4天前 25 浏览
跟朋友飯聚,地點選了旺角,因為大家都方便,之後就想找一間沒限時又可以吃點心小菜的地方,朋友介紹這裡,而且可以在openrice訂座,這個太合我心意了我們這次點了‘’東湖陳醋肉排‘’、‘’西芹腰果炒雞丁‘’、‘’溫公粗齋煲‘’,最後加了“小蜜蜂流沙包”和“芝麻蛋散”味道不錯,環境也不錯,下次再去可主攻點心試試

味道不錯,環境也不錯,下次再去可主攻點心試試

2024-04-20
2024-01-29 1901 浏览
行過幾條街,終於搵到咗呢間食店。一入去,感覺就好似入咗一個香港茶樓,四周啲聲音嘈嘈闹闹,我就知我黎咗啱地方喇!首先,同朋友點咗「香蕉蜜糖金雞翼」,脆口外皮包住甜滋滋嘅蜜糖,香蕉味又同雞翼嘅鹹香搭得好,正!點心部分,「BBQ豬仔饅頭」好得意,香口BBQ叉燒餡料配上鬆軟嘅饅頭,童話感覺好重😍,哩個真係好入味。而「黑椒牛柳包」多汁牛柳肉片,微辣嘅黑椒味道令人一啖接一啖。最後嘅驚喜係「酥皮流心奶皇包」,提起蓋嘅時候,奶皇流到咁滑嘅,真係流晒出黎,這個味覺經驗簡直係「爽滑得意」到爆燈💥!快啲拉埋朋友一齊去飲茶,有得食又有笑聲,咁嘅飲食體驗,真係要大讚一句:夠曬淋!👏👏👏
2023-12-10 2445 浏览
星期六晚去MOKO小皇府貪佢可以訂位,當晚點咗:1. 蒜蓉粉絲海蝦煲CNY2. 東湖陳醋肉排3. 濃湯花膠雞煲4. 啫啫石鍋生菜5. 小皇府鮮蝦雲吞麵6. 小皇府鮮蝦餃(4件)其實整體入坐同出品,都算係中規中矩,個肉排同蝦餃都係好食,唯獨係個「蒜蓉粉絲海蝦煲CNY」,其實係可以報海關,因為啲蝦係用「羅氏蝦」,以小弟認知「羅氏蝦」係淡水蝦,絕非鹹水蝦,你個餐牌寫海蝦絕對係存在欺騙成份⋯⋯除非你同我講C N Y呢3個字代表可以呃人啦!
星期六晚去MOKO小皇府貪佢可以訂位,當晚點咗:
1. 蒜蓉粉絲海蝦煲CNY
2. 東湖陳醋肉排
3. 濃湯花膠雞煲
4. 啫啫石鍋生菜
5. 小皇府鮮蝦雲吞麵
6. 小皇府鮮蝦餃(4件)

小皇府鮮蝦雲吞麵
蒜蓉粉絲海蝦煲CNY
濃湯花膠雞煲
2023-12-09
  • 小皇府鮮蝦餃
2023-12-03 1932 浏览
呢間點心好不錯,小朋友都好鍾意。小朋友一見到個蜜蜂流沙包,已經爭住食,一咬啲汁漏晒出嚟,推介。炸雲吞好香脆,但係蝦就比較細粒。燒賣蝦餃不過不失。個芝士波都不錯,整體合格以上。
2023-12-02 1410 浏览
下午兩點半後經過餐廳門口,人不多,便進內用餐。由於沒什麼胃口,所以點了一碗豬膶加豬腰的雙併粥,記得之前曾經食過很不錯,今次再食。味道依然保持水準,配料份量充足,豬潤爽滑沒有血腥味道,豬腰爽脆,帶有紹興酒的味道,整體來說,有住家味道。
豬潤豬腰雙併自助餐粥食咗好多年㗎啦
2023-12-02
豬潤豬腰雙併自助餐粥食咗好多年㗎啦
2023-11-26 1512 浏览
呢間餐廳朝頭早主打點心同粥麵,但今次我哋係嚟食晚市小菜啫啫生菜煲一上菜嗰陣都幾震撼😮因為啲煙仲不停湧緊出嚟即使食到中間,個鍋仲喺度滾緊👏🏻個底有啲醬汁,所以食菜都可以食得重口味🤣啫啫大鱔煲有好多香料同配菜,爆得好香好惹味但係鱔嘅份量好少,成煲應該得6-7舊左右,而且條鱔好瘦反而有好多燒腩,有啲奇怪但呢個價錢真係有啲overpriced😅咕嚕肉炸得好脆,可能因為切得好細舊去炸不過個醬有啲太甜😅有米佬炒飯炒得都幾乾身,而且份量好多啲飯亦都有好多海鮮,例如有乾瑤柱、帶子、魚翅邊🤤整體嚟講都對得住呢個價錢😋桂花炒魚肚,其實就係雞扎入面嗰嚿魚肚,切細粒咗拎去炒蛋啲魚肚好爽口,但係啲蛋好鹹😖可能廚師失手落多咗鹽菜式:啫啫石煲生菜:HKD88啫啫大鱔煲:HKD188鮮果咕嚕肉:HKD118小皇府有米佬炒絲苗:HKD168桂花炒魚肚:HKD118味道:🤤🤤🤤🤤/5性價比:🤤🤤🤤/5
呢間餐廳朝頭早主打點心同粥麵,但今次我哋係嚟食晚市小菜

啫啫生菜煲一上菜嗰陣都幾震撼😮
因為啲煙仲不停湧緊出嚟
即使食到中間,個鍋仲喺度滾緊👏🏻
個底有啲醬汁,所以食菜都可以食得重口味🤣

啫啫大鱔煲有好多香料同配菜,爆得好香好惹味
但係鱔嘅份量好少,成煲應該得6-7舊左右,而且條鱔好瘦
反而有好多燒腩,有啲奇怪
但呢個價錢真係有啲overpriced😅

咕嚕肉炸得好脆,可能因為切得好細舊去炸
不過個醬有啲太甜😅

有米佬炒飯炒得都幾乾身,而且份量好多
啲飯亦都有好多海鮮,例如有乾瑤柱、帶子、魚翅邊🤤
整體嚟講都對得住呢個價錢😋

桂花炒魚肚,其實就係雞扎入面嗰嚿魚肚,切細粒咗拎去炒蛋
啲魚肚好爽口,但係啲蛋好鹹😖
可能廚師失手落多咗鹽

桂花炒魚肚
啫啫石煲生菜
鮮果咕嚕肉
2023-11-13 1332 浏览
位於新世紀廣場内, 環境藍色作主調, 簡約設計, 設有卡座, 主要提供粵式點心、港式粥類及粉麵✨我們點了小蜜蜂流沙包賣相精緻吸引, 可愛造型完全讓大人小孩無法抗拒, 正常的奶香味, 但打卡一流酥炸雲吞經酥炸後外皮鬆脆、外脆內嫩, 配上酸酸甜甜的五柳醬非常開胃, 必點推介👍🏻東湖陳醋肉排陳醋肉排帶啡啡黑黑色的, 與糖醋排骨很相似, 但味道較濃偏咸, 肉排口感紥實有咬口欖菜肉鬆四季豆欖菜本身味道較重, 送飯非常搭配, 四季豆爽脆, 十分惹味小皇府有米佬炒絲苗份量比較多、建議sʜᴀʀᴇ食, 配料豐富, 有蝦、菜苗、雞蛋絲、雞肉, 飯底較濕、略嫌炒得不夠乾身服務對我來說是很重要的一環🌟 服務員下單時很催促亦沒有禮貌, 服務態度絕對需要改善, 人手也不足, 用餐有點失望😔

我們點了
小蜜蜂流沙包

酥炸雲吞

欖菜肉鬆四季豆
欖菜本身味道較重, 送飯非常搭配, 四季豆爽脆, 十分惹味

服務對我來說是很重要的一環

• 酥炸雲吞
2023-10-18 1447 浏览
其實好怕喺太子或者旺角搵食,因為間間好食嘅都超多人。。。今次為咗同個老友由德國🇩🇪返嚟,於是去食中餐,我諗佢都應該有幾年冇食過點心架嘞。。。於是卜咗呢間。間餐廳唔太大,但我哋坐到梳化位 :)我哋三個人,叫咗八樣嘢,有蝦餃,牛肉,腸粉,炸茄子,鮮竹卷等等,大約四百六蚊。D食物質素好好,夠熱,又夠味; 而且賣相有啲都幾特別。最好食嘅係炸茄子🍆,其他點心都好食。。。果日係星期六過咗午飯時間,所以先冇咁多人; 之後到咗食晚飯🥣嘅時間,D人就係咁湧入嚟。。。
题外话/补充资料: 最好卜定位。。。服務員都好好👍
  • 炸茄子🍆
2023-07-28 3326 浏览
食物水平很不錯,可再光顧。叫左五個點心。义燒腸粉。靈芝菇腸粉。薑䓤豬潤撈麵。蟹子燒賣。紅早糕。豬潤撈嘅豬潤爽口厚度適中,口感正,必吃。靈芝菇腸粉又是驚喜,爽滑。其他都保持水準,不錯。
豬潤撈嘅豬潤爽口厚度適中,口感正,必吃。
靈芝菇腸粉又是驚喜,爽滑。
其他都保持水準,不錯。
2023-07-09 3554 浏览
今日一早同媽咪北上找吃,返到香港時已七點幾了。大家見累又不想煑,又不太肚餓,於是找麵吃吧!上對去以為要等一陣,點知直入。仲安排了卡位比我哋,好闊落。坐得舒服!我要了吞雲麵。媽咪要了🐷膶雲吞雙拼麵。我碗麵有四粒雲吞,雲吞都幾大粒,麵質也爽口,但個湯大地魚味偏淡口,喜愛吃濃味的食客未必喜歡。但我個人幾❤️,因不太咸。媽咪:個🐷膶好得👍,好軟滑,竟然有驚喜。她說下次來會再吃🐷膶。另外,叫多兩籠點心(🦐餃+燒賣)正常水準。最後叫了個杏仁茶,好好味。不過,呢度D服務員幾黑水,食客向住佢地揮手,她們成日都視而不見。
今日一早同媽咪北上找吃,返到香港時已七點幾了。

大家見累又不想煑,又不太肚餓,於是找麵吃吧!

我要了吞雲麵。媽咪要了🐷膶雲吞雙拼麵。

另外,叫多兩籠點心(🦐餃+燒賣)正常水準。

最後叫了個杏仁茶,好好味。

2023-07-08
2023-06-30 2587 浏览
MOKO飲茶選擇是多的,想揀非茶樓類可以嚟依間。比較特別就係有多啲特色點心,除咗一街都係嘅波羅叉燒包,佢依間都真係有啲其他地方無嘅野,例如有蜜糖心嘅小蜜蜂包、魚餃呀果啲。不過特別還特別,我覺得傳統嘢反而好食啲:例如蝦餃呀燒賣呀嗰啲係正常發揮。多人可以叫陳村粉或者有錢佬飯頂肚,好食呢我個人就推蝦多士。整體上都叫幾好,普普通通60至$100都應該落到樓,比起去酒樓應該可以慳返少少。人唔算少,有需要最好就訂枱。
MOKO飲茶選擇是多的,想揀非茶樓類可以嚟依間。
多人可以叫陳村粉或者有錢佬飯頂肚,好食呢我個人就推蝦多士。
人唔算少,有需要最好就訂枱。
2023-06-22 1880 浏览
Poor food, poor service. Anyone else above the age of 13 could have done a better job with the fried rice. Absolutely disastrous. Never tasted a worse one ever in my life. The picture taken would say itself. Imagine eating chewy sand with salt. That’s what it is. The sever took away our teapot and never came back. We dined after 2pm while stated there will be a 15% off but guess what? No, there’s none. And they explained it so badly we just didn’t care and paid anyway. Total awful experience. If you blindly enter any restaurant in the area you certainly get a better of anything. Unforgettable experience.
2023-06-21
2023-06-18 1745 浏览
難得下午break - break, -點半也要等位,食物質素不過不失,環境闊落,方便聊天,我們選了腸粉、牛肉、蝦餃、籠仔飯、小蜜蜂流沙包及陳村粉排骨,最愛蜜蜂流沙包,很可愛,籠仔飯最普通,其他正常,無特別驚喜,也推薦一試這間餐廳😃
2023-06-10 1464 浏览
下午兩點幾經過尼度見到有下午茶餐!$75包個粥/麵,蠔油時菜,燒賣,炸芋丸,各1粒,蘿蔔半件,茶+$12,+10%服務費!最後埋單$96乾燒伊麵咁嘅價錢竟然連一條冬菇都無淨麵加幾條九黃仲要唔太熱!蠔油菜食完碟咁唔掂嘅伊麵覺得碟菜好好食😅最少夠熱燒賣味道OK可借唔夠熱炸芋丸~麻麻哋蘿蔔糕~餐牌話一件❗️但好明顯只得半件雖然味道OK!但實太小家差唔多一百完食到咁既質素真係唔值!而且環境及維生都一般❗️其實有好多位但都安排我一個人坐最埋面二人枱如果人多我係理解❗️但咁多位情況下欠缺靈活性

乾燒伊麵

蘿蔔糕~餐牌話一件❗️但好明顯只得半件
雖然味道OK!但實太小家

如果人多我係理解❗️但咁多位情況下欠缺靈活性

2023-06-10 1004 浏览
【油尖旺區】【小皇府】同同事去旺角食嘢,好可惜都係男同事嚟,始終都係同女同事緣慳一面,冇計。而呢位男同事我都同過佢食好多次飯,所以有晒默契,知佢有啲熱氣即刻 ban 晒所有熱氣嘢。咁攪法,好似篩剩呢間,要健康就咪出街食啦。不過嚟呢度都幾好,尚算有格調,我個筷子托有漬,自己清咗佢算。有滾水洗洗啲餐具杯碟就係有咁嘅好處,有得洗我都會洗吓。嘢食嚟到,我首先叫咗 $64 嘅「鳳城鮮蝦淨水餃」,一碗六隻,皮薄餡靚,又真係幾好食嘅。跟住到 $60 嘅「鮮滾豬潤粥」,同事扮健康到叫粥食我都係服咗,唔舒服要識 leave,唔好死頂。不過碗粥都 okay,啲豬潤都新鮮。我就食 $74 嘅「柱候牛筋腩撈麵」因為同事話見人講牛腩好食想食吓,結果靱如樹皮,唔好食。跟住我叫咗 $168 嘅「大漠風沙雞」半隻,問過同事先叫,又話熱氣又食脆皮燒雞嘅你。不過佢係唔錯,半隻雞呢個價錢嚟講算係克盡己任,唔錯喇。跟住仲有 $24 係「茗茶」兩位,我飲「壽眉」嘅,加埋一 $429,小心牛腩。。。(地址:旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場2樓205號舖)#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatf

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am油尖旺區 #旺角 #太子 #旺角東 #小皇府 #鮮滾豬潤粥 #柱候牛筋腩撈麵 #鳳城鮮蝦淨水餃 #大漠風沙雞 #1am1055 #1ambackup
2023-06-09
  • 鮮滾豬潤粥