2019-12-10 289 浏览
同妈咪去花墟买花,行到差唔多梗系要食下午茶啦,妈咪锺意食粉面,经过呢间铺头,刚好有粉面饭食,见到装修好新净啵,而且全部都系木制既枱同,有一种讲唔出嘅怀旧感觉🤗🤗枱上面仲放有一瓶腌萝卜,其实依家唔系好多铺头有得食呢啲,我劲锺意食罗,真系唔客气啦,呢度嘅腌萝卜整得好出色,我真系食咗好多😋😋萝卜牛筋饭,牛筋同饭分开上,一睇牛筋份量劲多,絶不吝啬🤪重重的胶原感喺度呼唤紧我😊😊急不及待食一够萝卜同牛筋先,萝卜配牛筋,牛筋煮得非常软淋及入味,萝卜入口绵化,清甜,重点牛筋口感软滑,配埋嗰汁,真系超级送饭呀❤️五香牛筋捞面,牛筋又系份量好多,炆煮得相当软腍入味,配埋秘制既五香腩汁,捞埋爽滑既面一齐食,摆落口真系多层既享受,重点系个捞面既汤底好正,简简单单嘅组合❤️下午茶时段,加$6就可以有一碟菜,我拣咗食菜心,呢个下午茶真系好丰富,有饭有面又有菜。久违了的宁静,配上好耐冇听过嘅收音机声,我喜欢呢种感觉🤗

2019-12-10
  • 腌萝卜
  • 萝卜牛筋饭
呢日lunch time俾大妈同事捉咗去太子排新开蛋糕店,佢话顺便带我去食好西😋。佢喺呢区屹立多年,话周不时都会嚟呢间位於界限街交界嘅面舖。正值午餐时份,所以坐满人🥺,好彩啱啱有人走,抹埋枱就坐得。面舖装修都几骨子,富有中国风,同平日港式嗰种好唔同。环境四四正正,座位阔落,又乾净👍。单并面食大部份$30,双拼面食或捞面就$35,另外仲有卖小食。我要咗柱侯牛腩捞面($35),走葱,有碗汤另上,不过我从来都唔知碗汤系点食😂,但就咁饮都几清唔错。至於碗面,望落唔觉大碗,但食落发现面量比平日嘅多,可能有1.5倍之多!牛腩有好多嚿,有少少筋,唔会得瘦肉。而佢个捞面就更出色🤤,因为好爽,全部煮开哂,唔会有未开面饼,加上无梘水味。同事就要咗凤城水饺粗面($30)加紫菜($5),面我无试,水饺🥟有3只,我就试咗只,只饺好大只好多馅呀,食到原只虾肉🍤!下次我会嗌呢样。另外我哋加咗3款小食,我唔知原来碗面咁大,好彩大妈擦得,可以包底🙈。每样小食平均都系$29,同碗面差唔多价钱,性价比唔高。不过3样都好食的,其中我最锺意炸云呑,果然系招牌!炸招牌云呑,有4粒,我开头以为系酒楼春卷皮嗰种炸云吞,但实际系锦卤云

炸招牌云呑,有4粒,我开头以为系酒楼春卷皮嗰种炸云吞,但实际系锦卤云吞嗰种脆皮。好食啊,云吞本身正😋,建议点埋个甜酸酱食。
炸黄金鱼角,有5片,炸到黄金色👍。
炸墨鱼丸,有4粒,呢样相对普通。

面店仲有自家制嘅腌萝卜,我去到边都一定会食,开胃嘛。味道唔错,比较特别嘅系萝卜系一片片的,而唔系一粒粒。

总括嚟讲,呢间面舖又真系几出色,价钱比深水埗街边舖贵几蚊,但坐得舒服好多,饱啲又好食👍。小食都可以加嚟试下,但2人的话两样都应该够。多谢资深大妈推介,下次再嚟食过😙。
2019-11-07
香港人有边个未食过细蓉❓依d面家既港式粉面由细食到大, 一碗已经满足到我食慾同胃口, 仲有一种情意结太子开左间装修几靓既面店叫小蓉面家, 门面几吸引, 今晚就走左入去食碗面做晚餐原本以为装修咁新, 价钱比街边既面档贵少少都好合理呀, 但望下餐牌发觉价钱都好平, 30蚊既面成版都系。家传牛腩面一配简单既牛腩面带住浓郁既香气, 先呷啖汤, 好重腩汁味, 汤头做得好好! 牛腩软腍肥瘦比例好好, 面质爽弹最重要无简水味, 加埋佢既秘制辣椒油, 多方面配合成一碗靓面猪手捞猪手有两件, 爽弹有肉地好好味中意佢个碗好多韮黄既上汤, 香气加倍!蚝皇冬菇冬菇size中等唔会好细粒, 下面有生菜垫底, 索埋冬菇蚝油好味上汤浸菜又系有韮黄既上汤所以已经好香又清, 浸个生菜清清地健康过食油菜呀红枣蜜中意养甜饮品既我一见到红枣蜜就要佢啦, 好少地方有得饮, 好滋润又好饮两个面一个小食一个菜两杯野饮, 食到饱饱埋单都系百几蚊, 抵食呀

家传牛腩面

猪手捞
猪手有两件, 爽弹有肉地好好味
中意佢个碗好多韮黄既上汤, 香气加倍!

上汤浸菜

红枣蜜

2019-09-23
2020-01-10 0 浏览
I was planning to have a quick dinner before heading home, and i chanced upon this small wanton noodles store named Siu Yung Noodles. It was located at Boundary Street, few minutes walk from Prince Edward MTR.They served wanton, dumpling and ball noodles, be it soup or dried version. Besides that, they served appetizers and drinks as well. Iced soya bean - It was smooth and sweet, with strong soy bean taste. Fried shrimp wanton - It was fried till the skin was soft and crispy, and the fillings i

Fried shrimp wanton - It was fried till the skin was soft and crispy, and the fillings inside was juicy and chewy.

Wanton and fishball noodles soup - Soup was chewy and smooth, and wanton was fresh and chewy. Fishball was very chewy and smooth as well.
2019-12-21 30 浏览
在附近Happy hour🍷完左顺便系附近食啲野再返屋企我朋友见到呢到装修几新就坐低左两个人食到饱一饱呀就系经过呢间店,见佢装修好新净企理新装修既云吞面店🍜用中国风枱又有啲中国风既墙纸Menu简单易明⭐️双拼都帮你想好配搭岩晒我呢啲选择困难症患者😂❤️冻豆浆$1️⃣1️⃣不过不失既豆浆食云吞面都应该要配返杯既❤️炸云吞$2️⃣9️⃣炸云吞份量唔多不过热气野真系每人两粒都差不多推荐❤️蚝皇冬菇$3️⃣3️⃣有四五粒冬菇大大粒仲加埋生菜好入味 会想用黎送白饭❤️牛腩河$3️⃣0️⃣大大碗牛腩河,佢既牛腩好嫩,汤又唔会太咸不过河粉份量太多,下次要叫佢比少D先得~❤️云吞鱼角面$3️⃣4️⃣呢个双拼有两粒云吞加几块鱼角汤一定要加腩汁,好味D
在附近Happy hour🍷完左
顺便系附近食啲野再返屋企
我朋友见到呢到装修几新就坐低左
两个人食到饱一饱呀
就系经过呢间店,见佢装修好新净企理

新装修既云吞面店🍜

有四五粒冬菇
大大粒仲加埋生菜
好入味 会想用黎送白饭
❤️牛腩河$3️⃣0️⃣
大大碗牛腩河,佢既牛腩好嫩,汤又唔会太咸
不过河粉份量太多,下次要叫佢比少D先得~
牛腩河
❤️云吞鱼角面$3️⃣4️⃣
呢个双拼有两粒云吞加几块鱼角
汤一定要加腩汁,好味D

云吞鱼角河
2019-12-16
豆浆
炸招牌云吞
牛腩河
云吞鱼角河
今日经过太子想食面於是去左男友平时打波会同队友去食嘅依间面家门面装修几套特别木+红砖感觉怀旧打开餐牌 选择都好多 汤面/捞面/净食/小食连饭都有 而且价钱超级抵经过一轮选择困难样样想食+觉得价钱好抵之後叫左成台嘢食男友嘅樱花虾捞面+牛腩 佢话依度嘅牛腩同云吞都系必食推介捞面少少辣配埋樱花虾同芝麻零舍香口惹味牛腩好淋 口感一流因为想食饺子又想食云吞同牛丸拣左好耐最後男友话三样叫晒 所以叫左碗水饺牛丸面再加碗净云吞 辛苦佢个肚仔了水饺皮薄馅靓 手打牛丸质感同味道都一流最正系个鲜虾云吞咬落香口又弹牙最後当然唔少得晚餐必备嘅上汤浸菜同埋男朋友想食嘅炸鱼皮叫左咁多嘢连埋嘢饮埋单都唔洗$180 真系超值而且全部食得晒乾乾净净 一D都冇浪费全靠平时训练有素嘅男友之胃同埋D嘢真系好好食
今日经过太子想食面

而且全部食得晒乾乾净净 一D都冇浪费
全靠平时训练有素嘅男友之胃同埋D嘢真系好好食
  • 樱花虾捞面+牛腩
2019-12-10 48 浏览
作为一名健身教练, 今日食番d地道野之前系太子上堂见到依间小蓉面家好似新开无耐, 门面几有传统feel, 今日系附近做完野都成9点, 快快趣去医肚。牛腩饭依度个牛腩系另上, 碗入面装左满满既牛腩, 萝卜, 仲有d腩汁浸住, 中意佢咁样另上, 比起平时碟头除左更企理好睇之外, 仲可以中意淋几多腩汁就淋几多, 唔洗浸住哂d饭味道方面更加系出色, 牛腩够腍身又有少少脂肪, 口感好又浓味, 萝卜都不得了, 完全入哂味又甜而且一d渣都冇牛腩捞学生见我食个牛腩咁正又话要食牛腩捞, 见佢个面上面d牛腩都冇欺场, 至於碗汤同平时一样都系咸味较重, 所以用黎淋下碗面黎捞就ok。炸云吞见依度既招牌菜除左牛腩仲有就系云吞,又想叫个香口野, 就试试佢, 超好味! 云吞皮十分之薄脆, 虾肉热辣辣, 食到唔停得口!清汤芥兰健身教练都要注重番健康, 每日都要食蔬菜, 整个清汤芥兰清一清先, 芥兰唔老, good仲有枱上面有樽餐厅自制既腌萝卜, 简直生色不少呀, 酸maymay咬两粒好过瘾最後饮埋杯豆浆同红枣蜜就饱到嗝一声去卖单啦, 两个人食咁多野都系百五蚊左右, 绝对可以话系平价美食呀
作为一名健身教练, 今日食番d地道野

牛腩捞

炸云吞

清汤芥兰

2019-11-22 68 浏览
超级好食 非常值得推荐既面食店同埋有配菜 就系白萝卜浸左醋之後好爽口 酸酸甜甜咁 十份开胃次次黎亲都会食牛腩 或者馄饨牛腩好入味 馄饨都好正面底更加唔系讲 好爽 好弹牙位置上都算紧 太子站行几步就到
超级好食 非常值得推荐既面食店
面底更加唔系讲 好爽 好弹牙
位置上都算紧 太子站行几步就到
2019-11-22
2019-11-11 79 浏览
夜麻麻,因为中午食左自肋餐,饱到夜晚。所以好夜先落街搵嘢食。九点几太子大部分都早关,星期日同有野搅活动。丽妹同V仔都唔想行太远,近近地去食小蓉面家。出名是云吞面大地鱼汤底。好传统嘅广东话云吞大大粒虾同香浓大地鱼肉碎。九王加大地鱼汤底唔系间间都有啲。因为太滞了。唔多想食面类。就一人叫一个净云吞同净水饺。鲜味肉碎同鲜虾颇好味😋。欠个酸罗白,佢地话太夜收晒,是有限时间啲。中午有食过都好好味就因为佢有酸甜罗白先想食但晚市无晒。下次再试
九点几太子大部分都早关,星期日同有野搅活动。
2019-11-10
2019-11-09 66 浏览
前几日去咗呢间系旺角太子嘅中式粉面店,叫咗一杯红枣蜜,净云吞,腐乳通菜,同埋柱候牛腩河粉。服务员态度很好,上菜时间十分快,大概等了10分钟就有得食。我最喜欢的是那份牛腩,炆得特别入味,肉质很林,而且牛腩和河粉的份量很多,食完已经饱。云吞馅多而且很多汁,吃得出是新鲜包的,云吞汤很清甜。另外通菜也很大份,红枣蜜甜度适中。铺头环境乾净,服务员还拿了一个自家制的酸瓜给我品嚐,总括来说,食物和服务都很好,值得回头!
红枣蜜
净云吞
自家制酸瓜
  • 家传牛腩面
2019-11-07 37 浏览
这间不是位於大街的小店,主要做街坊生意。环境装修精致,人流不多。价钱合理,食物质素由开业至今仍保持水准。是次点了鲜虾云吞河,鲜虾与猪肉非常新鲜整体份量足够。而且每枱也有腌酸萝卜小食,非常开胃。店里职员时常与街坊熟客闲聊,气氛温暖融洽。当时有位食客伯伯跟店员説,自己来了好多次,每一次也不令他失望。店员姐姐会心微笑,指出小蓉也是做街坊生意,最紧要是食物美味令客人开心,靠的是街坊口卑。除了是食物的美味,吃的是人情味。
这间不是位於大街的小店,主要做街坊生意。
环境装修精致,人流不多。
价钱合理,食物质素由开业至今仍保持水准。

是次点了鲜虾云吞河,鲜虾与猪肉非常新鲜
整体份量足够。
而且每枱也有腌酸萝卜小食,非常开胃。

店里职员时常与街坊熟客闲聊,气氛温暖融洽。

除了是食物的美味,吃的是人情味。
2019-11-06 41 浏览
中午系太子一带食午餐选择好多路过见到小蓉面家的装修好古院古香好特别 细心睇睇餐牌发现原来系食粉面驰名的店铺桌子 椅子 碗碟都系好有中国风价钱又愈度亲民学生哥都付担到双拼水饺云吞面 $37凤城水饺大大粒一粒好似2粒云吞咁大入面馅料好多 食入口好鲜甜而云吞入面的虾好新鲜 大大只配上汤底好出色好食过好多坊间连所式的云吞面店另外点了云吞鱼角面个鱼角好弹牙 好好咬口份量又多汤底加上腩汁更锦上添花更出味小食方面点了炸墨鱼丸 $26个墨鱼丸好弹牙 配上个甜酸酱一流
中午系太子一带食午餐选择好多

个墨鱼丸好弹牙 配上个甜酸酱
一流

• 云吞水饺面
2019-11-04 30 浏览
今晚去左太子食晚餐!经过见到有间餐厅充满中国古典风味,木枱木凳好有中国传统特色。最近同朋友经常食西餐,好想食下中式野,於是去左食面啦!入到去店员好好礼貌,介绍餐厅食物。我叫左云吞墨丸面,云吞大大粒,皮薄,馅料够哂丰富,每粒云吞都有大大只虾肉架!墨丸好弹牙好鲜甜。汤底清甜唔会好浓好咸,面质好有咬口。我叫左炸牛丸,见到牛丸就好想食,炸完多一份香口香脆口感,又唔会好肥腻,中间仲有肉汁添。依间餐厅够惊喜!
2019-10-26 49 浏览
呢排工作要四围去,今日咁啱嚟咗太子,见到间好有香港情怀嘅面店,一於叹番个正正lunch。我一个人食唔到太多,但餐牌好吸引,有多选择,谂左好耐决定食鳯城水饺面加紫菜, 啲水饺超大粒,真正皮薄馅靓,味道亦咸淡适中,惹味之余,食完之後都唔会话好口渴,有啲喜出望外!另外想健康啲,就叫咗蚝皇冬菇,人哋话食冬菇对肠胃好,佢啲冬菇好靓,好厚肉之余仲有清香嘅冬菇味,好味!店主仲好有心思,有自家制白萝卜,唔会太甜太酸,建议大家试下,因为正系好开胃。最後叹返个冻豆浆,成个人心情开朗晒!呢间小店环境舒适、店员有礼、食物质素好,真系要诚意推荐俾朋友。

2019-10-19 48 浏览
太子中心位置嘅面舖唔系好多,以我所知得发哥经常去嗰间但最近经过发现原来开咗一间新嘅,作为街坊当然要入去一试!店内装修非常精致好古色古香嘅感觉主要都系卖港式粉面同埋少量饭餐先来两杯嘢饮腐乳通菜我至爱嘅组合,怀旧嘅味道!炸黄金鱼角食落去嗰层皮好似西多士咁,一定要趁热食,用左靓鱼蛋料几有诚意!我要左一份云吞水饺面加紫菜,先饮一啖汤,非常清甜!云吞同水饺都好大粒,入边嘅虾,以致出边嘅面都十分弹牙!蚝油捞粗面嘅质感都系非常弹牙,爽口,菜心好林(代表新鲜靓菜心)鱼蛋应该系用咗手打鱼蛋,都系好弹牙!食咗咁多嘢位位都唔使$80样样野都好大碗性价比高抵到烂
太子中心位置嘅面舖唔系好多,以我所知得发哥经常去嗰间
但最近经过发现原来开咗一间新嘅,作为街坊当然要入去一试!
店内装修非常精致好古色古香嘅感觉
主要都系卖港式粉面同埋少量饭餐
先来两杯嘢饮
腐乳通菜我至爱嘅组合,怀旧嘅味道!

食咗咁多嘢位位都唔使$80样样野都好大碗性价比高
抵到烂