2020-09-10 27 浏览
同男朋友系屋企想打边炉但系又唔想咁烦周围买配料,就上网见到尚鲜有几多好评,就一於试吓~我哋就拣咗呢个外卖火锅set $398 包汤底,海鲜,肉类,同埋蔬菜等等 餐厅将啲食物包装得好靓,完全唔会话流晒啲汁出嚟汤底方面有三种,我哋拣咗姬松茸冬瓜汤~拎外卖嗰阵啲汤仲系热辣辣!餐厅包装得好好,好方便拎!倒左汤底同配料一齐就Ok!海鲜方面就有圣子,花甲,生蚝,虾等等~ 食物个样同埋都好新鲜~ 又够大只,好有鲜味饺子,云吞都各有两粒,仲有四粒手打丸~正正常常冇乜特别~仲有黑豚猪肉同埋猪润!猪肉够肥,入口好香~但薄切唔会太油! 猪润唔腥仲有啲姜汁味,重点够新鲜,好食点少得手切安格斯~ 睇个样都觉得牛肉好靓,油脂分布好均匀,果然食落好有牛肉味,好香份量就比想像中多,正!油脂好靓!蔬菜盘都冇呃人,份量好多!餐厅仲提供埋啲酱料,有时有,葱,辣椒,蒜头同埋芫荽都有!真系啱晒懒人,开个炉就可以食得总括嚟讲觉得好高质,分量多到两个人都食唔晒冇得出街食嘅情况之下,喺屋企都一样可以食到高质火锅

餐厅将啲食物包装得好靓,完全唔会话流晒啲汁出嚟

倒左汤底同配料一齐就Ok!

饺子,云吞都各有两粒,仲有四粒手打丸
~正正常常冇乜特别~

仲有黑豚猪肉同埋猪润!猪肉够肥,入口好香~但薄切唔会太油!
猪润唔腥仲有啲姜汁味,重点够新鲜,好食

份量就比想像中多,正!

油脂好靓!

蔬菜盘都冇呃人,份量好多!

总括嚟讲觉得好高质,分量多到两个人都食唔晒
冇得出街食嘅情况之下,喺屋企都一样可以食到高质火锅

2020-07-10 539 浏览
由疫情爆发後都减少左好多出去食饭见疫情稍为缓和就要约友人聚旧 重点紧系要食好野啦🤩餐厅店员会为你量度体温+用喷雾消毒你双手🙌🏻入到去个环境好舒适 唔会太嘈好适合同一大班朋友食下野饮下野🍻chill下叫左个星级set🤭岩哂我呢d选择困难症ge 人🔸冷盘- 清酒鲍鱼+泰式生虾好开胃 鲍鱼好弹牙👍🏼🔹汤底- 因为友人唔食辣,而我又无辣不欢(少辣😂)所以分别叫姫松茸冬瓜+血池麻辣汤姫松茸汤配埋堆蔬菜萝卜食🥬好清甜血池麻辣汤 唔系净系食到个种麻同劲放辣椒个种🔸海鲜- 海虾🦐+圣子皇+鳝片🐠+大蚬个摆盘摆得唔错食落仲系好新鲜最钟意系圣子王 好爽口👍🏼🔹手切安格斯牛单睇d纹路已经觉得好吸引😍食落紧系相当唔错啦🔸鲜打猪肉丸+墨鱼丸🔹木耳鲜虾云吞🔸猪三毛(猪红+猪皮+芝心狮子狗卷+脆皮芝士肠)🔹蔬菜野菌盒食咁多肉类 点都要有番d蔬菜中和一下🔸稻庭乌冬💬整体黎讲,餐厅食材同环境都算高质值得一提,店员服务态度好好同细心除会主动帮你添水之外仲会帮你隔油👍🏼👍🏼下次一定会再黎💪🏼💪🏼
由疫情爆发後都减少左好多出去食饭

好适合同一大班朋友食下野饮下野🍻chill下
叫左个星级set🤭岩哂我呢d选择困难症ge 人

🔸冷盘- 清酒鲍鱼+泰式生虾
好开胃 鲍鱼好弹牙👍🏼
🔹汤底- 因为友人唔食辣,而我又无辣不欢(少辣😂)
所以分别叫姫松茸冬瓜+血池麻辣汤

单睇d纹路已经觉得好吸引😍
食落紧系相当唔错啦
🔸鲜打猪肉丸+墨鱼丸
🔹木耳鲜虾云吞
🔸猪三毛(猪红+猪皮+芝心狮子狗卷+脆皮芝士肠)
🔹蔬菜野菌盒
食咁多肉类 点都要有番d蔬菜中和一下
🔸稻庭乌冬

💬整体黎讲,餐厅食材同环境都算高质
值得一提,店员服务态度好好同细心
除会主动帮你添水之外
仲会帮你隔油👍🏼👍🏼
下次一定会再黎💪🏼💪🏼
2020-05-26 1526 浏览
升级自选套餐$328一位呢款套餐系专比一啲唔系好想谂食咩嘅人选择即是像我这款🤣🤣咩都想食一啲首先黎个冷盘先有清酒鲍鱼、泰式生虾 大大只嘅生虾配上蒜片同埋辣椒🌶️片。呢个套餐可以拣两款唔同嘅汤底我哋今次就点左姫松茸冬瓜汤底加血池麻辣汤底有辣有唔辣,任君选择!麻辣汤底真系几正,少少麻够胆可试试。海鲜方面,有海虾,圣子王,鳝片仲有大蚬令人惊讶嘅大海虾,大片圣子我最锺意嘅系新鲜又弹牙嘅鳝片。一嚟到见到手切安格斯牛吸引着,啲牛真系好靓,脂肪分布好平均,食落真系超有牛嘅味道到我最锺意食嘅丸子同埋饺子啦,上碟方法真系好特别,系用cup cake stand 放上绝对系港女打卡必备❤️❤️❤️唔好笑我大乡里,真系影咗好多张相。佢啲云吞真系好特别系木耳鲜虾云吞有健康,食落入面嘅虾仲好新鲜弹牙。喜欢食内脏嘅人有福啦,因为呢个套餐入面有埋珠江猪血同埋猪皮 ,配辣嗰个汤底就最适合呢最尾叫埋个到庭乌冬就啱啱好够晒饱又满足。服务员招呼都好周到系咁帮我夹油同埋清理碗碟唯一不足之处系呢度冷气唔够大。呢个套餐加$38有啤酒同汽水任饮, $58更加有埋清酒汽水任饮,今次揸车无饮酒,下次有机会再黎。
升级自选套餐$328一位
呢款套餐系专比一啲唔系好想谂食咩嘅人选择
即是像我这款🤣🤣
咩都想食一啲
首先黎个冷盘先
有清酒鲍鱼、泰式生虾
大大只嘅生虾配上蒜片同埋辣椒🌶️片

呢个套餐可以拣两款唔同嘅汤底
我哋今次就点左姫松茸冬瓜汤底加血池麻辣汤底
有辣有唔辣,任君选择!
麻辣汤底真系几正,少少麻够胆可试试

海鲜方面,有海虾,圣子王,鳝片仲有大蚬
令人惊讶嘅大海虾,大片圣子
我最锺意嘅系新鲜又弹牙嘅鳝片

绝对系港女打卡必备❤️❤️❤️
唔好笑我大乡里,真系影咗好多张相

佢啲云吞真系好特别系木耳鲜虾云吞
有健康,食落入面嘅虾仲好新鲜弹牙

最尾叫埋个到庭乌冬就啱啱好够晒饱又满足

服务员招呼都好周到
系咁帮我夹油同埋清理碗碟
唯一不足之处系呢度冷气唔够大

火锅汤底
前菜及靓牛
2020-05-26
(尚鲜海鲜料理)位置在佐敦道吴松街23号的幸福商业大厦,大堂比较狭长装潢简朴,整幢大厦只有一间食肆,其余均作写字楼用途。餐厅位置不太容易寻找,不太熟悉佐敦的朋友需要事前做一做research。店舖占地一楼全层,食客可以享受一个较安静舒适嘅用膳环境,而且系一间黄店,门口有Pepe,亦做足所有防疫措施,门外放有消毒搓手液,贴有告示,恕不招待客人如过去14日曾经外游或曾有发烧咳嗽等徵状,所以可以安心在此用膳。冲绳生啤祭,买一送一!虽然而家冇得去日本,都要Have a taste like Japanese!友人预先与告知餐厅我们的预算budget大约$300元,大厨安排此款八道菜的Omakase,$278蚊/位。三色刺身拼盘,油金鱼(右)、帆立贝(中)、矶煮鲍鱼(左)。需要特别赞一赞嘅系每一粒每粒帆立贝都夹住柠檬片,增添清爽口感。矶煮鲍鱼的(溏心)做得颇出色,放入口咀嚼时布满鲍鱼浓浓香气,回甘。蒜香烧生蚝,肉质饱满,份量十足,很大只,惟个人认为蒜香一般,可以多刨一些蒜粒,提升层次。双色活海虾(上) 茄汁海虾,选用优质浓郁鲜茄膏,加上有煎封效果,特别香口,口感似不会像阿活焗猪扒饭的死甜假酸味。

酱油煎封海虾(下),酱油香气迫人,虾壳位置充满酱香,略咸,不过足够惹味。

煎安格斯牛柳粒,肉质颇紮实有嚼劲,表面煎至微焦,脆口,牛肉香气除空气中飘荡。

黑豚肉炒稻庭乌冬,镬气十足,油份略重,入口顺滑。

养生炖汤 - 鳄鱼骨炖瘦肉,滋阴益气。
2020-04-21 801 浏览
行过佐敦想揾吓新嘢食,就黎咗呢间尚鲜。环境阔落舒适,人流都唔多,但食物同服务态度都唔错🥰🍢 串烧酒魂拼盘 $169惊喜又抵食嘅拼盘,有盐烧海虾、烧粟米、芝芯狮子狗、厚切牛舌、安格斯牛粒、蒜香烧蚝,仲有酒饮添。🍤 海虾烧到啲壳都卜卜脆😋🌽 粟米有好香牛油味,烧得好香,唔水锺意粟米嘅我都话正!🍡芝芯狮子狗超好味,芝士超多,烧到拉丝好正!👅 牛舌好厚但一啲都唔难咬唔un! 第一次食咁软熟嘅牛舌,好锺意☺️🥩 牛柳粒比牛舌更正,味道香浓,烧烤风味,系我最爱!🦪 蒜香烧蚝味道好鲜味又肥美!蒜味非常香😋日式味噌蚝锅 $129/锅我个人其实唔系特别锺意味噌,但朋友推荐就试吓啦~估唔到佢同蚝系咁夹咖!煮到啲蚝好软熟,咬落啖啖肉、好肥美,锅入面仲有瓜、苣蒻等等,好饱肚。🐥土匪鸡翼 $26/2只土匪鸡翼嘅花椒味非常香非常突出,而我鸡翼好大只👍🏻🍡鸡皮墨鱼卷 $39/串厨师超细心,将每块鸡皮都刮走晒啲脂肪,女仔食呢个都完全冇压力,而且加咗墨鱼丸仲更加弹牙,比普通烧鸡皮正!🧁芝心麻薯 $24/串芝心麻薯对我黎讲系一个甜品,结束呢一餐嘅完美句号。麻薯甜甜哋,入面个芝心嘅部分咬住可以拉到好长好正!呢间餐厅真心推介,

🍢 串烧酒魂拼盘 $169

🍤 海虾烧到啲壳都卜卜脆😋
🌽 粟米有好香牛油味,烧得好香,唔水锺意粟米嘅我都话正!
🍡芝芯狮子狗超好味,芝士超多,烧到拉丝好正!
🥩 牛柳粒比牛舌更正,味道香浓,烧烤风味,系我最爱!
🦪 蒜香烧蚝味道好鲜味又肥美!蒜味非常香😋

日式味噌蚝锅 $129/锅

🐥土匪鸡翼 $26/2只
土匪鸡翼嘅花椒味非常香非常突出,而我鸡翼好大只👍🏻

🍡鸡皮墨鱼卷 $39/串

🧁芝心麻薯 $24/串

呢间餐厅真心推介,我自己都一定会再食😋
2020-04-20
  • 日式味噌蚝锅
  • 芝芯麻薯
  • 土匪鸡翼
  • 鸡皮墨鱼卷
  • 串烧拼盘
2020-09-09 0 浏览
好耐冇打边炉啦,起码自从禁夜晚堂食之後都几十日啦,开放堂食後乜都要再试一次,中式茶楼,西式餐厅,泰式,越式,火锅,因为有啲嘢真系要喺舖头食先有气氛嘛,好似今晚喺『尚鲜』都有唔少食客陪伴,咁样先至系吖嘛。唔想动脑筋散嗌,叫咗个星级套餐,贪佢乜都有。『泰式生虾』和『清酒鲍鱼』是呢餐的头盘,好开心,虾大只又弹牙,鲍鱼同样弹牙兼有啖啖清酒之香,铺头又细心切成片,方便客人食用。问咗我哋知道唔系好食得辣,就推介咗姬松茸冬瓜同埋有机田园杂菜汤两个汤底,而唔拣血池麻辣汤。而姬松茸汤底喺未落嘢之前系可以当汤饮嘅,真系好清香,成个人爽晒。海鲜有我锺意的大扇贝(有时可能系大蛏子,生蚝视乎供应),大虾,大蚬,鳝片,全部新鲜好味,谂住可以再多D就好啦,又有手切安格斯牛,其他仲有摆盘好靓,好似叹high tea 咁嘅猪红,猪皮,猪润,又有鲜打猪肉,墨鱼丸,仲有鲜虾水饺,及特别嘅芝心狮子狗卷……丰富又满足的一餐。

2020-09-03 0 浏览
之前都食过呢间嘅火锅,但而家疫情关系,我哋都冇得夜晚打边炉🙈🙈 所以我哋就试吓佢新出嘅外卖~私房菜!😎日式味增蚝汤🦪佢好细心咁分开汤同配料,而且有保鲜纸包好。味增汤底好有海鲜味,配上少量嘅蚝仔、粉丝同黑木耳。配搭同味道几特别!只系我觉得份量比较少,大约系一人份量。建议餐牌上可写上人数分量。串烧拼盘😜我哋亦试咗几款唔同嘅串烧~比较好味嘅系鱿鱼圈串。可惜拎到返到屋企已经冇咁热,可能现场食、热辣辣会比较好😂😂蒜蓉炒杂菜中规中矩,有日式小店炒出嚟嘅味道🤣🤣 分量亦OK😂我觉得呢间餐厅都系打边炉比较好😛 私房菜始终欠缺一番风味😌 但既然而家疫情严重,我地最好都系乖乖留系屋企。而家暂时忍下口吧😹

日式味增蚝汤🦪

串烧拼盘😜

蒜蓉炒杂菜
中规中矩,有日式小店炒出嚟嘅味道🤣🤣 分量亦OK😂

我觉得呢间餐厅都系打边炉比较好😛 私房菜始终欠缺一番风味😌

2020-09-01 18 浏览
之前来过这间火锅店,上次觉得食物不错而且很新鲜,想不到原来有私房菜呢,所以今次买了点外卖回家吃。煎蚝饼蚝仔大大粒,很饱满,配上鸡蛋煎香後,火候刚刚好,带回家吃,仍然不失风味,下次想在店家吃新鲜现制的,相信更好味。蘑菇炒菜菜和蘑菇的份量也不少,而且菜很新鲜, 十分翠绿,配上蘑菇後,让这一道菜更添不同的口感。串烧我还点了一些全消呢,有烧鱿鱼、烧螺头和鸡肾。鱿鱼非常厚肉,而且带有淡淡的焦香,相当惹味!鸡肾烟烟银银,还有一些香料味呢,而螺头也是大大只,咬下时很爽口!相信现场即烧即食更加美味。上网见到还有其他的餸菜也看似美味,下次还想再来试试,希望疫情快点过去吧。
之前来过这间火锅店,上次觉得食物不错

煎蚝饼

蘑菇炒菜

串烧
我还点了一些全消呢,有烧鱿鱼、烧螺头和鸡肾。

鱿鱼非常厚肉,而且带有淡淡的焦香,相当惹味!

相信现场即烧即食更加美味。

2020-08-31 11 浏览
依排我地都系work from home,夜晚又冇得出街食饭,真系无左唔少乐趣🙊🙈🙈 好彩今晚有人为我送上外卖,咁我就唔洗煮啦👏🏻👏🏻都忙左成日,其实唔想食太多野,咁啱见有有串烧👍🏻👍🏻 依款几特别,好似系鸡肉串,几有口感!我地一人一串🙃🙃 仲有其他海鲜串,我就无食,但见屋企人食都几ok🤣 我地仲自己加左d泰式辣酱,又开左罐啤酒咁,chill❣️除左串烧,仲有个炒杂菜。因为我地放左一段时间先食,所以我地炒一炒佢,咁就热d😅😅😅 依间餐厅其实出名系火锅。拎外卖既时候见佢餐厅入边环境都唔错。睇下个火锅餐牌,有好多唔同种类嘅海鲜餐。等迟d政府放宽咗,搵机会黎打边炉都唔错😎😎🧚🏻

外卖自取
2020-08-21 23 浏览
今次食咗呢间尚鲜😋果然佢嘅嘢食都好新鲜。饺子的味道顿时在口里化成美味,各种丸有不同的口味手切安格斯牛肥而不腻,香浓多汁又爽滑,绝对系火锅的拍档黄沙猪膶嘅口感与普通嘅猪膶并不一样,佢入口粉嫩佢入口粉嫩又爽口,好适合大众嘅口味😋猪颈肉嘅肉好瘦,相信脂肪含量甚低😚相信大家都会锺意食🥰整体来说,食材好新鲜。不过可能食物嘅价钱有少少贵。间唔中食一餐都未尝唔系一件好事💖所以都推荐大家去试吓呢间火锅店
今次食咗呢间尚鲜😋果然佢嘅嘢食都好新鲜。
饺子的味道顿时在口里化成美味,各种丸有不同的口味

手切安格斯牛肥而不腻,香浓多汁又爽滑,绝对系火锅的拍档

猪颈肉嘅肉好瘦,相信脂肪含量甚低😚相信大家都会锺意食🥰

整体来说,食材好新鲜。
不过可能食物嘅价钱有少少贵。
间唔中食一餐都未尝唔系一件好事💖
所以都推荐大家去试吓呢间火锅
2020-08-19
外卖自取
  • 手切安格斯牛
今日突然好想打边炉,但依家晚市禁堂食唯有出去买外卖 ,醒起之前朋友带我去过佐敦一间隐世火锅店,就去睇下,结果真系有外卖火锅,真系人生第一次试,侍应哥哥好快手就将所有野装落纸盒,仲比左超大包汤包我拎番屋企倒落去好快就食得,真系好方便呀,而且佢地用纸袋、纸盒装所有野,够哂环保火锅料全部好新鲜,手切安格斯牛食落冇渣,肥瘦皆宜又重牛味;猪颈肉食落特别爽口,而黄沙猪润同平时食开既唔同,爽脆松软好食不实硬,食时口感嫩滑;而汤底我拣左姫松茸冬瓜汤,非常足料,店舖分开装,拎番屋企时连清汤一齐倒落汤就大功告成啦

手切安格斯牛

猪颈肉+黄沙猪润
2020-08-19
手切安格斯牛
猪颈肉+黄沙猪润
2020-08-10 20 浏览
本来想谂住同朋友打边炉,不过见到佢有个私房宴套餐好似几吸引,每位都只系$348,真系劲抵食!花胶姬松茸炖鸡汤好好饮,非常足料,好补身,饮完成个身都热哂,好少喺街饮到好似啊妈煲咁足料既花胶鸡汤,块花胶好大下。金银蒜葛丝蒸扇贝,开头以为系传统果d粉丝蒸扇贝,点知原来系用类似薯粉既粉伴蒸,第一次咁样食,感觉好新鲜,几有咬口,d粉几入味,个扇贝蒸得啱啱好,好滑。爆脆炸生蚝,外面好脆,入面好多汁,好有鲜味。避风塘炒蟹,都好好食,d蟹啖啖肉,不枉我拆蟹拆得咁辛苦。露荀松露炒双蚌,d珊瑚蚌同桂花蚌仲好食过酒楼,好爽口,唔会韧。龙虾蒸荷叶饭,个龙虾又系啖啖肉既,个荷叶饭都唔输,个汁唔会好稀,又唔会太杰,调味又啱啱好。清蒸大海班,条鱼又蒸得几滑因为已经食到好饱,唔想浪费食物,所以个虫松花浸时蔬减咗份量,仲打包咗个手撕鸡番屋企,佢地外卖盒唔系用胶盒,几欣赏佢地为环保出一分力。

爆脆炸生蚝,外面好脆,入面好多汁,好有鲜味。
避风塘炒蟹,都好好食,d蟹啖啖肉,不枉我拆蟹拆得咁辛苦。
清蒸大海班,条鱼又蒸得几滑

2020-08-06 23 浏览
最近因为限聚令嘅问题已经好耐好耐无见过啲朋友日日喺屋企食饭食都唔知道想食咩,今日我哋终於的起心肝出去买「外卖」😂😂😂最後谂咗好耐我哋决定直接打边炉我哋点左一个二人海鲜餐$398 汤底有两款拣,但系因为我唔食得辣,所以最後拣咗姬松茸冬瓜汤,汤包俾我嘅时候汤水同埋配料都系分开,返到去直接加热就已经可以打边炉个汤都几浓郁,建议可以饮几啖先,之後再加鸡汤打边炉海鲜盛 - 花甲,海虾,白鳝片,广岛蚝,带子全部都系每样两件,海鲜都几新鲜返到屋企食嘅时候都冇腥味。手切安格斯牛肉 - 牛肉油花香味十足,而且入口好嫩滑。另外因为外卖自取,重送份安格斯牛肉,啱晒食肉兽既男朋友虽然呢个系1-2人嘅份量,但系我同男朋友都觉得好饱。
最近因为限聚令嘅问题已经好耐好耐无见过啲朋友
最後谂咗好耐我哋决定直接打边炉

我哋点左一个二人海鲜餐$398

个汤都几浓郁,建议可以饮几啖先,之後再加鸡汤打边炉

海鲜盛 - 花甲,海虾,白鳝片,广岛蚝,带子
全部都系每样两件,海鲜都几新鲜返到屋企食嘅时候都冇腥味。

手切安格斯牛肉 - 牛肉油花香味十足,而且入口好嫩滑。

另外因为外卖自取,重送份安格斯牛肉,啱晒食肉兽既男朋友

虽然呢个系1-2人嘅份量,但系我同男朋友都觉得好饱。