同爸媽食飯,最鐘意都係食中菜!太子呢間尚悅軒要overall食物和海鮮水準高!🐔脆皮雞脆皮雞外皮酥脆,油而不膩!鮮嫩嘅雞肉同酥脆嘅外皮成咗一種鮮明嘅對比!蔥油超惹味,完全將脆皮雞嘅味道昇華到去一個更高嘅層次~🥦西蘭花炒龍躉斑球西蘭花的翠綠與鮮嫩,搭配上龍躉魚片的滑嫩與鮮美,簡直是絶配!魚片仿佛在舌尖上跳舞💃龍躉魚肉質緊實有彈性,入口即化的感覺太美妙😍 魚肉充分吸收了西蘭花的清香,讓味道更加豐富有層次。🦞蒜蓉開邊蒸龍蝦比小臂還長的波士頓龍蝦,蒜蓉鋪滿開背的蝦肉,蒸得剛剛好,啖啖肉,蒜味香,蝦肉甜,肉質彈牙到能跳舞!🦪豉椒炒聖子另一期待,大隻的聖子用豉椒炒很惹味;一口吃下去覺得不錯,辣味不會太重,還是吃得到聖子的鮮味!

🐔脆皮雞

🥦西蘭花炒龍躉斑球

🦞蒜蓉開邊蒸龍蝦

🦪豉椒炒聖子

3天前 0 浏览
次次來太子聚會都來這邊食飯,今次就揀咗呢間裝修設計以典雅嘅風格為主嘅中菜!餐廳提供比較多元化嘅中菜,有別於一般嘅中餐廳~掛爐片皮鴨 [😋8.5/10]片皮鴨片得好乾淨 只剩皮 不帶肥膏/肉 所以好薄身好脆口 咬落就係鴨既油脂香氣 不過食落對我稍微有點油膩單調;至於餅皮 做得幾出色 薄而透光 帶麵粉香氣 微微煙韌 一點都唔會油膩;配菜有青瓜京蔥 京蔥捲成一束束 賣相很可以!天香炒百合 [😋8.0/10]入面有青椒,木耳,鮮淮山,百合!味道好清新,我好喜歡呢味餸!果皮蒸大連鮑魚 [😋9.0/10]最佳做法,果皮蒸啦,大大隻鮑魚,煙韌中有份爽彈,少少果皮香吊起鮑魚鮮味

掛爐片皮鴨 [😋8.5/10]

天香炒百合 [😋8.0/10]

果皮蒸大連鮑魚 [😋9.0/10]
4天前 0 浏览
今晚的重頭戲,清蒸長腳蟹,這絶對是店裡的頭牌!肉眼可見的新鮮度拉滿!蟹肉飽滿肥美!清蒸做法完美鎖住了原汁原味,純純的蟹之本味 幸福感瞬間爆棚!當然第二重點係片皮鴨!佢哋嘅鴨唔使我多講多形容睇相都知道有幾好食 配返唔同嘅醬料同配菜當中我最鍾意嘅配搭係鴨胸配甜醬繼續又喺海鮮菜式,再嚟喺南非鮑魚,一上枱就散發出濃濃鮑魚香,口感軟腍得嚟仍保持一份柔韌感,不失鮑魚嘅鮮甜味。整體來說,食物的質素非常高,份量非常多,選擇豐富,用料非常新鮮,價錢相對合理,而店員亦有良好的服務態度和積極,值得再惠顧

當中我最鍾意嘅配搭係鴨胸配甜醬

5天前 0 浏览
能夠留住客人再回頭幫襯才是真功夫,太子始創中心6樓的「尚悅軒」,賣的就是食材新鮮和上乘的烹調技巧,套用星爺一句:「絕對不是浪得虛名」👍🏻來這裡晚飯一定要提早預訂,而倆老始終喜歡有水準的海鮮中菜,我們今晚一行四人已經是半個月前訂枱。這𥚃的格局絕非富麗堂皇,而是光猛自然舒服,倆老反而説食得更舒服自在,畢竟他們享受的始終是味道的真締,而非只以包裝為主🤔來這邊一定要試試韭皇肉絲炒麵~ 炒得很乾身,湯頭調味恰到好處,令看似平平無奇的炒麵變得十分吸引,這麼大碟也給全數清碟。蒜蓉開邊蒸龍蝦~ 蒜蓉蒸龍蝦鮮甜美味, 龍蝦的肉質紮實爽口彈牙非常新鮮,撒上蒜蓉,賣相吸引。清甜的龍蝦肉配搭香噴噴的蒜蓉和豉油, 鮮味更濃。筍殼魚~用了特製龍蝦湯炸煮,非常酥脆,而且是有一斤半的,魚肉挺厚的,但吃起來還是很嫩的,外脆內嫩,魚味香濃,而且帶點甜味!一定一定不可以錯過,清蒸長腳蟹~長腳蟹真的好肥美!!膏跟油脂都是滿滿當當的,完全就是大口嗦蟹黃的快樂!熟醉的蟹 滿口濃鬱的蟹香交織着淡淡的蟹香像吃海鮮雪糕一樣!好絲滑美味。

我去咗尚悅軒食飯,真係好開心。環境好優雅,好舒服。菜式好多,真係驚喜。每一樣菜都好好味,啲份量亦都足夠。我最鍾意佢哋嘅龍蝦筍穀魚,肉質鮮嫩多汁,好味。🦢蠔皇乾鮑扣金錢鵝掌鮑魚口感Q彈,鮮中帶甜,繚繞不絶。一旁的鵝掌也是吸儘了精華,輕輕一嗦就酥爛在口中了。鮑汁一定要用來拌飯,一滴都不捨得浪費。🥩燒腩仔外層燒得很脆口,燒腩仔稔香軟彈,非常新鮮,份量十分多🥦 西蘭花炒龍躉球龍躉球鮮嫩彈牙,西蘭花爽脆,炒得剛剛好,唔會太油膩,啖啖都係鮮味!🐚蒜蓉粉絲蒸元貝海量的蒜蓉及粉絲,調味同樣恰到好處。蒜蓉極香,粉絲掛哂汁好好味。平時係出面間中食到粉絲會乾會硬,但呢度完全冇呢種感覺,粉絲夠軟身濕潤又不過腍👍🏻元貝係完全黏殼,要花點力量及時間先可以將佢同殼分離,證明元貝極新鮮元貝鮮味十足,肉質有咬口😋🦞龍蝦湯油浸筍穀魚一整條筍殼魚,油浸做法太香了🤤金黃的色澤,看起來就很有食欲,吃着基本沒有什麼刺,魚肉厚實且鮮嫩~🐮蜜椒和牛粒蜜椒和牛粒簡直絶了!和牛粒超嫩!焦焦脆脆超好吃😋連我這個不太愛甜椒的人 都覺得甜椒超入味超香,吃了超多💯

🦢蠔皇乾鮑扣金錢鵝掌

🥩燒腩仔
外層燒得很脆口,燒腩仔稔香軟彈,非常新鮮,份量十分多

🥦 西蘭花炒龍躉球

🐚蒜蓉粉絲蒸元貝
元貝鮮味十足,肉質有咬口😋

🦞龍蝦湯油浸筍穀魚

🐮蜜椒和牛粒
2025-06-06
6天前 0 浏览
好耐冇食中菜了,今日好有興致想食,搜尋一下,見到碟「煙燻脆皮雞」吸引咗我🤩所以就嚟咗「尚悅軒」,餐廳主打海鮮粵菜為主。餐廳環境寬敞,提供新鮮海鮮。🍽️煙燻脆皮雞這是一道招牌菜,一口吃下去,無得頂‼️除左打卡一流之後 哩隻脆皮雞真係有姿勢有實際架🥰濃濃的煙燻香氣 係印象中 第一次食咁香濃既煙燻雞 非常推薦 名副其實的招牌菜 必叫❤️🍽️炸筍穀魚外皮油浸,金黃酥脆,內里細嫩幾乎沒刺,浸在蔥油汁部分的魚肉潔白細膩,在口中油脂香溢~龍蝦湯咸鮮入味~是經典的外酥內嫩兩層口感呢😊🍽️豉椒炒蟶子味道很絕,蟶子新鮮,乾淨無沙,濃郁豉椒味道完全滲進蟶子內,惹味得來帶點微辣,抵食又美味,一流。 🍽️合桃炒鮮准山百合吃完雞及海鮮, 來個素菜非常好,   山百合 ~ 好爽口的一道健康有益菜,養肺補脾, 降血壓. 雲耳能潤肺生津, 滋陰養胃.   滋味中菜大排檔

🍽️煙燻脆皮雞

🍽️炸筍穀魚

🍽️豉椒炒蟶子

🍽️合桃炒鮮准山百合
 滋味中菜大排檔
2025-07-10 0 浏览
尚悅軒嘅菜式真係好多元化,每樣菜都有佢哋獨特嘅風味。我試咗佢哋嘅冰鎮咕嚕肉,真係好好味,肉質鮮嫩多汁,好食。啲燒腩仔切得夠厚身, 調味不錯, 肉質鬆軟, 肥瘦適中, 味香四溢。泡椒魚皮亦都不錯,脆嫩可口,酸酸的特別開胃。必須推薦經典的高檔粵菜,蠔皇乾鮑扣金錢鵝掌,將名貴食材與精湛技藝結合。大鮑,個頭大、肉質厚,溏心飽滿,口感軟糯鮮甜,鵝掌選用肥厚掌部,膠質豐富,燉煮後酥爛入味,醬汁濃而不濁。薑蔥波士頓龍蝦拼窩巴賣相佳、有鑊氣,肉蟹有豐富的薑蔥味,配上窩巴同時又保留原有肉蟹的鮮甜味,盡顯主廚快炒本色。每一道都好好味,令人回味。而且啲侍應好友善又好專業,服務好貼心。佢哋會問我哋嘅口味同埋喜好,再推介啱啱啲菜式,令我哋好滿意。整體試食體驗好好,我會推介俾我嘅親友

2025-07-10 0 浏览
平時食粤菜,大家都會想到去酒樓,位於太子嘅尚悅軒一定要推薦比大家。先上桌嘅第一道【星洲炒米粉】我給口有鍋氣!味道好均勻,焦香味道剛剛好!而且份量幾大!【龍蝦炒年糕底】白嫩軟糯嘅年糕放入龍蝦鍋裡燉煮嘅軟爛入味,糯嘰嘰嘅年糕吸滿咗香醇濃郁嘅龍蝦湯汁,味道簡直一級棒~【冰鎮咕嚕肉】夠哂肥嫩 仲好脆!醬汁夠酸夠甜 包圍咕嚕肉每個角落兩碗白飯啊唔該最後再來【甜合桃炒百合】清淡嘅一碟素菜解解先前濃郁味道呢間絕對係食完會回頭連揀飲擇食嘅人都係咁話好味好好食女朋友食完仲排名邊碟最愛真係食得好開心~
先上桌嘅第一道【星洲炒米粉】我給口有鍋氣!

味道好均勻,焦香味道剛剛好!而且份量幾大!

【龍蝦炒年糕底】

最後再來
【甜合桃炒百合】清淡嘅一碟素菜解解先前濃郁味道
呢間絕對係食完會回頭

連揀飲擇食嘅人都係咁話好味好好食
女朋友食完仲排名邊碟最愛
真係食得好開心~
天氣涼涼咁就心郁郁想食熱辣辣嘅海鮮🥘 位於太子嘅尚悅軒 唔單止有我哋想食嘅食物 又近地鐵站 環境仲坐得舒服 於是專程黎試下😚我地星期四晚食 餐廳門口都有幾枱排隊 可見質素吾錯👍🏻 好彩都係等左5-10分鐘就入到💪🏻 冰鎮咕嚕肉咕嚕肉放咗係冰粒上邊,冰嘅冷氣令到啲熱辣辣咕嚕肉食落更加香脆😋 而咕嚕肉醬汁酸甜適中,好開胃,好適合送飯!而且啲冰都唔會溶得好快,所以唔會整濕嘅咕嚕肉😂💪🏻 大師醬油炒飯見到店員推介就試一試。牛肉味都算濃,而且牛肉切成粒,唔會韌食落口感都OK。值得一提係飯嘅醬油味好香,但又唔會太鹹。💪🏻南非鮮鮑魚南非鮮鮑煮出黎質地軟腍,唔會太過硬身似橡膠,鮑魚汁甘香濃郁 ,吊起鮑魚本身既鮮味。南非鮑魚體型較大,肉厚爽彈,鮮味較重。略帶些微酒香撲鼻,鮑魚口感更細嫩,冰鎮凍食富有清新感。💪🏻金不煥龍蝦炒年糕底味道嘅話,龍蝦肉質唔錯,又裹着軟糯嘅年糕,好好食,入口口感糯糯中有份爽彈,的確回味。

💪🏻 冰鎮咕嚕肉

💪🏻 大師醬油炒飯

💪🏻南非鮮鮑魚

💪🏻金不煥龍蝦炒年糕底

2025-07-09 0 浏览
🔸脆皮雞🐓上次食過呢隻脆皮雞後念念不忘,今次極力推薦俾朋友試吓🤭煙燻脆皮雞上枱🤭 香氣撲鼻,皮肉分離無多餘嘅肥膏,雞肉嫩滑雞皮香脆,亦都係當晚最愛菜式之一🥰🔸七味豆腐粒比一般吃到的都大顆 微脆的外皮~~𥚃面的豆腐更滑更嫩,一人直接完成✅大半碟 哈哈🤤🔸龍蝦湯筍穀魚魚肉浸透龍蝦湯得恰到好處,吸足了湯汁裡龍蝦香味,軟糯而不失口感,帶着微微的甜味。湯底經過熬煮,層次清晰且豐富,在雨天的時候來上這樣一碗,太幸福了!🔸蜜椒新薯牛粒粉糯的薯仔炸過更香口!蜜椒汁滲透牛肉裡麵!每一粒都好香,肉感也嫩滑👍
🔸脆皮雞🐓

🔸七味豆腐粒
🔸龍蝦湯筍穀魚

🔸蜜椒新薯牛粒
2025-07-09 0 浏览
好味的 鮑魚鵝掌 來啦!雖然魚和熊掌不可兼得,但是鮑魚和鵝掌可以啊~鮑魚中含有豐富的膠原蛋白,美容養顏~鵝掌低脂肪,吃完不用擔心會雙胖,口感也很好,嚼勁十足~燒腩仔 的外皮又是很香脆,咬下去卟卟聲,看到一層層的肉和脂肪,夾著白飯吃好正。龍蝦筍殼魚,肉質鮮嫩,口感細膩。龍蝦的鮮美完美地保留了下來。每一口都仿佛能感受到那魚肉的鮮嫩與油的香醇在口中交織,還有那濃郁的醬汁,讓人食欲大增。 咕嚕肉酸酸甜甜的,超開胃!咕嚕肉用了梅頭豬肉,下面還有大冰塊敷着,吃起來啖啖肉,肉質更好咬口!好正的!而且醬汁調配得超開胃惹味!另外還有 上湯蒜浸菜苗 對於吃完一堆較濃味的菜式,有個清淡一點的菜式緩和一下就恰到
好味的 鮑魚鵝掌 來啦!
2025-06-22 439 浏览
今日家庭聚餐就黎咗呢間酒樓到試,之前聽朋友講呢度都唔錯。Book咗兩圍,每枱9個人,佢哋就俾咗間房仔我吔,環境都唔錯,幾好坐。打頭陣嘅係燒鵝,今日MVP之一,肉嫩多汁,最最重要係D皮係脆㗎!好耐都無食過D咁靚嘅燒鵝,加埋酸梅醬簡直一流,又唔會太膩!因為是book宴席,所以就揀咗龍蝦伊麵,聽講係呢度嘅王牌,一試,果然無揀錯,隻龍蝦都算大隻,D肉仲要係爽甜,唔係腍啤啤,仲好有龍蝦味,個麵硬度可以,唔會太硬,仲索哂D汁,讚!值得推薦!有一個比較特別,我自己就好少係D酒樓聚餐度試,見佢俾嗰張菜單有,咪唸住試吓,哇,我覺得係今日Top 1,一黎到,嗰浸啫啫煲嘅香味同喳喳聲已經好吸引,令我好想試,一咬落去,隻蠔啱啱好,一D都唔韌,D汁仲係爆出黎,真係超好食,成枱人都係度搶!單單係呢個,就值得我幫佢寫個食評!其他餸就不過不失啦,條魚都幾好食,啲肉都滑嘅。薯仔牛柳粒就一般,可能係佢落得太多蜜糖,搞到全碟嘢好似都係得同一隻甜味。仲有個比較新鮮嘅係鰻魚炒飯,平時少D喺出邊食到,都唔錯嘅,幾好食。呢間酒樓服務都唔錯,個餐包咗汽水同啤酒,佢哋會主動問你想飲啲乜嘢,然後幫你攞,就算我姑媽話想飲唔凍嘅啤酒,佢哋都
燒鵝例牌

波士頓龍蝦伊麵

薑蔥桶蠔

蜜椒薯仔牛柳粒
鰻魚炒飯

呢間酒樓服務都唔錯,個餐包咗汽水同啤酒,佢哋會主動問你想飲啲乜嘢,然後幫你攞,就算我姑媽話想飲唔凍嘅啤酒,佢哋都即刻幫手攞,態度極之好。食完龍蝦嗰個碟都會即刻有人嚟幫你換。
2025-06-22
午餐
燒鵝例牌
波士頓龍蝦伊麵
薑蔥桶蠔
  • 龍蝦伊麵,薑蔥桶蠔,燒鵝
2025-06-21 357 浏览
今年第一次去尚悦軒晚宴,估不到有一個意外驚喜,餸菜份量足料,乳豬香脆,黃金🦐香口好味,蒸🐟火候啱啱好,嫩滑爽口,冬菇鵝掌入味,味道不錯,服務態度非常好,一定要再去品嚐其他食物👍👍
百花釀蟹鉗
富貴鴛鴦大蝦球
乳豬全體
  • 乳豬,香脆不肥
2025-06-05 412 浏览
2025年6月4日,與朋友來尚悅軒晚餐,其中點了原隻燒雞。 這燒雞是豎起原隻插在一支鋼管上,連在一隻梗盤上桌。 侍應並提供一把鋒利剪骨刀及一些透明手套給客人自己剪雞。 侍應並講明我哋唔會剪,你哋自己剪。 朋友於是出手去剪。 眼見隻雞又油、手套又滑、把刀又利,張餐枱又唔係廚房功具枱,剪起來極不就手,剪刀好易插傷手,簡直險象橫生。 唔明點解酒樓為咗綽頭要令客人置身危險當中?雞是好食的,但自剪並不合適。 此外,有碟炒黃鱔條都好硬,極不新鮮。 有碟餸又好咸。 煮芋頭又唔粉,咬落好「腎」,絕非好貨。 整體感覺欠佳。
2025-06-04
2024-05-16 1790 浏览
母親生日, 諗住地點就腳, 在這裏食晚飯,結果換來一肚氣! 所有親戚都投訴食品份量小, 而且十分難吃, 12人餐只有9 個人份量, 最過份係乳豬全體我估計只有15簿片, 全部得肥膏, 脆皮下全無肉, 而且沒有手沒有腳!真係大吉利是! 跟經埋反映換來一句"我地係咁的" 算數, 生日飯費事同佢嘈, 之後成晚其他菜都係9人份量.條魚得一斤, 大家要你推我讓唔敢食品以後Bad List 這間酒樓, 唔想一肚氣就切勿幫襯, 攪到香港人北上消費就是這些食市.

2024-05-10
庆祝纪念