6天前 1 浏览
天气咁冻,除左打边炉都唔知食咩好了。谂起放工返屋企,街市又关左超市又无咩新鲜野买个几灰。同朋友倾开,佢即刻介绍左间正野黎,挽救返我灰左成日既心情!最紧要价钱唔贵,而且都好方便,二人餐一个女仔拎返屋企都唔会太重,但款式多多,真心要encore !姬松茸冬瓜汤首先想讲个汤底,真系好香好正!有姬松茸、冬瓜同猪肉,d汤另上,一倒出黎d姬松茸味香到成间屋都系,最重要系佢个汤底唔系味精野,可以一路打边边一路饮,仲愈打愈浓味!d冬瓜亦都吸收哂d精华,美味!海鲜盛 (带子、大花甲、海虾、白鳝片、广岛蚝)虽然个餐只系$398,但绝对唔会只系比两只虾毛仔你。睇张相都知佢丰富。当中最欣赏系粒带子,大大粒,好肥美呀!大花甲、海虾都唔错,食得出系新鲜野,亦处理乾净唔系食到成口沙。手切安格斯好开心好开心好开心!本身个餐包一份安格斯,外卖自取再送多一份,好满足呀!见到佢d颜色、纹路都知系正野,渌熟左依照有牛味亦好够腍,两个人食两客先至岩岩好。自家制四宝丸+手工云吞西菜饺 最欣赏粒虾丸同墨鱼丸,够哂弹牙仲食到粒粒tim! 云吞同饺亦都好有心思有自家手工野,唔系出面超市急冻个d颓野,认真有heart!黑豚片+黄沙猪润

姬松茸冬瓜汤

海鲜盛 (带子、大花甲、海虾、白鳝片、广岛蚝)

手切安格斯

自家制四宝丸+手工云吞西菜饺

黑豚片+黄沙猪润
成个餐最想大赞既系个黑豚片,望落个样肥肥地,但食落一d都唔腻,而且仲觉得岩岩好!好彩佢肥瘦相间,个口感先会咁正。而黄沙猪润份量亦都好足,估唔到二人餐都有d咁新鲜既货色。

田园盛
食左咁多肉都要d菜中和下既,同点缀下个汤底。食材新鲜基本上无得输架啦。

两个人食到大满足,连公仔面都唔驶落。食完再嗒多啖汤,真系唔讲我笑,正到呢。。。。。。呢个价钱呢个质素,朋友真系无介绍错,真系自己去街市买都差唔多呀。
2021-01-11
外卖自取
还有差不多两个星期便到12月的工作旺季,到时一定会忙得不可开交。趁着今天工作不是十分忙,特意来一个早放工,及时行乐,来一个火锅晚餐。尚鲜海鲜料理位於佐敦吴蚣街幸福商业大厦。从佐敦地铁站A出口走5分钟便到达,十分方便。疫情影响,餐厅也十分贴心,安排了食客一台一台分开坐,而且枱与枱之间有板间,令我们食得安心。我们一行2人点了星之选套餐。清酒鲍鱼 / 泰式生虾(⭐⭐⭐⭐💢)泰式生虾肉质结实,配上泰式酸辣汁,十分开胃。清酒鲍鱼吃起来弹牙,散发着淡淡的清酒香味。 98三高茶什菌素锅 / 姬松茸冬瓜汤(⭐⭐⭐⭐⭐)对於眼阔肚窄的我们,双拼火锅汤底无疑是一个好选择。用茶包做汤底真的是第一次见,这个三高茶杂菌汤味道比较清淡,用来配海鲜就最适合不过,不会盖过海鲜的鲜味。另外的姬松茸冬瓜汤比较香浓。姬松茸是公认的健康食物,吸收了汤底的精华,令人停不了口。手切安格斯牛(⭐⭐⭐⭐⭐)火锅当然要点些肉类,大啖大啖吃才高兴。安格斯牛脂肪分布平均,而且薄身,大约一分钟便熟透。吃起来肉质地较为软身,味道浓郁。牛肉吸收了汤底的精华,不用酱油也十分入味。海鲜拼盘 (⭐⭐⭐⭐⭐)这个海鲜拼盘十分丰富,包括了扇贝,鳝片,海虾

我们一行2人点了星之选套餐。

清酒鲍鱼 / 泰式生虾(⭐⭐⭐⭐💢)
清酒鲍鱼 / 泰式生虾

98三高茶什菌素锅 / 姬松茸冬瓜汤(⭐⭐⭐⭐⭐)

98三高茶什菌素锅 / 姬松茸冬瓜汤

手切安格斯牛(⭐⭐⭐⭐⭐)
手切安格斯牛

海鲜拼盘 (⭐⭐⭐⭐⭐)
这个海鲜拼盘十分丰富,包括了扇贝,鳝片,海虾和大蚬等等。是二人份量,每人每样有一份。
海鲜拼盘
扇贝新鲜而且肉厚,大约五至六分钟便熟透。吃起来肉质十分鲜甜,而且有海水味。大蚬大约五至六分钟便可以,都不算太缩水吃起来有嚼口。其中最欣赏海虾,大只而且肉质结实,吃起来十分弹牙可口。
海鲜拼盘

鲜打肉丸 / 木耳鲜虾云吞(⭐⭐⭐⭐💢)
手打肉丸肉质弹牙,能吃得出材料的鲜味,一般雪藏机器制造的完全比不上。另外的鲜虾云吞馅料十足,虾肉弹牙,因为加入了木耳的关系,吃起来十分爽口。
鲜打肉丸 / 木耳鲜虾云吞

猪三毛 / 狮子狗 / 脆皮芝士肠(⭐⭐⭐⭐💢)
猪皮爽口,猪红略然味道不足,可能配上麻辣汤底会比较突出。另外其他的火锅配料也不过不失。
猪三毛 / 狮子狗 / 脆皮芝士肠

时令蔬菜野菌盒(⭐⭐⭐⭐💢)
吃了那麽多肉,当然要吃一点蔬菜中和一下。这个蔬菜拼盘分量都算多,其中最喜欢西生菜,新鲜翠绿,吃起来十分嫩口好吃。
时令蔬菜野菌盒

日本稻庭乌冬(⭐⭐⭐⭐💢)
最後当然要吃点淀粉质才饱肚,稻庭乌冬吃起来爽口,为这天的晚餐划上完美句号。

总括而言,这间餐厅的食物质素十分高,而且坐得十分舒适。下次有机会也必定会再来。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
尚鲜海鲜料理 佐敦吴松街62-64 幸福商业大厦1楼
推介菜色: 98三高茶什菌素锅 / 姬松茸冬瓜汤 、手切安格斯牛、海鲜拼盘

👍🏻地点方便
鲜打肉丸 / 木耳鲜虾云吞
猪三毛 / 狮子狗 / 脆皮芝士肠
时令蔬菜野菌盒
2020-09-20 1649 浏览
今次嗌咗一个鸳鸯锅,分别俾尚鲜血池麻辣汤同姬松茸冬瓜汤~两款汤底都好正,麻辣汤底够辣够香浓,而冬瓜汤就够鲜甜😍-​🔖手切安格斯牛💰209牛肉雪花分布均匀~肉质鲜嫩,牛肉味够香浓🐮有入口即融嘅感觉🤤💫推荐指数: 9/10🔖鲜炸脆响铃🌟💰55嗌响铃嘅话会等耐少少,因为真系新鲜炸起,热辣辣😍响铃大大旧脆卜卜,滚1-2秒就已经可以,会索哂啲汤汁,好食🥰💫推荐指数: 9/10🔖有机菜芯苗💰39菜芯苗够新鲜😋同姬松茸冬瓜汤好夹添🤩鲜甜味🆙🆙💫推荐指数: 8/10​🔖鲜打四宝丸💰86四宝丸分别有牛肉丸、猪肉丸、鲜虾丸同墨鱼丸😋各款肉丸都系自家手打,爽口弹牙🙌🏼绝对系必试推介☺️💫推荐指数: 10/10🔖黑豚肉片💰55摆盘精美,将一块块黑豚肉片砌成一个花形,望落去已经够吸引☺️油脂分布均匀,食落去唔会有油腻感😋💫推荐指数: 9/10🔖猪皮拼猪红💰51呢个配料就正正常常,唔会有咩好大嘅惊喜🙈不过值得一赞嘅地方系猪皮爽口弹牙🤗钟意食猪皮嘅朋友都可以嗌😆💫推荐指数: 7.5/10-🌟餐厅推荐食品

-​

• 手切安格斯牛
  • 鲜炸响铃
  • 黑豚肉片
2020-09-15 641 浏览
今日嚟到佐敦呢边食dinner~睇到呢间火锅料理餐厅好评如潮👍🏻就想嚟试吓😆餐厅系幸福商业大厦嘅楼上铺,入面几阔落~坐得几舒服🥰同埋餐厅而家做紧优惠👏🏻而家喺冲绳生啤祭🤗买啤酒礼拜一就买一送一,礼拜日就买七送七🤣餐厅播嘅歌都几relaxing~一坐低拣好火锅汤底同食物之後,职员就会俾你选择唔同款式嘅酱料😍锅底双拼($165)火锅底系鸳鸯锅☺️一个麻辣汤,令一个系以茶底为主嘅火锅👍🏻血池麻辣汤好适合锺意食辣嘅人🤣好香浓嘅辣椒味😋浸啲火锅料入麻辣汤,食落一开始有少少辣,後劲凌厉,有麻辣嘅感觉😆真系几正👍🏻98三高茶什菌素锅比较清淡嘅锅底😆适合锺意健康饮食嘅人☺️以茶包作为汤底,仲有好多蘑菇🤣浸左火锅料入去,出嚟有淡淡清香嘅味道😋而且仲可以中和麻辣汤嘅辣味👍🏻双拼饺子($96)系餐厅手工整嘅饺子😍西洋菜香菇饺食得出新鲜嘅猪肉味,几香滑😋一咬出嚟仲有肉汁流出添💕木耳鲜虾云吞嘅虾肉好新鲜👍🏻好大只虾🤣同样有好多肉汁☺️皮薄馅多🥰黑豚肉片($55)一大碟好靓嘅黑豚肉😍雪花片咁嘅颜色同形状🤣纹理分明😆半肥瘦嘅豚肉,食落新鲜嫩滑👍🏻好有咬口😋鲜炸脆响铃($55)好大旧响铃😍一碟好多响铃👍🏻摆落锅底几秒攞出嚟

锅底双拼($165)
火锅底系鸳鸯锅☺️一个麻辣汤,令一个系以茶底为主嘅火锅👍🏻

血池麻辣汤

98三高茶什菌素锅

双拼饺子($96)

黑豚肉片($55)

鲜炸脆响铃($55)
好大旧响铃😍一碟好多响铃👍🏻摆落锅底几秒攞出嚟食,可以脆卜卜又可以软淋淋🤣

田园胜(有机) ($86)
一大兜菜🤣有生菜,油麦菜,蕃茄,萝卜,粟米等等😆好丰富嘅菜☺️唔同种类嘅菜都好新鲜😍适合健康饮食☺️中和返食肉嘅油腻感💕

串烧拼盘($169)
好丰富嘅串烧😍有蒜香烧蚝,盐烧海虾,芝心狮子狗,厚切牛舌粒,安格斯牛粒🥰牛肉粒好新鲜👍🏻好多肉汁☺️一咬啲肉汁就出晒嚟😋烧蚝同样地新鲜💕蒜香味同蚝好夹😆食出海鲜嘅鲜味~海虾大大只,新鲜爽口又爽滑😊狮子狗中间系流心芝士,食落好Rich👏🏻

呢度嘅职员服务态度超级好👍🏻同埋呢度嘅环境宁静😍坐得又舒服☺️好适合情侣朋友或者家人聚餐💕
串烧拼盘
田园胜(有机)
锅底双拼
蒜香烧蚝
2020-09-10 1026 浏览
同男朋友系屋企想打边炉但系又唔想咁烦周围买配料,就上网见到尚鲜有几多好评,就一於试吓~我哋就拣咗呢个外卖火锅set $398 包汤底,海鲜,肉类,同埋蔬菜等等 餐厅将啲食物包装得好靓,完全唔会话流晒啲汁出嚟汤底方面有三种,我哋拣咗姬松茸冬瓜汤~拎外卖嗰阵啲汤仲系热辣辣!餐厅包装得好好,好方便拎!倒左汤底同配料一齐就Ok!海鲜方面就有圣子,花甲,生蚝,虾等等~ 食物个样同埋都好新鲜~ 又够大只,好有鲜味饺子,云吞都各有两粒,仲有四粒手打丸~正正常常冇乜特别~仲有黑豚猪肉同埋猪润!猪肉够肥,入口好香~但薄切唔会太油! 猪润唔腥仲有啲姜汁味,重点够新鲜,好食点少得手切安格斯~ 睇个样都觉得牛肉好靓,油脂分布好均匀,果然食落好有牛肉味,好香份量就比想像中多,正!油脂好靓!蔬菜盘都冇呃人,份量好多!餐厅仲提供埋啲酱料,有时有,葱,辣椒,蒜头同埋芫荽都有!真系啱晒懒人,开个炉就可以食得总括嚟讲觉得好高质,分量多到两个人都食唔晒冇得出街食嘅情况之下,喺屋企都一样可以食到高质火锅

餐厅将啲食物包装得好靓,完全唔会话流晒啲汁出嚟

倒左汤底同配料一齐就Ok!

饺子,云吞都各有两粒,仲有四粒手打丸
~正正常常冇乜特别~

仲有黑豚猪肉同埋猪润!猪肉够肥,入口好香~但薄切唔会太油!
猪润唔腥仲有啲姜汁味,重点够新鲜,好食

份量就比想像中多,正!

油脂好靓!

蔬菜盘都冇呃人,份量好多!

总括嚟讲觉得好高质,分量多到两个人都食唔晒
冇得出街食嘅情况之下,喺屋企都一样可以食到高质火锅

2021-01-11 3 浏览
天气冻就梗系想打边炉如果你同我一样系呢个疫情之下,出去食又唔敢,买料返屋企又怕麻烦又唔想食果D低质垃圾汤底垃圾料既即食火锅,因为食完等於冇食又晒减肥quota 黎呢到就可以完全解决你既需要几丰富,真系见到都流晒口水汤底我点左姬松茸冬瓜汤佢汤底同姬松茸等等料系分开既,证明真系真金不怕洪炉火姬松茸份量都唔少,仲有好多猪肉同冬瓜等等既食材而且佢既汤底唔系味精汤,饮落完全唔会口乾仲令你想一饮再饮而且汤底用既包装都好用心,拎到返屋企都仲暖暖地,基本上一倒出黎已经差唔多可以食系呢到点外卖火锅仲要连葱蒜豉油辣椒都有埋,够晒方便海鲜盛(蛏子、大花甲、海虾、白鳝片、广岛蚝)呢间店叫尚鲜真系冇改错名佢D海鲜真系不得了蛏子肉厚鲜甜,口感爽滑大花甲完全冇沙,鲜味又嫩滑海虾又大只又新鲜,虾肉肉质爽口有弹性,完全唔会霉白鳝片系最大惊喜,一D泥味都冇,仲爽口又鲜甜广岛蚝口感滑溜,咬落去爆晒浆,鲜味大满足手切安格斯打边炉又点可以冇牛呢呢份安格斯油脂分布均匀,花纹靓到好似大理石咁虽然呢个部位油脂唔算多,但依然口感软嫩,更加因为咁而牛味极香浓亦因为油脂分布平均,令你食落食唔会觉得腻自家制四宝丸、手工云吞西菜饺四宝丸包括牛
天气冻就梗系想打边炉
黎呢到就可以完全解决你既需要

几丰富,真系见到都流晒口水
汤底我点左姬松茸冬瓜汤
佢汤底同姬松茸等等料系分开既,证明真系真金不怕洪炉火
姬松茸份量都唔少,仲有好多猪肉同冬瓜等等既食材
而且佢既汤底唔系味精汤,饮落完全唔会口乾仲令你想一饮再饮
系呢到点外卖火锅仲要连葱蒜豉油辣椒都有埋,够晒方便
海鲜盛(蛏子、大花甲、海虾、白鳝片、广岛蚝)
呢间店叫尚鲜真系冇改错名
佢D海鲜真系不得了
蛏子肉厚鲜甜,口感爽滑
大花甲完全冇沙,鲜味又嫩滑
海虾又大只又新鲜,虾肉肉质爽口有弹性,完全唔会霉
白鳝片系最大惊喜,一D泥味都冇,仲爽口又鲜甜
广岛蚝口感滑溜,咬落去爆晒浆,鲜味大满足
手切安格斯
打边炉又点可以冇牛呢
呢份安格斯油脂分布均匀,花纹靓到好似大理石咁
亦因为油脂分布平均,令你食落食唔会觉得腻
自家制四宝丸、手工云吞西菜饺
四宝丸包括牛丸、猪肉丸、墨鱼丸同埋虾丸
每一款都好足料而且用料新鲜
特别系虾丸,好鲜味爽口,必食之选
云吞同埋西洋菜饺都皮薄馅靓,口感十足

黑豚片、黄沙猪润
怕成餐都系肉既话一定要点呢个田园盛
因为佢超级足料
最重要系蔬菜够晒新鲜
2021-01-04 4 浏览
近排天气咁冻真系想日日打边炉,今日放工去左买火锅外卖,2人餐$398,包晒汤底同配料,懒人真系无得输!佢个汤底劲方便,直接拧开个袋就可以倒出黎~冬瓜汤仲配埋汤料,劲甜劲好饮!!食材方面都几多野,唔好睇佢细细兜,夹埋都几多~特别一提海鲜真系好新鲜~带子系好滑好鲜味!虾又系好弹牙~仲要样样都好大只~呢个价钱真系好高质!!另外肉都有齐猪同牛,安格斯牛味好香好淋~丸同饺都有齐,好多款,牛丸系爆汁咁JUICY!下次再买要加多份四宝丸!!!
近排天气咁冻真系想日日打边炉,今日放工去左买火锅外卖,
2人餐$398,包晒汤底同配料,懒人真系无得输!
佢个汤底劲方便,直接拧开个袋就可以倒出黎~
冬瓜汤仲配埋汤料,劲甜劲好饮!!
食材方面都几多野,唔好睇佢细细兜,夹埋都几多~
特别一提海鲜真系好新鲜~
另外肉都有齐猪同牛,安格斯牛味好香好淋~
2020-12-31 6 浏览
We want to have a hotpot for dinner as the weather is a bit cool. Winter is the perfect time for eating hotpot. We order Clam mushroom soup for the base, four types of balls, mixed vegetables, fried fish skin, beef, and beer. The food is fresh and yum. It is a high-quality hotpot night.
2020-12-14
2020-12-22 7 浏览
呢排天气好冻,我同老公2人屋企打边炉最正,朋友介绍呢间,自己去Fb睇落d相好似几正,食物好新鲜咁,就try try.呢个2人海鲜餐,系可以外卖回家慢慢叹嘅,有好多新鲜海鲜,包括广岛蚝,圣子,海虾,白鳝片,大花甲,样样都好好味,海鲜大只又肥美,圣子肉质爽口弹牙又鲜甜,鳝片最能食出是否新鲜,我一般都怕会梅,但佢真系好味同新鲜!同样好鲜甜好味,就咁个海鲜盘都值回价了!另外仲有安格斯牛片,脂肪分布平均,入口即溶,份量都吾少,仲有自家肉丸, 黑豚片,黄沙猪润,手工云吞等等,好丰富呀!当然都有吾少蔬菜啦。外卖佢好细心,都一个个小盒放左 酱汁配料,分晒2人份量,乾净卫生,可以再encore!

2020-12-22 8 浏览
今时今日,应该谂到想食乜都可以外卖回家,系疫情之下,打边炉都可以外卖!今次试左呢间海鲜二人餐打边炉外卖, 其实堂食之前同朋友食过,所以今次都想拎外卖同老公试下。嗌左尚鲜住家2人精选,呢个都几多野食,先系汤底系姬松茸冬瓜汤佢热辣辣特别嘅袋包住,可保温,仲有好多海鲜,有大花甲, 海虾, 圣子,白鳝片, 广岛蚝,全部都超级新鲜,尤其系圣子好好味弹牙又甜味,蚝又大大粉,好有味正丫!肉方面,有手切安格斯,超正,仲有自家制四宝丸,我觉得系手打嘅,好弹牙,黑豚肉肥瘦适中,黄沙猪润冇臭味,真系好新鲜,好食,仲有手工云吞西菜饺,不过不失,田园盛1份包大量菜,有生菜,蕃茄,粟米等,令汤底更鲜味,价钱公道$398,2人够晒食,食到好饱,我觉得最抵食系因为佢嘅食材好优质,新鲜!外卖返屋企打边炉同堂食一样咁正!

2020-12-17 7 浏览
由於疫情严重及政府宣布六点後不准堂食,我地决定网上外卖自取火锅番屋企食!喺facebook见到呢间火锅好似性价比几高,就决定一试呢个外卖火锅2人套餐合共$398以下相中可看到包左啲咩食物,共8款。外卖自取嘅火锅非常方便,收到电话通知後就可以上店自取材料以下门外放置的Menu,有列出不同汤底,食材及套餐:拎到两大袋食物後番屋企,见到原来有一包系汤底,包装设计得非常好,容易的又容易倒出嚟,值得一赞!以下系套餐包括的食物:网上有两款汤底比我地拣而今次我今次就拣左姬松茸冬瓜汤底有大量松茸,冬瓜及猪肉粒供我地熬个汤底意外地发现猪肉粒系好爽,唔会乾争争,好食!个套餐中包括四款酱料,豉油、大量辣椒粒,蒜蓉及葱粒,非常贴心田园盛一份材料包括蕃茄,白萝卜,粟米,山菜及油麦菜,全部食材都非常丰富及新鲜尤其系个粟米超级甜自家制四宝丸一份及手工云吞西菜饺一份四宝丸超级好食又弹牙,手工云吞及西菜饺都非常好食。下次去要encore 黄沙猪膶及黑豚片一份黄沙猪膶超级新鲜爽脆,黑豚片唔会太肥同太瘦,啱啱好,实在好满足!手切安格斯一份呢碟牛,实在要赞!系超级好食!肥瘦比例啱啱好,食完都意犹未尽,好想要多几份海鲜盛一份材

以下相中可看到包左啲咩食物,共8款。

外卖自取嘅火锅非常方便,收到电话通知後就可以上店自取材料

以下门外放置的Menu,有列出不同汤底,食材及套餐:

以下系套餐包括的食物:

网上有两款汤底比我地拣
而今次我今次就拣左姬松茸冬瓜汤底
有大量松茸,冬瓜及猪肉粒供我地熬个汤底

意外地发现猪肉粒系好爽,唔会乾争争,好食!

田园盛一份

尤其系个粟米超级甜

自家制四宝丸一份及手工云吞西菜饺一份

黄沙猪膶及黑豚片一份

手切安格斯一份

海鲜盛一份
材料包括圣子、大花甲、海虾、白鳝片及广岛蚝,全部都大大只好新鲜

就系咁,我地就外卖左个火锅料理返屋企食,试过一次就返唔到转头,又唔使买食材,又唔使洗,最紧要系啲份量啱啱好,唔会太多人唔会太少,两个人食啱啱好,如果唔够,可以自己买多包乌冬或者公仔面
  • 手切安格斯牛
  • 四色丸尚盛