2023-12-16 985 浏览
今晚諗住試吓老字號潮州菜,結果係虛有其名,非常之失望,蠔仔粥裡面蠔仔勁腥,牛肉冇味,鵝肉好鞋,豉汁蒸鱔唔新鮮,拼盤難食,唯一芋泥同碟菜唔伏,埋單態度差,一定冇下次😡
2023-08-20 2272 浏览
按時去到,話沒有見到訂位,要講一輪!😳我椒鹽九肚魚,又溝啲魷魚落去😨仲要話係俾多啲我哋食添😢落單漏單又唔知😖等餐死!落咗單嘅嘢冇又唔出聲🤯態度超差🤬🤬🤬絕對係一次幫襯大結局👾👾👾
按時去到,話沒有見到訂位,要講一輪!😳
我椒鹽九肚魚,又溝啲魷魚落去😨仲要話係俾多啲我哋食添😢
落單漏單又唔知😖等餐死!
落咗單嘅嘢冇又唔出聲🤯
態度超差🤬🤬🤬
絕對係一次幫襯大結局👾👾👾

2023-08-11 1937 浏览
尚興飯店屹立係上環一帶已經有超過五十多年,老闆堅持每日去街市入貨,務求餐廳提供最高質量既食材俾客人😌我哋一就座,職員主動拎餐前功夫茶俾我哋飲,茶杯以陶瓷製成,小小既杯盛載住濃郁鐵觀音,亦希望食客之間打開話匣子,暢所欲言!🤓餐後既功夫茶可以幫助消瀉,減輕飯氣攻心既情況!🍽潮州鹵水鵝片餐廳用汕頭既獅豆鵝,刀功了得,每一片鵝片既厚度都均一,肉質柔滑入口無渣同嚼勁十足。滷豆腐充滿滷香,非常嫩滑。唯一可以挑剔既地方就係鵝肉分量比以往減少左。🙈🦐節瓜蝦米粉絲煲一道傳統既家常便菜,節瓜切絲再加入大蝦米同粉絲烹調而成。食左咁多重口味既菜式,呢味菜最適合清清口腔,俾腸胃休息下,再繼續作戰!😂🐚汕豆炒薄殻薄殻係一種外殼極之薄既海產,同青口形狀相類似,但體型迷你非常多。餐廳用左薄荷葉同蒜粒炒香,香氣撲鼻而來,但就咁食有小小過鹹,適合餸潮州粥或者白飯😛!🥩沙茶炒牛肉沙嗲牛肉炒芥蘭,芥蘭脆口,沙嗲汁有好多花生粒🥜每一口牛肉同芥蘭都充斥住沙嗲醬充斥。但牛肉無牛味,用得太多梳打粉去醃,入口雖然嫩口,但掩蓋晒牛肉既鮮味!🍲蠔仔粥蠔仔粥保持一貫水準,用料講究,選用肥大飽滿既蠔仔,加上肉碎方魚一齊熬煮,湯頭鮮美。食既時候

🍽潮州鹵水鵝片

🦐節瓜蝦米粉絲煲

🐚汕豆炒薄殻

🥩沙茶炒牛肉

🍲蠔仔粥
蠔仔粥保持一貫水準,用料講究,選用肥大飽滿既蠔仔,加上肉碎方魚一齊熬煮,湯頭鮮美。食既時候再攤上胡椒粉同埋小小辣椒油,嘩,諗返起都流晒口水!🥳🥳

🦪潮州蠔烙
餐廳選擇用煎既方式而不係用炸,減少罪惡感,感覺上好似食得健康小小。蠔仔數量唔少,蛋亦冇煎得過火,外脆內軟,再點魚露食,蠔肉既鮮味出晒黎🤩

🍠福果芋泥
水準可以稱得上係香港數一數二。芋泥蒸得軟綿,芋頭既香氣揮之不去,齒頰留香,再
配以去核煮至入口即化既白果一齊品嘗,令人回味無窮!❤️依家已經比較小餐廳烹煮咁費時又少錢賺既菜式,覺得自己好幸運仲食到傳統既潮州甜戲品😍😍😍

📍尚興潮州飯店
上環皇后大道西33號地下
2023-06-21 1836 浏览
歷史悠久及名氣響噹噹的傳統潮州菜館奉上的功夫茶,香濃醇厚,很回甘。前菜係咸酸菜,清甜爽口,令人胃口大開,好味到停不下來,而且,源源不絕送上枱,吃過不亦樂乎!Menu 有很多傳統菜式,花多眼亂,令人有選擇困難…招牌滷水鵝片拼盤,滷水夠香夠濃,足料,鵝片柔滑,豆付,鵝腸及鵝肝,款款都咁好味!髪菜卷,只此一家,要早預訂,係最最最精彩的菜式!煎蠔絡,是煎的,不是炸,很考功夫,旦份量多,香滑,沒有過老,蠔數量亦不少,鮮甜美味,出色之作!沙爹牛肉兜亂炒河,好正宗,好味到不得了⋯⋯河粉炒得好,沒有黐埋一舊,每條河粉都沾滿香濃的沙爹汁…牛肉亦嫩口⋯⋯單尾送贈的清心丸綠豆爽,好好味,絕不欺場!值得一去再去,explore 更多的傳統潮洲美食!特別一提,service 非常好,很週到,有賓至如歸之感!
歷史悠久及名氣響噹噹的傳統潮州菜館

奉上的功夫茶,香濃醇厚,很回甘。

Menu 有很多傳統菜式,花多眼亂,令人有選擇困難…

髪菜卷,只此一家,要早預訂,係最最最精彩的菜式!

單尾送贈的清心丸綠豆爽,好好味,絕不欺場!

值得一去再去,explore 更多的傳統潮洲美食!

特別一提,service 非常好,很週到,有賓至如歸之感!

2023-04-01 2034 浏览
之前吃過也覺得沒什麼特別就是人很多 (很多旅客) 但這次真的非常生氣叫了其他菜跟果皮蒸白鱔這道果皮蒸白鱔等了整整一個小時!!!!最後才被告知「沒有,賣完」還不斷推卸責任,超過份!一開始幫我們下單的女侍應 (短髮 瘦 有劉海)我一二再地請她幫忙跟進她只是一直回我說:「蒸白鱔要等久一點」(其實也不明白為這道菜特別的要等久一點?)但她從沒去過廚房幫我們跟進而是不斷的在收拾其他桌子 或是一直在其他桌子遊走等待的途中我覺得這位女侍應根本沒有幫我們跟進我找了一位貌似老闆的男仕幫忙他問前台同事為什麼那麼久前台同事回答說「剛剛才下單」 (但當時我們已經等了45 分鐘了,我們覺得下單那位女侍應就是下單的時候忘了這道菜,我們追問多次才恍然大悟,偷偷補個單)然後,那個幫我們下單的女侍應又跟我說:「賣完了,沒辦法,我已經幫你們跟進很多次了」一直重覆這幾句最奇怪的是她問我:「賣完了!還是你們想再等等?」我說:「到底是賣完還是要等?你說清楚」她不回我 直接走開她一直喃喃地表示她跟進了 賣完也不是她的錯之類的一直在說其實明顯的是她一開始忘了下單我們一直等到賣完的時候她才補單 足足等了一個小時其實如果她承認錯誤我們不
之前吃過也覺得沒什麼特別
就是人很多 (很多旅客)

但這次真的非常生氣
叫了其他菜跟果皮蒸白鱔

這道果皮蒸白鱔等了整整一個小時!!!!
最後才被告知「沒有,賣完」
還不斷推卸責任,超過份!

一開始幫我們下單的女侍應 (短髮 瘦 有劉海)
我一二再地請她幫忙跟進
她只是一直回我說:「蒸白鱔要等久一點」
(其實也不明白為這道菜特別的要等久一點?)

但她從沒去過廚房幫我們跟進
而是不斷的在收拾其他桌子
或是一直在其他桌子遊走

等待的途中
我覺得這位女侍應根本沒有幫我們跟進
我找了一位貌似老闆的男仕幫忙
他問前台同事為什麼那麼久

一直重覆這幾句
最奇怪的是她問我:「賣完了!還是你們想再等等?」
我說:「到底是賣完還是要等?你說清楚」
她不回我 直接走開

足足等了一個小時

其實如果她承認錯誤
我們不會那麼生氣
就是她一直在推卸責任
我們白等了一個小時!
還說不是她的錯!

這編評語
特別寫成書面語
好讓想在這邊吃飯的旅客也可以看得懂😊

想試香港地道菜還有很多選擇
這家真的不推
服務特別的差

经过皇后大道西应该很难不注意到这家潮州菜。一连占据了三个门面,透着街坊酒楼的平实和老派。常能看见这边厨房出的菜往那边桌子端,生意好时不知店员每天要走多少个来回。虽然来了几次都没去求证三家是不是同一个老板,但好吃就行。·地处上环,价格确实比之前在红磡和港大吃过的潮州菜贵一些,经典传统潮菜基本都可以吃到,份量不过不失。服务都是上了年纪的叔叔阿姨,态度整体都蛮好,添茶很及时,甜品也会主动分舀。·【卤水拼盘】这天没有鹅肝,但我们选的鹅肉/豆腐/大肠拼盘也是极好的。大片大片的鹅肉透着润泽的光,吃起来紧致有嚼劲,均匀的纹理中渗透出咸香的卤汁,深邃的卤香与鹅肉滋淳的肉香浑然一体。·【卤水鹅红】滑嫩但不失质地,甚至有点让牙齿陷入其中的微微糯感,无腥味。·【果皮蒸白鳝】陈皮版本的蟠龙鳝,整体味美清淡,鳝肉不老,外层韧,内里柔软,细腻无腥,不过刀工可以更讲究点。火候也正好,汤汁中裹挟着鲜嫩的鱼胶,形成了一道微浓的自来芡。·【虾米炒汕头白菜】虾米个头足足有常见虾米的两倍大,给清雅脆嫩的白菜染上一抹豪迈的海味咸鲜。·【菊花石榴鸡】出于对名字的好奇浅尝了一下,也是清淡味型,但高汤是提鲜神器。软润的蛋皮捆扎成类似
【菊花石榴鸡】出于对名字的好奇浅尝了一下,也是清淡味型,但高汤是提鲜神器。软润的蛋皮捆扎成类似烧卖的形状,拖住沉甸甸的鸡肉糜。鸡肉细腻,混合了香菇颗粒好像还有笋丁,口感也挺有趣。
【福果芋泥】这一口热气腾腾的芋泥就是碳水与脂肪的快乐叠加。朦胧的粉紫色之下是幼滑细腻的质地,膏一样的厚实,舀起来的瞬间感受到明显阻力。芋香浓郁过瘾,比奶茶里的芋泥多了一股神一样的猪油香气,和着滚烫的温度扑鼻而来,回味悠长而立体。
【海蜇手撕鸡】接下来几道都是外卖回去的下酒菜。海蜇和鸡肉品质都不错,但调味比较清淡,用的应该是葱油,感觉还是川式的手撕鸡吃着更爽。
【川椒鸡球】跟川味沾了边,但其实基本不辣,肉质嫩滑弹,入味多汁,带点野性的焦香,菜叶炸得松脆挺立,虽说吸饱了油分有些腻,但喜欢这个口感反差。
【沙茶牛肉】其实是沙茶牛肉芥兰,芥兰新鲜脆口,但刀工依然是比较随意,大小粗细不够工整。牛肉腌得不错,大片弹嫩咸香,沙茶酱给得慷慨,能明显感觉到花生的醇厚。但越吃越稀,最后成了汤汤水水的质地,这道菜我更喜欢新忠记的版本。
用餐时段
  • 芋泥
  • 卤水鹅
  • 石榴鸡
2022-08-02 4262 浏览
今天相約顧問公司視像遙距監察heatsoak test.下午六時,我們這些工程🐶立即Uber去黃竹坑。到達顧問公司,二話不說,set好鏡頭,以快打慢,對齊各項文件,然後玻璃蒙頭入閘(入爐昇温),收工落樓即驅車至上環。一入門口,伙記話街上幾間尚興都係同一間,幾位樓上雅座,有D風味。甫坐下,一位阿叔奉上一盤潮州功夫茶,細味之下,鳳凰單樅就無可能架,應該是大紅袍,味淡回甘接受。味淡回甘大紅袍,惜缺茶壺,不能關公巡城,韓信點兵叫一個鹵水鵝肉,斬件不是鹅片,鹵水入味吾咸,各同事紛紛讚賞,豆腐亦相當吾錯。作為老潮一名,我覺得可以咸多少少,鹵耐多D先更入味。茶芥酸菜炸花生不過不失。潮州蠔烙,(吾係蠔餅,係烙。飯店仲提供水瓜烙,先試蠔烙,如果連蠔烙都吾掂,更何況水瓜烙,青瓜烙等)外脆內軟,正宗,食得出係用鴨蛋,乜園等不可同日而語。陳皮蒸白鱔,本來想叫豉椒蒸白鱔,伙記阿叔介意陳皮,抱着一試無妨,味道竟然如何相夾,吾錯,日後自己可以係屋企試下。拼盤,有蝦枣,蟹枣,海焎,魷魚等。買大送細,壽星公一個(吾知廚房師傅係咪快刀手,切親手)。各同事鐘情蝦枣,認為蟹枣普通,其他不過不失。始終覺得蝦枣不如姨丈自家制味道

味淡回甘大紅袍,惜缺茶壺,不能關公巡城,韓信點兵
鹵水鵝肉

茶芥酸菜炸花生不過不失。

蠔烙

陳皮蒸白鱔

拼盤

拼盤,有蝦枣,蟹枣,海焎,魷魚等。買大送細,壽星公一個(吾知廚房師傅係咪快刀手,切親手)。各同事鐘情蝦枣,認為蟹枣普通,其他不過不失。始終覺得蝦枣不如姨丈自家制味道,缺乏豬网油,大地魚等。由於膽固醇高,所以蟹枣,魷魚等一概欠奉。
同事叫咗雞絲粉皮,無食到,不予置評。
藍妹三四支,飲藍妹,無㗎妹。
最後伙記阿叔奉上綠豆爽+一盤茶,推介綠豆爽加陳皮汁,正,天衣無縫配合。我話,阿叔(潮州話),整多盤茶,吾該。阿叔話無問題。
美中不足係呢度無供應某些特色潮菜,潮汕阿舍至愛豆腐炒麻葉,炒紅肉(香港叫蜆仔),韮菜豬紅等。
飲飽食醉,兩張陀背佬多D埋單。沿着電車軌而上,吾知會否偶遇如花,等待十二少。

2022-07-29
鹵水鵝肉
蠔烙
陳皮蒸白鱔
  • 綠豆爽
  • 功夫茶
  • 蠔餅
2022-06-21 3217 浏览
我初初都未接觸過潮州菜都係朋友介紹佢話而家由細食到大好好食於是有一日佢就帶咗左黎不過我哋嚟之前已經book咗位因為聽講係好full 㗎仲要book位之前記得留定個鴨肝如果唔係就會冇晒啦我哋最鍾意食紅燒雞包翅同埋反沙芋滷水鴨乾正
我初初都未接觸過潮州菜
我哋最鍾意食紅燒雞包翅
同埋反沙芋

滷水鴨乾正
2022-05-08 3306 浏览
以前公司farewell去過,十幾個人食的幾開心。因為老公係潮州人,所以今日同佢來食,點佐檸檬蒸烏魚,蠔餅,炸豆腐,雜菜粉絲煲,芋泥。等佐半粒鐘,一個阿姐同我哋講烏魚賣晒,想著仲有蠔餅食,又等佐四個字,點解蠔餅仲未上,問佐服務員,佢話蠔餅一早就賣晒!一路都無人同我哋講!真係火滾。我已經唔想食了,話要埋單走人,D服務員大叔先道歉送糖水,其實我們一落座就叫佐一個糖水,阿姐話無佐。今次覺得D餸口味差好多,炸豆腐好鹹,芋泥又太甜,西芹炒雙魷老佐,粉絲煲就不過不失。總之以後都不想再光顧,我都體諒服務員大叔大嬸好辛苦,所以我們靜雞雞等佐好耐,咁敷衍我哋真係好惱!

2022-05-08
庆祝纪念
母亲节
2022-01-07 2259 浏览
之前見過朋友post 相 (幾年前)我cap 低左 要黎有日del 相發現左張咸蝦碌圖!先記得要黎試!就即日叫左幾個朋友去 (可以叫多d 野食)好耐冇試過功夫茶!!!本身諗好耐叫 咸蟹 定咸蝦碌好始終都貴 只揀1樣最後覺得蟹 多膏d 就order 蟹細個翻大陸食過 生既蟹有回憶既味道❤️但我d 朋友話食醬油蟹好d不過兩種我都鍾意❤️叫左鹵水食物平時食打冷一定叫特別既鵝紅 未見過第2度有得叫就叫左去試下不過一般 有d 散我哋中意豬紅 鴨血多d 蠔餅好食佢最後有送糖水綠豆爽 幾好飲
之前見過朋友post 相 (幾年前)
我cap 低左 要黎

有日del 相發現左張咸蝦碌圖!
先記得要黎試!
就即日叫左幾個朋友去 (可以叫多d 野食)

好耐冇試過功夫茶!!!

本身諗好耐叫 咸蟹 定咸蝦碌好

綠豆爽 幾好飲
  • 蠔餅
  • 滷水鵝
2021-11-21 2305 浏览
好餸就要配上好聽的舊同事故事大家都想知道故事的前因後果就即刻約食飯打電話訂好桌不用等首先上桌鹵水拼盤鴨配上肝鹵豆腐有點咸🙈🙈🙈蠔餅有點粉漿太厚了不太喜歡來個清點的菜有點似炒三絲芹菜,芽菜,肉絲,蘿蔔,魷魚味道鮮甜菜遠沙嗲牛肉河有點微辣,沙嗲味道蓋過了菜同牛肉的味道上湯豆苗蒜蓉豆苗成日都食,今次食番個上湯的清清地啦椒鹽九肚魚炸粉吾厚,好薄身肉質軟軟入口即容梅子蒸白鱔梅子酸酸另人感到開胃, 魚肉滑溜溜菜已上得差不多,追加了幾道蠔仔粥與外面的有點與別不同加了咸魚干,不會很咸雙麵王可按個人喜好加糖或醋反沙芋有點偏甜,但芋頭不錯不得不提他們的服務非常好一直由入坐到離開前服務員都不停會幫我們加茶結帳前還送我們綠豆爽算是一年四季都可以食的糖水佢另外會俾一枝羅漢果糖水你如覺得不夠甜的朋友可以加功夫茶甘香到想一杯追一杯的喝
好餸就要配上好聽的舊同事故事

有點粉漿太厚了
不太喜歡

來個清點的菜
有點似炒三絲
芹菜,芽菜,肉絲,蘿蔔,魷魚
味道鮮甜

菜遠沙嗲牛肉河
有點微辣,沙嗲味道蓋過了菜同牛肉的味道

上湯豆苗
蒜蓉豆苗成日都食,今次食番個上湯的清清地啦

椒鹽九肚魚
炸粉吾厚,好薄身
肉質軟軟入口即容

梅子蒸白鱔
梅子酸酸另人感到開胃, 魚肉滑溜溜

菜已上得差不多,追加了幾道
蠔仔粥
與外面的有點與別不同
加了咸魚干,不會很咸

雙麵王
可按個人喜好加糖或醋

反沙芋
有點偏甜,但芋頭不錯

不得不提他們的服務非常好

• 芋泥
  • 滷水鵝
  • 蠔仔粥
2021-11-14 1157 浏览
一行六人飯敍,首先點了拼盆,問服務員叫甚麼size,佢話叫個細就夠食,跟住點了鵝片拼鵝肝加腸,服務員就叫食住先再唸。拼盆有蝦蟹棗,魷魚同海蜇,份量真係夠六人吃,四樣都好味。鵝片鵝肝滑身,腸則去左肥膏好爽。之後加煎九肚魚胳,魚甜煎得香,第一次試呢種煎胳。腿茸紹菜清甜、兩麵黃幾乾身、齋春卷抵食。甜品叫咗一碗芋泥,撈埋送嘅綠豆爽幾挾。第一次食反沙芋都唔錯。可能預做一輪,所以可慢慢叫嘢食,雖然冇叫貴價野,服務員都冇白眼。
拼盆
煎九肚魚胳
腿茸紹菜
兩麵黃
芋泥加綠豆爽
反沙芋
2021-09-23 1355 浏览
好耐冇食打冷,今次終於夾到幾個朋友一齊食,可以share多啲唔同嘅野😋我地揀左呢間位於上環嘅老字號,由於係中午時間去到,所以並唔多人,基本上得我地一枱😂餐廳嘅菜式選擇非常豐富,有平有貴,我地花左唔少時間先揀好想食嘅野🤣係上菜前,先飲至杯功夫茶,茶香比平時飲開嘅茶較為濃郁。✨ 鹵水鵝拼盤(鵝肝/鵝腸/鵝肉)($168)食潮州菜當然就唔可以錯過鹵水拼盤喇,我地就揀左鵝肝、鵝腸同鵝肉片,整體黎講鹵汁嘅味道都幾出,但又唔會太咸,都幾好味❤️✨豉汁蒸鱔($148)我最鍾意嘅一道菜😋食得出白鱔都幾新鮮,味道鮮甜,同豉汁嘅味道好夾。火喉亦控制得剛好,鱔飲爽口得黎又唔會太多骨,好好味。✨椒鹽九肚魚($88)椒鹽九肚魚炸得非常香口惹味,外層嘅炸粉厚度適中,九肚魚食落非常嫩滑😋✨潮州蠔烙($65)呢度嘅蠔烙呈金黃色,蠔仔嘅份量都幾多,食落除左有蠔嘅鮮味外仲有淡淡嘅蛋香。✨潮州蠔仔粥($75)蠔仔粥同樣係必點❤️湯底咸度適中,食落有淡淡嘅荽茜香同蠔嘅鮮味。整體黎講每樣野都好好味😋有機會嘅話會再黎試下唔同嘅小菜🤤

✨ 鹵水鵝拼盤(鵝肝/鵝腸/鵝肉)($168)

✨豉汁蒸鱔($148)

✨椒鹽九肚魚($88)

✨潮州蠔烙($65)

✨潮州蠔仔粥($75)

整體黎講每樣野都好好味😋有機會嘅話會再黎試下唔同嘅小菜🤤
2021-08-08 1496 浏览
邪惡指數: 🐽🐽🐽好食指數: 🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️一直好鍾意叫餸食飯,今次同幾位朋友去試呢間潮州菜真係幾好食喎:⭕️ 滷水拼盤:黎打冷點少得佢,滷水汁鹹甜適中,鵝片好入味又唔肥,同要特別推介鵝腸,又滑又爽口👍🏻 ⭕️ 蠔仔粥:例牌份量已經好足,清甜飽肚仲好多蠔仔,係啖啖都有,真心足料💁🏻‍♀️加埋胡椒粉仲正😆⭕️ 蠔餅:比較薄身,食落係軟熟嘅蛋餅味,唔會重麵粉,而且同蠔仔粥一樣都有好多蠔,又一推介!⭕️ 滷水鵝紅:從來都未食過,鵝紅比豬紅好似再滑身啲,食落比較淡同微甜。⭕️ 反沙芋:唔多地方可以食到正宗嘅反沙芋,據聞係要不停咁炒到啲糖可以平均咁黐喺芋頭表面。雖然我唔鍾意食芋頭,但係佢熱辣辣新鮮整起,又幾好食喎🙆🏻‍♀️ 不得不讚下店員服務,我哋一坐低佢哋已經端上功夫茶,茶味濃同有一股回甘,佢哋針左好多次俾我哋🤣 當我哋食完仲送綠豆爽俾我哋做甜品,呢個好啱夏天飲,清熱排毒,旁邊仲有羅漢果汁俾你加落去增加甜味,推介大家要落,係真係會好味好多!
邪惡指數: 🐽🐽🐽

⭕️ 滷水拼盤:

⭕️ 蠔仔粥:

⭕️ 蠔餅:

⭕️ 滷水鵝紅:
從來都未食過,鵝紅比豬紅好似再滑身啲,食落比較淡同微甜。

⭕️ 反沙芋:

2021-05-08 2310 浏览
2/5無乜問題,又無好食,又無難食,個兩面黃唔脆,係咁話平時都係咁,但明明朋友上星期先食完係脆的。鵝片唔係特別香,鵝肝沒有很嫩,鵝腸更普通,墨魚更是沒鮮味。但鵝紅好滑,芋頭鴨同綠豆清心丸好食。