2017-07-19 305 浏览
前幾日同同事行過上海街, 諗唔到午餐食乜好, 見到間餐廳冇乜人,咁就入左去去到茶餐廳, 午餐黎黎去去都係ABCD餐.揀黎揀去,就揀左個好少見O既紅酒牛腩一坐就無耐佢就比左個餐湯黎, 竟然係牛蒡湯,真係好少見,值得加分!但係其實我地都仲未叫野食, 點解佢即刻可以比到湯我地? 可能入親黎都係叫午餐ABCD啦牛腩有好多舊, 又有紅蘿蔔就配菜.不過成份送就偏甜.牛腩就肥左D, 見到有舊肥膏痴住不過咁O既價錢,咁O既份量,都值得繼續做飯堂O既

去到茶餐廳, 午餐黎黎去去都係ABCD
餐.
揀黎揀去,
就揀左個好少見O既紅酒牛腩

一坐就無耐佢就比左個餐湯黎, 竟然係牛蒡湯,
真係好少見,
值得加分!

牛腩有好多舊, 又有紅蘿蔔就配菜.
不過成份送就偏甜.

牛腩就肥左D, 見到有舊肥膏痴住

不過咁O既價錢,
咁O既份量,
都值得繼續做飯堂O既

紅酒燴牛腩飯
2017-07-17
  • 牛蒡湯
2016-05-14 407 浏览
行過見無乜人就點了下午茶餐慶祝下Happy Friday點了咖哩海鮮炒飯, 其實係完全無咖哩味, 不過就有好足料海鮮, 令到碟飯都有足夠鮮味但可能炒得唔平均, 所以食到底有少少咸另外點了份吉列魚柳配薯條魚柳唔會太燶, 亦唔會太硬, 切出泥都見到魚柳仲有少少Jusicy整體來說 不過不失啦
行過見無乜人就點了下午茶餐慶祝下Happy Friday

但可能炒得唔平均, 所以食到底有少少咸

另外點了份吉列魚柳配薯條

整體來說 不過不失啦
2016-05-13
下午茶
2014-04-25 446 浏览
尚宮餐廳佐敦上海街152號地下是日費用:70用膳時間:9:00pm-10:00pm如果你係一個懶睇癈話嘅人,可以依照你注重嘅數字睇文。1.講食 2.講錢 3.講環境 4.講服務1.呢間其實唔係我地第一次去。講下今次食左啲咩先。。我地嗌左個咖哩雞(女朋友:唉,要我食肉嗌雜菜咪好囉。)啲咖哩汁好好味,有啲辣!(女朋友:啲雞炸到好脆。。。同埋索晒啲咖哩汁,正!)另外嗌左個泡飯系列,轉米線。早知唔要米線,因為佢係浸過湯再另上,啲米線已經唔好食。。。好彩有飯,,,都係湯飯好。佢啲魚湯好鮮甜,冇乜味精。有兩送揀,不過都煩,都係肉多。最後嗌個咸蛋,炸枝竹。啲咸蛋做蛋花湯,真係好正!以上兩味都直得推介!!!仲有例湯,不過咸到乜咁,飲左兩啖就冇飲啦。2.七十蚊兩個人食個晚餐,有中高水平嘅茶記質素,抵啦。。仲要唔多人食,唔洗排隊。食飯可以多飯或少飯,其實佢本身個份量都多。自己可以衡量下洗唔少飯。3.個環境都好乾淨,好光猛。同銀龍比,地方比銀龍好坐。。不過地方就細啲。。。我見其實都唔多人去食。openrice都係得一個食評,所以趁未加價,人少少去食,平民價!支持!4.啲人都好nice,上菜嘅速度就好似快餐咁
尚宮餐廳
佐敦上海街152號地下
是日費用:70
用膳時間:9:00pm-10:00pm
竹。啲咸蛋做蛋花湯,真係好正!
以上兩味都直得推介!!!
仲有例湯,不過咸到乜咁,飲左兩啖就冇飲啦。
4.啲人都好nice,上菜嘅速度就好似快餐咁濟!不過啲姐姐就好似婆仔咁一冇野做就喪吹水,仲好大聲。。。哈哈!

泡飯
咖哩雞
2014-04-15
2014-03-23 657 浏览
今天是星期五,自然希望Relax一點出外吃個晚餐,原本打算光顧一間食肆「黑店」試試,看看黑店有多黑,沒想到連那黑店也高朋滿座,結果只好走多三個街口,移步這間「尚宮」了!此店不是甚麼韓劇之主角尚宮,而是店名真的是「尚宮」,挺是有趣。我是第二次光顧此店,兩次都是於下午六時前,因為知道此店的下午茶飯麪餐可以算是「平」絕佐敦區的!尚宮的門面裝修屬高級餐廳格局,內裏佈置亦不錯,雖然內裏客人全是街坊,但在這幾條街的食店來說尚宮已算是明顯寛敞、光鮮及整齊的了!上次試了「韮王炆伊麪」,今次很餓,必要吃點飯,於是選了一個最飽肚的「黑椒雞扒飯」餐,配熱菜蜜依然不用加錢,尚宮所有下午茶餐均是劃一收費 - $29元,無加一無小帳,無花無假!侍應落單效率極高,食物亦立即送到。熱菜蜜沒有甚麼要求,只要一個「熱」字便可,這點做到了。「黑椒雞扒飯」份量雖然不多,但以下午茶及這個收費來說已經超值。黑椒汁有極多黑椒碎粒,味道雖不算是極品,但已合格有餘。雞扒也有一大塊,用餐刀慢慢切開亦具品味,雖然雞扒應屬雪藏,雞味只屬一般,但雞皮卻不肥脂肪少,菜蔬是欠奉,但整體來說已經算質素平均,今餐又收貨!尚宮無論環境、衞生亦不算差,坐

熱菜蜜
黑椒雞扒飯
尚宮無論環境、衞生亦不算差,坐位雖不算太多,但有個大電視在大門頭頂,這餐邊看邊欣賞高清台之「三國演義」雲長歸降曹操一幕,又頗享受!
2014-03-21