2024-06-03 74 浏览
呢間經過千色成日見到好爆滿出開元朗同姑姐試下叫左兩個麵既套餐:麻辣三寶牛肉麵轉王子寬麵聽聞王子麵係台灣好出名加$3試下半筋半肉紅燒牛肉麵加$3轉新竹米粉兩碗份量超大~牛肚、牛腱肉、牛筋各兩大件心諗可能食唔晒因為仲加左個鹽蘇雞😂半筋半肉仲勁各3大件~同食指差不多長又厚最驚喜係炆得好腍,牛筋好黏口,滿滿骨膠原半筋半肉湯底偏甜,蘿蔔都甜無渣,加左黃牛油&辣椒油~即刻昇華左,突出牛味,湯底飲完唔口渴。麻辣唔算好辣,比較惹味,牛肚爽口,唔錯。新竹米粉好滑,食極都有,呢個價錢超值王子寬麵食落甜甜地,幾吸麻辣湯汁,好夾。小食:鹽蘇雞~即刻有飛左去台灣夜市既感覺,好懷念,香脆可口,咬開仲有肉汁唔錯。飲品:同樣加左$14要凍古坑冰咖啡我地兩個都超鍾意飲咖啡,咖啡味都幾香,但唔係苦果隻,少少回甘,少糖先可以飲到原味。自助落單後好快就上枱,店員都好有禮貌,怪不得咁爆場,衝住半筋半肉我會再嚟~
呢間經過千色成日見到好爆滿
出開元朗同姑姐試下

叫左兩個麵既套餐:麻辣三寶牛肉麵轉王子寬麵

聽聞王子麵係台灣好出名加$3試下
半筋半肉紅燒牛肉麵加$3轉新竹米粉

兩碗份量超大~牛肚、牛腱肉、牛筋各兩大件
心諗可能食唔晒因為仲加左個鹽蘇雞😂
半筋半肉仲勁各3大件~同食指差不多長又厚
最驚喜係炆得好腍,牛筋好黏口,滿滿骨膠原

麻辣唔算好辣,比較惹味,牛肚爽口,唔錯。
新竹米粉好滑,食極都有,呢個價錢超值
王子寬麵食落甜甜地,幾吸麻辣湯汁,好夾。

飲品:同樣加左$14要凍古坑冰咖啡

2024-06-02
用餐时段
下午茶
  • 古坑冰咖啡
  • 麻辣三寶牛肉麵
  • 半筋半肉紅燒麵
2024-05-22 98 浏览
聽講千色匯開咗新台灣嘢叫小胖台灣麵,是晚就同朋友嚟試下佢先😋八點左右嚟到,雖然唔使等位,但店內都坐滿人,氣氛唔錯喎。快快脆脆掃code落單先,麵食選擇幾多,唔想食麵嘅話都有幾款便當,食台灣嘢當然要有台式嘢飲添啦。⭐招牌三寶牛肉麵朋友叫咗個招牌三寶牛肉麵,賣相唔錯喎,好足料滿滿一大碗,三寶就係牛肉、牛筋、牛肚,仲有紅蘿蔔、白蘿蔔、青菜等配菜,色香味俱全。牛肉軟淋入味,蘿蔔好清甜,湯頭帶有濃濃嘅蕃茄味,仲有少少辣味,鹹甜酸辣好好飲,麵條又有咬口,吸滿湯汁勁好食🤤朋友話正到冇得彈,連湯都飲曬。⭐雞排皮蛋醬滷肉香蔥乾拌麵自己就叫咗乾拌麵,麻醬、川辣同皮蛋醬都想試,見皮蛋醬比較少見就先是皮蛋醬啦。雞扒好大塊,新鮮炸起勁香脆,入面嘅雞肉多汁又嫩滑,好食喎😋皮蛋醬顧名思義有皮蛋啦,先有伴碟嘅原塊皮蛋,仲有切碎咗混埋喺滷肉醬入面嘅皮蛋,鹹香鮮味,用嚟拌麵真係好正🤤而且仲有一大堆青瓜絲,個清新感正好去膩,食曬成碟好滿足🤤⭐夜市鹽酥雞食台灣嘢當然要叫埋台式小食啦,但呢度冇我最鍾意嘅台式香腸,咁就叫咗次選鹽酥雞,同樣係即叫即炸,酥脆香口,真係有鹽酥效果👍⭐柑桔檸檬 & 珍珠烏龍奶茶最後就係台式飲品,朋友話佢

⭐招牌三寶牛肉麵

⭐雞排皮蛋醬滷肉香蔥乾拌麵

⭐夜市鹽酥雞

⭐柑桔檸檬 & 珍珠烏龍奶茶
最後就係台式飲品,朋友話佢今日想飲熱嘅,叫咗個柑桔檸檬,自己就要咗珍奶,見佢餐牌有珍珠奶茶同珍珠烏龍奶茶,咁就要個後者先,因為自己比較鍾意烏龍茶,奶茶好香滑,不過珍珠就稍為淋咗啲,可能因為太夜喇。

食咗咁多嘢都係200蚊左右,都幾抵食喎👍
2024-05-20
小胖台灣麵喺元朗都開咗分店啦😍😍探家姐順便約佢食晏🍴餐廳喺千色匯地下,夠哂方便又易搵🤟🏻堂食位置都幾多,坐得又舒服,nice❤️🔹半筋半肉紅燒牛肉麵紅燒牛肉份量十足,肉質紮實有嚼勁,搭配滷至軟嫩嘅牛筋,再飲返啖濃郁厚實嘅紅燒湯頭,配Q彈麵條,絕佳嘅組合🌟🔹鴨屎香手打檸檬茶鴨屎香風味出眾,味道奇香~以手打手打檸檬茶製法,酸中帶甜,飲落舒爽又清新🍋🔹濃•番茄大骨湯麵可以自選配料,手切封門柳嫩滑鬆軟;台南蚵仔肉卷咬開有Q彈蝦肉、豬肉等,口感豐富;竹笙鮮香綿軟~配香濃蕃茄大骨湯,濃厚好夠味😋😋🔹珍珠烏龍奶茶烏龍奶茶茶感濃厚甘醇、焙火味濃,配滑溜飽滿珍珠,超滿足😌🔹香香炸雞排炸至金黃酥脆,咬落滑嫩多汁,啖啖肉超juicy💁🏻‍♀️小胖台灣麵✨📍元朗元朗教育路1號元朗千色匯地下25-26 & 61號舖

🔹半筋半肉紅燒牛肉麵

🔹鴨屎香手打檸檬茶

🔹濃•番茄大骨湯麵

🔹珍珠烏龍奶茶
烏龍奶茶茶感濃厚甘醇、焙火味濃,配滑溜飽滿珍珠,超滿足😌

🔹香香炸雞
炸至金黃酥脆,咬落滑嫩多汁,啖啖肉超juicy💁🏻‍♀️

小胖台灣麵✨
📍元朗元朗教育路1號元朗千色匯地下25-26 & 61號舖
2024-03-23
2024-03-25 159 浏览
今日又做孤獨的美食家,放飯又係元朗搵下新野食,今日行到黎千色附近見到呢間新開無耐既小胖台灣麵,聽過話d質素唔錯,係門口睇下d價錢又唔算好貴就試試啦。入去坐底見到餐廳面積都幾大,坐位都幾舒服,睇下餐牌主打都係台灣牛肉麵,仲有d自選配料好似食車仔麵咁揀湯底揀餸,飲品方面有台式手搖飲品選擇,跟餐加錢就可以了,落單係用QR code落,唔識用可以剔點心紙。半筋半肉紅燒牛肉麵碗麵都算幾大碗,牛展係切成一條條,煮得都好腍,腍得黎唔會爛,另外仲有幾舊仔牛筋,配菜有紅蘿蔔白蘿蔔煮得都幾入味,湯底黎講都好甜,不過多多少少有味精,麵係粗身既台灣麵,質感有d似手打烏冬,都算爽口彈牙。甘梅脆地瓜為左試多樣野就加多款小食,追加小食都係加十幾蚊,呢份炸蕃薯黎到熱辣辣,新鮮炸起,蕃薯本身都好甜,表層再加左d梅粉增加風味,呢個幾推薦。冬瓜茶飲品揀冬瓜茶唔洗加價,凍熱都得,不過幾甜下,怕甜要叫少甜。整體黎講今日食呢餐好滿意,平時食到既台灣餐廳好多都貴又唔好食,今次呢間可以推薦下,一邊食一邊都聽到旁邊食客係度讚,証明都好多棒場客。

冬瓜茶
飲品揀冬瓜茶唔洗加價,凍熱都得,不過幾甜下,怕甜要叫少甜。

5天前 0 浏览
麻辣三寶牛肉麵 $84有麻辣和紅燒湯底兩款選擇牛腱肉煮得軟嫩 但不失筋道 肉質嫩滑牛筋入口即融 非常入味牛肚的嚼勁搭上麻辣湯底 真的辣的過癮蘿蔔煮得入味 無澀味整碗餸的份量十足 配Q彈麵條性價比高小麵攤麻醬黃瓜乾拌麵(豬排) $55 豬扒鬆軟入味每一條麵條都沾上麻醬滑進口裏 滋味無窮枱面上還有自家製辣油和黃牛油拌麵我先食原味 後再加黃牛油可以令食物本身的層次再提升夜市鹽酥雞鹽酥雞 炸粉夠薄一粒一口份量 剛好而雞肉亦保持到幼嫩鴨屎香手打檸檬茶 跟餐+$16第一淡飲落去 味道不算濃郁但帶有檸檬的香氣後續變得茶香醇厚 齒頰留香喉韻回甘平日12點不算多人但過了10分鐘就爆場🫣早到早享受
麻辣三寶牛肉麵 $84

平日12點不算多人
但過了10分鐘就爆場🫣
早到早享受
5天前 0 浏览
本身都鍾意食台灣菜,但元朗的台灣餐廳普遍都偏貴/味道一般,就沒有經常食。這間係元朗千色新開的「小胖」,細細間,乾淨企理,店員態度友善,積極介紹各款套餐。藤椒豬排拌麵 $55 包餐飲醬汁惹味 豬扒帶點蜜糖味 配上酸菜小青瓜很fresh 但食到尾 略嫌辣同咸咗少少份量對於女生就剛剛好 但男士就應該唔夠食食台灣菜 最期待當然係飲台式飲品今次飲品點了凍白桃珍珠烏龍茶(少甜少冰)跟餐價+$13價錢合理,味道就不過不失,沒有什麼記憶點係元朗區嚟講嘅台式餐廳,算係性價比高,但如果份量多一點就更好。

藤椒豬排拌麵

藤椒豬排拌麵 $55 包餐飲
醬汁惹味 豬扒帶點蜜糖味 配上酸菜小青瓜很fresh
但食到尾 略嫌辣同咸咗少少
份量對於女生就剛剛好 但男士就應該唔夠食

食台灣菜 最期待當然係飲台式飲品
今次飲品點了凍白桃珍珠烏龍茶(少甜少冰)跟餐價+$13
價錢合理,味道就不過不失,沒有什麼記憶點

藤椒豬排拌麵
白桃珍珠烏龍茶
~ 招牌三寶牛肉麵 ($82) 🍜呢款有紅燒湯底同麻辣湯底兩種選擇🤓,枱面仲有自家製辣油🌶️同自家製既黃牛油🧈添。建議先食原味再加黃牛油增香😙,咁就可以試哂兩種味啦😜。取自台灣嘅牛腱肉煮得好入味得黎又有咬口🐮,牛筋,牛肚甚至個面都好出色呀😋。~ 小胖招牌豬扒蔥油乾拌麵 ($52)🍝乾拌面好香口而且蔥油調配得好惹味🤤,乾拌麵既麵質比湯面更加爽滑👍🏻。豬扒都唔錯😌,不過對比起個麵就失色咗少少haha🤣,鐘意食麵既朋友一定要試吓😎。~ 夜市鹽酥雞 ($32)🍗鹽酥雞外面既炸粉夠薄👍🏻,雞肉都保持到幼嫩既口感😙,食完都唔會覺得好油幾推介🙌。~ 古坑冰咖啡 ($28) ☕️台灣原生種既咖啡又點可以唔試🤪,入口咖啡香氣好出😚,又唔會因為太濃而有澀既口感😌。叫咗少甜,甜度岩岩好🤓。
~ 招牌三寶牛肉麵 ($82) 🍜

~ 小胖招牌豬扒蔥油乾拌麵 ($52)🍝

~ 夜市鹽酥雞 ($32)🍗

~ 古坑冰咖啡 ($28) ☕️
2024-06-04 0 浏览
店內平日晚市都好多人食,入到去聞到陣陣台灣風味嘅香氣招牌三寶牛肉麵首先上枱嘅係招牌三寶牛肉麵,真係未食已經流口水!牛肉、牛筋同牛肚每樣都煮得啱啱好。牛肉嫩到入口即化,牛筋爽口富有彈性,牛肚香滑,完全冇腥味。嗰湯底濃郁得黎又唔會太油膩!🍜夜市鹽酥雞夜市鹽酥雞一上枱,果陣香味已經引得我唔停吸氣。外面炸得脆卜卜,入面雞肉嫩滑多汁,再加上九層塔嘅獨特香味,咬一口仲有少少辣!🍗白桃珍珠烏龍茶最後再嚟杯白桃珍珠烏龍茶,真係refreshing到爆!烏龍茶嘅清香同白桃嘅果香完美融合,再加上Q彈嘅珍珠,每一口都咁清爽!🥤濃.純.香牛骨湯麵朋友想自選配料就揀咗濃.純.香牛骨湯麵加夜市排骨酥,手切封門柳, 台灣滷肉同台灣滷水蛋! 份量爆棚, 配料仲各有特色tim!
店內平日晚市都好多人食,入到去聞到陣陣台灣風味嘅香氣

招牌三寶牛肉麵

夜市鹽酥雞

濃.純.香牛骨湯麵
📍#小胖台灣麵 (元朗)元朗元朗教育路1號元朗千色匯地下25-26 & 61號舖▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️經過元朗,偶爾想食吓台灣菜,就揀咗位於千色店樓下嘅小胖台灣麵~ ✨半筋半肉紅燒牛肉麵|鴨屎香手打檸檬茶紅燒牛肉麵湯底夠濃,特別之處係加入咗港式配搭蒜片同韭菜~ 保留到台式味道,亦有港式車仔麵嘅味道~ 牛筋入口軟腍,牛肉口感亦好軟腍,一咬即開,不錯! 鴨屎香檸檬茶味道好Fresh,檸檬味好出,鴨屎香味就比較淡。✨三寶牛肉麵|珍珠烏龍奶茶|夜市鹽酥雞三寶牛肉麵可以一次過食到牛肚、牛筋同紅燒牛肉~ 牛三寶份量十足,三款肉都好腍,而且好入味,麵質軟硬適中,有咬口,整體很不錯。 而鹽酥雞炸皮比較厚,雞肉少少乾。珍珠烏龍奶茶味道偏淡,甜味剛剛恰到好處~▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️

📍#小胖台灣麵 (元朗)
元朗元朗教育路1號元朗千色匯地下25-26 & 61號舖

▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️

✨半筋半肉紅燒牛肉麵|鴨屎香手打檸檬茶

✨三寶牛肉麵|珍珠烏龍奶茶|夜市鹽酥雞

▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
2024-05-28 6 浏览
元朗千色台灣菜麵食✨✨✨✨餐廳環境清新光明,有可愛的公仔做頭像,座位也坐得舒服寬敞,食物方面以拌麵和台灣麵為主,更有台式飲品。《招牌三寶牛肉麵》$96餐廳的招牌菜式,牛三寶的台灣麵,包括有牛腩、牛筋和牛肚,牛腩是帶著筋,咬下去是非常軟淋,軟淋得來又有彈牙的感覺,而且入味!👍🏻👍🏻👍🏻《小麵攤麻醬黃瓜乾拌麵》$68配搭雞排,放在乾拌麵上的雞排是酥炸那一種,外層酥脆,雞肉嫩滑,切成一口的大小,且份量也很多,而乾拌麵是暖暖的,配上大量的青瓜和麻醬汁,另犀開胃!《五味醬伴茄子》$ 28小食中有很多炸物,當中這款五味醬伴茄子,有著清新又惹味的醬汁,加上條條茄子都是軟綿綿,沒有澀味。《珍珠烏龍奶茶》$ 14《白桃珍珠烏龍茶》$ 13飲品方面有多款台式特飲。
元朗千色台灣菜麵食✨✨✨✨

《招牌三寶牛肉麵》$96

《小麵攤麻醬黃瓜乾拌麵》$68

《五味醬伴茄子》$ 28

《珍珠烏龍奶茶》$ 14
《白桃珍珠烏龍茶》$ 13
飲品方面有多款台式特飲。

2024-05-23 10 浏览
喜歡吃台灣麵的要試試這家還原度不俗,挺有台灣風味心水推介是這𥚃的雞排雞皮炸得十分酥脆,肉質卻是嫩嫩多汁單單是為了炸雞排已值得一吃再吃乾拌麵也很不錯我點了滕椒川辣滷肉乾拌麵滕椒油是不是台灣料理說真的我不太清楚只是因為喜歡吃辣就試試這個辣勁十足是挺過癮的拌料除了滷肉還有大量青瓜絲麵條煮的稍軟,個人喜歡硬一點招牌三寶牛肉麵紅燒湯帶點點辣勁相比起台灣的少了點甜味三寶的牛肉牛筋和牛肚份量特別多如果可以再煮入味一點更佳新竹米粉口感爽爽的,超喜歡麵食可加錢換購餐飲及小食選擇不少的特飲可選甜度和冰量也算很貼心了小食的梅粉地瓜球新鮮炸起來這個很有台灣夜市的味道這樣大概$80-$100一位我不會說很便宜但味道和份量算是值回票價想吃台灣料理時我也會想起小胖
喜歡吃台灣麵的要試試這家
還原度不俗,挺有台灣風味

心水推介是這𥚃的雞排
雞皮炸得十分酥脆,肉質卻是嫩嫩多汁

單單是為了炸雞排已值得一吃再吃
乾拌麵也很不錯
我點了滕椒川辣滷肉乾拌麵
滕椒油是不是台灣料理說真的我不太清楚
只是因為喜歡吃辣就試試這個

辣勁十足是挺過癮的
拌料除了滷肉還有大量青瓜絲
麵條煮的稍軟,個人喜歡硬一點

招牌三寶牛肉麵

紅燒湯帶點點辣勁
相比起台灣的少了點甜味

三寶的牛肉牛筋和牛肚份量特別多
如果可以再煮入味一點更佳

新竹米粉口感爽爽的,超喜歡

麵食可加錢換購餐飲及小食

我不會說很便宜
但味道和份量算是值回票價
想吃台灣料理時我也會想起小胖
2024-05-22 16 浏览
終於都係元朗開喇, 之前係沙田分店食過一次覺得好唔錯, 今日就黎睇下元朗店有冇分別!店內環境好有台灣小店感覺, 位置間距舒適👍🏾我地兩個人叫左兩個主食, 兩杯飲品同一個小食都好大份😋夜市鹽酥雞 $32外皮炸得金黃酥脆, 肉裡依然保持肉質嫩滑夠Juicy, 鹽巴味道出眾, 超正既小食!半筯半肉紅燒肉牛肉麵 $91首先牛肉超軟, 入口溶化, 而牛筯亦都好腍, 充滿骨膠原既感覺!而濃厚湯底鮮香, 麵底非常滑, 連埋湯一齊食用忍唔住一啖接一啖!皮蛋醬滷肉香蔥乾伴麵 $71只係講攞盤都已經夠靚, 佢滷肉, 豬扒, 皮蛋都分明咁擺放, 滷汁滋味滲入肉中, 豬扒口感酥脆, 撈起黎食幾重味道不得了!白桃珍珠烏龍茶香氣同口感都好獨特, 飲落清涼又解渴!珍珠冬瓜茶平時多數只係有冬瓜茶, 今次加珍珠所以多左份口感😁同樣係解渴之選👍🏾

店內環境好有台灣小店感覺, 位置間距舒適👍🏾

我地兩個人叫左兩個主食, 兩杯飲品同一個小食都好大份😋

夜市鹽酥雞 $32

半筯半肉紅燒肉牛肉麵 $91

皮蛋醬滷肉香蔥乾伴麵 $71

白桃珍珠烏龍茶
香氣同口感都好獨特, 飲落清涼又解渴!

珍珠冬瓜茶
近期👦🏻👧🏻好鐘意平日晚上去呢間食晚餐,呢度主打招牌牛肉麵🐮,仲有乾拌麵系列、自選湯麵系列、多款夜市小吃等等,仲有台式手搖飲品添!用QR code落單好方便,環境座位乾淨企理,而且麵嘅份量夠多,男士食完都好飽肚~🍜招牌三寶牛肉麵 $82牛三寶有紅燒牛肉、牛筋同金錢肚,紅燒牛肉肥瘦相隔,肉質軟腍好好味!牛筋炆得夠淋身,入口有滿滿嘅膠原感。牛骨湯底甘甜順滑,用上嘅麵質都好吸湯。仲有白蘿蔔紅蘿蔔做配料,真係非常飽肚。🐷皮蛋醬滷肉香蔥乾拌麵(豬排) $58👧🏻每次嚟都必嗌呢款,乾麵同湯麵嘅麵質都係一樣,乾麵感覺會再煙韌好食啲。皮蛋醬加上滷肉醬、乾蔥、炸蒜、青瓜絲,撈勻乾麵食真係好好食阿,惹味香口!煎豬排色澤幾靚,唔會乾身,帶有輕微香茅味道。🐔香香炸雞排 $38味道似鹽酥雞,雞扒外皮薄身酥脆,雞肉滑嫩有汁。☕️(凍)古坑冰咖啡 +$14冰咖啡有種獨特香濃嘅炭培味,值得一試。🧋(凍)珍珠烏龍奶茶 +$14烏龍奶茶味香濃,略嫌偏甜,大家可以嗌返少甜。珍珠偏腍身,有煙韌感。📍 小胖台灣麵 (元朗)元朗元朗教育路1號元朗千色匯地下25-26 & 61號舖

🍜招牌三寶牛肉麵 $82

🐷皮蛋醬滷肉香蔥乾拌麵(豬排) $58

🐔香香炸雞排 $38
味道似鹽酥雞,雞扒外皮薄身酥脆,雞肉滑嫩有汁。

☕️(凍)古坑冰咖啡 +$14
冰咖啡有種獨特香濃嘅炭培味,值得一試。

🧋(凍)珍珠烏龍奶茶 +$14

📍 小胖台灣麵 (元朗)
元朗元朗教育路1號元朗千色匯地下25-26 & 61號舖
2024-05-10
用餐时段
2024-05-16 11 浏览
第一次食可以自己揀餸嘅台灣面😋性價比高、都幾抵食👍牛腩同蘿蔔煮得非常入味,面質軟硬適中,仲送冬瓜茶或烏龍茶~追加嘅地瓜粒同鹽酥雞即叫即炸~好食😋😋😋😋
第一次食可以自己揀餸嘅台灣面😋性價比高、都幾抵食👍
2024-05-15 11 浏览
好耐無去元朗食野,今次就試下呢間台灣野😬平日夜晚去都幾full,位置唔算多,都坐得舒服😬我地叫左個半筋半肉紅燒牛肉麵、皮蛋醬滷肉香蔥乾拌麵配雞排、夜市鹽酥雞、珍珠烏龍奶茶同日月潭檸檬紅茶🙌🏻個牛肉麵好有驚喜,個牛肉既肉質非常軟嫩,煮到好入味,個湯都幾濃郁😮而個乾拌麵都幾彈牙,一開頭撈埋D醬會覺得味道好濃,撈埋D青瓜絲就多左份清新🙊鹽酥雞炸得剛剛好,表面夠酥脆,入面仲keep到D肉汁😎最後飲埋兩杯野飲就飽曬啦🤣