分鐘終於
等到

d野食o既質素只係一般,但上菜速竟然慢
成咁,d小二仲要唔太有禮貌,冇下次!!!!
2009-11-10 17 浏览
秋天係日本栗子和蕃薯最佳的季節, mix埋用黎整杯芭菲最好不過。和民的秋之特選有3款新甜品, 先試栗子蕃薯布甸芭菲。好豐富下架! 先解構一下:上層有兩球一黑一白的雪糕, 中間唧有cream, 同栗子蓉汁 ; 中間夾有布甸, 好似蕃薯蓉咁, 但滑滑的 ;底層有粟米片同朱古力醬, 面頭再有粒粒栗子肉。整體黎講栗子味不重, 朱古力雪糕同朱古力醬比較搶味。但蕃薯布甸好特別同新穎, 唔太甜,唔會溜。栗子唔夠甜, 但栗子蓉醬就甜過頭, 單靠呢兩樣栗子真係唔夠。 外表真係100分, $29蚊價錢都ok, 但要加返一就唔夠抵啦。芭菲整得好靚, 單見到都好開心,同menu幅相一模一樣ge呢!***速度好慢……要我等杯芭菲等左3個字!!!
秋天係日本栗子蕃薯最佳的季節, mix埋用黎整杯芭菲最好不過。

和民的秋之特選有3款新甜品, 先試栗子蕃薯布甸芭菲

好豐富下架! 先解構一下:
中間夾有布甸, 好似蕃薯蓉咁, 但滑滑的 ;
底層有粟米片同朱古力醬, 面頭再有粒粒栗子肉。

***速度好慢……要我等杯芭菲等左3個字!!!

$35 (其他)