2020-04-12 174 浏览
上星期同朋友去铜锣湾食饭, 曾经食过呢间的打边炉, 觉得水准几好, 今次就去试下佢的小菜同串烧。由於疫情关系, 座位唔满, 几阔落, 坐得几舒服。卡位座位有小电视可以睇, 几贴心! 我地叫左2碟前菜同一D串烧。汤品: 清清地的中汤, 冇乜味精味麻辣浮皮呢款凉拌带点酸麻辣, 味道有D似扫街食到的特色重庆小食。猪皮软而爽口。 泰式海生虾生虾几新鲜, 虾肉爽弹,一D都唔梅。同生蒜一齐食增加左味道层次, 好夹。串烧叫得比较多, 等待的时间好彩唔长, 而且全部一齐上。牛舌几香口, 口感偏淋。豚肉带子串听落几高级, 豚肉有点油脂香气, 食落几好味, 亦食到带子, 但味道被豚肉盖过了。 生蚝蚝肉几大粒, 唔会烧到缩晒水, 火候几好。咬落去好juicy, 唔腥, 而且蒜味几香。带子好大只, 几厚肉, 烧的时间掌握得几好。烧白鳝鱼脂被火烧後咇晒出黎, 食落好有鱼脂香味, 肉质实而滑。如果份量多D就更好牛肉瘦肉部份较多, 牛味重。总体黎讲, 串烧都算几好! 可以一试。

卡位座位有小电视可以睇, 几贴心!

我地叫左2碟前菜同一D串烧。
汤品: 清清地的中汤, 冇乜味精味

麻辣浮皮

泰式海生虾

串烧叫得比较多, 等待的时间好彩唔长, 而且全部一齐上。

带子好大只, 几厚肉, 烧的时间掌握得几好。

牛肉瘦肉部份较多, 牛味重。

总体黎讲, 串烧都算几好! 可以一试。
2020-04-07 132 浏览
星期一闷闷地,最近又常常系屋企食饭,所以同老公今晚晚餐想出街食,经过铜锣湾耀华街既百乐中心,众所周知呢到好多层都系食肆之前试过位於八楼既 尚鲜海鲜料理不过之前系食火锅,都很不错,原来都有做串烧和其他小食等等.....一於去试试一进去环境依然乾净企理!有哂消毒设备!令我地食得很放心,坐位都很舒适,卡位仲有电视睇添!我们点了尚鲜海鲜龙虾汤锅 乌冬 海鲜份量都很多,而且新鲜,肉质弹牙!汤底系用原材料淆出来的,味道鲜甜,还有牛油香!!乌冬一食就知唔系便宜货,很滑烟韧!很喜欢!另外点了些串烧芝心牛丸芝心麻糬鸡翼首先要赞一赞芝心牛丸和芝心麻糬,未咬已经见到芝士流了出来(个人很喜欢芝士),店员仲好细心提醒小心一咬太多芝士流出来会好热,果然很多芝士,牛丸弹牙!麻糬烟韧!出色今晚主题是日式串烧居酒屋当然要点埋纸包烧杂菌和日本生啤啦!店里还做紧优惠,适逢今天是星期一,生啤仲有买一送一添!如果去岩时段还有折扣优惠!真系又抵又好味!下次较岩时间再来帮衬
之前试过位於八楼既 尚鲜海鲜料理

我们点了
尚鲜海鲜龙虾汤锅 乌冬
海鲜份量都很多,而且新鲜,肉质弹牙!

另外点了些串烧
芝心牛丸
芝心麻糬
鸡翼

今晚主题是日式串烧居酒屋
当然要点埋纸包烧杂菌和日本生啤啦!

店里还做紧优惠,适逢今天是星期一,生啤仲有买一送一添!

如果去岩时段还有折扣优惠!真系又抵又好味!
下次较岩时间再来帮衬

2020-03-30 58 浏览
今日同朋友黎到位於铜锣湾既尚鲜食晚饭。平时打边炉打得多,今次我同朋友就决定试吓私房菜。我同朋友首先叫咗一个尚鲜毛血旺。毛血旺嘅份量都几大,材料丰富,入面有猪红、牛柏叶、猪膶、猪舌、牛肉、金菇、青瓜等嘅材料。毛血旺非常之麻辣,每样材料都十分入味,尤其当中嘅金菇,将汤底嘅味道同汤汁完全吸收在内。 另外我哋亦都叫咗一啲串烧。烧生蚝上面有蒜蓉同埋香葱,再配上十分鲜甜嘅蚝,回味无穷。烧海虾亦都很不错。虾壳带咸香,而且被轻微烧焦。虾肉亦都爽口弹牙,带鲜甜,非常新鲜。烧芝士狮子狗一咬落去啲芝士味就相当浓烈,好正。牛舌同牛柳粒亦都烧得好香,油份比火烧到出哂黎,相当不错。最後粟米亦都好鲜甜,带焦香,我同朋友都好钟意食。鲜炸蒜香牛蒡可以话系啤酒既最佳餸酒小吃。牛蒡炸得好香好脆,口感非常之正。莲子百合汤则清中带甜,更有助补肺,健康又好饮。

莲子百合汤则清中带甜,更有助补肺,健康又好饮。
2020-03-28 26 浏览
疫情下,出街食饭都想安心啲,就会拣啲设计宽敞啲嘅餐厅,咁啱响facebook见到朋友去咗呢间日本餐厅,见到格局好宽敞,咁我都嚟呢度试下啦!原来呢度除咗有火锅套餐,私房菜,仲有串烧锅物等。 。。想食得简单啲,我哋只系单点咗啲日本料理。先点了一个日式味噌蚝锅🍜来填饱个肚😆,生蚝经酥炸,有6只,对比一般餐厅都算几多生蚝,而且酥炸完浸汤啲粉浆都唔会散开👍,面底系乌冬,汤味好浓,加返啲蒟蒻同萝卜,相对健康清新啲。土匪鸡翼又几似3哥果啲,不过麻香味更浓,我更喜欢。纸包烧野菜 味道较淡口,纯粹系健康之选。之後就点咗啲串烧🍢,谂住坐慢慢坐多阵。烧炸鱼角烧墨鱼丸相信本身系用来做火锅料,但烧嘅手势相当唔错,唔会爆开又唔会燶晒,皮乾内软。玉子烧棒棒中间芝心,但再多啲芝士会更正, 做到满泻效果更好。😋烧鸡肉串鸡肉好嫩,咬落有汁够juicy,新鲜嫩滑,而且唔太咸,空口食啱啱好,唔口渴。烧芝心牛丸呢个最正,芝士爆多,食之前侍应都叫我哋小心一啲,一咬落去标汁跟住标芝士,重要标完芝士後仲系有好多芝士系入面, 而且呢只芝士味比玉子果款更浓香。

土匪鸡翼又几似3哥果啲,不过麻香味更浓,我更喜欢。

纸包烧野菜 味道较淡口,纯粹系健康之选。

之後就点咗啲串烧🍢,谂住坐慢慢坐多阵。

2020-03-27 31 浏览
最爱打边炉,偏偏遇上呢个抗疫时刻,大家都少咗围炉。餐厅应变得好快,即刻推出新菜单,俾客人有多个选择。今晚就试吓 尚烧串烧• 酒魂•拼盘,有烧生蚝丶海虾丶牛柳粒丶牛舌丶芝芯竹轮丶粟米,配冲绳生啤或日本清酒,如果唔嗜酒,可以转洛神花蜂蜜茶或青柠梳打蜂蜜;每位客人都送一碗「润肺健脾汤」,材料有排骨头丶莲子丶百合丶芡实丶蜜枣等… 加埋鲜野菌炒时菜,黑豚肉炒稻庭乌冬,就啱啱好喇~餐後仲有甜品一客知道近排少咗人出街打边炉,所以店家仲介绍咗佢哋嘅外卖边炉餐,餐单可以向facebook睇到,有送货或外卖自取,都几方便喎!
串烧• 酒魂•拼盘
烧生蚝
洛神花蜂蜜茶或丶青柠梳打蜂蜜
润肺健脾汤
鲜野菌炒时菜
黑豚肉炒稻庭乌冬
加埋鲜野菌炒时菜,黑豚肉炒稻庭乌冬,就啱啱好喇~
桂花糕
餐後仲有甜品一客

2020-03-18
2020-03-26 23 浏览
最近去左呢间位於铜锣湾嘅餐厅食晚饭,本身对食物都冇咩期待,只系贪位置够就脚,点知食物嘅味道非常唔错,值得推荐。我地就叫左个 私房菜套餐,非常丰富。首先有一个老火炖汤,非常入味,而且落足料。之後有个刺身拼盘,我特别锺意佢个带子同鲍鱼,非常之鲜甜。接住就有个双色煎海虾,分别系茄汁味同椒盐味,非常有住家嘅感觉。香煎安格斯牛柳粒味道亦非常唔错,食落香口又嫩滑,口感非常好。烧生蚝亦都好好食,非常之鲜美。乌冬抄得非常入味。最後有个桂花糕做甜品,整体而言食物质素相当唔错。

之後有个刺身拼盘,我特别锺意佢个带子同鲍鱼,非常之鲜甜。

烧生蚝亦都好好食,非常之鲜美。

乌冬抄得非常入味。

最後有个桂花糕做甜品,整体而言食物质素相当唔错。

2020-03-26 17 浏览
呢排home office成日都系屋企食饭,当然耐唔耐都要同朋友出去食饭见个面。今次就试吓呢一间尚鲜海鲜火锅料理,系一间食私房菜同埋有火锅嘅店舖嚟嘅。一入到去,见到个环境好舒服,啲卡位系有板隔住嘅,所以私隐度都几高。有趣嘅系,啲卡位入面系有个小小嘅电脑比大家睇㗎! 坐低嘅时候,店员即刻为客人喷上酒精搓手液等我哋清洁双手,做好防疫措施。店员嘅服务态度都好好,好热情咁向我哋介绍佢嘅Menu同埋招牌菜。今次我哋嗌左个花胶炖鸡象拔蚌同埋尚鲜串烧酒云拼盘。先讲咗个花胶炖鸡象拔蚌先,一上菜嘅时候,店员捧咗一大锅虫草花花胶炖鸡汤,望落去已经觉得好足料,劲多花胶同虫草花,好香,饮第一啖嘅时候真系哇咗一声,超级好味!佢哋话如果客人想嗌呢一个汤,系要预先订位架! 因为店舖要用3-4个钟去熬呢煲汤,真系落足心机同时间。再加上象拔蚌刺身非常鲜甜,呢个配搭真系一流!个汤都几大㗎,可以分到七至八碗。如果要打边炉,大家可以选择每人饮咗一碗汤,再加上汤打边炉,一举两得。另外串烧拼盘都非常吸引,有烧海虾,烧生蚝,烧牛柳粒,烧牛舌等等。我觉得最好食系串烧牛舌,好入味同埋好厚,口感一流。加埋一人一杯冲绳生啤,真系好好嘅配搭
另外串烧拼盘都非常吸引,有烧海虾,烧生蚝,烧牛柳粒,烧牛舌等等。我觉得最好食系串烧牛舌,好入味同埋好厚,口感一流。加埋一人一杯冲绳生啤,真系好好嘅配搭。
值得一提嘅系,尚鲜呢排做紧promotion,每晚嘅9:30之後,可以每人$99去享用啤酒放题,咁大家食完饭想搵下场,或者收咗工想倾吓计,就可以上嚟度𣈱饮喇!

2020-03-15
  • 虫草花花胶汤
2020-03-24 21 浏览
放完工就想同朋友啤一啤,知道呢度有串烧拼盘,价钱都几抵,就黎左二人世畀啦!等既期间有两碗清肺既汤,好滋润。拼盘有我中意既烧蚝,烧得熟又唔老,有CORN,最中意食烧CORN,唔洗去BBQ都有得食,真好!个芝心狮子狗先正呀,流心架!牛肉串同牛舌串都好唔错!当然唔少得海虾串烧啦!食完D虾我地都好中意,就追加左一碟黎饮啤酒啦!系OKINAWA既啤酒。只得小食唔系好饱,就叫左个药膳醉鸡窝,里面有乌冬,相当饱肚,乌冬食落似手打,好弹牙。个汤底好好饮,药材味唔重,岩我!饮落有少少酒味,唔错!鸡既份量都唔少,同埋好嫩滑呢!连龙眼乾同DATES呢D我平时唔食既野我都食左唔少,煮到好淋,好入味。呢度既服务都唔错呀!
2020-03-24
2020-03-17 40 浏览
近排易情稍为缓和,铜锣湾耀华街百乐中心好多人排队!本身想上黎谂住打边炉但系都有啲担心,所以尚鲜唔一定要打边炉,仲有串烧食! 有个串烧拼盘几抵食!$169蚊包咗两杯生啤,正呀!!烧生蚝生蚝非常饱满!又用左好多蒜香,非常浓郁又入味!烧海虾,烧得刚好,虾既精华仲能保持到!虾肉几新鲜,够哂爽弹,带点点麻辣感,正呀!芝士狮子加,内有半溶芝士,几香滑。烧牛舌粒,已放上少少调味粉,带起惹味感。烧栗米几香甜!整体非常抵食!

烧生蚝生蚝非常饱满!又用左好多蒜香,非常浓郁又入味!

芝士狮子加,内有半溶芝士,几香滑。
2020-03-13 31 浏览
放左工想同朋友饮杯野就上左嚟百乐中心呢间海鲜料理。吹水就紧系要叫返啲串烧,一边倾一边咬下咬下啦$169 有咁多款都几开心话明居酒屋酒类选择都真系几多岩哂酒鬼唔饮酒仲有自家制洛神花茶,感觉好似几健康拼盘嚟啦都几大份,佢啲烧蚝好新鲜好肥美虾🦐都好新鲜爽口调味唔会好重,食到海鲜嘅鲜味烧牛柳粒都好好味唔会咬唔到,面头少少盐就好惹味再嚟一个水煮牛肉有芝士肠,黑木耳,牛柏叶,猪红同金菇 唔太辣用嚟送饭就好 仲有个桂花大菜糕做甜品
放左工想同朋友饮杯野就上左嚟百乐中心呢间海鲜料理。
吹水就紧系要叫返啲串烧,一边倾一边咬下咬下啦

$169 有咁多款都几开心

话明居酒屋酒类选择都真系几多
岩哂酒鬼

唔饮酒仲有自家制洛神花茶,感觉好似几健康

拼盘嚟啦都几大份,佢啲烧蚝好新鲜好肥美

虾🦐都好新鲜爽口
调味唔会好重,食到海鲜嘅鲜味
烧牛柳粒都好好味

唔会咬唔到,面头少少盐就好惹味

再嚟一个水煮牛肉
有芝士肠,黑木耳,牛柏叶,猪红同金菇
唔太辣

用嚟送饭就好
仲有个桂花大菜糕做甜品

2020-03-10 36 浏览
好耐冇吃过好西,都要抖一抖气,为自己refresh 下。系时代广场影完过百只公仔打卡之後,就去左百乐中心医肚!呢间有打边炉,私房菜,烧烤,大家就可以每样试少少!1.串烧酒云拼盘蒜蓉生蚝🦪仲系好大只,岩晒吾钟意滑嘟嘟个种质感。烧海虾有少少海盐,香脆可口。烧牛柳粒一咬落去,有油脂,而且仲系爽口。烧芝士狮子狗卷入面系流心芝士,有惊喜!仲有烧粟米同牛舌!2.豚肉炒乌冬好野味!啲豚肉系薄切,而且都好大块,有6,7块,每一口乌冬都有肉送。啲乌冬系幼滑细腻,十分爽口。3.日本清酒煮蚬啲蚬好乾净,冇沙。下面仲有啲似濑粉嘅粉线!几新奇。不过,我佢汤底太重胡椒味,食落有点辣!4.甜品-桂花糕5.特别推介店员特别推出莲子百合,系对抗肺炎必饮嘅汤水,对肺非常好,又冇味精!6.饮料-洛神花蜂蜜茶 比较清清地,仲有助安眠嘅效果。不过接受到洛神花嘅味先好叫。如果唔锺意洛神花蜂蜜茶就可以叫青柠梳打,酸酸味味非常开胃!
呢间有打边炉,私房菜,烧烤,大家就可以每样试少少!

1.串烧酒云拼盘

2.豚肉炒乌冬

3.日本清酒煮蚬

4.甜品-桂花糕

5.特别推介

6.饮料
-洛神花蜂蜜茶

2020-03-09 34 浏览
呢排因为老婆话想食私房菜,咁啱佢就喺香港岛嗰边返工,又近铜锣湾,所以就喺附近搵吓有啲乜嘢私房菜食,老婆约咗我喺时代广场附近,原来有间食府叫尚鲜,呢间之前主打系打边炉,不过原来有其他菜式拣,我们就选择私房二人晚餐,睇餐牌已觉好丰富。价钱亦都好抵食,主要系食海鲜,基本上龙虾丶圣子丶海大虾丶扇贝丶大蚬等等,肯定够饱,而且每道菜式都与别不同,又有生啤系冲绳嘅生啤酒买一送一,精选晚餐私房菜晚餐有以下几样嘢食,首先你个川贝海椰炖鳄鱼排汤,呢个汤味道浓厚,好足料的感觉,头盘系刺身,真系好新鲜,好付合呢间餐厅的名字「尚鲜」!蒜香烧生蚝真系好惹味,豚肉炒乌冬,乌冬好幼细,炒得好入味,煎安格斯牛柳粒,呢道系我最喜欢,入口即浴,双式煎活海虾,有甜味又有棘味,口感丰富,桂花糕又系自家制。值得一提的原来仲有火锅配料外卖,好方便系屋企打边炉又唔使谂买咩配料,因为已经乜都有,而且用料新鲜,而汤底又用上等的汤料制成,又好味健康。
基本上龙虾丶圣子丶海大虾丶扇贝丶大蚬等等,

• 川贝海底椰炖响螺汤
2020-03-09 31 浏览
白鳝新鲜份量挺多, 而且厨师刀工一流, 完全食唔到有骨。百花酿油条即叫即炸, 即食香脆唔油腻, 浸汤食亦保持咬口。食海鲜最紧要新鲜 ,而桂花蚌和珊瑚蚌同时做到新鲜嘅要求, 放在汤里短时间灼一灼, 已先甜爽口豚肉片亦有香浓嘅猪味。肥牛点了,手切牛边位, 肉味香浓, 不过如果可以厚一点,就更加有咬口
白鳝新鲜份量挺多, 而且厨师刀工一流, 完全食唔到有骨

白鳝片

百花酿油条即叫即炸, 即食香脆唔油腻, 浸汤食亦保持咬口。
百花酿油条

桂花蚌珊瑚蚌

豚肉片亦有香浓嘅猪味。

白鳝片
百花酿油条