餐厅: 少爷18
优惠: 食饭都有得赚里数? 仲唔即刻订台?
条款及细则:
须受其他「亚洲万里通」条款及细则约束。
须受其他「亚洲万里通」条款及细则约束
2019-09-18 526 浏览
新都会广场开了很多不同食肆,原来已经整整两年多没有食过少爷18。今日屋企人点名要食,便拜访了久违了的他。入座时看到汇丰信用卡有85折,资料显示不包括茶位及套餐,但最後付款时是全单都有85折喔。我们点了「滋味2人餐」,留意是没有主食饭面的,职员都会提醒是否需要加点饭面。沙爹串(猪肉、牛肉、鸡肉各两串)沙嗲串腌料味道均匀,出菜时保持温度虾枣、腐皮卷(各两件)虾枣是猪肉及虾肉混合来炸,非常惹味腐皮卷够脆,但是留有过多的油份,吃下口满口都是油海南鸡海南鸡有去骨,而且各个部位都保持肉质嫩滑有鸡味肉骨茶(两盅)我们一家都喜欢饮新加坡胡椒口味肉骨茶,每次到新加坡都会买几盒肉骨茶汤料回来煲。今晚这份肉骨茶胡椒味非常浓,有点太辣,但同时煲得肉味很是浓郁的鱼汤浸时蔬整餐饭下来,就是鱼汤浸时蔬的品质需要改善。菜心非常老每一条都是太硬的呢。最後要一提,他们的中式茶加入了玫瑰,而且茶的质地很顺滑,值得一赞

沙爹串(猪肉、牛肉、鸡肉各两串)
沙嗲串腌料味道均匀,出菜时保持温度

虾枣、腐皮卷(各两件)
虾枣是猪肉及虾肉混合来炸,非常惹味
腐皮卷够脆,但是留有过多的油份,吃下口满口都是油

海南鸡
海南鸡有去骨,而且各个部位都保持肉质嫩滑有鸡味

肉骨茶(两盅)

鱼汤浸时蔬

• 海南鸡
第一次食少爷18,感觉系一般大集团式既餐厅模式,但上网搵左下,佢系得两间分店原来。内里装修好缤纷,充满东南亚风情。炒贵刁($92)混合左油面同河粉一齐炒。贵刁摊开既样,同menu上一样有3只虾,唔多亦唔少 XD将真都几惹味既,不过哩个菜多油就少不免既,唔系就唔好食了黑酱油肉碎鸡蛋 夹酥饼($56)哩个酥饼真系无敌好食,好酥好松化。不过入面既肉就无咩味,所以比较推荐点无馅既仲好D马拉盏炒通菜($65)哩个菜系无得输既沙爹拼盘(鸡肉、牛肉,$82@6串)串烧都几好,不过蝶酱好难点到。整体来讲,装修舒服好坐,薹之间无怕痴得好埋。D食物味道几好,但略嫌油腻,如果系夜晚去食,真系唔建议点太多。仲有就系食完之後,超级口渴,饮左两大杯水,都系不宜经常来食,为个肾着想一下。
内里装修好缤纷,充满东南亚风情。
炒贵刁
炒贵刁($92)
混合左油面同河粉一齐炒。

贵刁摊开既样,同menu上一样有3只虾,唔多亦唔少 XD
将真都几惹味既,不过哩个菜多油就少不免既,唔系就唔好食了
黑酱油肉碎鸡蛋 夹酥饼($56)
马拉盏炒通菜($65)
哩个菜系无得输既
沙爹拼盘(鸡肉、牛肉,$82@6串)
串烧都几好,不过蝶酱好难点到。

2019-05-20
炒贵刁
2019-10-25 41 浏览
好差既服务态度食物一般般 同唔够热1. 叫佐个虾枣食到最尾都未黎 追单个待应先话原来厨房同佢讲无哂 佢唔记得通知我地 2. 叫佐个甜品 等佐十五分钟 追单 先讲个甜品原来要等20分钟 好啦 咁再等 等到佢比单我催我埋单 我就话野都未试齐催埋单? 佢先睇单话原来个甜品跟本无洛单 即系等完都无得食 发觉漏单之後 我当然问 点解你地成日乜野都唔通知个客 个女待应仲要劲唔好态度讲 岩岩唔系我同你地洛单 我唔清楚3. 洛单个时 好正常如果个客无讲要边款 个待应唔系应该问番转头 要边款? 要我系咁问 个待应唔出声 直到我以为佢听唔到 我问一声 有洛到单吗? 先话我地个xx 有两款架 咁如果我唔出声问 我又真系睇漏佐 系味一直等洛去唔洛单? 成餐饭好差 等完又等 发觉系白等 啲野好食既话都算 重点唔好食态度又差 !
好差既服务态度
食物一般般 同唔够热

2019-10-09 208 浏览
呢间少爷18之前啱新开个阵食过一次😝印象中味道都唔错!而且环境有特色坐得舒服!隔左咁耐今次屋企人想食星马菜就提议再黎呢到食🇸🇬🇲🇾🙌🏻印尼炒饭配沙嗲串烧 $92 有惊喜!!酱汁甜甜咸咸好惹味😋配料好丰富!有洋葱粒、大虾仁、青瓜粒、太阳蛋🍳捞埋一齐食味道层次同口感都好丰富更清新!虾仁大大只新鲜爽弹,加左爽脆青瓜粒中和左整体味道,唔会过咸得黎🥒又夹又好味!😋串烧之中牛肉最考功夫,好多地方都烧都好乾好韧😢而呢碟配上既串烧牛都系烧过龙,稍为过韧⋯呢碟炒饭仲有两片虾片,脆卜卜唔错🦐香茅蜜糖单骨鸡翼 $48 鸡翼炸得外皮酥脆 鸡肉嫩滑点埋泰式鸡酱好好味呀💕但香茅蜜糖味唔够突出,比较淡我会比较锺意之前个参巴蜜糖鸡翼味道浓郁惹味啲!青瓜鸡丝夹酥饼 $56 即叫即煎 酥饼外微脆 内软熟烟韧😋夹杂爽甜青瓜、嫩滑鸡丝同酱汁,呢个配搭加埋甜甜咸咸既酱汁好似食紧片皮鸭既味道呀🤣几特别!(又有啲似手抓饼~)略嫌加得太多酱汁 令到酥饼唔够酥脆 但整体味道仍算不错😋马来西亚肉骨茶 $128 一黎到已经闻到好香药材味~饮落味道甘甜 浓淡适中,材料十分丰富!有冬菇、豆卜、油条、腐皮、萝卜,同3-4条猪骨,肉质好淋,软嫩又
呢间少爷18之前啱新开个阵食过一次😝
印象中味道都唔错!而且环境有特色坐得舒服!
隔左咁耐今次屋企人想食星马菜就提议再黎呢到食🇸🇬🇲🇾🙌🏻

印尼炒饭配沙嗲串烧 $92
有惊喜!!酱汁甜甜咸咸好惹味😋
配料好丰富!有洋葱粒、大虾仁、青瓜粒
、太阳蛋🍳
捞埋一齐食味道层次同口感都好丰富更清新!
虾仁大大只新鲜爽弹,
加左爽脆青瓜粒中和左整体味道,
唔会过咸得黎🥒又夹又好味!😋
串烧之中牛肉最考功夫,
好多地方都烧都好乾好韧😢
而呢碟配上既串烧牛都系烧过龙,稍为过韧⋯
呢碟炒饭仲有两片虾片,脆卜卜唔错🦐

香茅蜜糖单骨鸡翼 $48
鸡翼炸得外皮酥脆 鸡肉嫩滑
点埋泰式鸡酱好好味呀💕
但香茅蜜糖味唔够突出,比较淡
我会比较锺意之前个参巴蜜糖鸡翼味道浓郁惹味啲!

青瓜鸡丝夹酥饼 $56
即叫即煎 酥饼外微脆 内软熟烟韧😋
夹杂爽甜青瓜、嫩滑鸡丝同酱汁,
呢个配搭加埋甜甜咸咸既酱汁好似食紧片皮鸭既味道呀🤣
几特别!(又有啲似手抓饼~)
略嫌加得太多酱汁 令到酥饼唔够酥脆
但整体味道仍算不错😋

马来西亚肉骨茶 $128
一黎到已经闻到好香药材味~
饮落味道甘甜 浓淡适中,
材料十分丰富!
有冬菇、豆卜、油条、腐皮、萝卜,
同3-4条猪骨,肉质好淋,软嫩又入味!

星洲炸蚝饼 $68
蚝饼唔会太油,蚝仔新鲜大只,味道鲜甜💙
但加左太多面粉去整,
而且用上既鸡蛋都冇乜鸡蛋香味,所以不推介!

炸虾枣 $55/3粒
比较少见既一道小食,混入猪肉同虾肉再炸🐖
外皮酥香炸得唔油腻👍🏻
我以为类似炸虾丸啲friend 点知食落好乾
亦无乜虾味 食唔到虾肉⋯
唔难食但唔知食紧乜😅系
点左泰式鸡酱味道好味啲!
但呢个价,完全唔值!!

整体虽然无太大惊喜,但都未算伏!
每样都唔错但就系差少少咁!可试可不试!
有埋折做紧优惠唔洗排队就绝对可以一试啦
(三个人叫左成枱野都系$500有找,
都算抵食😋❤️
听闻喇沙都唔错,下次可以试下😋
2019-09-27 218 浏览
经OpenRice叫咗个外卖,个Apps话8:24有得拎,8:30去到佢话个外卖比错咗其他人,叫我等等即刻整俾我,个所谓经理一直话好快好快,结果等到9:00先至呕个薄饼同埋炒贵叼出嚟,我5分钟拎到屋企发现原来所有嘢都系冻嘅,个所谓招牌海南鸡饭啲鸡完全冇味,似系浸水浸左成晚啲饭,就似隔夜冷饭,仲够胆死收90几蚊,衰啲讲句,葵涌广场$42海南鸡饭仲好食过佢,啲Staff完全冇沟通,真系唔使旨意有下次....
外卖自取
🔸马来西亚肉骨茶 (药材) $128用煲仔饭既煲上,十分足料。一打开盖药材味道浓郁,有两条大大的肉骨,肉质几腍。其他药材配料都好多,再配白饭,食晒真系够饱。🔸椰香海鲜喇沙 $98超级大碗,内有米线及米粉,份量劲多,两个女仔食都得。喇沙味香,椰油多但椰奶味可以再多啲,成碗野几油腻。配料方面有三只虾、鱿鱼、鱼柳、豆卜、溏心蛋等,过得去。🔸肉松炼奶夹酥饼 $56一份四片,share食每人一两块当小食几正。馅料肉松够多,但炼奶较少,不过依然食到甜味。夹酥饼够热,十分酥脆。推荐!.by VIN环境分数: 8/10食物分数: 7.5/10

🔸马来西亚肉骨茶 (药材) $128
马来西亚肉骨茶 (药材)

🔸椰香海鲜喇沙 $98

食物分数: 7.5/10
2019-09-20
肉松炼奶夹酥饼
2019-08-21 305 浏览
之前几年都曾经在这一区工作过,其实葵芳区,有时候你说有很多餐厅食肆,但合心水的都不太多,可能到最尾都是食平时吃开那些面店。🤷🏿‍♂️以前这间是西廊,但是不久之後便结业了,这一间也绝对不是便宜的铺头。这一间少爷18 ,是类似星加坡马来西亚式的食品,价钱比起以前的西廊,有过之无不及。但亦见到有不少办公一族慕名而来,可以将桌子分开成两座位、四座位话好像长桌一般,大夥儿来吃,座位尚算宽阔。看一看,有星加坡以及马来西亚式的肉骨茶,色水都有所不同,但肉骨茶动辄都要$90多$100 ,另外就是海南鸡,好像也不便宜。但我也绝非纯粹为了省钱而叫了个炒饭,只是因为,肉骨茶恐怕不会太美味,海南鸡赌博的风险甚高,同桌有人加钱配脾,因为如果没有加钱要鸡脾,可能给你整碟鸡胸,那就贴钱买难受。结果我这碟炒饭,卖相独特,碟子倾斜一边,名字叫做喇沙虾炒饭,但其实和喇沙没有什麽关系,虾粒也只好将雪藏虾粒般,虽然够大只亦够多肉,但是虾味不算浓郁,旁边有些椰丝以及其他配料,但炒饭亦都不觉得镬气强,因此只属一般。另外配了一杯热的白咖啡,味道同样极为普通,没有太香浓的咖啡味,亦都只有微甜。可以这样说,如果用一条现成买回来的旧街场白

但我也绝非纯粹为了省钱而叫了个

结果我这碟
炒饭,卖相独特,碟子倾斜一边,名字叫做

另外配了一杯热的
白咖啡,味道同样极为普通,没有太香浓的咖啡味,亦都只有微甜。可以这样说,如果用一条现成买回来的旧街场白咖啡,和这杯比较,闭上眼睛来尝试,可能会觉得旧街场的味道更好
2019-08-16 261 浏览
有次去马来西亚旅行,当地导游介绍了肉骨茶,平时听得多人讲肉骨茶好好饮,而家就试下当地肉骨茶味道如何,未开始饮时,肉骨茶既香味已经吸引了我的味觉,开始饮第一啖,好浓味好香口,从此就爱上肉骨荼,回到香港好想再饮肉骨茶,听说少爷18有肉骨茶,就和家人一起来到新都会试试这间少爷18食晚饭,首先点选的是肉骨茶,哈哈,还点选了金丝网虾春卷、串烧等等..期待的肉茶到了,香味浓厚,饮上去系我最爱饮的肉骨茶,好像身处马来西亚饮肉骨茶情景一样,下次会再来饮马来风肉骨茶。
2019-08-12 262 浏览
—睇完戏食埋饭先返屋企揿飞仔等咗阵 座位多但侍应少招牌海南鸡饭($99)鸡肉都嫩滑嘅 鸡皮肥厚但而家都尽量唔食个饭唔错但有点儿松散沙茶牛肉汤米线($82)试咗啖肉 都腍身葱油手拍酥饼配咖喱汁($48/2块)食唔出葱油味 只见到洒咗葱花喺面头咖喱汁香浓配酥饼一流炸虾枣($55/半份)好细粒之余 完全唔好食碎肉多过虾胶 咬落去个质感超级奇怪—————————————少爷18葵芳兴芳路223号新都会广场4楼410-412号舖

睇完戏食埋饭先返屋企
揿飞仔等咗阵 座位多但侍应
招牌海南鸡饭($99)
鸡肉都嫩滑嘅 鸡皮肥厚但而家都尽量唔食
个饭唔错但有点儿松散
沙茶牛肉汤米线($82)
试咗啖肉 都腍身
葱油手拍酥饼配咖喱汁($48/2块)
食唔出葱油味 只见到洒咗葱花喺面头
咖喱汁香浓配酥饼一流
炸虾枣($55/半份)

好细粒之余 完全唔好食
碎肉多过虾胶 咬落去个质感超级奇怪
—————————————
少爷18
葵芳兴芳路223号新都会广场4楼410-412号舖
2019-07-31 291 浏览
餐厅装修很colourful比较像新加坡餐厅,地板用上有花纹的地砖,有点复古的味道。碟都好精致。我们点了2样餐点😋,第一样是印尼炒饭配串烧,第2样是炒贵刁。印尼炒饭同出面食嘅炒饭,有dd 唔同,可能系用了马拉嘅甜酱油去炒,饭粒较深色,味道较甜,但配上煎蛋嘅蛋汁同串烧一齐食,味道都好夹。🤤炒贵刁就比较少海鲜,如果加多少少落去炒会更好。😌因为2样都是用甜酱油去炒,味道都好单一,所以下次会试试海南鸡🤓

炒贵刁就比较少海鲜,如果加多少少落去炒会更好。😌

已经有一年多没有光顾这间食肆,原因食物味道偏甜,上菜速度慢。今次因为家人提议想试一试在这间分店食晚饭,所以再次重临。先是打了两天电话完全接不通又或是留言信箱已满,在不能预约订枱情况下唯有walk-in。晚上8:15到达, 在店舖门外等了大约15分钟便能入席,我们一行三人点了五个菜,不久职员到来通知,两个「捞起」菜色已沽清而停止供应,取消後我们没有再加单。这次餸菜上得颇有效率, 先上来葱油酥饼,$48.00有两小块,刚好填一填我正在雷呜的肚皮,再来香茅蜜糖单骨鸡翼, 鸡翼炸得松脆可口, $68.00全份有12只。正在享用鸡翼的时候,远处传来职员不停大喊「唔该借借!」「唔该借借」⋯⋯,原来是一位传菜女职员左右手各捧着一盘海南鸡饭套餐,她边大喊着借借走到我身旁,叫喊仍然没有停止,并大声的呼喝我们将枱面上的菜移过一边,让他有足够位置放下那个约有12寸的托盘连海南鸡饭套餐!就连隔邻枱现在为客人下单的职员也看得目定口呆。套餐鸡汤非常肥腻,油饭味道不错。心想那职员可能是情绪上有点问题,所以我并未有为她恶劣的态度追究;最後上来参巴酱炒萝卜糕,那萝卜糕口感太湿,份量也少。结帐时职员将单据送上,我们发现之

先是打了两天电话完全接不通又或是留言信箱已满

,再来香茅蜜糖单骨鸡翼, 鸡翼炸得松脆可口
!就连隔邻枱现在为客人下单的职员也看得目定口呆
。套餐鸡汤非常肥腻
,油饭味道不错。

心想那职员可能是情绪上有点问题
,份量也少。

结帐时职员将单据送上,我们发现之前沽清的「捞起」并未有取消
(若果没有查单便多付百多元了),用汇丰、恒生或者渣打信用卡结帐可享有八五折。折扣後价钱尚算合理。
香茅蜜糖单骨鸡翼全份
海南鸡饭套餐
参巴酱炒萝卜糕
香茅蜜糖单骨鸡翼全份
2019-07-01 442 浏览
海南鸡本身都几够味道,但油味重了点,伴碟的三个酱反而冇咩味道马拉盏通菜ok,婆婆话有少少辣我反而食唔到伴碟的咖哩酱好味,呢碟葱油饼十分适合点酱食用溏心蛋和酸菜好味,卤水味道唔会淡同过度其实ok,但系食多咗就会滞,必须点辣椒酱送胡椒虾唔系太入味,虾肉本身就唔系鲜甜味,d胡椒佐料好似去扒房食黑椒汁牛扒噶d,但系呢碟虾的胡椒味坚系淡,唔推以为噶十来只蚬会系只只肉,但系有空壳,不过味道ok下次可以再嚟食~

马拉盏通菜ok,婆婆话有少少辣我反而食唔到

伴碟的咖哩酱好味,呢碟葱油饼十分适合点酱食用

溏心蛋和酸菜好味,卤水味道唔会淡同过度

其实ok,但系食多咗就会滞,必须点辣椒酱送

以为噶十来只蚬会系只只肉,但系有空壳,不过味道ok
下次可以再嚟食~

2019-06-30 350 浏览
呢间假假地都有两间分店,但我完全冇谂过各方面都可以咁差事缘姐夫生日饭,我地一家就谂住呢间同佢庆祝一星期前,我打去book位,足足打左两整天、留左三次voice mail都冇人听/覆终於打到,book到位,又冇同我姓咩到当日拎位时,唔知点解会被安排姓林😌我地坐梳化位,座位离奇咁污糟要铺纸巾先坐地下奇多垃圾、又成地水,要开口要求拖地先抺乾收茶芥,但从来冇人俾茶我地蛋糕冇得雪野食方面:海南鸡 -even点晒酱汁都冇味萝卜糕 - 冇味贵刁 - 好食,但超油印尼炒饭 - 好食,多料,但超油虾丸 - 怪味腐皮卷 -冇味肉碎蛋饼 -还可以上汤菜芯 - 还可以饮品方面叫仙草红豆冰 -冇仙草 唔好饮最後 茶杯仲有怪味
呢间假假地都有两间分店,但我完全冇谂过各方面都可以咁差

事缘姐夫生日饭,我地一家就谂住呢间同佢庆祝

终於打到,book到位,又冇同我姓咩

到当日拎位时,唔知点解会被安排姓林😌

我地坐梳化位,座位离奇咁污糟
要铺纸巾先坐

地下奇多垃圾、又成地水,要开口要求拖地先抺乾

收茶芥,但从来冇人俾茶我地

蛋糕冇得雪

野食方面:
海南鸡 -even点晒酱汁都冇味
萝卜糕 - 冇味
贵刁 - 好食,但超油
印尼炒饭 - 好食,多料,但超油
虾丸 - 怪味
腐皮卷 -冇味
肉碎蛋饼 -还可以
上汤菜芯 - 还可以

饮品方面叫仙草红豆冰 -冇仙草 唔好饮

最後 茶杯仲有怪味

庆祝纪念
2019-06-20 364 浏览
「少爷18」位於葵芳新都会商场4楼,主要食新加坡,马来西亚菜式,位置近於地铁站,方便到达。环境方面,少爷18 地方宽阔,坐枱之间有空间,可以让食客行走,地面整齐清洁,好舒服,有部分座位望向商场空地,空地有漂亮既摆设,食完可以外出打卡影相。食物方面,点了2个菜式,印尼炒饭及猪软骨汤面。印尼炒饭份量充足,适合大食既朋友进食,加上有串烧及虾片,可以满足到三心两意既朋友,炒饭不太湿,味道可口,至於猪软骨汤面,汤底浓郁,有越式味道,猪软骨好入味,软林林,好食!整体而言,环境食物都唔错,所以大家不妨到呢间星马餐厅一试!
整体而言,环境食物都唔错,所以大家不妨到呢间星马餐厅一试!
2019-06-19 274 浏览
星期日晚饭时段佢,人比较多,大概等了10分钟才有位置。 点了:马拉盏通菜 (菜偏硬,味道够)海南鸡饭 (味道可以)马来西亚肉骨茶 (药材味够,不过超级无敌咸)到埋单嘅时候个 waiter 叫我 check 单,我见收我加一服务费之外还有茶钱。 心谂饮清水都要收咁贵茶钱? 然後望望左右先发觉每枱都有一壶茶。 问个 waiter 佢大大声咁话“得啦今次扣咗啦,不过平时一定唔会咁做,你出去饮茶都唔会唔比茶钱啦” 。当我答佢“但系问题系你地冇比过茶我” 佢仲大大声声同好晦气咁回应 其实前两年去食过两次都冇咩嘢,今次去到大部分都换哂年纪比较大嘅大叔做楼面,customer service 真系差咗好多。
星期日晚饭时段佢,人比较多,大概等了10分钟才有位置。

点了:
马拉盏通菜 (菜偏硬,味道够)
海南鸡饭 (味道可以)
马来西亚肉骨茶 (药材味够,不过超级无敌咸)