餐厅: 小黑糖 (宏生大廈)
资讯:

⚫️ ⬛️ 【 小 黑 糖 】 ⬛️ ⚫️⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄手搖飲品種類漸趨多元化,只有真正有實力嘅先唔會被市場淘汰,其中來自台灣嘅「小黑糖」就一直屹立不倒,深受香港人喜愛🖤佢地嘅頭號皇牌係「小黑糖珍珠厚鮮奶」,沿用台北總店黑糖秘方,堅持人手炒黑糖珍珠,所以珍珠特別Q彈煙韌😋牛奶採用「4.3明治牛奶」,乳脂含量較高,味道更濃厚🐄🥛「秘製黑糖精華汁」則係靈魂所在,帶來獨一無二嘅古早甜味,係佢地嘅致勝機密㊙️朋友較喜歡特色調茶系列,點了「葡萄柚四季春」🍊味道微酸帶甜,四季春茶底清香回甘,食到啖啖柚子粒,清新之選🌱✨⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄🧋小黑糖珍珠厚鮮奶($35)🍹葡萄柚四季春($33/大) +芝士奶蓋(+$8)⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄⋄📍地址:小黑糖 (尖沙咀)尖沙咀加拿芬道45-47號宏生大廈地下D1號舖⋄⋄#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hongkongfoodie #foodblogger #hkfoodbloggers #hkfoodies #相機食先 #openrice #香港美食 #h
⚫️ ⬛️ 【 小 黑 糖 】 ⬛️ ⚫️

⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

🧋小黑糖珍珠厚鮮奶($35)

🍹葡萄柚四季春($33/大)
+芝士奶蓋(+$8)

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

📍地址:小黑糖 (尖沙咀)
尖沙咀加拿芬道45-47號宏生大廈地下D1號舖

#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hongkongfoodie #foodblogger #hkfoodbloggers #hkfoodies #相機食先 #openrice #香港美食 #hkinfluencer #foodiehk #香港 #香港生活 #香港旅遊 #香港探店 #香港美食 #香港打卡 #香港必吃 #ccrreami尖沙咀 #小黑糖 @hkbaroness
2023-12-26
2023-11-20 1107 浏览
啱啱喺「餓媽家姐」度食完手工漢堡,見正正隔離有間台式茶飲店「小黑糖」,啱晒我啦,睇落啲出品仲非常吸引,就順到買兩杯外帶慢慢嘆。呢類台式茶飲店嘅環境都喺大同小異,鋪仔細細一眼睇晒,除咗週圍貼滿產品推介之外,有一小角落擺咗啲精品文具作販賣。睇佢啲單張特別標示「源自台北的手炒黑糖風味」,咁就當然試佢啲黑糖產品啦。整體選擇包括小黑糖系列、濃白奶茶系列、鮮果調茶系列、歐蕾系列、冬瓜系列、經典醇茶系列,都幾多樣化。如果心大心細難唔知揀咩好,咁就不妨參考本週排行榜啦!小黑糖珍珠厚鮮奶 $35黑糖、珍珠、鮮奶喺其中一種最合我心水嘅組合,二話不說就揀定佢,而店家仲有一款「厚鮮奶」,加埋手打杏霜,咁就當然要試吓啦。搖勻之後,入口4.3牛乳唔喺流,奶味濃郁,隨之而嚟滲出陣陣黑糖清甜味,而杏霜味就有啲隱隱若若咁,底下嘅珍珠標明由台灣直送,自然喺加分位,咬落煙煙韌韌好有咬口。小黑糖冬瓜鮮檸 $29本來想試百香果綠茶,因為啱晒老婆飲,但喺見到呢款冬瓜鮮檸好似幾特別咁,所以,改咗試下新嘢。本身都鍾意飲冬瓜茶,覺得清清甜甜,依家加咗黑糖同埋鮮檸,出嚟嘅效果真喺幾特別,潤潤哋,又有啲清爽感,夾雜黑糖香,唔錯!唔錯!。依
小黑糖珍珠厚鮮奶 $35

小黑糖珍珠厚鮮奶
小黑糖冬瓜鮮檸 $29

小黑糖冬瓜鮮檸
依家啲茶飲店競爭確喺幾激烈,間間都要有啲獨門秘方,才能克敵制勝,而啲產品唔花啲心思,或者搞啲新嘢,真喺幾難吸引客人,尤其香港人,一向都貪新鮮嘛!
5 分钟 (外卖自取)
$32 (其他)
💖 小黑糖 (宏生大廈) (尖沙咀)✨尖沙咀加拿芬道45-47號宏生大廈地下D1號舖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️去尖沙咀最多嘅已經唔係酒吧而係茶飲店,可以話行過幾間就會見到一間,今日突然之間好想飲黑糖珍奶🧋,所以就周圍尋覓下。比我發現原來小黑糖就喺附近。-小黑糖珍珠厚鮮奶🥛 $35由台灣直送嘅大粒珍珠,每粒都煙煙韌韌😍好好有咬口。加入佢哋自家製嘅黑糖糖漿,令到成杯真奶生色不少👍🏻。當中嘅鮮奶仲用咗4.3鮮牛奶😌,口感更加滑溜😁另外甜度都仲可以再作調教,大家就唔使怕飲到超級甜嘅黑糖珍珠鮮奶啦😆-宇治抹茶歐蕾🍵 $35我媽咪好鍾意飲抹茶㗎所以我都打包咗一杯返嚟俾佢,不過我就唔係好知到底歐蕾係乜嘢🤔一問之下原來係法文黎🤭真係長知識啦,原來係代表鮮奶咁解。由於係用咗日本嘅宇治抹茶去製作,所以呢杯飲品會帶有少少回甘嘅味道,但因為加咗鮮奶所以就中和返😏想繼續睇我分享唔同嘅嘢就𝓯𝓸𝓵𝓵𝓸𝔀 𝓶𝓮 @gladysfoodie如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩

💖 小黑糖 (宏生大廈) (尖沙咀)
✨尖沙咀加拿芬道45-47號宏生大廈地下D1號舖

-小黑糖珍珠厚鮮奶🥛 $35

-宇治抹茶歐蕾🍵 $35

如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩
2023-11-08
等候时间
10 分钟 (堂食)
  • 小黑糖珍珠厚鮮奶
3天前 0 浏览
晚飯後周圍行下,天氣太熱有點口喝,經過小黑糖,即想買杯野飲。飲品有好多選擇,諗左陣先揀到。白鬍子芝士奶蓋伯爵紅茶,$32。要了少冰,半糖,瘦高杯,感覺份量偏少,但啱我(因成日買茶飲都飲唔晒),杯上的水果圖案有著小清新之感,芝士奶蓋,份量適中,芝士味鹹香微甜,口感順滑但唔夠濃稠,伯爵茶味道清香,幾啱夏天飲。小黑糖珍珠厚鮮奶,$35,友人的,本物想飲呢個,但太飽揀左其他。味道正常水準,就夏天,又係狂幫襯茶飲店的時候呢。

飲品有好多選擇,諗左陣先揀到。
白鬍子芝士奶蓋伯爵紅茶
白鬍子芝士奶蓋伯爵紅茶,$32。
小黑糖珍珠厚鮮奶
味道正常水準,就夏天,又係狂幫襯茶飲店的時候呢。
用餐时段
2024-02-14 19 浏览
==============================😚醇香濃香珍珠奶茶$34尖沙咀厚福街聚集了不少高質小店,這次試了招牌的黑糖鮮奶,冰度固定但可選甜度,呷一口,彈牙的珍珠裏在拌勻的黑糖與全脂奶中,小小一杯約340卡,飯前喝一杯剛好。==============================#珍珠奶茶#尖沙咀美食 #香港美食 #香港珍珠奶茶==============================
😚醇香濃香珍珠奶茶$34

#珍珠奶茶#尖沙咀美食 #香港美食 #香港珍珠奶茶
喺厚福街食完小食之後,梗係要整返杯手搖飲品來嘆下,咁先算係完滿嘅一餐啦!黑糖珍珠鮮奶雖然已經冇早幾年咁熱門,但係間唔中都會令人口痕想飲返杯,呢間小黑糖早幾年前已經飲過,一直對佢嘅黑糖珍珠鮮奶念念不忘~呢到嘅飲品選擇眾多,真係會令人花多眼亂,如果平時有選擇困難症,不妨可以參考下收銀機前面嘅本週排行榜~小黑糖珍珠鮮奶💰HK$32來到小黑糖,識飲一定係叫返杯呢到嘅招牌 —— 小黑糖珍珠鮮奶,冰量係固定咗冇得加減,甜度就可以自由選擇,今次叫咗半甜!經人手炒過嘅黑糖珍珠完美地吸收哂啲黑糖味,粒粒咬落去都Q彈煙韌,牛奶方面就採用咗 4.3明治牛乳,令到成杯飲品嘅味道更加香滑、濃厚~紫薯於你💰HK$32同樣都係冰量固定咗,甜度方面叫咗微甜,呢杯其實係一杯紫薯黑糖鮮奶,特別在加咗來自台灣秘製配方嘅黑糖糖漿,而微甜呢個甜度剛剛好,先攪拌均勻然後再飲用,紫薯蓉同鮮奶融為一體,完全感受到呢杯紫薯鮮奶嘅順滑感,飲落仲要好香紫薯味~

小黑糖珍珠鮮奶💰HK$32

紫薯於你💰HK$32

紫薯於你
2024-02-03
紫薯於你
2024-02-04 8 浏览
要搵野飲係尖沙咀都有少少難搵,去到厚福街,就有呢間小黑糖了,幾個朋友一齊去,都好多野飲揀,又吾洗等好耐。點左黑糖布丁鮮奶,小黑糖珍珠鮮奶同鮮檸多多綠茶。布丁鮮奶好香滑,布丁味都濃,揀左微糖,甜味適中,諗住布丁會很甜,都冇想甜,岩岩好,好飲,是排行第五熱門的。小黑糖珍珠鮮奶,珍珠很有咬口,很煙韌,珍珠是甜甜的,奶味濃,不過飲落都吾覺得膩,好好飲。最後鮮檸多多綠茶,大大杯,好似沙凍咁,很清爽清涼,檸檬很香好似手打檸檬茶,加埋益力多,有營養之餘,又很新鮮,好飲。店員服務都好好,價錢又合理,地方又方便,very good

店員服務都好好,價錢又合理,地方又方便,very good
2024-01-30 10 浏览
食飽飯之後突然間好想飲杯廢水🤤諗諗吓好耐無飲小黑糖嘅野飲嚕之前飲過佢嘅冬瓜茶都好飲但因為唔想飲太甜所以今次就飲嗌咗買杯👇🏻大嘅白桃烏龍茶(少甜少冰) $29但今次覺得有少少失望🥹因為佢今次飲落只係好普通嘅烏龍茶加咗啲白桃糖醬🥹因為佢$29哩個價錢唔算平烏龍茶嚟講都算偏貴🤔所以我預佢入面可能會有啲白桃粒粒可以咬吓所以就無另加配料🥹飲落係覺得有少少失望不過整體嚟講烏龍茶茶味都出唔會好淡白桃醬唔會太甜飲落都幾解渴,但個人$29偏貴🤔🧀🧀🧀
食飽飯之後突然間好想飲杯廢水🤤
飲落都幾解渴,但個人$29偏貴🤔
🧀🧀🧀

2024-01-29
等候时间
10 分钟 (堂食)
$29 (宵夜)
2024-01-29 7 浏览
「小黑糖」係一間茶飲店,佢嘅飲品種類繁多,每一款都充滿著創意,好多都好想試吓🍪🥤🍮小黑糖曲奇鮮奶加布丁,呢杯飲品有濃郁的鮮奶味道,加上香甜嘅曲奇和滑滑的布丁,味道層次豐富,令人回味無窮。百香果多多綠茶加愛玉,呢杯飲品結合了清新的綠茶、酸甜的百香果同多多,加上Q彈的愛玉,口感豐富多樣,清爽又解渴。宇治抹茶歐蕾加布丁,這杯飲品有濃郁的抹茶味道,加上香滑布丁,是抹茶愛好者的絕佳選擇。🍵🍮如果你鍾意飲茶,「小黑糖」絕對係一個值得一試嘅地方!🍪🥤🍮

如果你鍾意飲茶,「小黑糖」絕對係一個值得一試嘅地方!🍪🥤🍮
近期厚福街都開咗好多飲品店,今日就唔係特別想飲檸檬茶,所以就諗住試吓其他!...呢間舖頭係非常之特別,見到佢係門口隔離有一個木架,係賣緊唔同產品嘅特別corner位,好多小items,有矽膠飲管同其他嘢賣,特別值得一提嘅係,竟然有義賣口罩套!真係細心睇先會發現!...我同朋友諗住買完去西九行下散步,所以叫咗兩杯嘢飲外賣拎走飲!朋友叫左一杯大杯葡萄柚四季春!葡萄柚飲落去會有啲果肉,四季春嘅茶底係非常之香,而且呢個價錢已經飲到大大杯!...我叫左一杯鮮檸蜂蜜綠茶,我最怕飲到假檸檬味!但呢杯真係飲得出係新鮮檸檬,絕對唔係一陣香精檸檬味!我就揀左半糖半冰,飲落去真係少左甜,但岩岩好!...因為今日唔係太想飲珍珠奶茶,所以就冇試到佢個招牌小黑糖系列,感覺應該會幾好飲,同埋見到佢個白鬍子芝士奶蓋都係招牌嚟,下次試試佢!
外卖自取
今日突然間好想飲黑糖珍珠鮮奶,一於嚟到呢間小黑糖,不知不覺開咗幾間分店,但一直都未試過🫡見佢價錢都合理,一於同大家試試佢❤️🌟小黑糖珍珠鮮奶 $32小黑糖就一定要試試佢嘅黑糖啦~仲可以比我哋揀返甜度,即使唔係螞蟻人都可以試到!我揀咗微糖,黑糖味係完全溶入珍珠內,咬落啖啖黑糖味!同時唔會勁爆甜🫡配合4.3牛乳,奶味超出,濃郁奶味中帶陣陣黑糖味,完全無得輸🥹🌟葡萄柚四季春 $29朋友呢杯想飲得fresh啲~揀咗走甜少冰,葡萄柚原本有浸過糖水,走甜都有甜味~唔係螞蟻人又想飲得健康啲嘅大家推薦走甜,都帶有微微甜味,令整杯飲品清新同時又易入口✨

🌟小黑糖珍珠鮮奶 $32

🌟葡萄柚四季春 $29
葡萄柚四季春

葡萄柚四季春
2024-01-20 6 浏览
每次行過尖沙咀嘅厚福街都會忍唔住食啲嘢,然後食完又會口渴🙈🙈咁今次就去咗小黑糖買嘢飲啦😊雖然鋪仔細細,但選擇何其多👍🏽👍🏽👍🏽見間舖好似係主打黑糖珍珠鮮奶,咁就試試佢😀😀今次就揀咗黑糖珍珠鮮奶🧋🧋朋友就揀咗草莓多多綠茶🥤黑糖珍珠鮮奶🧋有別於平時買嘅黑糖珍珠鮮奶,因為呢度可以自選甜度👍🏽👍🏽我揀咗少甜😊😊唔太甜好好飲而且珍珠好有咬口☺️有淡淡嘅黑糖味😋草莓多多綠茶🍓我飲左1啖係一杯開胃嘅飲品,酸酸甜甜咁,令到人會忍唔住一啖接一啖咁飲,所以我朋友好快就飲晒😂😂唔錯唔錯👍🏽下次可以再試吓其他😌

黑糖珍珠鮮奶🧋

草莓多多綠茶🍓
我飲左1啖

唔錯唔錯👍🏽下次可以再試吓其他😌
2024-01-14 14 浏览
今日突然好想飲黑糖珍奶🧋一於嚟依間人氣著名手搖店💖 多間分店,每次經過都好多人光顧,主打黑糖配鮮奶飲料😍 位置方便,適合行完街嚟買返杯解渴🤗 主打黑糖配鮮奶飲料,組合獨特且吸引人,價格合理,人均消費約$30 性價比高~💖💖💖食評💖💖💖小黑糖珍珠厚鮮奶 (冷) ($35)✨ 少甜 固定冰推薦,必點的招牌飲品!入口鮮奶味好濃厚,口感細滑,配上粒粒黑糖珍珠😍 由台灣直送嘅大粒珍珠,每粒都煙煙韌又軟腍,好有咬口,大滿足😆小黑糖曲奇鮮奶 (冷) ($32)✨ 少甜 固定冰有驚喜!入口鮮奶味濃厚,配上大量曲奇碎,口感豐富,甜上加甜 好好味🤤🤤小黑糖桂圓紅棗茶 (熱) ($28)✨ 少甜桂圓紅棗茶的味道濃郁香甜,女士必飲~

💖💖💖食評💖💖💖

小黑糖珍珠厚鮮奶 (冷) ($35)✨ 少甜 固定冰

小黑糖曲奇鮮奶 (冷) ($32)✨ 少甜 固定冰

小黑糖桂圓紅棗茶 (熱) ($28)✨ 少甜
桂圓紅棗茶的味道濃郁香甜,女士必飲~
外卖自取
There are so many this kind of hand-shake drinks shops in Tsim Sha Tsui, and we decided to try this one today. There is a really wide range of choices and series! It took us a couple of minutes to pick what we wanted to have. Finally I picked this passionfruit Yakult green tea with less sweet and half ice. It’s a bit weird when I first got my drink as for the precipitate inside…ah! It’s probably the yakult! Indeed! After stirring it well, it looks much better! Found some sort of passionfruit jel

Found some sort of passionfruit jelly and seed in the drink. Very fulfilling and refreshing! I like how it tastes!

My friend’s tapioca milk tea was really good too. The tapioca was chewy~

2024-01-11
用餐时段
2024-01-09 5 浏览
同三五知己行尖沙咀經過呢條飲食街見到有黑糖飲品🧋可以一試主力係做黑糖飲品都有少少咖啡同埋茶類可以選擇仲有呢個芝士奶蓋我哋今次揀咗呢三款小黑糖珍珠鮮奶🧋荔枝烏龍🍵小黑糖栗子鮮奶🧋呢一間嘅黑糖唔會做到超甜小黑糖珍珠鮮奶🧋飲落啱啱好,溝埋鮮奶飲茶成功都唔會覺得好滯小黑糖栗子鮮奶🧋栗子味都幾濃郁,甜度控制幾好荔枝烏龍🍵飲落去幾清新係飲得到荔枝同烏龍味嘅,唔會係嗰啲超假甜,可以再encore整體嚟講呢一間嘅甜度控制好好又可以揀細杯少少唔使飲到飽晒,食唔到其他嘢
同三五知己行尖沙咀

荔枝烏龍🍵
小黑糖栗子鮮奶🧋

呢一間嘅黑糖唔會做到超甜
小黑糖珍珠鮮奶🧋
飲落啱啱好,溝埋鮮奶飲茶成功都唔會覺得好滯

小黑糖栗子鮮奶🧋
栗子味都幾濃郁,甜度控制幾好

荔枝烏龍🍵

整體嚟講呢一間嘅甜度控制好好
又可以揀細杯少少
唔使飲到飽晒,食唔到其他嘢