2019-10-03 25 浏览
餐牌话自己烧,但全熟瓦碟上,d肉全熟又冻又油腻。待应辩称我地冇预先讲要自己烧!!同行三份都一样问题!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Menu 名:Self-grilled Short Ribs Set

2019-10-03
2019-08-08 214 浏览
很久没到和民,今晚重临,点的是我的在和民的最爱:牛肉喜寿烧。炉送到,锅送到,咦,蛋呢?以往点喜寿烧是附日本鸡蛋的,原来现在已没有,要蛋要加$5,又是百物腾贵那句老话。幸好,牛肉份量没有少,味道也没有变。环境舒适服务好,是和民一向的优点,伸手调节炉火,侍应 你心立即上前为我代劳,反应快,服务皆,真的值得一赞。
2019-07-29 173 浏览
下午茶套餐一般都要$5x , $6x 一个下午茶餐,份量不多,但系味道都ok,所以肚饿最好唔好share套餐。好既系套餐里面有杯好大杯既特饮,所以就算main course 唔够饱,杯饮品都够嗮。静静地享受个下午茶套餐当lunch 都ok。
下午茶套餐

• 滑蛋猪扒饭
2019-07-18 232 浏览
和民二人前套餐,超丰富超多嘢食,包括一个锅、鸡髀、沙律等等。基本上如果唔系好肚饿,呢餐应该多过两个人食。不过人手唔系好够,想点返杯饮品都要等好耐。食到最後想叫佢上甜品嘅,但叫极都冇人理,最後因为赶时间而放弃个甜品。
基本上如果唔系好肚饿,呢餐应该多过两个人食。
2019-07-09 276 浏览
叫左二个午餐,一个星期一既是日special, $68+10% 包左沙律,茶碗蒸,薄猪排鸡肉天妇罗,一杯蜂蜜生姜饮品。肉的份量刚好,不过可能和民唔使主要做天妇罗,炸物太油,味道系可以既。滑旦猪扒同饭系分开既,不过猪扒可能被酱汁浸湿左,上枱已经唔脆啦。豪华串烧都唔错,有鸡翼,冬菇,鸡肉,牛柳粒等,$79另外加一,可能因为早去既关系,安排的位都几舒服,如果lunch 去就12:15好啲,因为一般到12:30开始要等位啦
2019-07-08
2019-07-03 196 浏览
Overpriced for what they are offering, as the portions are surprisingly small and disappointing. The food quality is not good as well, as there are many better japanese restaurants out there. I have lived near this area for so long but would not bother paying another visit because it just is not worth the money nor try...
2019-05-18 289 浏览
同屋企人黎食个晚饭 一行三人 好彩 母亲节都唔驶排队《照烧鸡沙律》有分半份/全份 图为全份 鸡肉好嫩 生果同蔬菜都新鲜爽口 加埋芝麻酱 不错《樱花虾薄饼》有分半份/全份 图为半份 但都图片只供参考得太离谱 又黑又少虾 卖相好差 味道中规中矩 芝士味浓《豚肉火锅》都几足料 有豚肉 蚬肉 蔬菜 豚肉挺香 易扯开 有蚬肉唔会得个壳 蔬菜都足够解腻《烧鲭鱼》烧得好香 味道甘香 肉质弹口甜品《抹茶&黑蜜小年糕》有成6粒 几烟un 但味道一般 没有味道 只靠糖水浸住 但口感好粗糙既感觉最後$424.6/3位 价钱一般 味道亦一般 卖相麻麻
同屋企人黎食个晚饭 一行三人 好彩 母亲节都唔驶排队

照烧鸡沙律
豚肉火锅
烧鲭鱼
2019-04-26 235 浏览
因为已经食腻晒附近嘅餐厅,所以今次就黎试下远少少嘅「和民」。下午茶$45-60,以依啲餐厅都可接受嘅。因为同朋友黎,所以嗌咗个吉列猪排蛋饭同个牛肉乌冬煲咁嘅嘢。如果嗌可乐嗰啲就可以疯狂任饮,不过都系嗌咗珍珠奶茶同青柠柚子梳打(唔使价钱但无得添饮。份量都ok嘅(以女仔黎讲)唔饱嘅话,杯大杯野饮都饮饱你。不过质素黎讲真系好好好普通,有啲失望。猪排饭有少少嫌唔够热,而个乌冬啲牛肉就好肥。不过杯野饮就唔错,青柠梳打正!
2019-03-28 269 浏览
小牛牛跟小小马晚餐选择很久没吃的和民居食屋在日本算是相当不错又平价的餐厅食物种类选择非常多 锅物 串烧 丼饭 寿司 大阪烧 拉面等等都有来看看今天的菜色炸唐扬外皮酥酥脆脆 内里鲜嫩多汁虽然比上次吃的变小不少但还是会让人想再加点一份珍珠奶茶相当大杯 茶味比奶味重 还算好喝滑蛋猪扒饭滑蛋配上炸猪排 表现不过不失 中规中矩蘑菇披萨🍕Menu 照片还满可口的 谁知道一端上来整个惊呆了右下角的是端上桌的实图和左上Menu上的照片也差太多了吃了一口更是难食的惊人不推荐总体而言环境还算舒适 座位能有自己的空间平日晚上客人很少但食物品质不稳定 素质比过去下滑不少最後记得不要点披萨
小牛牛跟小小马晚餐选择很久没吃的和民居食屋

但食物品质不稳定 素质比过去下滑不少
最後
记得不要点披萨

2019-03-07 172 浏览
Sushi 劲难食!我们叫了6款野,等了很久,仍未到来。於是我主动问他们,但他们回覆:「他们忘记了同厨房,落Order,令我极度失望😞🤦🏼‍♂️🤦🏼‍♀️。」我叫了一支酒水,但很迟才到。下次绝不会,再光顾D间餐厅。D待应,不在楼面,冇人招呼客人☺️
Sushi 劲难食!
我们叫了6款野,等了很久,仍未到来。

我叫了一支酒水,但很迟才到。下次绝不会,再光顾D间餐厅

D待应,不在楼面,冇人招呼客人☺️
2019-03-07
庆祝纪念
纪念日
呢间和民占据奥海城一期的有利位置,照常理应该很旺场,偏偏我们系唔想等位先至会谂起佢。我地七个人个个争住坐埋面,皆因我们有经验。见有新野试,睇张相似鱼生饭多过石头饭,就问下靓女经理生食得唔得,佢居然话得,仲俏皮咁话牛肉生食都得,肚痛唔关佢事,靓女真系讲乜都岩听,风趣幽默确系抵赞!石锅蒜香海鲜饭($78)原盅石锅热腾腾,海鲜黎到已经熟透了(难道是怕我生食?)饭有微微蒜香,海鲜有带子、熟虾、蟹柳粒,仲有爽口黄色粟米粒,色彩缤纷。味道稳阵之余欠惊喜,不过不失水准可以接受。

石锅蒜香海鲜饭($78)
2019-01-18
2018-10-12 264 浏览
今晚老婆黎奥海城接收工兼食晚饭,一万个唔愿意地最後拣选左和民,平时lunch都少食,因为领过佢唔少野!呢间和民晚巿时段都系得小猫三四只,对比起葵芳分店有很大落差就知有伏,既然都洗湿左个头唯有硬住头皮慢慢享受吧!见佢个最平套餐都几丰富,三百几就有齐:寿喜烧牛肉锅、滑蛋猪扒饭便当、玉子烧,半份沙律同角砌三文鱼,仲包埋两杯drinks,就柯打左佢。起菜速度算快,先讲个滑蛋猪用个便当盒上本身无问题,问题系出自待应哥哥单手奉上,令到盒猪扒饭好似打过风一样。卖相唔得唔紧要,食物最後都系食落肚,一切以味道行先,猪扒本身炸过,但俾滑蛋浸住好耐,个猪扒已经淋晒 ,不如唔好炸。牛肉锅同玉子烧平凡到无从挑剔,勉勉强强叫做合格。整体而言一间巿区日式居酒屋晚巿都唔爆场,可想而知系咩质素,难道要推诿於股票巿场暴跌千点影响巿民消费意慾的头上吗?
牛肉寿喜烧锅
牛肉寿喜烧锅
烧玉子
角砌三文鱼
沙律半份
餐饮
2018-10-11
2018-08-19 367 浏览
无食差唔多半年,今日再食心念有无差得咁交关食物质素无乜问题嘅,但系煮果个唔知系咪前世无食过盐🤮果阵咸味系口到洗唔洗唔走,成餐饭都唔想再食野,真系要black list
无食差唔多半年,今日再食心念有无差得咁交关
2018-07-03 844 浏览
肥髀放假,我带埋佢啲好友去室内游戏室玩,玩之前去附近商场食饭,刚好中午人多,攞票都要等15分钟先有位!店内长窄位置放满桌椅,桌椅几迫,而且交枱好似好急,张枱仲好湿好多抹痕,餐牌图文并茂!落单食物陆续到!厚切牛舌盒子饭御膳($118)一个红黑食盒,牛脷片嚡虽然薄但好韧,几片都咬唔开,差!珍珠米饭正常!但牛脷太韧了面豉汤(跟餐)够晒热,但面豉较淡!一般沙律(跟餐)细细碗,蔬菜略乾,油醋汁正常红豆玉子(跟餐)红豆蓉球较实,玉子较硬,应该系分好晒雪入雪柜小朋友食肉肉乌冬&山盛香葱吞拿鱼($88)沙律(跟餐) 另外加了:冷荞麦面($48)肥髀食,份量不大鲑鱼寿司($38)鲑鱼刺身($38)柚子蜜(跟餐)苹果汁($10)冻柠茶(跟餐)食物有好有一般,店员服务就几差,有上错食物,同翻店员讲,佢乜都无回应就拎走错嘅食物,他木无表情又唔回应!仲有埋单时,我同店员讲定要收据(方便写食评,因有啲餐厅唔要求嘅,列印单据店家会收起埋数嘅嘅!)佢攞皮夹比我签名时,皮夹收据系有逐项食物嘅项目嘅,咁我同佢讲要收据,埋好单佢比我嗰张只有总消费金额同QR Code嘅列印单,咁我同番店员讲要有逐项食物名称嗰张,佢又木无表情

面豉汤(跟餐)够晒热,但面豉较淡!一般
沙律(跟餐)细细碗,蔬菜略乾,油醋汁正常

小朋友食
牛肉乌冬

肉肉乌冬&
山盛香葱吞拿鱼($88)
沙律(跟餐)

另外加了:

荞麦面
冷荞麦面($48)肥髀食,份量不大
鲑鱼寿司($38)
鲑鱼刺身($38)
饮品

柚子蜜(跟餐)
苹果汁($10)
冻柠茶(跟餐)

食物有好有一般,店员服务就几差,有上错食物,同翻店员讲,佢乜都无回应就拎走错嘅食物,他木无表情又唔回应!仲有埋单时,我同店员讲定要收据(方便写食评,因有啲餐厅唔要求嘅,列印单据店家会收起埋数嘅嘅!)佢攞皮夹比我签名时,皮夹收据系有逐项食物嘅项目嘅,咁我同佢讲要收据,埋好单佢比我嗰张只有总消费金额同QR Code嘅列印单,咁我同番店员讲要有逐项食物名称嗰张,佢又木无表情咁去印翻比我,虽然我唔知店家店内规矩,但我系睇住有食物项目嗰张单同佢讲要收据,点解会比另一张唔同嘅单据我呢?
咁嘅价钱唔值得

2018-04-06
2018-07-01 377 浏览
我真的没有在一家餐厅这麽生气。上菜速度十分慢,服务态度非常差,食物质素也很不行。服务员爱答不理我真的不知道我是去吃饭还是去受人白眼的还要收我加一。我自己去厨房拿食物都好过。太差了!