餐厅: 尚御潮滷居
资讯:

5天前 0 浏览
Throw back to last Sep友人飯局去食潮州菜果期好hit 要訂位先得訂咗位結果都係六個人坐到膀頭貼膀頭兩張細麻雀枱拍埋咁坐門口位六個人 放埋碗筷同杯 張枱放兩三個餸已經無晒位鬼叫我地唔係熟客 人地有大圓枱無人坐都輪唔到我地坐間舖都唔大 可能真係留返啲枱俾貴客罷了既然唔打算再黎 一野叫晒佢所謂嘅撚手小菜千層豬耳宮廷醉鴿酒香鵝肝醉香鮑魚滷水拼盤蟶子王沙薑醬蹄尚御炒飯蠔餅老實講我本來都鍾意食潮州菜 所以好啱我口味啲醉香真係有酒味 啲涼菜落好多麻油好鬼香可惜分量好少 我地真係每人一啖就清晒一碟唯有食晒早啲走去第二度再飲飲食食隔咗半年有多最有印象係個沙薑醬碲同鵝肝
Throw back to last Sep

最有印象係個沙薑醬碲同鵝肝
2023-09-16
  • 沙薑醬蹄
2024-05-05 459 浏览
醉香鮑魚$98都算大隻,⼀啲都唔un, 入味啲酒味,好食👍🏼蠔餅$138好大份,蠔仔大大粒,味道唔錯。蛋漿同平時食開嘅有啲唔同,炸得比較鬆化,食得多都唔會飽,唔洗留肚食其他野😝滷水鵝片$178鵝片好入味,肉嫩唔鞋身。墊底嘅豆腐都好出色。不過食多幾舊就會偏鹹。上湯腿絲蘿蔔$58唔好睇佢樣普普普通,白蘿蔔入味得嚟唔會好咸,食落去清清地,再配埋脆口嘅炸蒜頭一齊食,好食🤌🏼*難book枱,記得預早book
醉香鮑魚$98

都算大隻,⼀啲都唔un, 入味啲酒味,好食👍🏼

蠔餅$138

滷水鵝片$178
上湯腿絲蘿蔔

上湯腿絲蘿蔔$58

*難book枱,記得預早book
2024-04-02
上湯腿絲蘿蔔
  • 滷水鵝片,
2024-03-20 1125 浏览
呢間餐廳算難book位,真係要早成個月訂,就因為難訂個期望值會提高。餐廳入面地方唔大,但啲櫈都幾好坐,佢供嘅茶有啲菊花香,清清地。我地叫左鱔煲:正常,如果啲鱔厚切啲仲好,呢個要預早訂,餐廳會當日打俾你問,另外個花甲蒸蛋都係要預留,不過今次冇叫炸蠔餅:啲蠔算大隻,不過個蛋漿唔啱口味,佢係偏炸好似食風咁,我自己鐘意有多啲蛋漿好似蛋餅咁,但佢嘅味道唔錯的滷水三拼(豬大腸,元蹄,墨魚片):三樣都好食,佢有豆腐墊底,豆腐好食,好滑滷水鵝片:鵝片佢算做得唔錯,唔會鞋,不過佢個滷水汁偏多花椒八角味,咁就要視乎個人口味,都偏鹹少少娃娃菜:呢個清清地,啲菜都嫩炒飯:正常,無驚喜蝦子撈麵:無特別,偏鹹,唔算好味整體來講我覺得無想像中好,不過滷水嘢算出色,但其他炒飯同麵同麻麻,我見有啲人炒蝦,炒海鮮好似唔錯

我地叫左

娃娃菜:呢個清清地,啲菜都嫩

炒飯:正常,無驚喜

蝦子撈麵:無特別,偏鹹,唔算好味

2024-03-16
等候时间
5 分钟 (堂食)
2024-02-24 1517 浏览
我好少去大角咀,但為咗食好食嘅潮州菜,所以諗住約埋幾個朋友去試吓🤭 幾日前開始打電話去book位,我諗真係前前後後打咗差唔多20次,最後終於有人聽,成功book咗平日夜晚4位👍🏻宮廷醉鴿 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️原本以為細細隻,點知上枱見到份量好大,擺盤好靚!食落好好味,肉質嫩滑,最後梗係成隻清晒啦🥰酒香鵝肝 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️先叫咗半份,大約有8-10塊,鵝肝好滑啊,酒香濃郁入晒味,食完之後我哋再encore多半份🤤滷水鵝腎 ⭐️⭐️⭐️⭐️第一次食鵝腎,好食喎,食落爽口,但係唔會太靭太硬,滷水好入味,推薦👍🏻滷水鵝片 ⭐️⭐️⭐️⭐️鵝片好滑大大塊,但係咸咗啲,最後我哋點咗少少酸汁食先中和返個咸味,不過整體都好值得試!蠔餅 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️好耐冇見過咁大個蠔餅,出邊嗰啲餐廳越嚟越縮水!蠔餅好脆,蠔仔好大隻,真係食唔停口,雖然好好食,但始終炸嘢真係有啲熱氣😆尚御炒飯 ⭐️⭐️⭐️⭐️炒飯好好食,係用瓦煲上,個飯好大個,但係我哋四個女仔好快就清晒啦😁薑蔥豬油大地魚撈麵 ⭐️呢個係負分之作,絕不推介😅 個麵一餅餅黐埋一齊,咩味都冇,剩係得好重嘅鹼水味☹️

宮廷醉鴿 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

薑蔥豬油大地魚撈麵
2024-02-20
滷水鵝腎
2023-12-06 1517 浏览
My friend managed to book a table for four, two weeks in advance on a weeknight. The place is very full, only bookings were entertained!We ordered:鹵水鵝片 this dish was delicious, the goose was tender and juicy and tofu under it was soft and silky! 麻香聖子 this is a cold dish, tasted very fresh and the texture was very nice!醬香蓮藕 overall this dish was nice but a bit too much sauce! 沙薑香蹄 not a bad dish, the shallots was definitely the star of the dishAnd lastly a eel pot! The eel tasted very fresh, but

We ordered:

And lastly a eel pot! The eel tasted very fresh, but it was a bit too salty to my liking!

Overall very good value for money and authentic taste of Chiu chow food!

We paid $1050 for 4!

Soup  of  the  day
Soup  of  the  day
Soy Egg 🥚同9 Flag 🏳️打去book枱,點知一打去已經話成個月full晒,要book下個月,真係好誇張😋根據愈難book就愈好食既原則😋 依間野一定好好食😍 好啦! 為左食好野 等一個月就一個月啦🌙必試: 宮廷醉鴿🦆 沙薑醬蹄🐷 醉鵝肝🦢 滷水鵝片🦢 滷水墨魚🦑 酥炸蠔餅🦪是但總結: 超精緻 超好食既潮洲菜 CP值爆燈💡 如果你話我聽師傅做過五星級酒店👨‍🍳 我完全唔會surprise 😍 依間完全係五星級既野食👨‍🍳 平民既價錢💲 (利申:已經book左下個月再食)😋是但食評🌟💬✰環境😋簡潔唔花巧😋裝潢唔錯 周圍都係灰牆磚堆砌既特色牆冇太多花巧既裝潢🏪簡潔企理 唔係平時食打冷油淋淋既感覺廚房係開放式既 等位既時侯可以睇到廚師準備既過程但係店鋪都幾細間下 10張枱都唔夠🪑D枱都唔係好大張 有D窄 有D逼🏪真心幾好生意 絕對可以搬大小小😋✰宮廷醉鴿 ($168) 🍷🦆 酒店級既菜式 如果我係米芝蓮 我會直接俾星佢😍一上枱已經見到個presentation 有幾靚🍽️一隻咁細既鴿 起晒肉 仲要擺到咁靚😍真心去酒店餐廳或者高級食府先見到咁既擺盤👑完全無expect過大角咀既一間小店

是但食評🌟💬

酒味平衡得超好 完美吊起左鴿肉既鮮味
入口肉味大爆發 完全小小肉羶味都無😍
調味偏溫和 淡淡酒香 小小既甜味 肉味係主軸🦆
完全係可以拎獎既一道菜😍

✰滷水鵝片 ($178) 🦢 調味完美 唔死咸 仲要食到鵝本身既肉味😍

鵝片切得幾薄下 每一塊厚薄均一刀功了得🔪

金蒜腿絲娃娃菜
金華火腿味同蒜味都好濃 🍖🧄
但同個菜唔係好融合 好分開
整體無咩特別🙂

✰醉鵝肝 ($100) 🍷🦢 軟 滑 香 媲美五星級酒店出名 但平民價錢😍
驚喜完全唔俾人休息😍

賣晒就冇 想食可以Book枱果陣留埋
蟶子起晒肉 岩晒我地依D懶人
蔥同個汁帶起左蟶子既鮮甜味🐚
蟶子完全無沙 煮得岩岩好 爽彈 唔韌😋

✰酥炸蠔餅 ($138) 🦪 蠔仔大大粒加埋酥脆口感 一流😍
酥炸蠔餅

滷水墨魚
酥炸蠔餅
  • 醉鵝肝
2023-11-10 1295 浏览
呢間潮州嘢聽聞幾出名, Booking都要一個月前。家人特登book咗一齊食,期望有佢獨特之處,但估唔到獨特嘅地方係未食飯,先受氣 😤第一輪叫餸,已經有幾樣食物話冇,連蝦都冇,好訝異。等上菜之際,叫咗個姐姐仔嚟加飲品。講咗唔夠幾秒,就眼骨骨好寸咁話:「你講慢啲啦,寫唔切呀!」。我哋逐一再重複,佢就話:「冇橙汁,我哋有嘅飲品已經喺晒個menu入面!」。之後啲嘢食得七七八八,諗住再加餸,叫個生炒骨,呢個姐姐仔又話冇,仲要邊執嘢邊行咗去咁講:「你哋book枱嘅時候已經講咗俾你聽,有啲食物係要預訂架啦!」。當日店舖打嚟confirm Booking嘅時候,係講過有幾個餸要預訂,否則可能冇。但我哋之前全部想叫而佢又冇嘅餸菜,喺個電話完全冇講過嘅!仲要我想請問,究竟邊間小菜館連生炒骨都要預訂?佢先至唔出聲。真係火都嚟埋!好難想像一間咁多人幫襯嘅菜館,啲服務態度可以差成咁,就算啲食物幾好食都係假!仲要老實講,食完佢啲嘢,唔覺得特別好食。咁嘅價錢,其實好多選擇。

2023-10-28
用餐时段
雖然食物唔係節目形容到咁超級出色,但價錢的確算平民,整體性價比算係高。但濃妝女店員態度差到令人無可能再幫襯。1/問都唔比問入座純粹問下會唔會安排到坐圓檯,極度串咀話人地一早訂架。(我張檯都早左個半月訂。得與唔得唔重要,客人禮貌問,正常態度回答,好基本卦。)2/佢可以問,你唔可以即刻答落單點野,家人點左兩個餸(真係兩個)。我話想點埋汽水,佢問:「飲咩?」我回應佢:「兩個Zero, 1個忌廉..」佢好大反應,發老脾話叫我比佢寫埋先。原來佢問我飲咩嘅時候,佢仲未寫完我屋企人點嘅兩個餸。十萬個O咀,係佢問我飲咩,我先開始講三罐汽水出嚟,佢走嚟開個客波話人唔比時間佢寫。佢明知自己未寫得切,講句「等等」咪得囉。(都係嗰句,等佢好閒,態度可以唔駛做到全港最差。)3/百無仲要賴個客以下全部無(我食六點場):炸豬腸XO醬撈麵腩肉生炒骨當我被告知生炒骨都可以無嘅時候,hold唔住表情O左咀。阿女店員話:「我地有啲餸要留架,今朝已經打左電話問你地留唔留餸。」我今朝喺電話度,清清楚楚問佢「有咩餸係需要預早留?」佢完全無提過上面呢堆餸。(佢提左另一堆,例如$340/4隻蟶子。我同家人無興趣,所以無要求留)我忍唔

但濃妝女店員態度差到令人無可能再幫襯。

1/問都唔比問

2/佢可以問,你唔可以即刻答

3/百無仲要賴個客

以下全部無(我食六點場):
炸豬腸
XO醬撈麵
腩肉
生炒骨

我忍唔住燥返佢「你今朝唔係提呢堆餸!」屋企人都話「生炒骨都要留呀?唔係呀?」佢先收聲。

呢啲所謂嘅隱世小店,受歡迎少少就喪比氣客受,自問真係受唔起。如果真係咁怕忙,就唔好接受節目訪問啦。
2023-10-11 1114 浏览
—🪿 酒香鵝肝❤️🪿 滷水鵝片拼墨魚片鵝腎🧊 滷水豆腐🐷 沙薑醬蹄❤️🦆 宮廷醉鴿🥞 蠔餅🐟 原條凍馬友🐚 醉滷南非鮑魚•🥬 鮑汁金蒜娃娃菜🍚 尚御炒飯🍲 薑絲豬油大地魚撈麵—終於有人帶我黎食尚御🙌價錢親民 又好食又開心🥹雖然地點不算非常就腳但淨係為左個沙薑醬蹄同吃不到的炸子雞已經想再訪了👍

🪿 酒香鵝肝❤️

雖然地點不算非常就腳
但淨係為左個沙薑醬蹄同吃不到的炸子雞已經想再訪了👍
2023-08-01
等候时间
30 分钟 (堂食)
  • 蠔餅
2023-08-28 5306 浏览
朋友仔經IG吸引過來,原來晚市預約已經要兩個月多之後,所以我們一於決定遷就其餐廳去食午餐是也。。。(位置絕對吊腳,幸好今次的為食友驅車前往,不過溫馨提示一句門口是絕對有機會抄牌的)故此希望去吃的朋友們,敬請留意這一點~當日預約了十二時半也要等上 十分鐘左右,職員從另一邊廂的店舖開門,原來此店亦租了靠近(本店) 的鄰近舖位,雖然差不多可以講全無裝修,幸好有冷氣開放,就這樣的我們三台客人被安排了另一邊廂~當日叫了兩份小食...一份爽口豆苗HK$48.非常重口味的一道小食,初頭看名字還以為是菜,原來是大豆芽,辣勁十足,吃畢輕微帯有點點草青味⭐️⭐️⭐️海蜇HK$60.海蜇切得比較粗有口感,也不俗⭐️⭐️⭐️(忘記拍照/見諒)------鵝片HK$178.重點嘅鵝片,大家一致認為好吃皮不算太肥,亦都切得很薄,底層有滷水豆腐,空口食又或者配飯都味美⭐️⭐️⭐️⭐️金蒜腿絲白菜仔Hk$58這一碟菜由於白菜仔完全沒有加上任何湯汁做調味,就憑身旁金華火腿𢇁作(味引 ),好食與否席間亦有兩極化,朋友仔就話金華火腿過於鹹,自己就覺得剛好合格,好食與否真是見仁見智⭐️⭐️⭐️薑蔥豬油大地魚撈麵HK$58.口感不過於油,大地魚味道不太

當日叫了兩份小食...
爽口豆苗
海蜇HK$60.海蜇切得比較粗有口感,也不俗⭐️⭐️⭐️
(忘記拍照/見諒)
------
金蒜腿絲白菜仔
薑蔥豬油大地魚撈麵HK$58.
口感不過於油,大地魚味道不太濃重,持平

薑蔥豬油大地魚撈麵

宮廷醉鴿HK$168. 鴿子論擺盤已經贏盡,真的很想訪問廚師是否酒店出身?鴿子入味醉香不太濃重,剛好⭐️⭐️⭐️⭐️
宮廷醉鴿
冰鎮醉鮑魚每隻HK$90,冰鎮鮑魚未放入口之前都恐防會過於韌的感覺,但擺上口的一刻原來又是另一回事,走味恰好亦不會偏苦,吃得到鮑魚的味道,值得一推⭐️⭐️⭐️⭐️
冰鎮醉鮑魚
麻香蟶子《一碟五隻》(忘記價錢)這一個蟶子,如果不喜好食辣的人士建議在落單之前緊記通知職員小辣又或是走辣,因為辣勁非常有(後勁) 在吃畢一隻,我們要將面頭的辣椒往(後退),才能把其餘的吞沒,蟶子也同樣地出色做得爽口,不感於韌⭐️⭐️⭐️⭐️
麻香蟶子
★當日由於是午市時段,我們叫的大眼雞/炒飯等職員說到通通都是晚市才能供應,門口沒有咪錶車位,所以如果要揸車的人士,敬請留意可能在拍門口期間絕對有可能抄牌的現象發生。★

午市時段訂位還算可以。
冰鎮醉鮑魚
2023-08-13 2300 浏览
首先想講講點解會搵工呢間小店食飯因為在YouTube 睇咗「三叔公園」介紹就上來OpenRice尋找這間食肆,有興趣可瀏覽以下頻道: https://youtu.be/03Ppr7dMdPQ講明跟著三叔去開餐,當然要食佢哋的推介食品啦!其實睇片時覺得好好味,好想即刻去食,但電話book位時,已經排到一個月之後了!令我更期待今晚這一餐。說老實他的地址真係要花點時間才找到。來到店後,發現店舖面積不算很大,約有5張四人枱加1張十人枱,上餸速度適中,因為我哋一行四人,被安排了一張四人四方枱,所以佢哋每次上送都會等妳上一個餸食得八八九九才上餸。第一度餸係醉鴿,非常入味,而且好香酒味第二度係凍鮑魚,無諗過隻鮑魚可以極得噉冧第三度係滷水鵝片拼墨魚,墨魚爽口,嘩個滷水鵝片,真係我食過噉多滷水鵝片嚟講最好味,佢啲滷水汁入晒味而且唔會得種死咸味,食落去真係好似「味吉陽一」噉要叫一句“好好味呀!”第四度係蠔餅,當初睇片時佢哋係噉話好Juicy唔明,炸物點Juicy,但自己食入口嗰刻就明白晒了!佢炸到外脆內軟,軟就係個蠔煮到剛剛熟仍然保留到蠔本身的水份第五度係炒飯,同枱食飯的朋友當中有唔食蔥嘅,佢哋一見到就話
首先想講講點解會搵工呢間小店食飯
講明跟著三叔去開餐,當然要食佢哋的推介食品啦!

說老實他的地址真係要花點時間才找到。
第一度餸係醉鴿,非常入味,而且好香酒味
第二度係凍鮑魚,無諗過隻鮑魚可以極得噉冧
第五度係炒飯,同枱食飯的朋友當中有唔食蔥嘅,佢哋一見到就話點解有噉多蔥,不過我哋每人都食了兩碗,而且佢哋食嗰陣亦無再話啲蔥,好似個飯已經將啲蔥融入了裡面一樣,佢哋仲一路食一路講好味
最後一個餸係醉鵝肝,佢哋話今晚個鵝肝將佢一向對鵝肝的印象顛覆咗,我以為會好油,點知嚟到食入口後,好滑好甜
最後要多謝三叔的好介紹,因為朋友同我都非常滿意今晚的食肆,嚟緊又睇吓跟唔跟到佢哋去開餐先。
凍鮑魚
滷水鵝片拼墨魚
炒飯
酒香鵝肝(半份)
2023-08-12
$276.75 (晚餐)
凍鮑魚
滷水鵝片拼墨魚
炒飯
酒香鵝肝(半份)
  • 滷水鵝片
2023-07-26 2483 浏览
6月時想同朋友飯局,大家不約而同話想試呢間潮州菜,就打去訂枱,足足打咗3x個電話先有人聽,話最快黎緊都7月中,唯有照訂,等咗一個月終於有得食我哋一行10位,叫咗12個餸💎宮廷醉鴿擺盤一流,食落唔算好重酒味,係特別嘅,出面好少食到醉乳鴿,但無咩肉食。💎酥炸蠔餅炸得鬆脆,蠔大粒新鮮。💎椒麻蟶子 冷盤蟶子好少有,鮮甜爽口。💎薑蔥豬油大地魚撈麵普通,都好食但唔係出色。💎滷水拼盤感覺好普通,鵝肉好韌,其他又唔入味,可以skip。💎煎馬友外表平平,無諗過咁好食,出面脆口,入面肉質滑溜👍🏻💎花甲蒸蛋 佢同平時嘅做法唔同,就係打咗個芡,蛋好滑,花甲無沙,都算ok。💎酒香/滷水鵝肝我哋每隻味叫咗半份試下,滷水食落無乜味,鵝肝感覺係爽爽哋,但酒香就完全唔同,好香好入味,鵝肝感覺係粉粉軟腍嘅,有種入口即溶嘅感覺,好好味👍🏻其他一般唔特別講了整體來講,食物質素、環境都ok,每樣食物都好有佢嘅特色,唔同一般潮州菜,尤其鵝肝非常回味,但如果要再打3x幾個電話訂枱,應該會卻步。最後每位大概250,價錢合理

我哋一行10位,叫咗12個餸
💎宮廷醉鴿
💎酥炸蠔餅
炸得鬆脆,蠔大粒新鮮。
💎椒麻蟶子
冷盤蟶子好少有,鮮甜爽口。
💎薑蔥豬油大地魚撈麵
普通,都好食但唔係出色。
💎滷水拼盤
感覺好普通,鵝肉好韌,其他又唔入味,可以skip。
💎煎馬友
外表平平,無諗過咁好食,出面脆口,入面肉質滑溜👍🏻
💎花甲蒸蛋

炸蠔餅
醉麻蟶子
煎馬友
2023-07-17 2146 浏览
#尚御潮滷居 🇨🇳 這間位於大角咀的滷水小店,一直在朋友中很有名,今天難得夾到朋友就一齊去試試!七月頭打電話預約,整個七月晚市已滿,反而預約午市比較容易,但午市沒有供應「廚房嘢」, 沒有炸物如蠔餅及炒飯,但蒸魚、撈麵滷水酒香小吃都有供應。小店只有六至七張四人枱及一張大枱,我們五人都只能坐在四人枱。我們點了: 🔸海蜇配千層豬耳 $88 🔸(半份)酒香鵝肝 $100 👍🏻👍🏻👍🏻🔸(半份)滷水鵝肝 $100👍🏻👍🏻👍🏻🔸宫庭醉鴿 $168👍🏻👍🏻🔸麻香蟶子 $320🔸(例牌)滷水鵝件(斬件) $158👍🏻🔸滷水豆腐 $38🔸薑絲豬油大地魚撈麵 $58- 鵝肝出色,當日滷水鵝肝的部位靚,薄切之餘很滑,入口即溶。酒香鵝肝酒味香濃,一樣出色- 宮廷醉鴿打卡一流,肉質細嫩,很入味- 滷水鵝及豆腐很入味,但略嫌有點鹹,配飯才剛剛好- 估不到最後上的撈麵有驚喜,嘗得出很足料這間餐廳更是免開瓶費,喜歡喝兩杯的朋友不要錯過~人均$220📍 大角咀杉樹街2-16號金基大廈
#尚御潮滷居 🇨🇳

🔸麻香蟶子 $320
🔸(例牌)滷水鵝件(斬件) $158👍🏻
🔸滷水豆腐 $38
🔸薑絲豬油大地魚撈麵 $58

- 宮廷醉鴿打卡一流,肉質細嫩,很入味
- 滷水鵝及豆腐很入味,但略嫌有點鹹,配飯才剛剛好
- 估不到最後上的撈麵有驚喜,嘗得出很足料

這間餐廳更是免開瓶費,喜歡喝兩杯的朋友不要錯過~

人均$220

📍 大角咀杉樹街2-16號金基大廈
2023-07-16
  • 宮廷醉鴿
  • 滷水鵝片
2023-06-05 6720 浏览
。爽口豆苗 ($48) 。醬香蓮藕 ($48)。極品酒香鵝肝 ($100/半份) 。滷水鵝片拼大腸 ($198) 。宮廷醉鴿 ($168) 。原條潮式黃油凍烏頭 ($148) 兩款前菜非常驚豔,醬香蓮藕脆嫩可口,大豆芽爽脆清甜,每口都沾上自家製微辣醬汁,惹味又開胃。酒香鵝肝酒香清香撲鼻,鵝肝口感細嫩,入口即溶的感覺。滷水鵝片和宮廷醉鴿肉質鮮嫩,夠哂入味,大腸有嚼勁,滷水豆腐嫩滑有豆香。最令人難忘係條潮式黃油凍烏頭,滿滿的黃油,肉質鮮甜嫩滑,亦可再點上普寧豆醬鮮味更昇華👍 店內座位不多,大部份食客都預先預約或預留菜式,建議先訂位。
。爽口豆苗 ($48)
。醬香蓮藕 ($48)
。極品酒香鵝肝 ($100/半份)
。滷水鵝片拼大腸 ($198)
。宮廷醉鴿 ($168)
。原條潮式黃油凍烏頭 ($148)

店內座位不多,大部份食客都預先預約或預留菜式,建議先訂位。

2023-01-03 6098 浏览
如果接受到會無端端受氣既話,可以去試下朋友生日,想食潮州野,於是早兩星期致電book 枱,店家當時並無提及會於當日或之前會再次聯絡以confirm booking,只提及用膳時間至晚上八點須交枱。其後因為其中一位朋友有事遲來,於是再次致電店家更改booking時間,由6:00轉為6:30。當時對方依然沒有提及有關confirm booking之事,只提及交枱時間依然是晚上8:00。雖然整體用膳時間少左,但我地都覺得可以接受,於是一切如常。直至booking當日,店方於中午12:30-13:00內電5個電話給我,恰巧當時我正有要事處理,未能接聽。直到我事後(約13:00後),致電回覆,對方則回應,因為多次致電我都未有回覆,未能confirm Booking,於是取消我的預約,並將預約給另一台客人。因為半小時內沒有聽到電話,加上我已經1小時內回覆,都依然無緣無故被取消預約,覺得愕然同憤怒。一直與對方女店員於電話爭論,解釋未能聽電話之原因,但這位女店員言語間一直怪我地因為無聽到電話,係我地嘅錯!最後對方又答應我地有枱,但於晚上6:30一行六人前後到達後,呢位女店員前後跟我們說幾次8點要交枱,
如果接受到會無端端受氣既話,可以去試下

最後對方又答應我地有枱,但於晚上6:30一行六人前後到達後,呢位女店員前後跟我們說幾次8點要交枱,又俾面色我地睇,仲要每個人一到達就問邊個係同佢電話聯絡果位,是要尋仇嗎?最後知道係我,又再次用難看面色問我點解唔聽電話,我真係有必要又再次同你解釋原因嗎?

最嬲係,同時間隔離枱同我地差不多時間用膳,呢位女店員就20:01衝入嚟要我地走,而隔離枱都仲食緊,完全冇催人走。
好地地食餐飯,無啦啦要受你氣,你咁唔想做我地生意,可以唔好做。

至於食物方面,個醉鴿同醉肝係好食嘅,其他就不過不失,炸蠔餅都好食,不過咁大碟得幾粒蠔,蠔唔係特別新鮮,只係啲脆脆夠香。滷水拼盤都好大碟,有豬腩肉、豬頸肉、鵝片、豬大腸、墨魚片、滷蛋,滷水味偏淡,但墨魚好食。

不過比佢地好食嘅餐廳香港真係大把,食物再好食都冇用,態度差到⋯自問我由一開始book枱都冇得罪你地,無啦啦要受氣

真心以後都唔會再黎食

庆祝纪念