未試過係一間餐廳有咩嘅體驗1. 商場餐廳無人serve入到餐廳睇到有A4 紙叫我哋自己搵位有時都明白 如果餐廳多人 無人手 自己搵位自己攞menu唔係問題2. 餐牌一半野食都無重點係 我揀好晒 去counter點餐 佢先同我講menu有一半野食都無所有便當都無 麵有一半都唔可以揀 但我哋去餐廳戈時係星期六下午時段 應該係黃金時段 都可以準備得咁唔充足我哋再去揀過 再落過餐 我叫甜不辣無 叫梳打又話無 最後揀咗黑糖珍珠奶茶 諗住實無死 我朋友就叫咗個牛肉麵 同一杯唔記得咩嘅綠茶3. 招牌牛肉麵都可以咁難食咩麵勁淋 食落0口感 牛肉湯無味 都比唔到評價佢4. 綠茶 奶茶都勁細杯應該洗唔切杯 用紙杯裝 仲要係細紙杯 咁就廿幾蚊一杯 我哋見到都呆咗 好味都可以原諒佢 但事與願違杯綠茶 冰佔咗一半 隻杯已經細 仲落咁多冰 搞到無咩味杯奶茶 無奶味 茶味又唔出 0黑糖味 仲要啲珍珠係椰果 定咖啡凍嘅嘅 勁失望😞為咗影低啲珍珠嘅樣 我先去飲晒杯奶茶🤭5. 開放式廚房勁混亂啲野好似亂放咁 放晒啲嘢係枱上面 (利申:舖頭入面得3-4枱客左右 2個staff做野)其實應該唔會好忙望到都覺得廚房衛生情況好
未試過係一間餐廳有咩嘅體驗

杯綠茶 冰佔咗一半 隻杯已經細 仲落咁多冰 搞到無咩味

為咗影低啲珍珠嘅樣 我先去飲晒杯奶茶🤭

5. 開放式廚房勁混亂
望到都覺得廚房衛生情況好差

btw我見到隔離有枱客等野食等咗勁耐 要吹先出一樣野食比佢 好慘

黃店唔係大晒 做餐廳最重要係食物質素 希望會有改善 但暫時我都唔會再去哩到食嘢
下午茶
2020-10-26 177 浏览
本人自問對食物入口要求不算高,但呢間食店真係我暫時幫襯過最求其嗱西的一間,不得不起OpenRice 呢個平台寫出我生平第一次的食評!首先,兩位女店員兼廚師服務態度極之惡劣,差到無輪!一入去第一件事就同個客講無呢樣無果樣,客人坐都未坐低!語氣又差,多次強調無乜無乜!客人點餐到上到柯打,需時大約二十分鐘!呢個唔係重點,重點係我同太太點咗兩個麻醬撈麵!你用二十分鐘的時間上咗一個幼稚園學生的作品俾我食!一粒丸加湯,兩片連皮都未刨乾淨有根的白蘿白加兩款醬的所謂混醬撈麵,d麵又烚過龍糊口的。再加上果Pat杰撻撻的麻醬,入口的感覺簡直一絕,絕對難食!份量又小,咁㗎質素夠膽死收人55蚊一份,15蚊我都嫌俾多你。開頭諗住佢用二十分鐘整一個冷盤撈的麵食,一定係誠意之作。結果用咗法蘭西餐出品的時間,做咗個幼稚園水平的垃圾餐!真係驚喜。無餐飲跟另外買,餐飲叫做正常羅,一人消費八十幾,得啖氣!越食就越氣,雖然八十幾蚊唔算什麼錢,但你咁的水平就唔好出嚟攞檔啦!PS:果兩位女店員仲要起到用粗口對話幫你送飯之餘,仲大大力將客人點完餐個餐牌扔在枱面上,我同太太當時真係驚咗一驚,起呢度幫襯絕對帶俾你驚喜!如果各位想感受一
首先,兩位女店員兼廚師服務態度極之惡劣,差到無輪!一入去第一件事就同個客講無呢樣無果樣,客人坐都未坐低!語氣又差,多次強調無乜無乜!客人點餐到上到柯打,需時大約二十分鐘!呢個唔係重點,重點係我同太太點咗兩個麻醬撈麵!你用二十分鐘的時間上咗一個幼稚園學生的作品俾我食!一粒丸加湯,兩片連皮都未刨乾淨有根的白蘿白加兩款醬的所謂混醬撈麵,d麵又烚過龍糊口的。再加上果Pat杰撻撻的麻醬,入口的感覺簡直一絕,絕對難食!份量又小,咁㗎質素夠膽死收人55蚊一份,15蚊我都嫌俾多你。開頭諗住佢用二十分鐘整一個冷盤撈的麵食,一定係誠意之作。結果用咗法蘭西餐出品的時間,做咗個幼稚園水平的垃圾餐!真係驚喜。無餐飲跟另外買,餐飲叫做正常羅,一人消費八十幾,得啖氣!越食就越氣,雖然八十幾蚊唔算什麼錢,但你咁的水平就唔好出嚟攞檔啦!PS:果兩位女店員仲要起到用粗口對話幫你送飯之餘,仲大大力將客人點完餐個餐牌扔在枱面上,我同太太當時真係驚咗一驚,起呢度幫襯絕對帶俾你驚喜!如果各位想感受一下驚喜的,不妨到呢間店試下!絕對有驚喜的感覺!
2020-10-25 159 浏览
位於商場入面嘅食肆,大部份都係集團經營,千篇一律,悶都悶死。難得美麗華商場入面一個角落中有一間台式小店名為小角落。入去先要去櫃檯俾錢落單,自行搵位,然後就等攞嘢食。小角落嘅裝修猶如一個七八十時代嘅班房,黑板、木枱、木凳,書架上仲有圖書漫畫。佢嘅面積雖然好細,但由於其中一面對住商場中庭,所以一啲侷促嘅感覺都冇。今日去到竟然冇飯供應,朋友叫咗個牛肉麵都幾好食,我就叫咗炸雞湯麵。佢嘅炸雞好大份,炸得亦好香,真係令人覺得有一啲台灣夜市炸雞嘅感覺。五十零蚊一份麵食,而且有着咁特別嘅裝修,係抵食嘅。

五十零蚊一份麵食,而且有着咁特別嘅裝修,係抵食嘅。
2020-10-25 370 浏览
星期六到尖沙咀逛逛,一早就在OpenRice預訂了〈小食糖〉的午餐時段但去到的時候,竟然有個牌子「自行搵位」放在店前!餐廳佈置恍似台灣的課室裏,大大有校園氣息。我一坐下,發現椅子搖搖欲墜,立刻換位又發現到在餐廳進食良久,都沒有店員抹枱,衛生成疑!?講返餐飯,雖然眼見餐牌上有部份餐暫停供應,但當點餐時,店員卻只當日沒有飯和鹽酥雞供應,大為驚訝想食飯的我倆只好點了兩個牛肉麵加上花枝丸。其實點了兩碗麵和一碟花枝丸,最後卻花上等候超過半個鐘的時間,請你們衡量值得為此浪費時間嗎?台式清燉牛肉麵 $60,湯底淡淡的,牛腩都算入味,牛筋腩的口感更是豐富,可惜麵條本身份量較少,不太飽肚台式紅燒牛肉麵 $58,湯底少少辣都不錯,配料與清燉牛肉麵的一樣,但青瓜絲略嫌帶點生味花枝丸 $40,即叫即炸,金黃香脆啖啖肉全餐最好食的一碟!百香果綠茶 $28你沒看錯,一個小紙杯的飲品要$28早知落樓下汽水機買$6 一罐可樂算吧!
但去到的時候,竟然有個牌子「自行搵位」放在店前!

又發現到在餐廳進食良久,都沒有店員抹枱,衛生成疑!?

花枝丸 $40,即叫即炸,金黃香脆啖啖肉
全餐最好食的一碟!

百香果綠茶 $28
你沒看錯,一個小紙杯的飲品要$28
早知落樓下汽水機買$6 一罐可樂算吧!
2020-10-04 290 浏览
餐廳在大商場裏面所以環境衛生都很好👍🏻裝潢很有特色 走小店的風格◾️#台式牛肉麵 HKD $60湯頭得清淡 帶一點點藥膳味少油少鹽比較健康的那種麵條彈性很好 很有咬勁一半牛筋一半牛肉的🐮牛筋牛肉都煮得很軟 吃起來很鬆軟👍🏻肉有稍微調過味 很香但不濃-◾️#蕃茄牛肉麵 HKD $60蕃茄湯一樣比較清淡的淡淡的牛肉湯加入了蕃茄的清甜🍅吃起來比較開胃這一碗只有牛肉沒有牛筋的可惜牛肉的量比較少了一點-◾️#香酥雞湯麵 HKD $58很淡的雞湯味帶點葱香雞排的乾煮得有點過頭了外皮微脆 裏面比較乾了一點不過雞排蠻大一塊的😊麵條很多吃只不過口味很淡 不是我期待的價格也稍微貴了一點(各項滿分為5分)餐飲分數: 🌕🌕🌕🌑🌑環境分數: 🌕🌕🌕🌕🌑服務分數: 🌕🌕🌕🌗🌑價錢分數: 🌕🌕🌑🌑🌑回頭分數: 🌕🌕🌑🌑🌑-小食糖 (尖沙咀)🍴尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場1期2樓206號舖📞 2771 7828🕐 12:15-21:00
餐廳在大商場裏面

不過雞排蠻大一塊的😊

麵條很多吃
只不過口味很淡 不是我期待的
價格也稍微貴了一點

(各項滿分為5分)
餐飲分數: 🌕🌕🌕🌑🌑
環境分數: 🌕🌕🌕🌕🌑
服務分數: 🌕🌕🌕🌗🌑
價錢分數: 🌕🌕🌑🌑🌑
回頭分數: 🌕🌕🌑🌑🌑
小食糖 (尖沙咀)
🍴尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場1期2樓206號舖
📞 2771 7828
🕐 12:15-21:00
外卖自取
2020-10-02 115 浏览
叫了一個便當..但係得幾舊肉跟著見自助收埋既盤tray擺位已經full了..然後我地決定唔擺係個tray到..職員專登出黎話我地無擺到..兼且黑面另外一個餐加飲品..成8十幾蚊..但一個女仔都食唔飽成餐飯食成個鐘..未見過職員抹枱無講野食..環境..職員質素都無下次🙈
叫了一個便當..但係得幾舊肉
另外一個餐加飲品..成8十幾蚊..但一個女仔都食唔飽
成餐飯食成個鐘..未見過職員抹枱
無講野食..環境..職員質素都無下次🙈
2020-09-26 107 浏览
我同友人喺尖沙咀搵緊有咩台灣野食,但由於係星期五晚既關係,好多餐廳都好full好多人排隊,咁我哋最後誤打誤撞入左美麗華商場睇水牌見到有呢間,一心諗住,正! 唔洗再周街搵。一去到,我哋以為係等staff帶位,但我哋等左陣都無人岀嚟,最後我哋見到門口有細字寫”自行搵位”。OK Fine,我哋可以自己搵,但重點係明明D staff係見到我哋,但亦完全無視我哋,繼續做自己嘢,當我哋透明咁🤦🏻‍♂️服務質素有待改善。之後我哋坐低左,連Menu都係要自己攞,OK無問題,但我一攞menu,個staff好似終於望到我哋咁,無尾音 頭也不回咁指住張紙話”呢4樣無”,之後一望張紙,無既分別係麻醬麵,豆乳雞,魯肉同一樣唔記得係乜,換句話說即係所有牽涉呢4樣材料既食物都無😨之後一睇番menu,簡單嚟講即係得牛肉麵係有🙄極度荒謬。星期五晚7點未夠既呢啲黃金食飯時間,你同我講乜嘢無,咁同你同我講唔好食有乜分別😢本來如果你哋既態度好少少,我都會留低食你哋個牛肉麵,話曬好醜都一餐。但一間餐廳最重要既食物同服務質素,兩樣都無,你說服唔到我留低食你個面。呢間餐廳完全係影衰黃店,完。

呢間餐廳完全係影衰黃店,完。
2020-09-25
2020-09-22 170 浏览
同朋友行尖沙咀,見到呢間餐廳個名幾得意,又想食台灣野,所以入去試下。睇返資料,呢間餐廳應該是屬黃店,不過我地發現餐廳入面的deco是用簡體,畫上紅領巾,我諗應該係特登掛。算啦,我都睇得明既。不過兩個店員俾人感覺麻麻地,幾 hea下,落單都係兩個係度玩玩下。我地最後叫左魯肉便當、蕃茄牛肉麵、滷水拼盤、鹽酥雞扒。先講魯肉便當,魯肉少,這個算,最大問題係d飯濕到係蒸蘿白糕既質地,我忍唔住同店員講個飯既問題,佢話唔好意思,今日比較多人揀飯,話翻煮左幾次,嗯,佢解釋左,不過......其實唔知關咩事。個店員有問不如幫我轉麵,不過我朋友個麵咬落都係似硬硬地既烏冬,所以作罷。到份蕃茄牛肉麵,個湯底味似茄膏開,牛肉無牛肉味,個麵質頭先講左...... 至於個滷水拼盤,我真心未見過滷水滷完d 豬耳同雞翼都仲係淡黃色,蛋同滷豆腐算係可以,蛋算係入味,其他都係白烚既味道,究竟係點會咁既呢?至於鹽酥雞扒,真係好油,然而都係無味既,唯一可取係皮都算脆。最後要講埋個黑糖珍珠鮮奶茶,味道係溝左糖既水,珍珠未熟。小插曲,格離枱有3個女仔食,全程都好接受唔到d質素,走嗰時都忍唔住問我地,究竟係佢地味覺問題,定還是真係好

我地最後叫左魯肉便當、蕃茄牛肉麵、滷水拼盤、鹽酥雞扒。

小插曲,格離枱有3個女仔食,全程都好接受唔到d質素,走嗰時都忍唔住問我地,究竟係佢地味覺問題,定還是真係好難食。

自問對食物要求真係唔高,但呢餐真係食完想問句:究竟我食左d乜?
2020-09-20 106 浏览
琴日同朋友入尖沙咀想揾間黃店食下,以前係觀塘食過小時光體驗唔錯,今次見到類似嘅店都想試下,話哂商場入面嘅食店應該唔伏掛。同小時光唔同嘅,呢到要自己揾位坐再岀去叫野食,that’s fine,Ikea eurogogo 都係咁我同朋友叫左個牛肉麵同炸雞扒麵加兩杯凍珍珠奶茶,盛惠二百幾蚊。叫完比左部機我地,整好就會振。大約 20 分鐘後就整好攞餐,跟住我地開動了。點知......個牛肉麵份量非常少,舊牛肉無彈性又冧,珍珠奶茶珍珠無彈性而且奶茶好淡,飲落去只係有少少奶茶味嘅水,基本除左個炸雞扒味道正常外,都無咩原因值得讚。我同朋友最後失望咁食左個細麵,幫佢擺返個盤就走,成間店無服務都算,食物低水準低質素,價錢又唔便,建議大家唔好食。

2020-09-12 189 浏览
星期六下午去到美麗華諗住搵嘢食,間間排隊,見呢間裝潢幾特別又唔使等,而且以為牛肉麵應該比較穩陣,於是就入去試吓啦。第一個驚喜係全部餐點七折。等咗差不多廿分鐘,見到啲出品仲真係超級驚起。🙄所謂嘅清燉牛肉麵,好似清水白烚牛肉麵。紅燒牛肉麵便當,知唔知咩叫便當? 呢碗應該係老牛大碗飯?叫凍珍珠奶茶話冇珍珠,轉「苟葯」,諗住算啦,應該冇問題嘅,我收到時,隻杯仲暖,見到真係唔多想飲。當我取餐時,佢地放低杯茶時倒瀉到餐盤,但佢地竟然可以唔理,抹都唔抹就咁出餐。食食吓聽到廚房「嘭」一聲,應該係倒瀉嘢,然後有人點餐,佢地竟然話今日冇食物供應了。。。星期六下午四點半就已經冇食物供應??今日已經好肚餓,不過見到啲食物都唔多想食。其實係咪想 「本per」唔做?難得租到大商場開舖,點解唔努力啲做好佢?好少彈得咁緊要,不過真係唔好意思,佢地絕對需要檢討品質。
第一個驚喜係全部餐點七折。
等咗差不多廿分鐘,見到啲出品仲真係超級驚起。🙄
所謂嘅清燉牛肉麵,好似清水白烚牛肉麵。
紅燒牛肉麵便當,知唔知咩叫便當? 呢碗應該係老牛大碗飯?

今日已經好肚餓,不過見到啲食物都唔多想食。
好少彈得咁緊要,不過真係唔好意思,佢地絕對需要檢討品質。

清燉牛肉麵

冇珍珠嘅珍珠奶茶
紅燒牛肉便當?
拿西出餐
2020-09-12
2020-09-06 224 浏览
💛 小食糖 💛..............................👦🏻👧🏻又出去尖沙咀支持黃店啦因為好耐無食台灣嘢 所以就搵左呢間小食糖但係個質素真係咁耐以黎食過最差😕😕黃店係要支持 但呢間真係sorry唔啱我地胃口😖雖然睇得出都幾黃 但真係幫唔落🥺希望遲啲有改善啦 要加油呀!.🔅想知黃店原因請Pm💛..............................🍽紅燒牛肉麵 $60(👏🏻3/10).湯底唔夠濃 唔知以為叫咗清燉牛肉麵😂碗湯連色水都無 真心懷疑係咪比錯湯但佢哋寫明係紅燒先有辣 而個湯又有幾粒辣椒所以我諗紅燒牛肉個湯就係清燉牛肉湯+幾粒辣椒🤨另外碗麵就有跟到酸菜 分量都正常不過啲酸菜就啖啖都有沙 應該洗得好hea🤭啲麵就好手工feel 鍾意食手工麵嘅人一定啱你不過👧🏻就麻麻地咁粗嘅麵 好重麵粉味唯一值得加分嘅就係啲牛肉同牛筋牛肉都有兩大嚿 牛筋夠哂腍 兩樣嘢食都夠入味.🍽台式豆乳雞便當 $60(👏🏻3/10).由於係公眾假期嘅關係 套餐係唔配嘢飲因為仲拎住杯黑金堂所以就無嗌嘢飲😅個餐嚟到之後 👦🏻👧🏻都嚇一嚇成個餐就靜係得一碟豆乳雞同一碗飯🤨連基本嘅醃蘿蔔/青瓜都無
💛 小食糖 💛
👦🏻👧🏻又出去尖沙咀支持黃店啦
因為好耐無食台灣嘢 所以就搵左呢間小食糖
但係個質素真係咁耐以黎食過最差😕😕
黃店係要支持 但呢間真係sorry唔啱我地胃口😖
雖然睇得出都幾黃 但真係幫唔落🥺
希望遲啲有改善啦 要加油呀!
🔅想知黃店原因請Pm💛
🍽紅燒牛肉麵 $60(👏🏻3/10)
湯底唔夠濃 唔知以為叫咗清燉牛肉麵😂
啲麵就好手工feel 鍾意食手工麵嘅人一定啱你
不過👧🏻就麻麻地咁粗嘅麵 好重麵粉味
唯一值得加分嘅就係啲牛肉同牛筋
牛肉都有兩大嚿 牛筋夠哂腍 兩樣嘢食都夠入味
🍽台式豆乳雞便當 $60(👏🏻3/10)
由於係公眾假期嘅關係 套餐係唔配嘢飲
後尾睇翻人地啲相個個都有配菜 可能畀漏咗🙊
加上個豆乳雞炸得有啲柴 無咩肉汁
成個餐都食到好辛苦 可以理解做乾炸雞撈飯
乾上加乾 直頭食到有啲反胃😩
🎈 小食糖 (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場1期2樓206號舖
2020-04-17
2020-08-05 332 浏览
最近都係叫外賣多,點知又遇到令人激氣嘅事😔先係等左差唔多半個鐘先拎到外賣,對於食飯時間只有一小時嘅打工仔來講,咁就冇咗一半嘅食飯時間…不過都體諒可能未習慣主要做外賣嘅模式,所以流程唔係咁順暢🙈😔嗌咗麻辣牛肉麵,圖中所見份量極之少,女仔來講都其實唔夠食😭湯底極淡,所謂麻辣只係加咗辣油,我同同事都不約而同得出「食杯麵好過」嘅評價😡麵質好似發脹嘅公仔麵,好淋,牛肉就偏韌岩岩倒入湯到嘅份量就係咁,都成$60碗,絕對唔係平...等咁耐好似得個吉總括而言極之失望,食完好似冇食過嘢咁,明明睇佢堂食啲相都唔係咁…或者真係不是外賣的材料😐😐😐🤧伏😭
最近都係叫外賣多,點知又遇到令人激氣嘅事😔

等候时间
25 分钟 (堂食)
2020-06-17 331 浏览
d枱好似勁耐冇搽過好多漬 我哋自己用濕紙巾清左先 但仲有好多食物渣粘左係枱上面收銀勁冇禮貌 我俾完錢個時叫我放番低個menu係下面 我其實未order前已經放好左我自己睇完嗰個 點知原來佢係示意收銀位上面個塊個menu又唔係我放係上面😂😂係唔知上幾多手架...係度西我面做咩呢?食物都係唔乾淨 而且完全唔係紅燒個湯黎唔通掛黃店名就可以咁嘰質素?希望店家改進下
d枱好似勁耐冇搽過
食物都係唔乾淨 而且完全唔係紅燒個湯黎
唔通掛黃店名就可以咁嘰質素?
希望店家改進下
2020-06-01 333 浏览
經常行經美麗華商場都見到這家小食糖都好想試, 今日終於有機會。 學校的佈置,✏️的筷子可能會令人聯想到觀塘的小時光。 就試下有咩分別:今日揀左試佢嘅牛肉麵同滷味拼盤加滷肉飯,星期六黎到午餐就唔包飲品。另外加錢要左杯冬瓜茶。滷味味道挺好, 只係雞翼有點偏鹹,但但滷水計送飯一流。其他豬耳,木耳,雞蛋同豆腐乾都ok。滷肉飯用日本珍珠米同少量五花滷肉。牛肉麵既牛肉有點老,麵太軟。整體來講都還可以一試,但感覺還是小時光好食啲!
整體來講都還可以一試,但感覺還是小時光好食啲!
  • 滷水拼盤
食物味道一般,魯肉飯d餸有陣唔知係雪藏定防腐劑嘅味,食完一次已經決定唔會再來。最接受唔到係衛生情況,個地好濕好滑,d枱幾污糟,我食嘢時都盡量唔想掂。個menu又好污糟,d未洗嘅碗碟放咗响一邊地下,好似一間公屋廉價茶餐廳但開咗响美麗華,成餐lunch只想盡快食完唔掂到任何嘢走人。希望可以有所改善,尤其衞生情況,否則黃店光環幫唔到好耐.... 我都係特登搵黃店食lunch先去,但暫時係去過嘅黃店最失望嘅一間。之前有食過小時光,其實印象好好。
之前有食過小時光,其實印象好好。
2020-05-25