2020-05-23 238 浏览
细细个嗰阵妈咪就已经成日带我食和民贪佢位方便食物不俗咁多年黎和民嘅野食水准都唔差如果想食日本野又唔想只系寿司、拉面咁单一嘅话和民就啱哂啦我地三个人食叫左个二人套餐套餐有沙律、渍物呢两样都系普通野唔会话好好食转者好难食我地拣左鸡扒就好有惊喜原本以为会细细块点知上到枱有我手掌咁大,稍为厚身带骨炸得外脆内嫩刺身普普通通咁啦黎得和民都唔预你系想食刺身、生嘅寿司之类啦牛油果卷又系不过不失啦,份量足嘅套餐仲有个锅物基本上都系菜加几块仔牛肉,唔会难食但都唔会特别好食我地另外加左个串烧拼盘味道不错但唔知点解盐烧但系有汁嫁呢😅套餐最後包两个甜品同两杯嘢饮嘢饮我哋拣咗梅酒认真唔错咁嘅价钱咁嘅质素过得去啦
细细个嗰阵妈咪就已经成日带我食和民
贪佢位方便食物不俗

咁多年黎和民嘅野食水准都唔差
如果想食日本野又唔想只系寿司、拉面咁单一嘅话和民就啱哂啦

我地三个人食叫左个二人套餐
套餐有沙律、渍物

呢两样都系普通野唔会话好好食转者好难食

我地拣左鸡扒就好有惊喜
原本以为会细细块
点知上到枱有我手掌咁大,稍为厚身带骨
炸得外脆内嫩

刺身普普通通咁啦
黎得和民都唔预你系想食刺身、生嘅寿司之类啦

牛油果卷又系不过不失啦,份量足嘅

套餐仲有个锅物
基本上都系菜加几块仔牛肉,唔会难食但都唔会特别好食

我地另外加左个串烧拼盘
味道不错
但唔知点解盐烧但系有汁嫁呢😅

套餐最後包两个甜品同两杯嘢饮
嘢饮我哋拣咗梅酒认真唔错
咁嘅价钱咁嘅质素过得去啦
2020-04-28
2020-03-25 271 浏览
好耐冇食过和民 见到今日唔使排队就去食啦头盘食咗和民沙律 份量非常多  材料丰富 有生菜鸡肉薯仔 酱汁系和风味道和民串烧盛合 99蚊有七串 非常抵食 有盐烧或酱烧 我拣咗 盐烧 个人觉得 鸡肉 烧得 过 老 不过冬菇就好好味 非常多汁至於芝士炸鸡 有好多芝士 不过脆皮就咸咗少少 如果和民有提供酒精饮料 会更下酒

好耐冇食过和民 见到今日唔使排队就去食啦

2020-03-16 211 浏览
🍱和民沙拉沙拉有虾肉、罗马生菜、青瓜、鸡蛋等材料, 十分丰富,加上日式的麻酱很美味。🍱串烧拼盘拼盘有一串鸡翼、一串鸡肉、一串蘑菇、一串肉肠、一串猪肉。味道还可以,肉都大有肉汁,不是很多乾,但是咸了一些。🍱蚬肉乌冬蚬肉的味道十分鲜甜,加上海带的味道,配搭不错,乌冬弹牙, 十分好吃。🍱蒜蓉帆立贝用铁板上的帆立贝有很浓的蒜蓉牛油香味,也加上了蘑菇作配菜,但略为咸了一些,吃了要喝很多水。🍱三文鱼刺身三文鱼挺新鲜的,三片的价钱是$29 ,还可以。
🍱和民沙拉
🍱串烧拼盘
🍱蚬肉乌冬
🍱蒜蓉帆立贝
🍱三文鱼刺身
三文鱼挺新鲜的,三片的价钱是$29 ,还可以。
2020-03-10 172 浏览
3月9日夜晚去食我的生日饭,去到冇乜人唔洗等位直入。而家要度体温才可以入去,还有酒精洗手非常贴心。而宜仲比左4人枱我地座空间非常好。食物方面串烧味道尚可但不够热,而且比较乾身冇乜肉汁似烧定反热一样。烧鱼,这个几好有肉汁够热,鱼肉嫩滑。但咸左小小似一夜乾。玉子,普普通通,不过不失。寿司卷,味道几好都几新鲜。一口铁板牛:过熟而宜冇肉味好似食紧柴皮一样,亦冇铁板上应有的热度。非常失望不值一试。最後一样系窝物,整体上味道ok但个汁真的很咸食完不停饮茶,加钱既乌冬好味够弹牙。整体食物质素好一般,友人想吃的铁板鸡扒也售完,果时只系7点有小小备货不足。
3月9日
烧鱼,这个几好有肉汁够热,鱼肉嫩滑。但咸左小小似一夜乾。
玉子,普普通通,不过不失。
寿司卷,味道几好都几新鲜。
2019-10-29 496 浏览
一次同屋企人嘅聚会,八个大人两个小朋友当然希望搵一间可以有房嘅地方。其中一个小朋友好锺意食和民,於是我哋就拣咗太子一间和民贪佢有间房可以够我哋咁多人坐。其实呢间太子嘅和民我都曾经帮衬过好多次,印象中食物都系OK嘅。今次去到第一下就已经扣分啦,间房超热,唔知系冷气坏咗定系冇冷气定系有冷气都咁热。不过佢嘅员工都算系帮到啲手,俾咗一啲小风扇我哋,但系吹左唔够1分钟就冇电。我哋都系照平常咁样叫Pizza、和民沙律、韩式石头饭、鲭鱼、寿司同刺身等等十几廿样野。今次食觉得食物嘅味道好似唔及其他嘅和民分店,呢次之後我就再冇帮衬过。
一次同屋企人嘅聚会,八个大人两个小朋友当然希望搵一间可以有房嘅地方。其中一个小朋友好锺意食和民,於是我哋就拣咗太子一间和民贪佢有间房可以够我哋咁多人坐。其实呢间太子嘅和民我都曾经帮衬过好多次,印象中食物都系OK嘅。今次去到第一下就已经扣分啦,间房超热,唔知系冷气坏咗定系冇冷气定系有冷气都咁热。不过佢嘅员工都算系帮到啲手,俾咗一啲小风扇我哋,但系吹左唔够1分钟就冇电。我哋都系照平常咁样叫Pizza、和民沙律、韩式石头饭、鲭鱼、寿司刺身等等十几廿样野。今次食觉得食物嘅味道好似唔及其他嘅和民分店,呢次之後我就再冇帮衬过。
第一次系食冷面套餐($79左右)有饮品同细细碗沙律味道尚可,但人手完全唔够全部嘢食都系冷盘,但系竟然等咗成20min以上第二次食炒面,但系竟然等咗成三十分钟仲要催单先有!!
第一次系食冷面套餐($79左右)
有饮品同细细碗沙律
味道尚可,但人手完全唔够
全部嘢食都系冷盘,但系竟然等咗成20min以上

第二次食炒面,但系竟然等咗成三十分钟仲要催单先有!!
2019-09-28
行到太子唔知食乜好,行入始创见到 “和民”,不如入去试试近来质素。 总结: 性价比高,坐得舒服,又唔洗等位,可以再0黎不过我觉得奥海城0个间好味d.一入去个门口系咁0既,算系唔错。我0地一行3人,被安排坐0系入面卡位,几舒服。睇完个餐牌睇到2人餐都好多0野食,3个人都够饱。所有食物质素都好平均,冇话特别好或差。300蚊埋单,有得饮有得食算系咁- 前菜: 牛蒡几好- 烟三文鱼: 有鱼香味,汁料调味唔错- pizza: 够脆,但如果多几双虾会再好d- salad: 麻麻地,d菜唔够新鲜- 寿喜烧, 亲子丼: ok
总结: 性价比高,坐得舒服,又唔洗等位,可以再0黎
不过我觉得奥海城0个间好味d.

一入去个门口系咁0既,算系唔错。

- 前菜: 牛蒡几好
- 烟三文鱼: 有鱼香味,汁料调味唔错
- pizza: 够脆,但如果多几双虾会再好d
- salad: 麻麻地,d菜唔够新鲜
- 寿喜烧, 亲子丼: ok

寿喜烧

亲子丼

牛油果pizza

前菜

Caesar salad

烟三文鱼

餐厅里面
2019-07-23 411 浏览
清新宽敞日式餐厅,环境舒适,最啱三五知己约埋欢度悠闲的时光🇯🇵.🎏牛肉寿喜烧(L) ($119)昆布清香提鲜了汤底带出蔬菜及牛肉鲜味使锅物清甜而不腻.🎏滑蛋鳗鱼豆腐锅 ($89)个汁系甜甜哋嘅蛋及豆腐都吸收晒鳗鱼肥美.🎏鳗鱼芝士卷 ($89)乳香味浓嘅芝士夹着鳗鱼一起吃相当配合 好味道.由即日至7月5日期间,赞好 Facebook ”香港 居食屋「和民」”或 Instagram “watami_hk”可享指定半价优惠 ~ 每消费主餐牌满$200即可以半价点选指定4款食品其中1款一客,满$400 可点2款一客,如此类推

🎏牛肉寿喜烧(L) ($119)
昆布清香提鲜了汤底
带出蔬菜及牛肉鲜味
使锅物清甜而不腻

🎏滑蛋鳗鱼豆腐锅 ($89)
个汁系甜甜哋嘅
蛋及豆腐都吸收晒
鳗鱼肥美

🎏鳗鱼芝士卷 ($89)
乳香味浓嘅芝士
夹着鳗鱼一起吃
相当配合 好味道

2019-07-19 305 浏览
刚好捉住了优惠的尾巴✊🏻.和民我最喜欢吃的日本产原条鱿鱼烧:半价🤤之前上网看到优惠所以特地去吃🙈🙈下单时主餐牌点够$200就可以show给店员follow了和民ig或like了Facebook page可以半价吃到😛 $89→$44.5OMG超抵!.除了原条烧鱿鱼外还有3款选择:::牛肉寿喜烧 $79→$39.5超甜日本有机蕃薯条 $49→$24.5豚骨酱油拉面 $89→$44.5幸好我有主动跟店员説使用优惠因为下单时要説明才能享有优惠不过没有看到有宣传餐牌🤔好彩好彩♥️♥️
刚好捉住了优惠的尾巴✊🏻
因为下单时要説明才能享有优惠
不过没有看到有宣传餐牌🤔
好彩好彩♥️♥️
2019-07-17 185 浏览
垃圾, 完全唔够人手!下午1:15分落单8份午餐加2份小食,到1:50分只系到3份加1份小食,个石锅饭仲要唔热的!最後5个同事走咗,搞咗劲耐都无人应,好燥!!!!埋单识收钱又唔识找钱,想点呢⋯⋯
垃圾, 完全唔够人手!

最後5个同事走咗,搞咗劲耐都无人应,好燥!!!!

埋单识收钱又唔识找钱,想点呢⋯⋯

2019-07-17
2019-07-14 173 浏览
买完冷气被又到晚饭时间,碰巧女友想吃和民。我们选了一个二人套餐,先来一客季节前菜。当中有莲藕、 红萝卜开胃。再来一客盛满芝士凯撒沙律,半熟蛋流出蛋浆再将沙律菜等材料搅拌。三品刺身盛合大件,特别三文鱼很肥美。海老牛油果 Pizza 以薄批的造法好吃。有牛油果配上小红茄的平衡配搭,加上虾有海边吹风的感觉,很清新。寿喜烧牛肉份量很多,有豆腐及其他配菜,单这个都值回票价。蚬肉汤乌冬汤鲜甜,乌冬弹牙蚬肉亦多。当然不可或缺的一杯神泡啤酒啦最後一件提苏米拉蛋糕总结
买完冷气被又到晚饭时间,碰巧女友想吃和民。

三品刺身盛合大件,特别三文鱼很肥美。

寿喜烧牛肉份量很多,有豆腐及其他配菜,单这个都值回票价。

蚬肉汤乌冬汤鲜甜,乌冬弹牙蚬肉亦多。

当然不可或缺的一杯神泡啤酒啦

最後一件提苏米拉蛋糕总结

2019-06-27
2019-07-12 86 浏览
因为以前补习的缘故,所以完左补习就会同啲同学仔一齐食太子和民食饭,今次约返呢班同学仔,当然系去下我地的旧地方都食饭啦。我就拣左食呢个牛肉寿喜炒加乌冬,呢个牛肉寿喜烧的牛肉不算太少,而且垫底的娃娃菜都唔少,配菜有埋冬菇、萝卜等,令人更加有满足感。寿喜烧的汤底有少甘甜,同埋清清地,比娃娃菜吸左,更加好食,加上因为煮肉的缘故,慢慢地汤底就多左牛肉,锺意牛的朋友一定会锺意,跟埋乌冬食真系一绝,而且佢有一只蛋,可根据自己喜好而选择几时落,我就锺意打落碗乌冬到,再淋汤,半熟的蛋好似更香更滑。

2019-07-03 160 浏览
细细个每次要考试好先有得食和民,宜家出黎做野想食就食,食既唔单止系味道,亦系回忆☺️和民可以系日菜界乞立不倒咁耐,靠既系佢出品质素好,价钱亦大众化😉今日一行两人叫左个牛肉寿喜烧$119 ,再追加乌冬$39。呢个牛锅相当震撼,满满既肥牛,排到整整齐齐两层,舖满晒令你见唔到汤同埋菜添。虽然佢既牛唔系和牛或者咩顶级牛,但质素都唔差,亦有牛味,对得起价钱有余。食寿喜烧汤,一定要加个乌冬索埋啲汤汁食,饱肚得黎又唔会浪费。佢既乌冬虽然价钱唔平,但系都颇烟韧👍🏾芝士炸鸡$39大推佢既炸鸡,佢系用脾肉去炸,外皮脆卜卜,咬开juicy 到一个点,肉仲好粉嫩,加埋芝士酱真系完胜🥰豪华串烧盛合$99乜都有齐,除左猪😋由左至右,鸡翼、鸡腿、鸡胸、免治鸡肉、冬菇、牛柳同青葱牛肉串,一共7串,串串都烧得恰到好处。个人较喜爱啖啖肉既鸡腿、免治鸡肉同牛柳,又嫩又多汁。佢既鸡肉仲系选用日本产鸡,食落有嚼口但唔会韧👍🏾

今日一行两人叫左个牛肉寿喜烧$119 ,再追加乌冬$39。

芝士炸鸡$39

豪华串烧盛合$99
一直都很喜欢吃日本料理, 比如说寿喜烧,煎饺子,鳗鱼饭,日式炸物等等, 就来旺角的和民居食屋吧!鳗鱼牛肉盒子饭想到日本料理就会想起鳗鱼饭和牛肉饭 但是一次只能吃一种好可惜 和民就推出鳗鱼加上牛肉饭, 一饭两食!一次吃到两个口味真好 鳗鱼和牛肉都不错牛肉寿喜烧 肥牛份量很多,占了大半的锅, 很新鲜,肥瘦比例平均, 昆布汤底带出蔬菜及牛肉鲜味, 甜而不腻肥牛煮熟後沾着寿喜烧汁的味道, 好好吃呀!蔬菜和菇类也很好吃, 尤其是大葱!很脆很香!和民自慢铁板饺子(6件) 外皮煎得脆脆的刚好, 馅料也不错, 份量也够, 用铁板上更保温, 可以慢慢享用! 大阪椰菜烧(鸡蛋&芝士) 这里的大阪椰菜烧和一般的大阪烧不大一样, 不加肉,但有大量的椰菜丝、蛋和芝士, 口感QQ的!充满蛋香很好吃! 照烧鸡肉批萨薄薄的日式批萨, 烤得很香脆, 鸡肉也是有调味过的, 加上特有酱汁 再洒上紫菜丝, 好香呀!原只蒜味鸡腿烧哗,好大的鸡腿! 餐厅很贴心的已经去骨, 也附上剪刀, 可以自己剪小块方便吃, 鸡肉很嫩很入味, 沾着特制的蒜味酱, 真的是很好吃!这个必点,不能错过!
一直都很喜欢吃日本料理,
比如说寿喜烧,煎饺子,鳗鱼饭,日式炸物等等,
就来旺角的和民居食屋吧!

鳗鱼牛肉盒子饭
想到日本料理就会想起鳗鱼饭和牛肉饭
但是一次只能吃一种好可惜
和民就推出鳗鱼加上牛肉饭,
一饭两食!一次吃到两个口味真好
鳗鱼和牛肉都不错

牛肉寿喜烧
肥牛份量很多,占了大半的锅,
很新鲜,肥瘦比例平均,
昆布汤底带出蔬菜及牛肉鲜味,
甜而不腻
肥牛煮熟後沾着寿喜烧汁的味道,
好好吃呀!

蔬菜和菇类也很好吃,
尤其是大葱!很脆很香!
和民自慢铁板饺子(6件)
外皮煎得脆脆的刚好,
馅料也不错,
份量也够,
用铁板上更保温,
可以慢慢享用!

大阪椰菜烧(鸡蛋&芝士)
这里的大阪椰菜烧和一般的大阪烧不大一样,
不加肉,但有大量的椰菜丝、蛋和芝士,
口感QQ的!充满蛋香很好吃!
 照烧鸡肉批萨
薄薄的日式批萨,
烤得很香脆,
鸡肉也是有调味过的,
加上特有酱汁
再洒上紫菜丝,
好香呀!

原只蒜味鸡腿烧
哗,好大的鸡腿!
餐厅很贴心的已经去骨,
也附上剪刀,
可以自己剪小块方便吃,
鸡肉很嫩很入味,
沾着特制的蒜味酱,
真的是很好吃!

这个必点,不能错过!
  • 原只蒜味鸡腿烧
  • 大阪椰菜烧
  • 牛肉寿喜烧
2019-07-02 125 浏览
和民居食屋已经好多年。小朋友细时成日都带他们出去食。近年少了很多。因为工作地点较远。加上屯门没有分店。所以囡囡同我讲太子道有和民。好想去食。今晚带佢一齐回味她细时最爱的刺身, 豪华刺身盛合.今次没有吞拿鱼, 所以选了两份带子. 大大粒带子, 色泽保持光泽感, 厚切三文鱼,鲜味大虾, 以百多元来说已经好亲民薯条食得多.日本产有机蕃薯条, 一家要食. 超甜之余, 仲要有蕃薯味. 加上滚油大火炸.把内里的心炸得更透入口松化. 皮脆, 加上切得厚身令口感更好.沾上少少蜜糖, 食时好有满足感连吃两个小食.虽然不觉肚饿, 但依然想继续搵其他食物,因为食了刺身, 想食一些热食.便叫了个浓汤盛满海鲜锅(大)一个锅子内有超过10款海鲜及蔬菜材料非常丰富, 更以特制柚子胡椒浓汤令食物味道更突出,有两片牛油. 带有油份令肉质滑,而且蚝的光泽不错.一定要食. 整个锅的材料配合刚好.扇贝不是想像中细.加上有不少连壳蚬仔令汤底更鲜日本豆腐嫩滑及蔬菜配料,好快吸收海鲜味道, 蚝仔同蚬仔都是我最爱,可以有牛油. 令蚝的肉不会被滚太久而变老身.一个锅子, 可以说不大不细.但丰富食物材料,不用10分钟, 已被我们全吃光了
今晚带佢一齐回味她细时最爱的刺身, 豪华刺身盛合.

今次没有吞拿鱼, 所以选了两份带子.
大大粒带子, 色泽保持光泽感, 厚切三文鱼,鲜味大虾,
以百多元来说已经好亲民

薯条食得多.
日本产有机蕃薯条, 一家要食. 超甜之余,
仲要有蕃薯味. 加上滚油大火炸.
把内里的心炸得更透

入口松化. 皮脆, 加上切得厚身令口感更好.
沾上少少蜜糖, 食时好有满足感

连吃两个小食.
虽然不觉肚饿, 但依然想继续搵其他食物,
因为食了刺身, 想食一些热食.
便叫了个浓汤盛满海鲜锅(大)
一个锅子内有超过10款海鲜及蔬菜
材料非常丰富, 更以特制柚子胡椒浓汤
令食物味道更突出,
有两片牛油. 带有油份令肉质滑,
而且蚝的光泽不错.
一定要食. 整个锅的材料配合刚好.

扇贝不是想像中细.
加上有不少连壳蚬仔
令汤底更鲜
日本豆腐嫩滑及蔬菜配料,
好快吸收
海鲜味道,
蚝仔同蚬仔都是我最爱,
可以有牛油. 令蚝的肉不会被滚太久而变老身.

一个锅子, 可以说不大不细.
但丰富食物材料,
不用10分钟, 已被我们全吃光了.
今日再次来临和民居食居
除了水准食旧, 食物亦改变不少.
迟些再来. 希望再次有冲击我的味蕾。
2019-06-26
  • 日本产有机蕃薯条
  • 浓汤盛满海鲜锅(大)