2020-09-17 1116 浏览
少爷18葵芳兴芳路223号新都会广场4楼410-412号舖自己一向都好钟意食东南亚既美食,觉得好岩胃口,今日就黎左呢间专食马来西亚,星加坡美食既<少爷18>开餐啦入到黎净系见到餐厅既装修布置,仲有餐碟都觉得几有品味可能因为之前疫情严重禁左堂食既关系,香港人饿左太耐啦,所以而家放宽返间间餐厅都座无虚席,好开心见返呢d场面,希望经济会快d好返啦餐厅而家好正做紧感谢节优惠,有12款美食做紧3折劲抵呀2~4人可以叫1款,5人或以上可以叫2款以往差唔多个个月都会飞一转东南亚relax, 食好嘢。。。但而家已经大半年无飞啦,搞到系Meun入面样样嘢都想食,都唔知点拣好呀五式卤水拼盘---3折优惠我地就系拣左呢个,超级抵只系$29蚊,好足料有糖心蛋,鸡脚,豆腐,酸菜同埋猪手, 卤得好入味,下次黎如果正价都会选择呢个黄咖哩软壳蟹---绝对比想像中好食,软壳蟹炸得好香脆而且个份量都几多,加上个咖喱汁系我最钟意好泰式个种,加入左蛋去整,用黎送白饭一流啦 烧猪颈肉同埋串烧都不过不失,整得好有水准,值得一试 泰式金边粉---最後呢个食落都好味既,但觉得餐厅就孤寒咗D罗,收得$88份量真系几少
少爷18
葵芳兴芳路223号新都会广场4楼410-412号舖

入到黎净系见到餐厅既装修布置,仲有餐碟都觉得几有品味

餐厅而家好正做紧感谢节优惠,有12款美食做紧3折劲抵呀
2~4人可以叫1款,5人或以上可以叫2款

五式卤水拼盘

鸡+猪串烧

烧猪颈肉同埋串烧都不过不失,整得好有水准,值得一试
泰式金边粉

泰式金边粉---最後呢个食落都好味既,但觉得餐厅就孤寒咗D罗,收得$88份量真系几少下得半个碟,而且配料都唔多架,大虾只系得2只,呢个下次黎就未必会再叫啦,扣左d分
五式卤水拼盘
鸡+猪串烧
泰式金边粉
2020-11-15 0 浏览
可能太旺,真系冇服务😪首先,坐底後等10分钟才有茶;之後,落单吾覆单;我地叫半只海南鸡及1碗油饭,但到上菜时,有2碗油饭,问侍应系咪送错枱,佢话本身系跟1碗油饭,我心谂,落单时点解你吾同我讲🤔我要求取消碗饭,佢好不情愿地拎走,由於部电脑都几近我张枱,我地听到佢用对讲机话 🤬🤬客取消碗油饭,真系离谱 😖😖其实落单时讲清楚咪得law ……期间冇人加茶……好扫兴😒再加上d食物亦差左,真系冇下次,劣评
可能太旺,真系冇服务😪
首先,坐底後等10分钟才有茶;
之後,落单吾覆单;
其实落单时讲清楚咪得law ……
期间冇人加茶……
好扫兴😒
再加上d食物亦差左,真系冇下次,劣评
2020-11-04 120 浏览
呢间野系平,所以都唔可以太大期望,但系想食得开心,入唔入去自己谂!1. 一坐入去,张木凳好摇好松,差啲向後倾,非常危险嘅座位,然後我要自己过隔离换过一张2. 茶杯很污糟,里面还有茶渍,叫侍应帮手换一只之後都系好污糟,摸上手好痴粒粒鞋飒飒,应该系成log茶杯都洗唔乾净,都唔敢想像碗碟点样洗3.见到Menu张图案好吸引,叫咗一个菠萝炒饭,但唔系图中所见有菠萝壳,又唔似即炒出嚟,有少少冻,亦都有啲黑色镬屎粒4.叫咗唔知乜虾饼,最热系呢一个餸,但个外皮好un,个馅料好L咸5.上续个虾饼,佢个酱汁,正常应该系泰式辣酱嗰种质地,但系呢个杰挞挞结到好似啫喱咁6.蒜蓉炒菜苗,见到有黑色镬屎粒都不在话下,微热仲有d冻,真系食到咀都歪7. 侍应-正常开一壶茶, 当饮晒壶茶,要加水,正常客人会拎起个茶壶盖,示意需要斟滚水,隔离枱叫个侍应斟完水,都唔帮我斟埋(其实唔够一米距离,正常会睇到)8. 侍应-叫埋单找数,我举手示意,佢都可以望完一眼当睇唔到,好唔积极;9.见到另一个侍应拎住一机茶杯好大力放喺个柜度嘅时候发出很大声响,感觉系消极嘅工作态度正所谓「好嘅一餐唔好嘅七餐」,拿拿林食完快啲走,离开呢一个地狱,完

正所谓「好嘅一餐唔好嘅七餐」,拿拿林食完快啲走,离开呢一个地狱,完!
  • 茶水only
突然兴起想食新加坡菜,见到少爷18都几多人等位啊,就试下啦今次叫左💜飞天通菜💙肉骨茶🐥海南鸡饭 同串烧1.飞天通菜 d菜煮得比较硬同乾,但整体味道系够嘅2.肉骨茶好欣赏佢会立即有埋个炉放出黎煲得好热但份量真系大小了$128一煲,但2个人各自一碗就已经冇哂了不过d汤料都好入味好好食3.串烧烧得都几入味,吾会太咸太乾4.海南鸡饭佢嘅鸡吾算太多,但胜左好滑口,呢点系几欣赏,配搭埋鸡油饭就完全绝配了整体而已,个汤如果份量多返小小就更好
突然兴起想食新加坡菜,见到少爷18都几多人等位啊,就试下啦

今次叫左💜飞天通菜💙肉骨茶
🐥海南鸡饭 同串烧
1.飞天通菜
d菜煮得比较硬同乾,但整体味道系够嘅

2.肉骨茶
好欣赏佢会立即有埋个炉放出黎煲得好热
但份量真系大小了
$128一煲,但2个人各自一碗就已经冇哂了
不过d汤料都好入味好好食

3.串烧
烧得都几入味,吾会太咸太乾

4.海南鸡饭

整体而已,个汤如果份量多返小小就更好

2020-10-09 262 浏览
今次用deliveroo 叫外卖,非常方便。足不出户在家慢慢食晚饭。所以呢篇系外卖质素的食评。🛵🛵海南鸡 好好味。 白白滑滑⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 虽然外卖, 酱汁都冇俾少架👍🏻姜油,豉油,同泰式辣酱 都齐👍🏻之前都试过佢猪肉鸡肉串烧。 觉得鸡肉出色d 谂住再食。 点知黎左牛肉串😐 顺便又试下新口味。 结果都系鸡好d. 冇咁鞋。不过值得一提系佢配个沙嗲酱。 呢个酱好出色!⭐️⭐️⭐️⭐️! 有呢个酱烧乜都唔差。(想捞饭食)😂肉骨茶。 呢到系有药材风味的款式。👍🏻大大旧肉又醒油炸鬼⭐️⭐️⭐️⭐️ 好味😋金边粉,真系搞唔掂,原本落单系波罗炒饭佢又黎错左变左金边粉。同价位冇所谓又试下。 点知个粉外卖黎到变左一旧旧。问题出在个粉无味。😐?! 人生第一次食到冇味金边粉。炸单边鸡翼。 唔知外卖系味咁大影响。又乾又韧。又系奇怪左。😐?!整体黎讲下次都会再食~ 👍🏻
所以呢篇系外卖质素的食评。🛵🛵
海南鸡 好好味。 白白滑滑⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

整体黎讲下次都会再食~ 👍🏻
烧牛肉
肉骨茶
泰式炒通菜
炒罗白糕
  • 马来西亚肉骨茶(药材)
2020-09-29 308 浏览
走过这店门前,看到在做优惠,我们两个人光顾,可以用三折的价钱点一道菜,怎可不试?我们点了海南鸡饭,另外就点了特惠的海鲜冬阴功汤。海南鸡饭的鸡份量颇多,鸡味不足但肉质尚算嫩滑,油饭不油腻,不错,跟鸡饭奉上的汤清清淡淡的,一般。海鲜冬阴功汤放在小火炉上,味道不错,份量也很多。食物合格,但服务就需要改善。首先,有漏单的情况。我们点菜後,等了很久也还没上菜,看到比我们迟来的顾客都已在进食,我们请店员跟进,之後才送上食物,但是店员连一句抱歉的说话也没有。另外,上海南鸡饭的时候,店员把汤溅在我的裤子上,幸好汤不太热。虽然店员有立即道歉,并送上纸巾,但也是给我留下了不太好的印象。
我们点了海南鸡饭,另外就点了特惠的海鲜冬阴功汤。
海鲜冬阴功汤放在小火炉上,味道不错,份量也很多。
2020-09-27 222 浏览
中秋佳节,当然要同朋友一齐食下饭聚下旧!因为见到有promotion,按入坐人数而决定可以order 几多个特价菜🤩!现在限聚令下,通常只可以叫到一个特价菜,我们是精明的消费者,当然叫一个非常吸引的菜「明炉冬荫公乌头」$59(原价$198)😆!我们一坐低,见人少少,立即叫侍应帮我们拍合照,他好nice ,笑说:「见你们坐在一边,已经知道一定系照相」😅蚝🦪饼:我们平分六分,分分也有蚝肉,而且一点腥味也没有,煎得刚刚好!泰式猪颈肉:比一般餐厅的份量多,而且味道不错!生菜包:可能加上特制酱汁,所以超级好味😋菠萝鸡粒炒饭:卖相,不太油及不太乾,不错!印度薄饼配咖喱汁:以为油腻,但又唔系!明炉冬荫公乌头:起初以为有少少🌶,好彩一点也不🌶,由於太好味,很快只余下一条鱼牙😂
中秋佳节,当然要同朋友一齐食下饭聚下旧!

蚝🦪饼:我们平分六分,分分也有蚝肉,而且一点腥味也没有
,煎得刚刚好!
蚝饼

泰式猪颈肉:比一般餐厅的份量多,而且味道不错!
泰式猪颈肉

生菜包:可能加上特制酱汁,所以超级好味😋
生菜包

菠萝鸡粒炒饭:卖相
,不太油及不太乾,不错!
菠萝鸡粒炒饭

印度薄饼配咖喱汁:以为油腻,但又唔系!
印度薄饼配咖喱汁

明炉冬荫公乌头

蚝饼
生菜包
菠萝鸡粒炒饭
印度薄饼配咖喱汁
明炉冬荫公乌头
2020-09-13 284 浏览
黎新都会商场行街,顺便食个tea,俾佢门口个优惠吸引,但系一入去都知中伏。waiter全部零笑容,入到门口唔系你叫到都唔过黎带位,态度敷衍,完全零服务可言。叫咗个菠萝炒饭冬荫功汤同蚝饼。菠萝炒饭啲鸡粒雪藏味劲浓,啲饭又咸。个冬荫功汤啲料劲少,超多味精,饮到一半已经觉得好“确”,完全唔想再饮落去(事实上离开餐厅唔洗十分钟已经口乾到要买野饮)。成餐得个蚝饼叫正常少少。呀仲有,啲碗啲匙羹劲污糟,直情系有黑点,唔好话依家疫情期间,平时都唔接受唔到啦。我记得几年前黎食都冇咁差,依家完全系terrible,一定blacklist唔会再嚟。

叫咗个菠萝炒饭冬荫功汤同蚝饼。
菠萝炒饭啲鸡粒雪藏味劲浓,啲饭又咸。
成餐得个蚝饼叫正常少少。

2020-09-12
2020-08-04 611 浏览
谂住疫情有个地方一个人静静地食野,废事去多人地方,碗生虾都未食完就想拎走碗野。食饭好似几对眼监督您食饭,食到好唔舒服,食到火都黎,唔好系度扮到要有效率罗!!好似赶紧人走,仲有咁多空枱,食餐饭啫。餐饭平既,都好食,印尼炒饭只虾无咩味但都大只。
2020-08-04
  • 印尼炒饭
2020-07-23 454 浏览
因为公司少爷仔返咗嚟视察环境, 所以老板要搵间坐得好好哋, 又唔多客既餐厅 (咁讲好似有啲太衰, 不过系事实) ! 所以明知呢间餐厅啲饭硬到癫, 都要再度光顾! 我食葱油猪扒 + 煎蛋饭, 同事食炸大鸡肶 + 煎蛋饭, 再来一客肉骨茶! 猪扒几好, 无乜松肉粉, 肉够厚! 鸡肶好大一只, 炸得几脆! 煎蛋有燶边, 正! 只系饭一如以往超硬!  肉骨茶药味浓, 排骨有三条, 肉质唔嚡, 好多豆腐卜及冬菇丝, 还不错啊! 入口唔会太呛味, 有惊喜! 注: 冷气唔够之余劲晒系一个几难处理嘅问题

所以明知呢间餐厅啲饭硬到癫, 都要再度光顾!

注: 冷气唔够之余劲晒系一个几难处理嘅问题
2020-07-08 460 浏览
见到间野甘多人帮衬就试下啦,早知就上黎睇下评语先啦,叫咗个印尼炒饭,个饭OK,但个 沙爹鸡肉串烧完全冇鸡味,得个咸字仲要 好咸,即系好吾新鲜。 卤水小食拼盘猪手唔好食,又吾林又无味,吾知系米非常冰鲜煮到无哂原味。豆腐冇豆腐味,服务态度又差好泠淡,水都自己行出去拎,叫打包比盒吾比袋,之後叫纸袋又比个吾0岩size个袋又要再换。整系得个环境靓.....,食物同价钱/服务都吾成正比。
2020-07-07
2020-06-30 264 浏览
公司搬到葵芳, 又系逐间餐厅试试的时候! 今次试星马泰餐! 以商场舖来说, 价钱唔贵, 算几抵! 泰式猪手、卤水蛋、酸菜配白饭 $72 包热饮 ~ 个卖相好靓啊, 特别系个蛋, 好难得系用糖心蛋, 而全碟饭最好食只系个蛋! 个饭硬到根本完全食唔到, 用咩米可以煮到咁硬呢? 猪手又系硬到不得了, 完全唔淋,  咬落去好似煲汤瘦肉咁硬! 呢碟饭名符其实 “金玉其外,败絮其中”! 印尼炒饭配沙嗲串烧 $72 包热饮 ~ 同样, 个饭坚硬, 不过因为用酱油炒, 所以较白饭好! 串烧不俗!

2020-06-27 419 浏览
今日朝早电话订枱,想同个朋友食lunch.打去book左2位,我想请佢安排坐边位或静d既位,个接线生话:全日都咁多人全场都咁嘈架喇!哗!呢个咩态度…无咪无,安排唔到咪同我讲。咁既回应真系听到燥左…不过算啦,废事搵个间。去到等带位又嬲多镬我企门口等探热,个侍应A探紧前面2位热既时候问我系咪一齐,我话:唔系,book左1点。个侍应A即刻转身然後背住我讲:等等啦~相当无礼貌…泰式虾酱炒饭$58个饭食落湿湿地,炒得唔够乾身。真系麻麻地…食完嗌埋单,又系侍应A黎,我签完卡俾佢met返张单俾我啦,佢周围望懒懒闲咁慢慢met张单俾我。然後佢俾张卡同单我既时候系望住第二度咁俾我,然後声都无声就走左…如果唔想见识d咁差劲态度,可以唔洗去…
今日朝早电话订枱,想同个朋友食lunch.

不过算啦,废事搵个间。

去到等带位又嬲多镬

侍应A即刻转身然後背住我讲:等等啦~
相当无礼貌…

泰式虾酱炒饭$58
个饭食落湿湿地,炒得唔够乾身。真系麻麻地…

如果唔想见识d咁差劲态度,可以唔洗去…
2020-06-23 413 浏览
少爷18二人餐,不用三百元都抵食所以我地就入去食二人餐,入去装潢都不错,朋友都了不少相片,因朋友不吃肉关系所以我们选择不多,要了一个蚝饼,蚝份量不多都可以,蛋都几香,不错。萝卜糕有口感有点硬身,味道偏咸。麦片虾球劲难食,一食落去竟然是甜的,但有点咸,虾球本身不错,但配上甜我地2人都唔想食,食了一半放下。饭劲搞笑,一个二人餐竟得一碗饭。汤要了肉骨茶,如果没有咁咸好会点,饮品正常,再加十蚊位茶,每人约一百五十元不太贵但食物讲真有失望。
2020-06-10 485 浏览
呢度环境好舒适,餐具及茶具看得出花了不少心思,今次叫了几款美食,炸虾🍤饼,乾身弹牙,还有卖相十分吸晴的炒饭,有蛋有串烧,串烧甜甜地好惹味👍,马拉盏炒通菜,是我必然之选👍,而值得一提的是,那壶茶很香荔枝味,我很钟意❤️