2020-08-15 1100 浏览
小编终於都可以再次出动,有翻推动力去搵好野食喇😋。大家平时去旺角或者太子都清楚弥敦道大马路位置🗺,而好耐之前小编已经成日由太子往来深水埗🏃‍♀️。而今日去既呢间面馆系就近於太子位置👀,两条大马路之间。而呢间主打港式粉面,香港人平时食开既云吞鱼蛋🍜。而餐厅个名就叫「小蓉粉面馆」🏠。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈云吞墨丸河 $35小编见到餐厅名叫做小蓉,心系到谂唔通面馆最出名又好食就系「细蓉」,即系云吞面🤨?谂左好耐终於都决定到想食乜喇🧐,就系云吞墨丸河。墨丸应该系手打,味道好香好新鲜👃,而且弹牙爽口👄,而每一口咬入去都𡁻到墨丸粒🐙,细细粒白色好鲜甜🤩。云吞虾肉饱满🦐,加埋上汤底,系经典既细蓉风味🤤。大小适中,皮簿馅靓就系呢一种👍。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈通菜 跟餐加$6小编通常去港式面馆点都一定嗌碟油菜🥦,而呢一个就系我地香港人既本地文化😬。而油菜通常都会有菜心、芥兰、生菜、通菜,小编就最爱食通菜🥢。通菜好爽脆,每条通心菜咬入口必定会食到"索索"声🤭,再点上通菜必配腐乳,锦上添花😛。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦小编讲一讲餐厅环境方面🏘,格局保有古旧香港面馆建筑味道,坐得亦好舒适😳,店
🎈云吞墨丸河 $35
🎈通菜 跟餐加$6
✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
小编讲一讲餐厅环境方面🏘,格局保有古旧香港面馆建筑味道,坐得亦好舒适😳,店内装修比较新,好有一种古今融汇贯通既感觉✨。而呢间餐厅畀小编既感觉系可以系繁华闹市既油尖旺区中搵到一点宁静,有时我地享受食物既过程,仲要有好既环境,好既服务先至食得自在。
通菜
2020-08-07
通菜
2021-01-10 9 浏览
在网上见到这间云吞面店的食评不错,因事路经太子,见距离六点还有半小时,仍然可以堂食,匆匆走入这面字试一试真伪。叫了一个$35云吞捞,因为系下午茶时段,+$6可以加多个蚝油芥兰。云吞捞,有四粒云吞,云吞size 都几大,但我觉得包得太松散,而且啲虾唔够大只,唔爽口弹牙,比较失色。再讲个捞面,得一赞的是完全没有硷水味,但可惜相对上亦都唔算弹牙,食到最後直情淋淋地。跟捞面上嗰碗汤,反而系咁多一样食物之中最好嘅一样!个蚝油芥兰,直情系败笔,我从来都未食过喺街上嘅白灼芥兰会淋到冇牙都咬得开。👎🏻👎🏻👎🏻试了朋友叫的猪手捞的猪手,反而觉得惊喜。味道刚刚好,不会过甜,亦都唔会过份浆住过口。👍🏻总括来讲, $41有捞面加个菜,算非常抵食。同埋,间舖头非常企埋,乾净。枱櫈亦唔似一般嗰啲云吞面舖咁迫夹,所以可以坐得很舒服。

跟捞面上嗰碗汤,反而系咁多一样食物之中最好嘅一样!

云吞捞
蚝油芥兰
猪手捞
2021-01-08
猪手捞
2021-01-03 23 浏览
今年除夕好安静无得出去PARTY下午要出去买D野就谂起小蓉试过两次都觉得几好味今次点左~云吞面平时好少点云吞见呢间好似出名云吞就叫呢个呀面底仍然系好爽口无咩梘水味个质感几好云吞都大只虾肉爽口一碗有四大粒~水饺面呢个水饺都算大只呀一碗有三大只里面都有虾肉成只水饺好爽都赞呀下次都系会再黎呀食面黎讲算好既选择呀
今年除夕好安静

下次都系会再黎呀
食面黎讲算好既选择呀
2020-12-31
  • 水饺面
云吞其实周围都有得食。不过有好多唔同包法,有D斗大粒,有D就虾肉分离,有时真系好挂住传统云吞果种虾同猪肉混埋一齐嘅感觉.....太子小蓉面家呢间系新装修嘅粉面店!有别於传统面店!乾净净齐!一家大细嚟食都得。粉面店有嘅嘢都有,牛腩,猪手,不过无牛杂!云吞牛丸面佢D云吞系细细粒架!细个食开嘅形状!可以一口一粒!皮薄滑溜!馅料就系猪肉同虾肉,个比例非常之好!食得出系鲜虾。好难得有人做返传统味道!牛丸就唔错,比起一般街市货色好。真系好难遇到有人做传统云吞,再加上新式装修,呢种构思真系好!

太子小蓉面家

云吞牛丸面

牛丸就唔错,比起一般街市货色好。

2020-12-12
  • 鲜虾云吞面
油尖旺少有坐得舒服又价钱相宜嘅云吞面店,不时经过见到小蓉面家个招牌但一直未试过,今次下午茶时间冇乜人就坐低品尝下招牌鲜虾云吞,睇食评都多人赞应该唔差得去边,面睇相就似乎唔太爽口所以拣咗河粉。嚟到都几大碗,河粉好多但汤唔系好够,影张快相已经索晒咁滞,可能“扣底”会好d😕 首先试啖汤,汤底同舗头装修一样咁清雅⋯意思系非常之淡!代表冇味精?但真系清到一个点🙃云吞系唔错冇拆到招牌,都几多虾🦐ok鲜,猪肉亦唔太肥,鱼蛋就好一般同包装买返屋企打边炉嘅货色相近,因为汤河冇乜味就比平时加更多醋同辣椒油,不过辣椒油竟然一d都唔觉得辣!(本身唔系超食得辣) 色水亦麻麻地偏黑色咁,亦唔够香,辣椒油味道对面档嚟讲都好重要,有时贵d食池记系为咗佢唔止辣油仲有埋余均益辣椒酱..所以最後冇办法食剩了一半河粉,平时系尽量唔嘥嘢,可惜,可能“加色”会好味d? 不过呢度牛腩同牛筋系冇得拼云吞,或者牛筋腩同猪手味道会浓一些吧。总括嚟讲$34一碗双拼加上个室内环境,今时今日系几抵食,但系味道真系非常一般,要特别赞系有怀旧酸萝卜提供👍
睇食评都多人赞应该唔差得去边,
面睇相就似乎唔太爽口所以拣咗河粉。

嚟到都几大碗,河粉好多但汤唔系好够,影张快相已经索晒咁滞,
意思系非常之淡!代表冇味精?但真系清到一个点🙃
云吞系唔错冇拆到招牌,都几多虾🦐ok鲜,猪肉亦唔太肥,
鱼蛋就好一般同包装买返屋企打边炉嘅货色相近,
因为汤河冇乜味就比平时加更多醋同辣椒油,
不过辣椒油竟然一d都唔觉得辣!(本身唔系超食得辣)
有时贵d食池记系为咗佢唔止辣油仲有埋余均益辣椒酱..
所以最後冇办法食剩了一半河粉,平时系尽量唔嘥嘢,
或者牛筋腩同猪手味道会浓一些吧。

总括嚟讲$34一碗双拼加上个室内环境,今时今日系几抵食,
但系味道真系非常一般,要特别赞系有怀旧酸萝卜提供👍
云吞鱼蛋河
2020-10-06
2020-07-04 360 浏览
午餐嘅时候嚟咗呢度去食佢嘅面,我哋两个人,一个叫咗佢嘅炸酱面,另外一个就叫咗佢嘅云吞面,只可以讲,佢呢一度嘅面好有老香港嘅味道。佢嘅幼面颇硬,乾爽,有咬口,跟出边其他嘅软淋淋不一样,而且我完全食唔到有硷水味,呢个系值得一赞。佢嘅炸酱,里面混和的,并不是碎肉,而系一条条非常分明的肉丝,再加上草菇,实在是非常香。朋友的云吞面,面底也一样,佢嘅云吞里面包着嘅鲜虾,非常之大粒。亦都非常之新鲜。之後我哋叫咗两客小食,一盒系炸牛丸,特别想提嘅系,佢嘅炸牛丸,非常新鲜热辣,而且味道非常浓郁,再配埋佢嘅泰式辣酱,所以真系几好食。再之後系佢嘅黄金鱼角,同样都系新鲜炸起,热油也外,也是一道香口的小食。

2020-06-30
  • 炸牛丸
2020-06-28 265 浏览
今日系界限街比我发现到一间超正既面店 🥰 起初经过门口都无咩意慾想入去,但因为系附近做嘢又唔想行太远,所以都谂咗一阵,之後用 Openrice 睇下呢间餐厅啲食客评价,啲正评多到咁坚唔坚架?所以我就决定帮衬下。我见热门食物系云吞水饺面,所以就试下有无咁巴闭,好奇怪好少餐厅又无茶,又无啡,又无罐装饮品 😂 不过好彩都有枝装汽水,重好枝装好饮啲。云吞水饺面 ($37) : 第一时间先试试个汤底 😱 哗!OK 喎,清甜得嚟又有大地鱼既鲜味,唔错唔错 👍🏻 再试埋粒云吞先,虽然云吞 Size 偏细,但竟然都有两只虾系度,无错系整整既两只,真系意想不到 👍🏻 再试埋粒水饺,水饺超大粒,用只匙羹都兜唔住,味道都超正,最後就系幼面喇,自己本身都唔太锺意食幼面,因为唔钟意啲硷水味,但竟然少少硷水味都无 😱 实在太出色,面条亦相当弹牙,成碗面真系无得顶实在太正,一定会介绍比其他人。

2020-06-26 140 浏览
门面招牌大大个,座位阔落。.面店通常一食个辣油就知掂唔掂,呢间我落左3羹辣油都唔辣既.....🔸鸭腿汤饭($48)汤味道较淡,鸭腿白萝卜冬瓜都几稔。.🔸云吞鱼蛋面($34)云吞ok,有虾有猪肉,鱼蛋唔弹牙又稔,面可以。.🔸上汤浸唐生菜($22)上汤似平时渌面啲清汤,唔系太好饮。.🔸通菜($17)正常一碟菜。.🔸炸牛丸($29)新鲜炸出嚟,热辣辣,少少酥味。.🔸自家制豆浆($11)不错,几够味。
2020-06-23
上次食过一间新派o既粉面,今次试番间传统的。位於界限街桥底,佢o既门面同内里装修都带点古雅,外面用上大牌木牌匾,里面o既墙身描上秀鸟同梅花o既彩绘,一半o既座位系圆形云石台,碗碟仲系好靓o既公鸡碗,会唔会令你联想到古时o既中式茶寮呢﹖我一般第一次帮衬一间茶餐厅,一定会叫一杯热奶茶,以佢o黎做水准,再决定系咪长期帮衬。从一杯奶茶,你会能看出餐厅o既「品格」——会否太悭唔舍得落奶、一次冲定几杯或者侍应serve 得太慢令到杯茶唔够热等等。中式粉面都系一样,我喜欢拣云吞面做指标。所以我写o左一碗云吞墨丸面($35),要幼面。面条食落爽口,汤底都系一般硷水面o既根基,不过饮落唔咸。另外个人仲锺意加少少红醋,微微酸更让人开胃。主角云吞,唔系我食过最大只的,但系虾味同新鲜度都唔错。台上有款豆瓣酱,佢辣度唔高,用o黎点云吞同墨鱼丸都能达到提鲜作用。另外试o左一客小食炸牛丸($29)。炸鱼皮或者炸云吞呢d 都常见,但炸牛丸真系比较少遇到。d 丸肉质实净肉地,比就咁水煮牛丸会多o左种油香,趁热食更佳。下午茶时段叫一个面加饮品/油菜补$6,叫o左热红枣蜜,系清甜o既一杯。後来唔够喉,再写多o左一杯冻柑桔(
食物

云吞墨丸面 ($35)

云吞墨丸面

炸牛丸 ($29)
炸牛丸

下午茶时段叫一个面加饮品/油菜补$6,叫o左热红枣蜜,系清甜o既一杯。後来唔够喉,再写多o左一杯冻柑桔($11),甜中带咸,清凉解渴。
热红枣蜜 (跟餐加$6)
冻柑桔 ($11)
食物
炸牛丸
热红枣蜜 (跟餐加$6)
冻柑桔 ($11)
2020-06-16 118 浏览
在界限街, 掂行掂过, 都可以随时走甩这小店的存在, 在对面马路反而看到清楚“小蓉面家”, 入内环境份外舒适, 很多人锺意坐卡座, 但隔邻圆枱坐四位还是阔落.看看餐牌, 价钱比较实惠, 一碗双拚面都是35元, 出面其他餐厅系唔止呢个价钱, 再叫碟油菜和豆浆, 都系加17元. 而且云吞面味道好, 云吞够大粒.这里装潢颇有中国传统特色, 水墨画窗花更添一份色彩.

这里装潢颇有中国传统特色, 水墨画窗花更添一份色彩.

冻豆浆

云吞面

油菜(唐生菜)
2020-06-16
云吞面
2020-06-13 109 浏览
鸭腿汤饭一入铺未知食乜时,就见到有推介鸭腿汤饭,不经思考就叫了,汤底是鸡和猪骨淆制而成,无味精之余,仲相当鲜甜,鸭肉都唔错,鸭的香味都系到,而且冧冧地几好食。XO酱樱花虾捞面招牌菜之一,普通云吞面成日食,食啲少见的,虽然无配料,但弹牙的面条,捞上鼓油王和xo酱,相当惹味。上汤浸菜心炸黄金鱼角净鲜虾云吞食云吞面都忍唔到住想食多少少,一口气叫多几款小食,果然是靠云吞起家,云吞十分足料,只系虾都有两只,大大粒,另外,炸鱼角都要赞下,本身弹牙既鱼角,经过炸一炸之後,变得多一重风味
鸭腿汤饭

上汤浸菜心
炸黄金鱼角
净鲜虾云吞

2020-06-07 132 浏览
最近吃得很多云吞面,虽然是同一款食材,但每间店都有不同的味道!我亦专诚上网寻找这一类的资料,发现云吞面可以非常讲究,例如正确的摆法是上碗时将云吞放底,面在其上。 甚至连吃也有次序,先喝一口汤,再吃一颗云吞,继而吃一箸面。当然我自己就没有那麽讲究。今次就试在太子的云吞面,以往在附近上班就一直想吃,可惜找不到机会,今次终於可以吃到了。这间云吞面就符合平民要求,云吞有一个匙羹那麽大,有完整鲜虾和三成猪肉,再加上水饺,绝对可以填饱肚子,而且价钱平民化,性价比高。不过摆法不正宗、面有硷水味,汤够大地鱼的鲜味,但吃完都会口渴。不过最好吃的不是云吞面,而是炸云吞,皮炸得很香脆,馅料依然保持水准,不会受油炸影响,亦不会感到油腻,难怪会成为招牌菜。

招牌炸云吞

2020-06-05
招牌炸云吞
  • 炸招牌云吞
XO酱樱花虾捞面(配柱侯牛腩及五香牛筋)以独有秘方煮出家的牛腩风味亦尽显用心👨🏻‍🍳☺️柱侯牛腩够哂爽口之余煮得够腍嫩😋🐮五香根腩比例平均🤤😝🐮脂肪比例均匀食落亦油香满溢🤤配合爽口具特色添添樱花虾口感既捞面亦系绝配🍜☺️炸招牌云吞经高温油炸煮出既云吞🤤🥟外皮食落热辣脆口之余🤤🔥虾肉内馅滑嫩入味依然🦐😋形造出外脆内软既绝佳口感😆☺️😋以打响招牌云吞既名声🥟😆👨🏻‍🍳

XO酱樱花虾捞面
(配柱侯牛腩及五香牛筋)
以独有秘方煮出家的牛腩风味亦尽显用心👨🏻‍🍳☺️

形造出外脆内软既绝佳口感😆☺️😋
以打响招牌云吞既名声🥟😆👨🏻‍🍳
2020-05-27
2020-05-30 119 浏览
想吃云吞面,又想坐得舒服一点,搜一下找到这家小蓉面家。云吞水饺面 $37转了河粉,加紫菜($5),云吞水饺都好吃,我们喜欢加上辣椒油,更惹味!XO酱樱花虾捞面 $39看到这个捞面绝对不能不点!捞面转了粗面,另外加了五香牛筋($10),牛筋胶质丰富有咬口。可能我比较喜欢浓味的,我还是额外加了点辣椒油。炸墨鱼丸 $29炸墨鱼丸炸得金黄,很香口。油菜 $17我们要了唐生菜加腩汁,更为好吃。冻柚子蜜 $11忘了点少甜,略嫌偏甜,但柚子味也突出。冻红枣蜜 $11红枣蜜感觉养生,也是忘了点少甜,有点失策。整体感觉不俗,是我喜欢的港式风味。
想吃云吞面,又想坐得舒服一点,搜一下找到这家小蓉面家。

云吞水饺面 $37

XO酱樱花虾捞面 $39

炸墨鱼丸 $29

炸墨鱼丸炸得金黄,很香口。

炸墨鱼丸

油菜 $17

我们要了唐生菜加腩汁,更为好吃。

冻柚子蜜 $11

忘了点少甜,略嫌偏甜,但柚子味也突出。

冻柚子蜜

冻红枣蜜 $11

红枣蜜感觉养生,也是忘了点少甜,有点失策。

冻红枣蜜

整体感觉不俗,是我喜欢的港式风味。

炸墨鱼丸
冻柚子蜜
冻红枣蜜
2020-05-28 780 浏览
晚上我在太子食完「菠萝油」、「咖喱牛腩饭」、「炸鸡髀」,饮完「冻柠水」和「白桃冰茶」饮品之後,我沿着「西洋菜北街」向北走,终於走到「界限街」旁边的粉面店「小蓉面家」旁边。「界限街」跟旁边的环境,相对其他「太子」里面的街道而言,当然是比较宁静,所以当我上手手提电话还未报销的时候光顾「小蓉面家」,店里面的侍应服务态度,已经算是很有礼貌。直到我换上新的手提电话和新「开饭喇」户口之後,再次上门光顾「小蓉面家」,「小蓉面家」里面的侍应服务态度,还是跟上次一模一样,让我感有点不好意思。因为我上次光顾「小蓉面家」的时候,点了一个份量相对比较丰盛的「萝卜牛腩饭」,还有一碗「鲜虾云吞面」,今次我再光顾反而食少了。结果「小蓉面家」里面的厨房,很快就顺利制作完成我的「细蓉」「鲜虾云吞面」,侍应很快就已经端着「鲜虾云吞面」,送到我的台面面前。「小蓉面家」里面的「鲜虾云吞面」虽然被称呼叫做「细蓉」,但是「小蓉面家」厨房制作出来的「细蓉」,实际份量其实一点也不小,当作宵夜享用的话很快就会见饱。「小蓉面家」「鲜虾云吞面」里面的面条属於「幼面」,「幼面」里面的实际口感弹牙之余,而且完全没有夹杂任何硷水味,「幼面」面条

「小蓉面家」「鲜虾云吞面」里面的面条属於「幼面」,「幼面」里面的实际口感弹牙之余,而且完全没有夹杂任何硷水味,「幼面」面条已经完全吸收「鲜虾云吞面」大地鱼汤里面的鲜甜味道。

所以「小蓉面家」「幼面」不单止没有食到硷水味,而且「幼面」面条里面的实际口感,还是非常弹牙,面条本身非常能够挂汤,每条面条都能食到来自大地鱼里面的甜味感觉。
鲜虾云吞面

至於「鲜虾云吞面」里面的「鲜虾云吞」,每粒「鲜虾云吞」的实际体积,也都造得颇为大粒,而且每食一啖「鲜虾云吞」,都能够食到弹牙的鲜虾虾肉。

相对於口感弹牙的鲜虾虾肉而言,「小蓉面家」「鲜虾云吞」里面虽然在制作过程中,或多或少都加入了少许免治猪肉馅,确保每粒「鲜虾云吞」口感还是这麽弹牙。

而且「小蓉面家」「鲜虾云吞」里面的每粒鲜虾,鲜虾虾肉味道还是十分新鲜,没有任何霉味或者腥味出现,令「小蓉面家」三十元一碗的「鲜虾云吞面」口感都是货真价实,食到与价钱相符的弹牙虾肉。

就连「鲜虾云吞面」底层的大地鱼汤汤底,汤底的味道也一如我上次食过那麽鲜甜,还有少许咸味。「小蓉面家」厨房再在大地鱼汤汤底里面加入少许葱花。

葱花令到「小蓉面家」「鲜虾云吞面」底层的鲜虾大地鱼汤汤底的鲜甜味道,可以变得更浓,咸味程度也能够控制至到刚刚好,不会过咸味的味道。

最重要的是「小蓉面家」厨房制作出来的「鲜虾云吞面」,「鲜虾云吞面」虽然被称呼叫做「细蓉」,但是「小蓉面家」制作出来的「细蓉」实际制成品份量一点也不小。

「小蓉面家」厨房制作出来的「细蓉」,单是面底份量,相对於港式「车仔面」里面的「幼面」面底而言,「小蓉面家」「幼面」份量已经是十分之多了。

虽然我之前已经在食完晚饭之後,才正式上门光顾「小蓉面家」,但是仍然有足够胃口食完「小蓉面家」实际份量十分大的「鲜虾云吞面」。

单是体积被包裹到十分之巨大的「鲜虾云吞」,在「小蓉面家」「鲜虾云吞面」里面,已经有足足四大粒,每粒「鲜虾云吞」口感都是弹牙爽口。

而且份量饱满的「鲜虾云吞」加上份量足料的幼面,令只卖港币三十元的「小蓉面家」「鲜虾云吞面」,「鲜虾云吞面」实际性价比也都变得非常之高。

不过「小蓉面家」除了「鲜虾云吞面」之外,「萝卜牛腩饭」食品的实际份量也都造得十分之大,萝卜味道也都很甜。只是我之前已经食了咖喱牛腩饭晚餐,所以宵夜不便再食「牛腩饭」了。

或者等到下次再来「太子」「界限街」光顾「小蓉面家」,我会再考虑享用他们厨房制作「萝卜牛腩饭」和「鲜虾云吞面」。
2020-04-24
$30 (宵夜)
鲜虾云吞面