2025-04-30 0 浏览
屋企附近有呢間好好好食嘅上海菜,今日嗌咗返屋企食!而家新出咗瀨尿蝦生煎包梗係要試吓,佢一咬就爆汁😉大家要小心啲!鮮味香甜🥰必定要食💪🏻另外仲有四色生煎包🥰特別鍾意豬肉嗰隻,因為湯汁特別多.而且呢間生煎包嘅底好脆卜卜!!就算拎到返屋企都依然係咁脆好好食.叫咗糖醋排骨菜飯,份量都幾多.排骨酸酸甜甜開胃的🤣另外雞絲上海麵同小朋友一齊食,佢好鍾意,啲面都幾彈牙,不過個湯就重味少少。仲有一個新嘅燒餅,類似韭菜餅,如果用嚟點豆漿就唔錯!#hk #hkfoods #hkfoodie #hkfooddiary#hkfoodblogger#hkdessert#coffee#hkig#goodwest#hkfoodies#hkfoodporn#foodies#
屋企附近有呢間好好好食嘅上海菜,今日嗌咗返屋企食!

而家新出咗瀨尿蝦生煎包梗係要試吓,佢一咬就爆汁😉
大家要小心啲!鮮味香甜🥰必定要食💪🏻

另外仲有四色生煎包🥰

叫咗糖醋排骨菜飯,份量都幾多.排骨酸酸甜甜開胃的🤣

仲有一個新嘅燒餅,類似韭菜餅,如果用嚟點豆漿就唔錯!

餐廳:尚海人家地點:上環摩利臣街菜式:上海菜餐牌:招牌生煎、健康菜飯、湯麵類、拌麵類、賞味小食等,都有人氣熱賣皇牌套餐。皇牌四色生煎包 $72呢個皇牌四色生煎包正,好有特色!首先我覺得外賣凍左先食仲好,因為唔會辣洗個嘴!先咬開包皮少少,然後吸左啲湯汁先,入面啲湯汁吸極都有,絕對係爆汁,而個湯唔會太油,啲肉都鮮,份量唔少。個底好脆,面頭灑上蔥花同黑白芝麻粒。另外附上獨立包裝醋。皇牌四色包括:皇牌生煎包頂級黑松露生煎包:帶適量黑松露味爆汁瀨尿蝦生煎包:好有海鮮味蟹皇生煎包:就再多啲蟹皇香特別欣賞呢度配有少少胡麻醬沙律雜菜可解膩。 上海排骨菜飯 $52 秘製上海炸排骨一開多件,炸得外脆內嫩,凍左都仲好香口。同樣伴有胡麻醬沙律雜菜。菜飯滿滿一盒,好多菜,食落好有咬口。蔥油拌麵 $37蔥油拌麵伴有炸脆脆同炸昆布。麪條幼身,醬油味濃,好香口。凍低糖豆漿$12係枝裝。外賣盒包裝乾淨衞生冇漏。
餐廳:尚海人家
地點:上環摩利臣街
菜式:上海菜
皇牌四色生煎包 $72
皇牌生煎包
頂級黑松露生煎包:帶適量黑松露味
爆汁瀨尿蝦生煎包:好有海鮮味
蟹皇生煎包:就再多啲蟹皇香
特別欣賞呢度配有少少胡麻醬沙律雜菜可解膩。

上海排骨菜飯 $52
蔥油拌麵
蔥油拌麵 $37
蔥油拌麵伴有炸脆脆同炸昆布。麪條幼身,醬油味濃,好香口。
凍低糖豆漿
凍低糖豆漿$12係枝裝。
外賣盒包裝乾淨衞生冇漏。
2025-04-29
外卖自取
蔥油拌麵
2025-04-28 0 浏览
尚海人家 地址: 上環摩利臣街10號宏基商業大廈地下8A號舖今日lunch 想食上海生煎包,行左去上環買外賣返公司品嚐,主力做外賣最出名生煎包,4個唔同口味,原味,蟹粉,黑松露同瀨尿蝦,即做即煎,入口熱辣辣,附送醋汁包同辣醬餡多汁小心熱,生煎包上層是鬆軟下層用油煎至金黃香脆。 必試4個味都食齊。 蟹粉令肉餡更甜鮮,瀨尿蝦絕絕是香港獨創!上海排骨菜飯,排骨有層炸漿,酥香好食#香港#上环#米芝连#生煎包#香港探店#爆汁生煎包#上海生煎包#周末探店#香港小店#香港美食#美食分享#香港餐厅#尚海人家#上环美食#香港平价美食#街头小吃
尚海人家
地址: 上環摩利臣街10號宏基商業大廈地下8A號舖

上海排骨菜飯,排骨有層炸漿,酥香好食
2025-04-27 0 浏览
今日放飯,同事介紹左一間專食生煎包同上海野嘅外賣店,叫做「尚海人家」。鋪面都幾低調,但係門面見到有唔少明星都有幫襯過,好似幾勁咁。講返野食先,主打麵、菜飯同生煎包等等,價錢都算平。今次我同同事就要左一份四色生煎包同埋兩個麵。先講生煎包,都幾有驚喜!每一件都爆勁多汁,包底又夠脆,最出色係瀨尿蝦味,一入口就有陣好濃烈嘅蝦味,仲有原隻瀨尿蝦喺個包入面!而蟹黃味亦充滿蟹香,唔錯!另外黑松露味都好正,同豬肉又係好夾,都好推薦!當然,最signature嘅原味都好好食,性價比都最高,個汁又夠香,都係全港數一數二好食嘅生煎包。另外我叫左蔥油雞扒拌麵,個麵好正,蔥油好香,有乾蔥同新鮮蔥,好啱蔥控食!而雞扒都有好多件,炸得好夠脆。同事要左雞絲麻醬冷麵,有好香濃嘅花生醬味,夏天食清爽開胃,唔錯!整體水準幾高,性價比幾好,可以定期食下!

整體水準幾高,性價比幾好,可以定期食下!
2025-04-25 0 浏览
今日係上環附近做野, 工作太忙只可以叫外賣, 搵到間專門食上海生煎包專門店。我好肚餓好多野食都係想食,就叫左幾款試吓! 招牌上海排骨菜飯外焦里嫩的排骨配上香噴噴的米飯, 🍚🍖 外酥里嫩的排骨無咩脂肪,搭配上香軟的米飯,再加上新鮮的蔬菜! 餸飯一流! 生煎包係上海的一大美食啊!🥟✨ 外皮金黃酥脆,裡面的肉餡鮮嫩多汁,咬下去時那一口湯汁瞬間爆發,真係滿口都係肉汁, 搭配點醋和辣椒油味道仲鮮美😋麻醬手撕雞絲粉皮麻醬手撕雞絲粉皮, 手撕雞絲鮮嫩,搭配香濃的麻醬,再加上滑滑的粉皮,每一口都能感受到濃厚的芝麻香味,口感有哂麻醬同青瓜✨

招牌上海排骨菜飯

麻醬手撕雞絲粉皮
2025-04-25 0 浏览
呢間係出名嘅生煎包店,用心煎出嚟嘅包脆卜卜,但係入邊係爆曬熱辣辣嘅汁👍🏻皇牌套餐有齊所有最人氣嘅食物,套餐都有唔同嘅選擇。今次試咗皇牌2號條雞絲粉皮同埋兩隻生煎包 ($54)通常生煎包都係仲豬肉做餡,呢間有埋啲新奇嘅餡料。今次再試埋芝士龍蝦生煎包同埋瀨尿蝦生煎包🤤 估唔到平時生煎包餡入邊都可以食到海鮮嘅味道,所以食落去仲有多d海鮮嘅甜味😌呢間小店位置方便,不過呢間就唔可以堂食,買外賣就最好👌🏻

呢間小店位置方便,不過呢間就唔可以堂食,買外賣就最好👌🏻
2025-04-25 0 浏览
返工日子,中午時間外賣自取就係要快靚正今日試咗呢一間生煎包專門店,只做外賣店員非常有效率,落單之後,唔使5分鐘就可以拎!餐牌食物選擇都好吸引,有招牌生煎包,仲有多款口味!除此之外,仲有菜飯、湯麵、拌麵,午飯時間叫套餐嘅話,就更加經濟啦!上海排骨菜飯排骨厚度啱啱好,返到公司外皮仲係有少少脆👍🏼 唔會炸得太乾。菜飯分開上,份量原來都幾多,菜、飯比例唔錯,只有微微嘅鹹味,健康好食嘅選擇😎😎皇牌四色生煎包包括左:招牌、爆汁瀨尿蝦、蟹王、黑松露好鍾意佢哋嘅外皮,上上下下都唔會太厚,下面仲可以做到香脆嘅效果! 特別鍾意嘅係爆汁瀨尿蝦口味!真係好多汁!❤️❤️❤️❤️最後,亦都係重點要推介嘅係佢哋嘅酸辣湯!估唔到係非常有驚喜!好足料!木耳、豆腐、冬菇、筍,每一啖都係料!下次一定要食佢哋嘅酸辣湯麵,一定超級超級滿足!
返工日子,中午時間外賣自取就係要快靚正

今日試咗呢一間生煎包專門店,只做外賣
店員非常有效率,落單之後,唔使5分鐘就可以拎!

皇牌四色生煎包
包括左:招牌、爆汁瀨尿蝦、蟹王、黑松露

• 酸辣湯
2025-04-23 0 浏览
去上環辦完事,都中午了,原本想隨便找家快餐店解決午餐,路過這裏聞到的香氣令我走不動了。原來是賣小籠包/飯/麵,還有甜品。發哥也是熟客。✴️芝士龍蝦生煎包 $30隻細細口咬開生煎包的餅皮,好薄 餅底煎得脆脆的,湯汁多得噴出來,不想浪費掉就記得用匙羹乘着。先吸一口湯汁,湯汁混合芝士,濃濃的芝士香氣,吃得到切丁的龍蝦肉,鮮香無比,他還配了蟹子跟沙律菜,非常好吃。✴️皇牌四色生煎包 $72份招牌+黑松露+爆汁漱尿蝦+蟹皇味跟上面龍蝦生煎一樣,記得小心咬開餅皮,我媽就一口咬開,湯汁都噴到我身上了😂。不過她立馬說了一句,好好吃。我分到爆汁瀨尿蝦生煎包,吃得到瀨尿蝦肉,好鮮味。✴️麻醬手撕雞絲粉皮 $40滿滿雞絲鋪在青瓜絲上面,粉皮晶瑩剔透,混合麻醬,口感冰涼清爽,非常適合口口的一款涼菜喇⁸²。✴️上海排骨菜飯 $52排骨即是我們的豬扒,炸得表面酥脆,肉質相當鬆軟,口感令人驚豔,菜飯咸香撲鼻,小唐菜粒還是翠綠爽口,一點不油膩,越食越香。總結,想不到路過的一家小店這麽有驚喜,小籠包酥香爆汁,排骨菜飯也令人回味無窮。店裏由兩位男士主理,挺有禮貌的,下次一定要再來,甜品還沒吃到呢。

✴️芝士龍蝦生煎包 $30隻

✴️皇牌四色生煎包 $72份
招牌+黑松露+爆汁漱尿蝦+蟹皇味

✴️麻醬手撕雞絲粉皮 $40

✴️上海排骨菜飯 $52

2025-04-22 0 浏览
🔹️Lunch到上環 “尚海人家‘’ 買外賣🛍 食物新鮮熱辣辣☄️ 還有多款選擇😍 店員有禮、效率高👨‍🔧👨‍💼 價錢親民💰💫招牌四色生煎包🧆🔸️招牌 ~ 生煎包外皮酥脆, 內裏多汁, 肉味香濃😊🔸️黑松露 ~ 黑松露香氣爆燈, 口感滋味奢華🤤🔸️爆汁瀬尿蝦 ~ 瀨尿蝦肉質鮮甜, 澎湃肉汁Yum Yum😋🔸️蟹皇 ~ 餡料以肥美鮮香蟹黃和蟹肉, 真材實料, 蟹味濃郁👍🔸️上海排骨菜飯排骨炸至金黃酥脆, 肉質軟嫩, 口感鬆化, 配上營養豐富菜飯, 越食越開胃🤤🔸️小雲吞湯麵一小口小雲吞, 皮薄幼滑、肉質細嫩配絲蛋絲和滑溜上海麵, 美味停不了😋

💫招牌四色生煎包🧆
🔸️招牌 ~ 生煎包外皮酥脆, 內裏多汁, 肉味香濃😊

🔸️黑松露 ~ 黑松露香氣爆燈, 口感滋味奢華🤤

🔸️上海排骨菜飯

🔸️小雲吞湯麵

午餐
2025-04-22 0 浏览
今日去咗上環買外賣,有間好正宗的上海菜外賣店,小店經營,但係出品唔差,仲出乎意料之外地好好味!除咗招牌生煎包出名之外,仲有菜飯、酸辣湯、拌麵、湯麵等….招牌四色生煎包,外面嘅皮煎到好脆,每款口味都係超多餡,而且勁爆汁,其中有一個我食到爆咗兩次汁😂招牌:我最喜歡食原味,煎到金黃香脆,裏面包住滿滿的湯汁和肉,既香口又可以飲埋啲湯蟹粉:當我食第二件嘅時候,出乎意料之外,竟然係爆汁完再爆汁😂加咗蟹粉味更加鮮味瀨尿蝦:平時食椒鹽瀨尿蝦食得多,估唔到家樂生煎包度都好夾黑松露:食落去仲有黑松露的香鮮雞湯小雲吞12粒:一口小雲吞,一口接一口,食到停不到口排骨蔥油拌麵:炸豬扒炸到好香脆,拌面加上蔥油,又有豉油,食落去好香,同埋都好開胃

瀨尿蝦:平時食椒鹽瀨尿蝦食得多,估唔到家樂生煎包度都好夾
黑松露:食落去仲有黑松露的香

鮮雞湯小雲吞12粒:一口小雲吞,一口接一口,食到停不到口

2025-04-22
10 分钟 (外卖自取)
2025-04-22 0 浏览
今日路過上環見到「尚海人家」門口水牌大大隻字寫住‘’爆汁生煎包‘’,明星小店即刻衝入去買外賣! 四色生煎包一盒四件,皮薄底脆。一咬即爆汁,肉餡鮮甜,湯汁唔會油膩,底部煎得金黃脆口,果然係「鎮店之寶」。 [黑松露味] 松露香氣超濃!入口有微微松露香,唔會蓋過豬肉鮮味,高級感十足。 [蟹黃味] 蟹粉味幾突出鮮味。如果蟹黃再多啲就完美啦~ [瀨尿蝦爆汁] 最驚喜!真係有隻小瀨尿蝦在內,既鮮味又咸咸香香,幾特別。 [上海排骨菜飯] 排骨即炸,外賣仲係脆嘅!肉質鬆軟醃得入味,有少少蒜香。菜飯就正常發揮,菜粒同飯比例OK。生煎包一定要趁熱食!唔使排長龍嘅隱世上海小店,生煎包有驚喜,瀨尿蝦口味必試,經過上環可以再戰!

[黑松露味]

[蟹黃味]
蟹粉味幾突出鮮味。如果蟹黃再多啲就完美啦~

[瀨尿蝦爆汁]
最驚喜!真係有隻小瀨尿蝦在內,既鮮味又咸咸香香,幾特別。

[上海排骨菜飯]

2025-04-22 0 浏览
上環外賣上海風味 🥡上環摩利臣街嘅尚海人家,係一間主打外賣嘅上海小店。🏢 喺宏基商業大廈樓下,啱曬附近嘅打工仔嚟買個lunch!🍱 今次試咗佢哋嘅麻醬手撕雞絲粉皮同埋迷你雞絲酸辣湯,再配埋生煎包,睇下味道如何!🤔S2 麻醬手撕雞絲粉皮+生煎包2隻 🥡🐔呢個麻醬手撕雞絲粉皮+生煎包2隻🥡🐔,份量都幾足料! 啲粉皮夠曬彈牙,加上麻醬嘅香濃,好惹味!😋 啲雞絲都幾嫩滑,唔會太柴!👍 S4 迷你雞絲酸辣湯+生煎包6隻 🥡🌶️呢個迷你雞絲酸辣湯+生煎包6隻🥡🌶️,酸辣湯夠曬開胃! 啲湯料都幾豐富,有雞絲、木耳、豆腐等等! 味道酸酸辣辣,好刺激味蕾!👅 生煎包就比S2多啲,啱曬鍾意食生煎包嘅朋友!👍 生煎包 🥟大大粒,外皮煎到金黃色,好香脆! 咬落去,啲肉汁係咁滴出嚟,好juicy!💦 啲餡料都幾飽滿,味道唔錯!
上環外賣上海風味 🥡

S2 麻醬手撕雞絲粉皮+生煎包2隻 🥡🐔

S4 迷你雞絲酸辣湯+生煎包6隻 🥡🌶️

外卖自取
2025-04-21 0 浏览
上環尚海人家令人驚喜😛雞扒菜飯雞扒炸得外脆內嫩,肉汁鎖得啱啱好,配上青菜同粒粒分明嘅白飯,淋少少醬汁,簡單但好滋味🍚!黑松露味生煎包係皇牌!!皮底煎得金黃香脆,咬落去滿口湯汁,仲有黑松露嘅濃香,鮮甜到爆,食一個即刻想encore🥟😋!酸辣湯🌶️又係一大驚喜,酸辣平衡得剛好,湯底濃郁,裏面有木耳、豆腐同蛋花,飲落暖胃又開胃,啖啖都係上海風味!上湯雲吞🥟皮薄餡靚,雲吞入面嘅蝦肉爽彈,湯底清甜鮮香,飲到一滴都唔想剩,完美到無得彈!尚海人家雖然係外賣店,但食物質素高到似堂食!生煎包嘅湯汁同黑松露味真係必試,份量足,價錢親民,性價比高到飛起💰。
上環尚海人家令人驚喜😛

雞扒菜飯

黑松露味生煎包係皇牌!!

酸辣湯🌶️

上湯雲吞🥟皮

2025-04-10
2025-04-19 0 浏览
上海料理開到成行成市,由前米芝蓮小食店總廚主理尚海人家可謂黑馬。生煎包堅持每日以新鮮豬肉作餡料,肥瘦比例均勻,肉質嫩滑,每個生煎包包面軟熟,包底煎得金黃香脆,肉香滿滿!四色生煎包一次滿足四個願望,招牌生煎包、頂級黑松露生煎包、爆汁瀨尿蝦生煎包、蟹皇生煎包各1隻,各有滋味之處,皆皮薄底脆,一咬即爆汁,肉餡鮮甜!葱香拌麵醬油微甜之餘略帶鹹香,焦香彈牙!上湯小雲吞皮薄而不破,餡料鮮美可口,尤其是豬肉餡,口感細膩,搭配濃鬱的湯底,讓人回味無窮!
葱香拌麵醬油微甜之餘略帶鹹香,焦香彈牙!

今晚晚餐想食生煎包,想試吓未幫襯過嘅生煎包舖頭,就買咗以下外賣返屋企做晚餐:店員推介佢哋出名嘅生煎包,咁真係開正我今晚個胃口,所以叫咗個套餐,係生煎包六隻加酸辣湯($60),然後加個排骨蔥油拌麵(單點)- $52,同屋企人兩份食 。🌟招牌生煎包生煎包個底煎到好脆,但係唔會燶,一咬落去噴汁,肉同肉汁比例非常好,點埋個醋,好醒胃!🌟迷你雞絲酸辣湯酸辣湯唔會太辣,而且夠酸,又夠多材料,有爽脆嫩筍絲、脆脆木耳絲、啖啖肉雞絲,啖啖飲得好實在,以為會唔夠飽,點知迷你版嘅酸辣湯都好有滿足感!🌟排骨蔥油拌麵炸排骨份量好足,仲要係事先已經切好一塊塊,食嘅時候好方便,又冇骨 。炸得夠酥脆,排骨脂肪唔多,肉質實在而且脆漿薄 。蔥油拌麵既蔥、油比例,唔會濃到好膩。店舖同屋企嘅步行距離大約10分鐘,外賣拎到返屋企仲係新鮮滾熱辣,係個酸辣湯變暖咗少少,其餘嘅拌麵同埋生煎包都係非常滾燙 。外賣係我去到舖頭即場落單嘅,都只係等咗5分鐘左右就拎得走,快靚正!

🌟招牌生煎包

🌟迷你雞絲酸辣湯

🌟排骨蔥油拌麵

招牌生煎包(六隻)
迷你雞絲酸辣湯
排骨蔥油拌麵
2025-04-17
5 分钟 (外卖自取)
招牌生煎包(六隻)
迷你雞絲酸辣湯
排骨蔥油拌麵