2022-06-13 1759 浏览
心心念念想食台湾菜 同事未试过呢间 咁啱又近我哋公司附近 所以带佢过嚟试吓👍🏻通常喺门口叫完食物 比完钱 安排咗座位 一坐低唔使5分钟 食物就即刻上枱!食物都系热辣辣 香喷喷!餐厅提供便当、汤面、小食及饮品 价钱来讲唔算贵 都大件夹抵食 性价比好高!🍱万华网烤牛肉便当 💰72(附油切绿茶/+12追加九层塔鸡翼)(+12升级南部卤肉饭)烤牛肉薄身烧得好香口 肉汁多 味道浓郁 虽然薄切但系都好有口感 一定一定要升级左南部卤肉饭 卤肉有油脂 啖啖嘅肥肉 食完一定会好满足 唔算油腻 捞埋饭食简直一流😍一定要加!配菜仲有萝卜、粉丝、姜蓉同煎鸡蛋😋全部都卤得好入味😋 配菜都出色!见到隔离枱叫鸡翼 香喷喷 所以都叫左😂 鸡翼大大只 炸得好香脆 啖啖肉有肉汁!油切绿茶饮完会解腻 减低罪恶感🤭🍱三杯蜜汁烤鸡排便当 💰58(附芙香苹果茶/+12追加梅香脆地瓜)(+12升级南部卤肉饭)呢款之前食过 好正!肉质嫩滑唔鞋口 鸡肉都比较厚身 啖啖肉 鸡皮烤得好香 仲有淡淡嘅蜜汁味😋地瓜好香脆软淋 炸到热辣辣 仲带有梅香味!苹果茶带有果香 酸甜解腻👍🏻

🍱万华网烤牛肉便当 💰72
(附油切绿茶/+12追加九层塔鸡翼)

油切绿茶饮完会解腻 减低罪恶感🤭

🍱三杯蜜汁烤鸡排便当 💰58
(附芙香苹果茶/+12追加梅香脆地瓜)
(+12升级南部卤肉饭)

地瓜好香脆软淋 炸到热辣辣 仲带有梅香味!
苹果茶带有果香 酸甜解腻👍🏻

2022-06-10
  • 怀念盐酥鸡
  • 万华网烤牛肉便当
  • 梅香脆地瓜
2022-05-21 499 浏览
甫到餐厅,就被它大大的霓虹灯吸引着了:「一碗满满的幸福」。这间主要售卖台式便当的餐厅,制作一碗碗地道的台式便当,为的,不只是果腹,更为客人送上无尽的幸福❤️🧡💛💚💙💜🖤🤍🤎为了一解对台式铁路便当的思念,特意外卖了两款不同口味的台式便当,渡过一个平凡而宁静的晚上🍱环境🌴餐厅以粉红色作主色,环境舒适卫生之余,更有少女心的感觉👱🏼‍♀️内里有数十张木枱和木椅,主要是卡位座位,客容量不算太多,因此每枱客人的用餐时间为60分钟🕛食物🥩除了台式便当之外,餐厅还售卖不同款式的手工汤面🍜另外还提供数款台湾夜市常见的小食及冷泡茶,食物种类非常地道🥘1. 台湾古早味烤猪肉便当🍱 ($70)🔸 烤猪肉不会肥,肉质有口感;加上煎蛋角、冬菇、粟米粒、萝卜丝、酸瓜、粉丝等配料,款式丰富又健康😉2. 逢甲香烤猪软骨便当🍱($84)🔸猪软骨便当不但卖相一流,而且份量多,配料多至差点吃不完😂😯 猪软骨软腍入味,肉味突出,不会太咸🤗3. 怀念盐酥鸡🍗(+$12)🔸盐酥鸡松脆可口,加上九层塔,令鸡块更香气扑鼻,是人见人爱的台式小食👍🏼😋4. 香葱油烫青菜🥬(+$12)🔸餐厅没有用台湾夜市常用的菜心,而是改用唐生菜搭配豉油,味道

环境🌴

食物🥩

1. 台湾古早味烤猪肉便当🍱 ($70)
台湾古早味烤猪肉便当

2. 逢甲香烤猪软骨便当🍱($84)
逢甲香烤猪软骨便当

3. 怀念盐酥鸡🍗(+$12)

4. 香葱油烫青菜🥬(+$12)
🔸餐厅没有用台湾夜市常用的菜心,而是改用唐生菜搭配豉油,味道依然不错😌
怀念盐酥鸡、香葱油烫青菜

5. 芙香苹果茶🧃
🔸茶中带有淡淡的苹果香

6. 油切绿茶🍵
🔸茶味甘香,感觉宁神
芙香苹果茶、油切绿茶

服务🤵🏼‍♂️
侍应处理下单的速度非常迅速,态度不错😛

总结😆
台式便当不算难煮,困难的是煮食时用心的态度🤗今次用餐,由食物的质素、服务态度等,均能感受到餐厅对客人无微不至的感觉😁

———————————————————————
📈餐厅评分(5分为最高)
味道:🐤🐤🐤🐤
芙香苹果茶、油切绿茶
  • 怀念盐酥鸡
  • 逢甲香烤猪软骨汤面
2022-05-13 2616 浏览
哈哈,星期三晚嘅外卖系列又嚟喇,今次跳得远少少,入到沙田区搵食,近排听相熟嘅沙田友提及呢一家「小胖」,性价比高,所以,趁住过到嚟就会一会佢。帮衬当日仍未开放返晚市堂食,不过,望入去餐厅嘅装修简约清爽,以浅系为主,墙上一句口号「一碗满满的幸福」加上「小胖」嘅标志,为餐厅添上温度。卡位就适合三几个朋友,而有少量吧枱位就适合一个人单拖过嚟。 虽然门口栋咗个大餐牌,不过,我都喜欢拎走单张再扫描出嚟,更清晰吗!睇店名都知,店家主打就喺台式便当,但亦有卖台湾手工面食,包埋饮品,定价都喺$58-$72,算喺好合理,仲可以优惠价追加小食,选择弹性大。  本来都想一个便当、一个面食,但怕怕哋啲面食拎到返会会大打折扣,因为今次返屋企途程少少远,所以,都喺稳胆两个便当,追加一款小食就算。有机会,下次嚟堂食试佢哋啲面食。顺带一提,外卖附上嘅唔喺平嘢竹筷子,而喺好似家用嗰啲竹筷子,可以洗番再用。梅香脆地瓜 +$12呢个就真喺最想「回味」嘅小食,因为,唔记得喺第一次定第二次去台湾逛夜市时,初嚐炸地瓜,加入大量梅粉,非常难忘。今次食番嘅,啲炸地瓜唔错,外层好够脆,但唔油,够粉甜,喺略嫌梅粉落得手紧,酸香味太隐约。
,选择弹性大。
梅香脆地瓜 +$12

梅香脆地瓜
三杯蜜汁烤鸡排便当 $58

老婆就想试试三杯蜜汁烤鸡排,因为谂住会芳香惹味啲,果然,鸡排煎得有啲燶边,入口有点点焦脆感,而肉质却比预期嫩滑;至於个三杯蜜汁,真喺腌得够入味,既惹味,又香甜,再者,鸡排又好,饭底又好,都份量十足,佢就梗喺食唔晒一碗饭啦,由我呢个包底王搞掂。
三杯蜜汁烤鸡排便当
万华网烤牛肉便当 $72

6款便当都喺对牛肉情有独锺少少,不过,唔知「万华网烤」喺特别在咩,但总之食落啲牛肉好腍滑,既有肉香,又富肉汁,加上烤得带阵阵焦香,真喺几正。而每份便当已包埋多款配菜:煎蛋角、炒粉丝、粟米、木耳、青瓜、蒿笋、小棠菜,唔单止令整个便当更加丰富,亦营养兼备。
热金橘柠檬茶、芙香苹果茶

老婆锺意热饮多过冻饮,所以,金橘柠檬茶就最合其心水,佢话好有金桥香味,酸酸甜甜好清新,入口暖和舒服;小弟就要咗冷泡茶,茶底几清幽,又确喺有渗出苹果嘅香甜味,真喺唔错。
热金橘柠檬茶、芙香苹果茶
多谢友人推介,「小胖」嘅便当确喺唔错,份量足,定价亦算相宜,值得再帮衬。
10 分钟 (外卖自取)
万华网烤牛肉便当
小胖台湾便当系快餐形式先买後用餐,但系食物质素相当高,而且每一个细节位都好用心🥰#小胖游沙田🐠 —————————————————🔹士林盐酥大鸡腿便当 $62超级好食😋 热辣辣炸盐酥鸡髀🍗大只过我个拳头👊🏻好细心切好2嚿方便食,一咬落去系鸡皮酥脆✨充满油香,肉嫩Juicy💦充满椒盐味,食肉兽绝对系大满足🤪🔹万华网烤牛肉便当 $72牛肉烤得香而嫩,完全唔会韧,一块块肉比较薄同份量少,但相对无咁油腻heavy👌🏽以上两款便当都有超多饭🍚,是日配菜有青瓜🥒、萝卜🥕、木耳、粟米🌽、小棠菜🥬、炒粉丝、蛋饼🍳,全部都调味得唔错,仲好colorful同丰富~👉🏻跟餐附送冷泡茶🔹日本焙茶🔹油切绿茶足足有550 ml,真系够大枝,雪得够冻🧊,焙茶系有浓浓嘅焙炭香,绿茶相对就比较清新🌱,两款都好饮!—————————————————🧜🏻‍♂️口水度:🌕🌕🌕🌕🌘🤑性价比:🌕🌕🌕🌕🌖🧚🏻‍♀️打卡值:🌕🌕🌕🌘🌑🥰舒适度:🌕🌕🌕🌗🌑👅回头率:🌕🌕🌕🌕🌗.♟Overall♟真系大件夹抵食,份量慷慨,绝对系食得饱又唔马虎🤰🏻一解无得去台湾旅行🧳之苦✈️虽然用即弃餐具,但系餐具明显系高质都,你试过就会明,连隔离枱嘅阿叔都忍

#小胖游沙田🐠

🧚🏻‍♀️打卡值:🌕🌕🌕🌘🌑
🥰舒适度:🌕🌕🌕🌗🌑
👅回头率:🌕🌕🌕🌕🌗
♟Overall♟

虽然用即弃餐具,但系餐具明显系高质都,你试过就会明,连隔离枱嘅阿叔都忍唔住要赞😂
冷泡茶
2022-04-13 1415 浏览
今日系沙田哩边买外卖返屋企,哩间台湾餐厅既便当份量十足,性价比真系相当高。餐牌上面有唔同既便当及面食可以选择,小食选择亦唔少,而且买便当或面食都会送冷泡茶🍵🐖逢甲香烤猪软骨 $72便当份量十足,面层铺满配料同大大旧既猪软骨,猪软骨煮得软腍入味,酱汁味道有啲似卤肉饭,软骨亦容易咬,配有炒得乾身既粉丝、粟米粒粒、萝卜丝、酸瓜、木耳、煎鸡蛋同青菜,健康又好味。🍜三杯蜜汁烤鸡排 $58鸡排外皮烤得香脆,而且超厚肉,肉质嫩滑有肉汁,涂上既蜜汁令鸡排更香甜。台湾面配上清甜既汤底及青菜(外卖既汤同面会分开放),真系相当唔错,女仔应该会锺意个汤底~我自己拎返去冇即刻食,过左一阵先自己煮热返,煮到热辣辣食真系好正,好食推介👍🏻追加小食 $12一款🍗九层塔鸡翼(两只)🍗怀念盐酥鸡盐酥鸡炸皮都唔会厚,两样调味都适中。🍵便当同面食都会包埋冷泡茶,有油切绿茶、日本培茶及芙香苹果茶可以选择。油切绿茶清新甘香,日本培茶味浓醇厚,两样都能够解腻。整体黎讲,餐厅食物质素相当唔错,而且大大份,性价比真系好高,值得一试。

🐖逢甲香烤猪软骨 $72

🍜三杯蜜汁烤鸡排 $58

追加小食 $12一款
🍗九层塔鸡翼(两只)
🍗怀念盐酥鸡
盐酥鸡炸皮都唔会厚,两样调味都适中。

星期日11:30am过来医肚时间尚早但入面都有1~2台客呢度就算堂食都要先自己喺门口落单跟住会有人送餐啲姐姐都好好人叫我地慢愎落,嗰个时间大把位,唔洗急点了:南投红烧牛腩便当($68)芙香苹果茶(跟餐)椒麻微辣猪柳便当($64)油切绿茶(跟餐)每个便当都跟有5款配菜:木耳、翠肉瓜、煎蛋、粉丝、粟米个粉丝见色水都好味好食椒麻微辣猪柳便当原来是猪柳粒粒仲以为一块块(XD笑)不过猪柳唔太辣,反而好香黑椒味每碗饭都附有好似烧汁咁嘅酱汁酱汁不多但都足够送饭个碗是好大,但饭是薄薄舖在底饭量以女仔来讲刚好另外个跟餐个芙香苹果茶标明自家制超级香~~~~好香天然苹果味埋单$132两人在沙田食得算饱抵食
星期日11:30am过来医肚
时间尚早但入面都有1~2台客

呢度就算堂食都要先自己喺门口落单
跟住会有人送餐
啲姐姐都好好人
叫我地慢愎落,嗰个时间大把位,唔洗急

点了:
南投红烧牛腩便当($68)
芙香苹果茶(跟餐)

椒麻微辣猪柳便当($64)
油切绿茶(跟餐)
下:椒麻微辣猪柳便当($64);上:南投红烧牛腩便当($68)

每个便当都跟有5款配菜:木耳、翠肉瓜、煎蛋、粉丝、粟米
个粉丝见色水都好味好食

椒麻微辣猪柳便当
原来是猪柳粒粒
仲以为一块块(XD笑)
不过猪柳唔太辣,反而好香黑椒味

每碗饭都附有好似烧汁咁嘅酱汁
酱汁不多但都足够送饭

个碗是好大,但饭是薄薄舖在底
饭量以女仔来讲刚好

另外个跟餐个芙香苹果茶
标明自家制
超级香~~~~
好香天然苹果味

埋单$132两人在沙田食得算饱
2022-07-31
椒麻微辣猪柳便当($64)
之前上网见到呢间台湾餐厅性价比唔错有日放工心血来潮就嚟试下😋堂食区都唔细 不过夜晚黎到多数人都系买外卖 猪肉切好一条条方便入口 同时有粉丝 蛋 瓜菜等配料 都几均衡👍🏻份量黎讲一个正常食量嘅女仔会够饱~跟餐拣左芙香苹果茶 好饮👍🏻叫一个便当可以优惠价加小食猪耳好爽口 调味都几惹味份量系前菜嘅份量 但会食到停唔到口😋我地再追加左一个炸鱿鱼鱿鱼每条都好肥美 炸得岩岩好好香口 亦唔会觉得热气会想encore👅————————————————————————整体而言 好有台湾风味小食好有惊喜 有种去左台湾夜市嘅感觉去开沙田行街食到攰不妨都试下👍🏻
之前上网见到呢间台湾餐厅性价比唔错
有日放工心血来潮就嚟试下😋
堂食区都唔细 不过夜晚黎到多数人都系买外卖

猪肉切好一条条方便入口
同时有粉丝 蛋 瓜菜等配料 都几均衡👍🏻
份量黎讲一个正常食量嘅女仔会够饱~
跟餐拣左芙香苹果茶 好饮👍🏻

2022-06-08
台湾凉拌猪耳
夜市炸鱿鱼
2022-08-01 0 浏览
呢间喺沙田伟华中心嘅台湾野位置方便 性价比又高🥰本身都系谂住随便食个lunch 点知又几有惊喜🤤 已经决定咗下次会再去试其他野👍🏼★ 麻辣鸭血肉燥宽粉 ($58)。麻辣味几香 食落唔会太辣 相信食唔到好辣但又想过瘾嘅人都接受到。鸭血份量几多 有大约6-7旧 够晒满足🤓 而且质感都好滑 不错不错。佢嘅宽粉个阔度同口感好似河粉咁 唔会好靭 个人第一次食呢种宽粉 觉得唔错 感觉好似比川菜嗰啲宽粉易落格啲🤣。肉燥方面 一开始以为系肉燥饭个啲肉燥 点知最後系得两三旧嘅肥肉😂 因为主要都系想食鸭血 所以冇乜所谓 只系食食下谂紧点解冇肉燥😂。评分:7.8/10👍🏼★ 士林盐酥大鸡腿 配 台湾手工汤面 ($62)。呢个鸡腿真系不得了 好大旧 大约系1.5-2个拳头咁大✊🏼✊🏼。个盐酥鸡真系几盐酥 调味几好 肉质都好淋 大啖咬落去几邪恶🤤。美中不足系有啲油 同埋唔够热 可能因为咁啲油出晒个皮到 整淋咗少少个皮。手工汤面都ok 有少少似上海面 汤底有啲猪骨味几好饮 不过有啲咸🙈。评分:7.8/10👍🏼★ 九层塔鸡翼 (2只) (追加小食+$12)。个皮炸到好脆好香口 不过同盐酥鸡腿个味一样 只不过冇左啲盐

★ 麻辣鸭血肉燥宽粉 ($58)
。评分:7.8/10👍🏼

★ 士林盐酥大鸡腿 配 台湾手工汤面 ($62)
。评分:7.8/10👍🏼

★ 九层塔鸡翼 (2只) (追加小食+$12)
。个皮炸到好脆好香口 不过同盐酥鸡腿个味一样 只不过冇左啲盐味🤣
炸鸡翼嚟讲算几好 锺意食煎炸香口野嘅人一定会锺意❤️
。评分:7.8/10😚

★ 台湾凉拌猪耳 (追加小食+$12)
。好香嘅麻油同芝麻味😌
。份量唔算太多 当小食都足够
。水准正常 味道冇太大惊喜 不过不失
。评分:6.7/10😗

★另外便当同面都有附送一支冷泡茶 可以拣油切绿茶 日本焙茶 或者芙香苹果茶 亦可以拣热金橘柠檬茶 我拣咗苹果茶 饮落有鲜苹果味 几夹啲野食 感觉几健康 而且支茶都几大支🤣

☆ 推荐指数:8/10
☆ 回头指数:9/10
☆ 抵食指数:7.5/10
2022-08-01 0 浏览
今天去沙田找朋友一聚,但沙田新城市广场是一如以往的人山人海,想找家餐厅食饭聊天谈何容易。想不到柳暗花明又一村,在沙田新城市发现了一条通往伟华中心的通道,然後意外找到了这家好正宗的台湾美食。店舖乾净整齐,装修都好有台湾特色,坐得舒服。我们点了四大碗面。1. 士林盐酥大鸡腿汤面台湾美食少不了盐酥鸡,鸡肉以酱料腌制再过粉油炸,後撒上胡椒盐粉,缺一工序都做就不了这美味盐酥鸡。一般台湾餐厅点盐酥鸡,都是一口一块鸡,满足不了我的嘴馋,这次是一块大鸡腿,鸡腿皮脆肉嫩。盐酥鸡配着汤面,吃盐酥鸡腿和面时,可以一口汤,一口面再一口鸡,真心满足了。2. 南投红烧牛腩(麻辣汤)汤面红烧半筋半肉面,汤头清甜,牛肉软嫩入味,牛筋入口即溶,拉面挂汤又有咬劲,令我想念起前年的台湾旅游来。3. 台湾铁路大排骨汤面大排骨腌得相当入味,肉质嫩,不鞋又不油腻,汤面味道清新不太浓,配合排骨刚刚好。4. 麻辣鸭血肉燥宽粉没想到在香港能吃到那麽正宗的,鸭血爽口弹牙,香辣入味,宽粉嫩弹顺滑,每一口都是满满汤汁。汤面加$14配小吃,我们点了怀念盐酥鸡、盐蒜四季豆和香葱油烫青菜。想不到$14的小吃都有惊喜!简简单单的台湾小吃,很地道。每

店舖乾净整齐,装修都好有台湾特色,坐得舒服。

我们点了四大碗面。

1. 士林盐酥大鸡腿汤面

2. 南投红烧牛腩(麻辣汤)汤面

3. 台湾铁路大排骨汤面

4. 麻辣鸭血肉燥宽粉

每碗面奉送台式饮品,有四款选择,热金橘柠檬菜及三款冷泡茶,好有心思而又清新的饮品,那冷泡茶的瓶子好可爱,我带了回家。
2022-08-01 0 浏览
约了朋友放工过来吃台湾菜,好像去了旅行一样。食物整体好味。汤面份量刚好,面质弹牙有咬口。麻辣鸭血肉燥宽粉偏小辣,宽粉放耐咗都唔会发涨,鸭血十分入味👍🏻👍🏻士林盐酥大鸡腿汤面: 鸡腿好大只,炸得酥脆入味,肉质鲜嫩~ 小食方面,最推介盐酥鸡: 有台湾风味,香口松软,唔会炸得太乾~配主食一流芺香苹果茶,冷泡茶带少少苹果甜味,唔会死甜,十分清新。小胖台湾便当沙田沙田正街11-17号伟华中心2楼3B-3C号舖
约了朋友放工过来吃台湾菜,好像去了旅行一样。

唔会发涨,鸭血十分入味👍🏻👍🏻
士林盐酥大鸡腿汤面: 鸡腿好大只,炸得酥脆入味,肉质鲜嫩~

芺香苹果茶,冷泡茶带少少苹果甜味,唔会死甜,十分清新。

小胖台湾便当
沙田沙田正街11-17号伟华中心2楼3B-3C号舖
2022-07-28 0 浏览
好耐冇食台湾野好挂住见沙田呢间台湾野最近好hit 成日都见到朋友去食 等我都去试试先食饭时间都几多人 好彩排左十五分钟就入得南投红烧牛腩便当牛腩甘笋煮得好腍好入味 红烧汁用嚟捞饭一流配料有粟米粒 青江菜 翠肉瓜 莲藕片 够晒丰富真系令人谂起台湾食过嘅便当 一样咁大堆头塞到满满台湾铁路大排骨便当台式排骨几厚身 好香好入味又唔会乾柴配料仲多左小黄瓜 真系好有台味跟便当就可以用14蚊追加小食喇 咁抵唔系唔叫呀?盐酥鸡用鸡髀肉所以好嫩滑 九层塔令味道更香 必食经典台湾野五味酱拌茄子茄子轻轻炸过更加吸到酱料 味道几浓几惹味餐饮系可以任拣所有饮品 唔洗加钱朋友要左热柑橘柠檬茶我就要左芙香苹果茶 酸酸甜甜几清新食完浓味野饮番啖真系好fresh呀
好耐冇食台湾野好挂住

真系令人谂起台湾食过嘅便当 一样咁大堆头塞到满满

台湾铁路大排骨便当
台式排骨几厚身 好香好入味又唔会乾柴
配料仲多左小黄瓜 真系好有台味

跟便当就可以用14蚊追加小食喇 咁抵唔系唔叫呀?
盐酥鸡用鸡髀肉所以好嫩滑

朋友要左热柑橘柠檬茶
我就要左芙香苹果茶 酸酸甜甜几清新
食完浓味野饮番啖真系好fresh呀

2022-07-28 0 浏览
今天去了小胖吃台湾便当 便宜又大碗这里走有服务的快餐模式在店外排队点餐之後拿号码牌入座之後会由职员把餐点送上 士林盐酥大鸡腿便当盐酥鸡腿超大只 鸡皮炸得酥脆却不会太乾加12换成南部卤肉饭 味道甜甜的够油香麻辣鸭血肉燥宽粉鸭血够弹牙嫩滑 咬下去有汤汁宽粉吸了麻辣汤越吃越辣好上瘾跟朋友笑说照片上明明有很多鸭血 但实物只有四块很照骗结果吃了一半发现宽粉下面还藏着几块鸭血 很足料跟便当/面都可以用优惠价追加小吃梅香脆地瓜炸过的地瓜块洒上酸梅粉 味道酸酸甜甜 地瓜很软很绵密盐蒜四季豆四季豆够爽甜 简单的盐蒜调味已经很好吃芙香苹果茶味道清香不太甜
今天去了小胖吃台湾便当 便宜又大碗

盐蒜四季豆
四季豆够爽甜 简单的盐蒜调味已经很好吃

芙香苹果茶味道清香不太甜
2022-07-25 13 浏览
系沙田想几十蚊食个似样啲既晚餐既选择真系好少😅呢间系其中一间🙈餐厅属半自助形式,系门外收银落单,坐定定店员就会送餐所有便当既配菜都有少少粉丝,半块煎蛋饼同菜,都几丰富😋最好既就系会配埋一支冷泡茶,又唔洗加钱,系而家咁炎热既天气简直系一流🌞台湾古早味烤猪肉便当$62烤猪肉好好食!蜜汁烧得味道有啲似即烧既猪肉乾,当然呢块猪肉juicy好多,唔乾唔柴,而且份量都几多🐷士林盐酥大鸡腿便当 $68大鸡腿真得超大😂而且好热辣辣,好彩有斩开左一半会容易啲夹黎食,肉质几嫩滑,不过鸡皮略为炸得太乾身,鸡腿边围会有少少硬,食完临尾会有啲口渴加$12会有小食加配叫左地瓜同青菜🥬地瓜好食!外脆内软,依然都系超热辣辣,外皮洒左啲梅粉,甜甜酸酸,好好食😋😋呢个价钱有呢个质素其实都合格有余,唯一唔系咁好既地方系店内餐碗餐具同冷泡茶既樽都系一次性即弃,真系会有啲唔环保🙊

餐厅属半自助形式,系门外收银落单,坐定定店员就会送餐

台湾古早味烤猪肉便当$62

士林盐酥大鸡腿便当 $68

加$12会有小食加配
叫左地瓜同青菜🥬

2022-07-19 24 浏览
对上一次黎食,系因为疫情关系禁了晚市,外卖左便当回家,今日我终於可以去小胖台湾便当坐底慢慢食啦。餐厅以快餐形式,先系门口点餐,然後侍应会安排座位,座位大多数以卡位为主,坐得舒适,坐底5分钟左右就好快上菜。三杯蜜汁烤鸡排便当+盐酥鸡+芙香苹果茶(+12升级南部卤肉饭)烤鸡扒估唔到好大件又厚身,鸡扒外层烤得香口,外层薄薄一层蜜汁,食落甜甜地辣辣地,鸡扒口感嫩滑,我地升级左卤肉饭,卤肉肥瘦适中,够入味,捞饭一流,另外入面亦有唔少配菜,有木耳、小唐菜、粟米、节瓜、煎鸡蛋,食完成份已经好饱肚。盐酥鸡调味刚刚好,不会过咸,鸡肉嫩滑,咸脆香口。芙香苹果茶超钟意以到既芙香苹果茶,苹果味劲出,完全唔似饮紧茶,系饮紧苹果汁,浓郁果香带有清新甜味。

三杯蜜汁烤鸡排便当+盐酥鸡+芙香苹果茶
(+12升级南部卤肉饭)

盐酥鸡调味刚刚好,不会过咸,鸡肉嫩滑,咸脆香口。

芙香苹果茶
2022-07-18 28 浏览
台湾朋友超挂住台湾便当,今日我地就去左沙田伟华中心小胖台湾便当食晚饭,一解乡愁。餐厅主打地道台湾便当、台湾面食、十多款地道台湾小食,份量十足,价钱合理。士林盐酥大鸡腿+怀念盐酥鸡+油切绿茶黎到哗一声,鸡腿好大只,鸡腿已经切开一半,方便食用,鸡腿粉浆厚薄适中,炸得刚刚好,好香脆,鸡肉口感嫩滑入味,除左鸡腿,亦有不少配菜,有小唐菜、瓜、木耳、娃娃菜、粟米,煎鸡蛋,非常丰富。台湾古早味烤猪肉+盐蒜四季豆+日本焙菜(+12升级南部卤肉饭)猪肉相对比较薄身,不会柴口,而且够软腍,够入味,超钟意以到既南部卤肉饭,份量都够多,卤肉肥瘦均匀,肉很入味,香口带肉汁,香而不油腻,送饭简直一流,所以一定要升级南部卤肉饭。怀念盐酥鸡& 盐蒜四季豆盐酥鸡烤得酥香,咸脆香口日本焙菜& 油切绿茶饮品非常有诚意,够大樽日本焙茶甘甜味浓,解腻一流,而油切绿茶味道自然清香有回甘。

士林盐酥大鸡腿+怀念盐酥鸡+油切绿茶

台湾古早味烤猪肉+盐蒜四季豆+日本焙菜

怀念盐酥鸡& 盐蒜四季豆
盐酥鸡烤得酥香,咸脆香口

日本焙菜& 油切绿茶
饮品非常有诚意,够大樽
日本焙茶甘甜味浓,解腻一流,而油切绿茶味道自然清香有回甘。